Var i igår, lördag och provade äntligen ut en ny sadel åt Bon. Vår förgående sadel "Santa Cruz- Leopold Platinum" passade varken Bon eller mig och vi bestämde därför tid hos en sadelutprovare i närheten.

Väl framme provsatt jag först ca 15 sadlar på en bock, av de 15 sadlar gillade jag 10 stycken som vi sedan testade på Bon. Eftersom han har en kort rygg är det väldigt svårt att hitta rätt i denna sadeldjungel, antingen är de för långa eller så glappar de där bak eller så är de för trånga.

Av de 10 passade endast 3, så jag provred i dem. Den tredje och allra sista sadeln som jag provred i, var en "Globus" som glappade där bak i både lättridning trav och i galopp, så den passade tyvärr inte. Valet stod mellan en "Anky" och en "Santa Cruz", valet var egentligen inte speciellt svår, i "Anky" sadeln fick jag ingen korrekt sits utan skänklarna drogs bakåt vid lättridning trav och överlivet trycktes framåt.

Så helt enkelt kom vi dit med en "Santa Cruz" och vi kom även hem med en fast en annan modell och sprillans ny. Denna hette "Santa Cruz- Arthur de luxe" och passade även mig och Bon bäst, en sadel med djup sits och något kortare kåpor. Riktigt nöjd med denna sadel då den är två kåpad, vilket underlättar en hel del kan jag säga men också för att den inte har stora och tjocka knästöd som min förra, bara obekvämt enligt mig. Jag ser iallafall verkligen fram emot alla ridpass och tävlingar med denna sadel.


Fick även med mig 2 par svarta Eskadron boots och ett longeringsspö hem som var väl behövt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Då var vår första tävlingen ihop gjord och det blev en spänd sådan. På framridningen var han superfin, red efter planen som jag och Cissi bestämt, de vill säga bland annat mycket tempoväxlingar, övergångar för att få han framme & känslig för skänkeln. Varvade arbetet med mycket skrittpauser, dock inser jag nu i efterhand att jag hade kunnat rida fram betydligt kortare än vad jag gjorde.

Speakern ropar upp mitt namn och jag är välkommen in till kollektring, manegedörren öppnas och det första han ser är all publik på läktaren och domarens konstiga båge över sig. Han reargerar inte särskilt mycket utan vi rider in och travar och galopperar runt på kollektringen. Efter ett tag är det vår tur, vi får lov att rida ett varv inne på dressyrbanan innan start. Vi rider in och det dröjer inte många sekunder innan Bon blir spänd och stannar upp mitt framför ett par gröna plank. Jag försöker få honom att gå fram till planken men han vägrar och kastar sig åt sidan och galopperar iväg ett par meter, jag känner hur stressad jag blir och tankarna snurrar runt i hela huvudet och jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag bestämmer mig snabbt för att ta andra varvet men även där tar det stopp vid domartornet uppe på läktaren, jag får panik och känner pressen som vilar på mina axlar. Jag får förbi honom och vi travar ut från banan och denna gången sneglar han endast på de gröna planken.

Vi får startsignal och vid inridningen till C tar det stopp. Jag får fram honom och vi fortsätter programmet, det ända jag tänker på är att han inte får stanna, travdelen klarar vi hyfsat bra men när vi kom till höger galoppen så fattar jag fel eftersom jag var såpass spänd och rädd för att göra ett ända misstag. Resterande blir ok och inridningen i slutet blir det bästa momentet med bäst poäng.

Resultatet hamnade på 57,778 och jag red mig till en 3:e plats av 4. Domaren såg ändå att vi kunde och hade potential på de delar som vi klarade bra men just idag var det obehagliga saker i ridhuset och vi kunde inte visa vår bästa sida, surt men sant däremot förstår jag inte varför man sätter upp en båge över domaren på som sedan sitter på en läktare, de gör bara saken värre men trots att han blev rädd för flera saker så gjorde vi vårat bästa av situationen och med min insats i laget gjorde det att vi hamnade på en 2:a plats istället för sist.

Vi laddar om till nästa tävling 29/9 där vi ska visa vad vi går för, bara för att det gick som det gick denna dag så anmälde jag mig även till förklassen vilket blir nyttigt och roligt.

Ha en trevlig fredagskväll!


​Bonsan<3

Likes

Comments

Då var skoldagen över och helgen inledd med fika i solen. Det blev ändringar i ridschemat, uteritt igår, vila idag och dressyrrepetition imorgon. Eftersom han inte rids idag blir det istället en mysig promenad runt lilla travbanan med Maja. Planerna för ikväll är inte många, blir förmodligen en myskväll i soffan med familjen.

