Sent inlägg, skulle väl egentligen publiceras i söndags menmen, full rulle är bara förnamnet.

SÅ här är v. 43:
Måndag & tisdag: Gick skola, allt väl. Men minns fan inte vem av hästarna jag red eller vad vi gjorde? Läskigt ändå att minnet ba försvann. Jaja, hände väl inget speciellt för då skulle jag ha minns det.

Onsdag: Skola, Red Kolur, allt gick bra. Rider mycket barbacka bara för att jobba upp min balans och hästarna tycker det r ganska skönt.

Torsdag: Skola, Red Ozzy, mycket fokus på att få fram en bra tölt. Men dock snöigt och halka under snön så det vart ändå lugnt.

Fredag: Skola, fick höstlov!! Woopwopp. Våran klass hade dock avtackning för en assistent vi haft i klassen, det var såå sorgligt och tror alla i klassen släppte en tår eller fem. :(
Sedan hemma, tömkörde Kolur och mamma promenerade ozzy. Kolur var duktig som vanligt när man har honom på töm :) Mamma fick tömköra sista biten bara för att testa och lära sig. Gick fint!

Lördag: Tänkte köra Kolur men var så mkt blåst så tänkte att det var lika bra att rida Ozzy istället. Han var såå mysig och han är verkligen så himla snäll och enkel allt, min fina! <3

Söndag: Satt på Kolur loksele, tömmar och min skrana :) Och så körde vi en sväng i skogen. Han var grymt duktig. Gick bättre än förväntat, han förvånade minst sagt :) Men han tycker det är väldigt kul att dra så han gör det mer än gärna och han gör det bra. Duktig bebi!

Så det var min vecka 43. Tänkte skriva om denna vecka hur den har varit såhär långt. Men orkar inte skriva mer, gör det väl åt söndan eller nån dag snart. Gjorde akrylnaglar hos en vän igår och vet ni hur jobbigt det är att skriva med dem?! Lyxproblem, hähä :)

Inga bilder idag tyvär, har inga just på denna dator. Ni får nöja er med detta.
Pöss vi ses snart igen
//E

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Söndag igen, en vecka kvar sen höstlov. Så skönt och välbehövligt. Kommer bli najs som fan.

Iallafall, tänkte gör ett veckouppdatering för min egen skull, ska försöka göra det varje söndag typ. Är kul att skriva och sedan titta tillbaka på vad man gjort.

Måndag: Skola, sedan hem. Jag red Ozzy och vart ett standars pass för oss, en ca. timmes runda och så får han bestämma tempot och gångart. Han gillare!

Tisdag: Skola, hemåt, hästarna fick vil.a. För det första, det var kallt, för det andra, jag behövde spendera tid med en vän. Kul!

Onsdag: Skola såklart och så hem, trycka in en palt eller sju och sedan följde Elvira ut med på en tur med pållisarna.. Elvira är 8 år (?) och Ozzy tycker verkligen om henne och hon tycker om Ozzy.. Ut på tur alltså, jag på Kolur och Elvira på Ozzy. Snälla hästar som strosade på i mörket. Vi skrittade bara då det var så himla hårt i backen och lite halkigt på vissa ställen. Kolur var fin, men känner ändå inte denhär "känslan". (Ni hästmänniskor förstår förhoppningsvis). Känslan då man sitter på ryggen och är så himla glad, nöjd och lycklig, den känslan hade jag inte då.

Torsdag: Skola, ozzy fick bära mig genom skogen. Snäll, duktig och kravlöst.

Fredag: Äntligen sluut på skolan för denna vecka. Haha. Men kom hem halv sex på kvällen, försökte komma på något motionssätt att hitta på med pållarna. Var också halvstressad då jag skulle hinna ut med en kompis senare på kvällen. Så det vart en promenad med båda hästarna och det gick bara bra. Vi har typ en speciell "promenadrunda" som är lagomt lång och har bra underlag samt att de får miljöträna. Gå slalom mellan lastbilsvagnar som står tätt, bilar, traktorer och annat som hästarna uppfattar som obehagligt. Nyttigt att få in såna "miljötränarpass" mellan ridpassen i lugna skogen.
Och så föll första snön, snön som faktiskt la sig på backen. Så det var väldigt mysigt med ett litet snötäcke.
Åsså blev det en SEEEEN natt men rolig!

