I detta inlägg tänkte jag berätta lite om min sjukdom, diabetes, som präglar en ganska stor del av mitt liv. Jag kommer dela upp inlägget i två delar då jag inte har möjlighet att skriva klart hela men ändå vill lägga upp nått. Jag har tänkt lista med lite för- och nackdelar, då det faktiskt finns några fördelar tro det eller ej, och även hur jag lever och hur jag tänker lite kring just min diabetes.

26 januari 2012 var dagen för min debut som diabetiker. Historien bakom vägen till diagnosen har jag tänkt skriva om i ett annat inlägg. Men när jag kom in till sjukhuset hade jag ett blodsocker på 28 mmol alltså ganska högt och jag minns att det hade gått väldigt länge innan man väl diagnoserade mig, jag visade ganska tydliga symptom törstig och kissnödig ofta, hade magrat av väldigt mycket samtidigt som jag åt som en mänsklig soptunna.

Så ett vanligt dropp sattes i ena armen och insulin i andra och sedan var allt en enda röra, läkare hit och sjuksköterskor dit, de vanliga sjukhus rutinerna. Jag hade då nästan ingen alls erfarenhet av sjukhus så för mig blev det mycket att ta in och jag är oerhört tacksam för allt stöd jag hade runt omkring mig!

Dagen efter skulle jag lära mig att ta min första insulinspruta utav de tusentals jag nu har tagit sen dess. På kvällen innan hade jag fått en mjuk boll och en insulinspruta att öva med och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös, det vara jag, riktigt nervös. Det borde man kanske va? Det här var en av de avgörande stunderna om hur mitt liv skulle bli i framtiden, allt går ju att ändra då det gäller hjälpmedel men för mig var det väldigt viktigt att spruterna skulle fungera för mig. Jag var själv en väldigt aktiv person och kunde inte ha massa prylar som satt på mig som skulle krångla till allt.

En sjuksköterska förklarade hur man skulle hantera sprutan och själva injektionen. Efter hon hade dragit ut sprutan igen var jag väldigt lättad, det hade inte gjort ont alls. Nästa gång var det min tur, än en gång kändes det inte alls och började nu ta sprutorna vid varje måltid.

På söndagen som blev min tredje dag då jag kom in sent på torsdagskvällen, fick vi frågan om jag ville flyttas till ett flerbäddsrum eller skrivas ut. På den frågan svara de jag skrivas ut direkt. Jag hade haft permission på lördagen och längtade redan efter att får komma tillbaka hem till kompisarna och stallet!

Jag hade en väldigt bra sjukhusupplevelse och jag tror att det finns många faktorer som påverkar hur ens egen upplevelse är. Inte bara vilken inställning man har utan hur svårintälld diabetes man har.

Redan som liten har jag haft svårt att tycka synd om mig själv och att andra ska tycka synd om mig, speciellt om det var kroniska saker och om saker som gjorde mig speciell. Jag var väldigt rädd för att diabetesen skulle hindra mig från att göra saker och visst vissa saker ska man kanske undvika men så länge man kan planera och sedan var disciplinerad att faktiskt sköta det, kan man göra i princip allt.

Mitt första år som diabetiker var ganska strikt, jag pushade mig ganska hårt för att hålla mina fina värden eftersom det alltid har varit viktigt för mig att prestera, och för att vi faktiskt inte kunde så mycket och tar man den säkra vägen före det o säkra. Nu när jag är inne på mitt femte år ligger mina värden lite sämre (dock fortfarande bra) men min livskavalité är betydligt högre. Jag tror att diabetes är mycket om att ge och ta, ibland går det bra med lite felberäkning och att äta lite för att sedan reglera topparna, samtidigt som man inte helt kan skita i det för att det kommer tillbaka och blir bara värre sen. Skulle jag ha full kontroll hela tiden, oroa mig över värden och räkna kolhydrater skulle jag för det första inte leva, jag skulle vara en slav åt min egen sjukdom, jag skulle låta den vinna och låta den styra mitt liv. Och ändå funkar det inte i längden, man tröttnar, man slutar bry sig och då blir det svårt att komma tillbaka.