Imorgon väntas en lång stalldag, allt ska förberedas in i minsta detalj inför årets första dressyrtävling. Det ska putsas, packas, schamponeras, borstas och lackas. Måste även förbereda mig själv mentalt, våga tro på mig själv och köra mitt eget race.

Har under veckan som gått jobbat mycket med den kritik som jag fått från både tränare och dressyrdomare, de vill säga med att få mer aktiva bakben och ett bättre flyt genom programmet. Känner verkligen att jag lyckats, har hittat en bra metod som jag kommer kunna använda mig utav på framridningar för att på så sätt få igång hans bakben och därefter kunna arbete ihop honom. Väldigt skönt att ha hittat en bra metod som passar, magkänslan inför söndagen är just nu riktigt bra.

Önskar er alla en trevlig helg!

Likes

Comments

I söndags var Bon och jag på våran andra pay&ride(programridning) tillsammans. Kan säga redan nu att jag är sådär nöjd med vår runda och prestation. Ville haft han mer framme för skänkeln men både han och jag var rätt mosiga och sega i huvudet redan på framridningen. Av någon anledning tog jag inte heller för mig och red som jag brukar utan drog mig tillbaka och var väldigt mesig i min ridning. Det blev inte heller bättre av att domaren kom med direktiv innan programmet, blev helt förvirrad i huvudet och blev osäker på hur hon menade att jag skulle rida och red därför inte som jag brukade.

I allmänhet var alla ridvägar bra och nästan alla halter med, det vara bara energin som saknades men som alltid brukar vara där. Nu i efterhand är jag medveten om att jag borde vart mer effektiv, energisk och framåt eftersom det smittar av sig på honom, samt att jag borde ha ridit som jag brukar. Galoppfattningarna som har varit/är de moment som vi jobbat/jobbar mest med blev inte alls lika bra som de brukar, bromsade för mycket i handen och var inte tillräckligt bestämd och förbered när vi väl skulle fatta galopp. Förstår inte vad som pågick i mitt huvud under dagens gång, var så exalterad och förbered inför denna dag men när den väl kom så lutar jag mig tillbaka och blir slö i hela kroppen. Jag väljer att tolka denna rundan som en motgång eftersom det ingår i denna ridsport och som man brukar säga "Misslyckande är inte motsatsen till framgång. Det är en del av den."

Jag säger inte heller att detta var ett misslyckande för det var det inte. Rundan var bra på många sätt som jag sa förut men vi hade såå sjukt mycket mer att visa, visst vi fick bra poäng som 6:or & 7:or och dessutom ett bra omdöme som löd ungefär såhär:" Duktig ryttare och fin häst med mycket potential men som behöver blir mer aktiv i bakbenen för högre procent. " Kände verkligen att det stämde överens med rundan men har aldrig fått det klagomålet av varken tränare eller på tidigare pay&ride, så detta omdöme stämde bara överens med hans dagsform där och då. Procenten hamnade på 63,537% och det är ju mer än godkänt men somsagt vi kan så mycket bättre, så nu tränar vi stenhårt och fokuserar endast på tempo, bakben så ska nog allt sitta där tills på söndag.


Likes

Comments

Måndag:Skrittade en runda och travade på böjt spår på ängen. Hade bra tempo genom hela uteritten och var superpigg & fin på ängen.

Tisdag:Vila, promenad runt lilla travbanan.

Onsdag:Markarbete. Lägger en bom på volterna vid A och C och testar ny övning, mjukar också upp genom skänkelvikningar och avslutar med LC:1.

Torsdag:Vila, promenad runt lila travbanan.

Fredag:Dressyrpass, mycket fokus på tempoväxlingar samt övergångar/fattningar. Rider mycket volter och flyttar för skänkeln, avslutar även detta pass med att rida LC:1 så att jag blir nöjd med det inför söndagen.

Lördag:Skrittrunda och trav på ängen för att få en bra känsla inför morgondagen. På eftermiddag/kväll förbereder vi oss inför vår första tävling ihop . Bon ska schamponeras, borstas, flätas, klippas och även hovarna ska lackas. Sadel, träns, stövlar putsas och packas in i transporten ihop med annan utrustning och mat/hö.

Söndag: Tävling i Nybro, 1:a omgången av Div III dressyr ponny. Vi startar LC:1 (tävlingsklassen).


