Mitten, eller snarare slutet av terminen är nu här och jag har varit på en 10 dagars resa i Östafrika under påsklovet. Våran skola har påsklov i 2 veckor, vilket gjorde det möjligt till denna road trip. Alla på hela internatet, föräldrar och syskon hade möjlighet att åka med och tillslut var vi ca 110 stycken som åkte genom Kenya, Uganda och Rwanda tillsammans.

Min mamma kom ner och gjorde denna resa med mig, vilken jag är jätte glad över. Den var som hennes 40 års present, då hon fyllde år under resan. Även som en liten present till mig, för att jag fick se min mamma igen, vilket jag inte gjort på ett tag nu.

En fin tisdagsmorgon åkte vi iväg med våra 5 overlanders, vilket är lastbilar omgjorda till bussar. Lite visste jag att denna resa skulle bli en av de bästa resor jag har gjort. Tänkte beskriva min trip parallellt med lite bilder jag tog under resans gång.

OBS! Det är ett ganska långt inlägg pga att det hänt mycket, bara så att ni är beredda på det liksom :)


Detta var då som sagt en slags roadtrip, vilket innebar mycket bussåkande. We didn´t care though pågrund av den fina utsikten. Vi stannade lite här och där, tittade utför rift valley, testade mössor såg hur det såg ut på landsbygden överlag i Kenya m.m.

Vid första lunch stället träffade vi på dessa godingar. Vi försökte snacka lite, vi visade hur man tog kort med en kamera och dansade lite efter det. Det är alltid lika roligt att träffa på glada barn på detta sätt!!

Första övernattningen var vid ett jätte fint ställe då det kändes att man hade kommit in i en djungel av något slag. Det fanns pool, stor gräsmatta där vi kunde smälla upp tältet för natten och en liten bäck vid sidan av.

Innan middagen snackade vi mest, spela lite kort och hade det allmänt mysigt. Efter middagen då vi skulle gå och lägga oss skulle jag och mamma gå och lägga oss på gräset för att titta på den stjärnklara himlen. Efter kanske 10 minuter känner jag något som biter mig på armen, vilket inte kändes som ett vanligt bett. Då var det en JÄTTEMYRA som hade gått innanför tröjan och bitit mig. Man fick dra bort den ifrån en. Det visade sig att jag hade kanske 10 till på mig. Vi fick lite panik och skaka av oss allt, för att sedan ta skydd i tältet. Fick sedan höra från en kompis att bett från sådana myror kan vara jätte farliga om man får många...

Tror jag inte ha vågat att vara på gräset i mer än 10 min efter det där.. #traumatised4life


.

Uganda och dess vackra natur

Väl när vi har tagit oss över gränsen till Uganda, vilket tog sin lilla tid, var vi framme i Jinja. Vilket är ett fint ställe vid Nilen.

Dagen efter att vi kom dit, forsrännde vi NILEN, hur ballt som helst. Var bland det roligaste under resan. Har dock inte bilder, pga att jag inte våga ta med kameran på båten.

När vi kom tillbaka från floden gick vi runt i området för att träffa lokalbefolkningen. Träffade på några mysa


.


SUNSET CRUISE

Vi avslutade dagen i Jinja med att åka en båt på Nilen i solnedgången.


.

Moské i Kampala

Då var det dags att besöka östafrikas största moské, eller som vissa väljer att kalla det... "Afrikas näst största moské". Den ligger i Ugandas huvudstad, Kampala. Det var stort och mäktigt, men jag tror att de alla tyckte var roligast var hur vi klädde in oss i sjalar och slöjor. Vissa såg bättre ut i det än andra..

Vi besökte även idi mins tortyrkammare och palats när vi var i Kampala. Intressant att höra om, dock väldigt hemsk historia


.


väg till fågelstället🎉

Nu var vi framme, och denna dag var verkligen en vilodag från allt bussåkande. Det var även några sjuka som kunde tillfriskna till lite.

Jag valde att paddla lite kanot och bestiga en lite kulle för att få lite bättre utsikt. Det var Ellen som övertygade mig om att gå upp för kullen, och det tackar jag henne för! ÅÅÅ va fint det var :)


.


Rwanda NEXT.


