Imorse när vi hade avverkat julkalendermys och frukost begav vi oss iväg till Lidl för lite fredagshandling.

Tillåt mig beskriva Selma som shoppingsällskap (Observera att denna lilla parvel har en högljudd röst):

"Mamm, e vi ti LIIIIIIDELI nu??"

"Ja ska ta egen särro ja!"

"Ska vi söp na sånhe brö, elle??"

"Nähäpp. Ska vi söp na sånhe avokado, elle??? Ska vi he?!" *håller upp en påse me paprika*

"Ska vi p na sånhe kaffi, elle???"

"Jaha. Ska vi söp na sånhe ööööli, elle??"

"Ska ja ta sånde godis, elle?? Jå, vi behöver no ha hedee godis. *Kastar i tre proteinbars och en nutrilett-dryck*

"Ojoj, nu krockar vi!" *kör in i främmande persons kärra*

"Ja ska noo handil korv ja" *lastar i åtta lenkkikorvar*

Ni förstår. Det blir några extra varv i butiken för att först få med oss allt vad vi ska ha och sedan för att plocka tillbaka allt det som vi inte ska ha.

"HEJ! Ja er å handil ja! Ja ha handla så muki, så muki jag. Käm fäääääs (creme fraiche) och godis och allting möjligt." Berättar hon sedan åt kassörskan och alla hon träffar i kön.

Jaa. Aldrig, aldrig ska jag behöva vara rädd att någon missar vår närvaro när jag har den här som sällskap.

Likes

Comments

Tidernas mest opålitliga bloggerska här, hej!

Jag tycker faktiskt att det har varit skönt att försvinna från cyberspace yta lite grann. Vardagen med mina små tornados har den senaste tiden varit minst sagt..intensiv. Det är den fortfarande men nu börjar vi äntligen vara lite i fas igen. Småfolket somnar i tid på kvällarna och ingen behöver längta till kvällen så fort vi slår upp ögonen på morgonen.

Så har jag ju börjat jobba lite igen också vilket jag påriktigt tror är en STOR bidragande faktor till att jag orkar lite mer. Det är ju rena semestern att nu som då få fokusera på något HELT annat än att torka bajs och leka häst. Ångrar verkligen alla ord jag någonsin har sagt om att jag vill vara hemma-mamma på heltid. Brrr.

Men mest är ju allt som vanligt och det är bra det också. Vi har hunnit med massa julemys redan! Igår insåg jag t.ex att vi har hunnit baka pepparkakor två gånger redan innan det ens hunnit bli december. Det som är så tråkigt dessutom.

Jag har införskaffat en gammal syskonvagn nu också. Inte så att jag LÄNGTADE efter ännu en grej som ska stå och ta plats i vår kvist men jag insåg ju nog att utan syskonvagn slipper jag inte ut och gå i vinter och så kan jag inte ha det. Det är ju inte det fagraste man jag rulla omkring med men Selma är så sjukt nöjd.

"Va roligt mamma att vi kan ligg här allabåda och ha mysigt!" sa hon idag när vi var ute på promenad.

Likes

Comments

Jag drömde om USA-valet inatt. Att Hillary Clinton vann, givetvis. När jag sedan såg henne gå ut ur husvagnen där hennes valvaka hade hållits (japp) så gick hon med blindkäpp och snickesnackade med två dementa kvinnor i samma ålder. Donald Trump hade fått håret snaggat och han grät dessutom. Om det sedan var pga frisyren eller förlusten vet jag inte.

Iallafall steg jag upp klockan sex för att följa valet på tv4 och det slutade ju inte riktigt så som jag hade planerat eller drömt. Tyvärr. Jag är nog inte ensam om att tycka att det är bedrövligt, men om inte annat är ju denna man det ultimata beviset på att vem som helst kan bli vad som helst..

Men om vi ska prata om något roligare nu så har det ju blivit vinter. Jag älskar vinter! Det är dock en match att komma sig ut med detta pack två gånger om dagen. Sedan har det visat sig att Selma inte alls är särskilt förtjust i vinter och kyla. Igår sa hon att hon frös om ögonen, idag frös hon om läpparna. Helst vill hon bara sitta i kärran men det går ju inte riktigt eftersom den är upptagen av en som inte kan gå själv. Syskonvagnen sålde jag ju i somras då den inte hade använts på månader. Vi får se hur vi löser situationen. Mitt i allt får vi köpa en billig syskon-sittvagn att promenera med, annars känns ju risken stor att vi förblir omotionerade i vinter.

Rolig inomhusgöra när man har barn som hatar kyla är att baka trolldeg. Det har vi gjort idag. Vi lagade låtsasmat till Selmas kök. Jag ska sätta mig och måla det sedan när det har torkat och helst då när Selma inte är med..hehe.

