Outfits

Tröja - HÄR // Kjol - HÄR

Jag måste bara säga att jag ÄLSKAR denna look från Gina Tricot, just för att jag tycker att det är så roligt att blanda olika material så som den glansiga kjolen och den fluffiga tröjan. Att ge sin outfit en färgklick tycker jag heller aldrig är fel, och nu till våren är mina favoriter rosa, lila, marin blå och gult! Har sett hur trendigt det är med vårfärger redan och det tycker jag är underbart, våren får gärna komma nuuu!

Nu är min "ledighet" över och jag har börjat min andra termin på Fotoskolan sthlm, ser så fram emot det och nu är det heller inte länge kvar till vi åker till Barcelona och fotar!

Önskar er en god fortsättning och jag hoppas att ni alla har haft en bra start på nya året!


(Inlägget är i samarbete med Gina Tricot)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vardag

Är det bara jag som är chockad över att det är sista dagen på 2017 redan? Trots det känner jag att det har hänt såå mycket under året och för mig kommer det här året vara något jag länge kommer minnas! Tänkte lista några saker jag är glad över från året och sådant som är mina mål för 2018.

Highlights från 2017:

 • Det som länge bara hade varit en dröm blev verklighet - jag startade upp mitt egna företag! Att få kalla mig själv frilansande fotograf och visuell kommunikatör känns nästan för bra för att vara sant!
 • Jakob och jag hade våran första resa helt på egen hand tillsammans och vi åkte till London
 • Efter lång eftertanke tog jag beslutet om att byta min dåvarande utbildning på Södertörns högskola (Ekonomi, teknik och design) till att ta chansen att gå på Fotoskolan sthlm istället och studera Visuell kommunikation och fotograf.
 • Mitt företag har gått bra under året och det rullar på som bara den, jag är så glad att redan innan jag är klar med min utbildning kunna arbeta med det jag älskar att göra!

Mål för 2018:

 • I februari-mars ska jag åka med min fotoklass till Barcelona och bo där samt arbeta med fotografi - något jag ser riktigt fram emot (kanske inte ett mål men något jag ser fram emot haha).
 • Att utveckla mitt företag och att det går fortsatt bra för företaget är ett mål för mig.
 • Film är något jag 2018 vill utveckla, jag har flera idéer och mitt mål är att skapa rörligt material på en för mig helt ny nivå.
 • Under år 2018 tänker jag göra fler projekt - bara för egen skull - som grundar sig i min egna kreativitet och som bygger upp min portfolio.


Vad har ni för mål för 2018? Vill så gärna veta hur ni ser på 2018! Men oavsett om ni har mål eller tar dagarna som de kommer så önskar jag er ett riktigt gott nytt år, fyllt med kärlek och glädje!

Likes

Comments

Vardag
Ingen vit jul i år för mig och alla andra stockholmare - men vad gör det egentligen? Jag har haft en så mysig jul och hade inte kunnat drömma om en bättre. Blir inte bättre än att spendera den med familj. 


Det har varit lite tomt på bloggen här på senaste då jag prioriterat att bli färdig med så mycket som möjligt, så att julen skulle vara helt fri från saker som ska göras och andra stressmoment. Det ska jag säga, gick faktiskt väldigt bra. Jag kände att jag kunde koppla av och fick känna mig helt ledig under julen. Så skönt! 


Har ni haft en bra jul, har ni börjat smida på nyårslöften? 


Jag ser fram emot 2018 och att ha nya löften för det nya året! Alltid lika skönt med ny start och att sortera mål och planer inför en ny tid.


Önskar er alla en riktigt mysig fortsatt juletid!

