Header
View tracker

​Hej på er! 

Idag ska ni få ett recept som jag tagit från min mamma. Världens godaste och enklaste Brownies. Varning för frossning! Sååå goda

Man lagar dessa i långpanna klädd med bakplåtspapper. 
Börja med att slå på ugnen på 175°

INGREDIENSER:
300g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
4 st ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 msk vaniljsocker


Smält smöret direkt i en stor kastrull (blandar man smeten direkt sparar man disk!! Viktigt när man bor i lägenhet utan diskmaskin) Rör ned socker, havregryn i smöret. När man rört om ordentligt och smeten svalnat något, knäck i äggen. (Om man tar i äggen först finns det risk att äggen börjar koka i det heta smöret. Det blir inte speciellt gott, lovar. Jag har provat 😂) Häll sedan i resten av ingredienserna: kakao, vaniljsocker, mjöl. 

Bred sedan ut smeten på bakplåtspapperet och grädda i ugnen i 10-15 (jag gräddar i 13 minuter och då har jag vanlig ugn, inte varmlufts) 

Sedan skär man bara upp bitar av det. Jag brukar skära upp ungefär 35 st (7x5) 

Tips! Jag gjorde dessa brownies på min födelsedag, utan att skära upp den och använde "hela brownies" till en tårtbotten, toppade med grädde som jag krossade ned maränger. Sedan hade jag på jordgubbar och avslutade med att krossa ännu mer maränger och Voila! Världens enklaste tårta för 30 personer. Om tjejerna som kom för att fira mig inte ljög var det många som tyckte det var jättegott. Hihi


....Usch vad tråkig jag är. Men jag har tyvärr inga bilder alls på dessa godingar och de jag lagade för 5 dagar sen är visst slut. Skyller på Filip ;) Men jag lovar de är värda att prova!!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Mat

Hej! På söndagar är dagen då jag alltid planerar lite inför kommande vecka. I planeringen brukar det ingå vad jag ska göra under veckan, vilka träningspass jag ska göra och på vilka dagar, vilken mat som ska ätas och vad som ska handlas. Brukar även förbereda lite matlådor på söndagar och idag blev det en bacon/broccolipaj. Tycker det är så smidigt med paj i matlåda dels för att matlådan inte luktar pyton när man kommer hem och den har legat och gottat sig odiskad i väskan hela eftermiddagen och dels för att det smakar nästan som nylagat trots uppvärmning.

Jag gjorde såhär:

Pajdeg
125g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning
3 ägg
3 dl mjölk (matlagningsgrädde, brukar ta det som finns hemma, går bra att blanda också)
salt
peppar
paprikakrydda
chilipulver

1 paket bacon
ca 10 små broccolis

Börja med att nypa ihop smör och mjöl i en bunke. Sist i med en skvätt vatten.
Tryck ut pajdegen i en form och ställ sedan in den i kylen så den får sätta sig lite. Nagga sedan med en gaffel innan den ska in i ugnen.

Jag brukar låta pajen stå i kylen ca 1 timme innan jag gör något mer. Sätt ugnen på 200° och ställ in den kalla pajdegen i ca 10 minuter. Under tiden förbereder jag fyllningen.

Vispa ihop äggen och mjölken/grädden och ha i de kryddor du vill ha. Jag brukar alltid ha ganska mycket salt och peppar. Men idag hade jag även i lite paprikakrydda och chilipulver.

Jag klippte bacon i småbitar och stekte de i lite smör. Sedan tog jag ut formen och la i bacon, broccoli och hällde på mjölkblandningen. Sedan in i ugnen igen i ca 30-40 minuter. Tills pajen har den färg du vill ha!


Tips! Vill du göra pajen lite grövre kan man byta ut vanligt vetemjöl till t.ex. grahamsmjöl. Till den här pajen hade jag 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl. Blir lite mer mättande då men samtidigt väldigt gott.

Likes

Comments

View tracker

Baka liten kaka

​Alltså hörni. Jag har dött och återuppstått.

Att man inte tänkt på det förut. Chokladboll som är typ VÄRLDENS enklaste bakverk, tror ingen undvikit att bakat det. Sen gömmer man bara en liten center i mitten. Hur lätt som helst? 

