Efter ett evigt pluggande och lite mys med min bästavän så lägger jag mig i sängen och andas ut. Den här veckan känns oändlig.. Men jag glädjas över att jag har en fest att se fram emot imorgon kväll att jag på fredag har mitt första matteprov avklarat! Härligt, härligt!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 55 readers

Likes

Comments

Höga palmer och hollywood villor swishar förbi utanför fönstret. Vi sitter i en svart bil med tonade rutor, Hollywood Bowl, Capitol Records, Universal Studios och Los Angeles Downtown med vita bokstäver på gröna skyltar längst vägkanten. Vi hade sett Hollywoodskylten från flygplanet och nu kunde vi se den ifrån baksätet i bilen. Små vita bokstäver på långt håll som prydde ett berg i solen bortanför staden. Staden som vi sakta men säkert tog oss igenom. En sväng igenom Beverly Hills. Hollywood blvrd, Sunset blvrd och tillslut Franklin Avenue, vi svängde upp på Carmen Avenue och där var det gråa lilla trähuset som skulle vara vårt hem de kommande två veckorna. Fullkomligt kär i min omgivning. Huset var perfekt och låg bara en tio minuters promenad ifrån ”walk of fame”.

Nitton olika länder och ennu fler städer men inget kan någonsin överträffa mitt soliga Kalifornien. Bara namnet är bättre än allt. På kvällen ser vi strålkastarna från Capitol Records lysa upp himlen när vi sitter ute på verandan och äter middag. Stjärnorna glittrar och för någon timme sedan såg vi solen gå ner bakom hollywood skyltens vita bokstäver.

Santa Monica Beach och Venice Beach stod högst upp på checklistan. Jag hade varit på båda stränderna med min familj tidigare under året men när vi parkerade bilen i Venice var allt lika fascinerande som det varit då. Människorna rör sig runt mig och jag vet inte vart jag sa kolla. En kille med elgitarr och rullskridskor rullar förbi och med ett leende av guldtänder. Vi köper churros och ser fascinerande på när ungdomarna åker skateboard. Några yngre killar står och lockar till sig kunder, de säljer marijuana och lukten känns starkt. Konstnärer har samlat sina verk längst den oändliga gånggatan som går parallellt med den kända boardwalken. Musik hörs från alla håll och blandas med prat och skratt ifrån människorna. Jag ser på dig och förstår inte att vi faktiskt befinner oss i en av dem där bilderna som vi bara tittat på och drömt om så länge.

När vi sitter i bilen påväg mot Santa Monica är vädret sämre, men staden är fortfarande lika vacker. Här parkerar vi vår stora svarta van på stranden och går direkt upp på piren. Det enda vi hade pratat om var ”Pasific Parc” och vi köpte två biljetter till den stora berg och dal-banan. Två varv och vi hade sett hela Santa Monica. Detta var helt sjukt. Efter det upptäckte vi Santa Monicas härliga shoppinggata med vackra blomarrangemang och alla affärer en någonsin kunde tänka sig.

Sen är väll Amerika i allmänhet välkänt för sina burgare och all inte så nyttiga men otroligt goda ”skräpmat” så för att inte missa någon av landets godaste burgare så besökte vi alla dem omtalade restaurangerna. In-n-out, Five Guys och Johnny Rockets. Med en sådan rad av sjukt bra hamburgar ställen så är jag glad att jag endast var där i fjorton dagar för efter några dagar till med den maten så hade jag rullat hem. Landet har allt och just den här staten med sitt varma klimat och dem drömmiga stränderna, surfingen, festivalerna, paraderna och alla restaurangkedjor och den riktiga mexikanska maten så kommer jag alltid att hitta en anledning att återvända. Åhh den mexikanska maten!!

En fjorton timmars flygresa kunde nog inte bli mer värd. För samma sekund som du kliver av planet så har du satt foten i något som känns som en enda stor filminspelning. Hela Hollywood är som en enda stor kuliss med kameror och regissörer bakom varje hörn. I postlådan till huset hittar vi annonser ”Vill du hyra ut ditt hus för en film?”. Kändisarna twittrar om utsikten över staden ifrån sina lyxiga villor i Hollywood Hills och i Beverly Hills spelas den nya säsongen av ”Real Housewives” in. Allting är så fascinerande.

Någon av dem svalare kvällarna promenerar vi på Hollywood Blvrd. Vi ser en strippklubb där en äldre man går in med en yngre dam under armen. Hör dem höga klackarna mot stjärnorna på gatan. Neonskyltarna är tända på husen och lyser upp hela gatan i olika färger. En och annan Porsche och Ferrarri glider in på sidan av trottoaren och ut kliver unga män och kvinnor i glittrande klänningar och svarta kostymer. Där är teatern och den världskända biografen som håller i alla dem stora filmpremiärerna, röda mattan är utrullad men än syns inga välbekanta ansikten till. En bit till på gatan så har vi nått en stor galleria med utsikt över det där berget med dem vita bokstäverna. På en stor skärm räknas sekunderna ner till någon ny film som ska visas under kvällen. Utanför gallerian flockas människorna runt en äldre man som dansar till Micheal Jackson.


