Header

Wrapping while baking

C'est la vie

Klockan är 12 och för första gången idag så kan jag slänga mig på soffan och chilla några sekunder, men inte mig emot att ha händerna fulla. Snarare tvärt om. Har hunnit med att gymma, vilket var så himlahimla välbehövligt och skönt. Hade Demi Lovato i lurarna på högsta volym och lyckades stänga ute hela världen och bara fokusera på mig. Det var allt för länge sedan jag tränade på förmiddagen, till skillnad från många andra så är det då jag har energi, inte på eftermiddagen.

Har nätt och jämt hunnit med att duscha och tvätta håret innan jag behövdes i köket. Väntar på att Mimmi ska komma på adventslunch halv ett. Det ska bli fantastiskt att få hela familjen samlad vid ett bort igen, håller alla tummar i världen för att det ska bli fritt från konflikter och tjafs. Men det tror jag :) Hoppas ni alla får en fin tredje advent! <3

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

2 dl havregryn

150 g torkade kärnfria dadlar

1 tsk kanel

2 krm flingsalt

ca 2 msk vatten

2 1/2 msk kakao

  1. Mixa först sönder havregrynen i en matberedare. Mixa sedan med dadlar, hälften av kanelen, saltet och lite i taget av vattnet till en smet.
  2. Blanda kakaon med resten av kanelen. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kakaoblandningen. Förvaras i kylskåp.

Likes

Comments

Efter att dessa har lagts till i högen av paket ser det ganska gulligt ut, även om granen fortfarande står ute. Att slå in paket tar lätt en plats på 5-i-topp med julen. Är så himla nöjd med julklapparna jag har köpt i år, speciellt till min syster. Hon har en förkärlek till att läsa på etiketterna och försöka känna vad det är, men jag har slagit in allt i kartonger med olika former tyngder så lycka till säger jag bara haha :P

Har precis grattat världens finaste människa som fyller 19 idag, frågar mig själv gång på gång var de senaste åren har tagit vägen... hoppas i alla fall på kunna fira henne så fort som möjligt! Men nu: ta ut mina frallor ur ugnen.

Likes

Comments

Kärlek till dessa lördagsmornar. Det finns nog ingen dag jag uppskattar så mycket som lördag, det är alltid då jag får massor gjort. Jag har städat rummet och bäddat om hela sängen (bästa som finns), haft klappverkstad, och hjälpt till att fixa fin-lunch som vi avnjöt för en stund sedan. Nu kokas det kaffe och glögg och dukas fram pepparkakor och choklad. Hoppas denna dag förblir såhär underbar <3

Likes

Comments

Hur vacker var inte månen här om kvällen?!

God fredagkväll på er! Hur mår ni? Själv mår jag bra, lite frusen kanske. Typ kallsvettig, som innan man blir sjuk.. har brutal träningsverk i överkroppen sedan passet igår. 2000m rodd, 15min HIT med helkroppsövningar och avslutning med mage. Skönt att få bränna ut sig lite extra då och då efter allt stillasittande i skolan, just nu är det ju film på majoriteten av lektionerna.

Annars då? Spelar river flows in you och julen är här på piano, ska på julkonsert ikväll och har gjort mitt sista prov innan julavslutningen. GISSA om det känns bra. En redovisning kvar bara och sen slänger jag in handduken för gott. Eller ja, tills efter lovet i alla fall! Hoppas ni får en fin fredag.

Likes

Comments

Idag var det 1 år och 9 månader sedan jag beslutade mig för att inte äta rött kött - och det har jag heller inte gjort, inte en endaste gång. Jag kommer så väl ihåg hur naiv jag var första veckorna och att jag hade höga förväntningar på att "förändringar" skulle ske på min kropp och hälsa. Idag vet jag att det inte riktigt går så fort.

Tänkte hur som helst att jag skulle jämföra hur mina matvanor ser ut idag och hur jag mår kontra för två år sedan.

Lilla naiva jag trodde att basically allt skulle mirakulöst bli bättre. Naglar och hår och magen och humöret och hyn och lägre kolesterol och lägre blodtryck och minskad risk för cancer och hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes och blir piggare. Och roligare och snällare och finare. Skämtåsido. Men kort och gott en bättre version av mig själv. Ja, ni hör ju haha.. påläst tjej..

Vad som faktiskt har förändrats:

Jag har nästan aldrig ont i magen längre. Jag minns att det var en ganska återkommande problem förrut men nu blir jag istället förvånad när jag får det. Antagligen beror det på att den vegetariska maten är mer lättsmällt.

Jag har ett betydligt bättre immunförsvar idag. Mellan trean och åttan var jag sjuk nästan hela tiden, det var nästan mer regel än undantag. Det var bakterier, virus, infektioner och inflammationer och det ena med det andra. Mycket problem med halsen också, svullna halsmandlar, blåsor och halsfluss. Antalet gånger jag har varit sjuk de senaste två åren kan jag utan problem räkna upp på en hand. C-vitamin från frukt och grönt är livets medicin <3 Samt ish det bästa jag vet.