Likes

Comments

Tillsammans med min pojkvän Jakob och klockföretaget Kronaby gjorde jag en serie bilder för några av deras klockor. Här ovan ser ni resultaten, efter fotografering i studion och min retusch. Jag ser verkligen fram emot att starta det nya året med massor av studiofotograferingar på schemat. Ett av mina nyårslöften ska vara just det, att ha mer projekt igång. Visserligen var dessa bilder för Kronaby ett jobb, ett väldigt roligt sådant där jag hade mycket frihet i hur bilderna skulle bli. Men jag känner att jag även måste skapa lite från min egen kreativitet, för helt andra syften än det kommersiella, bara för att utvecklas och bibehålla en kreativitet. Det ser jag fram emot!

Idag hade vi vårat sista prov för terminen och den här gången i postproduktion för stillbild. 3 timmar skriftligt och 3 timmar retusch av tre stycken bilder. Sååå skönt att snart kunna ta lite ledighet och att nu ha slutfört detta moment! Det är helt otroligt hur mycket jag har lärt mig inom postproduktion under den här kursen på Fotoskolan sthlm.

Likes

Comments

Fototips, Lär dig fotografera

Egentligen tänkte jag beskriva allt om hur ljuset fungerar i ett enda inlägg, men jag insåg att det skulle bli en allt för lång läsning. Så vet ni vad, jag gör en serie inlägg om ljus och inställningar istället! Åtminstone två avsnitt. Här i det första inlägget går jag in på de (enligt mig) 3 viktigaste funktionerna i en vanlig kamera, hur de fungerar och arbetar med ljuset. De jag syftar på är slutartid, bländare och iso. Tack vare att du själv kan styra dessa inställningar så kan du bemästra bilden och vara smartare än kameran, och inte för att glömma – vara kreativ med dessa inställningar.

Exakt hur du ställer om inställningarna beror på vilken kamera du har, den delen överlämnar jag till dig att läsa mer om i din egen kameramanual. Men vad jag kommer att gå in på är vad bländare, iso och slutartid är för något. I nästa avsnitt ska jag förklara hur du arbetar med de olika inställningarna på samma gång för att få det resultat du vill ha, så att du kan skapa din egen perfekta bild. - Helt enkelt att fota manuellt.

LJUS:

Ljuset är A och O när det gäller att skapa en bild, det är mängden ljus och vilken typ av ljus som avgör hur bilden blir i slutändan. Vad slutartiden och bländaren gör är att reglera ljuset som släpps in i kameran.

SLUTARTID:

Slutartiden är den tid det tar för kameran att ta bilden (den tid som slutaren i kameran är öppen) och brukar betäcknas ungefär såhär med siffror: 1/20, 1/500, 1/2000.

Det förstnämnda är en längre slutartid och står för en tjugondels sekund för kameran att ta bilden – vilket gör att bilden kan få en rörelseoskärpa om motivet inte är helt stilla.

Det sistnämnda är en snabb slutartid och betyder en tvåtusendels sekund för kameran att ta bilden – vilket förståss är mycket snabbare och då betyder att kameran lyckas frysa ögonblicket snabbare.

Easy? Att förstå hur detta fungerar krävs övning, så det är bara att testa sig fram! Exempel på hur det kan se ut har du här nedan. Tog lite snabba bilder på min hund Timmie som halft ville ställa upp som modell.

Vänster bild: slutartid 1/30

Höger bild: slutartid 1/640

BLÄNDARE:

Precis som slutaren reglerar även bländaren mängden ljus som släpps in i kameran, men istället för att bestämma tiden av ljusinsläppet så bestämmer bländaren mängden av ljuset med hjälp av storleken på bländaröppningen.

En stor bländaröppning (till exempel F 1.4) släpper in mycket ljus och är ofta ett litet tal.

En liten bländaröppning (till exempel F 18) släpper in lite ljus och är ett högre tal.

En stor bländaröppning kan ge vacker bakgrundsoskärpa, passar fint för porträtt. En liten bländaröppning gör att allt i bilden blir mer tydligt, passar bra för landskap.

Det kan vara förvirrande i början att förstå sig på bländaren, men det gäller även här att bara öva!

