Header

Postat i Musik

Noels introduktion till de två legendariska konserterna på Knebworth 1996 som var Oasis absoluta klimax.

Nu har man då alltså varit iväg och sett det slutgiltiga resultatet av det som konstant cirkulerat inom Oasiscommunityt under det gångna året – dokumentären. Jag var förvånansvärt sent ute, den släpptes ju egentligen den 14:e så det känns som att hela världen sett filmen förutom jag. Men jag vet inte, har en tendens att dra ut på saker även om de klassas som viktiga för mig. För klart som fan att jag ville se filmen, inget snack om det. Men ja, det blev helt enkelt inte av att jag fixade biljetter till premiären. Nu har jag ju sett den i alla fall och det är ju trots allt det som räknas – bättre sent än aldrig!

Det verkar inte som att den ska visas något mer på SF, åtminstone inte på ett tag framöver, så jag är glad att jag fick chansen att se den även om biosalongen inte var fullproppad som den var närmare premiären. Inte för att man pratar med folk under bion direkt, men det hade varit roligt att se med egna ögon att det faktiskt finns Oasisfans på riktigt här i Huddinge. Men man kan inte få allt man önskar, jag får väl hitta mitt folk på andra vägar.

OK, nu till det som visst ska kallas en recension. Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera mig, jag hade planerat att lägga upp några sofistikerade paragrafer som omfattar filmens handling och mina åsikter om det hela. Men det går verkligen inte då alla mina känslor för bandet imploderade när jag sett färdigt filmen. Allt är bara som en väl utspädd soppa av känslor och tankar så det går inte att plocka ut så mycket från den.

Noel och Liam berättade bara hela historien så målande, fast på deras eget sätt och ur deras eget perspektiv. Om deras barndom och deras våldsamme farsa, hur bandet kom till från första början, hur allt förändrades när Noel gick med och skrev låten 'Live Forever' som var det som sparkade igång det hela på riktigt och hur de slutligen tog sig till den absoluta toppen med de två massiva konserterna på Knebworth 1996 med totalt en kvarts miljon pers i publiken och 4% (!) av Storbritanniens befolkning som köpte biljetter.

“Oasis was like a Ferrari: great to look at, great to drive, and it’ll fucking spin out of control every now and again.”

Filmen innehöll så mycket bilder och videos jag aldrig hade sett tidigare; från tiden innan Oasis och innan de blev signerade av Creation, och såklart en hel del material från konserter och backstage och intervjuer. Det var bara så vackert att få se dem på ett annat sätt än vad jag hade sett dem på tidigare och höra dem återge berättelsen om Oasis med sina egna ord.

“I just think in the times in which we live [Oasis] would be unrepeatable.”

Mot slutet av filmen när klipp från Knebworth visades så började Noel snacka om hur vi inte skulle kunna göra om det Oasis gjorde i modern tid, mestadels p.g.a att Internet har influerat oss som människor otroligt mycket och det var typ där alla känslor föll samman. Varje gång han nämner Internet i samband med Oasis så känner jag så mycket skuld av nån anledning vilket är jättedumt eftersom vi i dagens samhälle faktiskt inte kan funktionera normalt utan Internet – det har gått så pass långt att det är ett faktum.

Sen kan jag ju direkt inte göra nåt åt att jag använder Internet dagligen, jag är ju ett Generation Z-barn och är uppvuxen med ett liv där Internet har varit farligt tillgängligt för mig. Samtidigt som det underlättar vår vardag något enormt har det förstört så mycket – vi har liksom tappat greppet om verkligheten. Vi går inte till resebyråer för att boka resor, vi köper inte skivor för att lyssna på musik, vi jobbar märkbart mindre med penna och papper i skolan vilket kommer leda till att folk slutar lära sig skriva ordentligt och vi kommunicerar med varandra mestadels digitalt istället för att faktiskt titta upp från skärmen och prata med varandra på riktigt. Det är rätt sorgligt när man sätter det i perspektiv, inte sant?

