Header
Allmänt, Czardasz

Det kanske är jätte ointressant för andra, men för er som är hästintresserade kanske vill veta vad Czardasz äter för något. Kraftfoder, hö, och så vidare. Hur jag tänker kring foder och massa sånt där. Själv tycker jag foder är ganska kul att experimentera med, man kanske inte ska experimentera med vad som helst utan man tar ju det man tror kanske fungerar.

Vi köper foder från Granngårdens egna märke, det är exakt likadant som Krafft's innehåll nästintill (av min erfarenhet i alla fall). På dom fodersäckar vi har tittat på i alla fall. Han äter just nu Granngårdens blåa säck, Original pellets. Alla mina hästar har typ gått på det här och har funkat hur bra som helst. Vi använda Kraft Sport ett tag, men märktes nästan ingen skillnad på honom med det fodret. Så varför köpa dyrt foder från Krafft när man kan köpa ett bra mycket billigare och nästan lika bra? (Säger absolut inte att Krafft är dåligt foder, verkligen inte. Men det är dyrt, och jag finner det onödigt att lägga pengar på ett dyrare märke när det ger samma resultat. Då köper man det nästan bara för märket skull)

Czardasz får kraftfoder morgon och eftermiddag, lunch och kväll får han bara smaskigt hö att tugga på.

Påsen jag slängt in här står det mineral på, påsen vi använder ser precis likadan ut bara att det står "pellets" istället för mineral. Dock så är det denna påse vi använder för mineraler! :)

"Granngården Original pellets ges till vuxna hästar med ett lätt eller normalt energibehov, till exempel fritidshästar eller ridskolehästar. Det är ett hästfoder med hög fiberhalt vilket gör att det passar bra till hästar med känsliga magar."

Det är grund kraften han får, sen får han självklart mineraler. Också från granngården, (bilden här ovan) vi har mineral pellets som blir mycket billigare i längden, den är i samma påse som än när man köper mineraler i den där stora plastburken som ser nästan ut som sand när man öppnar den.

FODERSTAT

__________________________________________________________________________________

MORGON: ½ liter havre, 2,5 dl pellets original och ½ dl mineraler. 2 kg hösilage

LUNCH: 3 kg hösilage

EFTERMIDDAG: ½ liter havre, 2,5 dl pellets original, ½ dl mineraler. Om vi är innan eftermiddag ska ges så fyller vi en hel höhäck som vi satt upp i hans box som fyller ca 5-6 kg hösilage, fyller den typ proppfull. Om vi inte är vid eftermiddag så finns det alltid en påse med 4 kg hö.

KVÄLL: 3 kg hösilage.

__________________________________________________________________________________

Vid behov när det är pälspåtagning/fällning så ger vi en boost av B-vitamin. Salt ger vi även vid behov. Vi har även haft djävulsklo i våran foderstat, det ska vara bra för hästens muskler och leder. Även att få de lilla extra power också. Han har även ätit betfor och lusern. Betfor har alla mina hästar ätit också innan, lusern gav vi för att under sommaren så tappade han lite vikt och lusern ger man gärna till hästar som kanske är lite underviktiga eller som inte är så lätt födda. Betfor slutade han äta av någon anledning, han lämnade typ hälften i krubban. Han åt upp allting förut när vi gav honom, men nu kanske han blivit lite kinkig. ;)

Jag själv tycker att betfor är nästan en självklarhet till hästar, naturlig produkt gjord på sockerbeta som jag själv tycker ser lite gott ut när jag ser ur hästens synvinkel då haha. Men om C inte äter det så får vi anpassa oss! :)

Jag gör alltid 4 st påsar, två stycken morgon och två stycken kvälls påsar. Vi är oftast i stallet innan vi ska ge eftermiddag, så då gör jag alltid en stor höpåse helt proppfull av hö till hans höhäck. Om vi inte är i stallet innan det, så finns det alltid fyra stycken till höpåsar ute i ladan där vi har allt foder och hö. Två stycken till lunch och två till eftermiddag om dom två som varit inne i stallet är slut. Alltså är det aldrig slut på höpåsar när stallet ska ge utfodringarna.