Lördag: Vaknade upp, åt mat och sedan ut med hästarna. Mamma följde med och promenerade Ozzy och jag red barbacka på Kolur. Vi klättrade upp för någon backe så vi hade utsikt över östra sidan Malå. Gosetur och snön är mysfaktor alltså.
Sedan ut på byn med vänner, kom hem kl 05 söndagmorgon. Värt!

Söndag, idag alltså. Trött, men glad. Ridit Ozzy och mamma följde med och promenerade Kolur. Först en kort sväng i skogen sedan ridning på ridbanan. Försöker få till det här med gångarterna. Han blir gode slarvig och tappar bort sig. Och ibland är det svårt att vara tydlig med han. Men vi tragglade på ett tag innan jag insåg att han var så trött, svettig och andfådd att vi inte kom någon mer vart. Så då avslutade vi men jag var väldigt nöjd ändå. :)

Lite torrt om bilder men det är iallafall nånting...

⬇️ Asså hur söt Kolur? Då han står uppbunden gör han alltid sådär med grimman. Direkt man går därifrån och kommer tillbaka har han sådär. Han världens gullekotte helt seriöst.

​Ha en bra vecka folk
På återseende.👋​

Likes

Comments

Hej, lever jag? Jajemän gode.

Hästarna lever livet i hagen hemma i Malå nu! Vi flyttade hem den söndag 8/10. Vi som oroat oss så mycket för lastningen men det gick lekande lätt alltså. Kolur lastar vi först, bara han känner linan bakom benen går han in direkt, Ozzy tvekade, drog iväg men sedan gick han också in utan problem. Och avlastningen gick bara bra, väldigt lugn och stilla. Såå himla glad över att det var så enkelt! Lättsamma hästar, vilken tur man har alltså...

Och nu är träningen igång med dem. Hästarna fick vila nu i helgen då jag var iväg till Lycksele med familjen och såg Småstadsliv och bodde på hotellet. Vardagslyx.

Kolur går ganska kravlösa pass men i högt tempo, vill helst bara banta honom :)

Ozzy, gångarterna i fokus. Han har fått stark galopp och tölt men då istället tappat traven. Såå svårt att få honom att jobba rätt, han blir lite springig/stressad, svårt att fokusera o.sv. Men bara att traggla vidare så sitter det nog snart! Nyss var det traven som var stark och tölten var i otakt och huller om buller... Så han behöver verkligen stärkas i alla gångarter, vi fokuserar på de fyra och så får vi se om vi fortsätter med passen eller är nöjda med fyra än så länge.

Vi har även hopptränat honom mycket nu innan de flyttade till Malå! Ozzy är KUNG på att hoppa, han tycker det är otroligt roligt och hoppar verkligen stort, lyfter mycket på benen och hoppar mkt med ryggen Och han hoppar allt man styr på bara man ramar in honom. Duktiga lillponken!
Har också upptäckt en urinsten på honom som jag inte får ut själv. Han tycker det är obehagligt att man är där och pillar. Så veterinären kommer förmodligen ut och tar bort den i samband med tandkoll. Ridningen påverkas inte av urinstenen vad jag märkt men det är ju inte precis bra att han har den där...

I veckan ska vi ta en lugn vecka. Har så sjukt mycket ryggsmärta. Hade typ diskbråck i somras och igår när jag mockade hästarnas vindskydd fick jag tväront och det har hållit i sig. Men att rida/promenerar brukar hjälpa en hel del. :) Känns inte heller som tabletter hjälper längre.
Har också haft en stressig period så det är nog nyttigt för en att ta det lugnt en stund.

