Har varit generös med saffran i det här receptet då jag är helt galen i det. Kan verkligen inte bli för mycket. 😉 (Synd att det är så dyrt bara)
Provade på något nytt & strödde i hackad vitchoklad. Verkligen ett lyft av den klassiska lussebullen. Testa!

Ingredienser:
Deg:

200 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
3 st kuvert saffran
2 dl socker
0,5 tsk salt
14 dl vetemjöl

Fyllning:
90 gram rumstempererat smör
200 gram hackad vitchoklad
1 dl socker

Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Russin

Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken & värm till 37 grader.
2. Smula ned jästen i en bunke, häll över smörmjölken & rör tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt saffran, socker & salt. Rör om. Tillsätt sist mjölet, lite i taget. Arbeta samman till en jämn deg. Låt degen jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
4. Dela degen i två delar, kavla ut den ena till en rektangulär platta. Bred ut hälften av det mjuka smöret, strö över hälften av chokladen & hälften av sockret. Rulla ihop plattan på längden och skär sedan den i skivor, som läggs på en bakplåt med bakplåtspapper. Gör samma sak med den andra halvan av degen.
5. Låt bullarna jäsa på plåtarna, under varsin bakduk, i 20-30 minuter.
6. Tryck i några russin i bullarna. Pensla med uppvispat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, ca 10-15 minuter.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Simon som är kräsen när det kommer till husmanskost, då han vill äta så nyttigt som möjligt under vardagarna & gärna en blodig köttbit till helgen. Ber mig ändå laga min korvstroganoff då han typ tycker att det är bland det godaste som finns. Min paradrätt brukar han kalla den för, haha. 😌
Perfekt mat att ha i matlåda, då det är lika gott dagen efter.

Ingredienser:
4 personer

Smör
550 g falukorv
1 liten gul lök
1 tsk potatismjöl
3,3 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
2 msk ketchup
165 g majs (1 burk)
Salt
peppar

Gör såhär:
1. Skär falukorven i bitar & hacka löken.
2. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Sänk till medelvärme. Stek falukorven & löken tillsammans till löken blivit genomskinlig.
3. Strö över potatismjöl & rör om så det inte blir klumpar.
4. Häll i matlagningsgrädden, creme fraiche, sambal oelek & ketchupen. Rör om & låt koka upp. Smaka av med salt & peppar.
5. Tillsätt majsen i slutet.
6. Servera med ris. Voila!

Likes

Comments

Idag snoozade jag tydligen i 2 timmar, var helt förstörd. Men kom ändå iväg till stan för att göra ett besök på bolaget med sambon. Jag inhandlade alkoholen till juldagen, slipper jag stressa med det under julveckan när man har fullt upp ändå. 

Simon har varit lite "deppig" över att ingen har bjudit iväg honom på julbord i år, så han frågade i veckan om vi kunde ägna denna fredag åt att göra egen julmat. Jag är väl inte världens största fan av maten, men tycker att det hör lite till att äta julmat i december.
Simon gjorde egna köttbullar som var supergoda, åt nog några för mycket eftersom jag varit proppmätt hela kvällen. Till dom hade vi potatis, rödbetssallad, gräddsås, senapssill, leverpastej & lingongrova. (Lingongrova med rödbetssallad & köttbullar är galet gott) I glasen fanns såklart julmust. 

Jag bakade även lussebullar med vitchoklad till idolmyset. Både jag & Simon var sjukt nöjda med resultatet då vi aldrig ätit den kombon förut. Recept kommer upp i veckan, håll utkik. 😘
Idolfinalen lämnar mig med någon besvikelse. Jag känner verkligen att Hanna Ferm har gjort intryck i mig & jag hade hoppats på att få se henne ta hem den här vinsten. Även om jag såklart tycker att Chris är en värdig vinnare.

Likes

Comments

I onsdags hann jag inte med så mycket på hemmafronten. Direkt när jag vaknade var det dags att börja sminka sig & försöka se ut som en människa. Julbord med jobbet stod på schemat. Jag hade tagit på mig extrapass på natten då jag egentligen skulle vara ledig, men behöver timmarna mer. Så blev att åka iväg direkt med paltkoman till jobbet. Julbordet var på Orbaden i år, alltid lika gott. (Även om min tallrik ser sjukt oaptitlig ut, haha)

Här ovan ser ni min lilla sminkhörna, som inte var så populär från början. Åkte till Ikea & utan förvarning kom hem med en helt ny möbel till våran redan trånga tvåa, haha.. Men kärlek är till för att prövas & min älskling tyckte väl sin lilla sessa förtjänade detta hörn.