Lyxen hos oss är att höet är också analyserat, så vi har alltid koll på värdena. Ibland är det lite torrt och ibland är det helt perfekt. Lagom fuktigt men inte för torrt. Ibland har det till och med varit så blött som man blivit blöt om handen, men de är också för att vårat stall äger även kossor och har en gård med mjölkossor. Så halm och hösilage kommer från vårat eget så att säga! Vilket är väldigt lyxigt, tycker jag.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Allmänt, Czardasz, Träning/Tävling, Videos

Detta var filmen jag lovade publicera till er, haft problem med Youtube Capture pga den nya uppdateringen som varit på iPhone. Så jag har inte kunnat lägga upp den på Youtube som jag ville, riktigt surt. Har fått en videokamera nu, men nu är problemet att jag behöver nya batterier. Laddade dom, satte i dom i kameran och den var igång seriöst 2 minuter sen dog den igen. Irritationsmoment deluxe kan jag säga, blev så lack hahah.

Här har ni! Enjoy :)

Likes

Comments

Allmänt, Czardasz

Hösten är ju verkligen här, jag lägger upp höstbild på höstbild och på höstbild, haha. Bara bilder på träd med gula löv, det kanske börjar bli tröttsamt? Haha. :)

Senast vi hördes var i Torsdags när jag skrev ett naket inlägg om #metoo, tror de är viktigt ibland. Igår hände det inte så mycket mer än att jag hade hoppträning, gick la sådär. Är inte super nöjd med min ridning, men Czardasz var fruktansvärt pigg och sjukt på. Nästan het faktiskt, blir gärna lätt spänd när han blir så när jag egentligen ska förbi se hur pigg han är och bara sitta. Efter att vi tragglade att jag skulle andas och bara vara så hoppade han studsen sjukt avslappnat och fint. Allt handlar egentligen om mig, men ibland kanske Czardasz ska hålla sig liiiite i skinnet i alla fall

I torsdags hände också en grej som var en upplevelse. Jag var på konsert faktiskt, på Logic. En rappare som är en sjuk inspiration, han sa rakt ut till hela publiken: "Look to the person to the right, and now, look to the person on your left. Tonight, they're your family! We're going to have fun tonight", han sa så sjukt fina ord under hela kvällen. Han har en låt som är numret till självmordlinjen i USA så kallade "National Suicide Prevention Lifeline". Tre veckor efter att låten släpptes ökade samtalen till telefonlinjen med 27% och deras hemsida ökade från 300.000 till 400.000 besökare månaden efter låten släpptes vilket var i April. Hur sjukt bra är inte det? Och vilken förebild. Dagen efter 2017 MTV Video Music Awards, upplevde dom en 50% ökning av antalet samtal till deras hotline. Tack vare EN låt. Tänk vad mycket liv som räddas?

Dagen senare idag är att jag och Tobias ska bara dega i sängen och ha Harry Potter maraton, har inte tittat på en enda film av dom,(Hata mig inte nu alla Harry Potter fans) har typ sett första lite grann och den andra filmen en snutt också. Haha, vi får nog hålla på till inatt!

Likes

Comments

Allmänt, Känslor & Tankar

Taggen #metoo sprids som en löpeld, och jag blir skrämd. Blir rädd över hur många tjejer jag känner, som jag gått i samma klass med, suttit bredvid på lektioner, pratat med, träffats på fritiden som blivit på något sätt sexuellt trakasserad, våldtagen, ofredad, kränkt och diverse saker som existerar.

Jag själv har varit ett utav offren. Jag har varit så full en gång, nästan medvetslös och en kille försökte trycka ner hans kön ner i min hals, när jag var nästintill medvetslös. En annan kille i samma rum försökte något annat som jag inte ens kommer ihåg idag, hur många gånger det varit någon som slagit mig på rumpan utan att ens känna mig. Hur många gånger jag får höra dag in att ”men.. du är tjej”. Hur många gånger jag har fått blickar på mina former för jag kanske stuckit ut lite ur mängden. Jag har haft sex utan att jag själv velat, jag har sagt att de varit okej fast det inte varit det. Att han över mig inte märkte att jag själv var obekväm, men nej juste.. lusten kanske är viktigare?

