Header

Jag tycker inte om att ha en garderob fylld av svarta plagg, men svart är ju alltid snyggt och i eftertanke har jag väldigt många klädesplagg i olika färger och mönster som är svåra att matcha... några svarta basplagg kanske vore bra?


Klänning med slits //T-shirt // Långklänning med knytband // Långärmad tröja // Plisserad Kjol // Byxor


Och den bästa av de alla är såklart den här klänningen från Bead & Reel som går att bära på 5 olika sätt! Där har vi ett basplagg som heter duga!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

En menskopp är ett mensskydd som är gjort i silikon, plast eller gummi och som kan återvändas i flera år. Den viks ihop och stoppas in i slidan precis som en tampong. Där vecklar den upp sig och håller sig fast mot väggarna med ett vakuum. Blodet samlas upp i "koppen" och efter några timmar kan du tömma koppen när du sitter på toaletten.

Ur miljösynpunkt är menskoppen sjukt bra! Under en livstid använder en kvinna i genomsnitt 12 000 tamponger. Dessa kräver en hel del kemikalier, bomull, fossila bränslen och vatten under sin produktion. En menskopp håller i ungefär 5 år (den har inget egentligt utgångsdatum men kan få rivmärken eller torka) och materialen är inte lika belastande för miljön - och kan återvinnas!


En livsfarlig tampong?

Bekämpningsmedlen på bomullsodlingen och blekningen av mensskydden lämnar spår i den färdiga produkten. Huden är ett känsligt organ, och inuti slidan är den ännu mer känslig. Om dessa ämnen hade funnits i mat så hade våra renande organ gett dem en omgång, men nu tas de upp direkt genom huden i slidan. Diuron är ett vanligt förekommande bekämpningsmedel. Kemikalien tros vara cancerframkallande och är länkat till fosterskador. När bomullen bleks framkallas olika dioxiner. Du kanske har hört talas om DDT? Den tillhör gruppen med dioxiner och har blivit förbjuden efter uppmärksammade fall av milljöförstöring och hälsoskador. Men dess syskon i dioxin-gruppen får fortfarande användas, trots att de visat sig störa kroppens hormonsystem, reproduktion och utveckling samt försämra immunförsvaret och vara cancerframkallande. (källa) (källa 2 )

Och ännu ett otrevligt fakta: I Sverige är det lagstadgat att kemikalieinspektionen ska granska mensskydd, men det har aldrig utförts ett stort test. Mensskydden blir nerprioriterade bland de många produkter som måste testas. Kondomer och plåster är det dock hög prioritet på, för att de används på huden...men mensskydd testas inte - dubbelmoral? (källa)


Fördelar med menskopp:

Du kan ha den i upp till 12 timmar utan att tömma den, vilket är mycket mer bekvämt än att byta var fjärde timme (på en toalett som inte ens har en papperskorg ibland).

Den torkar inte ut slidan eller irriterar den som tamponger kan göra - vilket gör att du kan slippa dina svampinfektioner och andra problem.

Menskoppen syns inte och läcker inte. Den går finfint att använda när du badar och tränar och sover.

EN menskopp har samma miljöeffekt som 3250 tamponger!

En menskopp kostar mellan 200-300 kronor och håller flera år- hur mycket pengar lägger du på bomullsskydd varje år?


Nackdelar med menskopp:

Kan bli lite mer omständigt och kladdigt än andra mensskydd. Om du är på en allmän toalett kanske du behöver visa upp din blodiga menskopp för alla att se vid handfaten (men mens är inte något att skämmas för!)


Min erfarenhet

Jag köpte första bästa menskopp som fanns på apoteket - och det blev lunette. I paketet var en menskopp, en påse som den ska förvaras i & en liten broschyr som var till stor nytta. Det var lite krångligt att sätta in den första gången, men jag råder alla att ha tålamod. Jag tycker att piggen i botten av koppen var till stor hjälp när man skulle ta ut den, först drar jag i den för att få ner den lite, och sen kniper jag fingrarna runt botten av koppen för att släppa vakuumet. Det bästa med menskoppen är att mensen inte luktar äckligt som den kan göra när man har haft mensskydd i bomull. Det känns väldigt mycket fräschare och mer hygieniskt.


