Header

Hej! Hur har ni det? Jag har det bra denna söndagsförmiddag tackar som frågar. Tänkte först skriva ”morgon” eftersom jag vaknade nyss men kollade sedan på klockan och insåg att den var 11…Hela gårdagen spenderades i centrum eftersom det inte vilken lördag som helst här i Holland. För den 18:e november varje år anländer deras motsvarighet till tomten nämligen hit från sitt hem i Spanien. Med sig på sin resa har han presenter och gåvor som han ger till barnen när han anländer. Från det att han anlände igår fram till den 5:e december placerar man skor framför öppna spisen i sitt hem och varje morgon kan man finna små presenter som Sinterklaas hjälpredor han placerat där under natten. Ungefär som i filmer när barnen ställer ut kakor och mjölk till tomten så är det här vanligt att man lägger en liten godbit i skon till antingen Sinterklaas eller någon av hans hästar. För även i Nederländerna landar Sinterklaas på taket med sin häst och så tar sig zwarte pietsen ner genom skorstenen och levererar gåvorna. Sedan håller det på så att man ger och får fram och tillbaka till den 5:e december då barnen får den ”bästa” presenten. Så ser den holländska ”jultraditionen” ut i stora drag men den varierar såklart från familj till familj.

Hela Arnhem befann sig i sann Sinterklaas-anda igår vilket betyder att många barn var utklädda till zwarte piets och överallt var det mer folk än vanlig. Med båt anlände anlände han och sedan följde en parad genom hela centrum under eftermiddagen. Jag var såklart på plats och beskådade festligheterna tillsammans med mitt sällskap för dagen: kameran. Paraden som passerade innehöll orkestrar, hästar med släp, massa zwarte piets och avslutades såklart med självaste Sinterklaas i egen hög person. Hjälpredorna delade ut små pepparkaks-liknande kakor (kruidnoten) och clementiner till barnen. I min värdfamilj är det bara Hilda som tror på Sinterklaas och de andra två är bara glada för presenterna de får. Olyckligt nog hade hunden Gizmo ätit upp alla läckerheten som zwarte pietsen hade levererat under natten trots att de hade försökt placera skona så bra som möjligt för att han inte skulle komma åt dem haha. Förra året var Gizmo så pass liten att de inte behövde oroa sig men nu är han tonåring och utan spärrar. Framöver får de helt enkelt placera skona någon annanstans så att han inte kommer åt dem. Jag frågade värdpappan om han tyckte mest om den holländska jultraditionen eller den svenska och han svarade den svenska för att ”i Holland har vi ingen jul”.

Ursäktar tjejen med den rosa mössan som fastnade på nästan varje bild haha

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Detta året kommer jag att fira jul…som precis alla andra tidigare år. Värdfamiljen åker hem till Sverige den 23:e december och jag åker den 22:a. Julafton och juldagen här är inga speciella dagar förutom att barnen är lediga från skolan mellan den 23:e december till och med den 8:e januari. Julklappar ges till barnen redan i början av julmånaden i och med SInterklaas och så görs även i min värdfamilj. Sedan åker de till Sverige och firar en vanlig ”svensk jul” med släkt och bekanta men då får inte barnen något av föräldrarna. De är bortskämda på det sättet att de firar en dubbel jul men får alltså inte dubbla antalet julklappar. Föräldrarna tror att det är sista året som Hilda (den yngsta) tror på Sinterklaas så nästa år kommer de skippa julklappsutdelningen i Nederländerna och ta allt i samband med det svenska julfirandet. Jag frågade Hilda vad det var hon helst önskade att Sinterklaas skulle ge henne och utan ett dugg förvåning från min sida svarade hon ”en häst” haha. Hoppas inte Sinterklaas och hans medhjälpare, Zwarte Piets, får kroniska ryggskador av hennes önskan och att den får plats i skorstenen bara.