Därför har alltid mina största krav hos kompisar och pojkvän varit respekt. Han ska veta vad jag inte tycker är okej, han ska veta vad jag tycker om och inte göra något jag inte gillar. Samma sak som att jag inte ska göra något han inte gillar. Det kan vara nästan vad som helst.
Allt detta har lett till att jag vågar knappt gå ut på kvällarna utan sällskap, Tobias följer till och med ut när jag går ut med min hund för han själv är orolig. Det har varit tre våldtäkter i lilla Enköping, staden där det sällan händer sånna här grejer. Tre våldtäkter på några månader bara. En utav dom är en nära krets runt mig, som inte ens blivit 16 år. Det är skrämmande, polisen lägger våldtäkterna på hög medan man får miljoner i böter för man streama olaglig film på nätet som egentligen inte gör någon skada till en person.

Det är hemskt. Och jag blir rädd när jag inser att det är så många som är utsatta eller blivit utsatta.

Det är ofta jag tänker på alla barn i sexhandeln nere i Indien som blir våldtagna som 6 - åringar och dom blir gravida. Barnet får titta på medan sin mor blir våldtagen av en 30 - åring man för att barnet ska ”lära sig” att detta är hennes framtid.

Jag blir äcklad och jag spyr i min egen mun hur grymma vi människor är mot varandra. Ett barn som har hela livet framför sig, blir ärrad till hennes egen grav när sexhandeln håller på såhär.

Sen sitter vi här i Sverige och klagar på vädret, ni förstår kontrasten hoppas jag? Jag skänker alla barn i Indien, Sverige, USA och hela världen en tanke att jag hoppas att allt detta slutar. Att man får en rejäl bestraffning, än bara några månader i fängelse och ett litet skadestånd som plåster på såren.

Vi kvinnor ska stödja varandra i dessa stunder, att vi är dom mest utsatta i samhället och vi ska vara starka och slå våra pannben blodiga tills vi får våran vilja igenom med hårdare bestraffningar.

”A strong women empowers other women”
#metoo

Likes

Comments

Allmänt

I söndags var jag i Norrtälje för att åka folkrace, hans ett års present från mig. Han skulle egentligen fått den denna söndag som kommer, men jag kunde inte vänta på att ge honom den så han fick den typ samma dag som jag fick den i brevlådan. Satt ja... tålamod är inte min grej som jag sagt förut miljoner gånger haha.

Jag slutade nyss skolan och tar bussen nu som går 15:20. I stallet väntas ett litet markarbetes pass med Czardasz, han har börja fått lite attityd min lilla herre. Har börjat sparka bakut och fått lite attityd, dock sa jag ifrån ordentligt de gånger han gjorde det så förhoppningsvis så har han tagit åt sig. Tror det är lite med pälsfällning och päls påtagning nu, han börjar se ut som en teddy björn i pälsen. Haha! Tror inte vi slipper klippmaskinen detta år heller, även om man önska det.

Tobias var i alla fall väldigt, väldigt nöjd och var som ett barn på julafton. Det var tur att öronen sitter där dom sitter annars hade hans leende slagit om runt huvudet, hehe. Lyckat var det verkligen, han var så nöjd min lilla prins. Betyder mycket nu i tuffa tider ❤️

Vad mer kan jag skriva? Vad vill ni läsa? Kanske en Q & A? Har aldrig haft någon, beror på om någon skriver en fråga eller nått också haha. Det ska vara läsvärt också :) Kramar

Likes

Comments

"Life doesn't always introduce you to the people you want to meet. Sometimes life puts you in touch with people you need to meet - to help you, to hurt you, to leave you.

And to gradually strengthen you into the person you were meant to become"