Hej,

Köfte är en typisk turkisk rätt som lagas rätt ofta och är nästan ett måste när man är ute och grillar. Den kan tillagas på lite olika sätt och smaksättas / kryddas efter smak.

Här kommer ett recept på min version av köfte:

- 1/2 kilo köttfärs (nöt eller lamm, jag brukar ta blandad)
- 1 gul lök
- 1 ägg
- 1/2 dl ströbröd
- 1 msk olja
- salt, peppar,  oregano

Gör så här:

Skala och riv löken och blanda den med resten av ingredienserna i en bunke. Enklast är att man knådar den till en massa. Sedan formar du de till pannbiffar som du ser på bilden nedan. Du kan antingen steka de i lite olja i stekpanna eller grilla de i ugnen (eller på en riktig grill).

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej,

Idag testade jag att göra en lemonad-har faktiskt aldrig gjort det tidigare.  Jag tittade runt på lite olika recept på nätet men det slutade med att jag gjorde en egen version som tog ca 10 minuter att förbereda :)

Du behöver:

- 5 medelstora citroner
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 l vatten
- några färska myntablad

Gör så här:

Tvätta citronerna noga och dela sedan varje citron i 4 delar. Släng ner citronerna och sockret i en matberedare och kör på full effekt tills allt blandas till en massa. (Jag blandade även ner några myntablad som gav en jättefräsch smak.) Häll sedan i hälften av vattnet och kör på full effekt i ca 1,5-2 minuter. Sila ner blandningen i en kanna / karaff.  Häll i resten av vattnet och rör om. Ställ i kylskåp tills den kallnar eller servera direkt med några isbitar i varje glas.

Hoppas det smakar ;)

Likes

Comments

Hej!

Den här soppan är otroligt svalkande och är en perfekt "sommarsoppa". Du kan göra en större sats och förvara den i kylskåpet i 2-3 dagar. Bara att ringla lite olivolja över den och servera som den är.

Du behöver:

- 1 dl hel vete
- 1 dl kikärtor (kokta)
- 3 dl turkisk yoghurt
- 3 dl vatten
- mynta

Gör så här:

Koka vetekornen i 3 dl vatten tills de blir mjuka (ca 30 min, ta mer vatten om det behövs), låt svalna. Blanda i kikärtor, häll över yoghurten som du har vispat med 3 dl vatten. Smaka av med salt och mynta (torr eller färsk mynta funkar lika bra). Låt kallna i kylskåp i 4-5 timmar. Ringla över olivolja och servera i en skål.

Afiyet olsun.

Likes

Comments

Hej,

Nu när sommaren närmar sig fylls det turkiska köket med en massa kalla rätter lagade i olivolja. Färska bönor är en av dessa rätter och personligen också en av mina favoriter. Ett stort plus för att den är så lättlagad ;)

Det du behöver är :

- 1/2 kilo färska bönor
- 1 medelstor gul lök
- 1 medelstor tomat
- 3/4 dl olivolja
- 1/2 tsk honung (flytande)
- salt

Tillagningen är det enklaste! Du bryter av och slänger bort bägge topparna av bönorna och sedan delar / bryter du dem i 2 eller 3 bitar. Tvätta bönorna,  sila och lägg de i en kastrull. Hacka löken, skär tomater i bitar och lägg de på bönorna. Häll i olivoljan och honungen. Salta. Sätt spisen på medelvärme och låt "småkoka" i ca 35-40 min. När bönorna är mjuka så kan du stänga av spisen.

Den här rätten äts kall som förrätt eller som tillbehör till någon stekt köttbit.

Afiyet olsun.

Likes

Comments

Hej,

Den här fruktpurén är Taygas favorit och innehåller en massa vitaminer och mineraler. 

Det du behöver är:

- 2 äpplen
- en liten bit pumpa (jag hade det i frysen)
- några valnötter
- några katrinplommon (ibland byter jag ut det mot torkade aprikoser eller så tar jag ett par st av båda)

Pumpa ger otroligt bra näring och katrinplommon håller igång magen. Den här purén innehåller även bra med järn. Jag brukar ha den i min sons gröt eller blanda den med yoghurt (+ 1 tsk krossad havregryn) och ge den till honom som mellanmål.

Jag skär äpplen och pumpa i bitar och lägger ner alla ingredienserna i Philips Avent ångkokaren som vi har. När purén har "kokat" färdigt så mixar jag den i maskinen.  Det blir flera portioner och kan frysas in.

Hoppas det smakar ;)

Likes

Comments

Hej,

Den här salladen är helt påhittad men faktiskt så blev den ganska lyckad!