GORILLA TREKKING

Innan det var dags att gå in i djungeln för att leta efter gorillor, fick vi ett framförande av en Rwandiska traditionell dans. Jätte kul att se!

Vår grupp hade turen att få gå en lite längre trekking för att se vår lilla grupp av gorillor. Det var både hysteriskt roligt och jobbigt på samma gång. Den största utmaningen var att inte snubbla och ramla på all lera, vilket vår väg bestod av. Det tog oss sammanlagt 5/6 att gå upp och ner för berget för att se gorillorna. Jag tyckte det var väldigt spännande och roligt att gå i djungeln, Det kändes som att man var med i TARZAN!

Efter gorilla treklangen åkte vi till Rwandas huvudstad och bodde på hotell allihopa. Där hade vi även möjligheten att besöka folkmordsmuseet och åka till ställen där många människor drabbades av folkmordet 1994.

Efter det hade vi en avslutande middag på hotellet allihopa innan det var dags att åka tillbaka till Kenya. Vi åkte flyg hem, vilket var väldigt skönt.


Hoppas ni har haft ett bra påsklov, så hörs vi snart igen! :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Nu var det ett tag sen jag bloggade, så tänkte bidra med ett litet klipp till bloggen!

För några veckor sedan åkte jag på en fältstudievecka till kisumu och kittade, vilket är två områden här i Kenya. Vi gick på massa föreläsningar, tittade hur olika organisationer hade, gjorde massa intervjuer och fick uppleva samhället där.

En jätte spännande vecka med massa roliga minnen, här kommer ett litet klipp så kanske ni får en liten inblick i hur det var :)


Sköt om er nu och ta vara på helgen!

Likes

Comments

Five stories


Agnes (Francesca) Fiskardamerna

Vid victoriasjön hittar vi 3 stycken kvinnor som säljer fisk som yrke. Vi fick tillfälle att intervjua dessa och höra om deras svårigheter att överleva vardagen.

Det första som poppade upp i kvinnornas huvuden när jag nämnde korruption var hur deras familj, främst barnens skolgång påverkades. I kenya har staten påstått att skola för alla barn ska vara gratis. Det är den, fast det finns hakar som utgör en kostnad, vilket i slutändan gör att skolan blir relativt dyr. Det är skoluniformer, gärna flera, specifika skor, material, skolböcker med mera. Dessutom är de lokala skolorna korrupta på de sättet att i ett klass där det skall vara 30 elever, kan nå upp till 100 på en lärare. Det är inte alltid läraren är utbildad heller för den delen. Eleverna brukar även kunna muta sig till ett betyg, ett diplom till läraren. Vilket utgör en stor orättvisa inom fattiga familjer.

Francesca, hon i gula tröjan, berättar om hennes svårigheter i sin vardag när det kommer till pengar. På en bra månad tjänar hon 5000 kesh, vilket motsvara ca 500 svenska kronor. På detta ska hon betala en hyra på 3000 kesh, resten ska gå till att försörja sin familj. Hon beskriver hur hårt det är, speciellt som änka. Att ha råd med mat och kunna få sina barn i skola på en så liten summa. Hon beskriver hur svårt det är att ha ett framtidstänk när man inte ens är säker på hur väl man kommer att klara sig för månaden.

De andra kvinnorna påpekar även korruptionen i deras vardag när det kommer till marknaden och sitt säljande av fisk. De alla känner sig näst intill tvungna att använda sig av alla möjliga knep för att få in den extra slanten. Dessa knep, med andra ord korruption, är något alla i området använder sig av vilket gör det till normen. Det är hennes kultur och på det viset hon har vuxit upp. Om de plötsligt skulle sluta med det, beskriver Francesca hur mycket de skulle förlora på det. Konkurrensen är så hög så att de är känner sig tvungna. Eftersom att det inte är onormalt, så känns det inte helt fel heller, påstår Francesca.

