Den här kursen har givit mig mycket både teoretiskt och praktiskt. Jag hade lite förkunskaper kring både Adobeprogrammen och kamerans alla delar men inte något alls kring mulitmodaliet analys eller upphovsrättsdelarna som togs upp i denna kurs. 

Jag tycker det var mycket postivt att kursen tog upp alla delar kring en grafisk produktion och inte bara den kreativa biten som är så klart viktigast men juridiken till exempel är en väldigt viktig roll i dagens samhälle. En extra del som jag tyckte var intressant var etik delen då vi satt och analyserade reklamannonser. Nu i efterhand går jag runt och analyserar ut ett genus perspektivet och se vad den annonsören kunde ha gjort bättre. Helt enkelt en arbetsskada. 

Sen kom det där med vårt slutprojekt, en kokbok. Då jag och Karolina arbetade tillsammans. Jag blev relativt nöjd med vårt slutresultat men väldigt imponerad på de övriga kokböckerna klasskompisarna hade åstadkommit. 

Det var kul att låtsats att vi skulle sälja in vår produkt och förklara varför vi gjorde som vi gjorde. Att alla i gruppen hade olika idéer intressant för då fick vi se hur alla hade tänkt från olika håll. Vissa hade kört"all in" på kärlekstemat, några att tonat ned det några grader. Det var givande att se vart alla ligger i sitt kreativa tänkande och hur duktiga det var på lägga fram sina idéer. Pitchen var som ett smakprov av vårt framtida yrkesliv, någon dag kanske sitter jag där och bedömer någon picthar just en kokbok.  Det var bra att våra lärare var relativt hårda mot oss och sa vad som inte var så bra med våra böcker och jag tycker det behövs för att vi ska kunna utvecklas. Men också förbereda oss vad som komma skall. Med det menar jag att ingen kommer travhästen att ni inte hann ta just den dör bilden som ni hade tänkt er utan att arbeta med det material ni har. För oss fallerade vår stämningsbild pågrund av att vi inte kunde få bilden vi hade tänkt oss. Vi löste det på ganska bara sätt, ibland får man tänka utanför boxen och hitta nya lösningar . Särskilt när det gäller grafisk produktion brukar det aldrig gå som man har tänkt sig och att man nästan alltid ska förhålla sig till en deadline.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Genus och intersektionalitet är så himla dagsaktuellt som det kan bli. Att vi hade föreläsning om det här är var så himla viktigt tycker jag. Vi lever i ett patriarkat och det syns i alla hörn och kanter och det borde ändras och det kan vi göra genom vår kunskap. Som Örjan sa det spelar ingen roll vad du tycker som privatperson men när det kommer till yrkessammanhang ska du alltid ta hänsyn till etiken,genus etc för att inte förtrycka någon. Det är professionellt att arbeta utifrån ett genusmedvetet perspektiv om du inte tar hänsyn till det kan det framställs som om att du är omogen och har okunskap enligt mig.  I allmänhet lever vi efter normer som vi har fostrats av sen vi var små.  Det har våra socialtionsagenter se till att vi har gjort, det vill säga våra föräldrar,kompisar till och med lärare. Vi födds omedvetna in i samhället och sen följer vi en mall för att passa in för att inte bli utfrysta. Vi kan väl säga att Sverige är en av dem länder som har kommit längst i utveckling till ett mer jämställt samhälle men det är en lång väg kvar särskilt inom massmedian.

Det är ett faktum att könen skiljs åt i reklamsammanhang. Ibland kan det kännas som vi har fastnat i ett 30-tal Sverige där kvinnan var det svaga könet både biologisk och socialt med även den passiva varelsen. Våra biologiska kön spelar egentligen ingen roll vi är alla människor som borde ha samma förutsättningar i samhället. De sociala könen framställs av våra stereotyper som oftast gestaltas inom mediesammanhang, det händer väldigt ofta i reklam. Där har kroppsidealen sin stadiga fot på grund av alla retuscherade sanningar i det visuella medlen.  Jag fortsätta diskutera detta ytligare men det kan bli för långdraget då men det här var mina starkaste tankar kring denna föreläsning.


Likes

Comments

Idag pratade vi om semiotiken och dess betydelse för oss och hur vi resonerar kring detta. Hur använder vi oss av samspelet mellan text och bild. 

Jag tyckte det var intressant att multimodalitet(samspel mellan medier) betyder mycket för att förmedla alternativt kommunicera i tex en annons, ett exempel vi också använde som exempel idag i skolan. Jag hade inte lagt märke till innan att de mesta tecken vi använder är inlärda, de inlärda tecken hos dig kan betyda något helt annat för någon annan för att ni har olika bakgrunder. 

Typografi och kulörlära var två nya ord som jag bekantade mig med idag, eller rättare sagt förstod innebörden.  Att kulörer har en sådan stor inverkan hos oss människor väckte nya tankar och inspiration. Nu kommer jag sitta och tänka på det varje gång jag ser annonser i tidningar"varför placerade valde dem att placera den texten där med det där typsnitten?". Att den snirkliga slarviga typsnittet gör så att vi kan tolka det mer personligt än det vanliga Times new roman. 

Det är väldigt fascinerande att se att varje liten detalj inom reklam är (oftast)uttänkt till varje millimeter för att få oss människor att reagera ett sätt föetaget vill. Disharmoni kan vara bra då, oftast väcker det starka känslor eller rättare sagt provocerar oss både negativt och positivt. 

