Nu rullar vi mot Kalmar för att tävla i Eriksmåla. Startar 2 klasser i LB:1, både förklass och lagklass. Hade otur igår eftermiddag, mamma ringde och sa att Bon hade tappat en sko på höger fram. Efter att ringt runt till både min och andras hovslagare i över en timme så svarade min hovslagare, han sa att vi kunde svänga förbi honom på vägen till Eriksmåla och fixa skon. Phu, var så stressad igår men nu sitter skon på och vi laddar för tävling:)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Nästan två veckor sedan jag uppdaterade här, som vanligt har det varit mycket i skolan särskilt nu innan betygen sätts och jag har inte haft några som helst idéer eller motivation till att blogga.

Gårdagen var iallafall helt fantastisk, hela 24 grader ute, strålande sol och blå himmel. Det märks tydligt att sommaren närmar sig med stora steg, underbart! Trimmade igenom Bon på banan i 30 minuter. Red LB:1 och kände av de olika rörelserna, repeterade sedan halter, galoppfattningar och diagonalerna. Kändes riktigt bra och hann även med att rida utan stigbyglar vilket jag gör rätt ofta då man får bättre sits och skänkel samt att man kommer ner mer i sadeln och sitter mer stabilt. Därefter avslutade jag passet med att skritta av runt lilla travbanan. Efter ridpasset släppte jag ut honom i en av sommarhagarna och lät han beta där till halv elva på kvällen.

Fick även en förfrågan om att rida Julias häst vilket jag tackade ja till. Red på stor volt i alla tre gångarter som gick mycket bra,.Väldigt nyttigt och roligt att rida på nån annan häst ibland och få lära sig nya saker.

Nu blir det kvällsmat och tänkte även baka chokladbollar, vid halv tio åker jag upp och tar in hästarna.

Ha en trevlig kväll

Likes

Comments

Sverige levererar 22°C och strålande sol och idag blir det trav och galopp på travbanan, måste jobba upp konditionen hos honom och även hålla honom i fin form nu när gräset börjar växa till sig. Han har nu betat gräs 30 minuter varje dag sedan i måndags och jag börjar långsamt trappa ner höet.

I maj är det endast en inplanerad tävling då det inte fanns fler i närheten. Det är tredje omgången i Div III som går på Eriksmåla ridklubb den 20/5 där lagklassen går i LB:1. Vi är anmälda både till förklassen(clear round) och lagklassen som går i LB:1 då det kändes väldigt bra att rida två klasser som vi gjorde på Öland. Han var så mjuk och fin i andra klassen på Öland och perfekt uppvärmd så det kändes självklart att anmäla mig till två klasser i Eriksmåla.

I Eriksmåla blir det även vår första start i LB:1, vilket ska blir jättekul. Vi har tränat en hel del på längningar och mellan-trav/galopper på diagonalerna som gått mycket bra dock är 10 meters volterna vid K och M rätt knepiga att få till. Det är så himla lätt att komma in fel på volten och få den ojämn och oval men med mer träning så ska de sitta fint när vi väl rider in på banan.

Ha en trevlig kväll:)Likes

Comments

Under lördagen startade vi våran andra tävling ihop, tiden går fort. Hade anmält mig till två klasser denna dag vilket även var nytt för mig då jag aldrig gjort det förut, fick därför göra upp nya planer och strukturera upp framridningen på nytt och annorlunda sätt, som visade sig fungera bra.

Förklassen(clear round) LC:1: En runda som jag väldigt är nöjd med. Hade en stabil form och ett jämnt tempo under hela uppvisningen vilket vi också fick beröm av från domaren. Hade bra ridvägar och galoppfattningarna som vi nu tragglat med ett tag satt perfekt, sjukt kul. Däremot var halterna inte jämnt uppställda och vi fick även lite kritik för energin, kunde haft lite mer energi mer men det tog vi igen i nästa program. Han stannade även upp precis när vi hade tagit höger varv men det var inget som påverkade procenten särskilt mycket. Måste verkligen säga att jag är väldigt nöjd över rundan även om det fanns saker som jag hade kunnat göra mycket bättre. Procenten hamnade på 68,148% och därmed personbästa i dressyren för mig, blev så förvånad då jag inte hade vågat hoppas för mycket och sedan bli besviken. Med en mycket bra runda såg jag verkligen fram emot nästa klass.

