Igår innan vi for till doktorn:

Wilma: Ja komma me doktot!
Elin: Du ska få fara med fammo till frissan, så får du skåda på tå fammo ska klipp håre.
Selma: Ska int fammo koma me ti doktorn?
Elin: Nee, tå on ska ti frissan.
Selma: Nämen. Va frissamt..

⬆️
ROLIG TJEJ

(Frissamt= dialektord för att beskriva en situation som är tråkig/jobbig/svår/knepig/irriterande/påfrestande.

Exempel:
- Jag var bjuden på presidentbalen men jag fick en dunderförkylning och kuna int far.
- Nämen ojdå! Va frissamt.)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag var vi på njurundersökning med Selma. Hon har ju varit så frisk sen operationen så jag hade nästan hunnit glömma att vi fortfarande ska gå på kontroller en gång i året. Allt såg fint ut. Njuren växer och fungerar som den ska. 

Hon hade ju alltså en tudelad njure och en urinledare för mycket, som dessutom var alldeles för stor och ledde till okänd plats. Så den tog dom bort lite av och byggde ihop med den riktiga urinledaren och vips var damen fullt fungerande igen.

??

Alltså ja. Om jag får välja en yrkesgrupp som jag ser upp till mest här på jorden så är det nog kirurger. Det är dock INTE mitt drömyrke kan jag säga. Med tanke på allt skumt jag gör i min tankspriddhet varje dag så vågar jag inte ens fundera på hur det skulle se ut om jag var kirurg. Inte darra till med handen. Inte sitta och tänka på vad man ska blogga om eller vad man ska äta till middag. Inget "chansa lite" eller prova sig fram.

Måste kirurger ta blåstest när dom kommer till jobbet? Har en kirurg rätt att ställa in en operation pga sömnbrist? Vad gör en kirurg som har råkat sträckkolla en säsong av Desperate Housewives natten innan en livsavgörande operation? Man får väl lov att anta att kirurger med småbarn INTE delar jämlikt på vaknätterna...

Får dom månne samsova med sina barn? Det om något är ju att gambla med sömnen å det grövsta.

Selmas ena kirurg på Tays var så vänlig och illustrerade Selmas inre för att vi skulle förstå. Det som ser ut som potatisar är njurarna och som ni ser där så är den högra lite unik (vänster på pappret). Den gula rallybanan är den överflödiga urinledaren som kapades och snickrades ihop med resten. Den kunde man inte se vart den ledde och man visste därför inte riktigt vad exakt som skulle göras innan Smulan låg på operationsbordet. Alternativet skulle ha varit att ta bort allt, inklusive den separata lilla delen av njuren men den var i så gott skick att den var värd att spara.

Teckningen nere i högra hörnet visar alltså hur det ser ut efter OP.

Japp. Jag är djupt imponerad. Och tacksam. Räck upp en hand den som hade kunnat fixa det där på ett par timmar en vanlig arbetsdag utan att ens veta på förhand exakt vad som ska göras. Inte jag.

Likes

Comments

Alltså, hörrni. Kraften av tusen och åter tusentals arga, finlandssvenska kvinnor. Revolution pågår ❤️

Jag har valt att skriva under och bidra med min egen historia för att jag vägrar se mina döttrar växa upp i ett samhälle där sexuella övergrepp är vardagsmat och där kvinnor uppmuntras att hålla tyst och inte göra en så stor grej av det dom utsätts för. Det ÄR en stor grej när någon tar sig rättigheter till ens kropp. Men det är banne mig inte vi som ska skämmas.

Våldtäkter och övergrepp är ingenting som utförs bara av enstaka psykfall på krogen eller mitt i natten i en park. Våldtäkter, övergrepp och trakasserier sker hela tiden, av män som vi borde kunna lita på. På platser där vi borde kunna känna oss trygga. Otaliga är de män som idag går runt och lever sina liv som normalt efter att ha satt livlånga spår i kvinnor som har lärt sig att det är bäst att vara tyst. Det jag trodde var ett stort problem har visar sig vara ett OFANTLIGT, jävla stort problem efter att under en vecka ha läst hundratals vittnesmål från kvinnor i svenskfinland. Mina vänner, barndomskompisar och bekanta.

Allihopa in på astra.fi/dammenbrister och ta del av namnlistan och vittnesmålen. Läs, rannsaka dig själv och ta in det faktum att berättelserna utspelar sig på en plats nära dig.

Likes

Comments

Den här veckan har varit så bra! Känns som att jag har haft läget under kontroll. Det är ju en känsla som man inte har allt för ofta? Hehe. Selma går ju i dagis måndag-onsdag, och jag tycker mer och mer att det här med dagis är en toppengrej! Selma trivs jättebra och det känns verkligen som att det är stimulans som hon behöver. Hon lär sig grejer som hon inte skulle göra hemma. Det är så roligt också när hon kommer hem och lär MIG något som jag inte visste att hon kan och när det visar sig att hon är master på saker som hon visar noll intresse och tålamod för här hemma. Väldigt, väldigt kul.

