Heijsan!

Ett tag sedan jag skrev något här men idag ska jag berätta om mina två intensiva men inspirerande och lärorika dagar i centrala Helsingfors. Befann mig där eftersom vi hade avslutande träff på politikerskolan. Svensk Ungdom som hade ordnat politikerskolan hade arrangerat kursen i både Österbotten, Åboland och Nyland. Nu skulle vi alla träffas och det var kiva att få bekanta sig med andra ungdomar från olika delar av svenskfinland som också är intresserade i politik.

I måndags på morgonen vid 9-tiden skjutsade mamma mig till farmor som skulle föra mig och Ronja till Parkano för att vi senare skulle ta tåget därifrån ner till Helsingfors.
Efter två timmars bilresa och två timmars tåg var vi alla samlade på centralstationen och styrde direkt mot Svensk Ungdoms kansli där vi träffades för lite info.
Tjugo minuter senare bar vi oss av mot Förlaget där Schilds & Söderströms har sin verksamhet.
Vi fick veta lite om vad det gör där och hur Schilds & Söderströms som tidigare varit två olika bokförlag nu blivit enade till ett. Vi pratade också politisk litteratur, nazisterna vid bokmässan i Göteborg och Trump.
På Förlaget kunde man också köpa böcker till ett billigare pris än i butik. Jag passade då på att köpa boken om just hur president Donald Trump växt upp och hur han kommit till makten i USA. Ska försöka läsa den eftersom jag annars är dåligt på att läsa böcker.

Efter att vi varit på Förlaget gick vi till hotellet. Vi skulle bo på Omena hotell så vi gick och lämnade av väskorna till vårt rum före vi gick ut på stan och tog en snabb shoppingrunda. Hann bara in på Zara och Cubus före vi behövde gå tillbaka till kansliet för att äta middag. Pizza stod på menyn och när vi ätit upp hade vi lite gruppdiskussion om olika saker i samhället och tränade på så sätt att uttrycka vår åsikt i olika frågor.
När programmet var slut gick vi ett gäng till McDonalds och åt något litet och bara satt och prata tills vi gick tillbaka till hotellet vid halv 11 ungefär. Sen gjorde vi inte så mycket före vi somnade efter 12 någon gång.

Igår tisdag åt vi först frukost på kansliet vid halv 9. När klockan blev halv 11 gick vi mot det jag väntat på mest, riksdagshuset! Det var ett sånt roligt besök och vem vet, kanske man stiger in dit fler gånger senare i livet?
Vi fick i alla fall gå igenom en säkerhetskontroll, typ så som dom gör på flygplatser. Efter det fick vi en rundtur och fick bland annat se plenisalen och den otroligt fina marmortrappan.
Efter att vi sett en del av huvudbyggnaden samlades vi i Svenska Riksdagsgruppens samlingsrum där vi lyssnade på Stefan Wallin och Veronica Rehn-Kivi. De berättade vad de gjorde som riksdagsledamöter och viktiga frågor de behandlar.

Efter besöket på riksdagen var det snabbt till kansliet och äta för att vi skulle till Finlands Bank. Vi gick först till själva huvudbyggnaden men eftersom de mest sitter vid datorerna där blev vi dirigerade till Finlands banks myntmuseum som var precis bredvid. Vi fick ställa frågor om allt gällande pengar och fick kika runt lite i museet och fick lite historia berättat för oss.

Nu var politikerskolan slut för denna gång. Före tåget gick halv fem gick jag och Ronja runt på stan och satt oss (efter många om och men att hitta ett mysigt café) på espresso house en stund. Senare tog vi tåget hem mot Österbotten.

Helt slut är man och veckan fortsätter vara lika intensiv. Idag har vi på musiklinjen spelat på lågstadiebalen och därefter tränat lite dans med två superfina tjejer till en ungdomsgudstjänst på söndag när jag kommer hem från kulturkarnevalen som jag åker till på torsdag. Ja ni hör, späckat program men så roligt att få träffa så många olika människor.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

@sarastorback utmanade mig att skriva ett inlägg om saker jag inte kan leva utan. Tänker att jag hoppar över det som är ganska självklart och gör ett litet ihop plock av lite mer personligt stuff, so here it is!

1.Min kalender
Med mitt minne skulle jag inte komma någon vart utan en kalender. Alltid med mig, var jag än går!

