Allmänt

Hej bloggen!

Dem två senaste dagarna har jag bara sovit. Vaknade upp otroligt sjuk i måndags och först idag känner jag mig inte helt utmattad längre fast jag sov ändå 10 timmar inatt.

Just nu ligger jag i min brors soffa och spelar mobilspel. Enda sen jag blev sjuk har det varit så otroligt fint väder och jag vill bara gå på stan. Förhoppningsvis mår jag bättre imorgon.

Fast det finns en positiv sak med att vara så här sjuk och det är att Felix inte åkte hem igår utan stannade kvar för att ta hand om mig

Likes

Comments

Hej allihopa! Jag hoppas ni har en jättefin dag!

Okej. Dagens inlägg kommer handla om ork, kroniska sjukdomar och så vidare.
Jag tänkte börja med att förklara the spoon theory. Christine Miserandino är en kvinna som lider av SLE vilket bland annat ger henne kronisk smärta och trötthet. Eftersom hennes sjukdom inte syns och folk har svårt att förstå att hon är sjuk så har hon skapat the spoon theory som ska vara ett sätt att förklara hur det är att ha osynliga sjukdomar.

Teorin ser ut på följande sett. Skedarna är din energi och ork. Varje grej du gör tar ett visst antal skedar. Friska människor har obegränsat antal skedar medan sjuka har ett mindre begränsat antal. I Miserandinos teori har hon 12 skedar per dag förutsatt att hon har sovit bra och inte är t.ex. förkyld i så fall blir det mindre skedar den dagen.

Och nu är det viktigt att tänka på att allt tar skedar även saker som folk anser vara en självklarhet. Att gå upp ur sängen tar en sked, att klä på sig tar en sked och att bara kolla på tv tar en sked. Nästa steg tar två skedar. Att fixa håret tar två skedar och att duscha tar två skedar. Nästa steg tar tre skedar, laga mat, åka någonstans (bara själva resan) och att vara social. Nästa steg tar fyra skedar vilket kan vara att gå i skolan/jobba, träna eller träffa läkaren. Allt tar skedar och allt tar olika mycket.

Så med endast 12 skedar, vad gör du?
Går upp ur sängen. 11 skedar kvar.
Klär på sig. 10 skedar kvar.
Äter frukost. 8 skedar kvar.
Åker till skolan. 5 skedar kvar.
Är i skolan. 1 sked kvar.
När du väl är hemma sen har du inga skedar alls. Ligger kanske till och med minus.


Nu vill jag använda teorin utifrån mitt perspektiv.

När jag är deprimerad har jag endast 12 skedar. Vilket gör att jag prioriterar bort saker som att äta, gå till skolan, städa och umgås. Går jag till skolan en dag så behöver jag använda skedar från kommande dagar och kan därför endast gå till skolan en dag. Jag behöver sova mer för att kanske, bara kanske få en extra sked när jag sen är vaken.

När jag är manisk så tror jag att jag har oändligt med skedar men egentligen tar jag bara skedar från kommande dagar. Vilket betyder att jag använder och använder skedar och energi som är lånad och sen när jag inte är manisk så måste jag leva på färre skedar.

Och för mig med social fobi så tar att bara prata med folk så otroligt många skedar. Min ångest tar skedar. Min panikångest tar ännu fler skedar. Mina mardrömmar tar skedar.

Så när jag väljer att diska istället för att plugga en kväll så är inte det av lathet. Jag förstår att i folks öron kan det låta så, för dem hade lätt kunnat göra båda två. Men när jag väljer att diska för att jag inte har några skålar kvar så använder jag mina sista skedar till det och får helt enkelt använda mina sista skedar dagen efter till att plugga.

Även roliga grejer tar skedar. Vill jag gå ut och fika eller gå på en fest måste jag prioritera bort annat. Jag gick t.ex. på en fest i fredags där jag inte kände någon. förutom en från min klass som jag känner halvbra. Det var otroligt påfrestande för min sociala fobi och jag var helt slut i två och en halv dag. På söndagen fick jag använda mina sista skedar till att handla och diska. På måndagen använde jag dem till att gå en halv skoldag, plugga och laga mat.

