Frågor och svar

Tycker du det är viktigt med vänner (tvåbenta) inom ridsporten?

På sätt och vis, ja. Jag själv tycker att det är otroligt skönt att få lufta mina tankar och ha någon att bolla idéer med, så jag uppskattar de vänner jag har som också rider. Eftersom ridningen är en så stor del av mig tycker jag det är roligast och klaffar oftast bäst med dem jag kan prata häst med, men det är inget måste!


Hade varit kul att veta hur våren ser ut för dig och Larven, om du planerar tävlingar, kurser eller något annat kul och hur du tänker med träningen, upplägg osv.?

Som jag skrivit förr är jag väldigt sugen på att tävla igen till sommaren, men jag är inte säker på om det är möjligt. I alla fall, om det nu blir tävling är det bra att vara förberedd! ;) Så vi ska försöka ta det grundligt och sakta men säkert utveckla och bli starkare i alla gångarter, genom olika träningsmetoder.

Kurser och träningar är jag förstås väldigt sugen på, för även om jag och Larven utvecklas på egen hand så är det alltid bättre att ha en tränare som man rider för kontinuerligt. Tyvärr har vi inte haft den möjligheten nu, men jag ska göra mitt bästa och höra med folk jag känner för att se om det är någon som kan komma till stallet regelbundet, som vi haft det förr. Det är ju en trygghet!


Hur skulle du beskriva Alfur bäst när det gäller ridningen?

Känslig, envis men arbetsvillig.
Han är ung och vi har ofta maktkamper, även om de är färre nu än vad de har varit. Genom åren har jag i alla fall lärt mig att han är väldigt egen och han har alltid åsikter om det vi ska göra. Kan han slippa det jobbiga arbetet gör han så gott han kan för att slippa. Men vi får kompromissa och när vi till slut förhoppningsvis kommer överens och förstår vad den andre vill, då är han väldigt positiv och arbetsvillig!

Sitter vi till exempel och tragglar skänkelvikningar för att mjuka upp hans stela kors, försöker han gärna slippa först genom att låtsas som att de sidoförande hjälperna betyder att han ska öka och försöker därmed springa ifrån mig och arbetet. Vi får då börja om från början, jag får vara övertydlig och fokusera och sedan kommer vi allt som oftast överens. Då kan han spetsa öronen rakt framåt och få en ärlig och lagom bjudning, tänka efter och försöka förstå.

Känslig och lyhörd är han också, vilket är något jag lika mycket försöker bibehålla som att utveckla. ;)


Känn er välkomna att ställa fler frågor under detta inlägg om det är något ni funderar över. Kram!

Likes

Comments

Nouw låg nere imorse, därav dålig uppdatering.
Är inte det typiskt? Vissa morgnar struntar jag i morgoninlägg, men imorse då jag verkligen tänkte skriva hade jag inte möjlighet ens. 😜


I eftermiddag ska jag och Larven paddocktrimma och jag är väldigt förväntansfull!
Vaknade idag och var bara på gott humör, kände mig utvilad och glad (vilket är ganska sällsynt nu för tiden tyvärr). Kanske är det för att Peder Fredricson vann Jerringpriset igår? HEJA HÄSTFOLKET. 🦄💕


I alla fall, jag tänker lägga fram både trav- och galoppbommar att jogga över, och som avslutning plocka bort utrustningen och rida i grimma. Gjorde så sist paddockpass också, under avskrittningen tränade vi på att rida i endast grimma och tyglar. Han lär sig då att vara mer lyhörd för mina vikthjälper, istället för att bli beroende av tyglarna.
Det är ett steg på vägen till vårt mål i år; att kunna rida helt utan utrustning eller åtminstone bara i halsring!


Så, fokus idag: trav- och galoppjobb över bommar och så tänkte jag lägga in lite sidoförande i tölten. Testade det sist uteritt och det är ett bra sätt att stärka honom och få honom att inte vara lateral och passtaktig.

Detta underhåller vi oss med efter ridning - tricktränar vacker tass. Något både jag och Larven tycker är väldigt kul! 😄

Likes

Comments

Tankar och åsikter

Vissa saker inom ridningen är jag lite extra noggrann med, kanske till och med ska gå så långt om att kalla mig själv pedant. Nedan listar jag några av grejerna jag verkligen inte kan slarva med, utan att må genuint dåligt.