Så samtidigt som det var härligt att få se mitt favoritband på bioduken för första och (förhoppningsvis inte) sista gången så har det triggat igång mycket tankar hos mig som inte bara berör mina åsikter om deras påverkan på musikens historia utan även kontrasterna mellan dagens samhälle och hur annorlunda det faktiskt var på tiden innan Internet gjorde revolt.

Hoppas det här var en anständig recension/sammanfattning av tankar/vad du nu vill kalla det. Nu ska jag försöka lägga mig i tid för en gångs skull, så godnatt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Postat i Bildligt, Musik, Vardag

Jag gillar att prislappen fortfarande sitter på omslaget så man kan jämföra vad saker var värda då och nu. Nu kostar ju skivor vanligtvis över 100 spänn (beror ju helt på vilken artist det handlar om egentligen, men om vi går på den generella kostnaden) så på så sätt kan man se att den svenska valutan minskat i värde sen början av 90-talet då den här skivan släpptes!

Och så var man här igen... förkyld för andra gången gillt. Jag som aldrig brukar bli sjuk överhuvudtaget, vart har mitt älskade immunförsvar tagit vägen? Var ju dessutom tvungen att vara hemma idag så missade dagen då vi jobbar med alla konstnärliga ämnena (slöjd, musik och bild), härligt härligt.

Men tycker ändå att jag carpe diem:at den här dagen, har lyssnat på massa bra musik och pratat med massa fina människor på instagram. Jag gjorde nyligen ett konto som specialiserar sig på Pink Floyd och jag är så glad över det för de senaste veckorna har jag lärt känna så många fina människor inom det här communityt jag inte visste existerade och fått mig så många goda skratt. Jag trodde inte att Pink Floyd var en grej längre, speciellt bland oss unga. Men se på fan, det var det! Och jag är så innerligt glad över det, nu känns det inte längre som att jag är ensam om att tycka att de är så ofantligt bra och att deras musik är nåt tidlöst och unikt.

Nu är för övrigt även sängen nerflyttad hit till källaren så jag bor här på heltid. Lite ensamt är det, det är ju typ i köket och vardagsrummet alla vanligtvis är, men får väl försöka spendera mer tid på andra ställen av huset om jag nu tycker detta är ett så stort problem. Men jag har så mycket mer yta att vara på för första gången i mitt liv och det är så skönt! Nu har jag en plats att stretcha och öva gymnastik på också i.o.m att jag städat undan allt skit, så den här flytten var nog nyttig för städningens sak med.

Likes

Comments

Postat i Feminism, Musik

Läste nyss att kungen en gång sagt att han föredragit manlig tronföljd och blev fett jävla sur. Egentligen spelar det kanske ingen roll eftersom kungafamiljen inte längre har nån makt men ändå, vad är det för fel på alla gubbar som envisas med att tro att kvinnor inte kan utföra deras arbete lika bra som en man skulle göra? Det har absolut inget med kön att göra, det är helt orelevant. Det handlar om hur bra kvalifikationer man har för just det arbetet, det är allt. Trodde gamla gubbar visste det. Tydligen inte, de verkar ju vara lika dumma som vi andra.

Sen fick jag en notis från Aftonbladet om en anmälning gällande en gruppvåldtäkt. Tre killar mot en tjej som inte ens var fucking myndig. Jag blir så jävla sur, varför blundar vi fortfarande för dessa hemskheter och låtsas som att allt är bra? Sverige må vara ett av världens mest jämställda länder, men det är hästlängder från att faktiskt klassificeras som jämställt. Vi, och resten av världen, kan väl ta lite inspiration från de gamla egyptierna som drev ett samhälle som faktiskt var jämställt. Vi pratade om det på SO:n nyligen och tyckte bara det var så jävla fascinerande!

