Hej på er, hoppas ni mår bra! Som ni vet så är jag extremt hästintresserad och jag vill nå långt inom ridsporten. Men för att nå långt så krävs enormt mycket träning både till häst men också utan häst. Jag tror att många glömmer bort den delen utan häst, även jag kan glömma bort den delen. När man väl inte är i stallet vill man ju ha tid för annat som gör att man kan få slappna av lite. Men idag är det just detta jag tänkte skriva om, den fysiska träningen, utan häst. Jag vill självklart inte komma här som något proffs och säga att jag kan och vet allt för så är det inte. Vill bara ge lite tips och trix och diskutera ämnet. Det jag kommer gå igenom är även saker jag behöver öva på, man kan aldrig bli för tränad när det gäller ridsport! 😝

För att stärka sig själv som ryttare inom sits och balans så krävs det framförallt muskler för att hålla upp kroppen under ett ridpass.

Man behöver träna magen, det tror jag nog är det viktigaste. Alla som någon gång ridit på en häst i sitt liv vet att man måste spänna magen konstant.

  • En vältränad mage och bål ger bättre hållning vilket är grunden till en bra sits, det gör att man orkar hålla upp sin kropp. Detta görs bäst med situps eller andra bra övningar för just mage och bål, finns otroligt bra övningar att hitta på internet så det är bara att googla!
  • En annan sak som många ryttare behöver träna på är att tänja och sträcka ut sina muskler, detta görs bäst genom olika stretchövningar.
  • Ofta blir ryttare oerhört starka i höftböjarmuskler på höftens framsida men allt för ofta glöms då rumpan av. Därför kan det behövas stärkas upp med olika squats och bäckenlyftsövningar.
  • Sist men absolut inte minst utan faktiskt viktigast så har vi balansen. Utan balans har man som ryttare ingen vidare chans. För att bygga upp sin balans är det ända du kan göra att öva. Mitt tips är att använda en pilatesboll. Man kan sitta på den och hålla ut ett ben eller två och när man fått kläm på det så är det bara att utmana sig själv. (Balansen övas upp även via vanliga ridpass men nu skulle vi ju hålla oss till träning utan häst).

Men kom ihåg, övning ger färdighet och det gäller även ridning 😘 kram

Likes

Comments

Postad i: skolan

Godmorgon på er!

Det är onsdag idag och skolan startar idag efter ett välbehövligt jullov. Mitt lov har varit superbra och jag har haft både en bra jul och en bra nyårsafton. Hur har ert lov varit? Under julen hade jag som ett litet uppehåll från stallet eftersom att Bella var lite stel i ena benet och hon behövde vila i en vecka. Annars har mina dagar rullat på som vanligt.

Nu är det dags för lite rutiner igen men jag är inte direkt taggad på det... Jag hade ju hellre dragit ut på lovet lite längre, men nu är det som det är. Men så är det ju alltid när skolan drar igång igen efter ett lov. Hade ju hellre sovit och varit i stallet än att vara på lektioner i skolan. Jaja, inte så mycket att göra åt saken.

hoppas att alla ni får en bra dag 💗 kram 🤗

'bild från instagram @elinizabella heter jag där 💗

Likes

Comments

Jag har pratat en hel del om att jag gillar scheman/kalendrar och att det är viktigt för mig att schemalägga. Inom ridningen är det ännu viktigare, speciellt de som har egen häst. Jag har ju ingen egen häst men jag tycker ändå att det kan vara kul att ordna upp vad man ska göra de gånger man är i stallet och hur ridpassen ska se ut.

