Då bär det av mot Nice. Sitter just nu på flyget, så inlägget lär dyka upp vid mellanlandning. En weekend väntas, jag och Emma ska bara hänga, äta gott och så ska hon visa mig staden.

Tror vi ska åka över till Monaco en heldag men utöver det tar vi oss dit vindarna bär oss haha. Och vet ni vad jag upptäckte innan jag gick på planet? Vi ska få dåligt väder. Fy asså, hoppas verkligen att väderleken vänder lite. Än så länge ska vi ha sol två första dagarna men kallt. Det är upp till bevis nu, är lite skraj men i och för sig så stämmer ju nästan aldrig väderprognosen ändå!

Bilder lånade från printest

  • France

Likes

Comments

En jättefin trädgård som är värd att besöka i Berlin är Charlottenburg palace! Grusvägarna leder en runt kanalen och en sjö, och sen såklart runt dem fina blomsterarrangemangen på baksidan av palatset. Fanns även möjlighet att gå in i palatset och byggnaderna belägna i trädgården. Mysig utflykt och perfekt när vädret är bra. Ta med en picknick och slå er ned någonstans på gräset. Men akta er så ni inte kommer med i bakgrunden på alla brudpars bröllopsfotografier!

Likes

Comments

Allmänt:

Staden som luktar illa. Direkt när vi anlände till flygplatsen i Tegel kände vi av detta, och resterande del av vistelsen blev tyvärr inget bättre. Var beredda på att det inte är lika fräscht som hemma i Sverige! En storstad som inte har något inre centrum utan tre stycken istället. Finns alltså flera ställen som är knytpunkter. Klottrets hemstad, här finns det på allt och alla, högt och lågt!


Boende:

Vi bodde ute i området Charlottenburg, vilket ligger i västra Berlin en bit ut med tunnelbana. Det funkade kanon för oss då vi hade två tunnelbanor med bara några minuters gångavstånd. Hotellet hette Haubach Hotel (Haubachstrasse 22, 10585 Berlin) och gick på ca 1300kr för 4 nätter (värt att tillägga var att Berlin maraton var under denna helg). Stort rum, kylskåp och nyrenoverat badrum, helt okej för priset och läget. Många har tipsat mig om att bo i Östra Berlin men vi trivdes bra här. Andra områden jag skulle rekommendera är kring Alexanderplatz eller Potsdamer platz och allt däremellan eftersom det är allra centralast!


Ta sig runt:

Från flygplatsen Tegel tog vi buss 9x till en hållplats nästan precis utanför vårt hotell. Smidig förbindelse som går hela vägen in till stan! Luras inte utav alla taxichaufförer, för en resa på ca 5km ville dem ta 25-30 euro, vilket inte ens en taxi hemma i Göteborg kostar. För att ta sig runt i stan funkar tunnelbanesystemet utmärkt. Fixa en karta över Berlins tunnelbanor som du har i väskan så klarar du dig galant. Vi behövde aldrig fråga om hjälp, systemet är lätt att förstå sig på och väldigt tydligt. 72h fritt åkande (även inklusive buss och spårvagnar) gick på 25 euro. Helt klart värt det då turistattraktionerna är väldigt utspridda kring hela stan.


Dags att turista:

Berlin har så mycket att erbjuda och trots våra tre heldagar samt en kväll kände vi oss inte helt klara när vi satte oss på flyget hem. Första dagen blev det en del shopping (vi besökte Mall of Berlin) och sightseeing därifrån längs gatan Ebertssrasse bort till den kända Brandenburger tor och deras byggnad för Parlamentet (platz der Republik på gatan Scheidemannstrasse). Huset hade en glob upptill med bra utsikt och gratis entré om man har lust att ta en titt inne, man måste dock förboka dagen innan med personnummer och ha med sig giltig legitimation. På vägen dit hann vi även se förintelsemonumentet och en utställning för handikapp i OS. Dag två promenerade vi till Charlottenburg Palace från vårt hotell och vandrade i deras mysiga trädgård, tittade på brudpar som tog bröllopsbilder och käkade lite frukt. Därefter såg vi Berlinmuren och gick även in på museumet "Wall of Berlin". Intressant och väldigt hjärtekrossande. Ena sidan av Berlinmuren visar några av dem som fallit offer för det pågående kriget nere i Syrien, så hemskt men väldigt viktig utställning. På kvällen åkte vi till Alexanderplatz för att äta middag ute och ta en titt på butikerna där. Sista dagen åkte vi upp till det så kallade djävulsberget (Teufelsberg på tyska, teufelsseechaussee 10, 14193 Berlin). Ett utsikts&radiotorn från andra världskriget. Helt nedklottrat och beläget med en otrolig utsikt om man tar sig upp högst upp i en av byggnaderna. Det ligger högst upp på ett berg så bekväma skor, kamera och något att äta är ett måste! Inträdet kostade 7euro (med studentkort 5euro istället). Fanns även guideade turer på tyska&engelska men det var dyrare och inget vi var intresserade av. På kvällen åkte vi in till Checkpoint Charlie och promenerade genom stan innan vi satte oss på den indiska restaurangen Amrit. Gott betyg från oss, mycket mat för pengarna och vanliga priser, fräscht och trevligt. Värt att besöka om man gillar indiskt. Belägen vid hållplatsen PostdamerPlatz.

Tips: hyr en cyckel för en heldag och ta er igenom stan. Jag ångrar så mycket att vi inte tog oss tid till att göra detta. Mycket smidigare än att gå!


Shopping:

Alexanderplatz erbjuder stora shoppingcentrum och välkända kedjor som Primark, H&M, NewYorker, C&A. Mycket folk och lite för trångt för min del.
Mall of Berlin (liepziger platz 16, 10117 Berlin), ett 4 vånings shoppingdistrikt med alla möjliga butiker, bland annat Zara, Zara Home, H&M, Gina Tricot, Bershka, change, deichmann, foot locker, Hollister mm. För den som gillar mat är högsta våningen en foodcourt med bara massa mat! Under vår weekend spenderade vi dock inte mycket tid på shopping så vi hann inte se jättemycket utav utbudet. Skulle säga att överlag så finns det butiker lite överallt om man håller sig mellan postdamer platz och Alexanderplatz. Finns även en del shopping mellan de två hållplatserna Zoologisher garten och Kurfürstendamm som är ett utav stadens "centrum". Dit åkte vi för forever21 men andra kedjor finns även här.


Fest:

Vi var bara ute en kväll då vi var helt slut efter dagarna ute, men då åkte vi bort till östra delen av Berlin tillsammans med ett par tyska killar från München. Hållplatsen med tunnelbana hette Warschauer str och är ett extremt hippie område. Om jag ska vara ärlig kändes det sjukt shady. Vi gick in längs en gränd (följde folkmassorna) och hamnade upp på en klubb som hette Cassiopeia. Den kvällen var musiken 80tals tema. Väldigt blandat folk och dem bjöd på en gratis shot. OBS: Dem tar inte kort!!

  • Germany

Likes

Comments

Instagram @eeekarlsson