Heimelaga gjærbakst er noko av det beste eg veit! Det finnast utruleg mange ulike sortar man kan lage så lenge man har ei god grunnoppskrift. Eg har lenge leita etter ei god oppskrift til kveitebollar, kanelknutar, kringler og liknande, og eg har prøvd mange ulike oppskrifter med veldig varierande resultat. Det har resultert i at eg har prøvd meg fram og laga mi eiga oppskrift. Denne tenkte eg at eg ville dele med dokke!

Ditta treng du:

1kg kveitemjøl
2dl sukker
3 egg
2tsk vaniljesukker
1tsk kardemomme
1tsk salt
1,5 pk tørrgjær
2dl flytane smør
0,5dl rapsolje
4dl mjølkSlik gjere du:

1. Bland alt det tørre, utanom sukker, i ein bakebolle.
2. Bland egg og sukker.
3. Varm smør, olje og melk til ca 30 grader.
4. Tilsett melkeblandinga og eggblandinga i mjølet. Elt godt, men ikkje for lenge. Deiga skal bli blank og smidig, ikkje fast og hard.
5. La deiga kvile i 30 min.

No er deiga klar til å jobbast med.
Eg bruka å dele den inn i 2-3 emner, kjem an på kva eg skal lage.
For vanlege kveitebollar:
Rull ei lang og passeleg tjukk pølse, del opp i mindre emner og lag runde bollar.
For skillingsbollar:
Kjevl ut deiga til ein rektangel og ha på smør, sukker og kanel. Rull saman rektangelen og del opp i mindre bitar. Ca 2cm breie. Legg dei på steikebrett og trykk dei flate.
For kanelknutar:
Kjevl ut deiga til ein rektangel. Ha smør, sukker og kanel på halve. Brett så andre halvdel over og skjær i passeleg tjukke remser. Ca 2cm breie. Tvinn remsene og lag ein knute som du setter på steikebrettet.

Nedanfor ligg der bilete med framgangsmåte til miniflettekringler med vaniljefyll.

La heve i 60min. Steikast midt i ovnen på 200grader i 10-12 min. Avhengig av størrelse. Er dei små held det med 8-10min.
Kringle og klippekrans vil trenge noko lenger steiketid.


Disse er supergode og passar godt i selskap, som helgekos eller som gåve, fint pakka i cellofan med sløyfe på.


Med gjærbakst er det kun fantasien som set grenser, men hugs, bak alltid med kjærleik!
God bakst!

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - klikk her!

  • 257 lesere

Likes

Comments

Du veit den følelsen av å ikkje strekke til? Å føle at du ikkje er god nok som du er. At du alltid er i vegen.
Du vil så gjerne leve opp til forvetningane du ser føre deg dei har. Men klarar det ikkje. Følelsen av å kun vere god nok i augneblikk som passar fasaden. I ei perfekt billedleg verd.
Lenge streba eg etter å passe inn. Passe inn ein stad eg heilt tydeleg ikkje høyrde heime. Eg prøvde alt. Eg ville så gjerne.
Eg veit ikkje om det var meininga det skulle vere slik. Eg vel å håpe det ikkje var det. At det berre vart slik.
Eg var jo ikkje ein del av heilheta. Eg var utanfor rammene. Heilt utanfor..
Det gjor meg usikker. Usikker på kven eg er. Usikker på meg sjølv som person. Usikker på kor eg høyrde til. Eg byrja å føle noko var gale med meg.

Tankane om å ikkje vere god nok starta å prege andre delar av livet. Skule. Venskap. Og seinare i livet, i jobbsamanheng.
Eg var så utruleg usikker. Eg ville vere usynleg. Sjølv om eg eigentleg ville passe inn. Kombinasjonen av dei to var vanskeleg. Eg var konstant redd for å gjere feil. Å dumme meg ut. Noko så enkelt som å gå inn i eit gatekjøkken og bestille mat, ta ein telefon til nokon eg ikkje kjente, snakke framfor ei forsamling eller treffe nye menneskje var vanskeleg. Eg unngjekk det. Lot vere. Haldt meg heller heime. Eg følte meg utruleg liten. Liten og ubetydelig. At dei eg traff ville tenke at eg ikkje hadde noko der å gjere.

Mange år tok det før eg forsto at eg faktisk er god nok som eg er. Nesten tjueseks år. Om det var alderen, eller det at eg fekk alt på avstand, det veit eg ikkje. Truleg ein kombinasjon av begge.