Jag har ett stabilare och jämnare humör. Jag vet faktiskt inte vad orsaken till det är men när jag var yngre hade jag ganska hetsigt och varierande humör, men idag är det betydligt jämnare. Tror själv det beror på att jag inte låter min blodsockerkurva dippa eller skjuta i höjden, tack vare att jag äter ganska regelbundet och på ungefär samma tider varje dag.

Jag äter mer och är hungrigare. Denna är ju en självklarhet. Vegetarisk mat är ju i regel mer energisnål än kött pga högre vatteninnehåll och lägre fettinnehåll. Därför är det viktigt att tänka på att äta tillräckligt med energi, och inte bara en större portion. Även om det ser mycket ut på tallriken tillför inte ett berg av grönsaker tillräckligt med näring till din kropp.
Pappa brukar klaga på att han inte blir mätt på vegetariskt men det blir man, om man äter en bra och fullvärdig proteinkälla (t.ex baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra sojaprodukter, quinoa), långsamma kolhydrater och mineraler(t.ex havregryn, korngryn, råris, fullkornsbröd, fullkornspasta, rotfrukter, grönsaker, frukt och bär) och såklart en hälsosam fettkälla (tex olivolja, nötter/frön eller nötsmör, avokado, kokosolja)

Jag äter mindre halvfabrikat idag. Förrut var det ofta fiskpinnar, blodpudding, felix köttbullar eller korv som blev lunch. Fullproppat med tungmetaller, mättat fett, socker, E-nummer och massa annat skit. Idag försöker jag så ofta det går laga maten från grunden, men såklart ligger det diverse biffar/falafel/soyafärs/oumph i frysen som inte används allt för sällan haha. Så länge man varierar sig!

Vad jag önskar att jag visste innan:

Att man just behöver äta mer energität mat som vegetarian och lägga till en hälsosam fettkälla då det inte finns naturligt i t.ex bönor/linser/tofu/andra vegetariska substitut. Gör t.ex hummus med olivolja i och ha som tillbehör, guacamole, en sås på turkisk yoghurt/Oatlys iMat fraiche eller hacka nötter (t.ex hassel) och strö över salladen, supergott! Generellt kan du utgå från tallriksmodellen men byta ut köttet mot växtbaserad proteinkälla,

Att det är superviktigt att ha koll på att man äter tillräckligt med B12, järn, kalcium och magnesium. I kött finns ju allt det men en betydligt mindre mängd i den vegetariska kosten. Har själv haft låga järnvärden och det är både farligt för kroppen och man mår verkligen skit av det. Trött och hängig, huvudverk och yrsel. Speciellt jobbigt som tjej. Så om du är osäker, ta blodprov för att kolla eller ta tillskott!

Att vegetarisk mat (framförallt grönsaker, växtbaserad dryck, nötter och halvfabrikat) är svindyrt i längden, Jag trodde faktsikt att det skulle vara billigare, för man vill väl uppmuntra människor till det..?

Kanske också att det kan vara lite jobbigt när man blir bjuden på middag/tillställningar och det serveras skinka och korv och köttbullar och revbenspjäll och ja, bara döda djur (ursäkta). Nu kollar jag alltid innan om det finns något som jag kan äta eller har med mig eget.


Ska avsluta med att jag inte en sekund har ångrat mitt beslut och varken sakar det eller känner mig det minsta sugen längre. Älskar vego-livet och skulle rekommendera det alla dagar till vem som helst. Men tycker att alla helt får bestämma själva! ;)


Likes

Comments

När varenda liten smula från förra helgens julbak är uppäten får det helt enkelt bli en omgång till! Ska premiär-baka en fudge på svarta bönor och dadlar som jag är supertaggad på att testa, recept kommer upp om det bli lyckat.
Vill bara äta upp allt i denna bild så vi får hoppas att det finns något kvar att baka med också haha. Verkligen alla mina favoingredienser :P Ska försöka behärska mig.

Likes

Comments

Det är riktigt sweaterweather ute, och jag älskar det. Det ska vara lite grådassigt, ruggigt och nästan hotfullt. Gärna regna också, stora tunga droppar. För mig är det det optimala stay-in-bed-all-day-vädret, visserligen har jag varit i skolan och slitit med en No uppgift men nu är jag påväg hem, och det lockar mer än någonsin. Vill göra chaite och äta av min nybakade fudge och kolla Netflix, typ Viana eller everything everything eller någon liknande enkel feel-good rulle. Lyssna på Ron Pope i bakgrunden och glida omkring i sockorna Mimmi stickade till mig när jag var 11.
Time for Me, Me and Me <3

Likes

Comments

Instagram@ebbabergengren