Likes

Comments

I lördags var det dags för en av årets absoluta höjdpunkter.

KEEEEEEENT!

Deras fantastiska musik har ju hängt med mig sedan jag fick min första mp3-spelare på lågstadiet och är sedan dess också ett av mina absoluta favoritband så det rådde liksom ingen tvekan om att jag skulle se dom på deras avskedsturné.

För det var precis vad det var. Deras sista spelning i Finland någonsin ever. Och det var bra! (Spelningen alltså, inte att det var den sista.)

Vi satt så nära scenen som man bara kan komma. Vi såg ju hela kalaset från sidan i och för sig men det störde inte mig så mycket. Det var en så härlig känsla att sitta där och känna hur hjärtat dunkade i takt med basen. Vi satt väl kanske liiite ohälsosamt nära högtalarna men jag tänkte att om jag blir döv denna kväll så är det iallafall av en bra anledning.

Ah. Det är så sorgligt att dom slutar nu och att det var sista gången jag såg dom live, men såklart gött att jag faktiskt var där och ingen annanstans. Som @saramoller sa så kan ju ingen någonsin ta detta minne ifrån oss nu. Bra va? Det känns tryggt!

❤❤❤

Likes

Comments

Ni vet dendär härliga känslan av att vara utvilad?

DET VET JAG!!!  Wilma har sovit HELA natten i sin egen säng. Utan ett endaste uppvak!

Själv vaknade jag klockan fem och undrade vem som har kidnappat mitt barn. När jag insåg att hon låg kvar i sin säng kollade jag att hon andades och återgick sedan med glädje till mitt projekt (att sova).

Se där. Precis när jag hade börjat acceptera att jag kanske måste nattamma henne tills hon tar studenten så händer DETTA! Hoppas det är en ny trend.

Nå. När man är utvilad får man ju passa på att gå utanför sin comfort-zone lite. Att uträtta ärenden med båda barnen mitt i lunch- och sovtid är till exempel LÅNGT utanför den zonen.

Tillåt mig beskriva denna eftermiddag:

- Vi kommer till stan. Går till banken. Selma ser en rutchbana på en skolgård som hon VILL gå till.
- Lyckas relativt lätt övertala henne till att följa med oss istället.
- Vi får tid till banken först om en timme vilket passar oss utmärkt då vi har flera ärenden att uträtta.
- Vi går till apoteket. Wilma är i bärselen och Selma håller mig duktigt i handen.
- Vidare traskar vi iväg till försäkringsbolaget. När vi är klara där är Selma också klar med att vara medgörlig.
- "NEJ!!" Vrålar hon när jag förklarar att vi ska gå till bilen för att köra till butiken. Eeeh..nähä?
- S vägrar hålla handen och får ett utbrott mitt på ett övergångsställe när hon märker att jag håller i hennes huva.
- Väl vid bilen vill hon INTE sitta i bilstolen.
- Jag mutar med en godis och det fungerar men hon avger trots det ett avgrundsvrål som får stan att vibrera, så att jag säkert ska veta var jag har henne.
- Vid affären blir barnet lovat att få åka i bilkärran. Wilma får därmed åka bärsele igen.
- Det hade hon tydligen ingen lust med? Under hela tiden som vi handlar försöker Wilma med hjälp av ostkroksmetoden arbeta sig ur selen.
- Vi avslutar handlingen med ett toabesök.
- Det går ju ganska bra det här, tänkte jag när vi kom ut till bilen igen.
- Wilma somnar. Vi parkerar utanför banken med femton minuters tidsmarginal så Selma hinner gott och väl äta mellanmål.
- Tre minuter innan utsatt tid väcker jag Wilma. Spänner loss Selma.
- "Jag ska rutcha!!!".
- Jag nekar än en gång barnet att rutcha. Denna gång med ett utbrott som resultat.
- Efter att ha jagat Selma över parkeringen med Wilma i famnen ligger hon nu raklång PÅ en parkeringsplats och vrålar. Jag vill göra samma sak.
- Jag försöker lyfta upp barnet som verkar ha förlorat varenda muskel i sin kropp.
- "UTHYRES! UTHYRES! EXTRA BILLIGA VID SNABB AFFÄR!" ropade jag.
- Nä. Jag skoja.
- Jag försöker ignorera det faktum att förmodligen alla stirrar på oss och tar min sprattlande gallskrikande unge under min enda lediga arm och travar in till banken. Försenad.
- "Hej hej, här är jag igen med mina ljuvliga avkommor!" hälsade jag.
- Precis som förra veckan när vi var där lägger sig S raklång i tamburen tills det att en snäll kvinna kommer och mutar henne med färgpennor och papper.
- Vi får vårt ärende uträttat.
- "Mamma, ja måst kisa!". Vi får låna toaletten på nedrevåningen och traskar ner dit. Av med ytterkläderna, kissa, tvätta händerna, på med kläderna, upp för trappan igen.
- "Mamma, jag måst kakka å!".
-....Ja det är sant. Vi upprepar proceduren.
- Vi skyndar oss ut innan någon kommer på fler behov som behöver uträttas på toalett.
- Gasar hemåt och svär över att jag glömde att köpa kaffe.

