Idag har jag börjat dagen med att gå till frisören.

Mm, sjukt bloggigt att gå till frisören, eller frissan som folk över 40 säger. Men titta så fint det blev ändå, va?

Nu är jag inte så bloggig att detta var det enda jag hade att göra idag. Nej nu ska man jobba på på sitt riktiga jobb och bidra till samhället och världen.

Pusshaj

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Inom mig finns ett uppfattning om att det "är kul att köpa saker". Som att det är kul att träffa vänner, måla, sminka sig, så är det även kul att gå i butiker och klicka hem saker. Jag vet att jag inte är ensam om att tycka detta. I vårt samhälle så är shopping ett intresse. Majoriteten av våra köp är antagligen inte saker vi genuint behöver utan saker vi tycker är kul att köpa. Kombinationen "det är kul att köpa" med en industri som pumpar ut billiga slit-och-släng-produkter resulterar i, som vi alla vet, ett enormt avtryck på miljön varje år och stora företag utnyttjar billig arbetskraft i u-länder utan att ta hänsyn till mänskliga rättigheter.

Skuld och skam präglar min garedrob, fylld med spontanköpta fest-toppar jag kan räkna antalet gånger jag använt på mina 10 fingrar, svarta jeans jag byter ut 1 gång i halvåret, ohållbara material som polyester och akryl och bomull vars framställning kräver tusentals liter vatten. Det enda vi vet om våra kläders ursprung är etiketten. Bangladesh, Indonesien och Turkiet står det på tre plagg i min gardrob, en t-shirt från H&M, en spetstopp från GinaTricot och en till topp från Weekday. Att inget av plaggen har kostat över 200 kr kan jag svära på. Det enda plagget av dessa jag använt mycket och ofta är den vita t-shirten, de andra två bara ett fåtal gånger. Etiketten svarar också enbart på i vilket land plagget sytts ihop. Inte vilken fabrik, eller vilken stad. Var materialet kommer ifrån är för mig som konsument helt oklart. Låtsas vi att hela plagget framställning är från Bangladesh, så är det ändå 676 mil mellan Dhaka och Stockholm, fågelvägen. Ett av de plagg jag köpt i år är gjort 100% i bomull som framställts i kanske Pakistan, Kina, USA eller Turkiet. Det är sedan sytt. i Bangladesh där ca hälften av befolkningen (dvs 80 miljoner människor) lever i fattigdom, sedan transporterad till Sverige. Där jag "fyndade" på rea för 60 kr. Sedan dess har jag kanske använt det fem gånger, max.

Det är sjukt svårt som konsument att veta. Det enda vi egentligen kan gå på är den där etiketten. Är man insatt kanske man sträcker sig så långt för att kolla upp avd företaget själva säger sig ta ansvar för gällande hållbarhet och rättvisa. "Och det stod ju på hemsidan att de gjorde det och tyckte de var viktigt så då är det väl lugnt." Vi vet alla att det förekommer barnarbete, farliga arbetsplatser, giftiga kemikalier, enorma utsläpp och arbetare med löner som inte går att leva på i modeindustrin. Men vi bryr oss inte speciellt mycket eftersom att det är så kul att shoppa, och det är en mänsklig rättighet att få uttrycka sin stil och personlighet med kläder, typ..

Jag tycker att majoriteten av Sveriges befolkning är medvetna om mycket. Vi strävar mot jämställdhet, vi skänker mer till välgörenhet än tidigare, vi bryr oss om kost och hälsa och vill veta var vår mat producerats, 10% av befolkningen väljer dessutom helt eller delvis bort animaliska produkter enligt Djurens Rätt. Vi som konsumenter borde kunna utkräva en lika noggrann beskrivning var våra kläder kommer i från som många av oss gör med mat. Kaffepaket pryds med Fairtrade men varför görs inte kläder det? Skulle våra plånböcker inte klara en prisökning som möjliggjorde en rättvis lön för sömmerskor? Jo. Enligt boken Modeslavar av Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom skulle det endast handla om 6-12 kronor per plagg.

Vikt och prydligt vilar skam och skuld våra i garderober och byrålådor. Eftersom vi lever i ett samhälle där "det är kul" att köpa saker.


ANNAT BRA ATT LÄSA:

Kläder märkta med Bra Miljöval

Fakta om olika material

Modeslavar: den globala jakten på billigare kläder

Likes

Comments

Fan vad man kan hata nyanser, hörni.