Jag tog egentligen det vi hade hemma i kylskåpet. Isbergsallad, färsk mynta, kålrabbi, tomat och fetaost. Till dressingen blandade jag ihop granatäppelsirap, olivolja och salt. Skär allt i bitar, häll över dressingen.  Det tog ca 5 minuter att förbereda den och tro mig...den är nu en av mina favoritsallader! :)

Ha en bra dag!

Likes

Comments

Hej!

Här kommer recept på en typisk turkisk rätt. Börek går att laga i oändligt många varianter men denna gång lagade jag den med köttfärs. Det du behöver är:

- 1 pkt yufka (en sorts filodeg som du kan hitta i utländska livsmedelsbutiker)

- 1/2 kilo nötfärs

- 2-3 msk olja

- 1 gul lök

- salt, svartpeppar, ev lite oregano

Äggstanning:

- 1 ägg

- 1 dl yoghurt (naturell eller mildyoghurt funkar bra)

- 1 dl mjölk

- 1 dl olja

- Salt

Gör så här :

- Fräs köttfärsen i oljan och fortsätt fräsa några minuter till med den hackade löken. Smaka av med kryddor.

Vispa ihop alla ingredienserna till äggstanningen.

- Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en djup plåt.

- Pensla plåten med lite olja och lägg ett lager med yufka. Häll 2-3 msk av äggstanningen över degen och lägg på ett lager till med yufka.

- Strö över ca 1/3 av köttfärsblandningen och fortsätt att göra på samma sätt tills yufka tar slut. OBS! Det ska inte läggas någon köttfärs på sista yufka-bladet utan då ska man endast hälla resten av äggstanningen som blir kvar. (om du önskar så kan du garnera med t ex sesamfrön).

Grädda i mitten av ugnen tills börek får färg (ca 25-30 minuter). Skär den i bitar och servera som den är eller med lite sallad till.

Börek med köttfärs är godast att äta när den är varm men kan även värmas i micro i efterhand. Den går även bra att frysa in.

Afiyet olsun! :)



Likes

Comments

Hej,

Häromdagen skickade jag ett recept på en blomkålssoppa och skrev att jag ska använda den andra hälften av blomkålshuvudet till en gratäng. 

Här kommer receptet:
- 1/2 blomkålshuvud (förkokt)
- 4 dl mjölk
- 50 gr smör
- 2 msk vetemjöl
- salt & peppar
- ost

Smält smöret och strö försiktigt vetemjölet. Vispa ner mjölken och låt såsen puttra (fortsätt vispa lite lätt) tills den tjocknar.  Salta och peppra efter smak.

Lägg blomkål i en ugnssäker form,  häll över såsen och avsluta med riven ost.

Gratinera i ugnen i ca 20-25 minuter (200 grader).

Smaklig måltid! :)

Likes

Comments

Hej,

Jag köpte ett stort blomkålshuvud som jag tänkte använda till 2 rätter - soppa och ungsgratinerad blomkål.

Jag började med att koka hela blomkålshuvudet, sedan använde jag hälften till varje rätt. Recept på gratinerad blomkål kommer så småningom.

Du behöver :
- 1/2 blomkålshuvud
- 1/2 liter vatten
- 1/2 liter mjölk

- 1 matlagningsgrädde (eller vanlig vispgrädde)

- 3 msk vetemjöl
- salt & peppar
- gurkmeja
- curry

- ingefära

Gör så här :
Koka upp vattnet och lägg i halva förkokta blomkålshuvudet. Vispa slät med en stavmixer. Vispa vetemjöl och kryddor i mjölken i en bunke. Vispa ner denna blandning i blomkålssoppan under omrörning. Fortsätt vispa lite lätt och låt puttra i ca 8 minuter.

Servera soppan med en bit bröd.

Smaklig måltid ;)

Likes

Comments

Hej,

Idag vill jag berätta lite kort om sucuk (uttalas sodjok)som är en sorts vitlökskorv. Den äts mestadels till frukost och då kan man antingen skiva ock steka dem eller steka dem tillsammans med ägg. Det finns en mild och en stark variant. Personligen föredrar jag den starka varianten som smakar mycket och passar perfekt till ägg / omelett. Man kan också använda sucuk till annat, t ex i varma mackor, pastasåser, pizza ja...allt som man tycker att den passar i egentligen.

Sucuk finns att köpa i utländska livsmedelsbutiker samt i vissa matvarubutiker som säljer utländska produkter.

Ha en bra dag!  :)

Likes

Comments