Om några timmar lämnar jag Nakavango för att ta mig till nästa projekt i Harare. Det är oerhört mycket känslor inblandade just nu och helst skulle jag bara vilja lägga mig i sängen och bara sova igenom den här dagen. Jag har verkligen haft fyra helt fantastiska veckor. Jag kommer sakna allt - stället, människorna, aktiviteterna ja allt. Vill inte åka härifrån, samtidigt som jag är jättespänd och taggad på nästa projekt. Usch usch. Jobbig dag.

Jag kommer förmodligen inte uppdatera bloggen särskilt mycket mina kommande två veckor då jag hört att internetuppkoppling är sådär, men vi får se! Jag skriver om jag får tillfälle!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Förra helgen var jag och Quinn i Zambia över dagen och gjorde Devils pool. Det är som en liten pool precis vid kanten av och i Viktoria fallen. Vattnet var strömt och om man kom lite för långt till höger så skulle vattnet lätt dra ner en nerför vattenfallet, vilket var rätt läskigt. Väldigt svårt att ta in och rätt sjukt att ens tänka tanken att vi hängde ut över kanten på Viktoria fallen utan någon som helst säkerhetsanordningen. Men jäkla vilken häftig upplevelse.

Idag var vi och gick på promenad med geparden Sylvester. Sylvesters mamma försvann när han och hans syskon var små, den enda som lyckades överleva från att svälta ihjäl var Sylvester. Efter några dagar var det en man som hittade honom och tog hem honom. När de senare försökte släppa ut honom i det vilda igen så kunde Sylvester jaga och skaffa föda, så därför är han inte en vild gepard. Däremot går han omkring lös när vi promenerar och han springer och jagar/leker med djuren som han ser. Det var väldigt spännande att se. Han var så mycket större än jag trodde, var lite orolig i början men det var verkligen ingen fara.

Likes

Comments

Vill inte ta in att jag bara har helgen kvar här på Nakavango. Jag har snart spenderat hela fyra veckor här i Zimbabwe och det känns som att jag precis lämnade Sverige. Det har varit hårt fysiskt arbete, härliga gamedrives och många otroliga aktiviteter. Allt tillsammans med fantastiska människor, så det känns väldigt sorgligt att lämna det här men som tur är har jag ju två veckor kvar i landet på mitt nästa projekt. Jag ska se till att ta vara på den sista så mycket som bara går nu.

Det var verkligen längesedan jag uppdaterade här på bloggen men jag har helt enkelt bara haft fullt upp och tänkt på annat. Schemat ser likadant ut varje vecka så jag kör därför en snabb sammanfattning av det ni missat.

Måndag
På måndagar åker vi ut på en gamedrive på förmiddagen och försöker se så mycket djur som möjligt. På eftermiddagen är det något slags arbete som gäller, på senaste tiden har vi grävt efter ett rör som ligger 2 meter under jorden och vi behöver 250 meter. Tar sååå lång tid. Vi ska flytta röret till skolan och så ska de använda det där istället, men usch vilket otacksamt jobb haha.

Tisdag
Förra tisdagen var vi och såg Viktoria fallen för första gången. Det var makalöst vackert! På eftermiddagen plockade vi skräp längs med vår väg, vi fyllde hela bilen. Det ser inte ut att vara mycket skräp när de ligger utspritt men när allt väl var samlat i påsar... Helt stört.

Onsdag
På förmiddagen åker vi alltid till skolan och arbetar där. Det är rektorn där som bestämmer vad som behövs göras så arbetsuppgifterna varierar. Vi har vattnat växter, tagit hand om trädgården och sist grävde vi en ny grop där röret senare ska va... Det var inte kul. När vi väl arbetat klart får vi leka med barnen vilket är väldigt mysigt och kul däremot.
På eftermiddagen är det oftast lantana som gäller, vilket innebär att vi hugger ner giftiga plantor.

Torsdag
Förra torsdagen var vi hos noshörningarna och skulle bygga en ny och större inhägnad för de två vi har i bomas. De andra noshörningarna gick omkring oss och undrade vad vi höll på med, det var lite läskigt faktiskt haha, men det gick bra! På torsdagseftermiddagar är det camping som står på schemat. Förra gången hade vi elefanter och buffalos i lägret. En leopard som smög omkring runt oss och babianer i träden. Kan knappast jämföra svensk camping med afrikansk - inte ens nästan samma nivå. Kommer nog aldrig vara orolig över att behöva campa i lilla Sverige igen.

