Header

Som ni kanske vet, eller, snarare, har märkt, är jag en språkpolis. En jobbig sådan. Jag kommer aldrig sluta gnälla om att det heter "att dra alla över en kam" och inte "kant", att det heter "än jag" och inte "än mig" och att det heter "var är du?" och inte "vart är du?". Och så vidare. Många föraktar och gör narr av oss språkpoliser, för viktigt kan det ju faktiskt inte vara att stava rätt. Tagga ner och skaffa ett liv, tråkmånsar! Bli fadder till ett barn i Afrika och gå med i Naturskyddsföreningen istället.

Man väljer sina strider. Och bland mycket annat är jag jävligt trött på oss svenskar som inte värnar om vårt språk. För det känns som att det håller på att dö ut nu när folk stavar som om de hade låtit sin katt gå över tangentbordet och trots det aktivt väljer att skicka iväg sin text och nu när folk pratar mer engelska än svenska och anglifierar hela meningar som faktiskt lika gärna hade kunnat sägas på svenska.

Svenska är ett vackert språk, det är en konst att kunna det. Engelska, spanska, tyska och franska pratar man världen över, så det är inte särskilt unikt, men svenska är det i princip bara svenskar och finnar här uppe i norr som kan. Jag ser upp till många framgångsrika författare vi haft genom tiderna, som Astrid Lindgren, Tove Jansson och August Strindberg, som på något vis gjort det svenska språket till sitt eget och bemästrat det i sitt författande. Med tanke på dem så tycker jag att det är tragiskt när vi nu helt verkar ha slutat bry oss om hur vi pratar och stavar och således gräver graven för vårt eget språk.

Det är inte så svårt att lära sig skillnaden på de och dem. Det är inte så svårt att sluta särskriva. Det är inte så svårt att utveckla sin vokabulär, och det är inte så svårt att bara sätta sig ner och läsa en jävla bok. Väldigt många skulle tjäna på att göra det, det menar jag från mitt hjärta. Börja med att komma på något, exempelvis ett fritidsintresse, du tycker om. Skräckhistorier? Zlatan? En TV-serie? Erotik? Det finns böcker om i princip allt, så det är bara att gå till närmsta bibliotek och leta. Eller så kan du gå dit utan några som helst visioner och ta första bästa bok ur hyllan, om du inte kan komma på något konkret.

Men Elin, allt det här är ju så himla lätt för dig att säga! Du är vit, medelklass, frisk, smal, naturligt begåvad och allmänt privilegierad. Tänk på oss dyslektiker med koncentrationssvårigheter, det är minsann inte så lätt för oss ska du veta!

Folk måste sluta gömma sig bakom sina diagnoser hela tiden. Dyslexi är en diagnos man numera egentligen inte ens vet om den indikerar genuin ordblindhet eller bara lathet. Det är verkligen ingen som tjänar på att du inte orkar anstränga dig och skyller på att du har den och den diagnosen, du skjuter bara dig själv i foten. Bara för att man är dyslektiker betyder det inte heller att man har noll chanser i livet – möjligheterna är fortfarande oändliga. Du behöver kanske bara jobba lite hårdare än andra, men i slutändan lönar det sig. Titta bara på exempelvis Noel Gallagher, John Lennon, Thomas Edison, Steve Jobs, Ingvar Kamprad, Jules Verne. Behöver jag utveckla?

Så, för att knyta ihop säcken: Svenska är ett vackert språk, det är coolt, och viktigt, att kunna. Kom ihåg det. Du kommer bli tagen på större allvar både socialt och i arbetslivet om du kan prata och du kommer inte få oss språkpoliser på dig om du lär dig skillnaden på de och dem. Så ta er samman, latmaskar.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Tror aldrig jag gjort en sån här? Dags att hoppa på mainstream-tåget då.

Mat/dryck: Svenska jordgubbar!!! Bästa som finns. Och typ… havregryn? Kommer lätt leva på det sen när jag är fattig student. Gott, billigt, näringsrikt, nyttigt, kan ju inte bli bättre.

Evenemang: Birgitta Ohlssons AW på Hobo Stockholm i torsdags. Intressant att lyssna på och roligt att ha sett min förmodade framtida partiledare. Är inte helt övertygad om henne än dock, det är fortfarande något som skaver och jag vet inte om det är att hon är för vänster för mig eller för att jag helt enkelt inte tycker om förändringar och vill ha kvar Jan. Men den gamle majorn har ju suttit i över tio år nu, vi behöver nog fräscha upp oss lite.

Film: Alltså, jag har inte tittat på film alls den här månaden, jättemärkligt i jämförelse med i typ april-maj då jag bänkade mig framför Dreamfilm varje kväll. Under hela juni månad har jag sett kanske halva Dom kallar oss mods, men mitt tålamod är bara nowhere to be seen.

