Graviditeten

Hur gamla är ni, du och din kille?
Jag är 26 och A är 35.

Hur fick du beskedet att du var gravid?
Jag hade väntat 4 dagar på att mensen skulle komma, men icke ville den det. Gick och köpt ett test och det visade det efterlängtade plusset. 😍

Vilken vecka var du i då?
Var i vecka 2-3.

Hur reagerade du när gravtestet var positivt?
Började gråta direkt (glädjetårar).

Hur berättade du för din pojkvän att du var gravid?
Jag ringde till honom på jobbet, när han svarade så frågade jag det vanliga, hur det gick på jobbet. Han berättade då att han var mycket stressad, sen frågade jag om han ville ha de goda nyheterna eller de dåliga först (hade inga dåliga😉). Han ville ha de goda för att liva upp sin dag och där sa jag direkt, -Grattis pappa. Efter någon tyst stund så säger A högt, Vaaa?! (Med glädje) Sen började vi prata mer om hela situationen.

Var det planerat?
Ja. (Haha! När denna frågan kom tänkte jag direkt på Johan Glans. När han hade sin World Tour Of Skåne)😂

Hur långt tid tog det för er att bli gravida?
Om jag räknar med den första (som tyvärr slutade i missfall) så tog det lite mer än 1 år.

Var du orolig för missfall?
Ja, absolut! 😳 Efter ha genomgått det 1 gång så finns oron där och den sitter i väldigt länge. Har kunnat släppa den nu, men klart är man alltid orolig att något ska hända.

Vem i er närhet fick veta nyheten först?
Det var min mamma och syster, vi var i Stockholm över en helg och de märkte att det var något annorlunda med mig😉

Hur gick ni ut med det officiellt?
Vi berättade det för familjen vid olika tillfällen. Väntade med att dela på sociala medier tills efter RUL, var då i v 20.

Hur reagerade familj och vänner när ni berättade det?
Alla blev väldigt glada för vår skull.

Känner du dig redo att bli mamma?
Absolut! Jag bara längtar att få gå in i mammarollen ordentligt❤

Hur känns det att ha en bebis i magen?
Helt underbart! Bara älskar när "H" sparkar och man känner henne.❤

Hur mycket har du gått upp i vikt under graviditeten?
Har bara gått upp 4 kg så här långt.

Cravings?
Någon har man nog, det som jag märker jag vill ha mer av nu är choklad, Coca Cola och frukt.

Gravidkrämpor?
I början var jag super trött, fanns inte många vakna timmar på dygnet och jag hade lite illamående men inget som har varit jobbigt. Annars har jag haft en väldigt bra graviditet så här långt.

Har ni planerat några namn?
Jepp! Både för flicka och pojke.

Hade ni lätt för att komma överens om namnen?
Jag har haft namn till flickan i många år, vilket jag sa ganska tidigt till A och han blev lika förälskad i det som jag. Pojknamnet fick A välja och sedan har vi kommit överens om ett flicknamn och ett pojknamn om vi skulle få fler än två barn.

Vad tror ni att det blir, flicka eller pojke?
Nu vet vi redan att vi väntar en flicka, innan dess önskade vi att allt skulle se bra ut och att allt kommer gå bra. Vi funderade inte så mycket på om det var en flicka eller pojke.

Hur länge ska du vara mammaledig?
Vet inte riktigt än, vill så klart vara hemma med "H" så länge det går.

Ska ni dela på föräldrarledigheten?
Ja.

När är bebisen beräknad att komma?
8 Juli ❤.

Likes

Comments

Graviditeten, Tips

Då har man suttit ett tag med massa papper som ska skickas in till försäkringskassan. Då jag arbetar på sjukhuset, intensivvårdsavdelning så innebär det risker i arbetet. Riskerna som finns är det vanliga för de flesta inom vården, tunga lyft, stressig arbetsmiljö, ingen möjlighet att sätta sig att vila/pausa när man känner för det/behöver det m.m.

Då dessa risker finns på mitt jobb kan kan ansöka om havandeskapspenning, vilket innebär att man har rätt till 60 dagars ledigt innan bf med ersättning. Och som alltid med försäkringskassan så är det lika krångligt att förstå hur man ska göra och skriva, men nu tror jag att det har blivit rätt. Fick ett utlåtande från chefen redan förra månaden om att hon inte kommer kunna omplacera mig till lättare arbetsuppgifter vilket är viktigt i denna sak. För har man möjlighet att arbeta med lättare arbetsuppgifter kan man inte ansöka om havandeskapspenning eller graviditetspenning (kärt barn har många namn).

Det som är lite svårt kanske är att man får endast 60 dagar, men det gäller inte hela vägen fram till bf, utan de sista 10 dagarna får man ansöka om föräldrapenning eller som många ger som förslag, ansöka om semester om man har dagar att ta ut. I mitt fall kommer inte semesterdagarna att fungera då jag ska föda mitt i sommaren, då det är som flest semester sökande och vi har system på jobbet där man ska arbeta igen de helger man söker semester för. Något som jag inte kommer kunna hinna att göra. Sen vet jag inte om det är så att det skulle fungera ändå med tanke på att jag väntar barn men det är inget jag vill riskera.

Denna text kanske har hjälp andra som är lika förvirrade i "harvan" med gravid och försäkringskassan. Då jag själv först nu har börjat dra i det så kan jag inte så mycket om föräldrapenning och hur det kommer fungera när vi väl har fött vår flicka, men jag lär mig nog😉

Ha en trevlig söndag!

Likes

Comments