Ååh. Jag har precis slagit ner röven i soffan. Ikväll är en perfekt kväll.

En perfekt kväll i vårat hus är när båda barnen sover innan klockan 20, jag har hunnit städa köket, röja leksaker och tända ljus och min kropp känner sig inte för den sakens skull helt tom och slut. Relativt sällsynt, men så uppskattat att jag typ gråter glittriga regnbågar varje gång.

Dessutom är det onsdag idag vilket betyder att det kommer både Bonde söker fru och Syrror i tv. Ni hör ju!

En mysig dag har det varit också. Jag och barnen skulle gå och plocka kottar till framtida julpynt men när vi gick förbi här sa Selma att hon hellre ville leka i sandlådan..

Haha. Mmmm.

Hon var som ni ser helt orubblig i sitt klädval idag. Tigerdräkten skulle hon ha och när jag försökte komma undan med att säga att den är i tvätten (eftersom det är ett opraktiskt plagg) sa hon "Nej mamma, he er i skåpi" och så gick hon och hämtade den ur skåpet. Enkelt. När vi var på väg ut skulle hon ha en vinterhalare i storlek 80 som jag egentligen hade tagit fram åt Wilma. Den gick ju på henne så..tigerdräkt och babyhalare fick således bli dagens outfit.

Ok, nu fick vi sällskap här trots allt. Adjö med er!

Likes

Comments

I lördags var jag och Wilma en sväng till butiken. Jag tänkte att jag skulle passa på att köpa godis då Selma inte var med. Med en tvååring kan man nämligen inte smyga. Dom vet. Dom genomskådar med alla sina sinnen.

I alla fall. Väl i butiken fastnade jag i någon slags superfood-hylla och bestämde mig för att göra dadelbollar istället. Yeah baby! Jag kände mig som årets hälsoguru när jag traskade ut ur butiken med mina dadlar och ekologiska kakaopulver denna lördag eftermiddag.

Ungefär såhär gick det till när jag skulle baka dadelbollar:

 • Jag kärnar ur mina dadlar. Lägger dom i min mixer tillsammans med havregryn.
 • Kokar lite kaffe.
 • Börjar mixa.
 • ..
 • Det går visst lite trögt detta.
 • Jag tar en sked och pressar ner smeten för att den riktigt ska komma åt knivbladen. Fyller på med några matskedar av det nybryggda kaffet.
 • Jag mixar. Försöker hjälpa smeten på traven vartefter.
 • Det går sakta framåt. Det ser ju ut som att minst två havregryn har finfördelats där inne.
 • Min mixer börjar visst låta lite uppgiven?
 • Anar små strimmor av rök som slingrar sig upp.
 • Ehm..
 • Jag tillsätter allt kaffe.
 • Oookej, det börjar lukta liiiite suspekt nu.
 • Jag stänger av och rycker ur sladden ur min numera tydligt rykande mixer. Kastar ut den.
 • Slutför mitt bak med hjälp av sax och handknådning. Rekommenderar det inte.
 • Robin och Selma kommer hem. Jag deklarerar att min mixer har brunnit upp och att jag önskar mig en stavmixer i julklapp.
 • Vi testar att sätta igång mixern igen. Den är stendöd.
 • Robin beordrar mig att kasta ut den på gräsmattan.
 • Jag tar honom på orden och kastar ut den på gräsmattan. Skit-mixer.
 • Snipp snapp snut, så var dadelbollsbaket slut!


Kan känna att det var värt det ändå, för dom var ju sååååå goda. (NOOOOOT!). Undrar om jag borde se detta som ett tecken på att jag bör hålla mig till vanliga chokladbollar i framtiden. Jag tror det.


Mmmmmm..visst ser det skitgott ut?

Likes

Comments

Nu är hon nio månader, vår Wimppiskrutt. Igår då.

Den senaste månaden har hon lärt sig massa nya skills! Jag har för mig att hon ännu bara ålade på 8-månaders dagen? Djiizes. Nu kryper hon. SNABBT. Klättrar i trappan. Ställer sig upp mot möbler. Går stappligt längs möbler. Släpper taget och står några sekunder utan stöd. Igår var det typ en. Idag utökade hon det till typ fem. Jag ställde henne på golvet och hon bara stod kvar där som ett frågetecken tills hon dunsade ner på sin bak. Nästa stora motoriska utvecklingssteg är att traska iväg?!?!? Läskigt.

Jaja. Någon minns kanske att jag flyttade bort hennes säng från våran i tron att hon skulle börja sova hela natten i den.

Hahaha.

Wilma var uppenbarligen av annan åsikt men valde att kompromissa och sover nu hela natten - i vår säng. Den mest centrala platsen har hon roffat åt sig och där ligger hon hela natten och fungerar som ett multifunktionellt preventivmedel kan man säga. Men det viktiga är ju inte var man sover utan ATT man sover, det vet vi ju alla. Jag har den senaste månaden spenderat nätter på allt från golv till juniorsängar till min egen sängs fotända och jag är fortfarande i toppskick. Så det känns helt okej.