2.Kvällspromenad
Den tiden på kvällen när solen börjar gå ner och man får efter en hel dag ta en avkopplande promenad för att rensa huvudet. Man känner sig så bra i kroppen när man kommer hem igen och ska börja gå och lägga sig.

3.Rösten
Jag vet att det låter konstigt men jag ska förklara. I somras efter kanske lite för mycket glädjerop och lite för starkt sjungande blev jag av med rösten i några dagar och det tog kol på mig. Speciellt att inte kunna sjunga var mitt stora dilemma. Då någonting försvinner ur ens liv märker man verkligen hur man underskattar att man har det!

4.Wahlgren & Wistam
Har man inte hört podden med Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam måste man lyssna på den! Den har gett mina söndagar så mycket skratt och roliga historier och är helt enkelt perfekt söndagsunderhållning.

5.Frukost
Alltså jag måste få äta regelbundna måltider varje dag vid ungefär samma tid för att kunna fungera. Frukost är ett måste och jag förstår varför det är dagens viktigaste måltid.

Utmanar @alexandrawegelius att göra denna!


Likes

Comments

Heij!

I måndags tog jag mig efter skolan mot Studio M&J här i centrum. Det var dags för en riktig förändring. Så har nu gott och blivit korthårig eftersom att 30-40cm hår är avklippt och är supernöjd med resultatet! Riktigt skönt också när det inte är i vägen för allt hela tiden.

Flätorna som jag sen klippte av har jag idag gått med till posten. Jag skickar dom till en organisation som heter Little Princess Trust som ligger i Storbritannien. Organisationen ger bort gratis peruker gjort på då förstås riktigt hår till barn som på grund av cancer eller annan sjukdom som gör att de har onaturligt mycket håravfall. Perukerna ges till barn i enbart Storbritannien och Irland men håret kan doneras från andra länder.

Om man har funderat på att klippa av en längre bit av ditt hår tycker jag verkligen att man ska donera det. Det finns förstås vissa kriterier för hurdant skick håret får vara för att det skall kunna användas till en peruk och dom finns på hemsidan. Så istället för att slänga det, gör en god gärning och låt någon annan glädjas av det♥

Likes

Comments

Heij!

Just nu sitter jag i en liten lya mitt i Borgå och väntar på morgondagens och söndagens SFI mästerskap. Kommer delta i 100m och 200m men har inga höga förväntningar eftersom att jag inte satsat på friidrotten riktigt senaste månaderna.

Startade hemifrån vid 10-tiden och tog en kaffepaus i Kiikoinen och fortsatte sen mot Lempäälä och Ideapark. Gick igenom en par klädaffärer och sen åt vi lunch innan vi for vidare. Kom fram vid 17.30 ungefär och inkvarterade oss. Det bästa med här där vi bor är att sportplanen är rätt över gatan vilket är väldigt skönt.

Vi har gått lite i parken och vid hamnen här i Borgå och det är väldigt fint här. Ska verkligen strosa runt här i centrum mera imorgon efter att jag sprungit.

Likes

Comments

Heij!
Igår vid halv 9 tiden på morgonen for jag med två stycken från släkten ner till Seinäjoki för att därifrån ta tåget ner till tammerfors. Tågresan gick bra och på stationen mötte jag upp Hilma som åker till Belgien i ett år. Kommer sakna henne så mycket så ville se henne en sista gång före hon åker.
Vi strosade runt på Tammerfors gator en stund för att sen gå och äta på Manhattan steak house, supergott!

Efter några andra ärenden for vi hem till Hilma och chillade, gjorde puzzel, åt och bara hade de bra. Somnade vid två tiden och har haft sovmorgon idag vilket var skönt. Vid fem idag åker mitt tåg hem tbx men före det kommer vi nog va i stan lite grann.
🖤

Likes

Comments

Heij!

Steg upp vid halv 9 i morse och gjorde mig lite frukost bestående av våfflor jag gjort kvällen innan och en kopp cappuccino till det. När jag gjort mig i ordning för dagen gick jag ut med pappa för att övningsköra för första gången bara på gården lite. Jag fick x-antal kärringstopp och backstart är från och med idag min värsta fiende haha. Att växla har jag också lite problem med men det var ändå första gången.
Sen vid två tiden åkte jag och Ida till Carmela för att kolla vad de sålde på gårdsloppisen. Köpte två svarta klänningar och en så nice grön jacka.
Älskar för övrigt loppisar för hittar ALLTID bättre fynd och finare plagg där än i butikerna.