Trots att inte det traditionella julfirandet runt den 24:e och 25:e är något speciellt här så märks det inte om man ser till alla de juldekorationer som finns att köpa. Det började redan i början av november och utbudet blir bara större och större för varje vecka som går. Både Sinterklaas-relaterade dekorationer och klassiska Santa Claus dekorationer finns att köpa. Redan när jag och Andreas var och hälsade på min holländska polare på hans jobb i trädgårdshandel i mitten av oktober fanns det massa juldekorationer att köpa. Jag har faktiskt inget emot det för detta året ser jag fram emot julen mycket mer än tidigare år. Julhandla med Andreas i Holland, sedan fira med honom och släkten. Tro inte att jag glömmer nämna julskinkan med senap på för den är riktigt viktig också. Barnen ser även de fram emot julen och de hoppas på snö i Sverige. De håller till på västkusten i Göteborgsområdet och tyvärr är det inte lika vanligt med snö där enligt värdmamman jämfört med andra stora delar av Sverige.

Här jag bor i Nederländerna snöar det nästan inte alls. Det är mycket ovanligt om det mot förmodan skulle falla några flingor så stannar de inte länge på marken förrän de smälter bort. Nederländerna har inte heller några äkta skidbackar eftersom landet är så platt (inte staden jag bor i dock) så när holländare ska åka skidor åker de först och främst till Belgien. Eller så tar man det lite längre och åker till Österrike som min familj ska göra. Endast en gång tidigare har de åkt skidor där som familj och det värdmamman kom ihåg av resan dit var att motorvägen var smockfull av (till stor del förmodligen) skidsugna människor haha. Som sagt, mer än halva november har passerat och snart är det jul. Idag har jag också befunnit mig i Holland i cirka 72 dagar. Det var 82 dagar sedan jag kom hit men däremellan har jag varit i Sverige och Grekland. Nu njuter jag bara av den starka julkänslan runt omkring mig och ser fram emot julmarknaden i Bryssel nästa helg. På många sätt blir min jul precis som den alltid har varit men ändå så annorlunda detta år.

Har tyvärr inga finare julbilder att dela med mig av för tillfället förutom denna från ett shoppingcenter i Utrecht häromdagen.

Likes

Comments

Ni vet känslan när man inte är beredd på att det ska hända en massa positiva saker så händer de ändå. Ungefär så beskriver jag kortfattat min helg. Hade inga som helst planer så i lördags förmiddag bestämde jag mig för att cykla in till centrum och fönstershoppa. Det blev ett besök på den lokala matmarknaden utan att jag köpte något. I stort sett promenerade jag bara runt hela dagen, in och ut i affärer, köpte en jul(vinter)tröja och satt lite på biblioteket. Köpte även ett mindre skissblock eftersom jag har känt mig så sugen på att teckna på sistone. Kvällen började i vanlig ordning med att äta middag med familjen men sen skulle barnen gå ut och ”fira” en holländsk tradition, Sint Maarten. Barn går från hus till hus med lyktor och när dörren öppnas sjunger de en kort visa och sedan får de godis. Ungefär som Halloween fast utan bus. Värdmamman berättade att Maarten var ett helgon som gjorde något men hon visste inte det faktiskt var som han gjorde. Jag tog mig också en promenad i området, inte för att få godis utan för att se alla barnen som gick runt med sina lyktor. När mina barn kom tillbaka var de överlyckliga över hur mycket godis de hade fått men värdföräldrarna delade inte riktigt barnens glädje haha.


Papperslyktan fäster man på en pinne som har en ljusslinga längst ut och som liksom hänger ner i lyktan. Just denna papperslykta ser ut som en tiger som har rökt på lite för mycket typ.

Under söndagen lämnade jag Arnhem och for till Utrecht. Där besökte jag stadsmuséet som innehöll mycket konst, hantverk och design med rötter i Utrecht. En bra sak var att all information fanns på engelska så att en turist som jag kunde förstå. Sen jag kom hit har jag lärt mig att det finns en tecknad kanin vid namn Miffy (typ HelloKitty) som är väldigt internationellt berömd och att upphovsmannen till kaninen kommer från Utrecht. Muséet representerade därför mycket utav hans liv och skapelser. Därefter gick jag bara runt i Utrecht och fönstershoppade som i Arnhem bortsett från att jag inte köpte något annat än mat och kaffe. Gick in i Lindt-affären och blev sugen på en chokladkalender men det kändes inte nödvändigt så jag blev utan. Hoppas ni haft en bra helg och start på den nya veckan. 😌

Likes

Comments

Hejsan svejsan, nu är det återigen lördag. Jag tänkte att jag summerar veckan som har varit med plus och minus där plus representerar de bra/kul händelserna och minus de sämre/tråkiga händelserna. Här kommer den:

+ Har bokat klipptid till nästa tisdag. Ska bli så skönt och fräscht att få de slitna topparna avklippta. Längtar redan!