Vill du köpa din egen menskopp?

Det finns hur många modeller och material som helst! Jag rekommenderar att gå in på Menskoppen där du kan fylla i en enkät. De mejlar tillbaka dig och säger vilken menskopp som borde passa dig bäst. Det finns också väldigt mycket att lära sig om hur det funkar - läs på!

Likes

Comments

Längtar du också efter solljus,, gröna omgivningar och värme? Just nu är det bara blåsigt, kallt och muligt i Malmö. När våren kommer vill jag ha på min sådana här fina klänningar:

Alla ovan från People Tree

Alla ovan från Gather & See

Båda klänningar ovan från Reve En Vert

Likes

Comments

Efter jag såg de vackra klänningarna som Anna hade sytt så blev jag väldigt sugen på att sy mina egna klänningar och kjolar. Då kan jag bestämma exakt hur dem ska se ut och utgå ifrån mina egna mått. Det är ganska svårt att hitta kläder som passar min kropp ibland: 160 cm, korta ben, stor bröstkorg och höfter som klädföretagen inte måttar efter...

Jag kan inte sy, har ingen aning om vilka tyger som passar till vad och ingen symaskin (än). Men jag har bestämt mig för att jag ska sytt åtminstone en klänning till mig själv i slutet av året!

Jag har hittat några försäljare av tyger i ekologisk bomull, lin, hampa, ull & siden. Många av tygerna är producerade i Sverige också vilket är extra roligt. Jag gillar speciellt Ljungbergs - som har en massa klassiska mönster från kända formgivare. Stoff och stil har jättesöta tyger till bebisar och småbarn. Vinnaren av snyggaste mönster är definitivt Gyllstad (bilden nedan).

Kolla in de här hemsidorna:

Sonjas textilateljé // Stoff och stil // Tyg.se (har en kategori med ekologiska tyger // Ada & Ina //A & H // Gyllstad //Hampvaruhuset // Mönsteriet // Ljungbergs

Likes

Comments

1. "Det är för dyrt"

Dels finns det väldigt många second-hand affärer som har kläder och saker som är långt mycket billigare än nyproducerade. Håll också utkik på appar såsom sphock där folk säljer sina kläder billigt. Det finns även butiker och evenemang som har "swop shop" där du lämnar in klädesplagg från din garderob och får ta till dig av lika många som andra personer har lämnat in - helt gratis!

Och det allra viktigaste argumentet: Att köpa hållbara kläder som är välsydda i ordentliga material är mycket billigare än att köpa ett flertal billiga plagg. Dessa billiga plagg ändrar form, går sönder och "går ur modet" efter ett år. Satsa på stilrena, hållbara kläder som går att använda resten av ditt liv.


2. "Det finns inget snyggt"

Jodå!! Det finns redan sjukt många personer som har engagerat sig och skapat märken som producerar "schyssta" kläder. Tyvärr har dessa inte nått till våra köpcenter, men alla har e-handel. Om du ändå inte är nöjd kan du anlita en skräddare att sy det perfekta plagget efter dina mått. Dessutom är second-hand affärer fyllda med kläder som dessutom är helt unika - du kommer vara helt originell.


3. "Jag hjälper textilarbetarna när jag köper kläder från stora kedjor"

Det här är ett så vanligt argument. "Textilarbetarna får ju inte så mycket betalt men det är väl bättre än ingenting alls? Mina inköp på HM ger dem arbete."

Det är enkla svaret är: utbud och efterfrågan. Om efterfrågan (alltså konsumtionen) av billiga, miljöfarliga oetiskt producerade kläder är stor så kommer det också produceras massvis av det! Om konsumenter istället slutar köpa dessa klädesplagg förstår kedjorna att konsumenten inte accepterar dessa dåliga produktionsmedel.

