Okej. Ska jag erkänna en sak om mig själv?

Komma ut ur garderoben. Inte den klassiska omtalande gay-gardroben. Tyvärr, kanske. Utan en annan garderob. Jag kommer härmed avslöja något som kommer förstöra bilden av mig som komiskt geni. Om ni nu hade den bilden (vilket ni hade).

...

Jag förstår inte ordvitsar.

Mitt förhållande till ordvitsar ter sig så jag antar det är för människor som inte förstår sarkasm. Skrattar jag åt en ordvits är det fejk, och antagligen skrattar jag bara för att passa in eller vara trevlig. Jag kan inte heller ordvitsa själv, för kan liksom inte LEVERERA. Om jag ska berätta en ordvits mumlar jag fram den osäkert och tycker inte själv den är särskilt rolig ens. Jag berättar lite stelt och säkerligen fel betonat samtidigt som jag kränker min egen humor och personlighet. Det är tydligen en trend också. De jävla ordvitsarna. Pontus tittar på klipp varje kväll på snubbar som berättar ordvitsar för varandra och skrattar så tårarna rinner... Åt att vissa ord är likadana men har olika betydelser? Om jag nu förstått ordvitsar rätt.

Jag antar att det som skaver med jävla ordvitsar är att det är skämt som sker på språkets bekostnad, istället för på någon stackare som var ett fult barn, har en ful hatt eller gjorde något jävligt dumt på en fest. Ingen behöver ens ramla eller trampa i bajs för att en ordvits ska gå hem.

Med en liten eftertanke så kanske ordvitsar helt enkelt är till för goda människor...

Aja. :)

Titta bara va kul vi har det. Och jag skrattar garanterat inte åt en ordvits.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Gott nytt år. Dags att blogga igen, det är 2018s nyårslöfte! NU KÖR VI!!!

Skoja.

Det är inte bara nytt år utan även en ny månad. Januari är tillbaka igen, årets i särklass rövigaste månad. Det sägs att det blir ljusare men såhär halvvägs igenom vinterhalvåret känns det mest som en vandringssägen eller bara fake fucking news. Det känns till och med mörkare nu när julbelysningen slocknar. Snö finns ingen, för det har klimatförändringarna satt stopp för, så det enda som reflekterar ljuset i vinternatten är mörka vattenpölar som blänker av gatubelysning.

Ni tycker kanske jag låter negativ nu, och det är inte fel i sak. Men jag har faktiskt all rätt att hata januari. Jag är övertygad att om januari var en person så skulle hen jobba i ett sterilt kontorslandskap, på någon myndighet. Typ skatteverket. Januari hade varit en sådan som dricker svagt kaffe och gå på 5:2 diet. Januari tycker curry är exotiskt och använder uttrycket "utomlands". Januari vill alltid ha swish för saker som typ parkering och stryker alla kläder. Januari gillar inte trasiga jeans eller tatueringar. Januaris favoritgodis är Ahlgrens bilar och det äter hen självklart bara på lördagar, om det stämmer med 5:2-dagarna såklart!). Januari luktar som klistret på kuvert smakar.

Det är alltså inte konstigt att jag inte är superpepp på att hänga med januari. Men det är lugnt, vi är ju alla tvungna liksom. Och innan vi vet ordet är det februari. Som faktiskt bara är den tredje rövigaste månaden om året!

Likes

Comments

Pälsjackor har ju blivit en jäkla trend den här säsongen. Och jag köpte ju som bekant en jag med. Ett jäkla tjat om denna jackan, tänker ni. Och ja, kanske en aning.

Min päls är fake. vilket kändes som ett otroligt självklart val. Då pälsindustrin är vidrig och känns väl sådär att vandra runt med en död mink. Men en vanlig missuppfattning är nog att fake-päls per automatik är oproblematiskt. Tyvärr, är det inte så. De flesta pälsjackorna tillverkas av akryl. Som är ett syntetiskt material med en högre miljöpåverkan än majoriteten av övriga textilier.

Vilket betyder att pälsjackan är skit oavsett. :))

För mig känns dock valet emellan äkta och akrylpäls ganska enkelt. Jag har hellre en syntetisk päls. Men vad som är viktigt att veta innan man köper en pälsjacka (eller andra plagg också för den delen), är om man verkligen vill ha jackan, hela denna och även nästa höst och vinter. Vår snabba modeindustri sätter nya trender varje säsong, vilket får oss att lättare tröttna på våra kläder, och vi köper istället nya trendplagg vi tröttnar på efter 3 månader.