Fina Bon & Poetesse ihop.

Likes

Comments

10.15-Började dagen med att skriva nytt inlägg på datorn ( tävlingsplanering april) som publicerades igår.

10.45- Var det dags för frukost, blev naturell yoghurt med hallon, chiafrön och gojjibär tillsammans med ett glas juice.

12.20- Städade mitt rum. Packade upp mina saker efter att ha varit hos pappa i en vecka, dammsög, dammade och bäddade sängen. Det var så härligt att få det gjort. För er som inte vet så älskar jag att städa, är nog lite pedant av mig.

14.56- Hade Maja och jag precis kommit tillbaka från en uteritt i skogen. Vi skrittade en runda på ca 1 timme i det underbart härliga vädret, solen sken och temperaturen visade hela 15 grader.

15.30- Färdig med boxen, nytt färskt vatten, foder i krubban, höet inlagt i nät och spånet mockat & krattat. HÄRLIG KÄNSLA

16.20- Sadel, träns & stövlar putsade och inpackade i transporten ihop med benskydd, schabrak, boots och handskar.

18.30-Cyklar upp till stallet för att släppa in Bon i boxen och givetvis hade han rullat sig och var helt jordig & dammig, så jag borstade den lilla skitgrisen och la på ett tunt regntäcke så att han håller sig ren imon inför pay&riden.

22.14-Avslutade min dag hos min kompis Emilia, myste med godis & popcorn framför solsidan-en klassiker. Begav mig sedan hemåt vid 23.20.

Likes

Comments

Idag är det äntligen 1.a april, som jag längtat till denna månaden. Alla tävlingar drar nu igång för min del och Bon och jag börjar även vår tävlingskarriär i hop, har sett fram emot detta sjukt länge!

2 April Pay&ride-Rider LC:1 och checkar av programmets alla delar inför de lokala tävlingarna. Får även 20 minuter ihop efter jag ridit med dressyrdomaren att gå igenom hur jag presterade och även rida om de delar som känns mindre bra och jag får även tips på vad jag ska tänka på & vad vi kan förbättra ihop. Målet är att få högre procent än senaste pay&riden (5/2), alltså över 65,5% och en fin runda såklart.

9 April Nybro Lokal dressyr- Det blir vår första tävling ihop och det är även första omgången med laget, de vill säga div III laget. Vi rider inte förklassen utan bara tävlingsklassen, LC:1. Målet i denna klass är att placera sig, något som jag satsar stenhårt för. Både han & jag har tävlat på LA nivå inom dressyren och jag känner att jag bara måste ta hem det här. Vinnarskallen som jag är i dressyren.

29 April Öland Lokal dressyr- Andra omgången av div III dressyr och även denna rids i LC:1, rider inte förklassen här heller utan tävlingsklassen och kanske en LB:1? Är inte helt säker på den fronten eftersom det helt beror på hur han presterar innan denna tävling men jag känner i nuläget att jag iaf vill starta en LB:1 innan omg 3 eftersom den går i LB:1, tänker att det då kan vara bra att ridit en innan så man vet vad man ska tänka på osv. Målet i LC:1 är samma som förra gången, placera sig och vad det gäller LB:1 är jag inte helt säker än om vi ska rida den på detta datum.


Likes

Comments

Fredag:Börjar dagen med utsläpp och därefter skola mellan 9.35-15.15. Det blir sedan ett dressyrpass på ca 45 min där vi mjukar upp & lösgör med skänkelvikningar, ökningar/fattningar och volter innan vi rider igenom LC:1 inför söndagen och repeterar på de moment som känns mindre bra. Efter stallet blir det övernattning med Amanda, mysigt!

Lördag: Skrittar ut i skogen ihop med Amanda & Maja, på kvällen blir det tävlingsfix inför morgondagen och jag får till och med hjälp och sällskap av Maja. Sadel, träns & stövlar putsas, Utrustning plockas fram och packas ut i transporten.

Söndag: Pay & ride- tävlingen drar inte igång förräns 12.30 och själv startar jag 13.50 så jag behöver absolut inte stressa mig upp ur sängen utan tar nog lite sovmorgon. Cyklar till stallet runt 10 och fixar i ordning boxen och såklart ska Bon borstas tills han blänker. Jag rider LC:1 för att stämma av de olika delarna inför lokala tävlingen 9/4, får dessutom 20 minuter ihop med dressyrdomaren att rida om de delar som känns mindre bra och får även tips o trix för att förbättra programmet. Målet är att rida ihop högre procent än senaste pay&riden.