Jag måste konstant planera mina skedar. Vissa dagar har jag mer, andra mindre.

Likes

Comments

Allmänt

Hej allihopa!

Dagen har jag bara spenderat i sängen framför vänner. Resten av kvällen tänkte jag plugga och kolla serier. Är helt seg efter inatt och efter att ha umgås med så mycket nya människor så får bara tanken på människor, mig att vilja spy. Social fobi är nice. Men så att bara vara hemma ikväll känns helt okej.

Btw om allt går som planerat kommer en ny video upp imorgon ^^

Likes

Comments

Fotografi

Hej allihopa! Hoppas att ni mår bra.

Tänkte bara snabbt visa två bilder som jag fotograferade till en fotouppgift vi hade nu i veckan. Dessa två bilderna är helt oredigerade och endast gjorda för att visa tekniken.

Den ena är för att visa kortskärpedjup och den andra uppgiften vara att fånga en en rörelse.


Likes

Comments

Träning & Hälsa

Hej allihopa, jag hoppas ni mår bra!
I dagens inlägg tänkte jag bara berätta om min största rädsla just nu.

Någon gång under dom sista månaderna under 2015 köpte jag en tandblecking genom fyndiq. Inget konstigt, det var sådan med remsor som man sätter på tänderna. Jag tyckte den var jobbig att få på tänder och att få den att stanna på tänderna så jag använde bara tre-fyra gånger. Sen gjorde jag mig av med den för att jag tyckte att den var för jobbig.

Jag har alltid druckit sjukt mycket läsk, vilket mina tandläkare har sagt att till mig att jag måste sluta med och i så fall dricka det med sugrör. Utöver detta har jag alltid borstat mina tänder väldigt hårt. Men det var inte förrän efter den här tandbleckningen som jag märkte av några problem.

Så i slutet av 2016 och början av 2016 märkte jag att mitt tandkött runt tänderna började dra sig tillbaka. Det var väldigt lite då så jag var ganska osäker på i fall jag bara inbillade mig eller inte. Men det fortsatte och jag började även att blöda varje gång jag borstade tänderna. Så jag gick till tandläkaren, kommer inte ihåg exakt när men det var antingen i slutet av 2015 eller i början av 2016. Jag går dit, dem kollar mina tänder, säger att inget är fel, inga konstigheter.

Tiden går och jag märker att mitt tandkött försvinner mer och mer. Mitt tandkött är även ofta inflammerat och blöder varje gång jag borstar tänderna. Så jag börjar borsta mjukare, köper munskölj som är för tandköttet och försöker borsta noggrannare men det blir bara värre.

Det är här min rädsla för att tappa mina tänder börjar att växa fram eftersom ingenting funkar. Jag börjar drömma mardrömmar och har sjukt mycket ångest och oro.

I november går jag till tandläkaren igen. Jag har då även lyckas bita sne en tand. Då jag spänner käke och nacke nästan konstant men ännu mer på natten. Har även fått muskelavslappnande mediciner för detta. Så i augusti lyckades jag en morgon bita ihop så hårt att en tand flyttat på sig och blivit sne. Jag kunde höra och känna det. Så jag går till tandläkaren och förklarar situationen. Att en tand är sne, att mitt tandkött håller på att försvinna, att det blöder och att det gör ont. Hon kollar på mina tänder och säger att ingenting är fel. Hon säger att tänder kan växa snet även fast det inte ens är fallet. Hon säger även att det kan göra ont i tandköttet. Hon menar alltså att det är normalt att gå runt och ha ont.

När jag väl kom hem den dagen så bara grät jag och hade sådan ångest. För försvinner tandköttet kommer även mina tänder att ramla av. Så efter det så gick jag in på nätet och hittade något som kallas oil pulling. Vilket betyder att man sköljer munnen med olja. Så jag började med det. Jag hade ingenting att förlora. Det första jag märkte med oil pulling var att mina tänder slutade blöda så mycket när jag borstade dem, dem blödde fortfarande men inte lika mycket och jag kunde fortfarande vaknade upp på morgonen med blod i munnen och om jag t.ex. suger åt i min mun så kommer det blod. Under november bestämde jag mig även för att inte dricka läsk under hela månaden och i början av december använde jag sugrör hela tiden.