- Skulle ha besökt ett museum i torsdags med en sydafrikansk au pair men eftersom ett av hennes värdbarn blev sjukt så fick vi skippa det.

+ Istället köpte jag kaffe från Starbucks och satte mig på biblioteket så det blev en annorlunda (på ett bra sätt) torsdag ändå.

- Tvättmaskinen strulade vilket var mindre roligt.

+ Bokade in mig på resa till en julmarknad i Bryssel den 25:e november tillsammans med den sydafrikanska au pairen och många andra au pairer. Vi åker tillsammans buss tur- och retur från Amsterdam. Har en bild i huvudet om hur det kommer se ut så jag hoppas att den lever upp till mina förväntningar.

- Cykla till språkkursen kl. 20 på kvällen börjar bli riktigt jobbigt. I torsdags övervägde jag och den sydafrikanska au pairen om vi skulle skita i att åka just för att det var kallt och regnade så mycket. Men jag sa att om vi skiter i det nu så kommer vi aldrig mer att åka dit. Vilket stämmer så det var bara att bita ihop och cykla som resten av befolkningen i detta land gör.

+ Värdmammans bror ska gifta sig när barnen har lov i slutet av april så de har bestämt att de ska åka till Japan en vecka och vara med på bröllopet. Vilket för min del betyder att ännu en gång får jag vara hus- och djurvakt. Min svenska familj ska komma hit då vilket ska bli superkul. Min bästa vän Nora i Sverige bokade också sin resa hit denna vecka. Hon kommer när värdfamiljen åker på skidsemester i Österrike på sportlovet. Fast fört och främst kommer Andreas hit i december så det är det första jag ser fram emot. Ja denna familjen reser väldigt mycket men det gör mig absolut ingenting haha.

- Hur ska mina pengar räcka till allt kul jag ska/vill göra?? Suck…denna punkt får nog vara minus på alla sånna här kommande listor I think.

Vad sjutton är det svarta och det under på högra bilden? Från matmarknaden här och jag har då ingen aning..

Någon som vill ha en bagel med insekter? Lockande...eller inte 😖

Likes

Comments

Hoi hoi. Då har nästan en vecka passerat i november. I lördags mötte jag upp en sydafrikansk au pair som jag cyklar tillsammans med till vår holländskakurs och vi åkte gemensamt till staden Elst. Hon hadefrågat mig om jag ville hänga med när hon skulle möta några andra au pairer och jag tackade såklart ja. Vi mötte en annan sydafrikansk au pair på stationen här i Arnhem och sedan tog vi tåget till Elst. Väl på plats mötte vi upp en tysk au pair och en spansk tjej som är här på ett utbyte. Tillsammans gick vi till mataffären Jumbo och handlade ingredienserna vi behövde för att göra quesadillas, guacamole, hummus med mera och sen drog vi hem till den tyska au pairen för hon hade huset för sig själv. Så vi lagade middag ihop och sen åt vi och bara umgicks under restan av kvällen. Det var mysigt att umgås hemma hos någon och inte på en restaurang för ovanlighetens skull. Också kul att diskutera kulturskillnader och språkskillnader. Hemma igen i studion var jag vid midnatt.

Den tyska au pairsn var riktigt duktig på ett teckna på hud och hon ville gärna göra det på oss med en speciell färg så det lät jag henne såklart göra! Jag tycker det blev riktigt bra faktiskt.

