Tankar

-Har inte tränat på ett år och vill bara bli starkare och få lite muskler. Kanske ska börja boxa? Vi får se..

-Vill bara få allt som har med skolan överstökat. Vill ha mitt gymnasiearbete färdigt så att jag slipper tänka på det.

-Hinner inte göra mycket kul nuförtiden pga plugg och jobb. Men när stressen lugnat sig tänker jag fika med kompisar, gå på föreställningar och dansa.

-Våren-Behöver jag ens förklara?När våren kommer ska jag köpa en ny vårjacka och börja klä mig snyggt istället för att döda varje outfit med en tjocktröja.

-Studenten-Som jag längtar! Känner mig nästan redo nu!

-Jag, Emma, Fanny & Clara har nästan bokat klart alla resor vi ska göra i sommar! Vi har fortfarande lite boende och tågbiljetter att boka men snart så!

Likes

Comments

Allmänt

Kom nyss från jobbet och gör en ny Spotify-Lista istället för att plugga. Prokrastinering är verkligen min forte. Jag sitter verkligen i skiten med plugg just nu med tre F-Varningar och gymnasiearbete. En hel Historie-komplettering vid sidan om för den delen också. Hatar att pluggstress är det enda jag bloggar om men vafan det är ju det enda mitt liv går ut på.

Hur som helst så har de två veckorna som gått sen Indien varit sådär. Fick verkligen en chock när jag kom tillbaka då jag blev påmind om hur otrevliga och kalla stockholmare är. Blev kallad för hora och massa andra skällsord av en kund på kaféet jag jobbar på för att jag ej gav honom gratis fika. Darrade och var ledsen hela dagen på grund av honom. Klart något liknande skulle hända i Indien, men folket där är generellt mycket varmare och trevligare och är inte giriga och själviska på samma sätt. Jag har dock vant mig nu och kan inte göra mer än att längta till nästa resa. Sorgligt men sant. Tröstar mig själv med nedanstående händelser:

Reunion med min bästa eritrean

Shilan min fina! Vi var på coolaste kaféet och fikade!

Vet inte vad det heter! Får gå till Kungsgatan och kolla.

Världens bästa skola och elever tog initiativ och anordnade en skolstrejk för en elev som håller på att utvisas. Jag hoppas verkligen att initiativet gör skillnad och att eleven får stanna.

The Weeknd! Hittade sista minuten biljetter och följde med Mona och Sara. Fick helt ärligt talat identitetskris av att alla som skulle till konserten såg ut som mig. Antingen var det med massa blatte-tjejer med hoop-örhängen eller massa Beckys! Vi hade inte världens bästa platser men ljudet hördes bra och han är otroligt bra live!

Likes

Comments

Resor

Var på fältstudieresa med min klass i Indien! Vi var där i 3 veckor och bodde på en skola som heter Mitraniketan. Den ligger i Vellanad, en ort i Thiruvananthapuram och delstaten Kerala.

Syftet med resan var att samla information till vårt kommande gymnasiearbete. Vi har två månader på oss att skriva en rapport på många sidor vilket känns stressigt, men vi har all data vi kan få och processen dit har varit bra, så jag ser fram emot att få den gjord!

Det vi gjorde var att varje projektgrupp fick varsin by de skulle undersöka. Byn min projektgrupp undersökte heter Veliyannor och ungdomar var vår fokusgrupp. När vi väl var ute på fält intervjuade vi byborna om byn samt om deras liv. Efterarbetet gick ut på att koda alla intervjuer efter en modell med fokus "människa i fattigdom". Efter det gjordes en avgränsning och en fallperson med en frågeställning till varje elev valdes ut.

Nu när jag beskriver allt det här låter det så opersonligt och tråkigt. Det egentliga syftet med resan var att få en inblick i hur fattigdom ser ut och inte bara läsa om det i böckerna. Kort sagt få bortskämda västerlänningar att inse hur de flesta i världen har det samt hur tacksamma vi borde vara över att vi är den lilla procenten i världen som har de privilegierna vi har.