För mig är det väldigt svårt att ligga högt då jag måste springa på toaletten stup i kvarten när jag gör det ;). Det är nog den största anledning (som påverkar mig i nuet) till att jag är ganska strikt med att jag inte ska ligga högt, oftast väljer jag då att pressa ner mig med ett extra stick i magen, vilket kanske inte heller är så bra men där får man nog överväga vad man själv tycker är värt. Ska man vänta med att justera tills maten för att slippa extra stick? Eller inte? Som vanligt handlar det om planering och konsekvenserna.

Jag har nu sen några månader tillbaka en freestyle libre blodsocker mätare som sitter på baksidan min överarm. Den sitter i två veckor innan jag byter genom att man har en lite applikator som skjuter dit den och sedan sitter den som ett plåster med en lite plastbit som sitter innanför skinnet. Sedan har man en skanner som läser av värdet Jag var lite skeptisk i början, det här var ju trots allt något som skulle sitta fast på mig. Efter lite övertalan från mina föräldrar och lite mer prat med min läkare sitter den nu på min arm och jag skulle nu inte ha samma bra tänk om jag skulle behöva ta bort den. Mina fingrar är inte längre prickiga och det tar bara tre sekunder att få fram ett värde. Ska jag klaga lite säger jag precis som alla andra att klistret inte är något bra! Sätter man den på baksidan av armen går man hela tiden emot mätaren mot sidan när man rör armen och då släpper den i sidan och tillsluta ramlar den oftast av. Dock om man sätter den mer på utsidan av armen händer inte det här och den sitter kvar bättre och längre. Men det är ju en smak sak. Flera har tydligen testat att sätta den på många olika ställen och för vissa funkar det bra. Jag har bara haft den på armen och eftersom jag inte helt vet vilka ställen den är godkänd för och armen har funkat för mig fortsätter jag med det. Rekommenderar den starkt!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • 76 readers

Likes

Comments

Tänkte faktiskt börja skriva igen och se hur länge det håller;). Kort sammanfattning är att Peps fortfarande inte går in i transporten så vi försöker nu ta hjälp av t.ex. Ronny Åhman. Dressyren går framåt, vi har startat en lätt B:1 som gick bra och vi slutade på 58%. Hon har verkligen utvecklats i formen och börjat få lite muskler. Vi har börjar med lite skänkelvikning, förvänd galopp och till och med börjat snudda på ryggningar.

Hoppning går bättre en någonsin och Peps känns så himla fin. Hon har blivit så positiv till arbete och har utvecklats något enormt från i somras.

I helgen så är det P&J på lördagen och p&r på söndagen på Mörtnäs. Peps och jag startar 80cm på lördag och tar oss an en till lätt B:1 på söndag. Har ingen speciell prestationsångest utan har tänkt att vi tar det som det går, dock skulle det kännas väldigt bra om det gick okej iallafall;).

Likes

Comments

​Nytt år, nya möjligheter. 2016 känns som det ska bli ett bra år. Peps och jag ska debutera dressyrbanorna, hoppa stadiga rundor på hoppbanorna och självklart jobba mycket på lastningen. Puhh... den delen skulle jag gärna slippa, men men man kan ju inte få allt.

Peps och jag ligger i hårdträning i dressyren och det var nog faktiskt igår efter passet som det verkligen kändes som vi kunde klara av en dressyrstart och göra det okej med en bra känsla.

Hoppningen har det blivit en lite paus åt men träningarna kör igång igen den 19/1 och så klart hoppar vi lite smått ändå.

Så skolan börjar på måndag och jag kan inte precis påstå att jag är taggad, snarare tvärtom. Nytt schema för den här terminen och det känns faktiskt bättre med tiderna och allt. 