......

S: Har vi vari ti banken, mamma?
Jag: Ja, he har vi.
S: Jag vill nog far igen till banken jag!
Jag: Säger: Jå, en annan gång. Tänker: ELO SÅ INT!!!!!

Nu ska jag ta itu med det här:

 • 11533 readers

Likes

Comments

Idag har vi varit på öppningen av nya Jakob Center i Jakobstad.

Det var då banne mig på tiden, tycker jag!Jag minns hur skräckslagen jag blev när jag som 16-åring flyttade till Jeppis och skulle iväg och köpa mig en snygg väska att ha i skolan för att sedan inse att det fanns typ en och en halv "cool" butik att välja och vraka mellan. Halppa Halli räknades INTE dit, även om det senare kom att bli min favoritbutik.

Jag lyckades ju faktiskt hitta en cool väska på Code trots allt, men det var inte det som var grejen nu. Jag tycker iallafall att det är härligt med lite mera liv och action i lilla stan.

Nog om det. Ikväll har jag sysselsatt min familj med en riktig klassiker - strumpmemory. Jag är uppväxt med denna lek. Den går helt enkelt ut på att man under lång tid samlar alla strumpor, som under mystiska omständigheter förlorat sin partner exempelvis i samband med tvätt, i en låda. När man sedan vid något tillfälle känner att måttet är rågat häller man helt sonika ut alla strumpor och låter familjen spela memory.

Det funkar. Selma tyckte det var kul och Robin var helt förundrad över hur mycket "nya" strumpor han fick.

Dom resterande strumporna, som efter att leken är slut fortfarande inte har någon partner, kan antingen sparas i samma låda eller eldas upp. Det är helt valfritt och beror alltid på mammans/lekledarens humör.

Ni kan se det som ett litet torsdagstips från mig till er! Godnatt ❤

Likes

Comments

Ååh. Jag har precis slagit ner röven i soffan. Ikväll är en perfekt kväll.

En perfekt kväll i vårat hus är när båda barnen sover innan klockan 20, jag har hunnit städa köket, röja leksaker och tända ljus och min kropp känner sig inte för den sakens skull helt tom och slut. Relativt sällsynt, men så uppskattat att jag typ gråter glittriga regnbågar varje gång.

Dessutom är det onsdag idag vilket betyder att det kommer både Bonde söker fru och Syrror i tv. Ni hör ju!

En mysig dag har det varit också. Jag och barnen skulle gå och plocka kottar till framtida julpynt men när vi gick förbi här sa Selma att hon hellre ville leka i sandlådan..

Haha. Mmmm.

Hon var som ni ser helt orubblig i sitt klädval idag. Tigerdräkten skulle hon ha och när jag försökte komma undan med att säga att den är i tvätten (eftersom det är ett opraktiskt plagg) sa hon "Nej mamma, he er i skåpi" och så gick hon och hämtade den ur skåpet. Enkelt. När vi var på väg ut skulle hon ha en vinterhalare i storlek 80 som jag egentligen hade tagit fram åt Wilma. Den gick ju på henne så..tigerdräkt och babyhalare fick således bli dagens outfit.

Ok, nu fick vi sällskap här trots allt. Adjö med er!

 • 12658 readers

Likes

Comments

I lördags var jag och Wilma en sväng till butiken. Jag tänkte att jag skulle passa på att köpa godis då Selma inte var med. Med en tvååring kan man nämligen inte smyga. Dom vet. Dom genomskådar med alla sina sinnen.

I alla fall. Väl i butiken fastnade jag i någon slags superfood-hylla och bestämde mig för att göra dadelbollar istället. Yeah baby! Jag kände mig som årets hälsoguru när jag traskade ut ur butiken med mina dadlar och ekologiska kakaopulver denna lördag eftermiddag.

