Header

Om ni får en känsla av att "meeen, ska hon aldrig åka, hur länge ska vi behöva vänta??" Så är ni inte ensamma. Skämt o sido men nu är det ju snart dax!

Ja snart, snart åker jag. Snart åker jag till det land som jag sålänge har drömt om att få besöka. Det kommer bli så spännande och så lärorikt!! Nu längtar jag. Så mycket. Jag är fortfarande nervös men det har ändå svalnat av lite.

Jag har tagit på mig att fixa ett häfte med psalmer som vi kan använda oss av vid våra morgon och kvällsandakter som vi ska ha väl på plats och jag tänkte att jag skulle pyssla med det ikväll. Dock har jag inte kommit någonstans änsålänge... veckan har innehållit bara långa dagar så ikväll är jag helt slut. Så trött i kropp och huvud. Så just nu är det bara så skönt att bara ligga i soffan och stirra på en skärm. Eller jaa nu skriver jag ju men ni fattar. Jag ska ändå försöka komma igång med det ikväll, försöka i alla fall.

Något som jag är väldigt glad över idag är att min chef tycker att det är så spännande med min resa och att hon vill att jag ska dela med mig av bilder och videos för barnen på jobbet när jag kommer tillbaka. Det är så roligt för jag hade nämligen tänkt det själv och nu har jag fått bekräftat att det är en bra ide! Vi skulle också försöka få till ett videosamtal under min vistelse i Sydafrika mellan mig och barnen på jobbet så vi får se om vi lyckas med det! Imorgon tänkte jag att barnen skulle få dansa till afrikansk musik och det tror jag de kommer gilla starkt!

Ha det bra så hörs vi snart igen!! //3lin

PS: har skapat ett instagramkonto som jag kommer uppdatera innan, under och efter resan. Följ det!!!! Det heter: minresasydafrika

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jaa fyy vad jag börjar bli nervös.. Snartsnart ska jag ju åka. Jaa, jag har inte åkt ännu, som några verkar ha trott. Andra tror också att jag ska vara borta ett tag. Jag förstår att det är lite förvirrande eftersom att jag inte har varit jättetydlig på den fronten! Jag har alltså inte varit iväg ännu och jag kommer vara borta i en vecka. Jag kommer åka i slutet av oktober! Och fy för flygresan säger jag, för det är den som jag är så nervös över. Jag är ju lite flygrädd av mig... och då är det ju inte så konstigt att jag redan nu börjar bli nervös och har lite panikkänslor eftersom att flygresan tar 13 timmar.. jag måste försöka att inte tänka på det så mycket! Men jaa jag hade ju en mardröm inatt om att jag glömde min resväska och pass och hela alltet hemma. Haha jaa jag och mina drömmar...

Ikväll har jag suttit och läst lite om svenska kyrkans internationella arbete, kollat på lite videos, tänkt lite på vad jag ska packa, jaa förberett mig lite helt enkelt så att jag känner mig mer och mer säker på den fronten i alla fall. För nervositeten inför flygresan vet jag inte om jag kommer undan...

I måndags var det ju internationella barndagen och då tänkte jag mycket på Sydafrikaresan. Jag tänkte även mycket på min uppväxt och hur den kan skilja sig ifrån hur andra barn har haft det och har det under deras uppväxt i andra länder. För så som jag har fått växa upp är långt ifrån en självklarhet för många andra barn i andra länder och i många fall även i Sverige.

För några veckor sedan så hade skolan där jag jobbar en temadag som just handlade om detta. De pratade bl.a. med eleverna om hur det såg ut i andra länder med barns rättigheter i jämförelse med Sverige. I vissa fall vill en inte tänka på hur det ser ut i vissa länder. Det är så svårt för mig att förstå hur det t ex inte är en självklarhet i vartenda land att det ska vara förbjudet att slå barn. Eller att alla barn ska ha möjlighet till att gå i skola och vara barn istället för att behöva jobba.

I samband med temadagen så planterades det ett träd på skolgården. Tyvärr så var jag inte med vid själva planteringen så jag vet inte vad som sades men det sattes upp en liten skylt under trädet så jag tog kort på det och tänkte att jag delar med mig av det till er.