Annat som hänt denna vecka? Igår var vi helt utan planer och vädret kändes typ lika inspirerande och härligt som vår köksbänk en måndag klockan 17. Det var bara att akut försöka hitta på något för att överleva. Vi klädde på oss och körde till en lekpark i Nykabi. Tänk att jag inte har tänkt på det förr, att man faktiskt kan fara och använda stans fina lekparker då det råder brist på just det i Kovjoki.

Barnen var så nöjda och vi hann väl vara där i lite över en timme, sedan kan man säga att shit happened för en i gänget. Då for vi till bibban för att låna toalett, och böcker givetvis. Man vill ju inte verka oförskämd heller.

Och även om barnen var intensiva mest hela dagen så höll jag mig vid gott mod eftersom jag visste att jag skulle få åka iväg och sitta på en stol i två timmar senare på kvällen.

Jag med några andra var och lyssnade på Johannes Hansens föreläsning. Om ni inte vet vem han är - varsågoda att googla och bli imponerade. Jag hade höga förväntningar, tack vare Sara, och man kan ju lungt säga att han levde upp till dem. Det var definitivt den roligaste och mest givande föreläsningen jag har varit på. Jag kände igen mig på typ varje punkt vilket i det här fallet kanske inte är något att vara stolt över men roligt hade jag i varje fall, medan han stod där och genomskådade just mig (kändes det som).

Idag har vi mest försökt få dagen att gå. Mamma-barn träff på förmiddagen och sedan städning. Alltid lika lönt.

Efter att ha torkat upp en halv flaska flytande panadol (borde döpas om till superlim eller dylikt) från vårt sovrumsgolv gjorde jag det enda rätta - placerade barnen i badet och kokade en kaffekopp åt mig själv. Jag har börjat jobba på det här med att natta båda barnen själv (nödvändigt nu i vinter då R kommer lysa med sin frånvaro många kvällar och nätter).

Jag har ett sånt flyt! *sarkastiska vindpustar susar förbi*. Ikväll gick det på ynka två timmar! Annars snittar vi på 2,5-3. Ett enkelt knep för att komma ut med nerverna i behåll är att ställa in sig mentalt på typ 4 timmar. Då känns ju 2 timmar som rena barnleken.

Dom somnade till sist vilket ju är det viktigaste vid en nattning. Så här ligger vi nu sedan några timmar och har det trevligt. Var person på sin plats.

Hoppas ni har haft en skön fredag!

Likes

Comments

Åh, vad härligt att vi närmar oss juletider. Jag rev till och köpte hem lite julgodis redan för två veckor sedan. Dessa är SÅ goda. Helt perfekta. Framkallar redigt med julkänsla samtidigt som man kan känna sig trygg i att avståndet från vuxna smaker är långt.

Sen finns det ju en annan fördel också och det är att Robin inte tycker om det.

Förmodligen har han någon form av allvarlig störning i sina smaklökar men jag känner att vi inte behöver rota i det desto mer. Vi låter honom vara. Jag kommer kunna köra stenhårt på Dumle Gingerbread hela advent utan att behöva oroa mig för att det ska minska i mängd utan min fulla inblandning. Praktiskt!

Likes

Comments

Igår var Selma på ponnyridning för andra gången. Det här med ridning visade sig vara en succé så det kommer vi nog fortsätta med så länge Selma tycker det är kul.

Hennes nyfunna hästintresse har även resulterat i en del nya lekar här hemma. Till exempel "Hopp i galopp på litet köksgolv". Den kan gå till ungefär såhär:

En mamma galopperar runt i sitt eget kök till tonerna av "Tre pepparkaksgubbar" , iklädd bh och jeans och en pågående blondering i håret. Hon tar emot stränga kommandon från en lika hårt galopperande, naken treåring samtidigt som ett stycke naken 1,5 åring sitter på diskbänken och äter salta kex. På golvet ligger en bäddmadrass som fungerar som en slags vallgrav vilken alla hästar tvunget måste hoppa över. OBS! Viktigt att man hoppar som en häst och ingenting annat. I annat fall kan det hända att någon inblandad blir jättearg och börjar skälla på dig?? Det är säkrast att följa reglerna.

Jodå. Märkvärdigare saker har väl utspelat sig i kök.

Likes

Comments

I torsdags var jag till Silmäasema och provade ut bågar och linser. Ja, jag ser alltså så pass dåligt att jag behöver det. Men eftersom jag är mästare på att skjuta upp tråkiga saker och se allt som morgondagens problem så har jag då skjutit upp det här några månader..

Ganska många månader för att vara exakt.

Fyrtio...åtta månader?

Fyra år. I fyra år har jag skjutit upp det. Frågor på det?

Nu har jag iallafall tagit tag i det och således uträttat årets nyårslöfte *klappar mig på axeln*.