Likes

Comments

En hel månad har det gått och mycket har hänt. 14 dec var vi på Marby igen för en återkontroll hos Joakim Mossenberg. Själva undersökningen gick perfekt, sedan kom problemet, ett ganska välkänt problem. Lastningen. 5 timmar tog det, och då med en övervägan om att rida hem. Jag lovar, vi hade hela vägen planerad genom stan och allt. Men så fick vi hjälp av personalen på Marby och får jag bara säga att de är helt underbara! Åtminstonde 5 personer tog tag i det och sa "nu gör vi så här och så här". De försökte det mesta men som vanligt lärde sig Peps vad de gjorde och trixade ur det. Tillslut fick de ge henne lugnande, dra en tröja över huvudet på henne och sedan på något sätt dra henne in. De hjälptes åt att flytta en hov i taget och sedan var hon inne. Vi åkte därifrån tjugo minuter senare helt dödströtta och ganska hungriga. Åt frukost 6 och åkte därifrån vid 14, så vi åt donken på vägen tillbaka till Mörtnäs.

I dressyren har vi kommit långt. Peps kan nu gå i form i alla gångarter både på volt och fyrkant spår och vi tränar nu inför våran dressyrdebut.


Likes

Comments

Jag har verkligen ingen aning om vad jag vill jobba med i framtiden. Visst jag kan utesluta saker som vård och att jobba med barn och ungdomar men sen är det blankt. Så även om det är ett år kvar till vi ska välja gick jag på gymnasiemässa i lördags. Och blev egentligen inte klokare pågrund av det.

Ekonomi är ett val eller teknik. Samhäll är inget alternativ men natur skulle kanske funka. Sedan ska man ju välja skola. CNG vore ju helt okej förutom att det ligger Finspång, kungsgård är också ett alternativ. Eber startar upp ekonomi nästa år så det går ju också.

Har som tur är ett år kvar innan jag måste välja. Får dock världens beslutsångest för minsta lilla val så får nog snart bestämma mig snart så jag hinner ändra mig.

Så till tömkörningen. Det var det som det pratades mycket om som rehab till Peps. Att få omväxling på hur jag kunde jobba henne, både från hästryggen och marken. Har äntligen skaffat mig ett par tömmar så kunde nu sätta igång. Jag kan grunderna och har även köpt en bok av Anders Eriksson, sjukt bra föresten, så jag tänkte att jag kunde börja med skritt.

Pappa höll i med grimskaft medan jag gick bakom och höll i tömmarna. Är inte helt säker på att hon är tömkörd innan även om vissa gör det vid inridningen. Iallafall, det gick bra även om hon tyckte det var obehagligt med tömmar på rumpan. Tillslut släppte pappa helt och vi gick nu helt ensamma. Det blev ett lite missförstånd när vi senare skulle svänga så att hon reste sig lite, men som sagt nu går det jättebra. Vi har till och med börjat trava lite.

På söndag sätter vi igång igen efter två veckors skritt/vila. Ska bli sjukt konstigt att sätta sig i en sadel efter två veckor, vänjer snabbt av mig.

Likes

Comments

Får noga säga att den här bilden på Peps beskriver mig väldigt bra just nu. Är så sjukt trött men kan ändå inte sova tidigt utan sitter uppe halva natten. Har inte gjort något schema över veckan till Peps då det är vila. Men imorgon blir det promenad och hovslagare. Har även intag med 20 hästar. Puhh...det är tur att alla brukar vilja komma in så att jag inte behöver jaga någon.

Likes

Comments

Har inte skrivit på några dagar nu för att det ärligt inte har varit min högsta prioritet.

Har haft en full vecka med både skola, vänner och häst. Men iallafall, i torsdags red vi vår först hoppträning på några veckor, vi tränade mycket markarbete och teknik. Peps var pigg och väldigt framåt och jag var så himla nöjd efteråt.

Sedan blev det vila fredag eftersom vi skulle ut och äta med stallet på Hugos. Det var så sjukt kul, god mat och de bästa människorna.

På lördagen var det dags för P&J på Mörtnäs. Planen va att vi skulle hoppa en 80cm runda eftersom jag visste att Peps inte orkade mera. Framhoppningen kändes jättebra och hon liksom sögs mot hindrerna. Sedan kommer vi in på banan, ryttaren innan ramlar av så helt plötsligt blev det min tur.