I Bangladesh är medellönen för en textilarbetare 630 kr/månad, många tjänar mindre. Skulle du acceptera att bli betald 630 kr per månad för att sitta vid en symaskin 8/h per dag? Inte? Köp inte kläderna då. (och om du tror att 630 kr är "värt mer" i Bangladesh än i Sverige - låt mig tillägga att det är av den beräknade minimilönen som behövs för att kunna försörja sin familj med mat och husrum.

4. "Mina handlingar kommer inte göra någon skillnad"

Om alla tänker såhär kommer planeten jorden vara att väldigt hemskt ställe att bo på. Alla dina handlingar gör skillnad! Direkt eller indirekt påverkar du varenda person och händelse runt klotet. Filosofen Konfucius sa: "den som flyttar berg börjar med att bära bort småsten". Och varje småsten räknas!

Några exempel:

> Om man återvinner en aluminiumburk så sparar du energi motsvarande7 timmars tv-tittande.

> Om en familj på 4 personer kortar ner sina duschar med 3 min så motsvarar det att inte åka bil på 5 veckor.

> Produktionen av en dagstidning "kostar" lika mycket energi som att brygga 38 koppar kaffe. Dags att byta till e-tidning?

> Om befolkningen av USA (323 miljoner) skulle skippa kött och mjölkprodukter en dag i veckan skulle det motsvara utsläppen av 7,6 miljoner bilar på en dag.Likes

Comments

Mitt porslin.

När jag och min pojkvän flyttade hade vi inget annat än muggar. Jag gick på jakt efter porslin på second hand-affärer och det var inte särskilt svårt att hitta många vackra saker! Det är många som lämnar in porslin de tröttnat på och väldigt många äldre personer som har hela uppsättningar av "finporslin" som knappt är använda.

Min pastaburk.

Jag har en förkärlek till burkar och lådor. Kanske för att jag gillar organisering? Den här burken är iallafall en av de saker jag tycker mest om hemma- den är ju i guld och skogsgrönt vilket är mina favoritfärger. Vi har inte pasta i den utan köksredskap så den kan stå framme som ögonsten på köksbänken.

Den senapsgula köksvågen och de gröna drinkglasen.

Köksvågen kostade 30 kr på loppis och funkar, tro det eller ej. Det är lite omständigt att väga saker på den, men det känns onödigt att lägga pengar och miljöresurser på en elektronisk våg. Drinksglasen köpte jag häromdan, vi hade inget annat än vinglas att servera drinkar i (och de var ju så fina...hur kunde jag låta bli?)

Teakbyrån i 60-talsstil

Den här slitna saken köpte vi på Dennis Prylbod i Trollhättan. Det är en charmigaste affären jag vet just på grund av kaoset. Dennis har staplat byråer som dessa på varandra tillsammans med burkar, militärhjälmar, speglar, kristallkronor, gungstolar och vad inte. Om ni är i Trollhättan kan ni svänga förbi affären. Ps: pruta! Vi fick byrån för 200 kr.

Slagbordet och stolarna.

Slagbordet är också från Dennis Prylbod. Det var vitt och slitet från början. Stolarna fann vi billigt på blocket. Vi slipade ner och målade om allting. För att matcha setet gjorde vi en "dip dye" på stolsbenen. Supergulligt! Det är dessutom väldigt praktiskt med ett slagbord - fälla ihop till ingenting när det ska vara ur vägen, halva när bara vi två är hemma och hela när vi har gäster.

Likes

Comments

Sedan plast kunde börja massproduceras har mänskligheten funnit sätt att använda det precis till allt. Det tål många olika temperaturer, kan formas lätt och kan böjas utan att gå sönder. De positiva aspekterna av plast kommer dock aldrig att utväga de negativa - men du som individ kan åtminstone konsumera mindre av det, här är några tips!


1. Använd tygkassar

Nuförtiden har jag alltid en ihoprullad liten tygväska i varje ryggsäck. Om jag behöver handla något på stan eller i mataffären så behöver jag inte köpa en plastpåse i butiken. Om man behöver lite mer slitstarka, stora kassar till mathandlingar eller sortering så är det smart att köpa i tåliga material såsom jute eller bambu.

