View tracker

Första gången jag såg artikeln på Facebook blev jag bara glad. Det händer äntligen en aning förändring här i samhället och att ett sånt stort företag uppmärksammar sånt här är riktigt bra. Åhlens valde att ha en mörkhyade pojke som en lucia på deras reklam. Den är så klockren, för det visar både att färgen på huden bör inte ge någon skillnad överhuvudtaget och att en pojke också kan vara lucia om han vill det. Det är så viktigt med sånt här och jag vill bara hylla Åhlens som gjorde det.

Men det tråkiga var att många drog rasistiska och sexistiska kommentarer om det här. Det är därför vår värld ser ut som den gör idag. För vi dömer så jädrans lätt. Jag är självklart inte oskyldig, men jag försöker varje dag att lyfta mina medmänniskor så gott jag kan. Det är så konstigt, för att vi föds inte onda Vi föds inte som rasister, sexister, homofober m.m. Vi föds med en massa kärlek och det är det vi behöver sprida mer och mer, oavsett hur litet eller stort det är. Kärlek gör världen en bättre plats.

Och ikväll såg jag en kille som skrev på Facebook om sin upplevelse med allt det här att en "lucia ska vara en tjej med långt blont hår". Han gjorde någonting som förmodligen förändrade alla dem barnens syn på livet och det är så fint. Så därför delar jag med mig av hans berättelse här för jag tycker att den borde spridas så långt det går.

Fredrik Olofsson:
Med anledning av vad som har skett med Åhlens kampanjbild av ett barn i Luciakläder vill jag berätta om en sak som hände mig för två år sedan.

För två år sen jobbade jag på en förskola i västra Stockholm där vi skulle arrangera ett Luciatåg. Vi hade övat i några veckor och föräldrarna var inbjudna till Luciatåg med pepparkakor och glögg. Barnen var förstås väldigt spända och det pratades mycket om vad man skulle ha på sig och så vidare. Två pojkar som nyss hade börjat på förskolan uttryckte en dag vid mellanmålet att de nog ville vara Lucior. Reaktionen från de andra barnen var omedelbar.

”Men du är ju kille!”
”Det är bara tjejer som får vara Lucia!”
”Vadå tror du att du är en tjej?”
”Men Lucior har faktiskt blont hår”
”Du får vara sån där strutkille”

Och så vidare. Detta blandat med mycket fnitter och skratt. Eftersom jag själv satt vid bordet såg jag att pojkarna båda två såg ut att skämmas och att de började tveka på om de verkligen ville vara Lucior. Så jag sa förstås till barnen att man får vara precis vad man vill och att det inte alls spelar någon roll vilken färg man har på huden eller håret eller om man är kille eller tjej. Och att jag också tänkte vara Lucia. Genast blev det tyst och barnen tittade storögt på mig. Mest storögda blev nog pojkarna. Många frågor följde om huruvida jag skulle ha en sån där lång vit sak och krona på mig. Skulle jag skaffa långt hår till dess och varför ville jag vara Lucia?

”För att jag tycker att det är fint och jag vill det”

Mycket riktigt åkte jag efter jobbet och köpte en Luciakrona och ett linne som jag sen hade på mig när det var dags för tåget ett par dagar senare. I tåget gick ca 80 barn och säkert 30 av dem var Lucior. Tre av Luciorna var av manligt kön. När Luciatåget var slut fullständigt strålade två pojkar i Luciakronor. De var stolta och glada och kände sig fina och modiga.

Som vuxna har vi ett ansvar gentemot de barn som finns i vår närhet. Vi måste visa att det är okej att vara precis så som man är och att ingen annan kan tala om för dig hur du ska se ut, vad du kan och inte kan göra baserat på ditt kön, hudfärg, hårfärg, sexuell läggning, politisk åskådning, religion eller vad det nu kan vara som begränsar oss.

När jag såg vad som hände med Åhlens bild på pojken i Luciakläder blev jag oerhört ledsen. Jag kan inte låta bli att tänka på de två pojkarna som också de hade mörkare hy. Jag undrar hur de hade känt sig nu.

Så till dig som är vuxen: kom igen nu. Det är snart 2017. Vi kan inte fortsätta att tala om för våra barn att de inte kan, får eller borde göra vissa saker baserat på deras kön, hudfärg eller vad det nu kan vara. Det är vi vuxna som har chansen att bygga för en framtid utan hat, begränsningar och diskriminering där människor bedöms på sin prestation och inte sitt DNA. En framtid där människor inte blir provocerade av en Lucia som har ett annat kön eller hudfärg än vad de hade förväntat sig.