Hoppas att ni har en mysig onsdagkväll! Och om ni har några tips på hur en lugnar ner en flygrädd person inför en lång flygresa så tar jag tacksamt emot de tipsen..! Ha det bra så hörs vi! //3lin

Likes

Comments

Ibland tänker en inte på att en bor i sin egna lilla värld, som en liten bubbla. Jag bor med min sambo i Valdemarsvik. Jag har min familj och mina vänner väldigt nära (till skillnad mot vad jag skulle kunnat hat). Visst jag har familjemedlemmar i andra städer men de är ändå inte mer än 3 timmar ifrån mig. Förutom en av mina kusiner såklart som för tillfället bor i LA! Jag går till ett jobb varje dag där jag har mina kollegor och jag har en månadsinkomst. På fritiden gör jag olika saker med min familj och mina vänner och jag är en del av Svenska kyrkan där jag just nu är aktiv inom konfirmandarbetet. Jag lever i Sverige med dess kultur och samhälle, med dess struktur och politik, dess människor med sina liv osv. Alla har sin bubbla.

Jag har fått tänka och jag tänker ibland utanför min bubbla och min lilla värld för att tänka mig in i hur det kan se ut i andras bubblor i andra länder. Väldigt ofta tror jag ändå att jag kanske får en fel bild . En kan inte ta reda på hur allas bubblor i alla delar av alla länder ser ut eller hur alla mår men genom att sträcka ut en hand kan en få upptäcka en liten bit av någons värld, både de bra bitarna och de jobbiga. Det är häftigt på ett sätt men det kräver ju en del också. Ibland önskar jag att jag var bättre på att sträcka ut min hand till de jag har närmast runt omkring mig och bara fråga ordentligt "Hur mår du?".


Kursen var en förberedelse och idag har jag fått förberedas inför klimatet och miljön i Sydafrika genom vaccination. Om jag ska vara ärlig hade jag inte tänkt mycket på vaccination så det blev lite stressigt till slut att få tag på tider, typiskt mig att vara ute i såååå goood tid, hehe. Tog den första hepatitsprutan idag och jaa det är inte mycket mer att säga om det än att det gick fort.

Efter att jag hade varit på vaccinationsmottagningen så gick jag och shoppade lite nya kläder nu till hösten. Fick mycket kläder för lite pengar och det kändes bra.. Det blev höstmysjobbkläder, mysiga lite slappiga kläder som ändå är tillräckligt fina att ha till jobbet. Jaa för mig existerar en sådan kategori!👌🏼

Ha det bra så hörs vi snart igen! //3lin

Likes

Comments

Vi tar det från början!

Som ni vet vid det här laget så är jag medlem i Svenska kyrkan och är även verksam och har varit verksam på olika sätt. I Svenska Kyrkan så jobbar vi med mycket olika projekt och med olika grupper osv och stort arbete som vi driver är Svenska kyrkans internationella arbete. Det är bl.a. genom det arbetet som vi inte "bara" är en kyrka (med allt som hör där till) utan också en insamlingsorganisation! Ni kanske känner igen de olika insamlingsprojekt som vi har och har haft? Som t ex förra årets julkampanj som hette "Låt fler få fylla fem" som handlade om att samla in pengar för att motverka barnadödlighet. Vi pratade om att var femte sekund dog ett barn i Sydafrika som inte hade hunnit fylla fem.

Som sagt så har vi många projekt igång hela tiden inom Svenska Kyrkan i hela Sverige. Vi samlar in pengar som går till olika hjälporganisationer i Sydafrika men såklart också många andra länder.

SÅ för att komma till saken (märks det att detta driver mig eller? Heh) det är alltså dessa insamlingsprojekten som är det vi ska ägna tiden åt under vår vistelse i Sydafrika! Vi ska besöka olika organisationer som hjälper befolkningen på olika sätt med hälsa, mänskliga rättigheter och ekonomiska problem. Vi ska också besöka en organisation som jobbar med miljön i Sydafrika. Vi ska också besöka 2 olika kyrkor.

Mer detaljerat på vad vi har gjort under dagarna kommer ni självklart få läsa om när jag väl befinner mig i Sydafrika!!