Söndagens planer var först att hänga med den sydafrikanska au pairen och två stycken andra till Dordrecht men eftersom gårdagen slutade så sent och för att de skulle åka redan vid 10 så orkade jag inte hänga på. Dordrecht ligger två timmar bort med tåg och där har jag redan varit med en finsk au pair så jag kände att det inte gjorde så mycket. Istället tog jag sovmorgon till 10 och bestämde mig för att åka till Zutphen som min värdmamma hade rekommenderat. Det var antingen att åka dit eller behöva skjutsa några barn (mellantjejen hade födelsedagskalas) till en aktivitetshall och vänta där i 2 timmar. ”Öhhh nej tack” tänkte jag direkt för mig själv, inte på det sättet jag vill spendera min lediga söndag precis. Därför blev det istället ett besök till Zutphen tillsammans med Nora. Vi gick runt, jag fotade lite och sen satte vi oss på ett fik (såklart) för fikat och för värmens skull. Spontant bestämde vi oss för att gå på bio i Arnhem lite senare och det var ett jättebra beslut. I och för sig är bio aldrig ett dåligt beslut men ändå. VI såg ”Happy Death Day” för att hon hade hört att den var bra men vi undrade vad vi hade gett oss in på när den första av filmens många jumpscares utspelade sig och vi båda hoppade högt av skräck haha. Men den var faktiskt riktigt bra: spännande, rolig, romantisk och actionfylld. Bättre än IT tycker jag faktiskt, så det var den söndagen det.


Måndag idag men det gör inget. Jag gillar när jag har mycket att göra på måndagen för då går dagen fort och man får en bra start på veckan. Idag vek jag först massa tvätt och sen gjorde jag något som jag tvekade på om jag skulle klara av. Nämligen att jag sprang/joggade hela 5 kilometer! Det är stort för mig eftersom det var så länge sedan som jag höll på och sprang. Men det gick och jag är stolt över mig själv. Därefter rastade jag hunden i fyrtio minuter, duschade, dammsög och sen åt lunch. Hämtade lilltjejen vid kvart i 3, gick hem, skar upp ett äpple till henne och sedan begav vi oss till Sonsbeek park. Solen sken så det kändes som bortkastad tid att bara stanna inne för hennes del. Vi kollade på fåglar, gick i skogen, kastade pinnar i vattnet så att fåglarna kom simmandes för att de trodde det var godsaker och bara tittade på hundar och människor i öven timma. Nu hemma igen tar vi det lugnt, jag skriver på datorn och hon kollar film på iPaden. Ikväll har jag ännu en gång min holländska kurs. Inte så taggad men det är väl bara att ”bita i det sura äpplet” som man säger.

Ha en bra fortsatt vecka!

Likes

Comments

DAGENS HUMÖR: Trött och ganska orkeslös men annars helt okej, förkylningen är nästan historia nu.

DAGENS PLANER: Handla mat, dammsuga och våttorka, sätta på en tvätt samt hänga upp tvätten, hämta lilltjejen, laga middag (falafel/köttbullar med pasta) och gå på holländskakurs.

DAGENS BORDE: Ringa några viktiga samtal.

DAGENS MÅSTE: Köpa en ny tandborste.

DAGENS TV-SERIE: Modern family 👌.

DAGENS CRAVINGS: Frysta ärtor i ett glas och chai-latte yees pleeeas.

DAGENS MATERIELLA VILL HA: En röd långärmad och varm tröja med krage, så fint och passande nu på hösten.

DAGENS VÄRSTA: Gå på ett blött och iskallt stengolv med bara tunna strumpor.

DAGENS BÄSTA: Se mellantjejens stolthet över att ha blandat ihop en pannkakssmet och sedan stekt pannkakorna helt själv.

DAGENS FUNDERING: Om jag skulle cykla/gå in till centrum och unna mig en fika på ett café…meeen eftersom jag är snål, frusen och lat för tillfället så blir det antagligen att jag skippar det.

Lite av hösten sammanfattad i två bilder: bakning och mys framför brasan med varm soppa

Under tiden som lilltjejen red häromdagen passade jag på att gå en promenad till närmsta samhälle som heter Huissen och där tycker värdmamman att husen och gatorna ser "väldigt amerikanska" ut.


Hoppas ni får en bra fredag allihop.

Likes

Comments

Bilden är från Google och jag tyckte den var väldigt passande till detta inlägg haha!