1. Matkasse från Svenska Handtryck // 2, Nätkasse från Lapland Eco store //3. Vanlig tote från Hildur

2. Byt ut engångsprodukter

Plastbestick till släktträffen, plastsugrör till smoothien, plastlock till take-away kaffet och engångsrakhyvlar. Onödigt och lätt att undvika. Om du är en person som ofta köper med dig kaffe så är det smart att bära med sig en termosmugg!

Jojo Cup i okrossbart glas // clean kanteen stålmugg // Contigo Stålmugg (denna har jag själv och tycker den är superbra!)// KeepCup i glas eller plast3. Undvik kläder av plastmaterial

Du kanske inte visste att 63% av dagens kläder är gjorda av plast? Syntetiska textiler är gjorda av plast som pressas till tunna trådar. Sedan väver man trådarna till en väv och syr kläder av det. Dina tights, din fleecetröja, dina träningskläder, din bikini och mycket annat görs i plast. Problemet med dessa är att det försvinner tusentals av mikroskopiska plastfibrer varje gång de tvättas. Och dessa mikroplaster hamnar överallt- de är nämligen så små att de kan ta sig igenom cellväggar. Därför hittas mikroplasterna i alla möjliga organismer: musslor, plankton, honung och inte minst människor. Allt på jorden är beroende av vatten - och om mikroplasterna finns i vattnet så finns de överallt. Men det är inte bara storleken på mkroplasten som är farlig - plasten i sig innehåller hormonstörande ämnen och giftiga kemikalier.

Köp inte: Nylon, rayon, acryl, acetat, polyester eller allt som är "vattenavvisande","skrynkel-fritt" eller har andra magiska egenskaper som naturliga tyger inte har. Dessa specialtyger har blivit behandlade med starka kemikalier som skadar dig och miljön.

Köp gärna: Hampa, bomull, lin, ull, kashmir & silke!


4. Skippa plastflaskan

De flesta verkar tänka på detta, men ändå är det inte särskilt många som bär runt på en ordentlig, återanvändbar flaska. Produkten är extra dålig för att den är gjord för att bara användas en gång - efter en tid börjar plasten läcka farliga kemikalier. Att köpa en plastflaska med vatten kräver dessutom 2000 gånger mer energi än att dricka samma mängd kranvatten.


Och såklart...

...vill jag inte att ni slänger ut alla matlådor i plast ni har hemma efter att ni läst det här inlägget, all nyproduktion är omiljövänlig och det är bäst att använda saker tills de går sönder. Men nästa gång du köper något nytt: tänk efter - måste jag ha det här? Hur många gånger kan jag använda det tills det går sönder? Produceras produkten med ett annat, hållbart material?

Likes

Comments

Varenda en av dessa bröllopsklänningar är miljövänliga! Du kanske vågar dig på en lite mer annorlunda färg, som champagne, istället för en klassisk vit? Reformation, som gjort ett flertal av klänningarna ni ser, räknar ut exakt hur mycket koldioxid, vatten och annat avfall som "sparas" jämfört med en klänning producerad på ett icke-miljövänligt sätt. De har också en hel del andra jättevackra aftonklänningar och festklänningar, kolla in dem!

Klänningar från The Reformation och Christy Dawn

Likes

Comments

1. Slinkii

Sliinki gör mattor i jute, som är ett väldigt miljövänlig fiber från växter! Den kräver en kort tid att växa (4-5 mån), rensar luften från koldioxid och är lätt för naturen att bryta ned. Handla här.


2. [hejhej-mats]

Det Malmöbaserade start-up företaget gör yogamattor av återvunnet restmaterial från industrier. Anna och sophie, som har startat företaget, är själva yogautövare och har försökt skapa den mest yogavänliga & naturvänliga mattan! När din yogamatta är utsliten av några års användande (ni som inte utövar yoga kanske inte förstår hur de kan slitas ut...men det gör dem) kan de återvinnas igen utan problem. Mattorna kommer att produceras i Tyskland och använda rester av skum från ex bil och möbelindustrin. Handla här.


