Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Veckan som varit har varit extremt intensiv, jag har varit i stockholm med jobbet och sedan kommit hem till ett varuhus som ligger efter budget och med en ny förvirrad säljare. Men en härlig utmaning.

Gårdagen var den enda lediga dagen förra veckan och det var så skönt att komma ut i lite lantluft! Morgonen spenderade i sösdala på dressyrtävling där mamma startade Terne i en LB. Jag som inte förstår mig på den astråkiga sporten tyckte de gjorde en jämn och fin runda och att Terne för engångsksull hjälpte till lite själv. 57% var kanske de högsta siffrorna de ridit ihop direkt men jag tror känslan var viktigare än resultatet igår. 

Matcho är nästintill skadefri. Han är inte svullen alls i benet, han har en liten bulle ovanför det tidigare infekterade såret men det är inte varmt och det ömmar inte så det lägger nog sig snart. Han fick gå lite i linan och sen hoppade jag upp och red han i skritt och trav. Mjuk och fin med massa energi. 

Efterdet hade jag inhoppning av buse på schemat, Petra, en annan fjordfantast har en stor fin kille som hoppar gärna men vill busa efter hinder så därför blev jag tillfrågad om jag ville testa. Klart jag vill..! Efter att vi fått lära känna varanda lite hoppade vi några småskutt, vilket han tyckte var så onödigt... Orka lyfta benen liksom. Jag fick låna ett litet spö så jag kunde få lite mer framåtbjudning mot hinderna och helt plötsligt blev det både galopp och stora fina språng! Inget bus direkt men det kanske kommer nästa gång när han hänger med på vad det gäller. 

Etna var sist för dagen och min känsla av att hon börjar mjukna i munnen, ja den stämmer nog. Jag körde dressyr på fältet med henne och gjorde 1946st avsakningar och igångsättningar och då höll hon sig i fin form några meter inna hon blev hård och stum igen, sakta av och gör om igen och igen och igen. Tillsist gick hon flera varv på åttvolter i ganska trevlig form. Jag tror när nöten väl är knäckt, då kommer hon vara jättefin!

Tänkte lägga upp några filmer från förra helgens träning hos Magnus också. Jag hade med mig både Etna och Selene och de var så duktiga båda två. Det blev markarbete på lördagen och banhoppning  på söndagen. Det är väldigt tydligt vad de behöver träna på; Etna hoppar extremt väl och kan komma lite nära och komma LITE långt ifrån men vi behöver träna ännu mer på att hon ska lyssna fram NU och tillbaka NU. 

Selene är väldigt hiderklok, kan komma nära och kan hoppa extremt stort, väldigt modig och väldigt stort register MEN behöver verkligen träna lite lydighet... Vi avslutade söndagens hoppning med en omhoppningsbana och WOW, det trodde jag inte om någon av dem, jag tror jag är ganska duktig på att rida snabbt och jag hade dem verkligen med mig, de fattade direkt vad det handlade om båda två, Riktigt roligt!

Likes

Comments

​Idag var det en kort arbetsdag innan årets mest ångestladdade besök - hos massören. Jag har aldrig fått massage tidigare men har förstått och det är "skönt efteråt", det betyder ju egentligen bara att själva massagen gör ont. Och vem gillar smärta?

Anledningen till besöket är att jag känt mig väldigt stel i axlarna den senaste tiden, har mycket spänningshuvudvärk och känt mig lite stel i ridningen också. Anyway, som titeln på detta inlägget tyder på så var det hemskt. Tortyr, ren och skär smärta. Fyfan i helvete. Precis som jag misstänkte var jag mer än stel, den rättså roliga massören kläckte ur sig mer än en gång "dina muskler är ju helt fucked up". Oj vad uppmuntrande. Stenhårda och korta muskler som knappt gick att komma åt med massage. När jag trodde tortyren var över fortsatte han på framsidan och masserade bröstmuskulaturen typ genom armhålan - föda barnsmärta. Minst. Efter denna smärtetapp kom vi till det sista och inte så farliga trodde jag, armarna. Amen skämtar du? Jag trodde jag hade hög smärtgräns men detta var något utöver det vanliga. Jag försökte alla sätt att hanterna det under tiden, mitt bästa tips är att bara skrika rakt ut hur helvetes ont det gör.

Återbesök om två veckor, ja men tjena. Betala för plågeri? Jag var där vid tre tiden och redan vid fem hade jag börjat få blåmärken på armarna och vid armhålan. Jag längtar inte till att vakna upp imrg... Men det var nödvändigt och kanske så är första besöket värst.

Väl hemma igen var jag inte så sugen på att rida, ovanligt för att vara mig. Men Tenor fick sig en liten skrittur. Han börjar kännas bekväm med att ha mig på ryggen och han skrittar lite över bommar och behöver minsann ingen ledhjälp av hans favorit - mamma.