Lite bilder, tänker göra en bilduppdatering sen när jag har den andra datorn så jag kan föra över bilderna från telefon till den :)

Dessa bilder är från i fredags då vi klättrade upp för Malås skidbacka Tjamstan, tungt, men vi tog flåset till en ny nivå och det var nog välbehövligt !! :D

​Mina fina! 
Ha de bra

//E

Likes

Comments

En månad sen cirka jag skrev ett inlägg. Ehh joo det går nu med bloggandet, not. Men just nu är det så mycket som tar tid. Skolan och hästarna.
Går i skolan i Lycksele och åker buss dit från Malå, tar 1½ tim cirka och det går bra. Kommer hem halv sex på kvällen och då är man ganska trött så då blir det inte mycket gjort.
Och hästarna står i Lia och går endast på helgerna, då hyfsat tunga pass. Funkar bra, snart flyttar dem hem till Malå och behöver jag säga att jag längtar?? ;)

Finns mycket att berätta om hästarna i skrivande stund. Mycket händer så att säga, i positiv bemärkelse!
Kolur, vi går in och jobbar med det psykiska och tränar " på djupet". Han vill hela tiden ha något att göra och han vill behöva tänka. Och så har vi börjat rida mycket på "ridbana". A.k.a. en lägda där vi byggt upp hinder m.m. Han är ju ingen hoppehäst men vi tränar mycket i dressyr (då han väl vill). Han är ju så otroligt tjurig emellanåt. Men måste också tänka mycket på mig själv när jag rider honom. Ha inställningen, mycket eftergift, tydliga signaler m.m. Han gillar att göra rätt och få eftergift, så då har han börjat bli duktigare genom att han får en tydlig eftergift, kanske att jag lättar på tygeln.
Rättare sagt finns det mycket att tänka på i ridningen med honom och han är så outbildad just i den delen att ridas på ridbana. Men helgen som varit har han faktiskt gått väldigt bra och var väldigt duktig. Så det känns som att han utvecklas. Men han ska helt klart få lära sig mer inom ridningen och jag vill att jag och han utvecklas tillsammans. Han är väldigt rolig att rida men också otroligt krävande och i slutändan är vi båda helt trött och slut. Men vi ska fortsätta kämpa och så får vi se vart det leder.

Ozzy har en period där han går väldigt fint. Han är KUNG på att hoppa och gör det mer än gärna. Han har väldigt luftiga språng och hoppar med hela kroppen.
Han har också tappat mycket av gångarterna. Galoppen sitter som en smäck i båda varven och kan också galoppera i form vilket han haft väldigt svårt med förut.
Tölten finns som förstahandsval hos Ozzy, men han blandar ihop den med galoppen och det blir bara ett trassel. Det är som att nu när galoppen är så stark och bra - tappar han de andra gångarterna. Till exempel traven har varit stark förut och nu är den väldigt svår att hitta och det känns som att det knappt finns där.
I helgen har vi ridit en del på "ridbanan". Han blir också väldigt stark och vill gärna springa hemåt och han får svårt att fokusera. Och när han blir stark trasslar han ihop gångarterna.
Inte minst sagt svårt med islandshäst. Passen känns just nu långt bort hos O. Men fortsätta träna... :)

Så nu har ni en liten uppdatering om läget. Allt flyter på helt enkelt.
Ha de braaa
//E


Likes

Comments

Hej igen, dålig uppdatering här men ska försöka bli bättre. Eller förmodligen kommer det inte bli bättre men kan ju ändå säga att jag ska försöka bli bättre på att uppdatera! :)

Snart mitten på augusti, tiden har gått svinigt fort. Har jobbat, ridit och haft en annat massa kul denna sommar så jag kan säga att den har varit väldigt bra. Trots att vädret har inte varit bäst men vad gör det. Ibland är det bara att gilla läget.

Livet med hästarna går så bra. De går på bete och lever livet. Kolur har varit så jäkla duktig på senaste. Vi galopperar mycket nu för att träna muskler och kondition. Och han är så duktig. Han kan ha en bra galopp som flyter på i jämnt tempo men han kan också reglera tempot mycket och det är så kul att han är så känslig på så vis. Minsta tygeltaget uppfattar han och saktar ner lite, och minsta tecken på framåt från mig är han igång igen. Rättare sagt har han växt i mina ögon och han utvecklas ständigt.

