Header

Det här med blogg var lite av ett test, så jag lägger ner för ett tag nu. Det är inte kul för varken er eller mig om jag inte lägger ner så mycket effort i inläggen!
Hejdå för nu, så kommer jag nog tillbaka så småningom när det börjar hända grejer här hemma med stall och satsning, vi ses då!

Gulle idag med hackamore. Hon gick förvånansvärt bra på det faktiskt!

Likes

Comments

Har någon här lyssnat på ridsportpodden?

Jag har lyssnat på alla förutom den senaste med Carl Hedin, och jag tycker att de är såå bra. Jag älskar att höra om andras upplevelser och tankar/åsikter. Varje avsnitt är ungefär 40 minuter långt, och jag brukar lyssna på dem när jag jobbar. Vid mockning och packning av höpåsar så glömmer jag nästan bort vad det är jag håller på med, för att jag blir så motiverad och uppslukad av podden. Hur bra som helst, och det finns ju en massor med smidiga appar där man kan lyssna på poddar direkt eller ladda ner dem, själv har jag Acast.

I poddarna pratar de om olika saker varje gång, men det är samma "programledare" varje gång, sportkommentatorn Andrea Berlin.Hon intervjuar gästerna lite om deras framgångar/motgångar och karriärer, samt diskuterar lite olika ämnen med dem. Jätteintressant tycker jag, pröva att lyssna på ett avsnitt om du inte gjort det förut!

Likes

Comments

Jag har aldrig varit ett superfans av Hööks produkter. Förut tyckte jag att de var både fula och dåliga i kvalitén, alltså inte värda att köpa. Nu på senare tid så har de dock gjort en avsevärd förbättring tycker jag, och de har vissa produkter som jag faktiskt tycker om! Fördelen med Hööks är att de faktiskt ofta är ganska billiga, vilket jag gillar eftersom många saker kan införskaffas utan att det spelar någon roll vart ifrån det kommer. En billigare variant från Hööks kan vara precis lika funktionell som en dyrare variant från någon annan butik! De har också blivit en större återförsäljare för andras prylar, vilket jag är jätteglad för! Det utökar sortimentet och valmöjligheterna blir större. Lami-Cell, HV polo, Back on Track och alla sådana märken tror jag är väldigt uppskattade att det finns med!

​Alla dessa är ju då såklart Hööks egna produkter.

En vanlig funktionell, stilren väst som ser ganska figursydd ut. Modell Club, 499:-

Ett par stilrena ridbyxor med grip. Modell Cavi, 799kr.

Ett ganska snyggt schabrak, en av Hööks "lyxigare" varianter. Modell Fiorentino, 429kr.

En vanlig kavaj som faktiskt inte är så ful. Jag tycker Hööks kavajer brukar vara så raka i modellen, och inte tillräckligt figursydda, men den här ser ut att kunna vara snygg på vissa. Modell Cobra, 749kr.

Inte riktigt min typ av benskydd, jag skulle vilja ha märket mindre, men ändå ganska snygga. Modell Piemotte, 599kr. För den prislappn dock skulle jag hellre köpa ett par andra skydd för en eller två hubdralappar till, och få ett par lite "renare"!

Vad tycker ni om Hööks "nya" varor?

Likes

Comments

Tja som ni ser på rubriken så startar jag denna underbara fredag med ett matteprov. Jag är givetvis inte taggad, men jag bryr mig inte så mycket helt ärligt. Jag har inte pluggat ett dyft, men jag känner liksom att jag orkar inte bry mig. Jag kan tillräckligt för att få ett E och lite till, men herregud. Det är ju inte direkt så att jag vill in på en naturvetenskaplig högskola efter studenten direkt. Nej, matte är inte riktigt min grej. Så kul är det inte, och jag väljer därför att prioritera min tid på annat. Typ, hästarna, häst, häst, och sen lite mera häst. Så enkelt är det!

Idag blir det skrittjobb på Tina. Jag brukar ha det en gång i veckan ungefär, och då jobbar jag på de små sakerna. Ofta gör jag gärna ockå en massa små, små övergångar skritt-trav, för att få henne framför mig och i en härlig energi. Våra skritturer är mest i arbete på kort tygel, och inte slapparturer barabacka på hackamore. Och ja, jag tycker jättemycket om hack, men Tina gillar inte det. Därför har jag det bara när vi rider helt utan krav!

Ha nu en grym dag, så återkommer jag när jag överlevt matteprovet!

Likes

Comments

Idag hade vi dressyr inför nästa vecka då vi har programridning på ridskolorna. Detta innebar att vi idag red nästan hela passet självständigt, vilket jag verkligen gillar.

Jag red Madonna, som är en lite större häst med en väääldigt lång rygg. Utmaningen med henne är därför att få ihop henne, och därmed få lite mera vinkel på de där långa bakbenen så att hon väntar lite mer på steget. Jag har bara ridit henne en gång, så det var lite roligt att pröva henne igen.