Bok: Nu är det för fan inte ens kul att läsa längre heller, jag måste nog pausa med det ett tag. Kanske också beror på mitt sinande tålamod. Tagit mig igenom halva Birgitta Ohlssons Duktiga flickors revansch i alla fall.

Smink: På den här fronten har jag kommit till insikten att jag inte kan använda smink överhuvudtaget, inte ens ögonsmink. För jag har just blivit av med en plågsam finne i ÖGONVRÅN jag förmodligen fick av just det, så det här bevisar att min hy är verkligen bortom känslighetens känslighet. Au naturel för min del då.

Kläder: En svart spaghetti strap-klänning från H&M, väldigt somrig och gullig. Eller, räknas skor i den här kategorin? I så fall mina vita Birkenstocks, bästa köpet på länge!!!

TV-serie: Samma här som med filmer, har verkligen inget tålamod till att se något längre än tio minuter.

Blogg: Utöver de vanliga har jag läst LUF:s medlemsblogg Radikalt forum en del! Är sugen på att själv skriva en artikel, måste bara komma på om vad först. Kan ju vara bra, liksom.

App: Twitter… I'm at it again.

Låt: Linger av The Cranberries. Ni vet när man hittar en låt som verkligen är så, så bra, som ger en massa energi och livspepp och allt bara är så jävla… bra? Så känns det för mig med den här låten.

Tack för mig, nu ska jag duscha och förhoppningsvis lägga ifrån mig datorn och mobilen för åtminstone en natt. Till och med det börjar fan bli svårt nu… blö.

Frågor norpade härifrån :)

Likes

Comments

Flera säger att jag liknar Noora, både till utseendet och personligheten... really?

Oj, vilket jävla tjat det var om SKAM helt plötsligt! Men tolka mig rätt, i det stora hela tycker jag det är en grym serie som med all heder fått ett enormt genomslag. Jag har tittat på alla de tidigare säsongerna men har helt glömt av den senaste säsongen. Alltså, har sett några avsnitt, men orkar ärligt talat inte titta mer för tycker inte om Sana. Följer inte handlingen så noga heller, så blir mest förvirrad när jag väl tittar. Men det är ju bra att det finns andra serier att titta på då. Måste på tal om det börja titta på serier av kvalitet igen känner jag, för jag ligger seriöst bara och tittar på Hydra nu. Kom igen, liksom.

Jaha, annars då? La famille gjorde den svenskaste utflykten någonsin idag. Vi, kärnfamiljen, bestående av mamma, pappa och oss två barn, tog Volvon, till IKEA, i regn. Sverigedemokraterna måste vara stolta över oss. Till mig köpte vi en byrå, en lampa och en klädställning och så köpte vi en kontorsstol till Rickard. Jag sköljdes av en sådan glädje när vi kom in i entrén, för jag har inte varit där på flera år och tycker det luktar så gott där av någon anledning. Känner mig hemma, liksom. Like a true Swede.

På eftermiddagen ägnade jag och mamma oss åt att bygga ihop byrån och klädställningen, samt flytta ut ett bord och en bokhylla som stått här i källarrummet i brist på annan plats sedan jag flyttade ner. Och ni skulle bara veta vad vi har slitit!! Vi fick fan haka loss dörrar och allt för att få ut det där envisa bordet vars ben tvunget skulle vara för långa för att bordet skulle kunna bäras genom dörrkarmen utan krångel. Men vi behövde faktiskt ingen hjälp av ingenjör-pappa heller, det är jag stolt över. Har som vana att alltid rådfråga honom när något går aningen snett, men jag har kommit till insikten att jag ibland faktiskt försöka själv för så jävla svårt ska det inte vara.

I 9/10 fall jag när jag ska montera ihop IKEA-möbler. Eller göra något, överhuvudtaget.

Imorgon är det debatt med alla Alliansens ungdomsförbund, väldigt spännande. Måste alltså gå och lägga mig i tid för att vara fräsch tills dess, men som ni ser på detta inläggs tidsstämpel har det ju inte gått så jättebra. Debatten börjar på eftermiddagen i alla fall så tid att sova har jag i alla fall. Men jag funderar på att vara så hurtig att jag tränar på morgonen för att ge min koncentrationsförmåga en boost, så vi får se om jag känner för det imorgon bitti. Förmodligen blir det på eftermiddagen istället, eller på kvällen, eller aldrig, om jag känner mig själv rätt. :-)

Nu ska jag läsa Birgitta Ohlssons bok jag lånade hem igår. Spännande att hon utmanat Björklund om partiledarposten nu, även om jag tycker om honom och hans skolpolitik tror jag inte alla gör det så partiets rykte kan behöva fräschas upp. Kanske är hon just den rätta för det ändamålet. LUF stöttar henne ju, men jag vet inte riktigt vad jag själv ska tycka. Jag känner igen mig en hel del i hennes bok, så det borde ju öka min sympati för henne, men jag tycker inte det är särskilt liberalt med individualiserad föräldraledighet samt narkotikapolitiken hela L bedriver, så jag är fortsatt skeptisk. Får se, helt enkelt. Fan, varför är jag dubbelmoralens mamma och fortsätter använda "få se"-uttrycket?? Är så jävla trött på mig själv i allmänhet. Vill byta identitet med någon. Tillfälligt i alla fall. Människor behöver variation, they say. Gäller det även variation av sig själva?