Jag är så spänd på att allt jag ska få se, på de människor jag ska få möta, på känslor jag kommer känna. Att få se och höra själv om hur våra insamlingar och vårt arbete bakom insamlingarna gör skillnad för människor i Sydafrika på olika sätt. Det känns så mäktigt att just jag blev utsedd till att få göra denna resan. Det är ett uppdrag. För när jag kommer hem ska jag förmedla vad jag sett och hört till andra församlingar.

Klart jag är nervös för det är ju ett viktigt uppdrag med ett stort ansvar. Jaa jag är överväldigad!

Fråga gärna så fort ni undrar något eller tycker att jag är för vimsig och inte har förklarat ordentligt!

Nu längtar jag hem och hoppas på att jag inte missar bussen till Viken för att tåget är försenat pga spårfel..........

Vi hörs! //3lin

Likes

Comments

We can't fall any further if
We can't feel ordinary love
And we can't reach any higher,
If we can't deal with ordinary love

Denna låt av mitt favvoband U2 spelades i slutet på filmen om Nelson Mandela och jag älskar låten och dess budskap!

Idag runt 12tiden: Nu sitter vi och äter lunch. Dagen började med morgonbön vid 08:30 och jag måste erkänna att jag var väldigt seg imorse men som sagt så var ju dagen igår lång med mycket koncentration, intryck och känslor så det är ju inte konstigt att en blir trött! Seeeen kan det ju ha lite med att göra att jag pratade med sambon i telefon ett bra tag när jag kommit tilllbaka från hotellet. Så det blev lite sent men jag är ändå väldigt pigg just nu!

Snart är kursen slut och som jag bl.a. Skrev igår så har den varit lärorik och intressant och jag känner mig så spänd och taggad på den här resan!!


Nu:

Insåg precis att jag även denna mening skulle inleda med något med mat, haha. I alla fall så sitter jag just nu och har ätit på ett gatukök nära Centralstationen. Vi avslutade dagen mef att ta gruppfoto och enskilda kort sen skildes vi alla åt efter två jättebra kursdagar! Var tvungen att gå och kolla på domkyrkan så jag gick dit en stund. Måste säga att det är en mäktig kyrka! Nu ska jag gå till Centralstationen och sätta mig och vänta på tåget. Har lite anteckningar att läsa igenom, sidor att kolla upp, filmklipp att se osv så det blir inte långtråkigt att vänta.

Vi hörs på tåget! Då ska jag skriva mer om vad jag kommer göra i Sydafrika! //3lin

Likes

Comments

Det är nog något som jag kommer uppleva många gånger i mitt liv och speciellt på den här resan som jag kommer göra.

Vägen från våran samlingssal till hotellet kände jag så. Allt på en och samma gång. Just nu kan jag ändå sära på känslorna och veta anledningar till dem. På vägen till hotellet funderade jag också mycket på hur jag skulle formulera detta inlägget. Jaa ni vet ju vid det här laget att jag tänker och funderar mycket på saker och ting. Även fast det kanske inte alltid verkar som det.

Jag är glad för att den här dagen har varit väldigt lyckad. Jag har träffat mycket intressanta och engagerade människor, fått höra lite om Sydafrika och några av de organisationer som vi samarbetar med och vad de gör för sorts arbete. Vi har pratat om svenska kyrkan som insamlingsorganisation och lite om hur vi förbereder oss inför resan och hur vi ska tänka praktiskt och säkert när vi är där. Vi har också fått äta god mat!

Jag är förvirrad för att det är mycket att ta in och sortera. Jag kan inte påstå att jag är förvirrad på ett dåligt sätt, en är alltid förvirrad inför en resa och när en lär sig massa saker som en inte kunde innan. Jag blir ju också lite förvirrad över att jag ska lära mig många nya namn, haha, jag har ju lite kasst minne ibland....

Jag är trött för att det har varit en lång dag och mycket att ta in. En ska ju vara trött för då vet en ju att hjärnan har fått arbeta och det är bara positivt en dag som denna! Det ska bli skönt att sova och att få ladda upp batterierna tills imorgon!

