Vardag

Godmorgon!

Jag sitter på bussen på väg in mot stan, det är mörkt och regnar. Jag har såklart mina favorit artister i öronen och beredd på att inta sista skol dagen innan lovet! Skönt ändå, att kunna styra upp sitt liv helt och hållet utan att vara bunden till skoltiderna 8-15. Med tanke på det, hur säker är jag inte på att jag inte vill jobba ute på vägar när jag blir vuxen? Jag menar, själv vaknar man och uppskattar lite smått regn och mörker för att det ät mysigt att tända ljus, ta det lugnt för att sedan spendera dagen framför föreläsningar och datorn liksom, tänk att vakna upp och börja dagen utomhus i kalla grader och regn en måndags morgon 06.00, nej usch. Eloge till dom!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

22.22.... Kvällsmaten precis nere i magen, hunnit ta en snabb dusch efter att ha kommit in från stallet sent. Men nu, nu är jag super lättad och glad. Som vi trodde var han rejält låst uppe vid SI-leden, hon förklarade mer exakt men tyvärr besitter jag inte kunskaperna för att kunna förklara mer än att uppe vid ryggen/rumpan fanns det låsningar. Skönt att jag lyssnade på min magkänsla. Förhoppningsvis ska han vara bra nu, med återbesök om några veckor. Annars finns det en gömd hälta, som visar sig när man tar bort låsningarna. I nuläget kopplar jag bort det och fokuserar på hur jag hoppas det kommer fortsätta nu.

Hon berättade att denna typen av låsning uppkommer ofta vid incidenter i hagen (precis som jag också spekulerade om), när dem springer, stannar, halkar i leran och då glider. Vilket jag vet händer Tusse ett flertal gånger emellan åt. Biggest problem ever, när man vill behandla sin häst som en glaskula men samtidigt låta den leva som häst. Min definition av att leva som häst är att han ska få leva som han är van vid och trivs med självklart. Väldigt individuellt från häst till häst beroende på bakgrund och blod m.m, de är i alla fall min teori. Tusse verkar trivas bra med att gå i en lagom stor hage. jag önskar bara so bad att jag hade möjlighet att sätta han i en fyrkantig, jämn och fin hage men vår är lite mer riskabel för skador och inte anpassad för full gallop genom hela alltet... Jag önskar också att jag hade kunnat minska antalet hagtimmar och de dagar han inte rids, hade jag veckat byta hage som jag kan göra på sommaren innan det blir mörkt. Eftersom han lätt blir rastlös, vilket leder till uppstressad och het i huvudet = springer tills han hinner komma på vad han håller på med ;) Mitt matte-hjärta mår inte bra av sånt här. Nä... svårt det där hörrni, jag är i alla fall glad att Tusse är behandlad och jag är så nöjd med behandlingsn dessutom. Nu är han genomkörd från topp till då, min prins. Nu blir det att blicka framåt!

Likes

Comments

Torsdag och det betyder behandling för Tusse! Nu undrar jag starkt vad jag kommer få för kommentarer på honom, tänker om inte något är fel längre? Jag skulle avvakta några dagar för att se om han blev bättre (helt bra) men efter några dagar så kände jag att det spelar ingen roll om allt känns bra nu för allt var inte bra några dagar tidigare. Då vill inte jag sitta upp och chansa på att allt är bra, men jag "hoppas" nästan att hon hittar något som förklarar problemet och löser det. Något som känns skönt är i alla fall att jag får en läges koll på honom och hans kropp, alltid skönt! Däremot fick jag ju det för bara några få veckor sen, men man ser ju hur snabbt det vänder..