Ungefär såhär gick det till när jag skulle baka dadelbollar:

 • Jag kärnar ur mina dadlar. Lägger dom i min mixer tillsammans med havregryn.
 • Kokar lite kaffe.
 • Börjar mixa.
 • ..
 • Det går visst lite trögt detta.
 • Jag tar en sked och pressar ner smeten för att den riktigt ska komma åt knivbladen. Fyller på med några matskedar av det nybryggda kaffet.
 • Jag mixar. Försöker hjälpa smeten på traven vartefter.
 • Det går sakta framåt. Det ser ju ut som att minst två havregryn har finfördelats där inne.
 • Min mixer börjar visst låta lite uppgiven?
 • Anar små strimmor av rök som slingrar sig upp.
 • Ehm..
 • Jag tillsätter allt kaffe.
 • Oookej, det börjar lukta liiiite suspekt nu.
 • Jag stänger av och rycker ur sladden ur min numera tydligt rykande mixer. Kastar ut den.
 • Slutför mitt bak med hjälp av sax och handknådning. Rekommenderar det inte.
 • Robin och Selma kommer hem. Jag deklarerar att min mixer har brunnit upp och att jag önskar mig en stavmixer i julklapp.
 • Vi testar att sätta igång mixern igen. Den är stendöd.
 • Robin beordrar mig att kasta ut den på gräsmattan.
 • Jag tar honom på orden och kastar ut den på gräsmattan. Skit-mixer.
 • Snipp snapp snut, så var dadelbollsbaket slut!


Kan känna att det var värt det ändå, för dom var ju sååååå goda. (NOOOOOT!). Undrar om jag borde se detta som ett tecken på att jag bör hålla mig till vanliga chokladbollar i framtiden. Jag tror det.


Mmmmmm..visst ser det skitgott ut?

 • 13050 readers

Likes

Comments

Nu är hon nio månader, vår Wimppiskrutt. Igår då.

Den senaste månaden har hon lärt sig massa nya skills! Jag har för mig att hon ännu bara ålade på 8-månaders dagen? Djiizes. Nu kryper hon. SNABBT. Klättrar i trappan. Ställer sig upp mot möbler. Går stappligt längs möbler. Släpper taget och står några sekunder utan stöd. Igår var det typ en. Idag utökade hon det till typ fem. Jag ställde henne på golvet och hon bara stod kvar där som ett frågetecken tills hon dunsade ner på sin bak. Nästa stora motoriska utvecklingssteg är att traska iväg?!?!? Läskigt.

Jaja. Någon minns kanske att jag flyttade bort hennes säng från våran i tron att hon skulle börja sova hela natten i den.

Hahaha.

Wilma var uppenbarligen av annan åsikt men valde att kompromissa och sover nu hela natten - i vår säng. Den mest centrala platsen har hon roffat åt sig och där ligger hon hela natten och fungerar som ett multifunktionellt preventivmedel kan man säga. Men det viktiga är ju inte var man sover utan ATT man sover, det vet vi ju alla. Jag har den senaste månaden spenderat nätter på allt från golv till juniorsängar till min egen sängs fotända och jag är fortfarande i toppskick. Så det känns helt okej.

Vad mer?

Hon är mammagris och sadist. Man kan ju fråga sig hur dom två egenskaperna kan gå ihop, men så ör det. Först går jag ut ur ett rum och hon bryter ihop och vrålar "mammaaaamaaamaaaa" med kränkt tonläge. När jag sedan tar upp henne hugger hon in på mitt armfläsk med sina sylvassa gaddar. Ju mer lidande jag påvisar desto råare är hennes efterföljande garv.

Tur att hon är så söt. FÖR HERRE MIN HATT VAD HON ÄR GULLIG. Tänk att hon har blivit så stor redan ❤

Likes

Comments

Idag vaknade tvååringen på fel sida. Ett måndagshumör utan dess like som har hållit i sig hela dagen.

Sådana dagar är det svårt att få något vettigt gjort och idag var inget undantag. Efter middagen var vi på så risigt humör att jag bara kände NÄJ, nu gör vi resten av dagen riktigt bra! Carpe diem!

Jag tjoffade in barnen och mig själv i duschen för en grovrengöring. Klockan 17:30 befann vi oss sedan allihopa i vardagsrummet. Nybadade och pyjamasklädda.

FABULOUS. Det blev med andra ord en rätt mysig kväll ändå. Selma råkade sedan faktiskt somna klockan åtta och min kropp tänkte för en sekund hamna i något slags chocktillstånd (lätt hänt), men istället tog jag akut kontakt med min syster och podpartner @saramoller och vi lyckades spela in ett avsnitt trots tight tidsschema och Wilma som sidekick.

 Man får ju passa på när tillfälle ges. Imorgon kommer det alltså ut ett avsnitt trots allt.

Nu sover alla. Till och med Robin. Jag tänker dubbelskärma en stund och sedan kanske läsa en bok om jag får feeling. Härlig kväll ändå! Det är underskattat att göra absolut ingenting ska jag säga er.

Likes

Comments