Matchos ben som jag trodde var på bättringsvägen är sämre så imorgon får vi ringa vet som får komma ut och kolla på det, förhoppningsvis är det bara något enkelt som går snabbt att fixa till. Lillematcho... :(           Jag är ledig imrg, riktigt gött. Kommer spendera dagen med att visa häst för spekulant samt trimma mina vildingar Etna och Selene. Hade hoppats på att få Selene i vagnen och Etna med mig till ridhuset så vi kan trimma lite markarbete tillsammans med mamma och Ternegutt. Södra skånesfjordhästföreing har sin hopphelg nästa vecka så vi får öva lite inför den, mamma hoppar ju inte så mycket längre men det går nog snabbt att damma av gamla kunskaper! Min rygg kanske säger tack och god natt efter misshandeln idag men det är iaf min ambition att hinna med allt detta. Och kanske umgås lite med min sambo också.. Så mycket planer och så lite tid :D

Likes

Comments

Som rubriken lyder så är jag irriterad. Eller mer än irriterad, faktiskt. Så irriterad att sista timmen av mitt arbetspass igår stod jag bara och tittade ut i tomma intet pga en punkt som återkommit många gånger den senaste tiden.

Att ha fjordhäst innebär vissa saker för mig, det innebär att på en tävling så kommer folk titta mer på min PONNY än den innan mig - för att den är gul, lite mer sällsynt i dessa sammanhang samt har en konstig man som står rakt upp. Vissa gillar den väldigt mycket och vissa tycker mindre om dem, precis som jag med andra raser. MEN för mig innebär det också att ett visst ansvar vilar på mina axlar. Eftersom fler kommer titta på min ponny så ser jag alltid till att ha den i fin form (alltså slimmad och välmusklad), välklippt i både man och päls, ha den väl förberedd inför uppgiften såklart samt ha hel och ren utrusting på både mig själv samt min ponny.

För mig som är en renodlad tävlingsmänniska innebär det också såklart att resultatet på banan vill jag ska vara bra och att det ska vara en fin runda. För att resultatet ska bli bra så tränar jag hoppning varje vecka, vi trimmar, kör och rider dressyr - allt för att de ska vara så tränade som möjligt.

Såhär är det då: jag är 23år gammal vilket innebär att jag är för gammal för att rida ponnyklass. Jag har därför valt att starta mina ponnyer i avd B sk "unghästklass" där man rider endast grundomgång. Vi hade kunnat välja att gå upp och tävla mot stora hästar istället men då haft möjlighet med placering men vi har valt att inte göra detta då de flesta storhästtävlingar börjar på 90cm (vilket för mina C ponnyer är LB) samt att skulle det komma en kombination, du då har vi ett allvarligt problem. Dessutom så pratas det konstant på facebooksidan fjordhäst att storleken inte spelar någon roll, man behöver inte så stor fjordhäst för de är så viktbärande och bla bla bla. Jaadu, ska du hoppa storhäst, skippa den svenska marknaden överhuvudtaget och åk till Danmark och köp sig en stor lätt fjordhäst som du kan tävla storhästklass och räcka till i en kombination med.


När det då uppstår en diskussion på öppen sida på facebook om resultat i fjordhästvärlden kunde jag inte låta bli att förvånas över de utryck man använder. I år så har vi gjort 9 hoppstarter hittils varav 7 har varit felfria. När man då slänger sig med begreppet "att man är på god väg" eller att avd B inte går att "hävda sig i en konkurrens" då anser jag att man är ute och cyklar. Jävligt långt ute. Jag kan lova dig att när ungarna ramlade av på Åstorps stora tävlingar för en månad sedan till höger och vänster och Selene och Etna gjorde totalt fyra felfria rundor, då var det nog fler som önskade att de hade en gul ponny med stå man.

Givetvis finns det många otroligt duktiga ekipage i denna världen och det tar jag inte ifrån någon - det finns så mycket talang både på ryttar och hästsidan. MEN att putta undan egentligen alla hoppryttare med fjordhäst, eller nej alla ryttare över 18 som valt att tävla avd B (det är många förrutom mig). Det är både oproffsigt och fel. FÖR som jag skrev ovan, vi bidrar med att andra ser på fjordhästen positivt. Den kommer ut på tävling, den är fin och den gör ett bra resultat. Att mina och då också många andras resultat inte är något att hänga i julgranen det är DET som gör mig så irriterad. För jag och min mamma och många andra där ute lägger ner tid, pengar och energi på att skapa den här positiva bilden av fjordhästen och sedan spelar det ingen roll, för vi är ändå bara "på god väg" men kommer ändå aldrig " hävda sig i en konkurrens".

