Tjuvstartade julen lite med denna mumsiga pannacotta, en djup och julig smak-perfekt för den som älskar saffran 🎅

Ingredienser

5 dl vispgrädde

½ dl socker

½ g saffran

1 tsk vaniljsocker

2 st gelatinblad


Hallonspegel:

3 dl frysta hallon

3 msk socker

1 dl vatten

1 ½ st gelantinblad


Garnering:

färska hallon

citronmeliss


Gör så här:


  1. Blötlägg gelatinbladen i ca 5 minuter. Koka upp grädde, socker och saffran i en kastrull.
  2. Tillsätt gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter, tillsätt vaniljsockret.
  3. Häll upp i snygga serveringsglas och låt stå i kylen i minst 3 timmar. Gör hallonsåsen under tiden.
  4. Koka upp hallon, socker och vatten och låt koka i några minuter. Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten. Sila av vätskan så du separerar frön och får en klar saft av hallon. Krama ur gelatinbladen och addera dem till vätskan och rör om tills allt gelatin har lösts upp. Ta ut pannacottan ur kylen och se till att den stelnat helt. Häll sedan på hallonspegeln på varje pannacotta och låt stelna ytterligare 1-2 timmar i kylen. Dekorera med färska hallon och citronmeliss! Lycka till ❤

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Detta recept använde jag mig av till efterrätten. Blev väldigt nöjd och fick mycket beröm för den!

Ingredienser

125 g mjölk choklad

3 st äggulor

3 dl vispgrädde

1 st dubbeldajm

hallon


Gör så här:


  1. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Vispa grädden ganska löst.
  2. Vispa upp äggulorna och tillsätt chokladen under omrörning och tillsätt en klick grädde.
  3. Tillsätt resten av den vispade grädden samt hackad dajm och blanda väl. Häll upp i serveringsglas och låt stå i kylen ett par timmar. Garnera med vispgrädde, hackad dajm, färska hallon och citronmeliss. Mums!

Likes

Comments

Igår bjöd jag mina och Rickards föräldrar samt min kära bror på en tre rätters middag. Detta recept använde jag mig av till förrätten. Supersmarrigt!

Ingredienser 6 port.

½ kg räkor

1 rödlök

dill

½ dl majonnäs

½ dl gräddfil

s & p

1 citron

formfranska

1 msk smör


Gör så här:


  1. Skala och hacka räkorna. Finhacka dill och rödlök. Blanda räkor, dill, rödlök, majonnäs, gräddfil och saften från hälften av citronen. Smaka av med salt och peppar.
  2. Stansa ut runda bitar av formfranskan och stek brödskivorna i smör. De ska bli härligt gyllenbruna. Servera skagenröran på brödskivorna och toppa gärna med löjrom och en dillkvist. Skär resten av citronen i klyftor och lägg vid sidan.


Likes

Comments

I detta inlägg tänkte jag dela med mig av ett lunchtips som passar utmärkt att laga om man har ont om tid eller om man helt enkelt inte har lust att laga något avancerat, det kan ju hända alla. Receptet är ifrån kavli. 😊

Ingredienser

360 g spaghetti

2 dl frysta ärtor

200 g baconost


Gör så här:


  1. Koka pastan i saltat vatten tills pastan är al dente. Tillsätt ärtorna när det återstår ca 1 min kvar av koktiden.
  2. Häll av vattnet och tillsätt baconosten. Späd av med lite mjölk ifall du vill ha lite lösare konsistens, men det är ju en smaksak.
  3. Peppra innan servering. Vill man lyxa till det lite kan man riva lite parmesanost ovanpå. Smaklig spis! 👍

Likes

Comments

Igår fick jag lust att baka något gott till kvällen så då fick det bli denna mumsiga pannacotta, supergod! 😍

Ingredienser

1 st lime

5 dl vispgrädde

½ dl strösocker

lite vaniljpulver

eller en vaniljstång

2,5 st gelatinblad


Jordgubbssås:

150 g frysta jordgubbar

½ dl strösocker


Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min. Tvätta limen och riv skalet av den ner i en kastrull. Pressa i limesaften. Tillsätt grädde, vaniljpulver, strösocker och koka upp. Rör sedan ner gelatinbladen.
  2. Häll upp i snygga portionsglas och låt stå i kylen i 2 timmar.
  3. Koka upp jordgubbarna och sockret i en kastrull, sila sedan av och låt svalna. Garnera med jordgubbssåsen, en liten klyfta lime och lite riven choklad, Sen är det bara att äta och njuta! Muuums!👌

