Header
View tracker

Livets dalar blir bara allt djupare och djupare och svårare att hantera, för när allt annat i livet faktiskt fungerar och man mår bra så händer alltid någonting annat som ska förstöra ens glädje. Ibland undrar jag om det sitter någon satans person där uppe och ser ner på en och bara strör ut skit på en. Undrar om jag ens kommer att orka ta tag i mitt liv igen, känns som att jag har varit i den här deprimerande bubblan så länge att jag inte ens vet hur det skulle vara att spräcka bubblan och leva utanför den. Det är en väldigt läskig känsla att känna...

Jag känner mig fortfarande bortkommen och har fortfarande inte riktigt hittat mig själv ännu och jag vet inte riktigt hur man gör det. Jag mår bra delvis, jag trivs på min arbetsprövning och jag börjar få ordning på saker i mitt liv. Förutom en del i mitt liv som inte någonsin verkar fungera för mig hur jag än gör eller inte gör. Önskar bara att ensamhetskänslan kunde försvinna men den verkar inte göra det alls.

Önskar att allt jobbiga inte behövde komma på en och samma gång...

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Del. 2

Efter förra provturen ute i naturen med manuell inställning så insåg jag att jag verkligen måste öva mer om jag ska förstå manuellt läge. Så denna gång tog jag med mig all min kamerautrustning och gick upp i skogen för att öva ännu lite mer.

Denna gång tog jag även med mig mitt kamerastativ och min fjärrutlösare för att lättare ta bilder och få lite mer kontroll över fotograferandet. Till en början gick det lite sisådär, jag började med att fotografera skogen med mitt all-around objektiv vilket jag alltid har tyckt varit enkelt att använda. Så jag har bestämt att jag när jag ska öva så ska jag använda mig utav det, för att till en början göra det enkelt för mig.

Denna gång i skogen gick det sisådär faktiskt, antingen blev det för mörkt eller alldeles för ljust och det tog väldigt lång tid innan jag fick till rätt ljus och tills det blev riktigt bra.

Först ut är det tre av de första bilderna jag tog i skogen och som ni ser så blev de antingen för mörkt eller för ljust och så sista blev väl relativt bra i alla fall. Även om jag personligen hade velat att den på något sätt skulle bli bättre men hur vet jag inte riktigt vilket blir lite svårt eftersom jag inte vet hur jag ska bättra det tills nästa gång. Eftersom jag inte riktigt vet vad som är fel... Dock tyckte jag att den blev mer levande och får ett mer naturligt ljus och färg än när man använder auto och blixt. Nu har jag inget jag kan jämföra med, alltså jämföra manuellt och auto resultat. Däremot har jag tre bilder som går från för mörkt, för ljust till den bästa bilden så att ni själva kan se skillnaden och jämföra.

Bländartal: F3.5 Exponeringstid: 1/1000sek ISO-100, för mörkt.

Bländartal: F3.5 Exponeringstid: 1/1600sek ISO-3200, för ljust.

Bländartal: F/4.5 Exponeringstid: 1/1000sek ISO-400 Naturligt ljus, varken för mörk eller ljus.

Så vänder jag mig för att testa hur det blev när jag fotograferade mot solen istället för att ha solen bakom mig och även det gick sisådär. Jag vet inte om man egentligen ska fotografera mot solen men jag tycker att det kan vara en cool effekt ibland och jag gör som jag vill, återigen jag är ingen proffsfotograf utan jag fotograferar för att jag tycker att det är roligt.

Hur som helst resultatet blev väldigt lika resultaten innan antingen blev det för mörkt eller för ljust, jag har inte riktigt hittat balansen ännu och det tar lite tid, tyvärr. MEN jag fortsätter att öva och öva tills jag får till den rätta balansen.

Bländartal: F/7.1 Exponeringstid: 1/1600sek ISO-800 För mörkt.

Bländartal: F/4.5 Exponeringstid: 1/1000sek ISO-1600 För ljust.

Bländartal: F/4 Exponeringstid: 1/1000sek ISO-800 Naturligt ljus, varken för mörk eller ljus.