3. Manduka

Manduka gör yogamattor av jute och och naturligt gummi från gummiträd. Inte alla mandukas mattor är gjorda i dessa material, men produktinen av de mattor som är gjorda i olika "onaturliga" gummin har inte gett några utsläpp av miljöfarliga gaser. En linje av deras mattor (PRO-series) förväntas hålla en livstid, och om de inte gör det så får du en ny - gratis. Det är på ett sätt mmiljövänligt eftersom produkten håller länge - att köpa en ny matta efter ett halvår är inte så snällt mot jorden...handla här.

Likes

Comments

Maskiner. Dokumentären filmar långa sekvenser av en textilfabrik i Indien. Det är smutsigt, det är högljutt. 12-timmars skift utan raster. Farliga kemikalier som hanteras utan skyddsutrustning. Starka maskiner som hugger av en lem om du inte aktar dig. De tjänar 700 kronor i månaden. De flesta har lämnat sina familjer och tagit lån för att kunna resa till fabriken.

Samtidigt är det dessa människors enda val. Det finns inga bättre fabriker med högre lön och bättre arbetsvillkor. Om de organiserar sig i fackföreningar blir de sparkade - då har de noll kronor istället för några få. När jag såg dokumentären tänkte jag hela tiden "jag skulle inte stå ut en dag här, jag skulle sluta direkt". Jag minns det slitsamma jobbet i en kassa på en av Sveriges största livsmedelsbutiker. I Sverige får man jobba exakt 4 timmar och 45 minuter utan rast, och det var precis sådana långa pass de gav mig. 4 timmar och 45 minuter i kassan där jag knappade in hundratals koder och vänligt bemötte kunder trots att jag var stressad och trött. När rasten kom var jag helt slut. Helt slut. Och dessa personer jobbar 12 h utan rast. Om detta hade hänt i Sverige hade det blivit en skandal, media hade skrivit otaliga artiklar, det hade kallats ohumant och oetiskt. En människa kan inte jobba så länge i en sådan miljö - för en så liten lön. Jag hade aldrig accepterat att tjäna 700 kronor i månaden på ett heltidsjobb.

Men här är vi. Köper de billigaste kläderna vi kan hitta utan att riktigt tänka efter. Hur kan ett plagg kosta 200 kronor och täcka lönen för bommullsodlaren, textilarbetaren, personen som sydde plagget, transporten, butikspersonalen och företaget som tar ut vinsten? Ni vet lika väl som jag att den största biten av kakan går till ägarna av de stora företagen, och inte de som producerat produkterna. Varför gör vi det? För att vi tänker på "de där borta" som andra slags människor. Dem och vi. Vi hyser stor respekt för oss själva men inte "de andra".

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


Det italienska märket WeWood gör klockor i trä, och för varje klocka som säljs planterar de ett träd! Bra va? I nuläget har de planterat över 400 000 träd.

Mer hållbart än klockor i plast som går sönder och genererar koldioxid, och metall som generar miljöfarliga avfall.

psssst...de gör supersöta hängslen och solglasögon också!


Likes

Comments

Hilda. Sedan många år tillbaka en person som varit medveten om världens många problem: allt från global uppvärmning och genus till köttindustrin. Ibland har jag blivit mest ledsen och men inte gjort mycket åt problemet i sig, ibland har jag gått långt för att förändra mitt beteende. Oftast går mitt engagemang och medlidande i vågor - men nu vill jag på riktigt motivera mig själv och andra till att vara lite snällare mot det här planeten och de som bor på den.


Vem är jag då?

Några favoritställen: Skogen, italien, lusthuset i barndomshemmet och på yogamattan.

Äter helst: Italienskt, indiskt, pannkakor i alla former och lite hederlig husmanskost. Försöker lära mig att gilla oliver och konstiga ostar, men kommer nog aldrig kunna äta riktigt stark mat (eller ens lite stark...) Och så har jag inte ätit rött kött eller kyckling på sisådär 6 år nu.

Har fobi för: Stora vattenmassor. En kryssning är den värsta resan jag någonsin skulle kunna åka på, och jag ryser vid tanken på en ubåt.

Likes

Comments