Likes

Comments

Bjöd gästerna på en kanongod drink i lördags, tänkte dela med mig av receptet här nedanför, prova det gärna!😃🍸

Melondrink

4 cl watermelon drinkmix

(jag köpte på citygross men

finns säkert på andra ställen också)

4 cl ljus rom

2-3 st isbitar

fyll upp glasen med fruktsoda

limeskivor till garnering

Likes

Comments

Ber om ursäkt för dålig uppdatering på bloggen men nu är jag igång igen😃Har flyttat ifrån Boxholm till Tranås med min kära sambo nu och i fredags blev vi klara med allt vilket vi firade men en inflyttningsfest med goda vänner! Blev en väldigt lyckad tillställning❤Jag gjorde mina egna exotiska plankor som jag serverade och jag tänkte nu att jag skulle dela med mig av hur jag gjorde dem i inlägget här nedanför! Håll tillgodo!😊

Exotisk planka

Ingredienser

rostbiff

rökt skinka

lufttorkad skinka

grillad kyckling

hjortkorv

älgkorv

vildsvinskorv

olika sorter salami

gröna vindruvor

jordgubbar

physalis

ananas

stjärnfrukt

kiwi

mango

passionsfrukt

romansallat

Tillbehör

olika ostar ifrån Boxholms ost

(min sambo jobbar där😍)

brieost

bröd och kex

potatissallad



  • Klä brickor med folie. Fördela salladen på kanten och ställ toppen på ananasen i mitten och sen är det bara att dekorera efter tycke och smak.
  • Perfekt att göra detta till fest, kalas och dop m.m. Fick väldigt mycket med beröm så jag blev supernöjd!😃

Likes

Comments

Bakade dessa godingar till midsommar, blev väldigt uppskattat! 😍

Ingredienser

200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm


  1. Dela mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka eller spritsa ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.
  2. Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme.
  3. Smält chokladen på svag värme. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.
  4. Förvaras i kyl.

Likes

Comments

Provade på att baka tryffel med saffran. Sååå goda!😍
Ingredienser

25-28 st

2 1/2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

3 msk sirap

100 gram vit choklad

1 kuvert med saffran


Gör så här:


  1. Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader.
  2. Ta bort smeten från värmen när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet.
  3. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker. Klara att servera! 😃

Likes

Comments

Testade en ny variant av kladdkaka med polly och mörk choklad i, blev fantastiskt gott! Servera med glass eller lättvispad grädde till 😀

Ingredienser

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
100 g smör
200 g mörk choklad
2 dl kakao
1/2 dl vetemjöl
1 påse Polly original

Gör så här:


1. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och blanda i kakao och choklad. Rör om tills all choklad smält.
2. Blanda samman ägg-och chokladsmet, tillsätt mjölet. 
3. Klä en springform med bakplåtspapper och ha i smeten. Fördela 2/3 av all Polly i kakan. Tryck ner dom lite, de bränns lätt vid om de ligger uppe vid ytan.
3. Grädda i 175°C i cirka 20-25 minuter. Kakans kanter ska ha stelnat men den ska fortfarande vara väldigt kladdig. Ha på resterande polly när du tagit ur kakan ur ugnen och den fortfarande är lite varm. Låt svalna och sen är den redo att avnjutas! 👌

Likes

Comments

Julbakverk och julgodis, Desserter

Testade att baka crème brûlée med saffran i igår, blev väldigt gott 😍 Nått man skulle kunna ha som dessert på julbordet kanske?

Ingredienser

4 dl vispgrädde
2 krm vaniljpulver
0,5 g saffran
6 äggulor
1 dl socker +
lite till att bränna av

Gör så här:


1: Vispa ihop äggulor med sockret. Värm samtidigt upp grädde, vaniljpulver och saffran. Blanda ihop.
2: Ställ ugnsäkra formar i en form med kanter. Häll i smeten i formarna och häll vattnet runt om så det täcker halva formarna.
3: Grädda i ugn på 165 grader i ca 45 min, låt svalna
4: Låt stå i kylskåp minst 2 timmar. Häll på socker och bränn sedan av dom med en liten gasolbrännare tills sockret har smält. Klart! 😀

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Julbakverk och julgodis, Tips och trix

Nu börjar det närma sig jul igen och vad passar bättre än att baka lite saffransknäck? Ljuvligt gott! 😍

Ingredienser

2 dl Strösocker
2 dl Vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 g Saffran
25 g Smör
1 dl Mandel


Gör så här:


  1. Börja med att placera ut knäckformar på en plåt. Koka ihop alla ingredienser utom smöret och mandeln i en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel. Låt koka tills knäcken nått rätt temperatur för dina önskemål.
  2. Rör ner smör och hackad mandel. Fördela sedan smeten jämt i formarna.
  3. Låt stelna i rumstemperatur. Går utmärkt att frysa in.