Hade inte hunnit kollat på något hinder men vi körde ändå. 5:te hindret är vattenmatta som vi kommer konstigt in på och som Peps då väljer att backa ifrån. Vi tar det igen och hon jättefint. När vi kommer till 7:an är det ett plank som jag vet Peps tycker är läskig. Så jag gjorde mig helt enkelt beredd på att hon skulle stanna, så det gjorde hon. Efter en gång till kommer vi över och avslutar med ett jättefint hopp över 8:an. Inga stora överhopp eller jämfotahopp, och jag var så nöjd med henne.

Och det är här jag gör mitt stora misstag, jag väljer att gå in för en runda till. Peps är dödstrött och jag är ofokuserad. Så allt gick skit men vad skulle jag ha förväntat mig?

Det var inte mycket att göra åt saken. Så jag åkte hem och laddade om för dagens dressyrträning. Och det var den bästa träningen hittills. Så mjuk och fin har hon nog aldrig varit, vi kunde denna gång träna mycket detaljer som fattningar utan att behöva bråka om att gå i form. Och det behövdes, nu får hon gå på vila med minnet av än väldigt bra träning.


Likes

Comments

Jag har alltid varit en hoppmänniska ända sedan jag börja rida för 9 år sedan. Jag har alltid gillat farten och att man kan hoppa över så höga hinder. Dressyr har aldrig liksom varit något för mig, antagligen är det för att jag aldrig fattat riktigt hur man ska gör fram tills nu.

Såklart ska man ju jobba hästen mjuk i formen även när man ska hoppa men det har aldrig varit ett måste. När det gäller dressyr ska hästen gå och röra sig mjukt och lugnt och ryttaren ska sitta rakt men inte för stelt i sadeln. Allt kändes så stelt och svårt fram till att jag nu köpte Peps och fick en ny tränaren.

Vi kunde tillsammans titta på vad jag behövde göra för att få Peps att gå så mjukt och fint i formen som hon skulle. Jag säger inte att någon annan jag ridit för är sämre men det blir skillnad när man har sin egen häst som man bara själv rider på och har varje träning. Och att man ensam vilket gör att tränaren kan koncentrera sig speciellt på mig och just min häst. Dressyren blev bara roligare helt enkelt

Jag har självklart tävlat dressyr förut däremot har Peps och jag inte gjort våran debut ännu. Men det är tanken såsmåningen iallafall.

Dock är nog både Peps och jag överens om att hoppningen är det roligaste och det som passar oss bäst.

Likes

Comments

Äntligen känns det som vi är på banan igen. Peps var så himla mjuk och fin idag, nästan inget motstånd och gick nästan ner på tygeln direkt. Såklart jobbar vi fortfarande på konditionen men det kommer.

Vi hoppade även lite sockerbitar för att det var så längesen vi hoppade. Peps tyckte det var lågt och lyfte inte mer på hovarna än nödvändigt.

I helgen blir det P&J på Mörtnäs en runda på 80cm dels för att vi ska ställa av henne på måndag i två veckor och dels för att jag tror både Peps och jag behöver ha lite kul och hoppa.

Likes

Comments

Vilan fortsätter för Peps och det blev en skritttur i skogen med mamma igår. Vi ska på träningskurs 5-6 december, därför har vi också börjat lastträna igen.

Peps har nämligen en förmåga att inte vilja gå in i transporten. Och jag lovar, vi har försökt med linor, spö, allt. Muta är nog det ända som funkar hyfsat. Spön och lina får hon bara panik av.

Problemet är inte att hon är rädd för transporten utan att hon inte vill bli instängd. Peps är en häst med väldigt mycket "huvud" ibland, hon vill gärna ha koll på vad som händer och litar inte fullt ut på mig ännu. Och när hon står i transporten så ser hon inte bakåt och kan ju inte heller backa ut. Då blir hon stressad av att hon inte kan fly eller vet vad som kommer att hända.

Om hon förstår att vi inte ska stänga transporten kan hon går in och ut hur många gånger som helst. Så länge hon får belöning när hon kommer in.

Idag blir står det dusch på schemat för Peps vilket kommer blir sent ikväll eftersom mamma och jag har kvällsfodringen.

Likes

Comments