Såhär gjorde jag mina chokladbollar:

100g smör
1 dl socker
3-4 dl havregryn 
1 msk vaniljsocker
2-3 msk vatten (använde inte kaffe för jag orkade inte koka hehe)
3 msk kakao

Började med att krossa havregrynen litegrann. Tycker det blir godare när de inte är så stora bitar. Jag blandar alltid smör och havregryn för sig först men det spelar egentligen ingen roll eftersom det varken finns risk för mjölklumpar eller eftersom det inte är bakpulver i smeten. 

Sen har man bara i resten av ingredienserna och jag fyller ut med havregryn tills jag har den konsistensen jag vill ha vilket är så smeten precis fastnar på händerna (så att kokosen sen fäster bra) sen lägger man bara en center i en hög smet och sen rullar man det till en boll.

Man kan ju självklart använda annat än center. Jag är t.ex. lite nyfiken på att baka in jordgubbar eller ganska cookie dough? Gud så gott. 

TIPS!
Ett tips när man bakar chokladbollar ​är att istället för att hälla kokos på ett fat och rulla bollarna med fingrarna så häll kokos i en ganska djup plastbytta så kan man lägga i chokladbollen och bara skaka på själva lådan. Haha hoppas ni förstår vad jag menar? Kände mig som ett riktigt geni när jag kom på det för det är mycket enklare.

Likes

Comments

Mat

Orkade inte göra någon vidare middag idag så därför är detta perfekt!! Så god blandning mellan sött och salt. Halloumi innehåller mer än vad man tror och man blir faktiskt väldigt mätt. 

Jag tog lite babyspenat, röd spetspaprika (för övrigt bästa paprikan), gurka, jordgubbar och sen stekte jag halloumi på kort tid på hög värme så den bara får en fin yta men fortfarande är mjuk i mitten! Tips tips tips!


Likes

Comments

Hej på er! Varning för bildfritt inlägg.

Här kommer ett recept på busenkla muffins men som smakar lite lyxigare.

Du behöver:
100g smör
2 st ägg
2 1/2 dl socker
​2 dl mjöl
1 tsk salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
8-10 droppar pepparmintolja
1 rulle/ett par rader marabou mintkrokant

Slå på ugnen på 200° och lägg fram en plåt med muffinsformer på.

Smält smöret. Vispa ihop smör och socker tills det blir poröst (vitt) och rör ihop alla torra ingredienser i en skål. RÖR! (Tricket för att muffins inte ska bli torra är att RÖRA ihop smeten och inte vispa den.) Så rör ihop alla ingredienser till en smet. Glöm inte smöret, det ska i sist. Droppa i några droppar pepparmintolja, det luktar ganska starkt men för mintsmak behövs nog minst 6 droppar.

Dela smeten i formarna. Ca 2/3 i varje form. Hacka sist lite choklad och strö på muffinsarna eller tryck i en bit i varje form. Grädda i ugnen 8-10 minuter!

Såhär glad blir man när man ätit dessa mumsingar:

Likes

Comments

Hej hörni!
Idag har varit en sjukt lugn söndag. Gjort lite matlådor och sen bakade jag mina favoritkakor (de ni ska få recept på nu) sen provade jag att baka mintmuffins, har inte smakat de än så de lägger jag upp recept på senare! Centercookies kan vara den godaste och lättaste småkakan jag vet.

INGREDIENSER
100g smör
1 dl socker
1 dl brun farinsocker
1 st ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat (2 tsk bakpulver om det råkar vara så att du inte har bikarbonat hemma)
2 st centerrullar (24 st)

Ställ ugnen på 175°. Vispa ihop smöret, socker och brun farin med elvisp. Ett tips! Används tiningsfunktionen på mikrovågsugnen och "tina" smöret i ca 45 sekunder (så det inte smälter!!) så är det mycket lättare att vispa det. Knäck i ägget och vispa ihop. Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda i lite i taget i socker/smör-blandningen.