Denna torsdag var vi tyvärr tvungna att ställa in campingen på grund av regnet. Vi åkte till vårt campingställe och det var pölar och lera överallt, efter ett kort övervägande hade vi packat in alla tält i bilarna och så åkte vi hem igen.

Fredag

Fredagar erbjuder oftast lantana på eftermiddagen men denna fredag åkte alla i huset på en sunsetcruise där det serverades middag och var bara allmänt gött häng. Kändes som ett bra sätt att avsluta tiden här på.

Likes

Comments

I torsdags var det camping igen som stod på schemat. I bilen på väg till vår sovplats började det vräka ner så när vi väl kom fram alla dyngsura, såklart var även allt som kunde tänka användas som ved till brasan blött så det var inte lätt att få fart på den elden. Efter många försök kom en av volontärerna på att han hade en spraydeo som förmodligen var brandfarlig, när vi väl sprayade den på elden så bad vi helt plötsligt en riktigt stor och bra eld. Lagom oklart att vi var tvungna att använde en deo för att ens få eld men vad gör man inte... Bredvid oss var en liten flod där vi kunde se en flodhäst, vanligtvis är det även krokodiler där. Kändes tryggt :))) under natten sen var kunde man höra helt sjuka skrika - jag trodde typ att det var en elefant som blev attackerad, det lät helt stört mycket. På morgonen efter visade det sig dock att det bara hade varit babianerna i trädet ovanför som skrikit hela natten. Inget att oroa sig för egentligen alltså men man känner sig så sjukt liten när man ligger där i sitt tält...


Igår (lördags) så var gjorde jag en Gorge swing. Sjukaste jag gjort i hela mitt liv. Det är en gunga som det först är ett 70 meters fall för att sen svingas ut i gorgen. Kändes helt stört att hoppa ut där uppifrån och sen falla hela vägen ner men när delen väl tog emot så var det helt underbart. Wow alltså och vilken jäkla adrenalin kick.
Efter det mötte en större grupp av volontärerna upp oss och så gjorde vi en slinga med nio olika zip lines. Väldigt chill, lite svårt i början man väl fått till knycken var det lättare att bara njuta av utsikten och ta det lugnt. Till lunch åt vi sedan krokodil kebab med utsikt över gorgen (ravinen?). Oerhört bra dag.

Likes

Comments

Idag har vi varit på skolan och jobbat. Vi delade upp oss i två grupper, några arbetade i deras trädgård med att rusta upp staketet och vi andra vattnade plantorna runt skolan. Extremt många plantor vilket också innebar extremt många vändor fram och tillbaka till pumpen. När vi var klara efter några timmar så hade även barnen rast så då fick vi leka med de om vi var sugna. Sjukt gulliga ungar men det är svårt att förstå. De kände på mina armar och undersökte mina armband, de kände på mitt ansikte, speglade sig i mina solglasögon samtidigt som någon annan drog i mitt hår. Det var en rätt märklig känsla och upplevelse som samtidigt kändes rätt sorgligt, det gjorde lite ont i hjärtat. Jag är glad att vi fick vara där och leka med dem, de kändes som att de verkligen uppskattade det och blev riktigt glada. Bara svårt att ta in hur annorlunda allt är mot vad jag är van vid.

Likes

Comments

Igår var jag ute på en gamedrive med en av guiderna från FGASA-gruppen. Det är en grupp som också bor här men som har varit här och pluggat i två månader för att bli guider. Igår hade en av tjejerna sin allra sista drive här så hon behövde folk och turister som kunde åka med ut i bilen. Det var en riktigt najs drive, vi såg elefanterna på väldigt nära håll - vilket var sjukt häftigt. Skulle nog kunna påstå att elefanterna är mina favoriter, de är bara otroligt mäktiga djur. Så det blev nog faktiskt höjdpunkten på dagen. Sedan hade vi tepaus därute och några av turisterna hade med sig rosa champagne och så fanns det snittar, sjukt oklart men samtidigt, varför inte? Klockrent.

På kvällen åkte vi på ytterligare en gamedrive, men då med de andra volontärerna, den gången såg vi noshörningarna och en flodhäst. Flodhästen var inte så sugen på att vara med på bild utan höll sig under ytan så bara öronen syntes. Helt ärligt så var jag rätt glad att den höll avstånd..


Imorse var uppgiften att vi skulle gräva upp ett vattenrör som legat nergrävt under marken i minst 50 år. Anledningen är att det inte längre är i bruk där så därför ska vi flytta det och använda det på skolan istället. Dock ska vi gräva upp cirka 250 meter rör som ligger minst 1 meter under. Bara sådär 20 meter tog oss flera timmar... Dessutom var det svårt att hjälpas åt tillsammans då det inte bara var att gräva en rak linje, röret böjdes här och var. Jag blev hejarklack istället - lite mer min grej hehe.

