Igår började jag helt plötsligt må så himla dåligt. Jag har precis kommit hem från Cypern och igår började dagen helt normalt. Det var först när jag kom hem från skolan och hann äta lunch så började jag känna mig så extremt svag och febrig. På det dessutom är jag snuvig och har ont i halsen. Slutade med att jag somnade och sov nästan i evigheter. För mig innebär det då tyvärr vila och ingen träning närmaste dagarna men jag passar på att tipsa om mina bästa hurmorskurer här. Jag gillar inte vara att vara sjuk och gillar effektiva metoder. Det jag helst vill är att somna och vakna frisk - vilket jag nästan är idag borttom att jag fortfarande är snuvig och min hals är inte helt återställd.

1. SÖMN - extremt mycket sömn och vila.
2. C vitamin, zink, aspirin, magnesium, d vitamin. HELT ENKELT en vitaminbomb.
3. Jägerte - det är te med rom( jag använder stroh men kan nog också funka med annan mörk rom), man kan ha kanel, citron, honung, apelsiner, bär. Allt man helt enkelt gillar. Min kombo är citron, bär och honung + rom.
4. Löksirap - naturlig antibiotika : hackad lök och socker låter man stå i kylen i en dunke , ca 60 min. Löken kommer släppa saft som man sedan tar några skedar av.
5. Vitlöksmjölk - naturlig antibiotika som både värmer och läker. Vitlök och mjölk låter inte som den mest smaskiga kombot. Detta recept är något som följer med från generation till generation i min familj. Helt enkelt är det att man värmer mjölk, med pressad vitlöksklyfta och honung. Detta ska man dricka varmt, helt när man är ordentligt påklädd och inlindad i täcke.
6. Bärsaft : blåbär, hallon, vinbär, krusbär. - I mitt hem tar vi alltid vara på bärsäsongen och plockar allt som går att plocka. I år har vi bland annat ösat på med röda och svarta vinbär då blåbärs säsongen inte har varit på topp. Då gör vi egen hemmagjort saft som alltid fyller en funktion under kalla vinterdagar eller förkylningar. Då blandar vi saften med varmt vatten, ungefär som att göra te fast utan te.

7. Ingefära och citron vatten. - I det fallet sätter jag en kastrull på spisplattan med vatten, där jag skär ingefäran i tärningar, lägger i några skedat honung och citron skivor. Detta får ej koka, jag har alltså plattan på lägsta värmen och låter den stå i minst en timme. Nämligen är det så att näringen och vitaminerna dör vid för hög värme. Så ingen kok här nej !
8. Hemmagjord kycklingsoppa - Nog den mest tidskrävande processen men ger extrema resultat. Då gör jag en riktig buljong på kyckling och kalkon, eller anka och kyckling, man kan även ha i biff och kyckling : beronde på preferenser. Buljongen kokas då med morot, persiljerot, rotselleri, rostad lök, vitlök m.m. Hela receptet skulle nog ta en hel sida så får ta det i ett annat inlägg.
9. Vatten - Drick massvis med vatten, varmt som kallt. Undvik vätskebrist.
10. Yoga - Det finns övningar som hjälper till att vidga luftrören och rensa bihålorna.
11. Vicks salva - smörja in bröstkorg och rygg, ösa på med kläder och in under täcket. När jag var liten använde min mormor Amol, det är mer eller mindre en polsk/tysk  smörja baserad på sju örter dock verkar den inte vara tillgänglig i Sverige.
11. Mynta ånga för att öppna luftrören. Gör avkok på vatten och mynta. och andas in ångan :)

Det bästa kombot för mig är alltid att äta kycklingsoppa, ta aspirin, c vitamin m.m. , klä på mig med kläder : shorts/ långbyxor och långarmat. Krypa in i täcket, ta en jägerte och sova. Allt detta gör att man svettas nästan extremt, men för att vara frisk är det värt att offra sig en kväll eller två.

Jag intar alla vätskor varma, jag gillar inte min mat kall överhuvudtaget och dessutom ska man ju helst dricka varmt är man är sjuk.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Pollenallergi och motion är två saker som verkligen inte går hand i hand. Det är tufft att utföra olika aktiviteter som kräver ansträngning. Idag var en sådan dag där hård styrketräning är något jag helt enkelt inte skulle klara av. Jag har lärt mig och även lovat mig själv att alltid lyssna på min kropp och prioritera min hälsa.

Efter att ha kollat på ungefär halva dokumentären började jag känna mig extremt grinig så jag bestämde mig att trotsa det, tog på mig sköna skor, tog kopplet och drog ut på en promenad till dogge. Rätt sjukt att man ibland behöver avslappning från lata dagar?