Visst vi kör våra hästar också, det är ju det som "står mer tillbuds som överårig" men säsongen är kortare, det finns förre tävlingar samt jag tycker hoppningen är otroligt rolig. Och vem ska egentligen välja vilken gren som ska bli en favorit? Är det inte du själv?

Man får välja att tolka detta inlägget precis som man vill, som jag skrivit så många gånger tidigare så är det min sida och därför mina ord som står på den och ingen annans. Eller jo idag är det faktiskt lite andras personers ord också.


​Ovan: Selene Grönkulla, Terne Gutt, Sol Grönkulla, Etna Grönkulla, Mykletind och Liv Grönkulla. Alla tävlade hoppning med bra resultat. Vinter samt placeringar på lokal tävling när jag var ponnyryttare. 

Likes

Comments

Igår spenderade vi större delen av dagen i ett snorkallt Skabersjö. Med oss hade vi Selene och Terne gutt som hoppade LD, LC och LD.

Lillan var först ut för dagen och gjorde kanske ingen strålande runda, lite nära på något, lite stort på något. Kändes som han struntade lite i vad tjommen på ryggen sa till henne och sen körde hon lite sitt eget race. Bommarna låg på sin plats iaf och en felfri runda.

Terne var superspänd, han har ju inte varit på tävling på tre månader och egentligen inte hopptränat heller särskilt mycket men jag tyckte att han lika bra kunde följa med för att göra en lite check på vart han är. Jag är väldigt nöjd med honom, han hoppade väldigt fint, nästsista hindret rev han men som sagt - En bra runda. Hans tid var nästan 10 sekunder långsammare än Selenes i samma klass, jag vet inte vem de säger mest om..

Selene hoppade även sin tredje LC ute på lokaltävling och det med bravur, bommarna låg kvar och vägra ja det tror jag faktiskt inte hon skulle få för sig. Fram till hinder nummer 6 skötte hon sig helt perfekt och lyssnade så fint. Men just där blev det en liten miss när hon inte ville lyssna när jag ville att hon skulle vänta och lägga in ett kort galoppsprång till. Hon hoppade av och kom därför också lite konstigt på hindret efter. MEN, hon fick reda ut det själv och det gjorde hon bra. Iomed att det blev en felfri runda så är hon också ett steg närmare SM i sommar i hoppning, såklart vill jag hoppa "riktiga" SM med henne också.

Likes

Comments

Efter en kort arbetsdag idag så åkte jag till Östraby och samlade lite energi ute hos hästarna. Matchos svullna ben är bättre, det lilla såret han har på knäet är lite svullet nu men utan värme och han markerar inte alls, så idag fick han gå ett kort pass på fältet i skritt och trav, bara så jag fick känna lite hur han kändes. Han var lite stel men det var lite halt på fältet också. Han var lite bockig men som vanligt är han snäll och go. Gud vad jag gillar den hästen. Skrittade av honom för hand så jag kunde kolla hans ben direkt efter passet och han följer ganska lydigt efter mig...

Selene fick också ett kort pass innan det blev helt mörkt, hon var så sjukt pigg och skrittempo var verkligen inget för henne. Helst galopp. Alltså skengalopp tempo om hon får bestämma. Men ett kort trimmpass (men intensivt..) hann vi. Jag försöker få henne att förstå att man får skritta jättesnabbt om man bara lyssnar på mattes förhållningar därimellan.

Hon och Terne Gutt åker ju till Skabersjö imorgonbitti för tävling, det ska bli spännande och se hur Terne ör efter ett så långt tävlingsuppehåll.


Likes

Comments

Är det inte det sötaste man sett? Han vet hur man kopplar på charmen för att tigga godis...
Terne Gutt fick ett litet hoppass imorse. Han hoppade samma övning som Selene igår fast jag la till galoppbom framför två av sprången, han har en förmåga att krypa lite nära hinderna och med bommen som hjälper honom med avståndet. Får han börja med några bra språng så blir hela passet också bättre.
Det var ett ganska bra pass, han var pigg och gjorde en del riktigt fina språng. Nu får han också följa med till skabersjö och hoppa en LD och sköter han sig så får han nog åka med på tävlingen till Helsingborg också, fast den är inte förrän i slutet på mars.

Likes

Comments

Idag var det min efterlängtade lediga dag. Älskar att komma ifrån vardagsstressen och bara få vara här och nu. Mysa i stallet och åka på träning.

Jag red ut Etna i morse. Hon var piggare än piggast och frustade sig igenom hela passet. Hon är väldigt framåt men aldrig dum, inte rädd för något och lyssnar för det mesta när jag tycker vi ska sakta ner, vi behöver inte slå banrekord på våra grusvägar. 5 km trav och sedan skritt hemåt. Trimmade henne några minuter på fältet innan vi gick hem och hon kändes faktiskt helt ok. Dressyren är ju inte hennes starka sida men kanske eftersom hon fått rasta av sig lite innan, att hon kunde spänna av lite.