De två färskaste känslorna är arg och ledsen.

Efter middagen gick de flesta av oss tillbaka till samlingssalen för att se en film (några av oss hade redan sett den så det var därför inte alla gick tillbaka). Vi skulle se filmen om Nelson Mandela, A long walk to freedom. Jag hade aldrig sett den förut så jag blev sjukt glad när de berättade att det var den vi skulle se för jag har tänkt länge på att jag ville se den. Den handlar om Nelson Mandelas strid tillsammans med det sydafrikanska folket mot regeringen på 1940talet. Hans strid för frihet för de sydafrikanska folket och för att de skulle få makt över sitt eget land. Googla för att läsa mer om filmen och se den gärna!!!

Jag blir alltid arg och ledsen när jag ser filmer som handlar om hur vissa människor delar upp andra och sig själva i olika fack pga den hudfärg de har och hur människor har behandlat andra människor genom olika tider. Hur vissa människor har dödat, plågat, nedvärderat, kränkt, torterat andra människor för att de inte har likadan hudfärg som dom och för att de vill ha makt över länder och dess befolkning. Det är sjukt och det är absolut inte borta. Det händer fortfarande. Det händer inte bara på film. Det har hänt och det fortsätter att hända i våran värld just nu.

Jag är tacksam över att även pga allt som har hänt och händer som aldrig kommer kunna glömmas bort eller kunna göras ogjort så kan jag ändå försöka göra något för att göra världen ljusare för någon eller några. Jag är tacksam över att jag får den här möjligheten att åka och se vad vår hjälp och vårt stöd som kyrka gör för skillnad. För jag vill hjälpa till och jag vill vara med och se förändring.

//3lin

Likes

Comments

Jag ska på kurs imorgon. "Jahaaa det låter ju jättekul" tänker ni nu lite sarkastiskt. Men det är faktiskt inte en helt vanlig kurs, faktum är att det är en kurs där jag och 14 andra kommer att träffas för första gången tillsammans för att diskutera om och förberedas inför att resa till Sydafrika nu i höst.

Japp, ni läste rätt! Jag ska på utbildningsresa till Sydafrika nu i höst med 14 andra 🙈

Det ovanför skulle jag alltså ha skrivit klart och publicerat i tisdagskväll, haha det gick ju bra!

Nu sitter jag här på hotellet och äter frukost. Vaknade såklart innan klockan ringde för nu är jag ivrig på att få träffa alla och att få börja denna resa!!

Jag kom hit till Uppsala igårkväll och hotellet ligger bara 5 min från Centralstationen så det var lätt att hitta och det var skönt för jag har ju aldrig varit i Uppsala innan.


Vet inte vad mer jag ska skriva just nu, hmm. Om ni har några frågor om min resa så skriv!!


Vi hörs mer ikväll! //3lin

Likes

Comments

I helgen var vi iväg och firade min morbror som hade fyllt 40 år. Det gjorde vi på en jättefin herrgård som hette Friibergh. Det blev en mysig weekend med god mat, relax med bubbelbad, bastu och en pool som inte var så varm som en hade tänkt sig, haha. Ett ord som verkligen sammanfattar helgen är gemenskap! Vet inte när vi senast umgicks alla tillsammans på ett sådant naturligt och roligt sätt! Vi kom överens om när vi stod vid bilarna igen på söndagen att någon av oss borde skaffa ett biljardbord,haha! För var det något som samlade oss alla på lördagskvällen så var det biljardbordet som fanns i ett av rummen, vare sig en spelade eller var publik!

Det det blev några fina kort så jag delar med mig av dem till er! Hoppas att ni mår bra och har haft en bra helg!

//3lin

Likes

Comments

Jaa det blir en ju, erkänn? Tack till Sofia som fick mig att inse att "jag ska nog skriva ett blogginlägg just precis nu"

Ligger just precis nu i soffan och har googlat på nail inspo. Japp! Jag ska fixa mina naglar i helgen, de ska åter igen bli fina! Dock är jag lite orolig och jag kanske har jättefel och ni kanske kommer skratta åt mig meeen jag är ju nagelbitare och jag har för mig om att när en ska göra förlängning så ska en ha lite naglar ifrån början. Just nu har jag lyckats spara ut dem liiite (med betoning på lite...). Skulle ju va skit om jag kom dit o de skickar hem mig, haha. Tänker jag fel?