No gir eg, unnskuld ordbruken, faen. Eg gir faen i kva folk måtte tenke og meine. Eg har ein stad eg høyrer til. Eg veit kva eg vil. Eg har klare verdiar. Eg har akkurat dei menneskja eg treng i livet. Som veit kva som er sant og ikkje. Eg har to nydlege gutar. Ein fantastisk kjærast. Verdas beste vener. Familie. Eg har alt eg treng. Eg treng ikkje dei som meinar noko anna, dei som ikkje trur. Eg har lagt det bak meg. Gått vidare. For kvifor skal andre sine meiningar bety så mykje? Dei gjere ikkje det. Dei små tinga i kverdagen, dei små augneblikka man deler med dei man er glad i. Det er det som faktisk betyr noko.

•••

Det er nok mange som slit med samme tankane eg har hatt. Som streba etter å passe inn. Som set seg opp usannsynlege tankar om andres meiningar og syn på ein sjølv. Eg veit kor vanskeleg det er å snu slike tankar. Vegen er lang, men det går.

Ikkje la andre få deg til å føle deg mindre verdt.

Du er god nok som du er.

Likes

Comments

•••

Gårsdagens kakeprosjekt var ei skikkelig jentete kake til ei jente som fyllte fem år i dag. Valet fall på ei rektangulær sjokoladekake med sjokoladesmørkrem, med eit lokk av kvit fondant, pynta med lilla og rosa blomar, med litt sommarfuglar inn i mellom. På toppen sto der ei lita rund kake i rosa med ei påteikna krone i royal icing. Til slutt påførte eg perlemorshimmer på heile kaka. Perfekt avslutning på ei prinsessekake.

•••

•••

​Neste prosjekt blir ei Doctor Mc Stuffinskake.. Gledar meg👏

•••


Likes

Comments

Eg bråvåknar. Det er framleis natt. Bekmørkt. Eg høyrer kor du slit. Hostar. Hiv etter pusten. Du gret. Er redd. Så veldig redd. Eg skyndar meg inn til deg. Du er heilt svett. Glovarm. Tårene renn. Pusten, det lille du klarar, er ukontrollert. Du klarar ikkje slappe av. Pustar inn, men ikkje ut.
Det surklar og du er tett. Falsk krypp kallar dei det. Kva no enn det er, så tørr eg ikkje tenke på kva ekte krypp er.
Men eg veit kva eg skal gjere. Har det i fingrane. Det er jo ikkje fyrste gongen.
Eg pakkar deg inn i dyna. Hua di ligg klar i tilfelle det skulle skje. Eg tar den på deg. Vi går ut. Ut i den kalde lufta. Eg syng favorittsongen din. Melodien vi har lært av mormor, men kor teksten aldri er lik. Der vi syng om dagen. Om deg.
Den kalde lufta hjelp. Du hikstar, men klarar no å puste både ut og inn. Tårene har stogga. Du stirrar ut i lufta. Har Bassen i eine handa og kosekluten i den andre. To små grå elefantar. Verdas beste vener. Verdas beste trøst. Dei er alltid med.
Eg kjenner at du byrjar å slappe av. Den vesle kroppen er ikkje lenger anspent. "Natt ute mamma", seier du. Så fortel du på beste vis, med dei orda du kan, ei lita skrøne. Vi ler litt saman. Ute. Midt på natta. Eg veit aldri kor lenge vi sit ute. Eg veit berre at det hjelp. Du finn pusten att. Får ro i den vesle kroppen. Så går vi inn att.

Før du fekk diagnosen barneastma var dette det einaste som hjalp. Kald luft. Forandring i omgivelsane. Å gje kroppen eit lite sjokk. Etter diagnosa fekk vi andre hjelpemiddel. Samme medisin som storebror hadde. Dei gav deg pusten fortare tilbake, og utan at vi måtte gå ut. Du var så flink. Forsto kva du måtte gjere.
Eg var stolt. Stolt av at du fortsto. Stolt av kor vaksen du var opp i alt. Samstundes ønska eg at du slapp. At du berre fekk vere eit born.