Igår då? Alltså som ni vet älskar jag att gå in här och skriva, inspirera och det är alltid extra kul när man får respons på det. desto svårare är det att producera någon form av inspiration när man har världens tråkigaste onsdag utan underdrift. Alltså lyssna: vaknade 05:30 och hade långa lektioner inklusive ett stort matte prov fram tills 16.20, puh.. Helt ärligt, inte super kul. Men bestämde för att piffa upp min onsdag med bio och en vän, Moran och Tobias? Hehe, den ni! Sedan kom jag hem lite senare och umgicks med Wiktor. Det är så man kan proppa dagarna när man inte rider alltså? ;)

Nu ska jag skriva klart min Psykologi och sedan kommer equiterapeuten! Soon --> träningsperiod!

Likes

Comments

Hörrni.... Jag har ju inte svarat klart på frågorna från frågestunden? Här kommer två svar till!

Ellen: Hur hittade du Tusse? Varför sålde du Zaina? Vad är det som gjorde att du just ville ha honom? Han är jätte fin!

Du kan läsa om min och Zaina här och varför jag sålde henne. När jag hade bestämt mig för att inte hoppa zaina mer så var jag i ett läge där det var "för sent" att köpa en ny D-ponny eftersom jag inte hade så många år kvar, och att lägga ca 80-100 000 på en ponny jag kanske inte kommer hinna hoppa så den är värd detsamma när jag säljer den 2 år senare kändes ovärt. De flesta hade nog letat storthäst här. Men jag kände mig inte redo. Jag hade inte gjort en resa med D ponny så jag kände mig redo att börja hoppa storhäst, jag var inte klar på ponny.Men ingen vill låna ut en fin D-ponny, vilket jag förstår så jag hade ingen aning vad jag skulle göra. Jag sökte en dag på "d-ponny utlånas" på Google bara för att, så får jag upp en annons från hästnet på en häst som kunde utlånas och befann sig 30 minuter ifrån mig. Jag ville åka och prova mest av allt, men mamma var inte så pigg på att jag skulle ha två ponnysar precis innan jag börjar 1:an och massa andra anledningar. Men hon tyckte också det lät intressant så hon ringde tillslut och vi bokade provridning.. Vad som gjorde att jag ville ha honom?... Hmm, svårt att säga. Tror det mest var för att han besatt en kapacitet och jag kunde låna honom. Jag tyckte helt ärligt inte han var fin alls just då, han var inte alls trevlig att rida heller för den delen. Men jag såg det som ett projekt eftersom jag varken var redo för storhäst eller en satsning på en D-ponny.  Jag ville göra honom fin och utveckla det som var. Nu i efterhand är jag super glad att jag tog chansen för gud vilken utveckling han gjort och vilken bästavän jag fått.

Vad använder du för smink? Märke och produkter?
Är inte särskilt smink intresserad. Jag försöker ha det billigaste men även produkter som är bra. Jag tar innan fest eller längre skoldag en primer från sleek. Sedan en foundation från Isadora som jag är riktigt nöjd med, concelser från mac på en liten burk, finish powder från sleek som är löspuder. Ögonbryns penna från anastasia, mascara har jag en ögonfrans primer från benefit och mascara varierar jag, sedan bronser och highliter från maybeline.

Likes

Comments

Vardag

Godmorgon! En ny vecka på ingång, härligt va? Det tycker jag i alla fall! Det är sista veckan innan lov och jag antar att jag inte är ensam om att ha tusen inlämningar och prov att göra. Hur lägger ni upp det för att få ihop det? Jag har varit ute i god tid och därför är jag i fas vilket är skönt, men det är fortfarande många saker som ska avslutas, lite finslip för högsta betyg och det krävs en del. Jag brukar försöka vara klar veckan inne allt ska vara inne för att bara kunna avrunda och finslipa sista dagarna. Hinna få lite feedback från lärarna.

Jag sitter just nu på espresso house och arbetar på psykologin... Den är jag helt ärligt inte i fas med, men snart så! Jag vill fokusera på matten när jag är hemma idag så psykologin får klämmas in vid tidiga timmarna... men ärligt, det är hur mysigt som helst att sitta här och kötta mig igenom den! Jag har ju min vanilj latte, smörgås och en massa andra fokusera människor som arbetar med sitt. Fin miljö.