Igår (torsdag) var jag helt slut under hela dagen. Kom nog ur sängen vid 18. 😳 Allra sista jobbnatten för den här veckan & kroppen har verkligen ställt in sig på ledighet.

Likes

Comments

I måndags hade jag min hårtvättardag. Någon mer som känner igen sig att det är ett dags projekt?? Är nästan som att gå på gym då jag har så många olika moment som ska genomföras. Eftersom jag tvättar håret var fjärde dag så vill jag schamponera in det 2 gånger så jag är säker på att allt blir rent. Vissa dagar har jag även i Olaplex innan schampooneringen, som ska sitta minst 30 minuter. Efter det lägger jag en hårinpackning som jag vill ha i 20 minuter. Sen är det balsamet som jag brukar låta sitta 3 minuter. Men det allra värsta är ju att få håret torrt efteråt.. Haha. 😄 Händer ibland när jag är hos frisören att en extra person kommer & hjälper till att blåsa det torrt. Brukar ta en hel dag om det ska självtorka då det är extremt tjockt, vilket jag brukar låta det göra nästan jämt på grund utav slitningsrisken.. Men i måndags behövde jag hjälpa till lite med hårfönen, jag skulle hinna platta det innan jobbet.


Ett tips till alla blekta blondiner där ute, var noga med era hårprodukter så behåller man hårets styrka. Jag har plattat håret enda sedan jag var 12, färgat från mörk brunt till blont stegvis & blekt det fler gånger än jag minns. Men får alltid beröm för min hårkvalitet. Skriver gärna ett inlägg om produkterna jag använder om någon är intresserad. 😁 Har ju hunnit testa på en del om jag säger så..

I tisdags tog jag det bara lugnt med min älskling. Jag vaknad 15.30 efter en väldigt god nattsömn efter jobbet. Älskar när man får åtminstone 7 timmar sammanhängande sömn när man ska ut & jobba igen.
Gick & småplockade hemma, slog in ytterligare ett paket. Åkte till mina yngre kusiner & lämnade lite kläder som jag har rensat ur min garderob. Mycket roligare att göra sig av med fina saker när man vet att någon blir glad över att få välja o vraka i påsarna sen.

Likes

Comments

Jag hade en påse riven ost hemma som började sjunga på sin sista vers. Slog ihop en paj som är perfekt att frysa ner & värma på när man inte orkar ställa sig & laga mat. 😃

Ingredienser:
4 personer

3 dl vetemjöl
100 gram smör
3 msk kallt vatten
100 g rökt skinka
3 dl riven ost med smak
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk paprikapulver

Gör såhär:
1. Finfördela smöret i en matberedare, blanda i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet & arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
3. Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk & kryddor.
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter i 225 °.
5. Sänk värmen till 200°.
6. Lägg i skinkan & osten i pajformen. Häll över äggstanningen.
7. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter ( eller till äggstanningen stannat) på 200°.
8. Servera till en god sallad!

Likes

Comments

Jag älskar verkligen lediga helger, det är så skönt att bara vara. När jag är ledig på vardagar känner jag alltid stress över att uträtta saker, eftersom det oftast bara brukar vara jag som är ledig då.

Fredag:
Den här dagen hade jag planerat redan för 2 veckor sedan. Jag bokade in en massage på 1 timme till Simon i överraskning & talade bara om att vi skulle hitta på något. (Han fick veta kvällen innan, så han har en chans att välja rätt kallingar, haha..)
Under tiden han var iväg & fick massage stod jag i köket o förberedde maten till oss.

Förrätten blev lite plockmat, vi åt liknade varje dag innan middagen när vi var i Italien. Så mysigt att sitta & äta o prata i lugn o ro medan man smuttar på ett glas rött, ingen stress. Jag bjöd på 2 olika skinkor från charken, en smakrik ost, melon, oliver & vitlöksbröd.

Varmrätten lagade jag min pasta med prosciutto, (recept HÄR ) eftersom Simon inte var hemma när jag lagade den sist. Han älskade den, men jag blev inte förvånad.