Temperaturer att gå efter vid knäcktillverkning:

122-125° ger en seg och ganska mjuk knäck
126-130° ger en ganska hårt seg knäck
140-145° ger en hård knäck

Likes

Comments

Desserter

En väldigt god paj som har den där lilla extra segheten tack vare mannagryn. Den är ljuvlig att servera ljummen med vaniljglass till. MUMS!

Ingredienser

150 g margarin

2 dl socker

1 ägg

2,5 dl vetemjöl

1 dl mannagryn

2-3 dl röda vinbär


Gör så här:


  1. Rör margarin och socker poröst. Tillsätt ägg, mjöl och sist mannagryn.
  2. Häll smeten i en smord och bröad form. Tryck ner vinbären så tätt som möjligt.
  3. Grädda i ugn 200 grader i ca 25-30 minuter. ( ev. behövs formen täckas av folie i slutet av gräddningen för att den inte ska bli för bränd ovanpå, men det varierar från ugn till ugn) Låt svalna.
  4. Servera med vaniljglass!

Likes

Comments

Cupcakes och muffins
Provade på att baka dessa godingar! Supergoda vart dem, för kombinationen med choklad och karamell kan aldrig gå fel!

Ingredienser

75 g smör

½ tsk vaniljsocker

1 dl vatten

1,5 dl mjölk

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2,5 dl socker


  1.  Sätt ugnen på 175 grader.  Fördela cupcakeformar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
  3. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen. Vispa till en slät smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna.


Ingredienser till centerfluff

3 rullar centerchoklad

3 dl vispgrädde


  1. ​Lägg center och vispgrädde i en kastrull och värm upp på medelvärme. Rör om hela tiden tills chokladen smält in helt i vispgrädden och häll sedan i fluffsmeten i en kall skål.
  2. Plasta in skålen och låt den stå i kylskåpet i minst 4 h, men helst över natten.
  3. Vispa upp centerfluffet och dekorera dina cupcakes med den.


Ingredienser till fyllning och garnering

1 burk karamelliserad mjölk

1 sats centerfluff

1 rulle centerchoklad


  1. Gröp ur varje muffins och fyll med karamelliserad mjölk. Spritsa centerfluffet på dina muffins.
  2. Garnera med den karamelliserade mjölken som blir över och centerchoklad. Förvara i kylskåp! 

Likes

Comments

Desserter
En helt magiskt god efterrätt. Är du galen i nutella precis som jag så bara måste du prova detta recept.

Ingredienser


3 dl vispgrädde 

1 1/2 dl nutella

50 gram mörk choklad
friska syrliga bär


Gör så här:

  1. Värm upp 1/2 dl vispgrädde och rör ut med nutellan på svag värme. Dra bort från plattan.
  2. Vispa resten av grädden tills den bildar toppar och rör ut med nutellablandningen från spisen. Hacka chokladen och vänd ner den i smeten, ställ in i kylen minst 1 timme innan servering.
  3. Häll upp i fina glas / skålar och toppa med färska bär och chokladkross. Servera! 😄 

Likes

Comments

Desserter

En underbart god pannacotta som är enkel att göra och uppskattas av alla. Perfekt att bjuda på till fikat eller som dessert efter en god middag!

Ingredienser

5 dl vispgrädde

2 st gelatinblad

1 st vaniljstång

½ dl socker


Hallonsås:

400 g hallon

1 msk socker

1 msk vaniljsocker


Gör så här:


  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 min. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både fröna och vaniljstången i en kastrull.
  2. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra i ca 1-2 min. Ta av plattan från kastrullen, se till så det inte kokar, ha sedan i gelatinbladen och rör sedan om till det löser sig.
  3. Häll upp i glas och låta stelna i kyl 2-3 timmar.
  4. Koka upp hallonen tillsammans med sockret. När röran blivit "mosig" sila då bort kärnorna & sikta i vaniljsockret. Låt svalna lite innan du häller på det på pannacottan som då stelnat. Garnera valfritt, sedan är det bara att servera. Lycka till!

Likes

Comments

Biskvier
Jag hoppas att alla har haft en toppenbra midsommar, men god mat och trevligt umgänge! Själv hade jag en toppenbra midsommar i Loftahammar med ett riktigt härligt gäng :D Jag kände att jag ville baka något att bjuda på så provade ett recept på jordgubbsbiskvier. Fick väldigt bra betyg på dom så det var jätteroligt! För er som vill ha receptet så kommer det här nedanför. 
 