Och mitt i alla dessa aggressioner så spelades till min lycka Pink Floyd på radion, vilket muntrade upp mig för stunden i alla fall. Fast jag måste ändå komma med en liten invändning gällande det; kan ni på VinylFM snälla spela något annat än 'Another Brick In The Wall'? Pink Floyd har så mycket mer att erbjuda, herregud. Ni om några borde veta det! 'Comfortably Numb', 'Money' (den spelades väl mycket på radio förut förresten?), 'Wish You Were Here', med fucking mera. Jag kan hålla på i evigheter. Skärpning!

/Upprörd PF-lover

Likes

Comments

Postat i Musik

© tumblr

Idag listade jag ut hur man ska hantera en kassett och kom fram till att pappas gamla kassetter faktiskt inte alls är trasiga. Jag behövde bara trycka på rewind på spelaren så att bandet skulle gå tillbaka till 0 igen så att jag kunde lyssna från början. Jag lyssnade på ett blandband med bland (ba dum tss) annat några Beatleslåtar var med och så lyssnade jag även på John Lennon, vilket var ett roligt sammanträffande eftersom det faktiskt är hans födelsedag idag! 76 år skulle han ha fyllt idag. Har skrivit en mer utförlig gratulation på min Tumblr som jag länkar här nedan:

http://elinbranting.tumblr.com/post/151558883820/this-day-9-october-2016-marks-john-lennons-76th

Likes

Comments

Postat i Musik, Övrigt

© tumblr / MissLisibell

Anledningen till att jag tar upp det här är för att MissLisibell för ett par veckor sen la upp en haul där hon visade upp bl.a. en Def Leppard- och en Van Halen-tröja och hon slog vad om att det var "nåt rockband eller så" och berättade därefter att hon bara köpte kläderna för att de var snygga. Det blev starka reaktioner på det i kommentarsfältet, jag personligen skrev inte så mycket där för jag kände inte att jag skulle nå ut till så många i en ynka kommentar men jag sympatiserade i alla fall med de som tyckte det var fel att hon köpte tröjorna.

Jag är fullt medveten om att den här debatten egentligen är rätt så obetydlig till skillnad från ämnen som faktiskt är viktiga, som feminism och rasism. Men hos oss rockälskare så är det rätt så jobbigt när "vanligt" folk använder våra favoritbands loggor på sina tröjor för att "det är snyggt".

Ni vet inte vad bandet förespråkar, ni vet inte vad bandet gör för slags musik, ni vet inte ett skit. Tröjorna är gjorda för oss som faktiskt lyssnar på banden och uppskattar dem och inte fashionistor som tror att Nirvanas smiley är ett jävla klädmärke. Jag kan se en person på stan med en Pink Floyd-tröja, gå fram till personen och fråga om hen tycker om bandet, och få till svar att personen inte ens visste att det var ett band. Det kallar jag pinsamt.

Så, alla ni på andra sidan skärmen med Nirvanatröjor och som bara har hört 'Smells Like Teen Spirit' – sluta ståta med belånta fjädrar (som min farmor så vackert uttryckte det).

Likes

Comments

Postat i Feminism, Vardag

Tisdagen började som alla andra dagar brukade göra. Woke up, fell out of bed, dragged a comb across my head, found my way downstairs and drank a cup, and looking up, I noticed I was late. Det jag har att dokumentera från den dagen är när jag efter skolan åkte in till stan för första gången på länge och köpte Pink Floyds första platta, The Piper At The Gates Of Dawn (jag dansade bokstavligen ut ur butiken för jag var så taggad på att få lyssna på den), samt en tidning till Tilde (jag vågar inte skicka den just nu dock eftersom posten beter sig som bitches just nu). När jag skulle hem satte jag mig på en sån där grupp säten med tre på vardera sida ni vet, jag satt längst in närmast fönstret och så satt det två andra på sätena längst ut närmast korridoren, och när vi kom till Årstaberg om jag minns det rätt så kom det en man och lirkade sig in mellan de som satt längst och satte sig mittemot mig. Jag fattade inte vad han skulle sitta där för, det fanns ju massvis av lediga säten på andra ställen!