I natt drömde jag åter igen mardrömmar om att jag tappade alla mina tänder. Jag borstar mina tänder två gånger om dagen, sköljer munnen med munskölj två-tre gånger om dagen och sköljer även med olja en gång om dagen. Det känns fortfarande dålig och jag är fortfarande livrädd. Så nu när jag har flyttat kan jag gå till en ny tandläkare, så ringde dem idag och ska dit i morgon och jag hoppas så innerligt att dem ser att något är fel och kan göra något.

Jag mår väldigt dåligt över detta och jag kan bara inte tro på att ingenting är fel när jag ser att min tandkött nästan är borta, det gör ont, det blöder, är inflammerat då och då och så vidare. Det är liksom inte normalt.


Ja det blev en ganska lång text idag. Har ni varit med om något liknande får ni gärna skicka ett meddelande eller lämna en kommentar och berätta vad ni fått för vård eller vad ni har gjort för att det skulle bli bra igen!
Kram på er!

Likes

Comments

Träning & Hälsa

Hej!
Asså jag bara älskar stronger! Äger en av deras väskor och den är underbar. Har länge funderat på att beställa hem en av deras tights och tröjor för dem är så fina. Och att träna blir ju roligare ju finare man känner sig, haha så känner jag i alla fall.

Inlägget innehåller affiliatelänkar1. Tröja HÄR / 2. Sport BH HÄR / 3. Jacka HÄR /

1. Tights HÄR / 2. Tights HÄR / 3. Tights HÄR /

Likes

Comments

Allmänt

Hej allihopa!

Igår var en jättebra dag! Det var soligt och både jag och Felix vaknade upp hyfsat tidigt. Alla mina lektioner var inställda, så gick bara dit och åt lunch och skrev på kontrakt. Vi handlade sedan chips som vi åt på kvällen och hela eftermiddagen tvättade vi.

För mig är att tvätta i en tvättstuga något mysigt. Jag kommer ihåg när jag och mina syskon var små och min pappa flyttade till lägenhet och vi lekte och hjälpte till i tvättstugan. Det var så mysigt och därför tycker jag fortfarande det. Men vi får se hur mysigt det är om ett par veckor.

Sen mitt i allt vann jag två VIP-biljetter till hux flux den 4 februari på bellmans i Halmstad. Så det var positivt då jag och Felix har väldigt ont om pengar just nu.

Utöver det så fick jag umgås med den person jag tycker om mest, så dagen kunde bara bli bra!

Hoppas ni hade en lika fin start på veckan!

Likes

Comments

Livstil

Hej allihopa!

Mycket har hunnit hända under dem 12 dagarna som har gått på 2017. Jag har prickat av två saker på min bucketlist och i detta inlägget tänkte jag gå igenom vad som står på min 2017 bucketlist hittills. Jag tänker inte gå igenom hela min bucketlist för det hade tagit alldeles för lång tid men om ni skulle vilja att jag visar lite fler punkter i ett annat inlägg så gör jag gärna det.Här är min väldigt dåliga bild på min bucketlist för 2017 som sitter på min väg. Just nu har jag nio punkter och plats för en till. Antagligen kommer det komma fler saker och en ny lista under årets gång. Först står det alltså saken och sedan datumet som det blev gjort. Och jag tönkte går igenom varje punkt nedan.


1. Flytta hemifrån

Detta är alltså redan gjort. Jag har börjat på en skola i Svalöv och har flyttat till deras internat. Den 5 januari åkte jag hit med min mamma och pojkvän och hämtade nycklarna och flyttade dem mesta grejerna. Sen hängde jag i Malmö under helgen och på söndagen den 8 januari flyttade jag hit. Så jag har bott här i 5 dagar och det känns bra. Har ännu inte fått allt i ordning så jag tänkte att jag visar allt senare när jag är klar. Här är i alla fall två bilder.2. Läsa klart gymnasiet

Om allt går som det ska så är jag klar den 20 december detta året. Så jag har alltså bara ett år att läsa. Har endast två kurser kvar, Naturkunskap 1 och Svenska 3. Jag hade kunnat bli klar på en termin men det är regel på att man måste läsa ett år på folkhögskola. Jag läser allmän linje - foto på fridhemsfolkhögskola. Kommer då lösa, Svenska 3, Naturkunskap 1, foto och två kurser till som jag får bestämma själv.