Ozzy rids mest av Amanda, och vi rider ut tillsammans. Amanda brukar rida Ozzy varje sommar och jag och A har sedan en ganska lång tid tillbaka alltid haft sommarhästar här i byn. Ozzy gillar Amanda och de är fina ihop. Ozzy har blivit så lugn och han trivs med livet känns det som. Han är tålmodig, cool och klok. Precis som bara Ozzy kan vara.

Snart flyttar dem hem igen. Men de måste stå här fram tills sista September p.ga. någon miljögrej hemma hos oss. Så de står hos oss i Malå mellan okt-maj. Och jag är peppad på att flytta hem dem. Jag får mer koll på dem och jag kan göra mer där, det finns liksom fler möjligheter. Till exempel en grusplan som vi använder som ridbana, bra stigar att rida på, får mer koll över deras foderintag och hur det mår. Älskar att ha kontroll över situationen och att kunna vara helhjärtat med hästarna och lägga ner all fri tid på dem. Här är det svårt då vi bor 6 mil ifrån dem egentligen. Men somsagt, snart flyttar dem hem !

IaLlAfAlL ska somsagt bli bättre på uppdatera. Meeen vi får väl se hur det går.

Adjöss
//Ek

Likes

Comments

Hej igen, just kommit in efter en ridtur. Vart en ridtur ner till bäcken för första lilla badet för hästarna. Jag red barbacka på Kolur och mamsen gick med Ozzy. Ozzy har nämligen varit lite hängig, hostat lite och går med längre huvud nu när vi var ute med dem, han brukar gå med lång hals men idag såg han faktiskt hängig ut.. Men han äter och dricker iaf så vi får se om han mår bättre imorgon.
Men Kolur var otroligt snäll och lugn idag. Red somsagt barbacka och bara kravlöst. Kravlösa pass är liksom hans grej, när kraven blir för höga på honom tjurar han ihop och sätter sig på tvären. Och han gick rakt ner i vattnet utan tvekan! Han är ganska vattenrädd, speciellt för vattenpölar och vatten i diket ;) Men han stod och plaskade ett tag och hade roligt. Och sen sååklart ska han ju rulla när han kommer upp från vattnet till sand. Rulla MED MIG PÅ. :( Han böjer sig ner på knä är det bara att slänga sig åt sidan, landade på höften. Det gjorde sviiinigt ont. Menmen, borsta av sig och upp igen. Åsså försökte han lägga sig ner typ två gånger till på vägen hem. :P Men det är bara detaljer... Tycker i övrigt att Kolur har blivit såå lugn och fin just nu. Han har slutat streta emot och är villig till att gå ridvägarna som jag vill gå, annars brukar han ju ha sina egna åsikter.. Super duktig nu iallafall. Pray to god det håller i sig resten av hans liv..:)

Imorgon ska nog ozzy få jogga om han nu mår och känns bättre. Måndag vila och tisdag ska Kolur ut. Resterande vecka återstår att se.

Visst e han sööt? Lille Kolurponken. Bilden tog Angela förra lördagen då dem kom hit till Lia !

❤️

Likes

Comments

Då var det fredag igen, var ledig idag så livet är som on top. Har typ sommarlov nu, hur sjukt?! Tiden har verkligen gått fort. Men ska på skolan på måndag (sovmorgon till 12.50 wooho) och städa ur skåp och det, sedan kanske till Lycksele på fredag för skolavslutning om jag har lust. Lovelyyyy. Kommer bli chilligaste veckan.

Sen senast jag skrev har vi nu flyttat hästarna till stugan några mil bort. Lastningen gick förvånansvärt bra. Kolur tjurade lite med med hjälp av Angela och longerlina gick han in på typ 5 minuter, liite skillnad från de förra gångerna, då höll vi på med honom i 2,5h !! Och när Kolur var inne skulle Ozzy in, han är ganska osäker på typ allt och blir lätt väldigt nervös. Men hör och häpna, han gick in direkt utan tvekan. Blev så himla överraskad. Och det gick bra att köra hit och att lasta av gick också lugnt och bra. När de kom fram vart dem väl lite förvånade men också en massa spring och skutt!