Då du byrja å bli sjuk skulda dei på barnehagestart. Men eg visste. Følte på meg at det var noko meir. Det var ein kamp. Legane meinte eg overdreiv. Dei trudde ikkje på meg. Det var det fleire som ikkje gjor.. Vi kunne hatt klippekort hos legevakta vi. Så ofte var vi der. Både tidleg og seint... Etter henvisning på henvisning. Etter uttallige prøver og undersøkelsar. Så fann dei ut at du hadde altfor store mandlar. Kun ein halv centimeter åpning i halsen. I tillegg hadde du astmaen.
Men dei ville ikkje gjere noko. Håpte du skulle vekse det av deg.
Tida gjekk og det vart inga endring. Du ville ikkje ete. Vekta byrja å gå ned. Ein liten kropp. Så hjelpelaus. Så sliten. Du skulle ville utforske. Leike. Prøve og feile. Smile og le. Synge og danse.
I staden så trøtt. Så lei.
Ville kun ha kos. Mammas fang. Bopp, Basse og koseklut.

Eg hugsar det som det var i går. Etter mange søvnlause netter. Anfall på anfall. Pustestopp og reddsel.
Vi var ute å trilla. Hadde levert storebror i barnehagen. Du skulle vere heime. Hadde feber. Igjen. Du sov i vogna. Heilt utslitt.
Eg ringte sjukehuset. Gret i fortvilelse. Vi hadde ikkje sovet heile natta.
Vi fekk time. Hadde kun tjue minuttar på å komme oss dit. Utan bil. Heldigvis hadde eg ei god venninne som hjalp. Kjørte oss opp. Beskjeden vi fekk av legen var klar. Du måtte ha operasjon. Dei ville ikkje lenger vente. Eg hugsar kor eg gret. Vekta eg hadde gått rundt med på skuldrane forsvann. Endeleg skulle du få hjelp.

Under ein månad tok det før du vart operert. Etter over eit år med kamp gjekk det brått så fort. Når dagen var der og alt var over, og når narkosen hadde gått ut, så vart du ein ny gut. Du åt. For første gong på lenge. TO heile skeve med leverpostei. Bit etter bit svelgte du ned. Så sang du. Bæ bæ lillelam.
Vi sov ei natt på sjukehuset eg og du. Så reiste vi heim att. Etter ei lita veke fri var du i gong igjen.

No er du fire og eit halvt år. Det er over to år sidan operasjonen. Du har knapt vore sjuk sidan. Du er verdas beste veslebror. Full i tøys og fanteri. Tøff som få. Du er KUN eit born. Med alt som høyrer det til.. ♡

Likes

Comments

Det er laurdag og vinterferien har starta. Ute skin sola og lagar små diamantar i frosten på bakken. Lufta er kald, men frisk og herleg. For eit deilig vinterveir!
På med varme klede, sko og hue. Vi skal ut på tur! I sekken har vi saft og vatn, og alt tilbehøyre vi treng for ein skikkeleg grillfest ilag med Kine og ungane.
Storebror, veslebror og eg har kver vår fotball under armen, mens vi masjera i takt mot fotballbana. Ein to, ein to, ein støvel og ein sko..

Ingenting slår ein utedag i slikt veir.. Og med pølser på grillen og kald ventepølse i handa, er stemninga upåklageleg. Noko den alltid er når Knoll og Tott er på tur med kidsa. Dagen i dag var intet unntak!

Gode vener er den familien man sjølv har valgt, heldig er eg som har dinna gjengen her!


Likes

Comments

klokka viser 1943. På spisebordet ligg gårsdagens klesvask klar til å brettes. I maskina ligg der nok eit lass som må til tørk. Stuebordet er fullt av lego og fotballkort. Ein playstationkontroll. Ei bok. Eit par brukte glas og eit fat med ei inntørka skeve som ikkje vart oppeten tidlegare.
Gangen er full av sko, sekkar og utstyr etter ei travel veke med jobb, trening, skule og barnehage.
Kjøkkenet er bomba etter at veslebror og eg laga pizzaboller som skal vere med på morgondagens utflukt.
Vi har akkurat sett ninjago på tv og prøvesmakt pizzabollane. Det var stille i nøyaktig femten minutt. Så var det påan igjen. Husfreden var kortvarig.
Storebror tergar veslebror. Veslebror tergar storebror. Krangel og kjefting. Min, mitt og ikkje ditt. Flytt deg du er i vegen. Eg ser ikkje. Mamma. MAMMA. Mammaaaaa!

Eg? Eg har no fått rolla som fredsmeklar.
Den fornuftige som må hjelpe å finne ei løysing. Rulle opp gensararmane og få orden på hus og heim.
I dag er det lettare sagt enn gjort. Dei er sletne etter ei lang veke. Eg er sleten etter mange kjekke dagar på jobb.
Etter mykje om og men, finn dei vegen tilbake til venskapet. Om det var fredsmeklingskunnskapane mine, eller det faktum at dei innsåg at det starta ein ny episode med lego ninjago på tv, er uvisst.
Akkurat no vel eg å ikkje tenke meir over det. Stillheita har nok ein gong senka seg.
Eg tar skylappane på og set meg i sofaen og nyt det. Nyt den herlege roen med ein gut i kver armkrok. Klesvask, rot og kaos kan vente. Ingen av delane har planar om å gå nokon stad. No er det tid for kos.. Og måtte det vare i meir enn femten minutt!

