Header
View tracker

I samarbete med @uffessakerochting lottar jag ut ett presentkort på 300kr För att delta ska du:
1: Följa @eemmastephanie & @uffessakerochting
2: Tagga två vänner

Tävlingen avslutas onsdag 12.00

In på instagram och tävla -> eemmastephanie

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

150 g smör
5 dl röd mjölk
50 g jäst
250 g lättkesella
1 g saffran (2 paket)
1,5 dl fruktsocker
0,5 tsk salt
15 dl siktat dinkelmjöl
1 st ägg till pensling

Likes

Comments

View tracker

Det finns två typer av magsjuka, den som kallas bara magsjuka och sedan vinterkräksjuka. I majoriteten av magsjukefallen så handlar det om vinterkräksjuka, som orsakas av calicivirus (noro, sapovirus).

Den andra typen av magsjuka är rotaviruset, som till största del enbart drabbar barn. Om man som vuxen drabbas är det oftast enbart diarrè (finns undantag). Med detta sagt så innebär det att alla som säger "jag hade magsjuka, inte vinterkräksjuka" har fel. Det är nästan alltid vinterkräksjuka (calicivirus) och inte magsjuka (rotavirus). I texten nedan kommer jag alltså att tala om enbart vinterkräksjuka och hur det viruset beter sig.

Hur smittar det?
Viruset är inte luftburet så som alla påstår sig tro, det innebär att utandningsluften inte smittar. Däremot smittar det via så kallad direkt droppsmitta, det innebär att när en person kräks/bajsar virvlar det upp partiklar i luften som genom inandning smittar. Det smittar också via indirekt droppsmitta, vilket innebär att partiklar från kräk/bajs landar på föremål runt omkring, som du i sin tur tar på och får in i munnen, vilket leder till att du smittas. Städa därför med klorin på alla föremål, så som lampknappar, handtag, toalett, handfat, disko etc. Glöm inte mobilen, den är en stor smittobärare. 

Inkubationstid?
Från det att du smittas av viruset tills det bryter ut är 12-48 timmar, medeltiden är 32h. Problemet med att räkna inkubationstid är att när det går i familjen etc kan du omöjligt räkna ut när din kropp tar upp smittan, det kan alltså ta betydligt längre tid än 48h. Tex: Mamman i familjen kräks måndag 10.00, dottern tar upp smittan först onsdag 07.00 vilket innebär att hon sedan insjuknar mellan onsdag kväll och fredag morgon.

Hur länge smittar man?
Tyvärr är det svårt att säga, man räknar med 48 timmar från sista symptom (hit räknas magvärk, illamående, dålig matlust etc). Problemet är att din avföring kan sprida smitta i flera veckor, till och med månader (dock väldigt sällsynt) men i allafall längre än ett par dygn.
Dessutom lever viruset på ytor i flera veckor, det innebär att din mobil, toalett, handtag etc kan smitta personer i flera veckor efter att du själv var sjuk. Det gör det ännu mer omöjligt att räkna ut inkunationstiden.

Hur visar sig magsjuka?
Du kan kräkas 20 gånger, 2 eller inga alls. Du kanske har diarre eller så är du normal i magen. Du kan vara helt utslagen eller vara pigg. Du kanske kan äta eller så får du inte behålla något alls. Calicivirus-gruppen är svår att förstå sig på, då de kan ge så pass olika symptom och variera från person till person. Att därför utgå från att en inte är magsjuk för att en bara kräktes en gång, eller ingen gång är inte logiskt. Det finns också många fall där personen är både pigg och kan äta, trots att en har magsjuka. Utgå därför alltid från att du är smittbärare och stanna hemma(!)

Smittar det innan?
Avföring smittar ett par timmar innan i vissa fall, annars smittar man inte förrän viruset bryter ut.

Immunitet?
Det är en myt att du är immun mot magsjuka efter att du haft det eftersom viruset muterar oerhört snabbt, du kan därför bli smittad igen av en familjemedlem eller tom av dig själv.