Likes

Comments

Glad midsommar!!!

Likes

Comments

Det spelar ingen roll om jag lägger mig tio eller halv tre, för jag vaknar ändå av någon jävla anledning alltid prick klockan åtta. Inte går det att somna om heller, för kroppen ba upp och hoppa nu är det skola!!! Den verkar alltså inte ha fattat att det är sommarlov nu, trots att det redan gått flera veckor av det. Hoppas den gör det snarast i alla fall, för det vore bara aningen tråkigt om den när den väl avvänjt sig skulle göra det i tid för skolstart.

Men ja, man vet egentligen aldrig med människokroppar. De är så märkliga och komplexa i allmänhet, eller hur? De har så himla många funktioner man vanligtvis inte ens tänker på och det finns så många olika tillstånd man kan hamna i av oklara anledningar. Till exempel kärlek. Alltså, va? Att fixera sig vid en specifik person, övertänka och -analysera precis exakt allt och helt tappa fattningen varje gång man umgås med personen i fråga och därmed bara sätta käppar i hjulet för sig själv och minimera chanserna att känslorna blir ömsesidiga. Och fan, hjärnan i sig ska vi inte ens prata om!

Så, jag tror det nog är därför man trots ihärdig forskning nog aldrig kommer förstå sig på människan helt och hållet. Det är dessutom spännande att människan bara kommer fortsätta utvecklas också, för vem vet vilka funktioner vi kommer ha om några tusen, miljoner, miljarder år? Om inte typ Kolmårdens delfiner rymmer och bestämmer sig för att erövra världen och bli överordnade oss människor, vill säga. Inte helt orealistiskt ändå.

Jag återfann den här låten på All Out 80s förresten och den är väldigt, väldigt fin. Vill hedra min gamla engelsklärare som introducerade mig till Fleetwood Mac från första början, thank you lots!

Likes

Comments

Ej spons!! Jag tänkte bara berätta att jag fick en test av L'Oréals nya ansiktsmask i VeckoRevyn. Även om de och typ Maybelline är djävularna i den djurvänliga kosmetikavärlden så är det ju inte direkt mitt fel att den här masken blev till, och jag var rätt nyfiken på att prova den också, nu när jag för en gångs skull hade en ansiktsmask hemma.

Grejen är att jag har faktiskt aldrig riktigt använt ansiktsmask. Kanske några enstaka gånger, men aldrig regelbundet. Det känns bara som att ingenting funkar, för liksom, man blir babylen precis efter, men det är allt. Dagen efter är allt som vanligt igen. Och för mig är det inte så värst viktigt om mitt ansikte är lent eller inte, det är inte så många som petar mig i ansiktet ändå och allt jag egentligen vill och alltid har velat är att få bort mina satans finnar. Och det har jag använt krämer (Basiron) för istället, så därför har ansiktsmasker aldrig spelat en särskilt stor roll för mig.

Den här masken är precis en sån där mask som inte gör något annat än att göra hyn len, inte vad jag märker i alla fall. Ska använda upp den i alla fall, så de stackars kaninernas och vita mössens jobb där i labbet inte var helt förgäves. <3

Likes

Comments

Vadå klyschig titel? Hehe

Tjenamors, har precis kommit hem från Jutskär (vårt landställe) som vi var på nu över helgen. Jag bestämde mig för att inte ta med varken mobilen eller datorn dit utan istället göra mer "autentiska" grejer (tidsinställde lite inlägg åt er så lita på mig, haha) Men jag måste erkänna att det blev jävligt långtråkigt då, nu vill jag exempelvis slita varje bok jag ser i stycken för är så innerligt jävla trött på läsning som jag försökte ägna mig mest åt. Jag kunde heller inte hålla mig från att låna brorsans padda lite då och då, men jag ska nog försöka fortsätta att inte ta med elektronik för abstinensen jag upplever kommer väl göra mig gott i slutändan och det finns ju faktiskt en hel del att göra där. Sola, bada, paddla, träna, bygga, and so on. Jag säger allt det här med en överdriven lättja, vilket är dumt för det är lättare sagt än gjort för mig som Generation Z:are att fylla dagarna med sådana aktiviteter. Även om jag önskade att det vore så lätt som det borde.

Sola fick jag ovanligt nog gjort i alla fall. Jag har nämligen bestämt att den här sommaren ska jag inte komma tillbaka till skolan vinterblek. Är bara så dålig på att smörja in mig, så hej hudcancer antar jag :-) Nä, vi får väl hoppas på det bästa. Har inte bränt mig än så länge i alla fall, det är ju en fördel...

Likes

Comments