Men detta är bara den magiska sidan av den vackra platsen jag besökte. Under ytan finns en hel del andra historier om den här staden och staten. Los Angeles och Kalifornien. Skid-Row?. Du kan se det du vill se och du kan blunda för alting annat. Jag älskar den här staden och staten med hela mitt hjärta och jag vet att jag kommer återvända många fler gånger. Men jag blundar inte när jag går förbi samma kvinna kväll efter kväll. En kvinna som första kvällen ser otroligt rädd ut, klädd i slitna kläder och som sitter lutande mot två rullväskor på trottoaren. Blek och smutsig. Hon ber inte om pengar, det är inte därför hon valt att sätta sig på den mest besökta och livliga gatan varje kväll. Hon är livrädd. Hon behöver skydd för kvällen för hon är en kvinna som numera lever på gatan och vem kan skada henne när alla kan se henne? Föreställ dig den skammen hon känner. Jag kan tänka mig att allt hon vill är att gömma sig för verkligheten och inte låta någon se att hon har misslyckats. Det hon inte förstår är att hon inte har misslyckats. Utan dem som har misslyckats är dem som placerat henne på gatan från början. Oavsett vad hon gjort för att hamna där. Två kvällar till ser jag henne sitta på samma plats och den sista kvällen är det extra jobbigt att låta bli att blunda, jag möts av två rödsprängda, svullna ögon och ett ennu smutsigt ansikte. Sönder gråten och med ett och annat blåmärke på hennes ljusa hy. Vad kunde jag göra? Jag var chockad.

En stad med så mycket pengar. Hur kan människorna vara så fattiga och hur kan dem vara så rika? Hur kan skillnaden vara så stor. Varför gör ingen något. Varför gör inte alla något? Den här kvinnan var bara en av säkert ett femtiotal ”uteliggare” som jag passerade under dessa två veckor. På kvällarna låg dem på samma ställe, jag minns en äldre man med en cykel som brukade sova under en bro några hundra meter ifrån vårt hus där borta. En kväll låg det två vuxna kvinnor på en bänk längst en mindre väg. Bredvid bänken hade dem parkerat två kundvagnar fyllda med något som jag skulle kalla för ”sopor” men som antagligen var alla deras viktigaste ägodelar. Samma kväll ser jag en ung man i stiligt struken skjorta och guldklocka som tar en selfie med en gammal man som ligger och sover på ett liggunderlag utanför en resturang. Den välklädda mannen skrattar åt bilden han just tagit och tar ytterligare en till som han sedan inspekterar noga, sedan skrattar han lite till och börjar knappa på telefonen. Ilskan kokar inom mig när jag passerar honom och allt jag vill göra är att kasta den där mobiltelefonen i huvudet på honom. Han var omänsklig i mina ögon.

Att gå ut på gatan och möta en och annan på tänd person är inte heller ovanligt i den stora staden Los Angeles. Vi går genom ett lugnare område men även där ser vi på håll en obehaglig skäggig man som pratar med sig själv och vinglar fram. Med en klump av oro i magen så går vi över gatan för att hålla oss lite på avstånd. Vad har hänt dig som gjort att du hamnat där du är? Är en tanke som flyger förbi i huvudet då. Allt jag vill är egentligen att vifta bort den här obehagliga delen av den så oerhört vackra och nästan förtrollande platsen och fortsätta skriva om höga palmer, lyx och de oändligt långa stränderna. Men hur ska man kunna se förbi något så hemskt.

Jag skulle säga att det var en av de bästa resorna i mitt liv. Allt jag fick se och allt jag fick uppleva var bara någonting helt oslagbart för mig. Så mycket lycka en plats kan ge. Jag fick besöka så fina platser som Laguna Beach och Manhattan Beach. Köra lite vilse bland Beverly Hills lyxvillor och betrakta LA uppifrån Mount Wilson och Griffith Observatory. Men jag fick också se en hel del hemska saker som inte syns på samma sätt där jag bor. Och även det är något som gör just den här resan så otroligt värdefull. Jag kommer aldrig sluta längta tillbaka. Mitt LA och mitt Cali.

Likes

Comments

Åhhh så sugen!! Vet att jag har en resa till London nu på höstlovet och möjligtvis även någon längre resa i vår med familjen. Men Gud vad kul det skulle vara att få åka någonstans mer exotiskt nu direkt. Med några kompisar. Ska planera in en resa i sommar till någon mysig ö eller liknande i Europa, någonstans nere vid Medelhavet, Ibiza? Formentera? Santorini? Åhh allt ser bara så fint ut!

