Graviditet nr 2

Nu är det verkligen bara sluttampen kvar. BB-väskan är nästan färdigpackad, det är bara några få saker som fattas och sen ska jag även packa en väska till Wilmer så att han också är redo.

På ett sätt känns det så himla overkligt att det snart kommer komma en till liten person till oss. Så svårt att greppa det. Det är bara några veckor kvar tills jag blir en tvåbarnsmamma.

När jag väntade Wilmer, skrev jag det här inlägget. Jag börjar, precis som då, känna mig väldigt stor nu. Magen tar mer och mer plats och att ta sig ur sängen och upp från golvet är inte lika enkelt längre. Liksom då så börjar jag längta tillbaka till min gamla vanliga kropp. Den jag känner igen. Den som inte blir andfådd av att gå ett par meter, den som inte bara kan ligga och sova på vänster sida utan faktiskt på rygg och mage, eller hur den vill. En starkare och smidigare kropp. Men det är tröstande att veta att det inte är många veckor kvar nu!

I tisdags var jag hos barnmorskan igen. Bebisen ligger fortfarande kvar med huvudet nedåt (skönt) men det var fortfarande rätt rörligt. Ny tid väntar om 2 veckor och då är det även dags att skriva en sammanfattning av graviditeten samt få ner lite tankar inför förlossningen.

SF-mått: 32.5
Bebisens puls: 155

Som ni också kan läsa i förra inlägget så testade jag ju att gå upp i brygga med stora magen och självklart vill jag inte vara sämre denna graviditet. Jag känner mig faktiskt lite starkare i kroppen den här gången.

 PUSS/E

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Graviditet nr 2

Vecka 35 och enligt min app 41 dagar kvar till det beräknade förlossningsdatumet. Kan tyckas låta som många dagar, men inte när det handlar om något så livsomvälvande som att familjen ska berikas med en till liten individ. Egentligen borde jag passa på att njuta av mina sista veckor som enbarnsmamma. Njuta av lugnet av att bara ha en liten att ta hand om.. 😊 På samma sätt som man som förstagångsgravid fick höra att man skulle passa på att vila och sova så mycket som möjligt. Men nä, det är svårt att få in ett sånt tankesätt nu, när vi bara vill möta vår mini och se vem som har bott i magen alla dessa månader.

Jag har fått väldigt mycket molvärk den senaste veckan. Egentligen sitter den i i princip hela dagarna, men det blir alltid extra mycket om kvällarna. Kroppen gör mig verkligen påmind om att det snart är dags.

Vi var ju iväg på ett ultraljud i början av förra veckan och då låg bebisen med rumpan nedåt och huvudet uppåt. Lite oroad måste jag erkänna att jag blev, även om de lugnade mig med att säga att det först är runt vecka 36 som man vill se att bebisen ligger rätt. Men det gjorde i allafall att det var extra skönt att få höra att bebisen vänt sig rätt, när jag var iväg på ett besök hos barnmorskan några dagar senare. Nu hoppas vi att det inte blir några fler kullerbyttor i magen.


SF-mått: 31,5
Bebisens puls: 130-135 ❤

Förra graviditeten, vecka 35!

PUSS/E

Likes

Comments

Graviditet nr 2

Här är mina tankar inför första förlossningen (länk)!

Min förra förlossning var otroligt långdragen. Från att vattnet gick till att Wilmer kom tog det 80 timmar. Jag låg i värkar i 72 timmar, men kroppen tog för lång tid på sig att öppna sig. Dag 3 fick jag ta hjälp av cytotec, som gjorde att mina värkar blev extremt kraftfulla och kom otroligt tätt. Sent på kvällen samma dag slutade förlossningen med ett akutsnitt då Wilmer blev för trött för att fortsätta en "vanlig" förlossning.