Lagklass LC:1: Vädret vände snabbt om och det öste ner regn precis lagom till framridningen, så det blev på med broddar då vi tävlade på gräs. Hade dock tur med vädret då regnet upphörde precis innan min start. Under framridningen var han superfin och väldigt framåt, gjorde mycket tempoväxlingar och var noga med att få med lite skrittpauser emellanåt. Vi fick startsignal och gjorde våran bästa runda ihop hittills. Superbra ridvägar, stabil form, jämnt tempo, bra energi, fina galoppfattningar. Som ni hör är jag otroligt nöjd över min ritt och vi red ihop totalt 69,259%, de blev alltså nytt personbästa igen. Kände verkligen att rundan stämde överens med procenten & kommentarerna vilket var roligt. Vi hamnade på en 1:a plats av 3 ( egentligen av 14, då de var alla som var med i lagklassen)och fick gul-blå rosett såklart, däremot var det ärevarv till fots vilket inte är lika roligt som med häst men man ska aldrig begära för mycket.

Nöjda och belåtna rullade vi hemåt, de var en lång resa, totalt 5,5 timmar i bil men ändå värt varenda sekund. Sjukt nöjd över min prestation då detta var min andra tävling ihop med Bon, det kan helt enkelt bara bli bättre samtidigt är jag glad över att vi nu äntligen fick vis våra kunskaper som vi varken fick på senaste tävlingen och senaste pay&riden.

Nu tränar vi stenhårt inför nästa tävling där vi rider både förklass och lagklass i LB:1.


Likes

Comments

Tiden går fort, mer än en vecka sedan jag uppdaterade här. Skolan & hästen har tagit all min tid men skolan börjar gå mot sitt slut och det är inte många veckor kvar tills dess att jag gått ut 8:an.

Har haft en underbar helg med bland annat tävling på lördagen, resultat med mera kommer upp under onsdagen. Var riktigt fint väder både igår och idag, tog mig idag ett markarbetspass i paddocken med bommar och cavaletti uppställda.Jobbade mycket med tempoväxlingar, galopp & halter. Just att få till de där jämnt uppställda halterna är svårt när man väl kommer in på dressyrbanan och det var även något vi fick kritik för och mot slutet fick vi ihop riktigt snygga halter. Redan från början var han riktigt pigg och framme för skänkeln vilket gjorde arbetet ännu lättare. Efter att ha hoppat cavaletti-serien ett par gånger fick han verkligen mycket bra aktivitet i bakbenen och jobbade superfint genom hela kroppen.Övade även några mellan-trav/galopper eftersom vi rider LB:1 första gången tillsammans 20/5. Ser verkligen fram emot det och vi börjar öva programmet på fredag. Avslutade passet med att skritta av runt lilla travbanan i solskenet.

Bjuder på några vackra bilder på Bon idag.


Likes

Comments

Var i igår, lördag och provade äntligen ut en ny sadel åt Bon. Vår förgående sadel "Santa Cruz- Leopold Platinum" passade varken Bon eller mig och vi bestämde därför tid hos en sadelutprovare i närheten.

Väl framme provsatt jag först ca 15 sadlar på en bock, av de 15 sadlar gillade jag 10 stycken som vi sedan testade på Bon. Eftersom han har en kort rygg är det väldigt svårt att hitta rätt i denna sadeldjungel, antingen är de för långa eller så glappar de där bak eller så är de för trånga.

Av de 10 passade endast 3, så jag provred i dem. Den tredje och allra sista sadeln som jag provred i, var en "Globus" som glappade där bak i både lättridning trav och i galopp, så den passade tyvärr inte. Valet stod mellan en "Anky" och en "Santa Cruz", valet var egentligen inte speciellt svår, i "Anky" sadeln fick jag ingen korrekt sits utan skänklarna drogs bakåt vid lättridning trav och överlivet trycktes framåt.