Jaa sådana här i-landsproblem har jag ofta....

Medans jag ligger här i soffan och tänker på allt mellan "hah, vad kul att min dubbelhaka har en powernap på mitt bröst" till "När måste jag gå upp imorgon för att kunna lägga tid på en bra frukost" så tänker jag också på helgen som snaaaart är här. Jag ser fram emot den så mycket! Varför?? Joo för att jag kommer få vara medeltidaklädd igen, wiiieeee!! Det var ett tag sen nu faktiskt. Klänningen har hängt på balkongen för vädring sen jag kom hem från jobbet vid 17, en kan ju alltid försöka få bort rök och svettlukten sen Domen. Jag borde nog ta in den nu...
I ALLA fall jag ska alltså hjälpa till på Söderköpings gästabud mellan lördag och söndag och det ska bli riktigt roligt! Säkert jobbigt också för jag menar städa efter stora event.... tur att en inte gör sådant varje helg.

Så jaa, förvänta er massor av bilder efter denna helg!

Något som jag nu tänkte på i skrivande stund är att jag inte alls har delat med mig av så mycket bilder ifrån sommaren! Nu ska vi ju däremot inte intala oss ännu om att sommaren är slut men det är ju så enkelt att göra det när alla börjar jobba osv.. I ALLA fall så tänkte jag avsluta detta inlägg med lite somriga bilder!

Hoppas att ni har haft en bra sommar hittills! Vi hörs när vi hörs

//Elin

Likes

Comments

Efter en hel helg med karnebåtfestival på schemat så var det riktigt skönt att bara jobba 8-16 idag. Ni som känner mig vet hur jag utnyttjar den här lediga eftermiddagen, SOFFHÄNG!!!

Helgen blev riktigt lyckad! Jag jobbade på fredagen 8-16 och sen hjälpte jag till att fixa med olika grejer till ett event under Karnevalen som heter Valdemars salonger. Efter det blev det mat hemma hos mamma och pappa och sen fick mamma och jag åka ner till öltältet igen och stå i entrén till Valdemars salonger. Sen jobbade jag i entrén hela kvällen tills mina fötter inte orkade mer och jag fick åka hem tidigare än vad jag skulle gjort. (Jag jobbar ju på Hemköp (om jag inte redan skrivit det) och det är ett stående och gående jobb hela dagen och mina fötter mår inte alls bra av det. Det har med att göra att det är hårt golv och att jag inte har några bra skor så jag får jätteont i fötterna efter en arbetsdag, vissa kvällar väljer jag att gå så lite som möjligt när jag kommer hem då det gör ont. Måste göra något åt det, jag vet... ) Blev ändå inte "tidigt" då jag kom hem vid 01, heh. Var helt slut när jag vaknade på lördagen men det var bara att a sig i kragen då jag skulle hjälpa till på karnevalen igen fram till 17:30.

På kvällen sen så kom Lisa, Carl och Eve. Vi startade kvällen med mat på Lattitud och sen åkte vi hem till oss för att fixa oss. Vi förfestade senare hos Petter, en gemensam kompis till mig och Jonny. Sen fick jag äntligen se Roger Pontare!! Vi dansade och sjöng till tusen så jag kan ju inte direkt påstå att efter två veckor av förkylning och krasslig röst så blev rösten inte mycket bättre efter denna kväll och det påpekades också på jobbet haha!

Det blev en riktigt lyckad och rolig kväll med roligt folk, bra framträdanden/artister och rolig förfest, fast jag och Jonny var enade om att inget slår förfesten som vi hade förra sommarens Karnebåt! 👌🏼

Som sagt så ligger jag just nu i soffan, har fått i mig lite mat och tänkte nu gå och hämta min ben&jerryś, nomnom! Vad kollar jag på då? Joo här är det Ullared som visas på tv:n 👍🏼

Hoppas att ni har det bra så hörs vi!! :/3lin

Likes

Comments