Men lite senare så fattade jag varför han ville sätta sig mittemot mig. Han satt och drack drickyoghurt, och plötsligt plockade han upp en till ur sin värska och erbjöd mig en? Av ren reflex så tackade jag hastigt nej, i den stunden mest för att drickyoghurt i princip är det värsta jag vet, men när han hade gått av tåget så uppenbarade det sig för mig att anledningen till att jag blev erbjuden yoghurten nog inte var för att jag såg hungrig ut. Han måste ju tänkt ut mig som sitt offer redan när han kom in på tåget, att jag är ung och lättlurad syns ju på långt håll men huruvida jag skulle varit hungrig eller inte vid det tillfället skulle han ju inte kunnat se.

Inget mer hände efter det lyckligvis, han gick av tåget en station senare och allt var frid och fröjd. Men det där har aldrig hänt mig förut, och när jag ser tillbaka på det så var det faktiskt riktigt läskigt. Och allteftersom jag blir äldre så kommer sånt väl hända oftare, och kanske även grövre saker. Tyvärr. För det är så dagens samhälle ser ut. Inte ens jag som finnig trettonåring kan gå säker... fyfan.

Likes

Comments

Postat i Bildligt, Vardag, Musik

Bild-ception. En tvärbanepassagerare ville föreviga himlens starka färger på färger på bild och jag blev också sugen på att göra det. Jag måste börja fotografera oftare känner jag, även små stunder och detaljer kan man minnas när man tittar tillbaka på bilderna. En bild säger mer än tusen ord, sägs det ju dessutom.

Just nu sitter jag i källaren och lyssnar på The Dark Side Of The Moon med hörlurar, det stod i biografin om Pink Floyd jag om läser just nu att man skulle lyssna med hörlurar för att få ut mer av skivan så jag testar det. Och även om jag bara är två och en halv minut in i skivan så förstår jag – ljudet kommer närmare en och alla små ljudeffekter och röster och allt de har slängt på blir så mycket tydligare och tillför så mycket mer än vad man kan tro!

Och samtidigt som jag gör detta så kan jag passa på att berätta om igår och idag. Liten catch-up på livet liksom. Jag ska berätta om tisdagen också, men jag tänker att jag tar det i ett separat inlägg så det här inte blir ett lika långt inlägg som mina catch-ups brukar bli.

Onsdagen började egentligen inte så bra. Det första som hände var att Wilma tittade på Paradise Hotel på rasten och jag hörde en väldigt välbekant melodi från hennes mobil. Repeterande strumming av D-moll, en barnkör som protesterade mot den orättvisa brittiska skolan à la 50-talet, och så ett av David Gilmours många magnifika gitarrsolon. Nåt sånt skulle hon aldrig lyssna på självmant, så jag förstod att det kom från det program hon huvudsakligen var intresserad av.

Jag hörde då alltså 'Another Brick In The Wall, Pt. 2' och det visade sig att de hade med den låten i det där skitiga teveprogrammet. Jag blev så jävla sur, för ett mästerverk som den låten förtjänar allt annat än att vara med i Paradise fucking Hotel. Riktigt jävla skamligt var det! Det blev dock bättre sen när jag satte på Star FM på eftermiddagen och så spelades den låten där istället, alltid trevligt när ens favoriter uppmärksammas på radio tycker jag!

Lärarna hade någon konferens så vi slapp undan värdegrunden, som vanligtvis var dagens sista sammankomst på schemat, så jag eftersom jag hade en timme till övers då så cyklade jag hem och gjorde inget särskilt – kollade på Therese Lindgrens senaste vlogg, drack te och lyssnade på B-sidan till det nyinköpta Floyd-albumet. Sen stack jag ner till Friskis och Svettis och gymmade med farmor, det var riktigt rolig för vi hade verkligen ett givande samtal. Jag gav en liten catch-up på vad som hade hänt på senaste tiden, precis som jag gör nu, vi diskuterade allt mellan himmel och jord och jag fick mycket gjort på både träningscykeln och löpbandet.