Har fått tag i en equiterapeut nu och ska försöka få en tid, hon hade en imorgon men... mitt på dagen och då jag har matte lektion... Vad ska man prioritera ?! Hm... Uppdaterar mer om det senare, nu är det tillbaka till skrivandet så hörs vi senare med svar på lite frågor!

Min mobil kamera.......... No words

Likes

Comments

...Och nu börjar de kännas att det är dags att ta en paus från matte boken efter fyra timmar.. Den pausen ska jag utnyttja genom att fixa stallet och gå ut en runda med Tusse. Gud vad det kändes härligt att skriva.

Jag har nu skrivit till en equiterapeut och vi håller tummarna för att hon har en tid i det snaraste. Det värker i hela kroppen på mig så mycket jag vill träna Tusse nu! Jag är rädd för att det kan ta några veckor, det känns extremt tråkigt eftersom vi precis började komma igång ordentligt. Men, det största problemet är Tusses energi. Jag kan inte rida honom eftersom han har visat tydligt att det är obehagligt, det bästa jag kan göra är att skritta. Det tar ju tyvärr inte slut på hans energi, istället gör han av med den i hagen. Det gör ont i matte hjärtat att se. VAD GÖR MAN? Jag kan ju inte låsa in honom i en box!? Våra hagar är inte särkilt särkra heller, vilket gör det ännu värre. Det ända jag kan göra är att sätta på honom benskydd, men vad hjälper det när han springer och går omkull?.... Nej, helt ärligt är detta extremt jobbigt. Snälla Tusse ta det försiktigt..

Annars idag då? Plugg.. Alltså jaghar verkligen pluggat och lärt mig varenda del i matten detta året för att inte hamna i det läget precis innan prov, panik, stress och jag kan ingenting-känsla. Men nu är jag här ändå? Fram tills nu har jag haft koll på läget men nu helt plötsligt gör jag fel hela tiden, känner ni igen er? Hoppas allt arbete lönar sig ändå, det brukar det göra i slut ändan. Men nu är det bara matte, matte, matte fram tills onsdag.

Nu --> stallet!!

Likes

Comments

Vardag

Alltså, jag tycker det är tråkigt och onödigt med filmer egentligen, faktiskt. Jag anser att man sätter in sig i en helt påhittad historia som inte ens finns på riktigt, sen tar den bara slut. Onödigt😉 Som att fly från verkligheten. Men, Bridget Jones Baby, väl godkänt! Det är ju faktiskt så mysigt att gå på bio när det regnar, så gav detta en chans. Har ni sett den? Jag tyckte den var så sjukt bra för att den var som en känslostorm. Ifall man inte kunde relatera och sätta in sitt eget liv i vissa känslor den gav så vet jag inte vad man tycker. Men den fick ett + i kanten just för den blev realistisk eftersom den förmedlade något till mig. Skratt och tårar, kärlek är fint.

Innan det åt vi på steak house och pratade medan regnet smattrade utanför. Nu är jag snart återställd efter fredag natt ;) Imorgon: PLUGG KÖTT, häst planering och ännu mer körttande. En hel dag att ta igen ju! Hoppas ni haft en bra lördag!

Likes

Comments

Hej! Är ni lika mysiga som jag idag? De baaaara regnar, idag är det lite skönt att inte ridning i skogen står på schemat tillslut. Gårdagens festligheter känns väll idag och jag har därför bara slappat, men när man vaknar 08:00 efter en lång natt blir man inte så pigg ;)

Jag håller på att klura på det där med att hitta någon som kan fixa Tusse... Jag har liksom ingen erfarenhet av detta, vet inte om man ska välja den dyraste för att den är bäst eller den billigaste för att den är billig? Eller om det finns någon i närheten ens? Försöker ta hjälp av Google... och Ellen såklart ;) Sen ska allt förhoppningsvis lösa sig!