3. Börja gymma

Jag har ju tränat till och från, mest hemma men även en del på gym. Jag tänkte att nu ska jag fan köpa mig ett gymkort här i Svalöv. Dem har ett gym och man får rabatt när man går på skolan, så så fort jag har fått mina pengar så ska jag gå och kolla på det. Behöver också köpa nya träningskläder då det mesta är för stort.
Men tycker det är nice att träna på gym så det är något jag vill sätta in i min vardag.


4. Åka till Berlin + 7. Åka till Vilnius

Minst två resor till utomlands hade jag tänkt göra. Har endast varit i Danmark 3 gånger och flugit 2 gånger när jag var lite. Så det är något jag verkligen, verkligen vill göra. Dessa två är faktiskt planerade redan nu i vår. Den första är tillsammans med polare och den andra med skolan. Berättar mer om det när det närmar sig!bilder från weheartit


5. Delta i ett color run

Detta är något jag har varit sugen på i ett-två år nu och jag tänker att i år ska jag se till att göra det. Antagligen i Lund


6. Gå på bigslap + 8. Gå på summerburst

Vill bara dit liksom haha. Sen kommer jag givetvis att åka på någon annan festival med bättre musik men känner ändå att det hade varit mysigt att åka på dessa.


9. Starta min youtubekanal

Detta har jag tänk på ett tag och planerat hela 2016 att göra det och igår la jag ut min första video. Länk till den HÄR.
Inte världens bästa video men det är ändå min första och har aldrig redigerat eller filmat en video innan, endast jobbat med foto. Men jag är glad och peppad. Känns lättare att filma en video nu när jag bor i ett eget rum och skiter i ifall någon hör mig utanför. Filmade även in två videos idag som jag tänkte skulle komma ut nästa vecka.

Videon har just nu 60 visningar, 7 tummen upp och kanalen har 5 prenumeranter. Wooh!
Bilden är från video jag spelade in idag.


Likes

Comments

Fotografi, Allmänt

Hejhej!
Hur är läget? Jag mår bra!

Somnade tidigt och vakande en och en halvtimme innan mitt alarm. Gick sedan på intervju på Malmö folkhögskola och blev intagen! Så det är den andra skolan jag blivit antagen på men ska även på två intervjuer till. Så får se hur det blir till våren sen. Känns sjukt bra i alla fall. Nu är det helt bestämt att jag ska plugga till våren iaf.

Kollar just nu på musikhjälpen och tänkte snart filma en video. Så det är läget just nu haha. Hörde just Julia Adams och jag har ingen aning om vem hon är men hon var bra. Ska helt klart kolla upp henne!

Likes

Comments

Allmänt

Hej allihopa!

Idag har verkligen varit en lång dag... Vaknade vid elva på kvällen (min sömn är fortfarande i obalans) och skulle ta tåget till Malmö. Men pga ersättningsbussar och shit så orkade jag inte det. Så tog tåget tjugo i nio på morgonen istället.

Vid sex på morgonen gick jag och Felix en promenad till Coop och köpte chips och hade sedan morgonmys framför teen wolf.

Klockan elva hade jag möte på arbetsförmedlingen och sen har jag ringt fem samtal idag. En del ångest innan men bara körde på sen. Vilket ledde till två bokade intervjuer och en tid hos umo. Känner mig fett duktig haha

Jag har filmat hela dagen så snart kanske mitt nya projekt verkligen drar igång. Iiiiii så spännande!

Sen tränade jag en liten stund också, städade och redigerade video. Så jag har hunnit med mycket idag. Känns bra men har nu varit vaken i mer än 20 timmar och behöver sömn! Ska även upp vid halv åtta så det är lika bra att bara sova.

Mycket text haha men det är så det verkar bli nuförtiden! Har bara mobilbloggat på senaste men ska försöka hinna med att skriva några inlägg på datorn nu i veckan.

Hoppas ni har haft en fin måndag!

Likes

Comments