När man trodde att man sluppit undan ett bil-relaterat problem så uppstår ett annat. Min värdmamma sa i förrgår ”jo juste, jag har fått ett brev från Tyskland och det var när vi var i Italien..”. Holy makaroni tänkte jag, är detta ett bakslag eftersom vi klarade oss från böter när vi felparkerade i Arnhem? Så åker vi dit för något vi omedvetet gjorde i Düsseldorf? Men ingen av oss visste vad som stod i brevet eftersom allt stod på tyska. Men att det angick bilen behövde ingen av oss kunna tyska för att förstå eftersom en bild på bilens framsidan fanns bifogad i brevet. Värdmamman sa att det kunde ha nåt att göra med drivmedlet, alltså att man inte får köra ett fordon som delvis går på gas i vissa delar av Düsseldorf. Fast samtidigt tyckte vi båda att det skulle var märkligt med tanke på att gasen ursprungsform är koskit så mycket miljövänligare än så kan det knappast bli. Det läskiga var det stod en hög siffra också…1000 euro. Närmare bestämt cirka tiotusen svenska kronor. Vi båda höll med om att detta fallet var för viktigt för att översättas i google translate så värdmamman skulle ta med brevet till jobbet och få det översatt där. När hon kom hem igår frågade jag ”hur löd domen?” och var beredd på det värsta. Men det visade sig att kalaset skulle gå på 80 euro (ca 800 svenska kronor) för att vi saknade ett visst klistermärke i framrutan..*puust*. Varifrån summan 1000 euro kom ifrån vet vi inte men det spelar ingen roll så länge det inte var den summan vi skulle behöva betala. Trots att jag och Andreas delar på summan så betyder femtusen kronor över en och en halv månadslön för min del haha. Men nu behöver vi bara betala 40 euro var så det är helt okej. Vi båda höll med om att det var för overkligt med hur bra vi hade det den veckan han var här. Att man inte kan ha det så bra utan att något dåligt måste inträffa och nu fick vi det bevisat.

Likes

Comments

Det blev inte riktigt det halloween-firandet jag hade sett fram emot detta år. Jag är förkyld som sagt och igår när det var planerat att jag först skulle till Utrecht och käka middag för att sedan dra vidare till Amsterdam för party så valde jag att istället stanna inne studion. Inte det beslutet jag hade velat fatta men hälsan kommer först och idag när jag vaknade kände jag mig som mitt värsta jag hittills så det var ett tråkigt men ändå ett smart beslut jag fattade. Just nu kan jag inte göra mycket mer än att stanna inne, dricka te och ta det lugnt. Så det är dagens plan meeeen jag gråter inte för det!

Hoppas ni mår bra och är friska iallafall!

Likes

Comments

Just nu är inte hälsan på topp. Vilket suger när tiden här är så värdefull och man vill inte lägga någon tid på att bara vara sjuk. Halsen svider som bara den och jag har konstant huvudvärk så varken i förrgår eller igår har jag jobbat. Tur att barnens morföräldrar är här som kan se efter dem under tiden som jag ser efter mig själv. Jag håller mig även till min studio och går inte in i huset av någon annan anledning än att äta men jag kommer såklart vara med och fira mellantjejens födelsedag idag. Hon gjorde det väldigt klart för mig att jag inte kan missa den genom att igår säga ”men du kan ju inte vara sjuk på min födelsedag!” så det kan jag verkligen inte vara haha. Av mig fick hon ett armband, en portmonnä och en ring från Grekland. Hon har också fått en godismaskin (väldigt populär), böcker, dvd:er, en tröja och lite annat från familj och släkt. Hela förmiddagen har varit väldigt lugn eftersom jag spenderade den genom att mysa i soffan med lilltjejen framför Emil i Lönneberga och Pettsson och Findus. Resten av familjen plus morföräldrarna var och kollade på födelsedagsbarnet som hade landhockeymatch. De kom nyss hem dock men bara för en liten stund för snart ska alla förutom min värdpappa åka till ett stort badhus i Tyskland. Födelsedagsbarnet får alltid välja aktivitet så då blev det ett badhus i Tyskland denna gång.

Själv stannar jag hemma i min sjukstudio och planerna för ikväll ser lite annorlunda ut på grund utav mitt tillstånd för tillfället. Jag tänker att jag åker till Utrecht och äter middag med Nora och den finska au pairen som panerat och sen får jag se om jag följer med till Amsterdam eller om jag åker tillbaka till Arnhem. Som jag känner nu kommer jag inte orka åka till Amsterdam men jag hoppas verkligen att det känns bättre senare under dagen. För Halloween händer bara en gång på året and I don’t wanna miss it. Får knarka lite tabletter som jag fick av min värdpappa så länge och dricka någon sörja barnens mormor rekommenderade. Sen började jag igår se på Stranger Things säsong 2 så det är planen att jag ska göra idag med. Doi sålänge!