Saker du inte visste om magsjuka

- Det är enbart klorin och ev virkon som tar bort viruset, inga andra rengöringsmedel. Så städar du med något annan slösar du både tid och rengöringsmedel. Smittan finns kvar!

- Viruset kan överleva flera veckor på ytor! Det är bevisat upp till två veckor, men säkerligen kan det leva ännu längre. Detta leder till att det kan ta flera veckor till nästa familjemedlem blir sjuk. Bjud därför aldrig hem någon till dig direkt efter att du blivit frisk. Vänta helst två veckor! 

- Handsprit funkar inte! Enbart tvål och vatten, minst 20 sekunder.

-  Viruset dör inte av kyla

- Tvätta över 90 grader. Tvättar du lakan, handdukar etc i 40, 60 grader kan dessa sedan smitta andra då viruset inte dör av så pass låga temperaturer.

Som avslut vill jag säga att snälla människor, stanna hemma minst 48 timmar.  Ni riskerar människors liv, då gamla och nedsatta riskerar att dö av detta virus. Jag förstår att ni känner er friska och blir rastlösa men låt inte er egoism förstöra för alla andra. Jag får regelbundet läsa och höra om alla som skyller kräkningar på dålig mat, stress eller kanske lite trötthet. Och vet ni vad? Man kan OMÖJLIGT veta vad som framkallade kräkningen, och därför ska ni bespara samhället smittorisken och stanna hemma, minst 48 timmar efter sista symptom. Om alla ni kunde leva utefter den regeln så skulle vi alla hålla oss på benen. Hur svårt kan det vara?Likes

Comments

Orkade verkligen inte anstränga mig för att ta en snygg bild med upplägg och allt var det är så ni får en slarvig bild direkt från stekningen.

Hur som helst så improviserade jag lite med vad som fanns hemma och detta blev resultatet. Helt okej faktiskt och så enkelt att göra!

1 zucchini
150g feta ost
3 ägg
1dl siktat dinkelmjöl
Dill, persilja, vitlök,salt och peppar

Riv zucchinin, salta och pressa ut all vätska
Vispa ägg med dinkelmjölet
Smula sönder fetaosten i äggblandningen och tillsätt sedan resten av ingredienserna
Stek med olja tills de fått färg

Likes

Comments

Varför har jag emetofobi och hur fick jag min tarmsjukdom?

Jag har alltid varit smal och tunn, gömt mig i stora kläder och sett lite sjuk ut men det tog lång tid innan man förstod vad som var fel. Redan i årskurs ett vägrade jag gå upp på morgonen, jag minns hur jag grät och skrek. Att jag låg i fosterställning och kved av magsmärtor och att jag ständigt hade diarré. Vi besökte läkare efter läkare, skjutsades till akuten gång på gång. Men de ville inte undersöka mig ordentligt, det menade på att alla mina smärtor var psykiska och skickade mig till BUP, barn och ungdomspsykiatrin. Där intalade de mig att jag hade ett monster i magen, ett sådant som bara kunde besegras genom att gå till skolan ändå - genom att trotsa smärtan. Det tog mig 8 år av smärta innan någon slutligen tog mig på allvar och gjorde en koloskopi, där diagnostiserade man mig med Ulcerös kolit, kronisk blödande tarminflammation. Jag hade inte alls något monster i magen utan hela tjocktarmen bestod av blödande sår, sår som ledde till smärta, illamående, diarre, blod och framför allt mindre näringsupptag. En förklaring till varför jag var så smal och tunn. Och kanske var det alla dessa turer och brist på förtroende som ledde till min fobi, eller snarare faktorer som formade den extrema rädslan - för min spyfobi grundas på att inte bli trott.