Francesca har hopp om det nya presidentvalet som kommer hållas i höst, då hon önskar att den nya ledaren skulle vara rättvis och avbryta den korrupta strukturen i samhället. Hon tror dock att korruptionen ligger så djupt i landet, vilket gör att en förändring kommer att vara svår. Hon vill dock få fram att en verkligen vill ha en förbättring genom minskad korruption, så att hon kan ha sina barn på en bra skola och så att hon själv kan utvecklas vidare istället för att vara en fisk säljare, vilket hon hade varit i 20 år nu.Petter / Miljökille

På VI- skogens organisation fanns det en praktikant som var vänlig nog att visa vad han hade sysslat med under 5 månaders tid, och var även öppen att svara på frågor. Genom honom fick vi se hur korruptionen speglade sig i hans liv och hur han behandlades på gatorna.

Det som Petter märkte mest utan korruptionen var hur stor makt mutor och kontakter hade i samhället. Han upplever även en stor skillnad i samhället just pågrund av sin hudfärg, vilket för att han behandlas annorlunda än den lokala befolkningen i Kitale. Han berättade även vilken roll korruption hade inom organisationen Vi-skogen.

Angående Vi-skogen tyckte Petter att de var väldigt duktiga och hade många metoder för att undvika korruptionen. Vilket är väldigt svårt att göra när man befinner sig i ett sådant korrupt samhälle. Ett konkret exempel var hur det finns en risk angående vi-skogens företagsbilar. Det är lätt att personalen tar bilarna för privat bruk istället för allt de bilarna egentligen ska användas för. Han sa att detta är något som ofta förekommer, vilket de förhindrar genom listor där de får skriva ner vart bilarna ska, anledning och när de ska vara tillbaka. Efter detta system har det gett väldigt bra resultat.

När det kommer till när Petter har sett korruption ute på gatorna, var poliserna en stor faktor enligt honom. Han beskriver hur poliserna är mer ute efter att tjäna pengar istället för att hålla ordning på gatorna. Något som har händer för Petter ganska ofta är när han åker matatu på dagarna. En matatu är som en liten buss i Kenya. Det sker ofta när chauffören stannade av en polis, att chauffören mutar polisen för att komma förbi utan krångligheter. Petter beskriver det som en norm, som något alla gör utan att ens ifrågasätta det. Petter beskriver även hur mutorna kan avgöra om man tex kommer först i en kö, får vissa fördelar inom marknaden. Mutor kan även ha en avgörande del när man skaffar ett jobb, där spelar även kontakter en viktig roll. Du kan vara en person utan utbildning eller erfarenhet, men har du pengarna och kontakterna kan du nästintill få vilket jobb som helst. Folk är så pass desperata av pengar att hur de får det inte spelar en viktig roll.

Petter beskriver även svårigheterna och nackdelarna som finns med att vara vit. Inte bara det att han känner att han sticker ut i samhället, utan människorna ser ofta honom som ett dollar tecken, vilket märks, beskriver Petter. När han ska äta mat på gatan, köpa något på marknaden, åka med något färdmedel märker han hur mycket mer han får betala, bara pågrund av hans hudfärg.Oscar, ekonomiansvarig på VI-skogen (praktikant)

Fanns även en praktikant från Sverige inom ekonomiavdelningen som delade med sig av sina historier om att befinna sig på Kitales gator. Eftersom att Oscar jobbade med ekonomi, intresserade ämnet korruption honom mycket vilket gjorde att han hade en del att berätta.

Eftersom att Oscar inte hade endast varit i Kenya i en månad var det lite svårt för honom att se tydliga korruptionstecken i vardagen. Dock ser han vissa små tydliga exempel dagligen som är svårt att missa. Speciellt om man bor i Kitale.

Oscar berättar mycket om de små tjänster som folket gör ute på gatorna, vilket de senare vill ha pengar för. Det kan vara bland annat att visa ett ställe eller att vägleda dig till en tuk tuk. Människorna förväntar sig alltid en extra peng, just pågrund av att de är uppväxta på det viset. Det är deras kultur, så de har växt upp. Människor runt omkring dem har behandlat sig på det sättet mot dem, vilket gör att man tar det exemplet och antar att det är så det går till i samhället för att få pengar.