- Att sadla och tränsa Alfur är en sak jag måste göra på egen hand, så att jag vet att det är precis som jag vill att det ska vara. Minns att mamma en gång skulle ta in hästarna och börja göra i ordning dem eftersom jag slutade skolan en stund efter hon slutat jobbet. Hon hade varit snäll och sadlat för att vi skulle kunna rida iväg ganska direkt, men.. Jag var tvungen att lägga om sadeln, jag vet inte ens om det blev någon skillnad, men bara vetskapen om att jag vet att den ligger perfekt är något absolut nödvändigt för mig. Töntigt, ja! 😂


- Min sadel är en kär ägodel som jag verkligen är väldigt pedantisk om. Min plan är att putsa den en gång i veckan då jag tycker det blir lagom; den hinner inte bli för smutsig men blir ändå inte så där fet och mättad liksom.

Meeen att genomföra den planen är en annan sak. Däremot har jag alltid (och då menar jag verkligen alltid) på sadelskyddet, från det att jag sitter av efter en ridtur tills dess att jag i princip sätter foten i stigbygeln för att sitta upp nästa ridpass. För att jag är rädd för smuts. Haha!


- Bett-rengöring är också en sak jag är löjligt noga med, men det är ju faktiskt väldigt viktigt tycker jag. Att inte bara skölja av det utan verkligen skrubba hela bettet inklusive bettringar efter varje ridpass så att det är absolut rent är något jag alltid gör. Dels tycker jag det är rättvist mot Larven, ska jag ha in ett bett i munnen på honom är det ju min skyldighet att göra upplevelsen så trivsam så möjligt för honom! Sedan är det ju viktigt eftersom det lätt bildas skavsår runt och i munnen på hästarna, och det är inget att leka med!


- Framskrittningen gör jag alltid mitt bästa för att få så grundlig och noggrann så möjligt. Tycker det är en väldigt viktig faktor som spelar in för att få hela ridpasset i sin helhet så bra så möjligt.


Har ni några speciella saker inom ridningen som ni verkligen har stenkoll på och är otroligt noga med?

Likes

Comments

Frågor och svar

Vad är/har du och larven lättast och svårast för? Kram!

Rolig fråga! :) Skulle tro (eller hoppas åtminstone) att jag och Larven är ganska bra på att kompromissa. Vi är två väldigt bestämda individer som vill ha saker och ting på vårt egna sätt, vilket inte alltid går när vi är två. Vi har nog vackert fått lära oss att respektfullt liksom ge efter lite för att se vad den andre vill, och sedan komma överens om en gemensam nämnare. För även om vi har duster tycker jag allt det går bra för det allra mesta, utan att någon av oss liksom är helt dominant över den andre.

Svårast är nog att ha tålamod. Det är ännu en punkt som vi är ganska lika på, att vi har kort tålamod och bara efter en stund kan explodera; I Larvens fall, skutta iväg och bli upprörd, i mitt fall banka mig själv i huvudet och vilja kasta något i backen (fastän jag inte gör det, lite självbehärskning har jag allt). Så det behöver åtminstone jag träna mer på, Larven får väl hållas. Lite svårt att be en häst ha mer tålamod..? ;)


Vad drömmer du om att du och Larven gör om 10 år?

Framtidsdrömmar, åh..

Jag vill ha ett eget företag och vara min egen chef, ha en kollektion med typ ridkläder och hästsaker. Jag ska bo på en gård strax utanför en lite större stad någonstans på västkusten och Larven ska förstås bo där i det lyxiga, moderna stallet, endast 20 meter från mitt sovrum så han alltid är i närheten. Han och hans kompisar (bland annat en avkomma efter Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti och en efter Prins från Knutshyttan, plus ett stort, flott, maffigt holländskt varmblod) ska ha stora vidsträckta gröna ängar till hagar och på gården ska det även finnas en rejäl paddock och en ovalbana. Gärna ett uppvärmt ridhus också, men det kanske är fåfängt. ;)

Jag och Larven ska ha tävlat SM flertalet gånger och sikta mot EM eller något i den stilen.

Japp, det är mina drömmar! 😜


Har du något speciellt du vill göra detta år i hästväg?

Täävlaaaa! Till sommaren önskar jag att vi kan åka på en tävling igen, som förra året. Det var så kul!

