Heij! Jag har tidigare skrivit ett inlägg om mitt sockerberoende för ett ganska bra tag sen. Som rubriken lyder handlar detta inlägget om ännu ett beroende.

Jag fick min första telefon när jag var ungefär nio år. Det var en s.k. flip-telefon som var vinröd, Nokia förstås. När man kom innanför skolgården var det ett måste att ha telefonen helt avstängd de första mobilanvändande åren tills man kom upp i de högre klasserna på lågstadiet då vi fick börja ha dem på rasterna. Jag minns när Subway Surfers blev populärt och alla som hade fått en Iphone vid de laget fick aldrig ha sin telefon ifred när alla ville spela. Jag själv har aldrig haft någon Apple-produkt mest för att mamma och pappa har varit så skeptiska så Nokia och Samsung har alltid varit min grej. Sen jag fick min första mobil har skärmtittandet definitivt stigit tillsammans med åldern. Jag tror knappast detta är nytt för någon.

Om man jämför med dagens barn och unga har de snabbt kommit i kontakt med skärmar som Ipads och telefoner som hålls så pass nära ögonen flera timmar om dygnet. Att det är tillåtet att faktiskt sitta inne och se på skärmen när det är fint väder ute istället för att gå ut och leka, spela fotboll eller liknande. Barn klarar inte av att ha tråkigt idag eftersom att när de sitter med mobilen uppfylls alltid ett stimuli i hjärnan och vi använder mindre och mindre vår fantasi.
Jag vill även poängtera att jag inte är något vidare gott exempel för mindre skärmberoende. Jag har i princip alltid i hörlurarna hemma vilket jag ibland känner inte är riktigt optimalt. Dock har jag alltid av nätet när jag sover och sätter på det igen på morgonen när jag vaknar.

Jag länkar HÄR till en intressant undersökning (,2015) med läsvärda diagram om hur barn i olika åldrar använder skärmarna och hur föräldrar tycker och tänker.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Heij!

Ny vecka, nya möjligheter eller vad brukar man säga? Igår vaknade jag upp med ett glatt humör och måndagen kändes produktiv och givande. Skolan gick helt som vanligt. Vid maten behövde jag dock gå lite tidigare för att diskutera ett utbyte som jag är supertaggad på!

På kvällen var det ministafettkarneval och blev att vara funktionär där vilket var roligt. Gymnasiet deltog inte eftersom vi inte riktigt hunnit öva fast stafettkarnevalen är på lördag. Alla kunde inte heller delta eftersom folk har annat om kvällarna. Hoppas dock vi hinner öva vår dubbla svenska stafett för där måste jag veta hur många steg jag ska ha före växlingsområdet. Hoppas att det löser sig.

Idag tränar vi åtminstone masstafetten och annars flyter skolan säkert också på som vanligt.

Likes

Comments

Myskväll hos Emmih med tacos, let's dance och kvällspromenad.

Vasa besök med mamma och lillasyster idag.

Likes

Comments

Heij!
Äntligen är helgen på inkommande och jättefint väder har det varit på sistone.
I onsdags hade vi första uteträningen inför säsongen och har verkligen längtat efter att vara ute med spikskorna. Drog först maxfartslopp 30m och 50m och sen lite lugnare 150m.
Efter en skoldag igår begav vi oss mot Vasa och skolmusik. Eller rättare sagt åkte vi till Korsholm och lyssnade på ett gäng duktiga musikanter från olika lågstadier. Sen direkt hem och öva på biologiförhör.
Idag fredag (wohoo) skrev jag först en skrivuppgift i finska som gick väl okej och sen ett biologiförhör. Nu e vi påväg mot Vasa igen för att soundchecka till vårat nummer som vi i musiklinjen skall uppträda med på Ritz och vid 14-tiden blir det att framföra det vi har att bjuda på.

Likes

Comments

-Hade klassfest i kaskö

-Månadens podd blir nog Värvet med Christoffer Triumf

-Fullförde en livräddarkurs

-Stockholmsattentaten♥

-Äggjakt för barnfamiljer

-Var med när vinterkonfirmanderna konfirmerades

-Emmih och jag for på 8,5km promenad

-Skam!

-Påsk och påskbrasa i yttermark

-Var omkull med mopeden

-Var på elevriksdag

-Hade 90-tals konsert med musiklinjen

-Besökte Stina Engvalls konstutställning

-Varit funktionär på terräng DM

-Spenderat tid med underbara männsikor

Likes

Comments

Heij!

Ett härligt väder med blå himmel och sol fick man vakna upp till i måndags och ingen skoldag eftersom det var 1 maj. Tillbringade dagen med Emmih, Reina och Emma där vi vid 12-tiden beställde pizza och satt och åt det hos Reina tills det var dags att gå ut och kolla på skolmusikkåren och drillorna. Efter att de har marscherat genom Näsby blev det dags för glass på Tinas och sen tillbaka till Reinas place och bara chilla. Mer hände inte den dan.

Nu är skolvecka igång igen men ingen lång sådan. Mycket händer nu i maj som skolmusik, stafettkarneval, födelsedagar och morsdag. Ser verkligen fram emot att se vad månaden har att erbjuda!

Likes

Comments

Hello!

Glad vappen! Fattar inte att det bara är fyra skolveckor kvar och så har man sommar! Destå sämre är vädret eftersom det fortfarande snöar och regnar mycket, vill ha vårväder! Hoppas det blir bra tills imorgon eftersom att vi är alltid ute och kollar på skolmusikkåren och drillorna när de går genom centrum på första maj. Första kulglassen ska också ätas imorgon om man går efter hur det brukar va.
Annars har dagen hittills varit ganska chill. Tänkte att jag skulle göra massa skoljobb idag men vi får se hur motiverad jag blir när jag sätter det framför mig, troligen inte så värst.

Likes

Comments

Heij!
En lugn morgon imorse blev det och vid 11-tiden bar det av mot Vargberget. Emma, jag och Emmih var funktionärer och tog emot alla trötta löpare när de kom i mål, en passlig uppgift för oss tre. Knappt fyra timmar senare efter alla målgångar och undanplockande av staket och band for jag hem en sväng för att äta. Hann inte vara hemma länge före det blev att åka mot Emma. Reina, Emmih och jag åkte dit och vi har mest ätit gott och spelat kort.

Likes

Comments

De nedersta bilderna är från en konstutställning vi skulle besöka till ett skolarbete i bildkonst.

Efter ett superroligt ERIK med en massa bra diskussioner och att få ha träffat en massa trevliga människor är jag helt slut. Det tog verkligen på krafterna men det var värt det och rekommenderar alla att åka på elevriksdagen om ni får chansen. Ställde också upp som kandidat till styrelsemedlem i sista minuten (bokstavligt) och är jättestolt över mig själv även om jag inte blev invald. Även fast det kändes som att hjärtat skulle hoppa ur bröstet före jag skulle upp och hålla ett 1 minuters tal för att sälja in mig själv är jag så nöjd att jag ens vågade!

Vidare så hade vi på musiklinjen 1 vår 90-tals konsert i måndags. Framförde konserten en gång för skolan och sen en gång på kvällen. Tyckte det gick bättre andra gången men båda gångerna var helt superkiva att få uppträda. Från och med tisdag har skoldagarna rullat på typ helt som vanligt.

Likes

Comments