Dammsugare, morfars favorit är det första jag tänker på. Gott men, ganska tråkigt tänker nog många. Kanske inte det första man väljer då man går på kondis. En godbit som är lite förlegad och har stannat kvar i det gamla. Förstå mig rätt, en gammal hederlig dammsugare kan vara blanda det godaste som finns till en kopp kaffe. Men visst är det roligt att damma fram gamla klassiker och göra något nytt av dem?

Idag har jag tänkt dela med mig av mitt bästa recept på vanliga dammsugare, men även av en remake som bland annat involverar gulliga små påskkycklingar.

Dammsugare 

150g Smör

1dl florsocker

1tsk vaniljsocker

3-4msk kakao

4dl sockerkakassmulor

Arrakessens efter tycke 1-2msk

300g marsipan

Karamellfärg

100g mörk choklad

Blanda det rumstempererade smöret med florsocker, kakao och vaniljsocker till en jämn massa. Tillsätt därefter kaksmulorna och blanda till en jämn smet. Nu ska arrakessensen tillsättas vilket är personligt hur mycket man vill att arraken ska framträda. Jag älskar arrak och tenderar att använda mig av ca 3msk. Ställ sedan smeten i kylen medan vi färgar marsipanen. Här går det att mixa och matcha precis som man vill med färger. Grön, rosa eller pastellfärger är några alternativ. Använd lite florsocker på bakbordet för att enklare rulla smeten till en avlång korv i lagom tjocklek. Därefter kavlar vi ut marsipanen lika lång som korven och bred nog för att täcka ett helt varv runt. Dela sedan i önskad storlek. Låt stå i kylen. Nu ska chokladen tempereras, smält då chokladen till 48-50 grader. Kyl den därefter till 27-28 grader, vilket kan göras på en sten eller rostfri bänk alternativt i en rostfri bunke. Slutligen ska den värmas till 31-32 grader. Doppa dammsugarna i chokladen och låt stelna på ett bakplåtspapper i kylen.

Ett enkelt recept som går väldigt snabbt att slänga ihop och dessutom är fruktansvärt gott.


Dammsugare i påskskrud

150g smör

1dl florsocker

1tsk vaniljsocker

2-3msk kakao

4dl sockerkakssmulor

Arrakessens efter tycke 1-2msk

Skal från 1/2 citron

300g marsipan

Gul karamellfärg

100g vit choklad

1dl florsocker

Några droppar vatten

Gul, röd och svart karamellfärg


Blanda det rumstempererade smöret med florsocker, kakao och vaniljsocker till en jämn massa. Tillsätt därefter kaksmulorna och blanda till en jämn smet. Riv ner citronskal och blanda. Nu ska arrakessensen tillsättas vilket är personligt hur mycket man vill att arraken ska framträda. Jag älskar arrak och tenderar att använda mig av ca 3msk. Ställ sedan smeten i kylen medan vi färgar marsipanen. Färga marsipanen gul, tänk på att använda ganska mycket gul färg för att få en fin kontrast mellan skalet och kycklingen. Använd lite florsocker på bakbordet för att enklare rulla smeten till en avlång korv i lagom tjocklek. Därefter kavlar vi ut marsipanen lika lång som korven och bred nog för att täcka ett helt varv runt. Dela sedan i önskad storlek. Ställ i kylen medan vi tempererar chokladen. Smält den vita chokladen till 40 grader och kyl därefter ned till 25-27 grader. Och värm slutligen till 29 grader. Doppa dammsugarna och använd en tandpetare för att dra ut chokladen så det ser ut som kraschat äggskal. Låt stelna samtidigt som vi gör kristyr. Dela upp i 3 små skålar och färga en gul, en svart och en orange. Fyll därefter i små spritspåsar. Spritsa 2 ögons en näbb och ett par vingar på varje dammsugare.

Och voilá så var de klara. Söta små nykläckta kycklingar med smak av arrak och citron!
Likes

Comments