  • 76 readers

Likes

Comments

Likes

Comments

Så många sena sommarnätter och så många iskalla nätter med snö under fötterna och alla dess vita leenden. En natt sitter vi i en bil med rutorna nervevade och lyssnar på gammal musik. Utanför fönstret går solen ner och gör himlen rosa. Allting känns varmt och tryggt. Vi kör runt på välkända gator i en stad som vi tillägnat hela vår barndom. Allting står still och snart börjar ett sommarlov som ska ge oss fler minnesvärda nätter. En annan natt ligger vi och tittar på stjärnorna på ett hustak tio meter upp i luften och luften är kall. Vi ligger där och pratar om allt mellan himmel och jord och plötsligt blir natten till dag och vi sitter åter igen i den varma och trygga bilen. Med den gamla musiken. Men det är bara ibland som allting är sådär skrattretande perfekt. Och då är det verkligen helt perfekt. Det är alla de där nätterna som du bara önskar att tiden kunde stanna så att du kunde få förbli sjutton år för resten av ditt liv.

Men sen en kväll har allting fallit samman och du kan inte sluta gråta. Tårarna bränner. Det gör ont inom dig och ingenting känns längre viktigt. Allting känns som ett spel, ett spel som du inte kan vinna. De där vackra bilderna som du har målat upp börjar tappa färgen och du minns inte ens varför du var så lycklig. Eller var du verkligen lycklig på riktigt? Den kvällen har någon krossat ditt hjärta, tryckt ner ditt psyke till botten med elaka ord, eller pressat dig för hårt med förväntningar och krav. Det är någon eller något som har rivit sönder hela din värld och du känner dig trasig. Du förstår inte ens varför. Men det bara är så. Det ska inte vara så.

För du är sjutton år. Jag är sjutton år och vi borde inte ens ha levt en femtedel av vårat liv än. Vi ska leva nu. Vi har inte tid att vakna upp med ångest och oro över dagen och nästa sömnlösa natt. För om några år ser vi tillbaka på dessa händelserika år och minns allt. Det är meningen att vi ska minnas den där rosa himlen och den där natten på taket under stjärnorna. Vi ska minnas hur vi somnade med ett leende på läpparna utan tårar och mascarafläckar på kudden efter den där tredagars-festivalen. Vi ska kunna se oss själva le och skratta och tänka att "Det var dem bästa åren i mitt liv". För det är ju det alla säger...

Men ibland går det bara inte att hålla ihop allting. Ibland måste du släppa taget och låta dig själv falla. Det finns alltid någon där som tar emot dig. Dämpar fallet och hjälper dig upp igen, som sakta läker dina sår med omtanke. Alla har någon och ingen är ensam. Det är något du måst lära dig och bara inse. För det är så. Trots att det bara är du som ligger i din säng den där kvällen när allting har krossats framför ögonen på dig. Så finns det någon som älskar dig. Om du låter dem. Kanske kan det hjälpa att minnas. Kanske kan det också hjälpa att komma ihåg dem där sena sommarnätterna när allting var så bra. För dem kommer tillbaka. Det handlar om att inte låta hela ditt liv falla samman under en natt. För ingenting kan vara en evighet. Inte sorg. Inte lycka och inte heller kärlek. Inget är starkare än verkligheten och ingen kan nog känna lycka på riktigt utan lite sorg.

Likes

Comments

Ennu en hel dag i Stockholm. Fått med mig en massor av fina saker hem, bland annat en klocka från Marc Jacobs och en väska från DAY. Såå nöjd! Behövde verkligen lite nya grejer. Vi har sagt hejdå till Ulla nu också. Jätte sorgligt!

Tack och lov så ska vi åka och hälsa på henne nästa år!
Så jag får se henne om några månader igen och det känn bra. Hon har blivit som en extra mormor under dem här månaderna hon bott hos oss och det har känts så skönt att alltid ha någon att prata med.

På vägen hem stannade vi i Storvreta (Uppsala) också och åkte förbi vårt gamla hus som jag bodde i när jag var liten. Jätte kul det med! Har inte sett det sedan jag var typ två eller tre år! Så det var kul!

  • 193 readers

Likes

Comments

Stockholm, Stockholm. Bara Sveriges bästa ställe. Efter en kortare skoldag och 2timmars bilresa fick jag äntligen spendera lite pengar på "Mall of Scandinavia" med min bästa pingla Wilma. Sedan checkade vi in på hotellet som ligger precis bredvid och åt en super god middag på hotellets resturang.

Idag lämnar vi av Ulla på Arlanda och återvänder till Borlänge. Men trots att det bara är en natt så känns det väldigt skönt att komma bort lite. Det jobbigaste nu är att vi måste lämna Ulla här.. Hon har nu bott med oss i två månader och jag kan bara föreställa mig hur tomt huset kommer kännas utan henne. Värdens finaste Ulla, önskade att jag kunde följa med henne tillbaka till Kalifornien.

  • 199 readers

Likes

Comments

Gårdagens fika och matte plugg..

  • 215 readers

Likes

Comments

Gårdagens lördags brunch! Rebecka kom hit i fredags och igår åkte vi in till stan och brunchade på Fresh Bar. Super mysigt! Om varje helg såg ut såhär skulle man må bra!

  • 267 readers

Likes

Comments

  • Instagram
  • Blogkeen
  • Follow me on Nouw

Instagram @elinnthurin