Jag valde att gå ungefär 6 km ute i Nackareservatet. Och helt ärligt kände jag mig genast piggare. Aktiv vila är nästan nödvändig ibland. Jag anser nästan att alldeles för få människor lägger vikt på avslappning. Vi måste kunna koppla bort från vardagens bekymmer och varva ner. Det är faktiskt väldigt svårt att slappna av, framför allt när varenda människa och till med barn idag är uppkopplade. Det kan skapa en onödig stress i kroppen som försämrar välbefinnandet. Att slappna av är viktigt för bl.a. God sömn som är det viktigaste för att en människokropp ska kunna fungera utan problem. Om vi inte kan koppla bort vår uppmärksamhet, har vi ofta svårt att slappna av och därav också svårt att sova. Detta kan också ses som en anledning till varför det starkt rekommendera att stänga av elektronik, mobiler m.m. Och varva ner innan läggdags. Det mentala avslappningen följer också det fysiska avslappningen. När vi är avslappnade kan vi känna en känsla av lugn, harmoni eller allmänt bara en skön känsla av bekymmerlöshet. Det kan vara olika från person till person.

Något jag starkt rekommenderar är såklart att ägna sig åt träning, promenader, yoga, mindfulness eller meditation. Dessa saker kan hjälpa att uppnå en balans i både det psykiska och det fysiska. Många fysiska besvär ( huvudvärk,högt blodtryck, trötthet, magproblem, sömnsvårigheter) ha sin grund i bristande avslappning.

Likes

Comments

Alltså ! Ägg är enligt mig det bästa som finns och det är definitivt min favorit när det gäller frukost.
Frukost är för mig den viktigaste måltiden på dagen och det har nästan blivit en helig rutin för mig varje morgon. Jag kan skippa att sminka mig eller välja fina kläder men jag måste ha en ordentlig frukost.

Frukost är det första vi stoppar i oss när vi vaknar vilket i stort sätt lägger grunden på hur dagen ska vara. Får vi inte i oss något att äta på morgonen riskerar vår blodsockerhalt att styras av kortisol (vilket är kroppens stresshormon- också en hormon som har avgörande roll i vår viktkontroll) . När vi skippar frukosten ökar även vår förmåga att välja en mer onyttigare lunch eftersom hjärnan vill bara ha all. Det spelar ingen roll om det är kaffe, bullar, friterad eller fettigt. Vi vill bara ha mat! Det är också anledningen till varför jag själv har börjat bli så noga med att planera mina måltider. Redan en eller två dagar innan har jag en plan, inhandlar vad jag behöver och gör eventuellt matlådor. Det händer väldigt ofta att jag redan kvällen innan förbereder frukost to go för att slippa stress på morgonen.

En gyllene regel för mig att förtära frukost inom 30 min från den stund som man vaknar - vet kroppen att vi kommer förse den med bensin så väljer kroppen också att förbränna. En kropp som är rädd att inte få i sig mat, kommer att lagra som resulterar i att vi ökar i cm och vikt.

SÅ VAD SKA MAN ÄTA?

Vem har inte sett alla dessa amerikanska filmer med frukostbordet dukat med alla gottigheter vi bara kan drömma om? För det första för att de flesta knappt orkar koka ägg på en vardag, men för det andra för alla onyttigheter dessa innehåller!

Kroppen mår allra bäst av långsamma kolhydrater och proteiner, därav man kan prata om gröt eller mörkt bröd, ägg, fil, kvarg. Långsamma kolhydrater håller igång kroppen längre och jämnar ut blodsockernivån.
Så vad är det vi ser på filmerna ? ju, oftast äter man sockerproppade flingor , muffins eller pannkakor på ljust bröd med sirap eller sylt. Allt detta skulle definitivt jag kalla för en sockerbomb som kommer att göra oss pigga för stunden, för att senare göra oss extremt trötta. När vi förtär socker, stiger blodsockernivån högt, och sedan snabbt ner om vi inte tillför mer socker i omloppet. Därav man kan känna sig väldigt hängig och seg på dagarna.

Om jag inte kan / hinner äta frukost?

Då måste man kanske lägga om sina prioriteringar eller planering. Frukost bör vara en del av dagliga näringsintaget eftersom det får oss att sätta igång och fungera under dagarna. Om man inte har skapat en rutin för det i sitt liv, så kan det anses nästan vara omöjligt att äta frukost och ofta lurar vår hjärna oss med att vi t.ex. inte är hungriga. Vilket vi inte ska lyssna på eftersom det är vi själva som har konstruerat det här, och vår kropp har bara anpassat oss för det rådande läget för överlevnad.
Det är ingen som säger att du måste duka fram en frukostbuffé, så om du inte hinner – förbered kvällen innan för att slippa stressa. Om du inte är hungrig – ät något litet som ett ägg, en liten macka eller två skedar keso med gurka eller äpple.