Efter landskapsbilderna så provade jag på att fota lite macro fast med mitt teleobjektiv, man kan komma rätt så nära med det också även om det inte är lika stor närgräns. Ni vet ju alla att jag verkligen älskar att fota macro så det är väl klart att jag skulle få in lite sånt här med, dock gick det inte alls bra utan bilderna blev alldeles för mörka och dåliga. Så återigen behövs lite mer övning.

Bländartal: F/8 Exponeringstid: 1/1000sek ISO-100 Alldeles för mörkt.

Bländartal: F/5.6 Exponeringstid: 1/1000sek ISO-400 Fortfarande lite för mörkt.

Bländartal: F/5.6 Exponeringstid: 1/1000sek ISO-400 Inte riktigt naturligt ljus, lite väl mörkt men det bästa jag fick till.

Dagens lärdom är att det är viktigt att få en balans mellan bländarantalet, exponeringstiden, ISO-värdet och det naturliga ljuset och så vidare. Det är något som jag ännu inte riktigt fått kläm på, jag var heller inte att det är så viktigt att få en rätt balans. Så dagens lärdom är att ja måste hitta den rätta balansen.

Likes

Comments

View tracker

Visst är det härligt när det är sådär bitande kallt ute och solen sakta går upp och värmer. Precis så var det i morse när brudarna och jag var ute på morgonpromenaden.

Man blir så himla glad och energifylld av lite sol och ljus, önskar att det blir en solig och härlig vinter med!

Likes

Comments

Del. 1

Böcker, tidningar, instruktions videor och tips från andra fotografera har varit starten för mig att vilja gå från auto till manuellt läge.

Jag började med att kolla i min användarbok för kameran där det står lite kort om de olika lägena P-Programautomatik, S-slutarstyrd automatik, A-bländarstyrd automatik och M-manuell för att förstå grunden i det hela. Så testade jag även att fotografera vid varje läge för att se hur det blev och känna hur det kändes och jag kan ju säga det att bilderna inte blev så speciellt bra MEN det var mitt första försök och jag tyckte ändå att det var ett bra första försök.

Så jag tänkte dela med mig av de första bilderna som jag tog idag när jag experimenterade med de olika lägena, Freja fick vara lite modell denna gång!

Så tog jag även med mig kameran ut en kortis för att prova på att fota solnedgången. Det gick lite sisådär, någon bild blev bra men inte så många mer direkt. Men återigen det är mina första försök och jag kan bara bli bättre!

Dagens lärdom är att jag idag insåg att det är oerhört mycket svårare att fotografera med manuellt läge utomhus med all det ljus och skimmer som blir så. Alltså lite mer övning på manuellt läge utomhus.

Likes

Comments

Jag tänkte starta en ny serie här på min blogg, en liten fotograferings serie. En serie som kommer att följa min egna väg från autoläge till manuellt läge, hur jag på mitt egna lilla sätt hittar tekniker och tricks för att lära mig manuell inställning med slutare, bländare och ISO värde. Detta kommer utveckla mina kunskaper oerhört mycket tror jag, för många kan fotografera med autoläget, bara att hitta ett motiv och klicka av medans med det manuella läget måste man själv ställa in bländaren, slutartiden och ISO värdet bland annat.

Jag kan helt ärligt erkänna att jag inte vet så mycket än men det kommer förhoppningsvis att ändras väldigt snart! Så jag hoppas att ni vill följa med mig på denna resa för utveckling, lärdom och roligheter. Tanken är att jag ska öva med kameran och de olika objektiven med manuellt läge minst en gång i veckan och likaså uppdatera här på bloggen med bilder och kurser som jag provar och leker lite med.

Vid varje inlägg så tänkte jag även lägga upp en "dagens lärdom" alltså något speciellt som jag har lärt mig under fototuren. Vare sig det handlar om något med kameran, utrustningen, manuellt läge eller med mig själv om fotografering så kommer jag lägga upp en "dagens lärdom" tanke. 

Känner mig riktigt taggad över att börja fotografera med manuella inställningar, har alltid känt mig lite för bekväm och rädd för det MEN nu är det slut med det för nu tar jag steget från auto till manuell...

Likes

Comments

Dagen då man får chansen att känna och klämma på dyra kameror som man aldrig i sitt liv har råd att köpa har kommit idag var nämligen Emma, Nora och jag på Fotomässan!