Till efterrätt toppade jag verkligen alla förväntningar. Han såg ut som ett barn på julafton när jag dukade fram min cheesecake med kinder choklad. Helt klart värt mödan det tog att göra den. Vi åt så vi mådde illa. Paltkoma fick verkligen en ny innebörd.

Lördag:

Direkt när jag vaknade ringde jag mamma & kollade om dom hade någon god frukost hemma, vilket dom hade. Så jag packade med mig hunden i bilen & rullade mot Röste. Min lilla fristad. Tog morgonpromenaden ner mot våran å, plumsande i snö. Olle var helt till sig.
Även fast det var några år sedan jag flyttade hemifrån så styr jag & ställer nog minst lika mycket om hur dom ska ha det hemma. Haha... Jag möblerar alltid om på något när jag är där.
Idag hjälpte jag mamma att ställa fram alla julsaker, sätta upp bonader & slå in julklappar. Så otroligt mysigt det vart! Julkänslan är verkligen som störst där hemma på landet med familjen.
Emil & vår barndomsvän Jonas kom även förbi. Kikade på hockey & pratade om massa tok man lyckats med i livet.

När klockan började närma sig 18 rullade jag hemåt & plockade med köpmat till mig o Simon. Han skulle ha Thai, som jag inte är så förtjust i. (?) Jag tog en pizza för att det var så länge sedan.
Sen blev det att äta framför tvn. Det var tydligen JÄTTEVIKTIGA fotbollsmatcher, (konstigt att alla matcher är så viktiga jämt. Någon som känner igen sig?) som vi skulle kolla på. Jag råkade somna.. Blev väckt när alla matcher var färdigspelade & vi knäppte på 2 filmer. Simon jobbar natt på söndagar, då kan vi inte lägga oss i tid. Eftersom han behöver sova så länge som möjligt in på dagen.

Söndag. Första advent.
Nu får man äntligen vara julgalen utan att folk kollar snett på en. ;) Jag har putsat varje vrå av vår lägenhet. Kånkat upp julkartonger med pynt & elljusstakar. Slog även in årets första julklappar & alla känns hittills så himla genomtänka o rätt. Bästa känslan när man vet att man lyckats. Jag & olle myste ikapp på kvällskvisten medan jag lagade veckans matlådor med ett glas glögg. (Förbereder maten så man slipper stressa innan nattjobbet.)

Emil & Lina som hade varit ner på julskyltningen kom förbi med KNÄCKÄPPLEN till mig & Simon. Hur gulligt är inte dom? Snappat upp att jag vilja ha smaka eftersom jag inte ätit det sen jag var liten. & som då var det de bästa jag visste, haha.
Mår så bra att se dom tillsammans, Lina är verkligen en toppentjej.

Likes

Comments

Jag skulle överraska min käreste med en tre-rätters middag. Efterrätten vill jag gärna ha relativt färdig före, då man annars tillbringar mycket tid i köket när man bjuder på många rätter. En snabb googling på efterrätter med kinder & denna goding dök upp. Känner man Simon vet man att det här är to die for. Aldrig har jag sett hans ögon lysa så mycket som när jag dukade fram den här. Instagramvänlig var ett av de första han sa. :)
(receptet hittade jag här )

Ingredienser:

Botten:
20 st digistivekex
140 g smör

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
500 g ohiladelphiaost
1 dl florsocker
200 g kondenserad mjölk
4 st kinder maxi

Topping:
6 st kinder maxi
Olika varianter av kinderchoklad till garnering

Gör såhär:

Botten:

Mixa digistivekexen i en matberedare till fina smulor.
Smält smöret & tillsätt sedan det.
Häll blandningen i en springform, 23 cm i diameter & platta till ytan.

Fyllning:
Blanda ihop philadelphiaosten & florsocker i en bunke.
Viska grädden & vaniljsockret tillsammans i en annan skål.
Blanda ner grädden i philadelphia-blandningen & rör ihop till en jämn smet.
Skär upp dina kinder maxi i bitar & blanda ner dom & den kondenserade mjölken i philadelphia-blandningen.
Häll över blandningen på digestivebotten & jämna till med en slickepott.
Plasta in formen & ställ in i frysen minst 6 timmar..

Topping: När cheesecaken är fryst. Smält kunder maxi chokladen över ett vattenbad & häll över cheesecaken. (Här måste du vara snabb att bre ut eftersom chokladen stelnar fort.) Toppa med olika sorts kinder choklad.