​Lag dykk ein fin kveld alle saman. Ta skylappane på om det trengs. Nyt husfreden når den er tilstades, det skal vi♡

Likes

Comments

Ho som alltid er der. Som alltid tar seg tid.
Ho som er ubetinga glad i deg. Stolt og kry.
Ho som visar vegen i livet, forskjellen på rett og galt.
Som har sunget og trøsta. Blåst på ditt kne. Ho som heldt handa di når du var sjuk og redd, som sa alt ville bli bra. 

Ho som kun vil ditt beste og ta vekk all di smerte. Den einaste du kan krangle med så busta fyk, men som du aldri kan vere sint på for lenge..


Ho som gir deg minner. Små skatter i livet.
Augeblikk du tar med deg i all di tid. Eit trygt fang som lita, ei trygg favn som stor.

Alle vil vi påstå at vi har verdas beste mamma, og for kvar og ein vil det stemme på ulikt vis. Min mamma er inget unntak.

Ho har stått på dag og natt. Vore både mor og far. Gitt meg rom til å prøve. Rom til å feile. Som ung og rebelsk ville eg aldri innrømme. Ei heller innsjå. At ho som alltid var der, som krangla og kjefta. Kun ville mitt eige beste.
No har eg lært å kjenne. Lært å sette pris på. Alt det ho gjere, alt ho seie. Det er for meg og mine. Meg og mine to gutar, som og set ho høgt, som set pris på alt ho gjere. Som veit dei har eit trygt fang å sitte på, ei trygg favn å gå til. Ei som vil trøste. Blåse på deira kne. Som vil gje dei minner. Augeblikk dei kan ta med seg.

Åjoda, vi kan framleis krangle. Vere ueinige i mykje. Livet er ikkje ein dans på roser, det skal det ei vere. Utan motgang vil vi ikkje lære. Ikkje forstå. At dei små tinga er dei store. Dei vi tar med oss, verdsetter og passar på.

Takk for at du er den du er. For alt du har gjort. Alt du har lært meg. For at du er min mamma. Den beste eg kunne fått♡

Likes

Comments

Etter ei lang lang veke med sjukdom i hus har det vore skikkelig digg med ein roleg dag! Ein dag utan stress og kav. Alle treng vel å lade batteria ein gong i blandt?

I morgon er det mandag og ny veke, som eg gler meg til den! Verdas beste gutar kjem heim att etter ei veke hos pappaen. Det må feirast! Det er alltid like vanskeleg å vere utan dei, venner meg ikkje heilt til tanken sjølv om det no har gått over to år. Eg er ikkje skapt til å vere åleine. Eg trivst best med gutane rundt meg.
Sjølv om dagane inn i mellom er grådig lange og alle grenser blir testa. Og sjølv om dei inn i mellom kan vere nokre skikkelege trollungar, er det å vere mor ei tilværing eg ikkje ville vore forutan!

Det er alle dei små augeblikka i kverdagen som gjere at alt er verdt det. Hemligheta som blir delt. Leik og moro. Å bli uvener og vener att. Uendeleg kjærleik som blir testa til alle kunstens reglar, men som alltid går av med sigeren. Augeblikk som blir til minner.

Eg er jammen heldig som har slike flotte gutar i livet mitt♡


// Lag deg ei fin veke //

Likes

Comments

Du held armane ut til sida og dei små føta dine spring så for dei kan. Du har verdas største smil om munnen og auge som skin om kapp med sola. Du går berføtt. Sjølv om du har fått beskjed om at skorne må på. Det er sommar og du vil kjenne graset som kitlar deg mellom dei små tærna.
Framfor deg spring storebror, det lyse og solbleika håret flyg i vinden. Farta er stor og dykk har same mål. Fotball. Latteren sit laust og gleden er stor. Eg nyt slike augeblikk. Samspel og leik mellom to brør. Søskenkjærleiken på sitt beste. Det er ikkje ofte det er slik harmoni.