Det fanns väldigt mycket att titta på, de största fototidningarna hade sina montrar, de största kamera och objektiv märkena hade sina montrar, det pågick föreläsningar under hela dagen och man kunde även testa och redigera bilder samt två-tre fotoutställningar. Det fanns även montrar där man både kunde kolla och köpa fotoutrustning, böcker och tidningar.

Såklart fastnade jag vid Nikon montern mest, jag är ju trots allt en liten Nikon nörd... tog med mig ett nyckelband med Nikons logga på med för minne och för min kärlek till dem.. haha!

Klämde och kände även på ett oerhört stort och dyrt objektiv. Så stort att jag inte kunde hantera det hehe, så Emma fokuserade och jag klickade av bilden. Det var riktigt roligt och även om jag hade hoppats på att kunna känna och klämma lite mer på Nikons objektiv som man kunde med Sigmas och Tamrons så var det en rolig och bra mässa.

Jag köpte faktiskt lite saker med vilket är lite ovanligt för mig om jag ska vara ärlig. Två böcker om hur man kan förbättra sina fotokunskaper inom natur/landskap, småkryp och macro samt en bok med grunderna för fotografering. Samt tre Nikon tidningar med massor med information om manuella inställningar, grunder och avancerade inställningar och så vidare och en tidning om objektiv och landskapsfotografering.

Så nu har jag lite att läsa och bli bättre på och det passar ju bra när jag nyligen tagit steget ut från auto till den manuella inställningen på kameran. Det är väldigt roligt med manuellt men dock lite svårt och det kommer nog att ta ett tag innan jag kan det utan till.

Tack Emma för en rolig och lärorik dag, det var den roligaste dagen på väldigt länge!!

Likes

Comments

På väg upp till Stockholm med mamma för att vara barnvakt åt min systerdotter Nora och för att i morgon gå på Fotomässan med Emma!

Likes

Comments

ÄNTLIGEN på gång med min arbetsträning!

I måndags klockan åtta startade jag min arbetsträning på kontorsservice i Söderköpings kommun. Som jag berättat tidigare så sköter man all kontorsmaterial på kontorsservice, vilket betyder att om en kommunal skola till exempel behöver allt från pennor, papper, block, whiteboard, toa papper, mappar, pappersmuggar och mycket mer så beställer dem det på kontorsservice intranät och så får vi en order och plockar ihop den, packar och så kommer vaktmästarna och hämtar dem för att lämna dem till rätt person/ställe. Samt att man sorterar och delar ut kommunens internpost.

Så måndag och tisdag denna vecka har jag varit i fyra timmar vardera två, sorterat post, plockat upp varor, packat leveranser och även delat ut post uppe på kommunhuset. Det har varit väldigt roligt och lärorikt men såklart även jobbigt och svårt och i går hade jag gärna legat kvar i sängen men jag gick upp och det är jag oerhört glad över!

Nu ser jag fram emot lördag då jag och Emma ska gå på fotomässan!! LÄNGTAR!!

Likes

Comments

Nu när jag snart, om mindre än en vecka, börjar på min praktik eller arbetsträning så måste jag ha ett par bra skor att gå och stå i hela förmiddagen. Eftersom mina gamla gympaskor är slitna och de jag köpte i Dalarna var för platta för mig så fick jag införskaffa mig ett par helt nya och då blev det dessa från ECCO!

Dessa är som sagt från ECCO i skinn och textil med en innersula av skinn och med en foderstrumpa. De är jätte snygga och än så länge väldigt bekväma, dock har jag bara provat dem inne men jag hoppas att de är lika sköna efter fyra timmars arbetsprövning.

Bilderna är lånade från ECCO.se

Likes

Comments

Fredagens fotografering var nog den sista höstfotograferingen, i alla fall för min del.. för idag när jag skriver detta inlägg så kollar jag ut genom fönstret och det snöar även om det nu har övergått till snöblandat regn. Det är skönt i alla fall att jag hann med att ta lite landskapsbilder innan alla löv och alla färger försvann in i den mörka vintern.

Som alltid när jag fotograferar så tar jag många liknande bilder och det kan ibland vara svårt att välja ut den bästa, så med överseende för att det kan komma liknande bilder mer än en gång så hoppas jag att ni kommer att uppskatta bilderna lika mycket som jag gör!

Likes

Comments