Så snälla: låt barnen klä ut sig till vad de vill och säg att de är vackra, intelligenta och värdefulla så kanske vi får uppleva en snällare och mer tolerant värld i framtiden.

#svpol #jagärlucia


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Godmorgon på er!

Ni undrar säkert vad jag gör uppe nu och det vet jag inte själv. Jag ska strax gå upp och göra mig i ordning för jobb. Jag jobbade klockan 5 igår morse också och efter jag varit hos psykoterapeuten åkte jag hem och sov lte. Vid 23 tiden gick min hjärna också igång och nu sitter jag här och önskar att jag kunde stanna i sängen och sova resten av dagen. Pratade mycket om mitt självdestruktiva beteende idag hos psykoterapeuten. Jag är mycket hård mot mig själv. Det är spännande ibland och se hur hon(min psykoteraput) analyserar och vad hon kommer fram till. Att förklaringen är ganska annorlunda än vad man förvänta sig. Enligt mig i alla fall. Ibland känner jag efter jag analyserat något, att ja men det är ju säkert precis så. Men det är inte alltid rätt, jag har inte alla svaren och därför är det skönt att få höra från en annan synvinkel. Det är som också är skönt, är att hon lyssnar så bra och försöker verkligen sätta sig in i situationerna(självklart, det är hennes jobb). Men jag märker det på mig själv ibland, att jag kan vara lite stängd för andra perspektiv och det borde man inte vara. Det är lättare att förstå när man är öppen. Det är så skönt att ha en sådan person, som förstår mig på något sätt och som jag inte behöver oroa mig över eftersom hon inte är en del av mitt liv.

Jag föreslår att gå till någon att prata med, alltid bra med en person som är helt opartisk. Det är det bästa jag gjort för mig själv. Man behöver inte ens må dåligt, bara någon som kan hjälpa dig att hitta en väg eller flera. En massa tänkande denna natt, jag önska jag hade fått sova. Men det kan jag göra ikväll. Nu måste jag gå upp, hoppas ni får en trevlig söndag!

Likes

Comments

View tracker

Hallå alla människor där ute! Vad gör ni på denna fina dag?
Solen har tittat fram idag och just nu ser himlen underbar med alla dess färger. Idag blev verkligen en göra-vad-fan-jag-vill-dag. När jag vakna upp i min gamla säng hemma i Laröd så gick jag bara upp och åt en god frukost. Sedan kom Ika för att lämna sina saker. Och eftersom det var så fint idag tog jag en lång runda nere vid havet med Asta och Elsa, två av mina favoriter som jag älskar villkorslöst. Jag har precis ätit och nu tänkte jag åka hem till lägenheten och hänga där en stund.
Ha en fantastisk mysig lördagskväll!
Love Elin

Det blev en liten kycklingsallad till lunch.

Likes

Comments

Hallå där! Idag är det fredag, löning och Black Friday. Vilken härlig kombination! Det kan ju inte bli mycket bättre. Bästa tajmingen genom åren. Jag hade gärna gått  crazy dessa dagarna, då vissa företag har flera dagar när det egentligen bara ska bara vara i 24 timmar. Men jag måste spara mina pengar och jag har även hyra och räkningarna att betala.

Men jag har haft problem med mina knän nu för jag har både tränat och jobbat i samma dåliga joggingskor. Då jag har platta fötter så skapar det en ständig smärta i knäna så sjukgymnasten så att jag skulle fixa ett par nya jobb skor och det blev dem där uppe på bilden ☝Mycket dämpning som gör att man flyter runder på moln och som är samtidigt stadig. Dem var dock snyggare på bilden, men jag orkar inte skicka tillbaka den och jag behöver lite färg i mitt liv! Ha en härlig dag allihopa 🤓

Likes

Comments

Godmorgon på er alla! Jag sa ju att jag skulle bli mer flitig på att uppdatera så det blir ett inlägg idag också. Två dagar i rad, herregud! Haha!

Egentligen skulle jag börja kl 12.00 idag men min kollega fyller år och därför byta jag pass så hennes inhoppare kunde jobba. Men i alla fall, är jag på jobb just nu och jag tar en liten paus. Men jag ville berätta er om ett beslut jag tagit. Jag och P ska iväg och resa nu två dagar efter julafton till Filippinerna i en månad. Därför skulle jag egentligen bara ta 3-4 veckor semester. Men jag mår rent ut sagt skit och jag arbetar med något som påfrestar det ännu mer. Om en månad kan jag få vila i en hel månad, ifrån vardagen och alla dess skyldigheter som den innehåller. Där kan jag verkligen njuta och bara göra vad fan jag vill! Jag sa upp mig igår och därför kör jag tills jag slutar i december innan vi åker. Det kändes verkligen som det rätta valet, det är som att en stor sten har lyfts från mitt hjärta.