Även oscar nämner hur priset varierar just pågrund av hans hudfärg och bakgrund. Han nämnde fem anledningar och faktorer på hur priset på allting kan variera. Han utgick från att det förändrades pågrund av Situation, Område, Händelse, person eller status. Han sammanfattade det med att Makten utnyttjar sin position med korruption, och förändrar spelets regler så att det passar dem bäst. Detta drog han paralleller till både gatorna och marknaden ute i Kitale, men även till staten i Kenya.Mama Marguerite

Vi fick även möjligheten att träffa en lokal jordbrukare som berättade en liten del om hur det var inom den marknaden gällande korruption. Hon var mer specifikt en jordbrukare för Vi - skogen, och använde deras tekniker för ett bra jordbruk. Detta gjorde att hon inte påverkades av korruption på samma sätt. Dock gav det ett intressant perspektiv.

Vi hade väldigt begränsat med tid när vi skulle intervjua marguerite, dock hann hon förklara lite hur läget var på tal om korruption inom hennes jobb.

Eftersom att hon jobbade för Vi-skogen förklarade hon hur hon på det sättet skyddades från korruptionen en hel del. Detta var för att det inte var hon själv som sålde på marknaden, och för att uppbyggnaden hon hade över sitt jordbruk var med hjälp av organisationen. Hon nämnde det dock hur stor del det kan vara för andra jordbrukare, när de ska tjäna pengar på sitt arbete. Hon nämnde att det var mer mutor och korruption bakom det än vad man kanske kan tro. Men eftersom att samhället är influerat av korruption förvånade det inte mig så mycket.

När det kommer till vilken organisation hon jobbar för skulle det vara en helt annan femma om det var en statlig organisation hon hade jobbat för. Det är i de statliga organisationerna det ofta sker mycket fall av korruption. Ett exempel är strejken inom sjukvården i Kenya. Det är pågrund av att mycket av pengarna som skulle gått till sjukvården och olika slags läkemedel, hade försvunnit på vägen. Förmodligen dem som satt i stor makt inom sjukvården, och staten till stor del, hade tagit pengarna innan de hade kommit fram. Hon var pågrund av det väldigt glad över att jobba för en NGO som vi-skogen och jobbat enligt deras metoder.

Något marguerite nämnde som hade hänt henne ganska nyss, var hur staten hade mutat henne för att få hennes röst i valet. Hon fick massa säd och lite pengar, vilket är ganska tydligt hur staten försöker ta över hennes röst. Hon sa att det var något som var väldigt vanligt som förekom mycket under valperioden. Detta var dock något marguerite hade valt att ignorera och bryta normen, fastän hon har det tufft där hon bor.

Annars berättar hon mest hur mycket enklare hennes liv hade blivit pågrund av organisationens hjälp. Hennes planering inom agroforestry hade skapat ett helt nytt jordbruk, vilket har hjälp henne mycket på senaste att odla på ett hållbart och miljövänligt sätt.Sophie från Kisumu

När vi befann oss i Kisumu träffade vi Sophie när vi var ute och fixade naglarna. Hon med flera på detta ställe berätta villigt om deras erfarenheter med korruption ute på gatorna. Det visade sig senare att hon var smartare än vad vi trodde och lärde oss en viktig läxa.

Vår sista lilla händelse var i Kisumu då jag och nathalie var ute för att hitta någonstans att äta middag. Vi kom in i stan och hittade inte riktigt något som verkade passa. Det gjorde att vi gick runt lite och upptäckte stora delar av Kisumu. Tillslut var det en dam på sidan av gatan som ville att vi skulle klippa oss och fixa naglarna. Vi hade inte så mycket att göra, så jag passade på att måla mina naglar lite billigt sådär. Det slutade med att vi pratade med de som satt i “salongen” och det slutade med att det blev en riktigt intressant konversation om bland annat korruption och allas uppväxt.

Sophie var en av dem, hon som sitter bredvid mig i rött, och hon berättade om hur hon hade gått från jobb till jobb och hade haft det tufft. Dock hade hon ett stabilt jobb för tillfället och bodde i en lägenhet lite utanför Kisumu, vilket hon var mycket nöjd med. Hon påstod även att korruptionen är hemskt, dock att den låg i kulturen i Kenya, och var något som alla använde på ett eller annat sätt. Vilket hon drog slutsatsen att det var något som var mycket svårt att få bort ur samhället.