Likes

Comments

Hellou!

Efter en lång och oplanerad bloggpaus sedan slutet på maj är jag nu tillbaka med ny energi och förhoppningsvis kommer det dyka upp några inlägg här varje vecka.
Nu för tiden jobbar jag som bäst på bäddavdelningen på hälsocentralen några dar till innan jag får ta ut det sista av sommarlovet som är kvar. Ska bland annat försöka slippa till Tammerfors och träffa Hilma före hon åker till Belgien och även åka en sväng till Borgå på SFI-mästerskapen.

Har passat på att sitta utomhus idag medans det är helt okej värme och kollat lite inför skolan vad vi har för böcker och kurser etc. Har valt extra kurser i samhällslära och psykologi men ska ändra i schemat och försöka få in hälsokunskap också. Tack vare mitt sommarjobb fick jag en insikt i hur det går till inom vården och hur mycket jag älskar att vara där. Ett yrke där jag får jobba med människor är helt klart vad jag kommer göra i framtiden. Så sjukskötare är ett alternativ och gärna inom äldrevården där jag trivs som bäst.
Nu ska jag göra något gott att äta till mig och sen gå ut och gå en sväng.

Likes

Comments

Heij! Jag har tidigare skrivit ett inlägg om mitt sockerberoende för ett ganska bra tag sen. Som rubriken lyder handlar detta inlägget om ännu ett beroende.

Jag fick min första telefon när jag var ungefär nio år. Det var en s.k. flip-telefon som var vinröd, Nokia förstås. När man kom innanför skolgården var det ett måste att ha telefonen helt avstängd de första mobilanvändande åren tills man kom upp i de högre klasserna på lågstadiet då vi fick börja ha dem på rasterna. Jag minns när Subway Surfers blev populärt och alla som hade fått en Iphone vid de laget fick aldrig ha sin telefon ifred när alla ville spela. Jag själv har aldrig haft någon Apple-produkt mest för att mamma och pappa har varit så skeptiska så Nokia och Samsung har alltid varit min grej. Sen jag fick min första mobil har skärmtittandet definitivt stigit tillsammans med åldern. Jag tror knappast detta är nytt för någon.

Om man jämför med dagens barn och unga har de snabbt kommit i kontakt med skärmar som Ipads och telefoner som hålls så pass nära ögonen flera timmar om dygnet. Att det är tillåtet att faktiskt sitta inne och se på skärmen när det är fint väder ute istället för att gå ut och leka, spela fotboll eller liknande. Barn klarar inte av att ha tråkigt idag eftersom att när de sitter med mobilen uppfylls alltid ett stimuli i hjärnan och vi använder mindre och mindre vår fantasi.
Jag vill även poängtera att jag inte är något vidare gott exempel för mindre skärmberoende. Jag har i princip alltid i hörlurarna hemma vilket jag ibland känner inte är riktigt optimalt. Dock har jag alltid av nätet när jag sover och sätter på det igen på morgonen när jag vaknar.

Jag länkar HÄR till en intressant undersökning (,2015) med läsvärda diagram om hur barn i olika åldrar använder skärmarna och hur föräldrar tycker och tänker.

Likes

Comments

Heij!

Ny vecka, nya möjligheter eller vad brukar man säga? Igår vaknade jag upp med ett glatt humör och måndagen kändes produktiv och givande. Skolan gick helt som vanligt. Vid maten behövde jag dock gå lite tidigare för att diskutera ett utbyte som jag är supertaggad på!

På kvällen var det ministafettkarneval och blev att vara funktionär där vilket var roligt. Gymnasiet deltog inte eftersom vi inte riktigt hunnit öva fast stafettkarnevalen är på lördag. Alla kunde inte heller delta eftersom folk har annat om kvällarna. Hoppas dock vi hinner öva vår dubbla svenska stafett för där måste jag veta hur många steg jag ska ha före växlingsområdet. Hoppas att det löser sig.

Idag tränar vi åtminstone masstafetten och annars flyter skolan säkert också på som vanligt.

Likes

Comments