Vänster bild: bländare 1,4

Höger bild: bländare 10

ISO

Om det inte finns tillräckligt med naturligt ljus i den miljö du fotograferar i, och du har den bländare och slutartid du vill ha, så kan man pusha upp ljuset i bilden med hjälp av ISO. Jag brukar se det som ett ”fake” ljus, kanske inte helt korrekt sagt, men något som kameran lägger på i bilden för att simulera en ljusare bild än vad de faktiska förutsättningarna egentligen är. ISO 100 är det lägsta värdet – de optimala för att få bästa kvalitén, men också det värde som ljusar upp bilden minst. Men ISO 3000 t.ex. är ett värde som påverkar bilden mer, bilden blir ljusare men man kan även urskilja att det läggs på brus i bilden och kvalitén kan se sämre ut. Dagens digitala systemkameror är väldigt bra på att behandla ISO och få det att se naturligt ut, men olika kameror börjar få synligt brus vid olika iso-tal.

Vänster bild: ISO 100

Höger bild: ISO 20 000

Likes

Comments

Foto, Vardag

Mina senaste bilder uppe på instagram här ovan, se fler bilder på min instagram @ sincerelyelin

Då har dagen börjat gå mot sitt slut och jag tackar nouw för att ha fått vara bakom dagens lucka i nouws julkalender. Det har varit så kul att få dela mina inlägg med er idag! Glöm inte att följa min blogg för att hänga med i mitt lilla liv och få regelbundna tips och tricks inom allt som har med bild att göra.

Ha en så mysig kväll!

Likes

Comments

Foto

Helt sjukt hur snabbt året har gått, tycker ni inte det? När jag kollar tillbaka på hur mitt år 2017 har sett ut så fylls jag av glädje för allt jag har hunnit med under året. Jag har rest till London med Jakob, startat mitt första helt egna företag, börjat på den suveräna Fotoskolan sthlm, lärt mig mycket mer inom fotografi och fotograferat mycket under året, jag har hela tiden ökat min kundkrets och fått igång större projekt. Jag håller tummarna för att 2018 blir lika bra!

Här nedan ser ni några av mina favoritbilder från i år som jag har fotograferat.

Modeller: Sofia Strååt och Lisa Tellbe

I somras fotograferade jag väldigt mycket med blommor och ute i naturen, jag ville ha en drömsk känsla i mina bilder. Åh vad jag saknar dessa typer av photoshoots nu!

Modeller: Natalia och Lisa

Runt Augusti ungefär fotograferade jag mycket med neonljus och skapade olika reflektioner av ljuset med t.ex. speglar. Det var superkul! Jag ser fram emot att testa massor av nya saker i mina bilder även nästa år. Mitt pinterest-konto är full av inspiration, can't wait!

Modeller: Camilla, Natalia, Sofia och Jakob

Under lite senare tid då det har varit mulet, regnigt väder och mörk natt vid kl:14 så har det istället blivit fler studiofotograferingar. Något jag aldrig förut har gjort på samma sätt som nu! Att fotografera utomhus jämfört med studio ger helt olika känslor, båda lika fantastiska (såvida det inte är sviiinkallt ute som nu hehe). Att få göra mina egna ljussättningar och ha tillgång till allt i Fotoskolan sthlms studio är rena rama drömmen! Bilderna här ovan är från mina 3 första shoots inne i studion.


Är du intresserad av att bli fotograferad av mig? Tveka inte att höra av dig till mig via mail elinstraat@gmail.com för att boka en fotografering. Jag är flexibel gällande tider :)

Likes

Comments

Contains affiliate links Outfits, Vardag

Några av mina senaste favoriter i garderoben är dessa tre superfina plagg från NA-KD . Jag TOTAL älskar denna look och att matcha en clean coat och kostymbyxor med en glittrig topp. Ni hittar länkarna till produkterna här ovan.