Rulla 24 bollar och lägg i småformar (jag har köpt ett paket med formar från ikea där det fanns både stora och småmuffinsformar. De tycker jag är perfekta! De är liksom i storleken mitt emellen knäckformar och vanliga muffinsformar.

Grädda "bollarna" i ugnen i 10 minuter, ta ut de och låt de svalna, de kommer sjunka ihop lite. Använd en smal flaskhals (finns bild på den jag använde längre ner i inlägget) och tryck ned gropar i varje boll. Här placerar du en upp&nedvänd center. Ställ in i ugnen igen i ca 2 minuter. NJUUUUUUUUT!!

Likes

Comments

Hur somrigt är det inte med rabarber? Först grillat till middag och rabarberpaj till efterrätt. Jag har bara gjort rabarberpaj med smulpaj förut så kände mig tvungen att prova något nytt idag, nämligen med ett kolatäcke. Har inte smakat det så vet inte hur det blev, men det ser iallafall väldigt gott ut. Här kommer receptet! 

Sätt ugnen på 200°!

Rabarber 
Potatismjöl
Socker

2 dl havregryn
2 dl strösocker 
1.75 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 gram margarin
0.5 dl grädde
0.5 dl ljus sirap 

Vet inte exakt hur mycket rabarer jag hade, tog det jag hade hemma men det täckte en hel botten iallafall. Efter att ha fördelat rabarberna i formen strödde jag ut lite potatismjöl, när potatismjölen försvunnit (man har det för att det inte ska bli så vattnigt) strödde jag sedan över lite socker. Sen ställde jag formen åt sidan så sockret får smälta ihop med rabarberna och fortsätte med "kolatäcket". Smält smöret grädde & sirap. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ned lite i taget i smörblandningen. Tryck sedan ut smeten över rabarberna. Ställ i ugnen ca 30 minuter eller till täcket fått fin färg. Jag åt med glass men funkar minst lika bra med vaniljsås! 

 

Likes

Comments

Skulle prova ett nytt recept idag: hallonmuffins med crunch och köpte svindyra färska hallon........... I onödan. Blev inge bra alls och anledningen till det är att jag inte hade något muffinsjärn att ställa muffinsformarna i vilket ledde till att smeten flöt ut för mycket under gräddningen. Jättetråkigt men så kan det gå. Receptet ska ni få ändå och jag har gjort dessa muffins tidigare och då gick det utmärkt. Då använda jag dock blåbär och de blev 2 die 4.

Till ca 12 muffins:
75g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver 
1 nypa salt
2,5-3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
 
Toppingen:
60 g smör 
1 dl havregryn
1 dl socker
1/2 dl vetemjöl 
 -----
Marsansås
200g hallon (jag hade typ 5-6 hallon på varje muffins)
 
Sätt ugnen på 200°. Börja sedan med toppingen. Jag använde mig av en gaffel för att blanda ihop ingredienserna. Ställ sedan i kylen. Vispa ihop marsansåsen och ställ även den i kylen medan du gör muffinsarna. Smält smöret och blanda sedan i mjölken. Vispa ihop ägg och socker, rör ihop de torra ingredienserna (för att fördela bakpulvret och undvika klumpar) blanda sedan ihop de torra ingredienserna med ägg + socker och ha sist i smör/mjölkblandningen. 
 
Fördela smeten ca 3/4 i varje form. Och som sagt, ha gärna ett muffinsjärn när du gör detta då dessa muffins blir ganska höga. Det funkar utan muffinsjärn också, men gör inte som jag: ta inte för mycket smet!!! det ska på massa annat också. 
 
Efter att du fördelat muffinssmeten, lägg en klick marsansås i mitten. Lägg på ett par hallon och smula över toppingen. In i ugnen (200°) i ca 18 minuter!
 

 
 

Likes

Comments

Utseendet på det här tycker jag inte speglar hur enkel den här desserten är. Om man ska få gäster och man vet att man kommer att ha det lite stressigt under dagen är det här perfekt, halva jobbet kan man nämligen göra dagen innan och ställa i kylen över natten. Det är lite svårt att skriva mängden på allt för det beror liksom på hur stora portioner man vill ha, och vilka smaker man föredrar mest. Gillar man banan mer än kolasås kanske man ska använda sig av 2 bananer istället för 1 osv. 