Hon var lite bekväm av sig, så när jag hade henne i ramen och i en lite kortare form, som hon uppenbarligen tyckte var jobbigt, så vart hon ganska motsträvig. Jag kände att hon bromsade upp, och några gånger tvärnitade hon och vägrade gå. Lite humör helt enkelt. Samma motsträvighet kom när jag ville putta ut hennes rumpa lite i volterna för att balansera upp hela henne, eftersom hon tippade inåt annars. Jag fick kompromissa lite här och där, men i slutändan var hon ändå ganska fin.

Vi tränade också på att knoppa och om man ville, även linda. Målet är ju att ta hästskötarexamen om två år, så det är lika bra att börja nu! Förmodligen kommer det att vara knoppa+Linda alla fyra ben på 20 minuter då på examinationen, och därför ville jag prova det idag. Jag satte därför en timer, och när jag hade knoppat och lindat så hade det gått 12 minuter. Detta var dock inte de snyggaste knopparna eller lindorna jag någonsin gjort, eftersom jag inte hade en aning om hur lång tid jag faktiskt brukar ta på mig så skyndade jag mig lite. Jag fick också bara 10 gummisnoddar (den dåliga varianten, inte silikon!!), så jag kunde inte göra fler än 9 knoppar totalt eftersom en gick av direkt. De blev ju då såklart lite för stora med hennes lite tjockare man, men vad ska jag göra lixom.

Nästa gång vet jag ju då att jag kan ta det lugnt och metodiskt utan att stressa, och jag kommer ändå att klara det! Jag har mycket tid tills dess att utveckla mitt knoppande.

​Efter Solna så åkte jag såklart vidare till Tina. Hon var pigg och glad, men vi börjar verkligen komma till bra, korrekt arbete nu så hon blir trött hur snabbt som helst. Vi red i alla fall lite markarbete på ängen, lite fokus på avspändhet men med tryck, och övergångar. Det är mycket svårare än det låter hahah, men det gick ganska bra faktiskt. Gulleponny är vad hon är, ibland börjar jag bara tänka på hur lyckligt lottad jag är som har en egen häst och att jag ​överhuvudtaget​ har möjlighet att hålla på med hästar, som är det jag gillar allra mest. helt fantastiskt egentligen!

Men nu måste jag plugga. Igen. Ni vet sådana där tillfällen när man känner att man har huuuuuur mycket som helst att göra, men inte får för sig att göra ett skvatt? just nu är ett sådant tillfälle. Jag vet vääldigt många saker som skulle behöva bli gjorda ​NU​, men såklart blir det inte så. 

​Jag har kommit fram till att det inte är jag som har för mycket att göra, utan det är dygnet som har för få timmar!

Likes

Comments

..jag måste lägga ut dessa igen. Jag vet att jag gjort det förut, men jag saknar sådana här dagar sååååå mycket! Att rida ett par fiiina hästar om dagen, solen skiner, fåglarna kvittrar och det är sommarlov. Om jag längtar! Nu gäller det bara att bita ihop nu och ta sig igenom den sista delen av terminen, så kommer det snart att vara dags för sådana här dagar igen.

U N D E R B A R T☀️

Likes

Comments

Jag tycker överlag att hästmänniskor ska bli bättre på att ta hjälp av varandra. Oavsett vilken diciplin du själv utövar, och vilken diciplin den andra personen gör, så kan ni definitivt lära er någonting av varandra. Jag tror att vi ofta blir lite "jag kan själv", och om det skulle vara så att man tänker "näe förresten, jag behöver hjälp", så vänder man sig oftast till människor inom sin aktuella gren. Antingen för att det är enklast, eller helt enkelt för att man tror att ingen annan kan klara av att ge en hjälpen man behöver.

Oavsett diciplin så är det hästar vi håller på med. De är alla individer och fungerar inte likadant, men i grund och botten är det fortfarande en häst med fyra ben och en svans. Olika träningsmetoder och hästhållningsmodeller är jag övertygad om att man kunde lära sig mer av från andra, om man bara gav dem en chans att påvisa sina metoder. Helt klart så har travet vissa saker i deras träning/hästhållning som man aldrig skulle göra med en hopphäst, och tvärtom. Hur kommer det sig? Vore det inte intressant att disskutera detta? Målet är inte att tvinga andra att göra om sina rutiner, utan bara att ge varandra en tankeställare för att se om vi kan göra det ännu bättre för våra vänner hästarna.

Förutom detta så finns det såklart en rad tävlingsmoment som inte är riktigt lika vanliga, och står ut en del i mängden. Jag tror att vissa sådana kan vara en rolig utmaning för alla hästar oavsett inriktning, och ett nyttigt avbrott i den vanliga träningen.