Två bilder från när jag var ute och promenerade i Arnhem häromdagen. Blev så himla snopen när jag tittade upp och såg en stor väderkvarn mitt i allt, visste inte att vi hade en sån här haha!

Likes

Comments

Denna veckan har varit lite annorlunda för idag (torsdag) kom värdmammans mamma hit från Sverige och idag kommer pappan. De ska stanna här över helgen för mellantjejen fyller 10 år på lördag och de brukar komma hit när någon i familjen har sin födelsedag. Så för min del betyder det att jag stort sett är ledig idag och imorgon för mormodern (stavning?) hämtar barnen och lagar mat. Det blir alltså inte mycket över för mig att göra eftersom ingen av barnen behöver skjutsas till någon aktivitet heller. Fast vad mormodern inte gör är att städa för det hatar hon så jag tar mig på det uppdraget imorgon. Vi har också bestämt vilka dagar då jag ska laga middag: onsdagar och torsdagar. Deras förra au pair lagade mat varje kväll men det är inget jag vill (eller kan) göra så det kändes skönt att bestämma två specifika dagar i veckan då jag agerar kock för kvällen. Gårdagens specialité blev tacos, ”ett säkert kort” som mormodern sa för vem gillar inte tacos? De har Santa Maria märket på sina tacoprodukter i mataffären som vi har i Sverige också har så det var lätt att hitta allt som behövdes. Men idag fixar mormodern middag och jag vet att på menyn står lax, me gusta.

Just nu sitter jag på min favoritplats här i Arnhem som är biblioteket. Det är inte bara ett bibliotek utan också ett folkuniversitet, på markplan ligger en restaurang och högst upp finns en utomhusterrass med utsikt över Arnhem. Totalt består byggnaden av kanske 8 våningar och mellan två våningar är det en rutchkana som bara barn får använda (tyvärr). Planen är att stanna här i några timmar för att få upp det här inlägget och plugga holländska. För det har jag kommit igång med nu. På måndagar och torsdag håller kursen på i 1,5 timmar mellan 20:30-22:00. Det är sent och det tar ca 20 minuter att cykla så jag är inte hemma förrän vid halv elva på kvällen. Men jag cyklar inte själv utan jag tar sällskap med en annan au pair från Sydafrika som också bor här i Arnhem. Själva kursen är rätt svår. Först och främst är hela kursboken på holländska trots att jag läser nivå 1, vilket är den lägsta nivån. Sen missade jag några lektioner i början eftersom jag var i Grekland så det var lite jobbigt att hoppa in efter alla andra. Sist men inte minst är att alla andra där är så duktiga! Jag gör mitt bästa och hänger med rätt bra så jag hoppas att jag lär mig mycket och överlever. Läraren är en gubbe som inte är så bra på att förklara på engelska men det är bara att acceptera läget. Värdpappan frågade mig förresten om jag har lätt för språk och om jag är en "språk- eller mattetjej?" Haha jag suger på båda, tänkte jag svara, men det gjorde jag inte utan svarade istället "mattetjej" eftersom jag föredrar det och tycker matte är ganska intressant och roligt att hålla på med. Iallafall ekvationer, resten är mer oklart.

Imorgon ska iallafall jag och den sydafrikanska au pairen hitta på nåt. Eftersom ingen av oss vill spendera några större summor kanske vi besöker nåt museum med våra museumkort eller gör något annat. I helgen står halloweenfest i Amsterdam på schemat under lördagen så det är spännande. Jag ska dit med Nora, den svenska au pairen, och en finsk au pair. Innan vi reser till huvudstaden ska vi träffas för drinkar och middag i Utrecht. Lördagen kommer också bestå av att fira mellantjejen. Varje dag sedan i måndags har hon påmint oss om att hon fyller år på lördag och hon frågade även ”har du köpt någon present till mig än?” så att missa den skulle innebära jordens undergång enligt henne hahah.

Hoppas att ni har det bra (trots vädret) i Sverige, doi 🍂

Fler bilder från Burger's Zoo

Likes

Comments