Summan av kardemumman (gött uttryck), min klädkonsumtion är långt i från oproblematisk och 100% etisk. I ett slit-och-släng-samhälle är det dock skitviktigt att rannsaka sig själv för att bli bättre.

Fake och äkta. (Bild från H&M och Jackan.se)

Likes

Comments

Jag går ju inte i skolan längre. Tjodehadilittenlej vilket kalas det är! Istället vandrar jag runt på gator och torg med en röd reflexväst och räddar världen. När himlen öppnar sig över en händer det dock att man saknar klassrum, då de har lyxen att ha tak...

Men för att håna er som har minst en termin kvar i skolan, ska jag nu lista saker jag inte saknar.

1. Lärare som inte tog bort muspekaren från menyraden på youtube mm. Alltså typ 99,9% av alla lärare jag någonsin haft. Vi pratar om människor som har pluggat flera år på högskola och ägnat sina liv åt att sprida kunskap, men som av någon anledning inte förstår sig på denna enkla funktion.

2. Folk som trodde att det inte fanns några dumma frågor. Jo, det finns det, jag har hört flera stycken från klasskamrater under min skolgång. Och fan va jobbiga ni som ställde dem var.

3. "Okej klassen, ta fram en penna nu!" I gymnasiet använde vi datorn till typ i princip allt i skolan. Så när väl en penna kom till hands hade ingen i klassen med sig en. Och varje gång som ingen hade penna blev läraren lika irriterad och drog en djup suck över dagens ungdom. Vet inte vem som var korkad i fallet, vi eller läraren, men det är i varje fall ett jobbigt scenario jag inte saknar.

4. Att sitta på en pall i två timmar. Mycket var sämst med Munkebäck men det sjukaste var ändå att vi tvingades sitta på pallar utan ryggstöd. Dessutom hade skolan underlättat schemaläggningen genom att ge oss lektioner som var 2 timmar långa. Japp. Ren och skär sadism att låta någon sitta på en jävla pall i två timmar. Ser du en person i 20-årsåldern med hållning som Quasimodo så kan du dra slutsatsen att denna stackarn gick på Munkebäck.

5. Urkund. Fan var skolan blev jobbigare när urkund kom in i bilden. "60% är plagiat enligt urkund!" Urkund tog på sig rollen som alla skvallriga besserwisser-ungar haft i åratal. Skillnaden här var att urkund var en datorprogram, en mystisk ande som vakande över oss och våra skolarbeten med otydliga citat och källhänvisningar.

Men jag är klar med denna skiten. Haha, de va.

Likes

Comments

Hej, hej Bloggen! Förlåt att jag inte uppdaterat på länge.

Så började alla mina inlägg 2000typ11? Den ständiga ursäkten trots att det bara var BFFsen och mamma som läste. Så det är väl samma som nu, förutom att mina BFFs har jobb och läser på universitet och grejer så inte ens dem har tid längre.

:(

En fin helg har man haft i alla fall. Oktobersol är fint, för man vet inte när den kommer igen. Sommarsol tar man för givet, men nu när mörka November kryper närmre ser man varje solig dag som en jävla gudagåva. De är fint. Invigde min nya pälsjacka igår också. Något skulle man ju göra med lönen. Tur att jag har Pontus dessutom som alltid tar bilder på mig, eftersom jag själv glömmer bort. Bilden till höger togs när vi gick mot Järntorget och skulle till min vän och kollega Barons konstutställning, samtidigt som solen sakta kröp neråt. Så fin bild? Tänk va, att man blivit en sådan Göteborgspatriot och älskar denna stan så mycket.

Tidigare idag var vi ute med Tilda. Lite för att jag var tvungen att komma ut ur grottan som är vårt rum någon gång under dagen. Men också för det är mysig med hund. Ända tills Pontus trampade i en lerpöl... Då vände vi kort därefter tillbaka med en lerig hund åt Pontus pappa.

Notera hur försiktigt jag går för att undvika att göra Pontus misstag.