Nu blir det mer jobb och det kommer vara mycket som måste göras för mig enda fram till jul, haha på julafton tänker jag vara soffpotatis som bara den!! Det som står på listan är

 • Köpa julklappar (I know... verkligen i sista minuten)
 • Avsluta alla bildbehandlingsuppgifter i skolan
 • Plugga till photoshop prov
 • Fotografering med Linda på onsdag
 • Göra content till företags instagramkonton
 • Redigera bilder för ett klockmärke
 • Skicka fakturor (hihi yay)
 • Annat pappersarbete och mail
 • Skicka iväg bilder för urval till kunder
 • Julstäda

Och utöver det här så är det allt annat som jag också vill prioritera, som att träffa vänner och vara med familj och pojkvän + skolan på det. Men å andra sidan tycker jag vanligtvis om att hålla ett högt tempo. Trots det så känner jag hur kroppen börjar säga ifrån och bli utmattad, dags för mig att ta ett par dagar julledigt efter det här.

Likes

Comments

Bildredigering

Photoshop är en hel egen värld av tekniker och olika sätt för dig att göra din bild precis som du vill att den ska se ut. Allt från att byta färger på innehåll i bilden, omforma saker i en bild, ta bort finnar, borsta bort damm från produkter, lägga in något helt nytt i bilden, till att sminka dig själv – och så mycket annat som du kan göra i photoshop. Jag har massor av roliga tips jag vill dela med mig av när det kommer till photoshop och i denna kategori kan ni läsa alla tips och trix inom bildredigering.

I det här inlägget tänkte jag ge er lite snabba tips på hur du kan komma igång djupare med photoshop om du har testat programmet tidigare, har lärt dig någorlunda om vad verktygen gör och förstår hur lager i photoshop fungerar.

1. Kom igång med lagermasker: En lagermask används för att göra lokala justeringar i din bild. Om vi t.ex. har skapat ett kurvlager i photoshop men vi vill inte att hela bilden ska påverkas av redigeringen – då lägger vi på en lagermask. Alla dina lagermasker hittar du i samma panel som dina lager i photoshop, oftast nere i högra hörnet. En mask kan både vara svart, vit eller ha både svart och vitt i sig. Svart mask betyder att du har ”gömt” kurvlagret (eller annan justering/lager) från att synas i bilden. Vit mask betyder att du ”synliggör” justeringen/lagret så att den syns i bilden. När en jobbar med masker för lokala justeringar brukar man vanligtvis börja med en svart mask och sedan måla fram med vit pensel (vitt står för ”synliggör justering”) i lagermasken. Det funkar även att göra det motsatta med en vit mask från början. – Masken kan likna en filtrering på vad som ska synas och inte synas i bilden, utifrån det lager du har markerat.

Vänstra bilden är hur den färdiga bilden ser ut med alla lager, en svartvit bild på Hampus från min klass på Fotoskolan sthlm. Högra bilden är en mask i ett av mina lager. Den masken skapade jag för att låta honom synas (vitt) men bakgrunden döljas (svart) så att mitt helvita lager längre ner i lagerhierarkin istället är bakgrunden. Med andra ord en friläggning.

2. Kortkommandon som är bra att kunna (För PC):

 • Alt + högerklick = Ändra storlek och hårdhet på penseln genom att dra upp/ner och höger/vänster med pilen.
 • X = växla mellan för- och bakgrundsfärg (bra för exempelvis när du jobbar med lagermasker)
 • S = klonstämpeln / clone stamp
 • J = lagningstämpeln (”plåstret”) / Spot healing brush
 • Q = Quickmask
 • B = Penseln / Brush
 • G = Övertoningskarta / Gradient map
 • Shift + ctrl + alt + E = Slå samman alla synliga lager till ett nytt lager
 • Ctrl + S = spara (alltid bra att ha rutin på att göra det här ofta hehe)
 • Ctrl + T = omforma fritt (ändra bildens proportioner, vrid, tänj osv.)
 • Ctrl + shift + X = Liquify / ”gör flytande” – ändra form på saker i bilden
 • 1, 2, 3, 4 osv = opaciteten för penseln (1 = 10%, 2 = 20% osv, 0 = 100%)