INGREDIENSER:
Digestivekex
Smör
Vispgrädde + lite vaniljsocker
Daim
Banan
Karamelliserad mjölk
 
SÅ HÄR GÖR DU:
Vi börjar i botten, med botten. Krossa digestivekexen. Smält smör (jag använde ca 2/3 av ett digestivepaket och ca 75g smör, beror lite på hur du vill ha botten, ju smuligare du vill ha den; desto mindre smör tar du) Blanda sedan det smälta smöret och kaksmulorna, fördela kakmixen i formar, jag använde dessertskålar i glas för jag tycker det ser fint ut att man liksom ser de olika lagren.
 
Ta en klick karamelliserad mjölk på varje botten. Ställ in i kylen. Nu kan du vänta till nästa dag om du vill, annars fortsätter vi med toppingen. Vispa grädden (jag blandade även i lite vaniljsocker för att jag tycker det är gott men funkar lika bra utan såklart) skiva bananer och hacka daimen. Lägg några bananpengar på kolaklicken, på med lite grädde och toppa med lite (mycket) daim. 

 
 

Likes

Comments

INGREDIENSER FÖR CA 12 MUFFINS:

Muffins:
100g smält smör
2 st ägg
2,5 dl socker 
2 dl vetemjöl
1-2 tsk vaniljsocker 
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Mitt i ugnen på 200° i 8-10 minuter 

Frosting:
100g philadelphia
60g smör
300g florsocker
1tsk vaniljsocker
Den vita delen från oreokakor från ett helt paket.

SÅ HÄR GÖR DU:
Vi börjar med frostingen så kan den stå och gotta till sig i kylen medan vi gör själva muffinsen. Till frostingen använder jag elvisp. Vispa ihop det rumsvarma smöret med florsocker och vaniljsocker. Dela upp oreokakorna, använd en kniv och skrapa bort det vita, vaniljkrämen (?) och häll ned i frostingen, jag använde ca 1 och 1/2 paket till detta. Lägg kakdelarna åt sidan så länge. Tillsätt nu philadelphian, lättast är att ta lite i taget för att undvika klumpar. Det är svårt att säga att det ska vara exakt 300g florsocker, kan bli mer och kan bli mindre, jag fortsätter hälla i tills den ostiga smaken är borta och frostingen känns fluffig. Ta fram några av oreokakorna utan vaniljkräm och krossa, häll sedan i smulorna i frostingen. Ställ frostingen i kylen!! Spara några smulor till dekoration.

Dags för muffins! Ställ ugnen på 200°. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Vispa ägg och socker poröst. Jag vispar alltid med en ballongvisp tycker det blir bäst och är smidigast. Rör ihop de torra ingredienserna i en separat bunke och rör ner i äggsmeten, lite i taget för att undvika mjölklumpar. När jag gör kladdkakor eller kladdiga muffins brukar jag röra ihop ingredienserna med en slickepott för att undvika att det kommer ner för mycket luft i smeten, vilket det gör med vispar, och det är det som gör kladdkakor torra. Blanda sist ner smöret.
 
Häll upp smeten, jag köpte ett paket som hette cupcakesformar, ca 2/3 i varje form. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Jag tycker det är godast att det är lite kladdiga i mitten och det gör ingenting att det är lite rinnigt. Det sätter sig sedan när muffinsarna får stå i kylen en stund (tycker de är som godast dagen efter) 
 
Låt muffinsarna svalna och släng sedan på lite frosting. Det här är pilligt och kladdigt men om man använder lite överblivna oreokakor och strör lite smulor uppepå så tycker jag de blev riktigt snygga. Har aldrig varit speciellt konstnärlig, men så länge det ser gott ut. ;) 
 
Muffinsarna är ett grundrecept från jennys matblogg men resterande är me, myself and i. Jag själv är väldigt nöjd med dessa och de jag bjöd på tyckte de var jättegoda. Tar ju sin lilla tid och är en hel del steg men skulle verkligen säga att det är värt det! De är rätt mäktiga men det är nästan så man vill ta en till. Hihi
 
 

Likes

Comments