Klickade hem boken "Sapiens" som jag håller på att läsa just nu. Tänk va att det skulle ta 18 år för mig att inse att skönlitterära böcker är skit, men att fakta är mycket mer givande att läsa. Innan jag fattade att det fanns fackböcker läste jag väl typ en bok om året. Eller läste och läste, det vill säga googlade fakta och recensioner och mer eller mindre pusslade ihop handlingen så gott jag kunde. Ska inte inspirera kids med minst en termin kvar till studenten, att ta efter mig, men kan säga att jag ändå alltid lyckades få ett bra betyg i svenska, såattteee...


Nu ska jag faktiskt läsa, på riktigt. Jag kan läsa. Det är bra och viktigt och sådär. Läs barn. Läs.

Likes

Comments

Idag har jag börjat dagen med att gå till frisören.

Mm, sjukt bloggigt att gå till frisören, eller frissan som folk över 40 säger. Men titta så fint det blev ändå, va?

Nu är jag inte så bloggig att detta var det enda jag hade att göra idag. Nej nu ska man jobba på på sitt riktiga jobb och bidra till samhället och världen.

Pusshaj

Likes

Comments

Inom mig finns ett uppfattning om att det "är kul att köpa saker". Som att det är kul att träffa vänner, måla, sminka sig, så är det även kul att gå i butiker och klicka hem saker. Jag vet att jag inte är ensam om att tycka detta. I vårt samhälle så är shopping ett intresse. Majoriteten av våra köp är antagligen inte saker vi genuint behöver utan saker vi tycker är kul att köpa. Kombinationen "det är kul att köpa" med en industri som pumpar ut billiga slit-och-släng-produkter resulterar i, som vi alla vet, ett enormt avtryck på miljön varje år och stora företag utnyttjar billig arbetskraft i u-länder utan att ta hänsyn till mänskliga rättigheter.

Skuld och skam präglar min garedrob, fylld med spontanköpta fest-toppar jag kan räkna antalet gånger jag använt på mina 10 fingrar, svarta jeans jag byter ut 1 gång i halvåret, ohållbara material som polyester och akryl och bomull vars framställning kräver tusentals liter vatten. Det enda vi vet om våra kläders ursprung är etiketten. Bangladesh, Indonesien och Turkiet står det på tre plagg i min gardrob, en t-shirt från H&M, en spetstopp från GinaTricot och en till topp från Weekday. Att inget av plaggen har kostat över 200 kr kan jag svära på. Det enda plagget av dessa jag använt mycket och ofta är den vita t-shirten, de andra två bara ett fåtal gånger. Etiketten svarar också enbart på i vilket land plagget sytts ihop. Inte vilken fabrik, eller vilken stad. Var materialet kommer ifrån är för mig som konsument helt oklart. Låtsas vi att hela plagget framställning är från Bangladesh, så är det ändå 676 mil mellan Dhaka och Stockholm, fågelvägen. Ett av de plagg jag köpt i år är gjort 100% i bomull som framställts i kanske Pakistan, Kina, USA eller Turkiet. Det är sedan sytt. i Bangladesh där ca hälften av befolkningen (dvs 80 miljoner människor) lever i fattigdom, sedan transporterad till Sverige. Där jag "fyndade" på rea för 60 kr. Sedan dess har jag kanske använt det fem gånger, max.

Det är sjukt svårt som konsument att veta. Det enda vi egentligen kan gå på är den där etiketten. Är man insatt kanske man sträcker sig så långt för att kolla upp avd företaget själva säger sig ta ansvar för gällande hållbarhet och rättvisa. "Och det stod ju på hemsidan att de gjorde det och tyckte de var viktigt så då är det väl lugnt." Vi vet alla att det förekommer barnarbete, farliga arbetsplatser, giftiga kemikalier, enorma utsläpp och arbetare med löner som inte går att leva på i modeindustrin. Men vi bryr oss inte speciellt mycket eftersom att det är så kul att shoppa, och det är en mänsklig rättighet att få uttrycka sin stil och personlighet med kläder, typ..