Känslan när jag gick ut på stan med provlinserna på mig var så COOOL. Att köra bil hem igår var rena rama fröjden. Från att typ se vägskyltarna kan jag nu se skavankerna på vägskyltarna. Från att ha sett mina svärföräldrars hus genom köksfönstret till att se in i mina svärisars hus genom köksfönstret (haha nä ok, men nästan). Skogen är så skarp när jag tittar ut genom fönstret.

Nu när jag tänker efter har jag ju faktiskt aldrig sett Kovjoki så klart som jag gör nu. Vilken grej!

Likes

Comments

Vilken rolig dag! Säger jag, och då är klockan bara 11. Från morgonen var det fotografering på dagis. Selma hade inte dagis idag så vi for dit enbart för att ta foto.

Sedan råkade brandbilen vara på plats vid dagis idag också så vi lämnade självklart och titta på den. Tror dock att jag var snäppet mer intresserad än vad Selma och Wilma var, faktiskt.

Nu har vi tepaus i soffan och senare idag ska Selma få fara och rida på en ponny! Det har hon fått som present av fammo. Det kommer bli så roligt! Hoppas jag? Man vet ju aldrig vad Selma tycker. Jag älskar hästar så min plan är ju att S & W också ska börja älska hästar så att vi kan börja ta ridlektioner tillsammans sen om några år. Bra plan, om ni frågar mig.

Men roligast av allt denna dag är nog SNÖN.

Selma: Åh, mamma vi har snö! Äntligen!
Jag: Jaa, äntligen!
Selma: Men..he e no som e sku vara na feil på hande snön, tycker jag?
Jag: Va sku he va för feil tå?
Selma: Nå..tå he har ju som slira ut över hejla gräsmatto?

Likes

Comments

Tre konversationer jag har haft med Wilma idag.

Wilma: Ha acka på!
Jag: Ja, kom så lägger vi på jackan.
Wilma: Nä, iiilll iiint.

____

Wilma: Koma mee!! Meee, mamma, mee.
Jag: Ja, du får nog koma med.
Wilma: NÄ! Iiiilll iiint.

____

Wilma: Kakka pottan! Pottan. Pottan. Pottan.
Jag: Kom då så går vi till pottan.
Wilma: NÄÄÄ. ILL IIIIIIINT!!!
Jag: Nähäpp, ok.
Wilma: Jå, jååååå!! Poooottaaaaaaaaaaaaan! *skrik och panik*
Jag: Vi går på pottan då.
Wilma: Ja! ☺️

Haha, mm. Jag ser det komma. Hur man än försöker så går det inte att komma ifrån de facto att vi har en snart-tvååring i vårt hus. En väldigt söt och (o)viljestark sådan.

Likes

Comments

Producerat idag: Hemmagjord ringblomssalva. Med egenhändigt uppdrivna ringblommor, jajjemän (det var också det enda som lyckades i mitt trädgårdsland i år) (vi kan alltså konstatera att ringblommor växer utmärkt på regnskurar och ingen kärlek). Salvan innehåller endast ringblomma, mandelolja, bivax och eterisk olja och det är en salva som är bra för MYCKET. Ringblomma är en fantastisk läkeväxt. Själv använder jag salvan till torra nagelband, mina torra vinterhänder, mina torra vinterfötter, hudsprickor, sår. Ja, allt elände som vintern för med sig. På huden då. Men visst, det skulle inte förvåna mig om ringblomman även kan råda bot på halt väglag och isklimpar på vindrutetorkarna osv.

Eftersom jag har ett helt gäng med blommor kvar i mitt land kommer jag behöva göra mer salva. Tänker att det blir en utmärkt födelsedagsgåva åt Sara, så kan hon sedan blogga om min fantastiska produkt (vars recept jag googlade fram) samt ringblommans egenskaper.

Dagens mest tillfredsställande: Nattningen med Selma. Vi gick upp i sängen klockan 20:15, läste sagor och hade det jättemysigt. Precis som vanligt med andra ord, men ikväll var det no drama. Hon ville såklart gå ner, men jag lyckades mirakulöst nog övertala henne att försöka ligga stilla med benen och lyssna till min ljuva stämma. Döm om min förvåning när jag såg hur hon började gnugga ögonen redan på andra ronden av Trollmors vaggvisa?! Och då hade hon alltså också vilat en timme på dagis idag. Så jag vågar nästan påstå att vi gör framsteg, faktiskt. Hallelujah.

Dagens roligaste: När Wilma trodde att en köttbuljongtärning var en chokladbit. Hon är alltid så himla sugen på just buljongen när vi lagar mat. Idag fick hon tag på en, öppnade guldpappret och stoppade den i munnen...för att sedan snabbt som blixten plocka ut den igen och ge tillbaka den åt mig, utan att röra en min eller säga ett endaste ord. Sedan gick hon sin väg.

Likes

Comments