Att möta förlossningen en andra gång känns tryggare. Nu vet jag på ett sätt vad jag ger mig in på och att det kommer göra förvjävla ont (även om jag också vet att varje förlossning är unik), men vad jag framför allt vet är vad som funkade bra för mig, vilka grejer jag ska fokusera på och vad jag vill göra annorlunda mot förra gången. Naturligtvis hoppas jag först och främst på ett kortare förlopp denna gång. En förlossning på 80 timmar är inget jag önskar någon. Jag önskar heller inte att det slutar i ett akutsnitt. Men det är ju just bara önskningar och inget jag kan styra över själv. Jag kan bara hoppas att det blir på ett annat sätt denna gång.

Det jag däremot vet fungerar och vet att jag styra över själv är förmågan att kunna gå in i sig själv, bara låta värkarna finnas till utan att fokusera så mycket på dem. Andas, slappna av och släppa tankarna. Det är svårt, speciellt när värkarna blir kraftigare och kraftigare, men det hjälper. Försöka att inte spänna mig och bli rädd. Bara tillåta kroppen att jobba.

Jag har ungefär samma tankesätt denna gång, som jag hade förra gången, när det kommer till smärtlindring. Jag ska definitivt ta hjälp av lustgas även denna gång. Den har jag bara positiva erfarenheter från. Endast sista timmen, på förra förlossningen, fick jag börja andas lustgas och få smärtlindring. Men när jag väl fick det, så gav det mig en otrolig hjälp. Jag är även öppen för att ta ryggbedövning. Den här gången hoppas jag även på att kunna ta ett varmt bad.

Liksom förra gången vill jag däremot inte ta sterila kvaddar. Har aldrig testat det själv, men har blivit avrådd från att ta det, vilket jag skrev i mitt första inlägg. Jag fick en morfinspruta förra gången också, som jag bara upplevde gjorde ont och inte gav någon större effekt, så den är jag inte heller så sugen på.

Jag börjar bli mer och mer laddad inför den kommande förlossningen nu. Jag börjar känna mig redo och förväntansfull. För trots att man på ett sätt är utom kontroll när man föder och trots att det gör så otroligt, otroligt ont så är det också en helt fantastisk upplevelse. En upplevelse som inte går att jämföra med något annat. Tid och rum försvinner. Allt fokus är där. Och snart kommer man få möta sin alldeles egna lilla bebis! ❤

PUSS/E

Likes

Comments

Graviditet nr 2

Förra graviditeten: Vecka 33 och Vecka 34

När jag läser graviduppdateringarna från förra graviditeten så blir jag så tacksam över att jag har fått slippa karpaltunnel-syndrom den här gången. Det var verkligen en pina, även om man glömmer snabbt. Jag kunde inte ens skära mina egna ostskivor eller öppna mjölkpaketet. Graviditetsklådan har jag inte heller känt av och även om jag har svårt att röra mig denna gången, så väljer jag faktiskt foglossning alla dagar i veckan mot det jag hade förra gången.

Vid den här veckan hade hormonranden kommit också. Men så vitt jag kan se så har jag inte fått någon denna gång..

Igår var vi iväg på graviditetens sista tillväxtultraljud. Allt såg så bra ut som det kunde. Bebisen ser ut att växa bra, det fanns gott om fostervatten (som tydligen är himla smaskigt, då magsäcken var proppfull av vatten när vi kikade 😊) och alla flöden såg bra ut. Så himla skönt och lugnande att få höra det.

Jag har börjat få ont i benen nu. Inte på grund av foglossning tror jag, utan detta känns mer som växtvärk, som man hade när man var liten. Jag vet inte om det beror på att jag kanske börjar samla på mig mycket vätska, eller om det är bebisen som ligger på ett sätt så att vissa nerver hamnar i kläm. Obehagligt är det i alla fall, men det brukar hjälpa att få massage eller ta ett varmt bad.


PUSS/E

Likes

Comments

Vardagslivet, Wilmer

Jag kollade på väderprognosen för den här veckan och det visar på regn, regn och åter regn. September visar sig från sin bästa sida.. 😉 och jag antar att det är dags att välkomna hösten.