Tänk om allt bara vore svart och vitt i världen. Jag vet att detta i de flesta öron låter negativt, men gud vad skönt det hade varit. Om saker vore gott eller ont, bra eller dåligt, rätt eller fel. Inte lite rätt om man ser det från denna vinkeln och mer fel om man ser det från ett annat perspektiv.

Varför går vi alla runt och tycker att VI själva har mest rätt? Vi tycker vi har rätt även när vi har fel. Även när vi är okunniga om sakfrågan, så anser vi att vår känsla ändå är rätt.

Jag känner ibland att vi människor tycker för mycket. Nackdelen med demokrati är ju fan att alla bara kacklar på, "Jag tycker si. Jag tycker så." Och skriver din åsikt överallt, delar artiklar, kommer med en egen analyser trots att hen är noll insatt och dessutom är dum i huvudet.

När återinför vi kunglig diktatur och låter kungen vara den enda som har rätt?

Säga vad man vill om Nordkorea men de är i alla fall överens.

Kolla vad söt man kan vara i snapfilter trots att man låter som Hitler.

Nästa vecka: Böcker som förtjänar att brännas

Likes

Comments

Haft min första dag som vice teamleader idag på jobbet. För er som inte vet vad det innebär, det vill säga alla som inte jobbar på Röda Korset, så innebär det att jag är teamleader de dagar den egentliga teamleadern är på andra äventyr. Idag var första dagen och nu sitter jag och skriver på dagsrapporten. Men vet typ inte vad jag ska skriva? Så det tar typ 100 år. Känns precis som i skolan när man fick någon uppgift man inte förstod hur man skulle lösa pga att man skolkade från lektionen eller bara hade en opedagogisk lärare.

Nu när jag tänker på det är de flesta personen man träffat som varit opedagogiska arbetat som just lärare. Lite olyckligt kombo kan man tycka. Men jag gick i och för sig på Munkebäck också. (Och nej, jag tänker ej släppa den hetsen.)

Förresten kolla fejnt det var på Avenyn när solen sken i fredags. Avenyn är inte ens fin och ändå ser det så höstigt och mysigt ut.

Likes

Comments

Igår bakade jag och Pontus kanelbullar. Med andra ord välkomnade vi verkligen den första riktiga höstmånaden med utsträckta armar med bak och hemmamys.

Igår kollade jag även igenom massa kurser som går att läsa på GU. Vet i nuläget mest att jag vill plugga något som rör samhället / världen. Hade även tyckt det vore skönt att plugga något på deltid och samtidigt kunna jobba, because cash is king. Men cirka 90% av kurserna jag tittade på var på heltid, och vet inte om jag är redo att börja plugga fullt så kort inpå gymnasiet. Hatade trots allt skolan i trean (under alla år kanske?), men har på ett sätt förträngt det och ba "plugga är ju kul, de är kuuuul att LÄRA SIG saker".

Har också så sjukt dålig koll på det här. Vet varken hur antagning eller studier funkar. Ska man ite lära sig det på gymnasiet? Eller så tänkte min skola något i stil med "De går ju för fan ESTET och det vet alla att esteter inte kan läsa ändå. Klassen innehåller fan fler diagnoser än elever, så alla kunskaper om högskola är helt onödiga."

Nu har man outat Munkebäcksgymaiset också. De var allt på tiden.

Likes

Comments

Jag övningskörde med mamma idag efter jobbet. Körde även förra veckan men innan dess var typ innan studenten? Fattar inte hur hela sommaren bara sprang i väg? Men i alla fall så går det bra och det är inget jag har svårt för egentligen, varken själva körningen eller teorin. Utan det r bara något som jag måste lägga TID på. Och tid har man ju av någon anledningen alltid lite av, trots att man väntar på saker, är uttråkad och rastlös.

Jag och Pontus har tydligen även missat att anmäla oss till högskoleprovet, så det blir ingen utbildning för oss. På ett sätt ändå rätt skönt pga kostar pengar och man måste plugga på det innan, och vill man ens läsa på universitetet?

Sjukt tråkigt inlägg, men är skittrött och allt jag vill ikväll är egentligen att se på Paradise Hotel och äta godis. Ha överseende. Jag jobbar faktiskt.

Likes

Comments

Måndag idag och seg dag på jobbet. Att jobba som värvare har verkligen sina ups and downs. De dagarna som det går bra studsar man på moln, dagar som dessa när det går trögt släpar man fötterna i marken och snubblar på kullerstenarna (faktiskt ett riktigt problem, Göteborgs Stad fixa kullerstenen på Järntorget!).