På ridskolan där jag bor, där Myson bor och där jag jobbat, har det ett par gånger anordnats en så kallad Handy Horse. Den går ut på att man ska rida en bana med olika hinder så fort som möjligt, men här är det inte banhoppningshinder vi pratar om. Slalom mellan hinderstöd, hå över presenning, förflytta boll från tunna till tunna, rygga på bestämd plats och rygga imellan bommar är några exempel på vad som kan förekomma i en sådan bana. Hästarna älskar det för det mesta, de lyser upp som solar. Jag tycker att det är superroligt verkligen, och de senaste gångerna har jag faktiskt vunnit en hel del ahahah. Jag har startar både Myson och Tina, och förutom individuellt så får man även starta i lag. Det har vi gjort varje år jag och Lalla, Fiskens ägare om ni kommer ihåg henne? Det är ännu roligare, och vi har såklart då alltid matchande outfits för dagen!

Överst är vi såklart regnbågar och sedan powerpuffpinglor. Kommer ni ihåg det programmet? De två nedersta är från den senare tävlingen, där vi tog storslam. Hur kul som helst! Däremot var detta ett tag sedan, förmodligen 2014 skulle jag tro. Sorry för att det är tråkiga mobilbilder!

Likes

Comments

Stalldag med skolan+hästprov. Just nu är jag bara fruktansvärt trött, men det går nog över så småningom. Jag behöver fortfarande plugga på mitt tal tills på måndag, men provet idag känns relativt lungt ändå. Jag vet att jaag har ganska bra koll på allt, men svårigheten med hästproven är att det är lite trixigt att förklara sakerna i ord. Roligt men svårt, så man får väl se alla dessa som träning inför hästskötarexamen om två år! Då kommer det att vara svårt. Hur som så vet jag inte riktigt vem jag vill rida där på Solna idag. Som vanligt så gillar jag att prova på nya hästar, men det kommer ju komma någon gång då jag har ridit igenom alla. Så långt har vi dock int kommit än, den dagen den sorgen!

Tina ska markarbetas idag. Jag brukar då vara på en äng väldigt nära Tinas stall, där jag tillsammans med ridskolans ungdomssektion byggde en liten, liten hoppbana av naturhinder för några år sedan. Med Tina så är den perfekt för att ligga och rulla lite över en studs, lite upphöjda kavaletti eller träna lite svängar. Superkul!

Hoppas att ni får en superbra dag!

Likes

Comments

Hallåj alla glada!

Varje ledig minut idag spenderades med näsan i mitt tal till det nationella provet på måndag, i plugg inför hästprovet i morgon eller på hästnet. Inte supervarierat alltså. Det är ju ett tag kvar tills det faktiska hästletandet drar igång, men man måste ju kunna kika lite! Vi måste nämligen ha stallet på plats först innan vi kan ta nästa steg. Jag är i princip klar med talet på pappret, men jag behöver nu kluddra ner lite stödord och plugga på det så att det sitter. När vi har presentationer och tal så gillar jag att lära mig dem i princip utantill, för när man väl står där så gillar jag verkligen att kunna leva mig in i mitt tal. Försöka få med publiken med ändringar i röstläget, gestikulerande armar och min blick som försöker fånga deras. Jga är alltid lite lagom nervös innan, sådär lagom så att när jag rivit av min inledning så är jag otroligt bekväm med att stå och prata inför andra OM jag kan vad jag ska säga så när som på utantill. Det är inte så ofta som jag får black-outs, peppar peppar, men det finns faktiskt ett tal är det tog typ fem minuter innan jag kunde slappna av lite.

I nionde klass hade vi nämligen ett så kallat speech. Det gick av stapeln för lite mindre än ett år sedan, och jag var såååå nervös. Man skulle prata om ett helt valfritt ämne i ungefär tio minuter på engelska. Det var egentligen valfritt om man ville göra det enbart inför sin egen studieklass, c:a 30 elever, eller om man ville göra det inför hela årskursen+ i princip alla lärare på hela skolan. Det vill säga drygt 100-110 personer. Jag gillar ju att utmana mig själv, så jag sade att givetvis gör jag det, i aulan, inför alla. Snacka om att vara nervös, jag var nästan lika nervös som när jag var tolv och sjöng ensam inför 600 personer på min dåvarande skolas talangshow.

På grund av att jag visste att det skulle bli nervöst när det var dags, så pluggade jag ordentligt på det. Jag kunde nästan hela talet utantill, så när jag kom upp på scenen så var talet som ett mantra som bara gick av sig självt. Jag hade tillräckligt med närvaro för att i alla fall lägga in teaterpauser och lite sådant, så det blev ganska levande. Jag överlevde uppenbarligen, för jag står ju fortfarande här idag! Jag tror att det är viktigt att utmana sig själv för att utvecklas som person, och man ska inte vara rädd för förändring.

Tina vilade ju som sagt idag, och jag var ut och kollade igenom henne i hagen bara. Får hon bara lite morötter så är hon väldigt nöjd med tillvaron! Nu ska jag se om jag kan plugga lite inför morgondagens prov, jag tror att jag kan det mesta men man kan aldrig plugga för mycket. Ciao!

Likes

Comments