Så helt enkelt kom vi dit med en "Santa Cruz" och vi kom även hem med en fast en annan modell och sprillans ny. Denna hette "Santa Cruz- Arthur de luxe" och passade även mig och Bon bäst, en sadel med djup sits och något kortare kåpor. Riktigt nöjd med denna sadel då den är två kåpad, vilket underlättar en hel del kan jag säga men också för att den inte har stora och tjocka knästöd som min förra, bara obekvämt enligt mig. Jag ser iallafall verkligen fram emot alla ridpass och tävlingar med denna sadel.


Fick även med mig 2 par svarta Eskadron boots och ett longeringsspö hem som var väl behövt.

Likes

Comments

Då var vår första tävlingen ihop gjord och det blev en spänd sådan. På framridningen var han superfin, red efter planen som jag och Cissi bestämt, de vill säga bland annat mycket tempoväxlingar, övergångar för att få han framme & känslig för skänkeln. Varvade arbetet med mycket skrittpauser, dock inser jag nu i efterhand att jag hade kunnat rida fram betydligt kortare än vad jag gjorde.

Speakern ropar upp mitt namn och jag är välkommen in till kollektring, manegedörren öppnas och det första han ser är all publik på läktaren och domarens konstiga båge över sig. Han reargerar inte särskilt mycket utan vi rider in och travar och galopperar runt på kollektringen. Efter ett tag är det vår tur, vi får lov att rida ett varv inne på dressyrbanan innan start. Vi rider in och det dröjer inte många sekunder innan Bon blir spänd och stannar upp mitt framför ett par gröna plank. Jag försöker få honom att gå fram till planken men han vägrar och kastar sig åt sidan och galopperar iväg ett par meter, jag känner hur stressad jag blir och tankarna snurrar runt i hela huvudet och jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag bestämmer mig snabbt för att ta andra varvet men även där tar det stopp vid domartornet uppe på läktaren, jag får panik och känner pressen som vilar på mina axlar. Jag får förbi honom och vi travar ut från banan och denna gången sneglar han endast på de gröna planken.

Vi får startsignal och vid inridningen till C tar det stopp. Jag får fram honom och vi fortsätter programmet, det ända jag tänker på är att han inte får stanna, travdelen klarar vi hyfsat bra men när vi kom till höger galoppen så fattar jag fel eftersom jag var såpass spänd och rädd för att göra ett ända misstag. Resterande blir ok och inridningen i slutet blir det bästa momentet med bäst poäng.

Resultatet hamnade på 57,778 och jag red mig till en 3:e plats av 4. Domaren såg ändå att vi kunde och hade potential på de delar som vi klarade bra men just idag var det obehagliga saker i ridhuset och vi kunde inte visa vår bästa sida, surt men sant däremot förstår jag inte varför man sätter upp en båge över domaren på som sedan sitter på en läktare, de gör bara saken värre men trots att han blev rädd för flera saker så gjorde vi vårat bästa av situationen och med min insats i laget gjorde det att vi hamnade på en 2:a plats istället för sist.

Vi laddar om till nästa tävling 29/9 där vi ska visa vad vi går för, bara för att det gick som det gick denna dag så anmälde jag mig även till förklassen vilket blir nyttigt och roligt.

Ha en trevlig fredagskväll!


​Bonsan<3

Likes

Comments

Då var skoldagen över och helgen inledd med fika i solen. Det blev ändringar i ridschemat, uteritt igår, vila idag och dressyrrepetition imorgon. Eftersom han inte rids idag blir det istället en mysig promenad runt lilla travbanan med Maja. Planerna för ikväll är inte många, blir förmodligen en myskväll i soffan med familjen.

Imorgon väntas en lång stalldag, allt ska förberedas in i minsta detalj inför årets första dressyrtävling. Det ska putsas, packas, schamponeras, borstas och lackas. Måste även förbereda mig själv mentalt, våga tro på mig själv och köra mitt eget race.