Låt cheesecaken stå & tina en stund innan servering.

Likes

Comments

Det här är ett kärt recept som jag bakar fler gånger per år, men mest under juletider. Saftigt bröd som är en uppskattad julgåva inom släkten. Receptet kommer från början från mammas jobb.

Ett litet tips som jag brukar göra när jag ska till att baka är att jag förbereder för nästa bak. Fyller upp fryspåsar men de torra ingredienserna, så när jag ska till & baka så behöver jag bara tillsätta det blöta. Går superfort & man slipper dra fram alla olika mjölpåsar varje gång. :) Brukar göra ordning 4 påsar åt gången, dom går åt fort!

Ingredienser:
3 dl Rågsikt
3 dl Grahamsmjöl
2 dl Vetemjöl
1 tsk Salt
2 tsk bikarbonat

Blanda dessa ingredienser i en bunke & ha sedan i:

1/2 dl Sirap
1 dl Mjölk
3 dl Fil
6 msk Lingonsylt
Linfrön
Russin
Solroskärnor

Blanda ihop allt väl i bunken.
Häll sedan smeten i en smord 2 liters form.
Grädda i 175° i 60 minuter.
Pensla ovansida med vatten efter gräddning.
Låt svalna innan servering.

Likes

Comments

Jag & Simon har en oskriven regel att inte köpa julklappar till varandra, då vi tycker att det är en sådan hysteri & hellre ger varandra något annars bara sådär spontant. Eller lägga lite extra slantar på födelsedagspresenter. Faktiskt väldigt smart tycker jag. Då det är barnens jul & vi två har ju några år på nacken nu. ;)
Men jag älskar julen, så jag brukar alltid få sms från vänner som undrar vad dom ska köpa till sina pojkvänner. Samt att jag alltid är involverad i vad min mor o far köper till mina kusiner & min bror. Stillar min dos där när det kommer till julshopping.








En ny skjorta.
Jag gillar Ralph laurens slim fit skjortor.






Nya kalsonger. Tråkigt att lägga pengar på själv, men väldigt roligt att få.





Parfym är alltid uppskattat & jag har utnämnt mig till Simon parfymköpare. Jag älskar att välja flaskor som ska stå på badrumsskåpet & bestämma doft på min älskling. Så parfymer har han fått ett x antal. Kan inte låta bli.

Dolce & gabbana the one, är en av mina absoluta favoriter.
50 ml kostar ca 550.




En ny klocka.
Klockan till höger fick Simon utav mig för något år sedan & jag älskar den än. En klocka brukar vara den enda accessoarer killar använder sig utav, (iaf för min pojkvän) därför kan dom inte få för många.

Jag gillar dom flesta klockorna från Gant, Triwa & Daniel Wellington.

Ett super nintendo mini. Mest för att jag själv vill ha ett, då kan man ju slå 2 flugor i en smäll & ge bort ett till sin älskling eller vän.

Morgonrock. Supermysigt att hoppa i efter man duschat/badat. Ultimata fredagsoutfiten för en hemmakväll. Jag köpte den blåa till simon för något år sedan, bästa investeringen då jag använder den minst lika mycket. Haha...

Eltandborste. Guds bästa uppfinning. ;)

Jag har en förmåga att borsta för hårt med vanligt tandborste & har borstat sönder mitt tandkött... Med eltandborste får jag samma rena känsla utan att behöva ta i & mitt tandkött tackar mig idag för det.

Simon tappade sin lite dyrare eltandborste i golvet så den sprack. Jag köpte då Oral-B vitality D12 till honom, kostar 249 kr på elgiganten & är minst lika bra som dom lite dyrare. Han är nöjd.





En ny kopp/mugg om han gillar att dricka kaffe eller te.
Jag köpte oss en mugg från lexington, superfina & mysiga att duka fram till frukosten. MEN diska dom ej i diskmaskin, då insidan får småsprickor. Inte så roligt.. Tur det inte syns.




Andra bra tips tycker jag är
En skön hoddie med dragkejda.
Nya tofflor.
Tshirt.
Träningskläder.
Mjukisbyxor.
Sneakers.
Väska.
Bok.
Högtalare
Apple tv/chromecast.
Nya knivar till köket.
Presentkort på massage.
Vantar, halsduk.

Likes

Comments