Vad mer?

Hon är mammagris och sadist. Man kan ju fråga sig hur dom två egenskaperna kan gå ihop, men så ör det. Först går jag ut ur ett rum och hon bryter ihop och vrålar "mammaaaamaaamaaaa" med kränkt tonläge. När jag sedan tar upp henne hugger hon in på mitt armfläsk med sina sylvassa gaddar. Ju mer lidande jag påvisar desto råare är hennes efterföljande garv.

Tur att hon är så söt. FÖR HERRE MIN HATT VAD HON ÄR GULLIG. Tänk att hon har blivit så stor redan ❤

Likes

Comments

Idag vaknade tvååringen på fel sida. Ett måndagshumör utan dess like som har hållit i sig hela dagen.

Sådana dagar är det svårt att få något vettigt gjort och idag var inget undantag. Efter middagen var vi på så risigt humör att jag bara kände NÄJ, nu gör vi resten av dagen riktigt bra! Carpe diem!

Jag tjoffade in barnen och mig själv i duschen för en grovrengöring. Klockan 17:30 befann vi oss sedan allihopa i vardagsrummet. Nybadade och pyjamasklädda.

FABULOUS. Det blev med andra ord en rätt mysig kväll ändå. Selma råkade sedan faktiskt somna klockan åtta och min kropp tänkte för en sekund hamna i något slags chocktillstånd (lätt hänt), men istället tog jag akut kontakt med min syster och podpartner @saramoller och vi lyckades spela in ett avsnitt trots tight tidsschema och Wilma som sidekick.

 Man får ju passa på när tillfälle ges. Imorgon kommer det alltså ut ett avsnitt trots allt.

Nu sover alla. Till och med Robin. Jag tänker dubbelskärma en stund och sedan kanske läsa en bok om jag får feeling. Härlig kväll ändå! Det är underskattat att göra absolut ingenting ska jag säga er.

Likes

Comments

Jag och barnen befinner oss i Replot hos mamma och pappa. Det är så smidigt att åka hit några dagar nu som då och uträtta alla ärenden man har. Bland annat har jag tänkt att jag ska träffa både Emma (och hennes bebis) och Bettan (som helt kallt ska dra utomlands) medan vi är här. Förutom det ska jag och Sara testa en produkt för ett bloggsamarbete och så är det ju lelle podden också. Morgondagens avsnitt har vi spelat in här ikväll.

Dagens mission har varit att hålla Selma vaken och aktiv. Igår var det hon som nattade mig. På riktigt. När hon äntligen la sig ner med huvudet på kudden vid 23:30 klappade hon mig på kinden och viskade: "Såde, he e no bra. Sova bara."

Mm. Jag somnade kan jag säga.

Jag fick kämpa lite för att hålla henne vaken efter middagen då hon var så trött att ögonen gick i kors men det GÅR INTE att låta henne somna för då har hon party på natten, så är det bara. Så vi traskade iväg till dagisgården. Väl där var hon mycket nöjd tills hon bestämde sig för att pinka på rutchbanan, med halaren på. Då var det bara att återvända hem.

Apropå ingenting klöv jag en avokado idag som var så perfekt att jag ville gråta.

Eller iallafall så perfekt att jag var tvungen att fotografera den. Och blogga om den.

Likes

Comments

Just nu pågår International Babywearing Week. Och eftersom jag ju gillar att just bära barn så tänkte jag nedan lista VARFÖR det är så bra! Så att ni som inte vet, får veta.


- Först och främst: Närheten och tryggheten. Äldre folk har ju en tendens att ifrågasätta när man plockar upp ett barn som gnyr. "Du ska inte plocka upp henne vid minsta pip, då blir hon bortskämd". Nej Solveig, du har FEEEL. Barn som får sina signaler besvarade är dom tryggaste barnen. Närhet är ett av bebisens basala behov, precis som mat och sömn. Det är således omöjligt att "skämma bort" ett barn med närhet.

- Det stärker anknytningen. En trygg anknytning är en av dom viktigaste faktorerna för att barnet ska kunna bli en trygg och självständig vuxen.

- Ergonomiskt bärande stärker ryggen och nacken på barnet och främjar både motorisk och psykisk utveckling.

- Det kan främja språkutvecklingen eftersom att barn lär sig genom att titta på andra, vilket dom ju automatiskt gör på väldigt nära håll i ett bärdon.

- Det är bra för hälsan. Barn som får vara nära utsöndrar mindre stresshormoner som kan påverka bl.a matsmältningen. Närhet ger också naturlig smärtlindring.