Har under veckan som gått jobbat mycket med den kritik som jag fått från både tränare och dressyrdomare, de vill säga med att få mer aktiva bakben och ett bättre flyt genom programmet. Känner verkligen att jag lyckats, har hittat en bra metod som jag kommer kunna använda mig utav på framridningar för att på så sätt få igång hans bakben och därefter kunna arbete ihop honom. Väldigt skönt att ha hittat en bra metod som passar, magkänslan inför söndagen är just nu riktigt bra.

Önskar er alla en trevlig helg!

Likes

Comments

I söndags var Bon och jag på våran andra pay&ride(programridning) tillsammans. Kan säga redan nu att jag är sådär nöjd med vår runda och prestation. Ville haft han mer framme för skänkeln men både han och jag var rätt mosiga och sega i huvudet redan på framridningen. Av någon anledning tog jag inte heller för mig och red som jag brukar utan drog mig tillbaka och var väldigt mesig i min ridning. Det blev inte heller bättre av att domaren kom med direktiv innan programmet, blev helt förvirrad i huvudet och blev osäker på hur hon menade att jag skulle rida och red därför inte som jag brukade.

I allmänhet var alla ridvägar bra och nästan alla halter med, det vara bara energin som saknades men som alltid brukar vara där. Nu i efterhand är jag medveten om att jag borde vart mer effektiv, energisk och framåt eftersom det smittar av sig på honom, samt att jag borde ha ridit som jag brukar. Galoppfattningarna som har varit/är de moment som vi jobbat/jobbar mest med blev inte alls lika bra som de brukar, bromsade för mycket i handen och var inte tillräckligt bestämd och förbered när vi väl skulle fatta galopp. Förstår inte vad som pågick i mitt huvud under dagens gång, var så exalterad och förbered inför denna dag men när den väl kom så lutar jag mig tillbaka och blir slö i hela kroppen. Jag väljer att tolka denna rundan som en motgång eftersom det ingår i denna ridsport och som man brukar säga "Misslyckande är inte motsatsen till framgång. Det är en del av den."

Jag säger inte heller att detta var ett misslyckande för det var det inte. Rundan var bra på många sätt som jag sa förut men vi hade såå sjukt mycket mer att visa, visst vi fick bra poäng som 6:or & 7:or och dessutom ett bra omdöme som löd ungefär såhär:" Duktig ryttare och fin häst med mycket potential men som behöver blir mer aktiv i bakbenen för högre procent. " Kände verkligen att det stämde överens med rundan men har aldrig fått det klagomålet av varken tränare eller på tidigare pay&ride, så detta omdöme stämde bara överens med hans dagsform där och då. Procenten hamnade på 63,537% och det är ju mer än godkänt men somsagt vi kan så mycket bättre, så nu tränar vi stenhårt och fokuserar endast på tempo, bakben så ska nog allt sitta där tills på söndag.


Likes

Comments

Måndag:Skrittade en runda och travade på böjt spår på ängen. Hade bra tempo genom hela uteritten och var superpigg & fin på ängen.

Tisdag:Vila, promenad runt lilla travbanan.

Onsdag:Markarbete. Lägger en bom på volterna vid A och C och testar ny övning, mjukar också upp genom skänkelvikningar och avslutar med LC:1.

Torsdag:Vila, promenad runt lila travbanan.

Fredag:Dressyrpass, mycket fokus på tempoväxlingar samt övergångar/fattningar. Rider mycket volter och flyttar för skänkeln, avslutar även detta pass med att rida LC:1 så att jag blir nöjd med det inför söndagen.

Lördag:Skrittrunda och trav på ängen för att få en bra känsla inför morgondagen. På eftermiddag/kväll förbereder vi oss inför vår första tävling ihop . Bon ska schamponeras, borstas, flätas, klippas och även hovarna ska lackas. Sadel, träns, stövlar putsas och packas in i transporten ihop med annan utrustning och mat/hö.

Söndag: Tävling i Nybro, 1:a omgången av Div III dressyr ponny. Vi startar LC:1 (tävlingsklassen).


Fina Bon & Poetesse ihop.

Likes

Comments

Nya inlägg