Så idag har hästarna fått röra på sig. Kolur promenerades p.ga. att hans sadelknutor ska gå ner och Ozzy fick jogga och galoppera lite. Finns också ett hinder på typ 60 cm i skogen som vi hoppade typ tre gånger, Ozzy rä så jäkla rolig att hoppa eftersom hans språng är ganska luftiga, runda och höga språng, han har dock inte den bästa avståndsbedömningen men har är väldigt duktig ändå! :)

Måste verkligen ta nya bilder på hästarna. Men det får väl bli någon dag. Glömmer ju typ bort det hela tiden.
Här iaf en söt bild på Kolur i fläta från typ i Mars.

heidoo
//e

Likes

Comments

Onsdag, och nu är det helg. Tack vare kristi himmelfärds :) Ganska gött.

Igår var det iallafall Ozzys tur att gå på ridbanan. Tränade på galoppen främst, att inte ha den så passaktig och få in fina fattningar. Han är så duktig lilla Ozzy trots att han blir lite stark och dragig ibland. Men träniung ger färdighet.
Men innan ridningen lasttränade vi. Ingen av hästarna gick ens nära rampen... Provade en massa, locka in med godis, longerlina m.m. Men ställ häst står! Fick då kalla hit bästa Angela som hjälpa till, Kolur gick in 2 gånger då vi tog longerlina runt rumpan och jag typ drog in honom. Tjurig häst deluxe.

Och idag kom jag hem sent p.ga. skolan och hela dagen att ja haft svinigt ont i kroppen. Kändes som jag hade feber och hade frossa hela tiden. Men hade då inte feber, trots att de kändes som det, men det kan ju vara något på gång.
Ozzy fick en lugn skrittur idag barbacka, kravlöst och bara skritt.

Imorgon är det somsagt ledigdag, underbart ! Hästarna ska få gå en långtur och eventuellt lasttränas om Angela har tid. På lördag åker dem tillbaka till stugan, då vi inte får ha dem på gården efter sista Maj. Hade gärna velat att dem stannat då denna tid är den bästa att ha häst på, alla ridvägar har kommit fram och ridbanan är tinad och torkad. Menmen, finns inget att göra åt det.

​Mina fina ! 

🌟

Likes

Comments

Välkommen till nya bloggen!

Har tänkt på att starta en ny blogg länge men nu har jag tagit mig för det. Förut bloggade jag på blogg.se men nu ville jag testa nå nytt, men det är mycke jag inte fattar här på nouw.

Iallafall, kort presentation, jag heter Elin, 16 år från Norrländska skogarna och jag kommer framförallt blogga om mina 2 islandshästar, Óspakur "Ozzy" och Kolur. Hoppas ni vill följa oss ! En djupare presentation om hästarna finns ovanför under flikten "hästarna" ;)

Idag blev det en tur på Kolur. Först en skrittrunda som uppvärmning och sedan jobb nere på ridbanan. Ville idag ha honom framåt, mjuka och elastisk samt få in fina galoppfattningar. Galoppfattningarna sitter man han är lite osäker på vilken galopp han ska ta, höger eller vänster. Så man får vara väldigt tydlig med tydlig och skänkel och att fatta galoppen i ett hörn eller på volt. Kolur är ganska ovan att gå på ridbana så det är därför han inte riktigt fattar vilken galopp han ska han ha o.sv. Men han är duktig iallafall! Utom när han tjurar ihop och vill dra hemåt, han försöker ett par gånger sen inser han att det inte går och att jag bestämmer.

Imorrn ska Ozzy också få nöta lite på ridbanan. Red honom där förra onsdagen och då gick vi omkull, så är lite spänd inför att rida där. Vet egentligen inte vad som hände men marken försvann under honom och jag landade först i backen och sen kom han efter. Men snabbt upp igen och varken jag eller Ozzy blev skadade. Tur det.

Och idag hämtade en hästtransport här i byn! En värmlandsvagn -07. Superfin, vi har hyrt den förut och nu passade vi på att köpa den imorgon när den var tillsalu. Så imorrn ska vi prova lastträna, tror det kommer gå åt h-vete men jaja.

Gonatt
/E


Likes

Comments