Julbakverk och julgodis
Provade på att baka tryffel med saffran. Sååå goda!😍
Ingredienser

25-28 st

2 1/2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

3 msk sirap

100 gram vit choklad

1 kuvert med saffran


Gör så här:


  1. Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader.
  2. Ta bort smeten från värmen när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet.
  3. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker. Klara att servera! 😃

Likes

Comments

Desserter, Bakverk, bakelser och bitar

Testade en ny variant av kladdkaka med polly och mörk choklad i, blev fantastiskt gott! Servera med glass eller lättvispad grädde till 😀

Ingredienser

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
100 g smör
200 g mörk choklad
2 dl kakao
1/2 dl vetemjöl
1 påse Polly original

Gör så här:


1. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och blanda i kakao och choklad. Rör om tills all choklad smält.
2. Blanda samman ägg-och chokladsmet, tillsätt mjölet. 
3. Klä en springform med bakplåtspapper och ha i smeten. Fördela 2/3 av all Polly i kakan. Tryck ner dom lite, de bränns lätt vid om de ligger uppe vid ytan.
3. Grädda i 175°C i cirka 20-25 minuter. Kakans kanter ska ha stelnat men den ska fortfarande vara väldigt kladdig. Ha på resterande polly när du tagit ur kakan ur ugnen och den fortfarande är lite varm. Låt svalna och sen är den redo att avnjutas! 👌

Likes

Comments

Julbakverk och julgodis, Desserter

Testade att baka crème brûlée med saffran i igår, blev väldigt gott 😍 Nått man skulle kunna ha som dessert på julbordet kanske?

Ingredienser

4 dl vispgrädde
2 krm vaniljpulver
0,5 g saffran
6 äggulor
1 dl socker +
lite till att bränna av

Gör så här:


1: Vispa ihop äggulor med sockret. Värm samtidigt upp grädde, vaniljpulver och saffran. Blanda ihop.
2: Ställ ugnsäkra formar i en form med kanter. Häll i smeten i formarna och häll vattnet runt om så det täcker halva formarna.
3: Grädda i ugn på 165 grader i ca 45 min, låt svalna
4: Låt stå i kylskåp minst 2 timmar. Häll på socker och bränn sedan av dom med en liten gasolbrännare tills sockret har smält. Klart! 😀

Likes

Comments

Julbakverk och julgodis, Tips och trix

Nu börjar det närma sig jul igen och vad passar bättre än att baka lite saffransknäck? Ljuvligt gott! 😍

Ingredienser

2 dl Strösocker
2 dl Vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 g Saffran
25 g Smör
1 dl Mandel


Gör så här:


  1. Börja med att placera ut knäckformar på en plåt. Koka ihop alla ingredienser utom smöret och mandeln i en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel. Låt koka tills knäcken nått rätt temperatur för dina önskemål.
  2. Rör ner smör och hackad mandel. Fördela sedan smeten jämt i formarna.
  3. Låt stelna i rumstemperatur. Går utmärkt att frysa in.

Temperaturer att gå efter vid knäcktillverkning:

122-125° ger en seg och ganska mjuk knäck
126-130° ger en ganska hårt seg knäck
140-145° ger en hård knäck

Likes

Comments

Elinbakar

Tillbringade en heldag på Kolmården för drygt en vecka sen men min lillebror, pojkvän, hans mamma och mormor. Var verkligen en rolig upplevelse! 😃🐒

Likes

Comments

Desserter

En väldigt god paj som har den där lilla extra segheten tack vare mannagryn. Den är ljuvlig att servera ljummen med vaniljglass till. MUMS!

Ingredienser

150 g margarin

2 dl socker

1 ägg

2,5 dl vetemjöl

1 dl mannagryn

2-3 dl röda vinbär


Gör så här:


  1. Rör margarin och socker poröst. Tillsätt ägg, mjöl och sist mannagryn.
  2. Häll smeten i en smord och bröad form. Tryck ner vinbären så tätt som möjligt.
  3. Grädda i ugn 200 grader i ca 25-30 minuter. ( ev. behövs formen täckas av folie i slutet av gräddningen för att den inte ska bli för bränd ovanpå, men det varierar från ugn till ugn) Låt svalna.
  4. Servera med vaniljglass!

Likes

Comments

Cupcakes och muffins
Provade på att baka dessa godingar! Supergoda vart dem, för kombinationen med choklad och karamell kan aldrig gå fel!