Likes

Comments

Idag fick vi möjligheten att gå runt och prova olika ljusutrustningar på skolan. Vi fick lära oss hur man skall använda dem men vi experimenterade mest för vi lär oss bättre då. Huvudtanken i denna "workshop" var väl att vi ska veta vad för utrustning som passar bäst beroende på vad vi ska fota eller vilket projekt vi ska ha.

Jag själv har jobbat med softbox och inte så mycket med led-lampor. När vi fotade med led-lamporna hade vi tre punktljus alltså tre lampor som belyste motivet. Vi tog porträtt på varandra och vi fick lära oss att bakgrundsljus är relativt viktigt för porträttbilder för de ger en mer tredimensionell bild och skapar med levelse i bilden, det ger även en slags ljus gloria kring huvudet.( fick inte tag på de bilderna till inlägget)

Vi fick även testa på ljusbord. Jag hade aldrig hört talas om ljusbord, det var en slags bord som man belyser underifrån. Man brukar ofta använda sig av sådana när man ska fota produkter för det framstår inga skuggor i bilderna då och det ger en ren bakgrund.


Här experimenterade vi med två softboxar. Alltså två ljuskällor ett ljussättning och ett huvudljus (ena starkare och den andra svagare) Som Rembrandts två punktljus.

Likes

Comments

Igår gick vi igenom teknikens grunder för systemkameran och alla dess delar. Jag har lite erfaranhet från systemkameror för jag gick på medieutbildning på gymnasiet men har glömt kamerans grunder och vad de egentligen innebär. Så det var skönt att fräscha upp minnet. Jag hade till exempel inte lärt mig om tredjedelsregeln och det formatet gillade inte jag, för att när man tar en bild i det där "speciella ögonblicket" kan man nog inte gå efter den regeln. Jag tycker det är roligare att experimenterar med kompositionerna i bilden men jag förstår att det kan vara bra för människor som vill ha riktiga direktiv så de lär sig grunden för att fotografera.

Vi skulle ju "leka" lite med kameran för att lära oss vad som händer när man ändrar och kombinera alla inställningar och hur verklighetstrogen bilden kan bli. Så jag valde att leka med ISO för att se vad som hände.

Här hade jag ISO 400, himlen blev väldigt vit men slottet blev relativ bra färg möjligtvis lite för "varm" färg.

Här hade jag ISO 200 och den blev väldigt mörk men lite mer riktiga i färgerna.

Sen så lekte jag med slutartiden och här en bild med kort slutartid. Det menas att bilens rörelse i bilden inte fastnar och den framstår som suddig.

Blev inte så stolt över dessa bilder men jag kan försvara genom att säga att vi endast skulle lära oss kamerans tekniska funktioner och experimentera lite grann. Inte hitta det fina estetiska just i denna uppgift. Jag återkommer med fina konstnärliga bilder senare i kursen :)

Likes

Comments

När jag fick reda på att vi skulle ha en föreläsning om upphovsrätt blev jag lite avskräckt. Föreläsaren Örjan Petersson tog det bra och sa att han förstod om vi blev lite rädda men föreläsning flöt på riktigt bra med bra diskussioner och intressanta tankar från alla håll. För att beskriva upphovsrätt kort kan man säga " En rättighet som skyddar skapares produkt så att ingen annan kan stjäla produkten" Det var många som tog upp egna erfarenheter och det hjälpte nog många att förstå att ha dessa kunskaper kommer att lön sig i yrkeslivet men också på fritiden.

Min uppfattning kring upphovsrätt och immaterialrätt har breddas mycket mer efter föreläsning. Det är oerhört viktigt att vi kreatörer måste förstå grunderna i upphovsrätt för att både skydda våra verk och att inte råka ut för något straff. Peterson tog upp att det är väldigt bra att det finns specialister som berör upphovsrätt, det kan vara väldigt svårt för oss att ha all juridisk kunskap för att bemöta alla lagar. 

Många begrepp togs upp under föreläsningen vissa fastande och vissa får jag nog läsa lite extra om för att minnas. "Creative Commons"(https://www.youtube.com/watch?v=Yd9dP3vlOyk) var ett klipp som Petersson visade oss och det klippet är nog bra att kolla på lite då och då både som privatperson och inom sin yrkesroll.


Likes

Comments

I måndags hade vi vår första föreläsning i den nya kursen fotografi, illustration och grafiska verktyg med Mats Wahlberg. Föreläsningen utgick för det mesta ifrån boken "Den visuella texten multimodal analys i praktiken" skriven av Anders Björkvall (2009).

Det första begreppet som kom på tal var semiotik som vi pratade lite grann om i förra kursen. Semiotik i grund och botten betyder läran om tecken och används för att analysera. Mats nämnde även metaforen "parasitrelation" att detta inte händer inte mellan text och bild i dagens samhälle för det vilar på varandra. Det väckte många tankar hos mig för att det var en bra beskrivelse. Som privatperson tänker man nog inte på hur viktigt det är med det visuella för att göra texten mer betyande och intressant för läsaren. Idag är nog många vana vid fina layouts på hemsidor, tidningar etc.

Nu har jag mer förstålese att det bygger mycket kreativitet bakom alla dessa medier. De som arbetar med dessa måste också tänka på "salience". Det menas med en mer villig attribut att fastna på hjärnan och det är väldigt viktigt inom reklam, hela den branschen bygger på konsumption.

Bild hämtad från bokus. URL: http://image.bokus.com/images2/9789173828406_large

Likes

Comments