Det pappa sa innan jag åkte var att han ville att jag skulle få inblick, ha samma livsstil som han hade när han var barn. När pappa var liten växte han upp i en liten fattig kurdisk by där de levde utan el och rinnande vatten. För 30 år sedan undersökte en rik amerikanare pappas by. 30 år senare ska hans dotter på en sådan resa i en annan by, nu med ombytta roller. Dottern är den rika som besöker de fattiga. Maktrollerna är tydliga i huvudet och skuldkänslorna är stora. Varför ska jag följa med en vit klass och intervjua människor när jag egentligen är/borde vara mer lik människorna som blir intervjuade?

Detta var min inställning innan, men väl ute på fält, blev det annorlunda. Väl ute på fält försvann maktförhållanden i huvudet. Byborna välkomnade oss som om vi vore deras egna.
Väl ute på fält var det 35 graders sol på huvudena och helt klibbiga av svett blev vi också. Väl ute på fält hade vi en tolk som knappt kunde engelska vilket gjorde allt mycket svårare. Jag nästintill hatade henne pga frustration. Nu i efterhand vet jag att hon var den enda som försörjde sin familj och behövde jobbet så allt förlåtet.

Dag in och dag ut var allt i rutin. Under dagarna var vi ute på fält och under kvällarna kodade vi data. Vi visste vad morgondagen väntade. Oftast var dagarna långa och ansträngande och alltid var jag nöjd över att ha klarat ännu en dag. Det var absolut inte lätt att vara ifrån sitt normala liv, utan internet, utan någon kontakt med omvärlden men absolut var det givande och nyttigt att göra.

Det jag haft mest problem med är att det inte var något slags utbyte. Vi fick besöka bybor och höra deras berättelser. Nu ska vi analysera deras berättelser och göra en rapport om utveckling utan att ens lyfta dessa människor ur fattigdom eller
ge något tillbaka. Då blev maktrollerna tydliga igen och skuldkänslorna kom tillbaka.

I framtiden vet jag i alla fall att jag vill göra liknande resor framöver. Fast med någon slags organisation som kanske kan göra skillnad. Kanske ska bli biståndsarbetare när jag blir äldre?

Dela rum med Emma och Sofie var det bästa. Vi sov tre sängar i ett litet rum, tvättade för hand och skrek varje gång vi såg kackerlackor och spindlar. Skriva dagbok, läsa och babbla till sömns var dagligt tidsfördriv.

Första dagarna

Vi köpte indiska kläder för att visa respekt, anpassa oss till deras klädkoder. Inte för att ha det som fashion statement. Så inget CA här inte tycker jag

Ute på fält. Så mycket färg överallt!

Jag har aldrig fått lika mycket komplimanger över mitt utseende som jag fick i Indien. Människor på gatan gick fram till mig och sa något fint om mitt ansikte. Jag älskade uppmärksamheten men jag förstår ju att det är för att jag är vit inom deras referensram. Deras ideal är mörkt hår och ljus hy och även där existerar en vit hierarki bland people of color.

En av två lediga dagar från fältarbetet fick vi åka till stan som ligger en timme bort. Vi besökte tempel som man ej fick fota (visste inte då oops!)

Ni förstår ej hur många det var som kom fram till oss och ville fota (västerlänningar på språng!) 

Vi åt en måltid som lätt platsar topp 10 bästa måltiderna jag ätit i hela mitt liv. Äta med händerna är så bra! Jag är van vid att plocka upp mat med bröd (Så vi gör hemma) men tycker att äta med händerna är så mycket bättre! En njuter verkligen av varje tugga.

Här åt vi middag hos Panchait-ledaren. Tolken bredvid Emma blev jättekär i mig och lämnar mig inte ifred nu på sociala medier :/

Solnedgång och bästis

Hinduisk festival!

Min fina fallperson Ammu och hennes familj som jag kommer skriva hela mitt gymnasiearbete om. De välkomnade oss alltid hem till de och var så himla gästvänliga. Förstår ni varför jag har problem med att det inte var något slags utbyte? Önskar jag kunde ta med Ammu och hennes familj till Sverige och visa de Stockholm i någon vecka. Har deras nummer hur som.

Föreläsning

Vår andra och sista lediga dag spenderas på Verkala Beach. Det kryllades av vita personer i dreads, bindis och henna som nyligen hade hittat sig själva, och hungriga försäljare som vänta på att hyckla rika västerlänningar. När vi kom tillbaka från stranddagen höll alla med om att vi var så tacksamma över att ha sett Kerala "på riktigt" genom att faktiskt se hur människor lever osv.