Kort efter erbjöd hon sig att visa oss en liten lokal restaurang som hon ofta åt på. Det var lite spännande tyckte vi och det var en väldigt unik upplevelse. När vi kom fram så ville hon sitta sig och äta med oss, vilket vi inte hade något emot. Där man satt och åt var helt rökigt utav maten som lagades. Det första vi fick göra var att tvätta händerna, för att man åt med händerna. Sedan kunde man beställa alltingen kött, kyckling eller fisk. Så enkelt var det, vilket gjorde det enkelt att välja. Vi hade en rolig och unik middag tillsammans.

Islutet hände något som förvånade oss lite grann. Eftersom att hon hade gjort oss en “tjänst” förväntade hon oss att betala för hennes mat. Visst det är en fin gest, och vi hade inget emot att göra det, dock den stilen och attityden hon hade var lite förolämpande. Vi tänkte inte mer på det, tills hon skulle visa oss vägen till en tuktuk. Då ville hon även ha pengar för att hon visade oss till en tuktuk, + att hon ville ha pengar för att åka hem. Det var då vi började inse att hon ville bara vara med oss för att utnyttja oss på våra pengar. Vi drog gränsen där och sa hejdå, för att inte låta henne “använda oss mer”. Vilket fick oss att tänka lite. Vi hade till och med blivit varnade av personer innan hur folk gärna uttnyjar en för pengar. Vi fick smaka på en liten mild variant på hur folket tänker och beter sig på gatorna, vilket var en viktig läxa att lära sig. Det var väldigt intressant att lära sig. Vi insåg även att det var säkert så hon var uppväxt, och så alla i hennes omgivning betedde sig under hennes uppväxt. Så för henne var detta inte något ovanligt.

Genom detta förstod vi problemet med fattigdomen och hur mycket av deras beteende hade påverkats. Fattigdomen är nog även något som har utvecklat korruptionen i samhället, vilket var intressant att få uppleva.

Likes

Comments

Jag klarade det! i helgen så vandrade jag i 5 dagar upp för afrikas högsta berg, mount Kenya!! Detta gjorde jag även med de bästa tänkbara vännerna som stöttade påläggen upp! Denna resa har verkligen varit efterlängtad och att nu ha gjort det känns helt fantastiskt. En resa för livet helt enkelt.

Det jag tyckte var ballt med detta berg var hur klimatet och naturen ändrade sig ju längre upp på berget man kom. I början gick man i bambu skog med alla möjliga djur runt omkring en. Värmen var som vilken annan dag som helst här i nairobi, vilket är runt 25 - 30 grader. Kan vara värt att nämna att det fanns elefanter, bufflar, leoparder, olika slags apor med mera på det där berget. Vilket var ganska kul. På kvällarna var det väldigt kyligt, det kunde gå ner till minusgrader, vilket kändes ganska rejält. Vi gick igenom skog, öppna landskap som påminde om sagan om ringen, döda skogar som hade brunnit ner för några år sedan. Vi upptäckte även en sjö på 4000 meters höjd där några galningar badade (det var iskallt i vattnet, kan vara värt att poängtera)...

Blod, svett och tårar! Det var inte alltid frid och fröjd på det där berget. Många blev väldigt sjuka pågrund av höjden, och pågrund av att vi gick så långt. Jag var väldet lyckligt lottad och mådde väldigt bra under resan, under förhållandena. Det värsta jag upplevde var huvudvärk och den extrema kylan påvägen upp på toppen, som jag tror de flesta kände.

Känslan att ha ett mål och sedan förfölja det och klara det är en helt otrolig känsla. Att ha bestigit detta berg är bland det bästa jag har gjort i mitt liv! man pushade verkligen sina gränser och fick en otrolig upplevelse.

Bilder säger mer än ord, så jag tänkte dela med av en hel del, så berättar jag och lägger till lite text på vägen.