- Och bäst av allt. ALLT DETTA ☝ kan man alltså göra medan man också har händerna fria till annat. Diska, bajsa, ät kex. Vad som helst. Bär man utomhus kan man trava rakt in i skogen utan problem och man slipper harva runt med en bångstyrig vagn samtidigt som man jagar sin tvååring över stock och sten. Frihet!

❤❤

Likes

Comments

Selma: Mamma, dehär e båluue och oreeens *pekar på sina muggar*.
Jag: Ja. Eller, he e blå och orange.
Selma: Ne, he e båluue och oreeens.

???

Sedan fattade jag att hon menade BLUE och ORANGE. Intressant det här när tvååringen pluggar engelska bakom ens rygg. Onge.

Likes

Comments

Igår kväll kände jag mig typ såhär:


Varför? Jo, för att jag hade fått båda barnen att somna i egna sängar inom ramarna för vad som anses vara RIMLIG TID.

Det låter kanske som något ganska normalt i era öron men det är det inte. Det har nämligen aldrig hänt innan (med båda barnen samtidigt, alltså). Jag kan faktiskt inte minnas när Selma senast av fri vilja har lagt sig för att sova i sin säng men yesterday was the day. Jag hade förberett det som ett litet (nej, STORT) projekt, NU.SKA.DET.SKE. Jag såg till att alla inblandade var supermätta (speciellt jag själv eftersom det ju är mina nerver som står på spel) och sedan gick vi upp i sovrummet med sagor och snuttetrasor. Fyrtiofem minuter senare sov Selma, en timme och femton minuter tog det för Wilma. Jag tänkte bara börja gråta en gång under nattningens gång och utöver det behövde ingen vara ledsen alls.

Vilken seger! Ikväll upprepades proceduren och det tog ungefär lika länge. Vi har alltså provat detta koncept tidigare men eftersom Selmas säng enligt henne själv har varit helvetet på jorden så har det inte riktigt varit värt mödan, så att säga.

Målet är att våra framtida nattningar ska se ut ungefär såhär: läsa saga, säga godnatt och sedan ska dom belåtet sluta sina ögon så att jag fort som fasen kan gå ner och äta smörgås i min barnfria oas.

Riktigt där är vi inte ännu men bara det att Selma somnar nöjd i sin säng är ju i sig en megavinst. Wilma har aldrig somnat för natten utan kroppskontakt (tuttkontakt) och det är inget jag heller kommer vänja bort än eftersom bebisar tydligen går igenom någon jobbig separationsfas vid denna ålder och då kan sådana förändringar göra mera skada än nytta.

Men jaja. Jag är RYSLIGT nöjd med denna början.


Likes

Comments

I fredags var jag till guldsmedsaffären för att lämna in dopgåvor på gravering. Ungefär såhär lät konversationen:

- Jamen, här finns ju mycket rum att gravera så vi får plats med hela namnet och födelsevikt och allt.
- Va bra! Wilma Agnes Linnea.
- Födelsedatum?
- Eeeeh..20.1.2016 ...(blandar ALLTID med mitt bf, dvs 29.1) Japp, 20.1 ere. Och Linnea skrivs förresten med apostrof.
- Ok.
- Eller nej! He gör e int alls. Eller nu blev jag osäker. Ja måst koll hennes Kela-kort...Nä, utan apostrof va e nog!
- Vikt och längd?
- 3735 g och 51 cm *självsäker*.
- Klockslag?
- Ööööööööh. Jaha. 16:49? 29? 39? Ja e GANSKA säker på att e va 16:39.
- Vi kan också gör så att du kollar allting där hemma och så ringer du hit på måndag och meddelar.
- JAPP! Så gör vi. Tack.

Herregud. Först ska man föda barnen och sedan ska man även minnas när det har hänt. Vilka krav!

Idag kom jag iallafall ihåg att ringa dit och bekräfta infon. Annars hade det säkert fungerat lika bra med graveringen "Wilma Agnes Linnea, högst antagligen född 20.1.2016, troligtvis kl 16:39".

Likes

Comments

I förrgår kom Märta ner från övervåningen med en mus i sitt gap.

De facto att inga dörrar till kallvinden var öppna tvingade mig att inse att denna lilla inkräktare har levt och huserat i, eller väldigt nära, rummet där jag sover gott om natten. Jag har ingenting emot möss och deras existens men jag ser ju då helst att dom existerar UTOMHUS.

Men visst är det härligt ändå att ha katter som kan komma till undsättning när odjuren väljer att göra intrång? I veckan har vi ju faktiskt utökat vårt lilla musjägar-crew med lite manlighet. En fosterkatt.

Speedy heter han. Förutom att han är söt och mycket väluppfostrad så är han också en mästare på att fånga flugor. Med andra ord är han exakt vad vi behöver.

Likes

Comments