Ingredienser

75 g smör

½ tsk vaniljsocker

1 dl vatten

1,5 dl mjölk

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2,5 dl socker


  1.  Sätt ugnen på 175 grader.  Fördela cupcakeformar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
  3. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen. Vispa till en slät smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna.


Ingredienser till centerfluff

3 rullar centerchoklad

3 dl vispgrädde


  1. ​Lägg center och vispgrädde i en kastrull och värm upp på medelvärme. Rör om hela tiden tills chokladen smält in helt i vispgrädden och häll sedan i fluffsmeten i en kall skål.
  2. Plasta in skålen och låt den stå i kylskåpet i minst 4 h, men helst över natten.
  3. Vispa upp centerfluffet och dekorera dina cupcakes med den.


Ingredienser till fyllning och garnering

1 burk karamelliserad mjölk

1 sats centerfluff

1 rulle centerchoklad


  1. Gröp ur varje muffins och fyll med karamelliserad mjölk. Spritsa centerfluffet på dina muffins.
  2. Garnera med den karamelliserade mjölken som blir över och centerchoklad. Förvara i kylskåp! 

Likes

Comments

Desserter
En helt magiskt god efterrätt. Är du galen i nutella precis som jag så bara måste du prova detta recept.

Ingredienser


3 dl vispgrädde

1 1/2 dl nutella
50 gram mörk choklad
friska syrliga bär


Gör så här:

  1. Värm upp 1/2 dl vispgrädde och rör ut med nutellan på svag värme. Dra bort från plattan.
  2. Vispa resten av grädden tills den bildar toppar och rör ut med nutellablandningen från spisen. Hacka chokladen och vänd ner den i smeten, ställ in i kylen minst 1 timme innan servering.
  3. Häll upp i fina glas / skålar och toppa med färska bär och chokladkross. Servera! 😄

Likes

Comments

Desserter

En underbart god pannacotta som är enkel att göra och uppskattas av alla. Perfekt att bjuda på till fikat eller som dessert efter en god middag!

Ingredienser

5 dl vispgrädde

2 st gelatinblad

1 st vaniljstång

½ dl socker


Hallonsås:

400 g hallon

1 msk socker

1 msk vaniljsocker


Gör så här:


  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 min. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både fröna och vaniljstången i en kastrull.
  2. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra i ca 1-2 min. Ta av plattan från kastrullen, se till så det inte kokar, ha sedan i gelatinbladen och rör sedan om till det löser sig.
  3. Häll upp i glas och låta stelna i kyl 2-3 timmar.
  4. Koka upp hallonen tillsammans med sockret. När röran blivit "mosig" sila då bort kärnorna & sikta i vaniljsockret. Låt svalna lite innan du häller på det på pannacottan som då stelnat. Garnera valfritt, sedan är det bara att servera. Lycka till!

Likes

Comments

Biskvier
Jag hoppas att alla har haft en toppenbra midsommar, men god mat och trevligt umgänge! Själv hade jag en toppenbra midsommar i Loftahammar med ett riktigt härligt gäng :D Jag kände att jag ville baka något att bjuda på så provade ett recept på jordgubbsbiskvier. Fick väldigt bra betyg på dom så det var jätteroligt! För er som vill ha receptet så kommer det här nedanför. 
 
 Ingredienser till ca 20 st
 

Botten:

300 g mandelmassa

0,5 dl socker

2 äggvita

Jordgubbssmörkräm:

250 g jordgubbar (går bra med frysta)

300 g smör

2 äggulor

 3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Topping:

200 g mörk choklad

valfri dekoration

 

Gör så här: 

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och blanda ner socker, kakao och äggvitan. Rör om till en jämn massa och klicka eller spritsa ut till små bottnar på bakplåtspapper. (en femkronas storlek) Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
  2. Koka upp jordgubbarna och ställ åt sidan. Mixa till en slät puré och låt svalna. Blanda rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker till en slät massa. Tillsätt 1 äggula i taget och rör om. Vänd tillsist ner jordgubbspurén under omrörning tills du får en slät smörkräm.
  3. Vänd på bottnarna och täck dessa med smörkräm. Om du upplever att smörkrämen är svår att arbete med, ställ in den i kylen i en halvtimme så blir den lite fastare och enklare att arbeta med. När bottnarna är täckta med smörkräm, ställ in i kylen i en timme. Smält den mörka chokladen och doppa biskvierna i chokladen men hjälp av en kniv som fäster i biskvin för att undvika kläddiga händer. Dekorera och låt stelna i kylen. Förvara dem i kylen!
 
Lycka till! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Trevlig fortsättning på sommar´n önskar jag alla! 

Likes

Comments