Om man inte har koll på hur hårt hästen går så kan det enkelt leda till skador eller överansträngning. Därför är detta väldigt viktigt. Jag brukar tänka att hästen ska gå både trim-pass i dressyr, markarbete och hoppning men tycker också att det är viktigt att få in uteritt, vilodag och jogging. Man ska alltid anpassa veckorna utöver om man ska på en eventuell lektion för tränare eller om man ska ut och tävla. Allt detta för att just lektionsträning och tävlingar är mer ansträngande för hästen. Eftersom att tävlingar inte sker varje vecka så måste man anpassa veckorna utefter det. En annan viktig sak att tänka på är ju att man kanske inte ska ta tre trim-pass i rad och sedan den fjärde dagen dra ut på tävling. Ett tankesätt som är bra att ha är att man två dagar innan en tävling har en uteritt och sedan trimmar man igenom hästen ordentligt dagen innan tävlingen. Dagen efter tävlingen kan det vara bra att ta det lugnare och jobba med mycket lösgörande eller jogging. Med jogging menar jag låg form och lugnt tempo, ibland endast skritt och trav.

Vill inte att någon ska ta detta fel eftersom att alla hästar är olika, vissa måste ta det helt lugnt dagen innan en tävling medans vissa måste motionera hästen rejält. Man måste lära sig att anpassa sig efter hästens form och beteende. Man måste tänka på hur aktiv och igångsatt hästen är innan man sätter sin veckoplanering, det är viktigare än vad man tror.

Likes

Comments

Postad i: hästarna, foton

Gick förbi Emaus i fredags, ett ställe jag red på när jag var lite mindre. Red där i ca 8 år och det var bland annat där jag red in den lilla ponnyn Elicia.😜

Hur som helst så hade jag med mig min systemkamera och som några av er vet så älskar jag att fota. Har även en Facebook sida för mina foton som heter Photo by Elin, kolla gärna in den! Här kommer i alla fall lite bilder från när jag tog kort, så gulligt när alla hästisarna står i snön!😍 Mer foton finns på Facebook sidan!

Likes

Comments

Postad i: åsikter, övrigt

Det allra bästa jag vet måste ändå vara när jag sitter där, en vecka innan och har planerat upp hela nästa vecka i min kalender. Det kan väl inte bara vara jag?

Att få planering i vardagen är jätteviktigt för mig! De få veckor som jag inte planerat upp i förväg blir bara inte lika lätta att ta sig igenom. Nu menar jag inte att man ska behöva planera allt in i minsta detalj, såklart inte! Lite spontant måste livet vara ibland haha! Som till exempel att man lite random följer med en kompis hem efter skolan eller liknande. Men jag planerar mer än gärna upp måndag till söndag på ett ungefär. Det kan se ut såhär att på måndag är det stallet medans på tisdag ska jag träffa en kompis och på onsdag ska jag städa... Tror ni fattar. Sen kan man alltid gå in i sitt schema och ändra eftersom.

Jag tror att alla tar scheman på olika sätt, vissa följer de utan problem medans vissa får total ångest för att man ska hinna med allt. Många klarar kanske aldrig av att slutföra sitt veckoschema och på söndagskväll kommer man på att "fan jag har 5 saker jag inte hunnit med denna veckan, måste hinna göra det nästa vecka istället". Det hör ju vem som helst att det inte funkar i längden. Tillslut sitter man där med 100 saker att göra och man känner att man skulle behöva minst 2 extra timmar varje dag.

Det jag vill komma till är att förut, var jag den personen som aldrig kände att jag hann klart med det jag skulle göra. Jag kunde få lite smått panik över att aldrig hinna bli klar. Det är ju sånt som går i perioder för alla och jag ska inte ljuga och säga att jag aldrig känner så längre. För tro mig, så känner alla. Jag vet att om man bara tar ett djupt andetag och tar en sak i taget så kommer det lösa sig, låt det ta den tid det tar att bli klar. För du kommer bli klar, inom en snar framtid.

Ett tips från mig till er är att skaffa hem en riktigt fin kalender och fina pennor och överstrykningspennor. Det gör allting så mycket roligare att planera. Jag måste även få tipsa om " http://www.personligalmanacka.se/SE/ " där kan du designa din egna almanacka och jag tycker i alla fall att det är så kul! Om ni inte redan har en fin almanacka så kolla in deras hemsida!!

Såhär ser min egna lilla kalender/almanacka ut! 😊

Likes

Comments