När jag kom hem så la jag in http://fritext.se i min RSS-läsare på impuls, och jag är nu i efterhand så glad över att jag gjorde det. Jag har varit inne där flera gånger innan, det är nog en av mina favorithemsidor för den innehåller allt från hur man använder semikolon på rätt sätt och räknar ut omkretsen på en cirkel till personliga blogginlägg, bilder och dikter av Staffan Castegren själv. Allt är så bra skrivet på så ren och vacker svenska och man blir lugn i själen av att gå in där känner jag. Det var nog hans insiktsfulla blogginlägg som gjorde min dag så mycket bättre, jag satt verkligen klistrad framför skärmen och försökte tyda alla krångliga ord han använde. Jag läste verkligen noggrant, jag ville inte missförstå nånting utan jag ville få ut så mycket jag kunde av texten.

Men det var väl kombinationen av låten, samtalet med farmor och blogginläggen som fulländade det hela. Jag mådde i alla fall bra, all in all så det är väl det som räknas?

Idag kom jag för en gångs skull till skolan i tid, jag gjorde bra ifrån mig på alla lektioner och så var det med det. Jag kom hem, kelade med marsvin spelade lite gitarr och även piano (i samband med gitarrspelandet så har jag lärt mig så mycket om toner och ackord känner jag så det var ganska lätt att komma på hur låtar skulle spelas utan att behöva kolla upp det)! Det började med att vi skulle lära oss 'Lilla snigel' på musiken, sen har jag bara fortsatt här hemma på vår vackra (men ostämda) flygel. Jag tänker alltid på Rick Wright när jag spelar av nån anledning, på samma sätt som jag alltid tänker på David Gilmour när jag sitter med gitarren, men det är väl bara mitt sätt att motivera mig själv och förstå saker lättare. Jag brukar dra paralleller till mina favoritartister på andra sätt också, t.ex. om nån säger 1975 så kan jag tänka "ja, men det var ju då Wish You Were Here släpptes". Kul att jag kan dra nytta av mina kunskaper om mina favoritbander i andra aspekter än inom just musiken tycker jag!

Klockan närmade sig 17.47 (lätt för mig som kentfan att komma ihåg!) och det var dags för mig att dra till gitarren. Tåget sniglade sig fram vilket resulterade i att jag missade tvärbanan precis. Blev så arg att jag skakade, ville verkligen inte bli försenad till lektionen då den trots allt bara är en trekvart lång. Faaaaan vad jag hatar SL.

Med hjälp av lite småspring så kom jag i tid ändå, och hann även påbörja nåt i vår grupp som jag tror var ganska nyttigt. Det hade kommit en ny som skulle spela med oss, Olivia, och jag passade på att prata med henne och ställa lite allmänna frågor så hon skulle känna sig välkommen för jag vet hur det känns när man är ny i en grupp där alla redan känner varandra och vet hur saker och ting går till. Man är ofta utfryst och det är svårt att bli en del av dem från första början. Det är förjävligt att känna så. Sen var det jätteroligt att prata med henne då det visade sig att hon också tyckte om Oasis och Nirvana – vilken fullträff!

Jag fick även med några andra från gruppen i samtalet, jag hoppas att det lättade stämningen åtminstone litegrann. Vi får fortsätta jobba med det för att stärka våra band, men jag tror att vi kommer klara det. Allt blir så mycket lättare med kommunikation och jag är säker på att vi dessutom kommer prestera mycket bättre inom gitarrspelandet om vi har den där lagandan.

Efter att jag kom hem från gitarren har det inte hänt nåt särskilt – jag har lyssnat på hela The Dark Side Of The Moon nu och det var en fantastisk upplevelse. Jag kommer aldrig tröttna på det albumet, det är lika bra och imponerande varje gång. Jag förstår verkligen varför det blev en sån legendarisk succé när albumet släpptes -72, det är verkligen nåt magiskt med det där konceptet. Som man bara kan förstå om man själv lyssnar på albumet – inte via en trött trettonåring som verkligen borde gå till sängs nu. Godnatt! <3

Likes

Comments