Header
ejs

Detta blir ett första inlägg där jag börjar mina analyser så varför inte ta något väldigt aktuellt? Det vill säga, mordet på Tova Moberg. Detta är ju ett fall man håller på att utreda och därför ska det bli spännande att analysera och se om mina analyser och tankar stämmer.

Jag börjar med lite fakta. (All fakta och information är hämtad från media och därför kan jag ej garantera att all fakta och information stämmer).

Offret:

Tova Moberg var en tjej på 19 år från byn Njutånger utanför Hudiksvall. Hon skulle lördagen den 13 maj på en fest men valde istället att åka hem till sin expojkvän. Vid 21 tiden skrev hon med en vän på snapchat, de diskuterade balklänningar då de båda skulle ta studenten nu i juni. Nästa gång någon hörde något från henne var runt midnatt då hon ringde en annan kompis och då mådde hon fortfarande bra. Efter det finns inga spår av henne fram tills runt 02 tisdagen den 16:e då polisen meddelar att de hittat en kropp som åklagare Christer Sammens strax efter lunch bekräftar är Tovas kropp. Dödsorsaken har inte med vattnet att göra utan hon har förmodligen mördats med hjälp av något tillhygge och gärningspersonen har sedan dumpat kroppen i vattnet i ett försök att gömma den.

Misstänkta:

Under natten mot måndag hämtas tre killar i 20 års åldern in för förhör, efter förhören anhålls alla tre. På onsdagen den 17 maj anhålls en 22 åring och de andra två som sitter anhållna släpps. Den 22 åriga mannen är Tovas expojkvän som hon ska ha besökt under kvällen.

Under söndagen ska Tovas pappa ha sökt upp 22 åringen för att fråga vart hans dotter tagit vägen. 22 åringen ska då ha uttryckt oro och hjälpt Tovas pappa att leta efter henne.

22 åringen och Tova har haft ett förhållande i nästan 4 år. Tovas vänner och familj beskriver förhållandet som destruktivt, han ska ha varit väldigt svartsjuk och kontrollerande och har inte velat att hon umgås med andra än honom. Förhållandet avslutades tidigare under året då Tovas familj i mars anmälde honom för misshandel på Tova då dom sett att hon haft blåmärken.

Information om 22 åringen hämtad från expressen:

Uppvuxen i Hudiksvallstrakten men har spenderat delar av uppväxten på en annan ort, där han bland annat gått grundskolan och fordonsprogrammet på gymnasiet. Såväl på grundskolan som i gymnasiet fick han godkänt i allt.

• Tillbringade nyligen tid i en annan svensk stad för att ta taxikort, men flyttade tillbaka till Hudiksvall efter att ha stoppats drogpåverkad i en bil.

• Har inte gjort värnplikten.

• Hade varit tillsammans med Tova Moberg i flera års tid när förhållandet tidigare i år tog slut efter att han polisanmälts för att ha misshandlat henne.

• Förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret. Har fått strafföreläggande tre gånger: Brott mot vägtrafikregisterlagen, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. Lika många gånger har han dömts till dagsböter i tingsrätten. Domarna gäller olovlig körning, ringa narkotikabrott i två fall samt rattfylleri.

Analys:

Detta är ett intressant fall. Det är otroligt tragiskt, en väldigt ung tjej som mist livet precis innan det ska börja på riktigt. Samtidigt som jag vill gå lös och analysera så vill jag vara lite försiktigt med att peka på någon som kanske är oskyldig. Men jag kommer att ta upp de jag tror utifrån den information jag tagit del av, sedan är det väldigt svårt då jag inte har tillgång till i närheten av vad ex polisen har, men jag går på det jag har.

Rent spontant känner jag såhär, Tova och hennes ex, han har fortfarande känslor för henne och är fortfarande väldigt svartsjuk och tycker det är väldigt jobbigt att han inte har de kontrollen över henne som han tidigare haft. Han försöker vinna tillbaka henne, hurvida hennes respons på det är väldigt svårt att avgöra, men förmodligen så vill hon inte återgå i ett förhållande. De fortsätter att umgås och eftersom att hon fortfarande verkar glad när hon pratar med sin kompis kring midnatt så antar jag att det ändå går bra. Men sen då? Det är här händelseförloppet blir mer oklart.

Scenario ett:

22 åringen inser att han inte kommer få tillbaka Tova och blir så svartsjuk och tycker att om inte han får henne får ingen ha henne, tar någon typ av tillhygge och dödar henne. När han dödat henne får han antingen panik eller bara inser att han måste gömma hennes kropp och dumpar då hennes kropp i sjön.

Scenario två:

22 åringen och Tova träffas och jag utgår ifrån att han vill ha henne tillbaka eller i alla fall känner av en del svartsjuka. De börjar diskutera eller till och med bråka, han tappar fattningen och tar i lite för mycket och råkar döda henne. När han inser vad han gjort får han panik och gömmer kroppen i sjön.


I båda dessa scenarion finns det en chans att han är påverkad av droger och/eller alkohol då han haft problematik med detta tidigare. Men detta och även inblandning av lite psykologiska perspektiv ska jag spinna vidare på i ett eget inlägg, då kanske det släppts lite mer information också.

Bilder tagna från expressen

Likes

Comments

Hej!

Jag ska börja med en presentation av mig själv och sedan ska ni få en liten inblick i vad mitt syfte med denna bloggen är.

Mitt namn är Juliette, jag är 20 år och brinner för ämnen som psykologi, kriminologi och juridik. Jag har läst ämnen som psykologi 1a, psykologi 2a och psykologi 2b, kriminologi, sociologi och privatjuridik och dom har verkligen väckt ett brinnande intresse. Jag vill då göra något där jag kan kombinera alla dessa ämnen och djupdyka i case kring dessa ämnen där jag kan fundera, resonera och analysera saker där jag får använda allt detta.

Så med andra ord, det är vad denna bloggen är till för, få göra allt detta och dela med mig av de jag kommer fram till. Det kommer nog att vara en lite rosslig startsträcka innan jag verkligen hittar flowet i det hela men jag hoppas att ni ska gilla det ni läser och ni är mer än välkomna att komma med egna tankar och idéer så att man kan bolla lite fram och tillbaka.

Likes

Comments