Om man inte trivs på sitt jobb så tycker jag inte att man ska fortsätta. Men samtidigt har man sina anledningar. Och tyvärr har vi inte alla samma förutsättningar. Men om man har möjlighet och inte trivs, känner ångest över att gå till jobb så tycker jag man ska byta. Man kommer jobba hela livet och därför borde man hitta något som inte är ett jobb för en. Som är som en hobby nästan. När jag hittar det jobbet, har jag hittat rätt. Jag kommer aldrig sluta leta tills jag hitta det. Nu när jag växt upp till den jag är nu har jag alltid tänkt på att jag vill tjäna bra pengar och leva ett lyxigt liv. Men jag har växt upp med att pengar är bara ett verktyg i livet. Det är inte livet.

Jag har ingen aning om vad jag vill jobba med och därför pausar jag med pluggandet. För jag vill lägga ner min själ på det när jag gör det. Jag gjorde nästan allt halvdant i skolan och jag vet att jag kunde göra det bättre. Så när vi kommer hem i januari tänkte jag ta lite kurser om vad jag ungefär är intresserad av. Och så ska jag söka ett extra jobb.

Har ni några tips hur man kan ta reda på det? Visste ni direkt efter grundskolan eller gymnasiet vad ni ville göra? Jag hör gärna vad ni tycker och vad ni varit med om!
Hoppas ni får en underbart bra dag idag, och tänk att det är snart är äntligen helg igen! Woop woop! Adiós a mis amigos!

Likes

Comments

Dagen börjar att jag vaknar upp och öppnar mina presenter från P. Jag får en superman-morgonrock och mysiga strumpor o.s.v. Jag fryser ju alltid på morgonen och P har ju en likadan fast med The Amazing Spiderman-tryck. Sedan ber han mig att ha på mig den och pyjamas. Därefter åker vi iväg på en biltur.

Jag fick pannkaksfrukost i stora matsalen på Sofiero Slott med utsikt över sundet och Danmark. Det är inte varje dag någon sitter där med en superman-morgonrock och äter frukost.

Därefter åkte vi hem och sov en stund. Sedan bar det av på vägen igen och det blev McDonalds till lunch.

Det blev tur på Tropikariet också, blev som ett litet barn igen. Är så fascinerad av allt liv som finns här på jorden. Hur annorlunda vi lever.
Vi avsluta med en god middag hemma i Laröd med mina föräldrar och Emil. Och i helgen den veckan kom min syster ner från Göteborg och så gick vi ut och åt. Min kära syster. Underbart var det, förutom att jag var bakis.

Men jag ska säga ett stort tack min älskade, som gjorde denna dagen möjlig. Du är bäst av allt. Jag älskar dig så mycket. Du är min klippa och du gör mig så glad!

Min vackra syster och jag från en varm sommarkväll i somras

Likes

Comments

Jag kom ihåg att Ellen DeGeneres Show var en av programmen jag brukade kolla på efter skolan när jag var yngre. Hon vet verkligen hur man underhåller en publik och tittare. När jag tänker efter så har jag nog aldrig sett någon som har pratat bakom ryggen om henne på något sätt alls. Det kanske gjordes det när hon gick ut ur garderoben i ett avsnitt i serien hon var med i då och tydligen lades serien ner efter ett tag pga det. Det tog mycket arbete för henne men nu är hon här med en egen talkshow på dagtid som har näst mest tittare efter The Oprah Winfrey Show och USAs president Barack Obama har gett henne den amerikanska presidentens frihetsmedalj.

Hon verkar vara en helt underbar person, nästan för bra för att vara sann. För alla har vi våra dåliga sidor och det har hon säkert också. Men hon är så genuint snäll och omtänksam. Hon bryr sig så mycket om andra människor och hon delar med sig av sin framgång för att hjälpa andra. Det är så fint det hon gör. Men hon visar för hela världen att det spelar ingen roll om vilken sexuell läggning man har eller vilken religion man tror på o.s.v. Man behöver inte stämpla människor för att dem är som dem är. Vi alla är människor, det är det vi har gemensamt men vi är alla olika på ett sätt eller annat. Vilket vi måste vårda väldigt noga.

