View tracker

Träning och Hälsa, Tips

Innan träning vill man gärna ha något gott att ladda upp med. Eller efter som en belöning för träningspasset man precis klarat av.
Det måste vara något nyttigt, snabb lagat och lätt att ta med. Vad är inte godare då än en härlig en juice, fruktsallad eller smoothie?

Fruktsalladen gör jag med 1 banan 1 äpple och frysta hallon. Vill jag lyxa till det kan jag ha i vindruvor eller liknade och nu när mandarinerna kommer har jag såklart i det oxå. :) Jag hackar helt enkelt upp banan och äpplet och toppar med frysta/ färska hallon. Ner i en burk och det är redo! Vill jag ha lite mer protein i så toppar jag även med lite kvarg och ibland kan det hända att jag även toppar det hela med hackade nötter, kokosflingor och honung/Ageve sirap. Vad är inte godare?

Juice tar lite längre tid och då krävs en råsaftcentrifug. Men det är så gott och man längtar verkligen efter sommaren när man dricker denna goda juice som är gjord på persikor/nektariner, hallon och mynta!
Gör ner ca 2 persikorna eller nektarinerna i centrifugen med några nävar hallon frysta eller färska, med 1-2 kvistar mynta och några nävar spenat. Super gott!

Smoothie är suveränt god

​Asså dessa powerbars på denna bild! Himmelriket! Smakar som kladdkaka fast de innehåller inget tillsatt socker och bara massa bra saker för kroppen. Recep på dessa kommer senare i veckan 😉

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Vardag

Ny månad, februari! Och jag gör som många andra jag startar den nya månaden med att vara sjuk. Yey! Eller inte.

Ni vet när man är frisk och måste dra sig upp ur sängen varje morgon, och det ända man kan tanka är tänk vad skönt att vara sjuk. Men när man väl blir sjuk kommer det alltid olämpligt och då är det ända man kan tänka på är vad man tar det förgivet att vara frisk. Men jag ska inte klaga jag är förkyld, det är inte influensan precis. Jag har hursomhelst spenderat dagen som vilken annan sjuk som helst, kollat på tv och druckit en massa vatten.

Så om ni har tips på en bra och mysig film eller tv-serie, kommentera så jag har något att göra! :)

~E

Vatten med hallonisbitar och citron för att lyxa till livet som sjukling. Hehe. Å så färska blåbär för man får passa på när det finns hemma. :)

Likes

Comments

View tracker

Äpplen, päron, hallon och mynta. Ja det är bara några av dem få frukterna/kryddorna har jag provat att gör juice på. Till hjälp hade jag en råsaftcentrifug, vilken bra grej! Jag följde ett recept på den första juicen men jag tog vad jag tyckte skulle bli en lagom mängd av alla ingredienser.

Hallon och mynta, vilken somrig och god dricka. Törstsläckande, svalkande och fin rosa till färgen! Vad kan man mer önska?

Ca 2 nektariner/persikor
Babyspenat
Hallon
Mynta

Kör allt i en råsaftcentrifug, drick!

Några andra smakkombinationer;
Äpple
Päron
(Spenat) valfri

Bara äpple eller päron. Poängen är man kan helt enkelt ta sina favorit frukter och köra, det blir som sommar på en flaska. Vem behöver inte det nu när det bara är slask utan för fönstret?

Likes

Comments

Vardag

Hejsan alla fina!

Vad har hänt har Elin och Sofia försvunnit från jordens yta? Efter några deppiga månader för min del (Elin) och stressiga fullspäckade månader för Sofias del, som tyvärr inte kommer att blogga, är vi tillbaka. Med mycket att skriva om. Men vad vill ni att vi ska skriva om? Jag jobbar just nu på ett inlägg om hur man ska boosta sitt självförtroende men det är svårare än man tror, speciellt när en själv är i en depp-period. Så om ni har några tips för ni gärna skriva dem i kommentarerna.
Hoppas allt är bra med er!

~E

Likes

Comments

Matlagning och Bakning

Det finns en kaka som jag av någon anledning nästan bara bakar på sommaren. Vilket är konstigt för den är så himla god, och passar till alla årstider. Den kakan är drömtårta, jag vet inte varför det har blivit så att jag nästan bara bakar den på sommarn då den inte innehåller färska bär osv. Men den är så god och det kan hända att jag ibland när jag rullar ihop den har lagt en rad med hallon längst långsidan. Så att hallonen hamnar i mitten, när man skär upp den!
Receptet är så himla enkelt, och den går väldigt fort att göra!

Till kakbotten behövs:
0,75dl potatismjöl
2msk kakao
3st ägg
1,5dl strösocker
1tsk bakpulver

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål, sikta ner i äggsmeten.
Rör ihop försiktigt.

Bred ut smeten på en långpanna (30x40cm) med bakplåtspapper i.
Grädda mitt i ugnen tills kakan är genom gräddad, ca 5min.

Ta ut ur ugnen och stjälpa upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna.

Smörkrämen:
100g smör
2dl florsocker
2tsk vaniljsocker
1st äggula

Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt vaniljen, och rör i äggulan.

Bred fyllningen på kakan och rulla ihop.

Tyvärr finns ingen bild. Då kakan är allt för populär, när släkten kommer.

Likes

Comments

Matlagning och Bakning

Somrigt, svenskt och väldigt gott är dagens recept. Receptet idag är inget mindre än... Biskvier!!! Vilket är väldigt enkelt och man kan variera dem på så många olika sätt, beroende på vilken sorts smörkräm man har.