3. Adobe RGB - färgprofil:

En bild kan ha olika färgprofiler som innehåller olika stora färgrymder, vilket menas kort sagt att färgerna hanteras på olika sätt, de har olika många färgnyanser som totalt kan visas i bilden. Färgprofilen som används för bland annat när bilder ska visas i webben kallas för sRGB, men en större färgrymd har Adobe RGB och brukar kallas för en arbetsfärgrymd – vilket är den färgrymd vi vill behålla bilden i när vi redigerar den i photoshop. Anledningen är att sRGB har en mycket mindre färgrymd än Adobe RGB, och vi vill ju arbeta med så mycket olika färgnyanser vi bara kan! Det finns massor av olika färgprofiler som har olika färgrymder, men jag kommer hålla mig till dessa två just nu. Om du är osäker på vilken färgprofil din bild har eller vill ändra den befintliga färgprofilen kan du kolla det här:

Gå till menyn och välj redigera --> konvertera till profil...

En dialogruta kommer att dyka upp. Källfärgrymden är den aktuella, i mitt fall Adobe RGB

Redan i kameran kan det vara bra att ställa om färgrymden så att du fotograferar i Adobe RGB, det går nämligen inte att gå från en liten sRGB-färgrymd till en större, Adobe RGB-färgrymd, om bilden från början är en sRGB. Det går däremot alltid att få en mindre färgrymd.

4. 16 bitar för optimal kvalité:

Jag tänker inte gå så mycket närmare in på vad skillnaden mellan en 8 bitars fil är jämfört med en 16 bitars. Det viktiga är att en 16 bitars fil är en mycket större fil, det lagras mer information i denna fil och det är denna vi vill arbeta i om vi ska efterbehandla en bild i t.ex. photoshop. En 8 bitars bildfil ”spricker” lättare när mycket redigering gjorts då kvalitén inte är lika bra som en 16 bitars bildfil. Vi vill alltså redan från början ha en 16 bitars fil när vi ska arbeta med den i photoshop (när bilden är färdig och ska bli en jpg gör vi om den till 8-bitar). Du hittar information om vilket läge bilden är inställd på under fliken Bild --> läge i menyn.

5. Mina favorit-justeringslager:

Vad som gör mest förändring i mina bilder, utöver RAW-konverteringen (grunden sätter jag i Camera RAW) är alla justeringslager. Dessa är mina favoriter som jag arbetar med:

 • Svartvitt filter – ger snygga kontraster och kan ge olika färgeffekter i olika blandningslägen
 • Övertoningskarta – Du kan göra en övertoning men också göra högdagrar (ljusa partier) och skuggor/mellantoner (mörkare partier) i olika färgnyanser (Split toning).
 • Kurvlager – Kanske det jag använder allra mest, här kan du både få fram färger och kontraster på olika sätt.
 • Selektiv färgändring – Här arbetar du med färgerna som redan finns i bilden, men du kan välja en ny nyans för färgerna.
 • Nyans mättnad – Här kan du ha full kontrol på enskillda färger. Jag brukar använda denna för massor! T.ex. matcha kalla, röda fingrar med resten av huden, neutralisera blå ådror m.m.


Det var lite av allt möjligt inom photoshop som jag tycker är relevant, jag hoppas att jag inte skrev allt för rörigt haha. I kommande inlägg tänker jag gå djupare in i alla de här ämnena, vad skulle ni vilja veta mer om inom photoshop? :)

Likes

Comments

Vardag, Q&A

Idag har jag fått äran att synas bakom nouws julkalenderlucka 19 och det ska firas med extra många bloginlägg idag! Hur roligt är inte det?! Jag tänkte börja med att berätta lite mer om mig själv, så att ni som har kikat in här på min blogg får lära känna mig lite bättre.

