Hejsan!

Det har varit en helg i Forsa och med Misans goda mat.
Vi har haft tända ljus, myst och ätit gott.
Bara varit som vi behöver ibland.
En sväng till jaktstugan blev det, på vägen mötte vi två älgar.

En av maträtterna vi ätit i helgen.
Här har vi svängt ihop söndagsrester på tortillabröd med ost.
Ha alltså tortillabröd och ost hemma, sen är det bara att rensa rester i kylskåpet och in i ugn så har du söndagsmys!








Helgen avslutades med finlunch hos syster yster.

Nu till södern!
På återseende efter Italien-resan :-)

Kram & 😘
Fredrika

Likes

Comments

Hej!

Hur har ni det, nu när hösten börjar komma på allvar? Kanske vi inte sett kylan riktigt än här i Västerås, men färgerna är vackra och det är härligt att vistas utomhus. Det finns ju inte något som heter dåligt väder, utan bara dåliga kläder. 😉

Passa på att njuta av vad varje årstid har att erbjuda.

Den här veckan är en vecka som många andra, hämta och lämna barn (Elli), jobba, träna och laga mat. Och framför allt, att försöka vara ute så mycket som möjligt. Vi går mot en mörkare period och då är det viktigt att få så mycket dagsljus på oss som möjligt,
så passa på när ni kan.

Det är också en mysig period där vi kan tända ljus, en brasa och bara vara. Älskar att tända ljus (Fredrika), ja ni vet ju hur lång tid det tar att tända alla ljus i Talltorps-huset. Det har varit en regnig vecka och det gäller att göra det bästa av det.

Men kanske till ämnet, vad har vi ätit för mat den här veckan? 

I den "Raquettska" familjen har vi ätit samma nästan varje dag. Måndag till torsdag har vi gjort smoothies för fulla muggar.
Vi har kommit in i en smoothie period och dricker smoothie till frukost och middag. Till middag lägger vi till ägg också.
Vi blandar naturell kvarg, frysta bär, kiwi, banan, proteinpulver, och bubbelvatten. Det är gott, nyttigt och bekvämt.



Till luncherna blir det lax, sallad och en krämig romsås. Vi har hittat en krydda som är supergod på lax "Sesamfrön och Wasabi".
Ett måste här hemma nu. Lite salt och ev lite citronpeppar så får du en god lax att steka i ugn.


        

En bra vecka med andra ord 😄

I familjen Ryttinge/Nordin har vi ätit lite allt möjligt denna vecka.
Det jag tyckte var godast denna vecka är vår otroligt goda och matiga lax-soppa, som jag gärna vill dela med mig till er.
Börja med att skala fyra stora potatisar och två stora morötter .
Stek detta tillsammans med lite vitlök, tills det har börjat mjukna lite.

 

Därefter häller man i 1 liter vatten och kryddar med grönsaksbuljong, hummerfond, peppar, aromat, sambal olek
och så hade vi även i frysta “italienska örter”.

Vi kryddar efter egen smak så det är lite svårt att skriva hur mycket av allt, smaka av och se vad ni kommer fram till.

Koka i 20 min.

Därefter häller du i 2 dl grädde och purjolök, krydda mer om så behövs, låt sedan koka i 10 min till.

   

Skiva 4 laxfilér i små tärningar och lägg i soppan, låt koka 5 min.

Precis innan servering lägg i delade körsbärstomater.
Servera med en macka och ett glas mjölk.

Smaklig måltid!

Nästa vecka är karlarna på jakt, då är det älgjaktsveckan i Forsa (utanför Glada Hudik),
då har vi jaktänkor passat på att åka på lite olika resor. 
Vart och vilken mat vi äter blir nästa veckas tema.

Må gott och ta hand om er!

Kramar & 😘
Fredrika & Elli

Likes

Comments

Godkväll

Premiär för vårt första blogginlägg!

Ja nu har männen åkt på jakt och Jimmy har hunnit skjuta också.
Vi har varit i lekparken med Simon och Oliver, sen började vi dona med maten.
Det blir en förrätt och en huvudrätt. Barnen ville dock ha plättar 😊 och det fick det självklart.

Förrätt - Ostkorgar med Prosciuttoröra 2 pers

Först skall ostkorgar förberedas. En näve ost är en korg, lägg osten på bakplåtspapper.
Grädda i ugn tills allt har smält ut, ca 200 grader.
Ta ut och vänd över på exempelvis ett smalt glas, för att låta det stelna till en korg.
(Vi klippte isär bakplåts pappret för att lättare kunna vända respektive korg)

.    

Förbered röran.

ca 3 msk kvarg
ca 60 g färskost 
några nypor riven parmesan 
4 skivor hackad prosciutto
krydda efter behag med salt, peppar, chiliexplosion och basilika. 

Rör ihop till en röra och lägg upp i skålarna precis innan servering.  
Garnera med exempelvis dill eller babyspenat som det blev i det här fallet.

         

Detta var gott, men vi känner att vi måste testa detta recept lite mer för att hitta den perfekta kryddblandningen. 😉

Huvudrätt - Laxfilé med romsås i ugn 2 pers

Förbered såsen

Grädde (vi använde Milda mat extra) - rom - dill - lite hackade räkor - krydda med citronpeppar, salt och honung efter behag.

Lägg upp fisken i en ugnssäker form och krydda med kryddan "wasabi och sesamfrön".
Lägg en bit brieost ovanpå och slutligen lägg på sås runt om.


             

In i ugn på ca 200 grader tills laxen är klar.
I slutet fyller vi på med mer sås.

Serveras på en bädd av babyspenat och ugnsrostad småpotatis.

Det här blev riktigt gott!


Till detta dricker vi Cola Zero i vinglas 😄

Kramar & 😘 Fredrika & Elli

Likes

Comments