Vi drack lite juice efter de kraftiga vågorna!

Jag, Blenda och Zelda fick ryck och bestämde för att tatuera oss! Tatuerade en liten sol på foten och är så nöjd med den!

Bästa med resan var kvällarna när vi var klara med all arbete för dagen och kollade på stjärnorna. Saknar så mycket.

Likes

Comments

Inspiration

Jag är just nu helt besatt av allt som har med franska kvinnor att göra. Sättet de för sig, rör sig. Deras livsstil, modet, allting. Just nu är det bara en dröm men någon gång i framtiden ska jag och Emma bo i Paris och leva wannabe-livet.

​Bilder lånade från Jeanne Damas och lite andra ställen.

Likes

Comments

Resor

Jag var i Österrike med familjen i 10 dagar. VI har släkt där så vi besökte de samt turistade lite i Venedig över en dag!

På språng!

Finaste kusinerna (+Elin då)

Längtar till att åka hem till byn nästa år och äta glass i mosters kök så som vi gjorde 10 någonting år tillbaka.

Vi vandrade lite på bergen näst sista dagen och precis när vi nådde toppen började det snöa. Lite förvarning till när jag kom hem till Stockholm igen kan man ju säga.

Finaste utsikten någonsin

Venedig. Kl 7 var vi framme och kl 23 var det hemfärd.

Charmigaste staden.

Mamma och syster expressing feelings

Mememe

Likes

Comments

Allmänt

Har varit så taggad på livet sen Berlin men pga förkylning har jag stannat hemma och inte gjort något på två veckor. Trots sjuk drog jag på utflykt med klassen! Vi var på vandring runt Nacka området och förberedde lite inför fältstudieresan.

Nils hade Halloweenfest i lördags!

Hade lite sen födelsedagsfika dagen efter med mina älsklingar. Fick present och allt <3

Likes

Comments

Tankar

Fyller 18 om en timme. Här är en prettolista

1. Res. Så mycket det går. Res för att det inte finns något bättre än att upptäcka nya platser, slippa vardagsstressen och fylla på med vitamin D.

2. Läs böcker. Man blir smartare och skolas för varje bok. Och ja, det är ok att läsa om alla Twilight böcker.

3. Vi lever i ett Patriarkat där jag pga mitt kön och min etnicitet måste jobba dubbelt så hårt.

4. Tid läker alla sår. Hur trasig jag än känner mig efter hemska saker som hänt så kommer det gå över.

5. Min mamma är allt och hon är människan jag värderar högst i mitt liv.

6. Organisation och planering är nyckeln till produktivitet.

7. Rensa negativa människor ur mitt liv är väldigt tillfredställande.

8. Alla kan inte anpassa sig efter vad jag vill och tycker. Jag måste lära mig att kompromissa för att undvika konflikter.

9. Jag har världens bästa vänner och vikten av vänskap är något jag lärt mig att värdera enormt mycket.

10. Ägna tid åt mina intressen är något jag måste prioritera högre.

11. Jag kan var smart och uppfixad på en och samma gång utan att det ena diskrediterar det andra. Feminitet är inte lika med idioti.

12. Identitet är något växande och är en process. Det betyder alltså att det är okej att förändras.

13. Den enda bekräftelsen jag behöver någonsin är min egen. Jag behöver inte bevisa något för någon.

14. Självkritik gör inte saken bättre och jag är ej perfekt.

15. Jag älskar inte alltid min kropp men den funkar och är frisk än så länge och jag skulle aldrig byta ut den mot någon annans.

16. "Du är den enda personen du måste leva med varje dag i resten av ditt liv. Det är klart din självkänsla är det du måste prioritera framför allt annat." - Fanny Björck

17. Vara öppen med mina brister. Folk beundrar tydligen ärligheten!

18. Det finns inget jag är stoltare över än min bakgrund. Är så stolt över hur mitt folk visar upp sina ärr med stolthet, hur de trots tortyr förlåter svek efter svek. Hur vi lyckats behålla vår kultur och vårt språk trots tvångsassimilation. Hur våra kvinnor står i frontlinjen och krigar mot Daesh. Det finns inget jag är stoltare över än att vara kurd.

Likes

Comments

Allmänt

​Fikade men de som är fina som få första skolveckan och lyssnade på favoritbandet live!

Likes

Comments