På eftermiddagen så skulle vi arbeta på tomten så vi var några som krattade ihop det gamla gräset och löven och sen fick vi tända eld på allt så att när regnet väl kommer så får det nya gräset fritt fram för att börja växa. Dock förstår jag inte att de vågar göra det, det är krustorrt och har inte regnat här på flera månader. Men, vi lyckades kontrollera det så det blev inga problem och förövrigt så var det rätt kul.


Likes

Comments

Igår var jag och två andra volontärer på White Water Rafting i Viktoria fallen. Det var en helt galen upplevelse som var skitläskig samtidigt som den var underbar. Forsränning rankas i level 1-6 och då kallas nummer 6 för suicide - flera av de vi åkte var level 5, så tror det går att räkna ut att det var relativt extrema forsar vi tog oss igenom. För att öka graden av läskighet såg vi dessutom fyra krokodiler länga med vägen som låg och solade precis i vattenkanten.. Kändes väldigt tryggt att ha de i närheten när man var medveten om att man lika gärna kunde ligga i vattnet efter nästa fors, som tur var gick det dock bra hah.

I den sista stora forsen flippade vår båt runt och alla ombord hamnade i vattnet. Det var sjukt svårt att försöka simma i strömmen för att ta sig fram till en kajak där man kunde få hjälp att ta sig till en båt samtidigt som man ville hålla sig långt borta från klipporna. Väl uppe i båten igen, när chocken släppt lite, var det dock rätt kul hah.

Påvägen hem åkte vi rakt in i en hagelstorm så guiderna sa åt oss att sätta oss på golvet för skydd och så fick de stanna bilen då det var som ett enda stort moln framför oss och det fanns ingen som helst sikt. När vi tillslut lyckades ta oss hem var jag helt slut och det blev en tidig kväll för min del.

Likes

Comments

I torsdags eftermiddag åkte vi ut på en gamedrive påväg till stället där vi senare skulle spendera vår natt. När vi kom fram satte vi upp tält - (som man numera måste sova i, då det var en lejonflock som gått igenom lägret för några månader sedan- betryggande va?) sedan gjorde vi upp en eld där vi sedan värmde maten på. Väldigt mysig kväll, bakom oss hade himlen ett helt skådespel med blixtrar men som tur var gick det bara runt oss så vi slapp stormen.

När klockan var runt halv tio på kvällen så hörde vi hur det knakade till bakom oss i buskarna så en av volontärerna reste sig från sin stol för att se vad det var för nåt som smög omkring. Sedan ser vi bara hur han långsamt börjar backa och sedan säger han "guys, I'm not joking but it's a fucking rhino". Det fick fart på oss alla och inom kort satt vi alla i bilen och gömde oss, sedan kunde vi se att det mycket riktigt kom ut en stor noshörnings hane ur buskarna. Han checkade bara läget och sedan gick han vidare men efter det var vi alla extremt uppspelta och lagom oroliga. Jag menar, han var inte rädd för oss när vi satt uppe, vad skulle egentligen hindra andra noshörningar, elefanter eller ja, vilka djur som helst att klampa in i lägret och gå på tälten när vi sov?? Blev så jäkla paranoid, men jag var så otroligt trött så jag sov trots det som en stock.

Likes

Comments

Idag har varit en rätt omtumlande dag då vi åkte till en by och hjälpte en 92-årig kvinna vars dotter precis blivit attackerad och dödad av ett lejon. Hennes tre barn blev i och med det föräldralösa och behövde flytta in hos sin mormor som är för gammal för att orka göra någonting. Varje dag när den äldsta dottern kommer hem, 12 år, så behöver hon gå bort till pumpen för att hämta vatten och sedan börja laga mat till familjen. Grannarna verkar inte heller hjälpa till så mycket utan de har nog fullt upp med att ta hand om sin egen familj. En av volontärerna här på projektet hade köpt lite allt möjligt till den lilla familjen och sedan hjälptes vi åt att gräva en trädgård och plantera lite frön till olika grönsaker som vi hoppas ska kunna växa där.

Det är svårt att ta in att hela den byn går till samma pump för att fylla på vatten, med smutsiga hinkar som kvinnorna sedan bär hem på huvudet. Hemma duschar vi i varmvatten och spolar toaletter med rent vatten medan här är inte ens deras dricksvatten särskilt rent. Det är så orättvist och sjukt.

Likes

Comments