Hur som helst, så fick det mig att börja fundera på vilka inomhusaktiviteter man kan hitta på med Wilmer under hösten, så att vi har något annat än film och böcker att roa oss med när det är alldeles för kallt och tråkigt för att vara ute i timmar. Naturligtvis går det att bylsa på sig och gå ut och leka i regnet ett tag, och det kommer vi göra också, men i takt med att magen växer och det i kombination med foglossningen, så är det skönt att kunna ta till lite lugna inomhusaktiviteter också.

Jag är bland annat väldigt sugen på att införskaffa lite fingerfärg. Det känns som om Wilmer skulle uppskatta det nu. Men då får jag nog passa på att köpa hem en vaxduk på samma gång också.. 😊

Idag tänkte jag även att han ska få vara med mig och baka lite kakor. Han brukar vara med och titta när jag bakar, men den här gången har jag plockat fram hans lilla kavel och det ska bli kul att se om han vill och kan vara med och hjälpa till själv denna gången.

Vad finns det mer för roliga inomhusaktiviteter som passar en 1,5 åring? Trolldeg, bygga med klossar, läsa böcker, sjunga sånger.. Kom med idéer!


Vattenfärg var uppskattat, när vi var på Gran Canaria i våras.

PUSS/E

Likes

Comments

Graviditet nr 2

Vecka 32, och foglossningen har kommit som ett brev på posten. Speciellt på kvällarna. Förra graviditeten kände jag inte av det alls, men å andra sidan behövde jag inte bära runt på en ett och ett halvt-åring hela dagarna heller.. 😊

För första gången i mitt liv så tycker jag faktiskt att det är skönt att sommaren böjar lida mot sitt slut och att vi går mot kallare tider (jag får väl snart sota för det här). Jag har blivit så värmekänslig och varje natt får fläkten stå på full hastighet i sovrummet för att jag ens ska klara av att somna. Då är det rätt skönt att det inte är högsommar på det också.

Annars mår jag toppen. Har börjat inse att förlossningen är ganska nära nu. Veckorna går SÅ snabbt och om MAX 10 veckor är mini här hos oss. Sjukt.

Vecka 32 när jag väntade Wilmer!

PUSS/E

Likes

Comments

Graviditet nr 2

Vecka 31 är här och ju mer vi närmar oss, desto mer börjar jag inse att det faktiskt är en liten bebis på väg. Vi har börjat förbereda lite smått här hemma nu. I onsdags köpte jag adaptrar till dubbelvagnen, så att vi kan klicka på babyskyddet direkt på chassit. Så hade vi med Wilmer och den andra vagnen, och jag minns att jag tyckte att det var otroligt smidigt. Vi har även börjar plocka fram Wilmers undanstoppade bebiskläder, så att jag så småningom kan börja tvätta och vika in i byrån. Det blir lite mer verkligt när man får boa lite och förbereda.

I övrigt mår jag bra. Har haft lite ont i huvudet de senaste dagarna, men det är ju svårt att veta om det är gravidrelaterat eller inte. Lilla hjärtat i magen rör sig en massa, hickar nästintill dagligen och verkar vara en riktigt livlig liten bebis.

Som man ser på bilden så tar magen mycket plats. Att böja sig ner, vända sig om och gå snabba promenader är inte längre så enkelt och jag längtar faktiskt redan nu till att få tillbaka min vanliga kropp. Men samtidigt ska jag inte sticka under stolen med att det är väldigt mysigt att ha sin lilla bebis där. Så nära men samtidigt så långt bort.. ❤

Förra graviditeten: Vecka 31

PUSS/E

Likes

Comments

Graviditet nr 2

Jag har hunnit gå in i tredje trimestern nu och det känns på något sätt stort att nå vecka 30. Att graviditetsveckan börjar på en trea innebär ju verkligen att man bara har slutspurten kvar och att förlossningen närmar sig. Utgår man från sitt beräknade förlossningsdatum så är det ju i princip lika vanligt att föda 2 veckor innan som 2 veckor efter och det innebär ju att bebisen redan om 8 veckor i princip är färdigbakad. Sjukt att det har gått SÅ fort.