Till 20st bottnar behövs:
1 äggvita
200g mandelmassa
1/2dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser väl i en skål.
Klicka eller spritsa ut som runda kakor.
Grädda i 10-20min.

Smörkräm:
150g smör
1 1/2dl florsocker
1 1/2tsk vaniljsocker
1 äggula
Lagom mängd kakao
+100-150g mörk choklad

Vispa smör, socker och vaniljsocker i en skål med elvisp. Häll i äggula och kakao, fortsätt vispa.

Bred smöret lite toppigt på bottnarna av mandelbottnarna, med hjälp av en tesked.
Ställ in i kylskåpet och låt stelna.

Smält choklad och doppa smörsidan, ställ i kylskåp igen.

Likes

Comments

Nu när sommar värmen har kommit vad är det man vill ha då? Jo en svallande och god dricka! En ny favorit hemma hos mig är jordgubbs lemonad, den är så god! Receptet tar ungefär en timme om man räknar in alla tid då man väntar, för citron sirapen ska svalna och jordgubbarna ska stå och drar i sockret.
Receptet jag följer är från foodnetwork.com så jag kommer skriva cup, men kom ihåg 1cup=2.4dl.

Lemonaden:
2cups citronsaft (mellan 10-20 citroner)
1 1/2cup strösocker
1 1/2cup vatten+ 2cup kallt vatten
Citronskal från 1 citron

Jordgubbssirap:
1/2cup strösocker
2cup hackade och skalade jordgubbar

Gör så här: Lemonaden
Blanda vattnet, sockret och citronskalet i en kastrull. Sätt på medelvärme på spisen och rör i kastrullen tills sockret smällt. Låt sedan svalna, helt!
När det svalnat häll i citronsaften och det kalla vattnet blanda väl och häll upp i flaskor.

Gör så här: Jordgubbssirapen
Skala och hacka jordgubbarna i små bitar. Blanda med sockret i en skål med höga kanter. Låt stå och dra tills att sockret har lösts upp, ca 30min. Rör med en sked om man inte hör sockret knastra är det klart. Mixa med en stavmixer till en sås. Håll upp i en flaska.


Gör så här: Drinken
Häll i ca 1 msk Jordgubbssirap i ett högt glas fortsätt med krossad is, sedan häll i lemonaden och toppa med några jordgubbar!

Likes

Comments

Matlagning och Bakning

Recept nummer två för den hör veckan är typiskt Amerikanskt, det är nämligen pulled pork! Det är väldigt enkelt men det tar ganska så långtid i ugnen. Men det är det värt för det är så gott.

Ingredienser:

2kg fläskkarré med ben

2msk flingsalt

1tsk svartpeppar

1msk rökt paprika

2st gula lökar

1st vitlök

500g rökig barbequesås

2dl stark köttbuljong


Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader.

Skölj och tork köttet.

Blanda dem torra ingredienserna och gnid in i köttet.

Häll lite olivolja i en stor ugnssäker gryta av järn. Lägg i köttet, skala och hacka löken och vitlöken.

Häll på barbequesås och köttbuljong över köttet.

Sätt på locket och ställ in i nedre delan av ugnen, i 5 timmar.

När det är färdigt ska det bara vara att dra isär.

Coleslaw:

Strimla 7dl vitkål, 1 morot och 1 rödlök.

Blanda 1dl créme fraiche, 1/2dl majonäs, 1tsk fransk senap i en skål.

Häll sedan ner grönsakerna och rör, salta och peppra

Likes

Comments

Vi startar igång tema veckan med en god och somrig lunch. Jag tänkte då bjuda på ett recept på en väldigt god sallad som kommer ur en av Heston Blumenthals kokböcker, "Heston Blumenthal at Home". Jag har gjort några få ändringar i receptet, jag har minskat mängden senap som är i vinägretten och jag bytte även ut parmaskinkan till strimlad kalkon så man skulle hålla sig mätt längre.

Persika och ruccola sallad med vinägrett

Vinägretten;

40g vitvins vinäger

30g dijonsenap

120g nötig olja t.ex. hasselnötsolja

salt

Vispa vinägern med senapen väl, häll långsamt ner olja medans man fortsätter vispa. När den är klar salta lätt efter smak. Den håller i kylen i några veckor om det blir något över.

Persikosalladen

25g Balsamvinäger

Önskad mängd strimlad kalkon

2 st persikor

ca 200g ruccola

Havssalt och svartpeppar

Valfri lagrad hårdost t.ex. parmesanost

Häll balsamvinägern i en liten stekpanna, låt koka på medelvärme tills vinägern har fått en siraps konsistens. Låt svalna. Detta steg kan man hoppa över om man har en krämig balsam vinäger hemma.

Halvera persikorna, ta bort kärnan och skär i smala klyftor, vill man att dem ska vara mindre kan man halvera klyftorna.

Stek kalkonen i en stekpanna med hög värme, salta och peppra.

Häll vinägretten över ruccolan, salta och peppra. Ha sedan i persikan och blanda väl men försiktig, vi vill inte att persiko bitarna ska gå sönder. Riv osten i stora bitar som på bilden nedan. Servare med balsamvinägern och kalkon.


​Hoppas ni provar denna sallad, den är väldigt god.

Imorgon kommer ett recept på pulled pork med coleslaw.

~E​

Likes

Comments

Tänkte ha en tema vecka på bloggen den här veckan vad säger ni om det? Den här vecka kommer jag varje dag lägga upp ett somrigt recept på något som rör mat, dricka eller bakning.

Vi startar imorgon måndag med ett recept på en somrig och lätt lunch, av Heston Blumenthal.

Likes

Comments