När vi skippar den nyttiga frukosten är konsekvensen trötthet, svaghet, koncentrationssvårigheter, Och detsamma om du äter frukost , men utifrån en obalanserad kost. Stoppar du i dig mycket socker och onyttigheter kommer konsekvenserna för ditt mående vara detsamma som att inte äta frukost alls. Dessvärre riskerar du också att utsättas för sjukdomar såsom diabetes, eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Vill man må bättre, eller gå ner i vikt är det alltså redan i varje dags första måltid som man måste göra en förändring.

Likes

Comments

  • 2portioner , ca 300 kcal / portion

Ingredienser
- 2 kycklingben
- 2 morötter
- 1 persiljerot
- 1 selleristjälk
- ½ lök
- 1 vitlöksklyfta
- kycklingbuljong
- 2 stora tomater eller en burk krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 60g ris
- kryddor : salt, peppar, paprika, basilika, spiskummin,

  • Tvätta kycklingbenen under rinnande vatten och plocka bort eventuella hårstrån som är kvar.
  • Skala och tvätta grönsakerna. Hacka morötterna och persiljeroten i tärningar.
  • Tomaterna ska förberedas genom att de får stå i kokande hett vatten. Det är för att kunna ta bort skalet eftersom jag avskyr tomatskal i mat. Är det något som inte stör dig så kan du hoppa över till att skära tomaterna i tärningar direkt.
  • Lägg kycklingbenen, vitlöksklyftan, sellerin, löken och buljongen i en kastrull och fyll på med iskallt vatten. Lägg kastrullen på spisplattan på medelhög värme och peppra lite efter smak.
  • När löken, sellerin och vitlöken blir väldigt mjuka så ska dessa tas ut och slängas.
  • När kycklingbenen är klara ska dessa tas ut ur kastrullen på t.ex. en tallrik.
  • I den halvklara hönsbuljongen, läggs hackade moroten, persiljeroten och tomaterna. Därefter riset och tomatpurén.
  • Medan soppan kokar, plockar du bort köttet från kycklingbenen och lägger in det i soppan medan den puttrar på.
  • Krydda soppan valfritt, jag valde att tillägga ½ tsk paprikapulver, 1tsk basilika, ¼ spiskummin och strö över nymalen peppar.
  • Som dekoration och för extra smak hade jag hackat selleriblad som jag har över soppan på tallriken.

Tips & tricks för perfekta buljongen

  • Löken kan brännas på spisplattan eller i en gammal stekpanna. Då skalar man bara översta lagret och låter den bli bränd för en godare smak.
  • Låg temperatur: buljongen ska bokstavligen puttra långsamt.
  • Plocka bort skit: när kycklingen kokas, kommer det upp ”skit”. Denna ska plockas bort med t.ex. en sked och sköljas bort. Denna ” skit ” kommer då o då framför allt i början så att man får hänga kvar och ha lite koll.
  • Denna soppa kan även göras med kycklingfilé om man vill ha den mer fit.

Likes

Comments

Den här dagen för mig började inte alls såsom jag själv hade hoppats. Gräsklippare utanför fönstret som började låta redan vid 07.30 väckte mig på grund av oljud. Hade planerat lite sovmorgon idag, men nej. Augusti är inte min månad då gråbo säsongen är igång och jag är en knappt fungerande människa. Idag känner jag mig extremt hängig, har huvudvärk och är supersvag. Jag undviker att äta antihistamin eftersom alla symptomen förvärras radikalt, alla biverkningar slår tillbaka för mig. I detta fall nöjer jag mig med kortisonnässpray för att bli av med den enorma täpptheten i mina bihålor.

Så trots täpptheten och oviljan till att vara slängde jag på 30 min morgonyoga och en ordentligt frukost

På frukostmenyn idag hade jag omelett som ni ser på bilderna. MUMS !
Denna gång fick det vara med
- 2 ekologiska ägg
- 20 g örtmarinerad kycklingskinka
- 40 g paprika
- 40 g tomat,
- 15g hackad gul lök
- 30 g mozzarella
- en näve ruccola.

  • Allt hackades till små bitar. I en liten skål blandade jag lök, paprika, skinka och ägg till en smet som sedan kryddades med salt, peppar och vitlökspulver.
  • Stekpannan smörjdes in med kokosolja och äggblandningen åkte på stekning. Vänta ut en fin och stabil yta. Min rekommendation är att inte ha alltförhög värme på spisen, för att omeletten inte ska bli geggig och bränd. Så låg värme, och man kan även ha lock. När ena sidan är klar så vänder vi på omeletten. Därefter lägger vi i tomaterna och mozzarellan och sätter på lock tills omeletten är klar och osten någorlunda smält.

Nu ska jag och min lilla gose till sällskap titta på en dokumentär om socker från svtplay.