Efter jobbet mötte jag Pontus på biblioteket. Skaffade ju bibliotekskort i typ juni så var väl på tiden att jag använde det. Lånade två böcker, som dock ska vara återlämnade om tre veckor så skaffade mig helt plötsligt ett nytt stressmoment i livet när jag insåg hur snabbt jag behöver läsa. En av böckerna handlar om den billiga modeindustrin och dess konsekvenser, "Modeslavar" heter den och verkar väldigt intressant. Av det jag läst så handlar det mycket om Burma, eller Myanmar, där en del av H&M's kläder tillverkas och säljs i bland annat svenska butiker. Frågan är om jag någonsin kommer kunna köpa en tröja för 99 kr efter denna läsningen.

Ikväll är det Paradise Hotel igen. Även måndagar har sin charm.

Puss.

Septembersolen sken över Haga idag, och eftersom att ingen ville prata med mig så tog jag en bild istället.

Likes

Comments

Ful är du Göteborg.

Men jag är glad att du står på en stadig jordplatta.

Kanalen må vara hälften sopor och lera, men än så svämmar den inte över och tar husgrunder och människoliv. Från din kust blåser iskalla havsvindar, men ingen så stark att den hotar våra liv. Skott i dina förorten, men inga bomber, inga masskjutningar, inga krig. Din befolkning är segregerad och har inte samma villkor, men ingen svälter, alla har rent vatten. Folk har chansen att bli gamla.

Du nedlagda hamnstad, full av misstro och ohållbarhet,

vi är dig inte tillräckligt tacksam.


Likes

Comments

Gick i lite affärer igår efter jobbet. Distraherande att jobba på shoppinggator eftersom man allt för ofta sneglar in i skyltfönster och ba: "hmm, de byxorna var ganska snygga, kostar 1000 kr och de har jag inte råd med. Men ändå kanske".

Men efter jobbet hittade jag i alla fall ÄNTLIGEN en borste som är "vinklad (eller vad det nu blir på svenska) som inte kostade en halv förmögenhet (den var 50 kr billigare än en annan jag tittat på). Varför är förresten sminkborstar så satans dyrt. Jag upplevde att de var mycket billigare förr, innan bra gjort smink blev så trendigt. Det är, oavsett vad någon smink-youtuber menar, inte rimligt att köpa sminkborstar för typ 300 kr.

Köpte en highlighter också. Äntligen. Har haft en skitdålig jättelänge så UNNADE mig det.

Gillar att jag typ försvarar alla mina köp?

Provade byxor också. Hatar att köpa byxor. De är för långa, inte tighta hela vägen, töjer ut sig och är allmänt opålitliga. Provade i alla fall ett par från BikBok jag tyckte var nice. Dock kostade de 600 kr, vilket kanske inte är dyrt, men ändå ganska dyrt med tanke på att de från från BikBok? Liksom hur bra kvalité har deras kläder, och är det lönt att köpa byxor från "lågkvalitetskedjor"?

Nu vet jag inte vad jag och gubben min ska hitta på. Torsdag och inget Paradise Hotel... Vad gör man då med livet sitt?

Likes

Comments

First of all. Det finns snygga människor, mindre snygga människor och fula människor. Såklart är det subjektivt men vi lever i ett samhälle där det finns starka ideal och normer kring snygghet, där alla inte passar in.

Hur som helst så kan majoriteten bli snyggare, enligt rådande ideal, bara man ger sig in i leken, så att säga. Tid och pengar är väl, som i cirka allt annat, vad som behövs. Det finns en skönhetsmarknad som består av allt från smink och hudkrämer till operationer och bantningsmetoder. Hårinpackningar, akrylnaglar, botox, lösfransar, extensions, tandställning, det mesta går att "rätta till" så länge man bara är villig att lägga ner tid och en hel del pengar.

Men är det värt? Majoriteten av oss tycker nog inte det, med tanke på att alla är så jävla fula.

Lol.

Men med korten på bordet, hur mycket bättre blir livet om man är skitsnygg? Om mitt main-intresse hade varit utseende är jag säker på att jag hade varit en olyckligare person. Och betydligt fattigare. Skönhetsvård är också så jävla tråkigt. Vem tycker det är roligt att typ göra hårinpackning eller raka benen?

Bra ursäkt till att se ut som en jävla sten är faktiskt att jag har bättre saker för mig. Typ spela sims 2, äta godis, läsa och "vad hända barnen i bullerbyn-skådespelarna"- artiklar.

Palla vara snygg.

Nu vs en dag jag var snygg. mvh/ "EXPOSED!"

Likes

Comments