Vad hittar ni på i helgen?

Likes

Comments

Efter en vecka är jag nu tillbaka med nya krafter och är dessutom fylld med inspiration o motivation. Har verkligen saknat att sitta framför datorn och skriva av mig men har inte mått så bra och har då inte haft nån vidare lust men det ska de bli ändringar på. Har fått sån energi och kraft till att göra saker i och med att våren kom så det kommer bli bra updatering på bloggen.

Hade en superfin och härlig helg som i princip bara spenderades i stallet ihop med Maja. På lördagen skrittade vi ut en långrunda på 1 timme och 40 min i den mysiga vårsolen. Vi pratade på om allt och vi stannade även till och åt våfflor på hästryggen eftersom det var våffeldagen. Solen sken, hästarna njöt och vi njöt av det vackra vädret. Efter rundan kunde vi äntligen släppa hästarna utan täcke i hagen, ännu ett vårtecken.

På söndagen träffades vi återigen i stallet och hade planerat upp en hopplektion i paddocken och Julia hängde även på. Började med att bygga fram en liten bana på 3 hinder , vi har just nu inte särskilt mycket hindermaterial men under helgen v.14 kommer sprillans nya bommar, hinderstöd och cavalettistöd hemkörda till oss. Så skönt med nya fina bommar osv, längtar till alla roliga övningar vi kommer kunna rida med dem.

Till ridpasset, började med att rida mycket övergångar och fattningar för att få honom framme för skänkeln. Därefter hoppade jag fram på ett litet cavaletti hinder innan jag gick vidare till högre höjder. Hoppade varje hinder enskilt till en början bara för att känna på honom, de låg då på ca 65cm. Sedan hoppade vi banan 1-2 gånger innan vi höjde upp till ca 75cm. Han hoppade superfint och de flesta sprången kändes sjukt bra. Vi kom dock inte rakt på exakt varje hinder men med mer ytterskänkeln så kom vi över jättefint. När jag kände mig nöjd där höjde vi upp till 80-85 cm. Där hoppade han så fint och jag kände hur jag verkligen kunde lita på honom i varje språng. Känslan var super och jag kunde inte låta bli att höja upp oxern till 90 cm .Även där hoppade han så fint , om vi kom fel nån gång så räddade han mig. Jag är verkligen sjukt nöjd över detta passet eftersom jag inte hoppat några riktiga höjder sedan oktober och dessutom hoppade 90 cm som jag inte gjort förut med honom. Bad även Julia att filma och herregud så stolt jag är över våran utveckling tillsammans, sådan stor skillnad på 5 månader. Min sits har blivit så mycket bättre och jag vågar släppa på honom mer innan hindret så att han verkligen kan ta ut språnget riktigt, men även tempot och farten, han hoppar så mycket finare och bättre nu när jag verkligen vågar rida på. Avslutade passet med att skritta av runt lilla travbanan ihop med Maja och därefter tog vi av sadel & träns ute i den skinande solen. Hängde sedan i stallet i ett par timmar till, satt då på bänken och njöt av solen och pratade med Maja, så mysigt. Tillbringade totalt hela 6 timmar i stallet den dagen.

Idag, torsdag har han vilat eftersom det blir pay&ride i helgen, har inte gjort så mycket mer än att ha tagit de lugnt efter att vart i simhallen med skolan. Känner att man blir rätt mosig i huvudet efter att ha simmat/badat. Imorgon är det underbara fredag, vad hittar ni på?Likes

Comments

Måndag:Skrittrunda med Amanda, förmodligen på mestadels asfalt efter gårdagens lagträning, sträcka på hals och kropp som vanligt & även få bort träningsvärk.

Tisdag:Bon vilar, blir nog en kort promenad runt lilla travbanan.

Onsdag:Studiedag och jag rider ett 40 minuters markarbetspass, lägger ut 4 bommar i zick-zack och rider i bågar och åttor över dem.

Torsdag:Uteritt, joggar runt stora travbanan.

Fredag:45 minuters dressyrpass i paddocken. Rider skänkelvikningar, diagonaler i trav & galopp, tempoväxlingar och avslutar med LC:1.

Lördag:Skrittrunda, rider en längre runda på 1 timme och 20min.

Söndag:Hoppning, har inte hoppat på ca 4 veckor så detta ser jag fram emot. Bygger fram en liten bana som jag ridit förut och avslutar med att skritta av runt lilla travis.

saknar sommaren nått otroligt!

Likes

Comments

Nya inlägg