Mina värsta minnen är från de dagar jag suttit lutad över toasitsen, bönat och bett om att bli trodd."Jag kommer kräkas" medan de runt omkring pratar om att det är psykiskt och att jag ska sluta larva mig. Kanske ropade jag vargen kommer alldeles för många gånger men oavsett vad så gör det ont att aldrig bli betrodd. När jag tänker tillbaka på min barndom kan jag inte minnas att jag var speciellt rädd för att kräkas annat än när jag hängde över toastolen. Trots det kan både barndomsvänner och fd lärare berätta att jag ständigt var på spänn, lyssnade efter konstiga ljud som tydde på att någon kräktes, att jag knappt vågade äta med rädsla för matförgiftning och att jag knappt vågade hitta på saker med mina vänner. Det är först nu, de senaste fem - sex åren som jag har börjat ifrågasätta och se mina udda beteenden. Varför psykolog jag har träffat, varje vän jag har haft har alla frågat detsamma; "varför har du spyfobi?" men jag kommer nog aldrig ha ett svar på det. Allting är bara lösa trådar och spekulationer. Och att lägga ner tid på att försöka komma underfund med det är både slöseri med tid och energi. Det kommer i vilket fall som helst inte göra mig friskare.


Likes

Comments

Vaknade imorse och mådde prima, gjorde mig i ordning och spelade in en video. Sedan skulle jag åka och hämta en vän för att köra henne till sjukhuset och då kom den där totala paniken när magen rasar. Blev kallsvettig, skakade och mådde riktigt illa. Stackars E som fick sitta i bilen med nervevade rutor och en chaufför som inte kunde säga ett ord. Hann tack gode Gud hem till toaletten innan magen föll totalt. Jag klandrar nutrilett smoothie som jag drack precis innan jag skulle åka. Inte druckit dem på evigheter och det gick inte alls idag tydligen.. så less! Nu ska jag gå och laga i ordning något gott till magen så får vi se hur den hanteras. Älskar mat trots att jag får ont i magen, skulle lätt kunna äta mig till döds för det finns inget stopp haha

Likes

Comments

Jag går på som nålar dygnet runt, livrädd för allt och alla. Som idag har jag och en vän varit på ett antal affärer och jag går runt som ett nervvrak och observerar alla runt omkring. Kollar på folk för att se om de är bleka, lyssnar efter om någon klagar på magont eller nämner magsjuka. Som ett exempel hamnade i kön med en mamma och hennes dotter bakom mig. Hör en liten tjej klaga på att det är jobbigt att stå i kön, direkt vänder min fobihjärna det till att hon klagar för att hon mår dåligt, hon kanske kräks? Min vän noterar min reaktion och förstår varför jag reagerar, men såhär i efterhand fanns det ju absolut ingenting att reagera på utan det är enbart mitt psyke som spökar.

Sedan kommer jag hem och får en massa rapporter om magsjuka bland vänner och bekanta, triggas igång ännu mer och blir ännu mer nervvrak. Jag förstår att jag inte kommer klara mig ifrån det och jag vet inte hur jag ska göra för att överleva. Känner mig så himla liten och sårbar när det kommer till rädslan. Ser hur människor utan fobin säger att det är det värsta de varit med om, och så ska JAG som hellre dör än att kräkas tvingas hantera det. HUR? Snälla, kan det bara bli vår nu för det här tar sönder mig bokstavligt talat.

Likes

Comments

Ikväll trotsade jag min krånglande tarm och körde på taco-kväll med min fina vän Emma. Var så nära på att ställa in x antal gånger när toa besöken blev allt tätare men sedan insåg jag att det enda sättet att få en förändring är att göra en förändring. Det värsta som kan hända är att jag får köra ut sällskapet, i detta fall Emma. Bra vänner förstår, så är det. Därför fortsatte jag som planerat och förvarande om både toabesök och ev skrik "ut ur min lägenhet" men slapp båda - kvällen blev supermys.

Nu ligger jag däremot med en ballongmage och ska sova. Godnatt på er ✨

Likes

Comments