Jag tycker att majoriteten av Sveriges befolkning är medvetna om mycket. Vi strävar mot jämställdhet, vi skänker mer till välgörenhet än tidigare, vi bryr oss om kost och hälsa och vill veta var vår mat producerats, 10% av befolkningen väljer dessutom helt eller delvis bort animaliska produkter enligt Djurens Rätt. Vi som konsumenter borde kunna utkräva en lika noggrann beskrivning var våra kläder kommer i från som många av oss gör med mat. Kaffepaket pryds med Fairtrade men varför görs inte kläder det? Skulle våra plånböcker inte klara en prisökning som möjliggjorde en rättvis lön för sömmerskor? Jo. Enligt boken Modeslavar av Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom skulle det endast handla om 6-12 kronor per plagg.

Vikt och prydligt vilar skam och skuld våra i garderober och byrålådor. Eftersom vi lever i ett samhälle där "det är kul" att köpa saker.


ANNAT BRA ATT LÄSA:

Kläder märkta med Bra Miljöval

Fakta om olika material

Modeslavar: den globala jakten på billigare kläder

Likes

Comments

Fan vad man kan hata nyanser, hörni.

Tänk om allt bara vore svart och vitt i världen. Jag vet att detta i de flesta öron låter negativt, men gud vad skönt det hade varit. Om saker vore gott eller ont, bra eller dåligt, rätt eller fel. Inte lite rätt om man ser det från denna vinkeln och mer fel om man ser det från ett annat perspektiv.

Varför går vi alla runt och tycker att VI själva har mest rätt? Vi tycker vi har rätt även när vi har fel. Även när vi är okunniga om sakfrågan, så anser vi att vår känsla ändå är rätt.

Jag känner ibland att vi människor tycker för mycket. Nackdelen med demokrati är ju fan att alla bara kacklar på, "Jag tycker si. Jag tycker så." Och skriver din åsikt överallt, delar artiklar, kommer med en egen analyser trots att hen är noll insatt och dessutom är dum i huvudet.

När återinför vi kunglig diktatur och låter kungen vara den enda som har rätt?

Säga vad man vill om Nordkorea men de är i alla fall överens.

Kolla vad söt man kan vara i snapfilter trots att man låter som Hitler.

Nästa vecka: Böcker som förtjänar att brännas

Likes

Comments

Haft min första dag som vice teamleader idag på jobbet. För er som inte vet vad det innebär, det vill säga alla som inte jobbar på Röda Korset, så innebär det att jag är teamleader de dagar den egentliga teamleadern är på andra äventyr. Idag var första dagen och nu sitter jag och skriver på dagsrapporten. Men vet typ inte vad jag ska skriva? Så det tar typ 100 år. Känns precis som i skolan när man fick någon uppgift man inte förstod hur man skulle lösa pga att man skolkade från lektionen eller bara hade en opedagogisk lärare.

Nu när jag tänker på det är de flesta personen man träffat som varit opedagogiska arbetat som just lärare. Lite olyckligt kombo kan man tycka. Men jag gick i och för sig på Munkebäck också. (Och nej, jag tänker ej släppa den hetsen.)

Förresten kolla fejnt det var på Avenyn när solen sken i fredags. Avenyn är inte ens fin och ändå ser det så höstigt och mysigt ut.

Likes

Comments

Igår bakade jag och Pontus kanelbullar. Med andra ord välkomnade vi verkligen den första riktiga höstmånaden med utsträckta armar med bak och hemmamys.

Igår kollade jag även igenom massa kurser som går att läsa på GU. Vet i nuläget mest att jag vill plugga något som rör samhället / världen. Hade även tyckt det vore skönt att plugga något på deltid och samtidigt kunna jobba, because cash is king. Men cirka 90% av kurserna jag tittade på var på heltid, och vet inte om jag är redo att börja plugga fullt så kort inpå gymnasiet. Hatade trots allt skolan i trean (under alla år kanske?), men har på ett sätt förträngt det och ba "plugga är ju kul, de är kuuuul att LÄRA SIG saker".

Har också så sjukt dålig koll på det här. Vet varken hur antagning eller studier funkar. Ska man ite lära sig det på gymnasiet? Eller så tänkte min skola något i stil med "De går ju för fan ESTET och det vet alla att esteter inte kan läsa ändå. Klassen innehåller fan fler diagnoser än elever, så alla kunskaper om högskola är helt onödiga."

Nu har man outat Munkebäcksgymaiset också. De var allt på tiden.

Likes

Comments