Tanken var ju att Matcho skulle iväg på hoppträning sen men han kom in "storhästynklig" och hade ett svullet knä. Hittade ett litet sår och fick hysteri. Vårt tränarpar fick komma med lite tips och de tyckte inte det verkade alls farligt. Tvätta, lägg på ett litet bangade över natten så går det snart över. Hoppas det!

Matcho blev då utbytt mot 40cm mindre häst, Selene fick ta hans plats. Jag hade egentligen inte tänkt hoppa henne i veckan eftersom hon ska tävla på söndag men ja, hon har ju lite saker vi behöver nöta med henne så det är likabra! Jag ställer inte in min heliga hoppträning! Hon skötte sig väldigt bra, vi fortsatte att träna på kort linje och volt före/efter hinder så vi kan lugna ner fröken lite och det hjälper verkligen, gör vi det ett par gånger bara så förstår hon vad som gäller. Vi hoppade ett räcke ut väldigt skarp höger sväng, JOBBIGT tyckte Selene. Det är verkligen hennes svaga sida och när hon lägger sig på insidan blir sprången inget höjdare. MEN när hon kommer ut ordentligt i svängen och inte lägger sig så hoppar hon fint. Positivt är också att hon gjorde ett galoppombyte efter ett hinder där hon missade göra bytet över hindret, byter nästan alltid och börjar få lite snabbare fötter så hon även kan komma lite nära hinderna när bedömingen blir lite sidådär.

​Så på den första filmen är det lite uppvärmning och på den andra lite mer igång. Vi hoppade inte särskilt högt idag eftersom hon ska hoppa tävling på söndag, finns ingen mening med det. På söndag är det förresten tävling som sagt i Skabersjö. Selene ska hoppa 70 och 80cm och får ev sällskap av Terne om han sköter sig på hoppningen imrg, isf ska han bara hoppa 80cm eftersom han knappt hoppat i år.

Det känns som vi är bra på G, störigt med Matcho dock men annars är både Etna och Selene riktigt på hugget. Jag ser verkligen fram emot att bocka av några delmål innan vi åker till årets stora mål. SM såklart.

Likes

Comments

Eftersom jag inte har någon ny film på Matcho får ni en från en höstträning!

Likes

Comments

Det är en riktigt tung vecka jag lämnar bakom mig, många jobbtimmar senare. Det bästa sättet att bota denna arbetströtthet är ju faktiskt med en ledig dag i stallet med lite träning.

Förra veckan var jag och tränade både Matcho och Selene, M var först ut och honom hoppade jag för Magnus. Vi hoppade lite olika linjer och banor. Han är fortfarande lite tramsig och tittig som han är i början efter han vilat men det börjar bli bättre. När Magnus tyckte vi skulle avsluta lite högre och höjde upp till 1,10 var det fan högt, särskilt när man inte hoppat så högt iår. Men som väntat så hoppar M betydligt bättre när det blir lite högre... Roligt var det iaf!

Lillan, Selene var nästa och hon gick ett pass för Kate som aldrig tränat fjordhäst själv, bara varit med när Mange tränat mig. Det gick ritkigt riktigt bra! Vi började med lite galoppbom innan och efter för att få till bra språng, snabba på hennes ben och tvinga henne lite till jobb. Vi hoppade en bana med galoppbommar inför och efter nästan varje hinder och på kortsidorna var jag tvungen att lägga en volt för att lugna ner henne lite och få henne runt min skänkel, hon har en viss tendens till att bara lägga sig mot hand och skänkel och dra iväg. Vi avslutade sedan den lilla banan med kombination och sedan fyra löjligt korta galoppsprång tll ett räcke. Bort med alla bommar före och efter och bort med volterna, upp med hinderna och sedan tog vi det som en bana igen. Den lilla underbara hästen visade så sjukt fin inställning och bara traskade runt banan på 85-90cm. Hon börjar lyssna både fram och tillbaka inför hinderna, hoppar väldigt väl. Vi fick även till den korta linjen på fyra. Både Kate och Magnus verkade väldigt nöjda och även jag. Det var med en riktigt bra känsla som jag körde hem från träning.

Vi i hoppkommitén i södra skånes fjordhästförening har ju styrt upp en träning för detta träningspar i masrs, och jag ser verkligen fram emot att ta med mig båda mina vildingar hit. Jag har inte bestämt mig än om de ska gå alla pass med jag ska iaf hoppa både Selene och Etna på söndagen, thats for sure!

Likes

Comments