 Ingredienser till ca 20 st

Botten:

300 g mandelmassa

0,5 dl socker

2 äggvita

Jordgubbssmörkräm:

250 g jordgubbar (går bra med frysta)

300 g smör

2 äggulor

 3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Topping:

200 g mörk choklad

valfri dekoration

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och blanda ner socker, kakao och äggvitan. Rör om till en jämn massa och klicka eller spritsa ut till små bottnar på bakplåtspapper. (en femkronas storlek) Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
  2. Koka upp jordgubbarna och ställ åt sidan. Mixa till en slät puré och låt svalna. Blanda rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker till en slät massa. Tillsätt 1 äggula i taget och rör om. Vänd tillsist ner jordgubbspurén under omrörning tills du får en slät smörkräm.
  3. Vänd på bottnarna och täck dessa med smörkräm. Om du upplever att smörkrämen är svår att arbete med, ställ in den i kylen i en halvtimme så blir den lite fastare och enklare att arbeta med. När bottnarna är täckta med smörkräm, ställ in i kylen i en timme. Smält den mörka chokladen och doppa biskvierna i chokladen men hjälp av en kniv som fäster i biskvin för att undvika kläddiga händer. Dekorera och låt stelna i kylen. Förvara dem i kylen!
 
Lycka till! 
 
 
 
 
 
 


Trevlig fortsättning på sommar´n önskar jag alla!

Likes

Comments

Desserter

Nyttig och ljuvligt god, len glass helt utan tillsatt socker. Den går snabbt att göra och är perfekt när man är sugen på något sött och gott, men som samtidigt ska vara nyttigt.

 Ingredienser

2 portioner

225 g frysta mangobitar (1 paket)
½ fryst banan
½–1 dl naturell mild yoghurt 

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienserna i en mixer och kör tills du har en krämig glass. Ibland får man stanna mixern och trycka ner ingredienserna igen. Ät direkt eller förvara glassen i frysen. Täck glassen med plastfolie om den förvaras i frysen så det inte bildas skinn på glassen.
 
 
Tips! Det är supergott med lite kardemumma på toppen på glassen. Testa även att byta ut mangon mot andra bär och frukter. Lycka till! :)  

Likes

Comments

Vetebröd och bullar
Fick lust att baka semlor häromdagen. Dessa godingar är efter ett recept av Roy Fares, väldigt goda! :)
 

 Ingredienser 

 

Vetedeg - fördeg


200 g mjölk (2 dl)
260 g vetemjöl (4 dl)
25 g jäst

Tillsätt till fördegen

160 g vetemjöl (3 dl)
55 g ägg (1)
2 g salt (0,5 tsk)
5 g kardemumma, mald (1 msk)
100 g smör, rumstempererat
85 g strösocker (1 dl)


Vanilj- och mandelfyllning


400 g mandelmassa (köpt eller hemgjord)
5 g kardemumma, malen (1 msk)
70 g äggula (5)
90 g strösocker (1 dl)
30 g maizena majsstärkelse (0,5 dl)
1 vaniljstång
250 g mjölk, 3 % (2,5 dl)
15 g osaltat smör

Montering


2 dl grädde, vispad
florsocker

Gör så här:

 

  1. Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.
  2. Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig, fin och känns elastisk.
  3. Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g per styck. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i rumstemperatur till dubbel storlek, cirka 1,5-2 timmar.
  4. Grädda mitt i ugnen på 210 grader och grädda i ca 8-10 min eller tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
  5. Blanda kardemumma, äggula, socker och maizena i en bunke.Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt kallna i kylen minst 2 timmar. Blanda sedan lite i taget av vaniljkrämen med mandelmassan till en slät och fin kräm.
  6. Klipp med en sax av ett trekantigt lock. Fyll hålet med vanilj- och mandelkräm. Spritsa grädde ovanpå. Sätt på lock och pudra på florsocker.

Likes

Comments

Biskvier
Jag själv är ett stort fan av biskvier! Inte bara för att det är väldigt gott utan också för att det finns otroligt många smakkombinationer man kan använda sig av, en favorit helt enkelt :)
Ingredienser
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita
150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm
Gör så här:

  1. Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. För hand eller i maskin. Spritsa ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.
  2. Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen tills smöret har stelnat. (Blir mycket lättare att doppa biskvierna i chokladen då)
  3. Smält chokladen på svag värme. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.
  4. Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom).


Lycka till!

Likes

Comments