Idag var jag även iväg på ett barnmorskebesök igen. Jag hittade ett inlägg från förra graviditetens besök i samma vecka och det var kul att se att magen är precis lika stor den här gången..

SF-mått: 29
Pulsen: 127


I övrigt mår jag strålande utöver lite ryggvärk och halsbränna. Så skönt att jag fortfarande kan skriva det. Jag har sluppit både graviditetsklåda och karpaltunnelsyndrom som båda hade hunnit komma under dessa veckor, förra gången. Sover bra gör jag också. Förutom en natt, för ett par dagar sedan, då jag vaknade upp vid halv 4 utan att kunna somna om. Flashbacks från förra graviditeten. Men till skillnad från då så var ju det här (förhoppningsvis) bara en engångsförteelse och inte standard för varje natt. Att jag har en 17 månaders liten kille här hemma, som håller igång mig ordentligt under dagarna, har garanterat med saken att göra..:-)

Mina järnvärden har ju varit lite låga, så för ett par veckor sen fick jag åka in till vårdcentralen för att få järndropp. Så himla bra att man kan få det på det sättet. Så snabbt och smidigt.

Här kan ni läsa samma veckor från förra graviditeten:
Vecka 28
Vecka 29
Vecka 30


PUSS/E

Likes

Comments

Graviditet nr 2

Veckorna går så extremt snabbt. Jag trodde att det skulle vara en enkel match att uppdatera graviditeten varje vecka, men helt plötsligt har jag hunnit in i både vecka 26 och vecka 27. Två tredjedelar av graviditeten är avklarade och nedräkningen till BF är redan nere på tvåsiffrigt.

Det känns så lyxigt att kunna skriva att jag fortfarande mår bra i graviditeten. Häromnatten hostade jag så mycket att det drog igång världens förvärkar, men utöver det så går verkligen allt strålande. Den varma sommartemperaturen har dock gjort så att händerna (och fötterna) har börjat svullna lite, så igår fick jag ta av mig förlovningsringen. Det känns tomt på handen utan den, men nu får den ligga och vila i sin smyckesask fram tills bebisen är här. Det börjar bli alldeles för obekvämt att ha den på sig. Lite kul att det var i precis samma vecka som den rök förra gången också.

Vi har varit på semester den här veckan, så jag bjuder på en magbild från en av Danmarks vackra stränder. Jag är så glad över att vi valde Danmark framför en varm charterresa i år. Tankarna var trots att på charter först. Men som gravid och med en ett och ett halvtåring, så räckte den fina Norden-värmen gott och väl.

Förra graviditeten vecka 26 och vecka 27 .

PUSS/E

Likes

Comments

Recept

Jag måste dela med mig av detta ljuvliga godis som jag gjorde häromdagen. Hemmagjord kexchoklad. Hur gott som helst. Nu har vi kylen fylld av dessa godbitar, och det är svårt att låta bli att ta sig en bit när man får syn på dem. Jag fann inspirationen här, men ändrade om lite i receptet så att det skulle passa mig bättre!

Du behöver:

20 smörgåsrån

200 g mjölkchoklad

150 g nougat

400 g mjölkchoklad till garnering.

Gör så här:

Para ihop smörgåsrånen tre och tre och dela sedan varje hög i tre lika stora delar.

Smält 200 g mjölkchoklad med 150 g nougat i en kastrull på spisen.

Lägg ut alla smörgåsrånen på ett bakplåtspapper. Börja med ett lager.

Bred ut ca en tesked av chokladblandningen på det understa lagret av smörgåsrån, tryck sedan på det andra lagret smörgåsrån, bred på ytterligare en tesked av chokladblandningen och tryck på det översta lagret av smörgåsrån.

Ställ in i kylen i ca 20 min, så att chokladen hinner stelna.

Smält 400 g mjölkchoklad i en kastrull på spisen.

Doppa kexchoklad-bitarna i den smälta chokladen.

Ställ de återigen i kylen, tills chokladen stelnat helt.

Ät & njut

Ett otroligt enkelt recept som inte kräver många ingredienser. Sånt gillar jag!

PUSS/E

Likes

Comments