Jag vill hylla alla människor som vågar att vara sig själva. Dem människor beundrar jag så mycket! Och en dag hoppas att jag är som dem och idag var ett steg mot den dagen. Jag hoppas att mer människor vågar det, för vem är vi att döma varandra. Varför kan vi inte bara acceptera och älska varandra för vem vi är? Alla ni där ute är underbara som ni är, glöm inte det! Låt inte människor trampa ner er, dem har ingen rättighet till det och därför måste vi lära oss att stå upp för oss själva, tyvärr måste vi det. Och vi måste också tro på oss själva. Att vi är lika värda. Att vi kan göra världen en bättre plats, om vi bara vill det.

Det var allt för mig, jag blev inspirerad och det hoppas jag att ni blir också. Peace out

Likes

Comments

Jag älskar denna boken! Den är som en drog för mig. Hon skriver så bra och förklarar allt på ett bra sätt. Jag känner igen mig i nästan varje sida som finns i boken. Hon ger så bra tips på vad man kan göra, hur man ska hantera sin ångest. Men det bästa jag läst hittills är att ångest är inte en riktig känsla. Det finns känslor bakom ångesten som är nyckeln till det hela. Jag kan inte sluta läsa den. Den är så intressant och så viktig. Denna ska jag alltid ha i min väska. Detta är något som jag kommer få jobba med varje dag och om inte väskan är den bästa platsen för denna bok, vart annars?

Läs denna bok! Alla försöker hela tiden att leva upp till samhällets ideal och ibland gör vi det mer än vad vi egentligen tror. Lär er att leva ett fritt och lyckligt liv. Börja då med att läsa den här. NU!


Likes

Comments

Hallå där! Det var ett tag sen så tänkte kika in här en stund, ska försöka bli bättre på det här för jag tycker verkligen om att blogga. Skönt att bara dela med sig av sina tankar ibland.

Jag har bara jobbat på sistone och jag har varit hos en psykolog ett par gånger nu. Jag har tillgång till 22 ggr där så jag ska bara komma upp i summan på högkostnadskortet så får jag ett års fri vård. Eller läkartider osv. 

Att gå till den psykologen har hjälpt mig att inse en massa och det känns som jag är redan en förändrad person. Jag har ett annat perspektiv på världen för nu vet jag varför jag beter mig som jag gör. Därför har jag en förståelse för andra på ett sätt. Man kanske bara är inne i en ond cirkel och tänker att man ska bara bryta den. Men genom att bryta den måste man förstå varför det är så. Saker som hänt när man var liten sätter oftast djupa spår i en. Det har det gjort på mig men det är heller inte bara det. Det andra saker. Som att jag blev mobbad också. När jag var  liten. Idag påverkar det mig på ett sätt som jag inte hade någon aning om. Man lär sig mycket och man kan förändras. Det är det jag försöker också göra. Jag försöker vara den personen som jag vill vara. Det är definitivt inte lätt. Inte när man har så djupa mönster. Jag är dock fortfarande människa och det är okej att vara mänsklig, eller hur?

Det var inte planerat att skriva så mycket men det bara fortsatte. Imorgon blir det jobb igen så imorgon har jag jobbat hela veckan och helgen. Jag tänkte sätta på en film och mysa. Pojkvännen jobbar och jag vill bara ligga på soffan ikväll. Gjorde en pastarätt innan som P gjorde för några veckor sedan. Det var så enkelt och super duper gott. Man bara steker lite kyckling och fyller på med tomat, massa lök, pasta, buljong, basilika och vatten i pannan. Låter det koka upp och sedan blir det någon krämig sås som är så himmelskt god. Jag är ganska kräsen när det kommer till mat och äter oftast en köttbit så detta är något perfekt att variera med! Ni borde testa det och om ni har fler goda varianter att tipsa om så kör på! Jag tar gärna emot massa tips 😄

Ni får ha en antingen en mysig eller awesome kväll! Lördagar är trots allt inte bara för att festa, det brukar vara dem bästa hemma kvällarna! Go' kväll

Likes

Comments

Dagen idag är en helt vanlig dag, förutom att för 21 år sen idag föddes lilla jag. Det känns fortfarande som att jag är 17-18 år för tiden går så snabbt och man känner ingen stor skillnad när man fyller år.

Jag har haft en helt underbar dag och det ska jag tacka min älskade Philip för. Han är bäst. Jag tänkte visa med lite bilder sen om vad jag gjort idag, imorse hade jag ingen aning så hela dagen har varit som en stor överraskning.
Nu ska jag käka en god middag med min älskade och familj hemma i Laröd. Sedan ska vi bada i spa badet ute i trädgården som en liten avslutning.
Hoppas ni haft en lika bra dag som jag har haft och ha en fortsatt trevlig kväll ❤️

Likes

Comments

Title