Likes

Comments

Regn, regn och regn, Mysfredag. Tråkigt nog ligger ingen fokus på träningen nu, förutom att få Tusse helt bra. Crosstrainern kallar.....

Denna dagen består av mys, mys och mys! Jag gick upp tidigt imorse och gick ut i stallet, bytte täcken för att sedan fixa mig i lugn och ro och göra frukost till mig och Wiktor <3 Vi hade två lektioner i skolan och efter det lunchade jag med några fina vänner, gick och kollade på skor och sen har resten av eftermiddagen spenderats hemma. Lite plugg gjort, nymålade naglar och nu ska jag gå ut i stallet. Hästarna får också komma in i tid och mysa eftersom det regnar och jag ska börja förbereda mig inför kvällens festligheter. Sånt får man prioritera när inga tävlingar är inplanerade ;)

Ha en bra fredag!

Likes

Comments

Vem har bättre nyheter än mig? Ingen!

Jag är på bättrings vägen från min fruktansvärda förkylning- snart frisk och det viktigaste av allt? Troligen löst mysteriet med Tusse! Ingen känner sin häst så bra som en ryttare som älskar den, och därför var det bra och viktigt att jag lyssnade på magkänsla och erfarenheter i detta läget. Men jag kan inte tacka någon annan än min tränare i detta, Ellen, vad hade jag gjort utan henne? Lovar, är värkens jobbigaste elev som inte tränar 30 minuter varje måndag utan skriver en bok där jag gestaltar alla problem. Men vad har man en tränare till?

Jag skrev i alla fall en mini-bok om ungefär samma sak jag skrev här på bloggen, om incidenten alltså. Hon tipsade om lite saker jag skulle göra som att klämma och känna på honom, känna igenom ben, hur svansroten kändes och så vidare. Hon bad mig även skicka videos där jag longerade honom i skritt, trav och galopp i båda varven så hon kunde kolla om hon såg något. (Hon bor 45 minuter bort) På videorna tyckte hon han såg stel ut över rygg och bakben framförallt och incidenten i ridhuset var inte lik hans vanliga beteende! Jag berättade även alla mina små analyser var av en var att han snubblade mycket bak till och "tappade bakdelen" under sig när vi skrittade ut. Utifrån allt detta, alltså mina beskrivningar och en video samt att vi känner Tusse så kunde Ellen dra slutsatsen att det lät som SI-leden. Jag sökte upp det och symptomen är följande:

Om symtomen inte är akuta till följd av kraftigt trauma - exempelvis att hästen har gått omkull - så är de ofta smygande med nedsatt prestation, dåligt frånskjut och förkortat baksteg. Hästen kan ha svårt i snäva svängar, ha stel rygg, vara ovillig att hoppa och ha problem i sidvärtsrörelser och galoppombyten. Ibland ses "jämfotagalopp" eller så slår hästen om till korsgalopp eller sparkar rakt ut. Symtomen är oftast tydligast när hästen rids. Ibland visar hästen en låggradig bakbenshälta som kommer och går.

Alltså en perfekt beskrivning av det jag sagt, han fick smygande nedsatt prestation, han hade dåligt frånsjut och förkortat steg bak, han sparkade bak och ut när vi gick in på volten, alltså snäva svängar och han var stel över ryggen. Det står även att hästen kan sparka rakt ut. Det måste vara detta? Nu är nästa steg att hitta en kiropraktiker som kan fixa detta och efter det ska det förhoppningsvis vara bra! Skönt isåfall!!

​Här vet jag inte vad jag hade gjort utan min älskade tränare? Använder ni också er utav era tränare till allt omkring just träningen också? Jag antar att det är lättare med kunniga föräldrar, men den biten har inte jag. Jag anser en tränare ska vara delaktig i ​helheten, ​inte bara i just det ni gör den dagen. Vilket system du bör utgå ifrån, foderstart, bett, tävlingar och coachning  Sen kan man mixa det bästa av sina tränare för att få ett eget, säkert system.

Likes

Comments