Förutom det så vill jag få en bättre kommunikation med Larven och träna på att rida utan utrustning. Börjar förstås med barbacka och grimma, sedan för att kunna plocka bort grimman och använda halsring, till helst ingenting. Det är ett ganska långsiktigt mål vi har i år! Har inte skrivit om mina mål för 2017, men där har ni ett i alla fall. ;)

Att till sommaren åka eller rida till en badstrand och bada med Larven hade ju varit heeeelt underbart också. En flickdröm jag alltid haft sedan jag, 8 år gammal, läste gamla hästböcker som man alltid gjorde och sedan drömde om att få ha en egen häst och göra alla de där sakerna som de gjorde i böckerna...

Hade faktiskt lite planer på att ställa Larven hos min kompis sommarställe en period en sommar, så han kan hjälpa till att beta ner deras stora hagar, plus att jag och kompisen kan rida tillsammans och bo där. Ultimata drömmen ju? Där har de också en strand tillgänglig. GOALS!


Om du hade fått välja en häst till att äga vilken/vilka hade du valt och varför?

Larvens pappa Svartur vom Hochwald är och kommer förbli en av mina största favoriter någonsin. Honom hade jag inte tackat nej till! Hans gångarter är bara outstanding, och han är en sådan fantastisk häst med ett otroligt lynne. Finaste! 💓

Även Prins från Knutshyttan, eller varför inte Totilias? Ni vet väl Totilias, det holländska varmblodet, den svarta dressyrhingsten? Får rysningar varje gång jag kollar på gamla videos av honom. Wow vilken häst alltså. Om ni inte redan gjort det, så kolla upp honom genast! Ni lär inte ångra er.


Likes

Comments

Alfur från Nedgård

God kväll på er!

Idag fick Larven gå ett pass i paddocken. Hade tänkt rida ut, men av någon anledning blev jag helt utmattad direkt skolan hade slutat och när jag hämtade min svarte knasboll i hagen var han väldigt svettig.. Han och hans bästis hade haft fullt upp med att hoppa omkring, skutta och leka rapporterade stallägaren, så det fick bli ett relativt lugnt pass i paddocken med mest fokus på sidvärtsrörelser. Och det gick otroligt bra! Larven var mjuk och fin i sidorna och skänkelvikningarna blir sannerligen bara bättre och bättre. Han är dessutom så otroligt arbetsvillig nu för tiden, öronen spetsade och försöker verkligen sitt bästa för att förstå mina signaler när vi tragglar skänkelviknings-övningar. Mattes hjärta! ❤

Även traven satt fint och tölten var över min förväntan idag. Red lite åttor och små volter och han slog inte upp med huvudet och protesterade en enda gång, utan var helt klockren och avslappnad vartenda töltsteg. Underbar känsla!

Som avskrittning tog jag av sadeln och bytte till grimma, där jag knäppte på tyglarna. Red lite barbacka med grimman i paddocken för att se hur lyhörd han var för mina vikt-hjälper när jag inte har träns, och det gick även det otroligt bra. Ett steg närmre mitt mål att rida helt utan utrustning! ;)

Throwback till i höstas. Faktiskt en av mina favoritbilder på oss, vet inte riktigt varför men jag gillar den! Kanske är det hans blick och uttryck, kanske är det den hela "vardagliga känslan" jag får när jag ser bilden..

Likes

Comments

Wanties

Wooow, vad jag är sugen på att införskaffa mig detta schabrak och pannband. Fattar ni hur bra de skulle passa ihop? Tänk till min svarta sadel, min nosgrimma med vita pärlor, svarta ridbyxor och en piké i samma blåa nyans som schabraket och pannbandet. *Hjärtögon!!*

Tryck på bilderna för att hitta produkterna!

Likes

Comments

Direkt efter första skoldagen igår kom ångesten tillbaka, och på kvällen hade jag noll chans att somna. Vissa kvällar är det ju så, man får ligga och vrida sig längre än vanligt, men igår var det liksom helt omöjligt så jag var vaken ända tills 3 på natten. Då somnade jag och vaknade utmattad när klockan ringde för skola, men det fanns inte möjlighet att klara sig igenom en skoldag som dessutom är veckans längsta och mest utmattande..

Så jag fick vara hemma och vila hela dagen, vilket gav mig ännu mera ångest, men jag är åtminstone inte helt slutkörd vilket jag hade varit om jag försökt göra något idag.

Imorgon är det i alla fall fredag och jag ska äntligen få rida igen - det var länge sedan! Inte lyckats matcha in det bra någon dag sedan förra lördagen, utan har bara longerat sedan dess.