 • Så länge jag kan minnas har jag haft ett intresse för kreativitet och att skapa visuellt material. När jag var yngre brukade jag teckna väldigt mycket och någonstans runt 2010 startade jag min första blogg som just handlade väldigt mycket om mitt tecknande. Under tidens gång blev jag allt mer intresserad av foto och jag köpte mig min första systemkamera (Canon 550D). Då började mitt intresse för fotografering att successivt expandera och bli mer en livsstil. Med tiden köpte jag mer utrustning, andra objektiv och kamerahus och utvecklades allt mer inom foto för varje år som gick. I senare blogginlägg kommer jag att berätta mer om allt jag lärt mig och vilka misstag jag har stött på – det som tog mig 5 år att lära ska jag dela med mig av här på bloggen, så att ni får lära er allt jag lärt mig, men mycket snabbare! Senare idag kommer jag t.ex. ge mina 5 bästa tips för att bemästra photoshop.


 • Kamerautrustningen jag använder i dagsläget är främst min fullformatskamera Canon 5d mark iii och objektivet Canon 24-70mm 2.8 ii.
 • I början av år 2017 kände jag att jag ville satsa på mitt fotografi på en helt annan nivå och sökte då in till Fotoskolan sthlms utbildning Visuell kommunikatör och Fotograf. Och jag kom in! Woho! Där befinner jag mig nu en stor del av tiden på vardagarna.


 • Mycket hände i början av 2017, jag bestämde mig även för att satsa på mitt fotograferande yrkesmässigt och startade därför eget företag som frilansande fotograf, och jag ångrar mig verkligen inte att jag gjorde det! Jag hade faktiskt turen nog att få in en hel del jobbförfrågningar redan innan jag startade företag, vilket kan ha berott på att jag började samarbeta med lite större profiler på instagram, som t.ex. Viktor Frisk som var en av de första kända profiler som jag fotograferade. • Jag älskar att resa, jag verkligen äääälskar att resa! Fick jag bestämma så skulle jag resa hela tiden, vara på äventyr och uppleva all världens vackra natur med häftiga landskap. Mina drömresmål i nuläget är Island, Bali, Kalifornien (varit där en gång men vill dit igen!!) och Alberta.


 • Jag har ingen vidare begåvning i att åka skidor, skridskor, pennyboard eller surfbräda eller över huvud taget något som går framåt som jag måste stå på haha. Jag har pga detta ett stort ärr på mitt vänstra knä…


 • Musik jag helst lyssnar på är allt från U2, Foo Fighters, Thirty seconds to mars, James Blake, Imagine Dragons, Ed Sheeran, Fink… med måånga många fler. Och ja, jag har en sjukt blandad musikstil, lyssnar på det som fungerar med det mood jag har, det finns ju så mycket bra musik så varför begränsa mig?!


 • Porträttbilder som denna och allmänt lifestyle med människor är favoriter för mig att fotografera. Jag älskar att matcha bakgrunder, personens kläder och ge varje bild en unik ton och känsla!
 • Filmer är livet! Jag har alltid varit intresserad av allt som är berättande. Musik, bilder, film, teater, böcker och att skapa eget berättande (som att teckna och fota). Film är något jag ser fram emot att senare fördjupa mig i, särskilt när vi i Fotoskolan kommer att läsa Rörlig bild A. Mitt mål är att själv börja filma mer, och att dela allt med er via youtube!


 • Yeees till avocado!! Avocadomackor är det bästa som finns till frukost enligt mig! I stort sätt all mat som innehåller koriander är inte heller fel!


 • Kaffe luktar riktigt gott men jag tål inte kaffe, i alla fall lyckas jag alltid få en koffeinöverdos så fort jag dricker lite kaffe. Däremot brukar latte fungera bra när jag blir sugen på kaffe. Men i de flesta fall är chailatte mitt första val när det kommer till varma drycker.


Det var lite blandat om mig själv. Nu vill jag veta vilka ni är! Skriv gärna en kommentar och berätta något om er själva :D

Likes

Comments