Likes

Comments

​Idag har min sambo slängt in ett önskemål för kyckling och ris med currysås. Jag som följer min diet valde att göra ett litet undantag sedan kyckling och ris ändå stod på dagens meny. För att behålla "nyttigheten" valde jag att göra en liten tvist och ersätta matlagningsgrädde med kokosmjölk/ kokosgrädde.

Matlagningen började jag med att poritonera kycklingen då vi väljer att köpa hela kycklingar med anledning att dem för det första är billigare och vi har liten vovve som jag brukar koka kycklingryggen till. Vilket ger win -win .

Currykyckling rätten består av följande ingredienser:

Ca 2 portioner

- kycklingfilé 260 g
- vitlöksklyfta
- ett halvt äpple
- en hel Gullök
- en halv röd paprika
- hönsbuljong
- kokosmjölk
- halvt glas vatten
- kryddor: curry, paprika, peppar, salt, kycklingkrydda
- ris ca. 120 g

-kycklingfiléerna ( blev 260 g totalt) tärnades i medelstora bitar och kryddades med kycklingkrydda, paprika, lite salt, färskmalen peppar och en pressad vitlöksklyfta.
- löken, paprikan och äpplen skivas i den form man önskar.
- kycklingen steks gyllenbrun i en matsked kokosolja, när den är klar tar vi ut den från stekpannan och lägger på en tallrik.
- i samma panna ska löken och äpplen stekas. Om det är för torrt i pannan så släng i lite vatten. Löken ska bli mjuk och "karmeliserad" men inte bränd.
- nästa steg är 3 matskedar curry som ska "stekas" med löken och äpplet i några sekunder.
- häll i kokosmjölk och blanda ordentligt.
- lägg i en buljongtärning/ 1-2 buljongtärning ( helst kyckling)
- häll i ett halvt glas vatten. 
- lägg i den stekta kycklingen 

- lägg på lock och låt det puttra under lock.U

- ungefär samtidigt som ni börjar koka riset/ grytan håller på att bli ätfärdig lägger ni ner paprikan till grytan. Det är för att den inte ska bli alldeles för överkokt.

Jag gillar min kyckling mör och isärfallande så det kan stå och puttra i allt från 15 min till 60 min.

Jag lät den puttra i 1h 10 min. Det gjorde att äpplet märktes knappt av eftersom det blev så pass mjukt och kycklingen var såå mjukt och mör att den föll isär av sig själv

Riktigt smaskigt!


Likes

Comments

Idag fick det bli lite lyx söndags lunch över hos mina föräldrar. Vi åkte till torget och handlade lite smaskiga bär så det fick vara lchf kokospannkakor. 

Ca 2-3 portioner 

- ca 3 ägg stora ägg
- 4 msk kokosmjöl
- ca 1 dl kokosmjölk
- en nype vaniljpulver

Jag började med att vispa äggen för hand med kokosmjöl till en smet och sedan långsamt tillföra kokosmjölk medan man vispar.  Smeten ska inte vara för lös, mer tvärtom. 

Jag stekte småklick smet( ca en tesked)   i kokosolja.
Använde hallon, blåbär, jordgubbar och kanel som tillägg. Över hade jag även lite vit ost. Krämig ost med vanilj smak. Den köptes i en polsk delikatess affär. Osten används oftast traditionellt för att göra ostkaka/ cheesecake. Likaväl skulle en vanlig philadelphia ost blandad med lite vaniljsocker kunna användas.

Likes

Comments

- Fläskfilé 120 g
- Mozzarella 40 g
-Tomater i burk (krossade)  120 g
-Tomatpuré en stor sked

Först steks fläskfilén i olivolja,  kryddningen är valfri. Jag valde salt, peppar, paprika,  rosmarin,  timjan,  vitlök och en 1/2 buljongtärning.
Sedan klickar man i tomatpurén och steker. Tomatpurén tenderar att släppa mer smak om den steks.  Sedan lägger man i krossade tomater och ett halvt glas vatten.
Lägg på lock och låt det skjudra  lite tills köttet blir mjukt.
Lägg över grytan i en tallrik och strimla över Mozzarellan och lite basilika .

SKJUKT GOTT!

Likes

Comments


- En kycklingfilé
- 50 g durum pasta
- en näve ruccola
- 1/4 stor gurka
- 1/4 selleri stjälk

Kycklingfilén ska stekas i kokosolja med valfri kryddblandning. Jag körde paprika pulver,  vitlök, basilika och timjan.
Pastan skall kokas enligt anvisning med lite salt. Jag valde att strimla gurkan och sellerin. I tallriken la jag först ruccola, sen grönsakerna, pasta och strimlad kyckling. 

Jag föredrar att steka min kycklingfilé i helhet och sedan strimla när den är färdig. på det sättet blir köttet mer saftigt.

Likes

Comments