Det kommer även en film från bergsbestigningen som kommer inom kort. så stay tuned :)Då bär vi oss av, alla backpackers tar den tunga packningen, och vi har 3-4 timmars vandring framför oss första dagen.Vi kom fram till första base camp där vi blev tilldelade tält eller stuga. Vi fick lite popcorn, kex och te som snacks efter vandringen, som senare följdes upp av linser (som såg ut som majs) och ris till middag. Redan på detta camp var det jätte fint och vi njöt av solnedgången.Det var en ny dag, nya möjligheter! dag två skulle vi gå upp på berget i 8 timmar. Vi fick lite sång på morgonen, och lite visste vi hur fin denna dag skulle bli!Framme vid 4000 meters höjd! Nu kunde vi se toppen, vi var verkligen bland molnen! Det var en magisk kväll!DAG 3 - Nu var målet att vänja sig vid höjden genom att gå upp en liten bit på berget och tillbaka och sen vila resten av dagen för att sedan gå upp 1 på natten för att bestiga toppen! Vi besökte en liten sjö där vissa galningar badade.UPP PÅ TOPPEN!! Vi vaknade mitt i natten för att gå upp 5 timmar för att se soluppgången på toppen. Kallt, men såå värt det!Sen var det bara att gå ner, ladda om för att sedan gå ner till första basecampet på SAMMA dag! Vi tycket ledarna var crazy, but we did it!

Sen tackade vi alla tappra bärare och gick den sista milen hem dag 5.

Hoppas allt är bra med er, glad alla hjärtans :)

Likes

Comments

Igår fyllde nattis år! Vi firade detta på lite olika sätt. I söndags åt vi på mama rocks, vilket är ett väldigt chill ställe med världens godaste burgare! Igår såg vi till att ställa till med lite partaj senare på kvällen då vi sjöng, gav lite presenter och hade det allmänt mysigt. Tänkte dela med mig av lite bilder från allt, så får ni ha en bra dag allihopa!Överraskning på kvällen

Likes

Comments

Att inte ha varit i inne staden ordentligt när man har bott här i typ ett halvår, är ju inte riktigt ok. Därför tog jag chansen nu i helgen då vi åkte både på en härlig konsert och tog ett besök på helikopter plattan.

FREDAG: Vi var ett litet gäng som åkte till konserten " Unknown order" som låg mitt i stan. Det var en liten mysig lokal där vi satte oss och knökade. Konserten bestig av 3 jätte duktiga musiker som visade sina låtar, gamla som nya, för oss. Vi var på moln efter konserten! Det var verkligen en skön stänmning med härligt folk och SUPER duktiga artister!

LÖRDAG (IDAG): Återigen var det ett litet gäng som åkte in till innerstaden, det var många på internatet som behövde plugga, Inklusive mig, vilket gjorde att många stanna hemma. Dock var det den bästa förmiddagen på länge! Vi började med att gå igen om en park där vi åkte paddelbåtar, och köpte onödiga saker som glasögon och såpbubblor. Nästa stopp var helikopterplattan där man får en jätte fin utsikt över hela najjan. Det var typ jag och 5 till som tyckte det var en bra ide att gå upp 30 våningar upp till toppen, som en prepp för mount kenya... vilket gjorde att vi typ dog när vi kom upp, men najs var det ändå. Det var en underbar utsikt när vi kom upp, sen blev det lite photoshot på det :) Efter helikopterplattan gick vi till coldstone för att äta lite glass, vilken var jätte god. Sen var det dags att åka hem!Nu är vi FRAMME!!Trampbåt: Litet spontant stoppHelikopter plattan!!Riktig härlig helg hittils må jag säga! Glad lördag på er :)

Likes

Comments

Det är Throwback Thursday, och idag tänkte jag bjuda på en kort liten "reklamfilm" jag satte ihop under diani. Hoppas ni gillar den så hörs vi snart igen :)


Likes

Comments

Idag var vi på ett museum här i Nairobi, för allmänbildning i guess. Det var ett museum med lite allt möjligt vi fick titta på. Det fanns även en orm park bredvid med alla möjliga ormar, sköldpaddor och krokodiler. Liten utflykt såhär på dagen var inte så dumt. Dock var alla ganska trötta, vilket var ett litet minus..

När vi kom dit fick vi alla ställa oss i ett led, för att personalen där inte riktigt litade på oss. Haha, tog en stund men, vi är ju trots allt i kenya. Så vad kan man förvänta sig. När vi väl kom in i museet fick vi guider. Problemet var att vår guide pratade riktigt tyst, så näst intill ingen hörde vad hon sa. Vilket var synd för allt såg väldigt intressant ut.

Glad onsdag på er! Det är inte långt till fredag hörnii!!

Likes

Comments

Ett litet klipp från helgens äventyr.

Likes

Comments