Eg sit på trappa. Let att auga mens eg dreg inn den friske sommarlufta og kjenner sola varme andletet. Humle og kveps jobbar flittig. Eg kan høyre dei summe inn i mellom all latteren frå deg og storebror. I det fjerne høyrer eg lyden av båtar på fjorden. Brått står jubelen laus. Det vart mål. Mellom litt rabarbra og ei grøn busk. Seiersdans og ei runde rundt blomsterbedet fullt av fargerike ringblomst plasert midt på plenen, er på sin plass.

Vi kosar oss her i hagen. I hagen kor små tusenfryd veks opp mellom graset. Hagen mormor har laga så flott. Der mange små barneføte har fått springe år etter år. Kor vi har følt oss trygge. Fått spire og gro. Ingen stad i verda gir meg slik hjartero som her. I mormors hage..

Likes

Comments

​Nyttårsafta 2012/2013..

Det er kveld. Nyttårsmiddagen er over og alle sit i sofaen og ser ut vindauget. Himmelen blir lyst opp i alle regnbogens fargar av fyrverkeriet. Vi har besøk av min mor og mormor. Vi kosar oss. Eller. Alle utanom meg. Eg er trøytt, men det er framleis nokre timar att til midnatt. 

Siste tida har angsten begynt å fylle meg att. Etter fleire bra månandar kor angsten nærmast har vore fråværande er det no påan igjen. Eg kjenner på kroppen at eg byrjar å bli sliten. Eg vil ikkje. Orkar ikkje starte på nytt. Veslebror har det siste halve året vore mykje sjuk. Det har vore lite søvn og mange bekymringar. Dei seier det er fordi han har starta i barnehage. Det første året er slik. Men eg klara ikkje heilt å roe meg med det. Storebror var litt sjuk etter barnehagestart han og, men på langt nær så ofte som veslebror har vore.

Eg seier til meg sjølv at alt er bra. Du må vere sterk. Sterk for veslebror. Sterk for storebror. Sterk for deg sjølv. Første jula i nytt og eige hus er feira. No feira vi inngangen til det nye året. Slutt opp med desse tåpelege tankane. Du har det fint. Men det nyttar ikkje. Dei negative tankane har overtaket. Eg viser det ikkje. Men undra på om nokon merkar det. Ser dei at eg slit? Ser dei at eg er på randen til å knekke saman i gråt? Eg håpar ikkje det. Vil ikkje vere til bry. Eg går ned i kjellaren litt. Lar tårene renne. Etter ei stund går det litt betre. Eg pustar roleg inn og ut. Tørkar tårene og fikser på sminken. Eg går opp att. Kor lenge eg var der nede veit eg ikkje. 

Sambuaren er på kjøkkenet. Eg er glad jobben i Bergen endeleg er forbi. Det er godt å ha han heime. Eg går ut der for å sjå kva han driv med. Han tar oppvasken. Eg blir ståande å sjå på han. Eg tenker at eg er heldig. Heldig som har han og gutane. Likevel er eg redd. Redd for at angsten skal få fullstendig overtaket på meg igjen. 

Når eg står der og ser på får eg brått ein rar følelse. Det er akkurat som at eg stig ut av min eigen kropp. Eg ser på min sambuar som vaskar opp kasseroller og redskap. Eg høyrer praten som pågår i stova. Begeistringa til storebror over fyrverkeriet som framleis lyser opp himmelen med jamne mellomrom. Stoltheita i stemma hans for at han får vere lengre oppe enn veslebror. Eg kjenner lukta som heng att etter pinnekjøtet. Eg høyrer pulsen min dunke. Den dunkar fort. Eg blir svimmel. Pusten er ujamn. Brått slår det meg. Eg vil ikkje leve sånn. Eg vl ikkje leve eit liv der angsten har fullstendig kontroll. Eg tenker at dei har det betre utan meg. Dei vil få det betre om eg ikkje er her. Alt blir lettare for dei. Dei slepp å ta hensyn. Eg slepp å føle det slik. Skal eg ende det? Tanken skremmer vettet av meg! Det er jo å døy eg har vore redd for. Samstundes er det ein utveg. Ein veg ut av angsten. Nei. Nei, eg kan ikkje. Men... Eg held pusten. Verda går rundt. Eg vil kaste opp. Brått blir eg dratt tilbake til virkeligheten av eit smell like utranfor. Nok eit fyrverkeri. Eg pustar letta ut. Eg gir sambuaren min ein klem. Vil ikkje tenke på det eg akkurat følte. 

Vi er igjen samla i stova alle mann. Forutan veslebror som søv. Klokka passerar 12. Godt nytt år. 


Likes

Comments