Allt känns bättre efter att ha spenderat lite tid med honom, så det är det jag ska göra imorgon eftermiddag. ❤

Likes

Comments

Tankar och åsikter

Att ha saker som jag kan se fram emot är otroligt viktigt för mig, viktigare än det kanske bör vara. Har sagt det förr och jag säger det igen, tiden innan något då man verkligen går och längtar tycker nästan jag är bättre än när man är mitt uppe i det, för det är tiden innan som man (åtminstone jag) går och suger på den där karamellen liksom.

Har jag inget att se fram emot blir jag väldigt liksom dyster, det känns grått och som om livet bara glider ifrån mig. Kanske töntigt, men det är sådana tankar jag tvingas tampas med, på grund av min övertänkande och överanalyserande hjärna.. ;)

Därför vill jag highlighta några höjdpunkter jag ser fram emot under detta år!


- Sommar och allt vad det innebär. Jag älskar alla årstider och tycker att varje har sin egen charm, men under sommaren är man ju långledig och kan fylla dagarna med det man älskar mest! Vilket kanske är en anledning till att den blir speciellt bra. ;)

Värmen och solen, att åka ut med båten och bada massor, rida tidigt på morgonen och sent på kvällen, i soluppgång respektive nedgång.. Alla planer med kompisar och känslan av frihet!

Och sommarpälsen! Haha! Det är något jag tycker är underbart skönt också på sommaren, den korta pälsen. Eftersom islandshästar får en riktig mammutpäls är det stor skillnad på sommaren - mycket skönare och lättvindigare enligt mig!

Räkanhoppet hålls också på sommaren, en stor hopptävling i Strömstad som jag alltid är på. Många av mina vänner från Värmland kommer och tävlar med sina ponnyer och vi får träffas, vilket jag uppskattar väldigt mycket då det inte händer så ofta!


- En punkt som hänger ihop lite med den första är sommarjobb. Jag har redan sökt på ett par ställen och hoppas få en plats, för tanken på att ha en egen inkomst är extremt lockande!!


- Att sluta 8:an. Detta "mellanår" på högstadiet har hittills inte roat eller imponerat på mig så värst mycket, jag är verkligen less på skolan just nu. Men det är så många som påstår att 8:an är värre än 9:an, vilket ger mig hopp som jag krampaktigt håller fast vid. ;)


- Detta vet jag inte säkert, men jag hoppas över hela mitt hjärta att jag och Larven kan komma ut och tävla igen någon gång under året. Förra sommaren var vi på en tävling men det är lite svårt att få ihop då vi måste hyra både transport och chaufför (ingen av mina föräldrar har körkort för att kunna köra transporten som finns tillgänglig), dessutom bor vi ganska avlägset och alla ridklubbar där det anordnas gångartstävlingar ligger långt bort.

Men hoppas kan jag alltid göra, vi har ju fått till det en gång och jag älskade det såå mycket. Då var det mest en introduktion, denna gång kanske jag kunde sätta lite krav på Larven också, för att förhoppningsvis få lite högre poäng också? ;)


- Kan vi prata om alla nya filmer och all ny musik som ska komma i år? Det bästa måste ju ändå vara Ed Sheerans nya album Divide som han hela tiden släpper nya ledtrådar och smakprov på. Jag längtar sönder, eftersom Ed är den största musikern i mitt liv!!!


Vad längtar ni mest tills i år? Har ni några spikade planer än, kanske resor eller tävlingar, som ni ser mycket fram emot?

Likes

Comments

Nytt

Hej hörni!

I detta inlägg ska jag, som ni antagligen förstod av titeln, visa er några av mina julklappar som jag fick denna jul.

Hade inte önskat mig någonting, då jag verkligen har allt jag behöver för att vara lycklig. Tycker på något sätt att det är ytligt att motta så mycket materiella saker, eftersom jag själv är övertygad om att saker och ting inte kan göra en lycklig. Jag tror istället man måste omge sig med människor (och djur!) man älskar och lära sig uppskatta det man har för att kunna vara lycklig.

Meeeen eftersom det är jul och alla tycker att julklappar är ett måste så fick jag lite småsaker (eller inte alls så små) ändå, som jag förstås är väldigt tacksam för! ;)

- Ljuskoppar

- Anteckningsböcker

- Doftljus

- Jayz Five earphones

- Röd pläd (inte katten 😉)

- Tekopp

- Tesil i form av en flodhäst som kan hänga på kanten av tekoppen

Vad tycker ni om julen? Handlar det egentligen bara om julklapparna, eller vad handlar det om för er?

Likes

Comments