Har ju helt glömt bort att jag skulle publicera resultatet från Eriksmåla 20 maj men bättre sent än aldrig. Vi debuterade Lb:1 ihop för första gången ute i det somriga vädret där temperaturen var upp mot 30 grader. I förklassen red vi ihop 66,6% som jag var ganska nöjd med. Han var otroligt pigg och framme för skänkeln trots den stekande solen men jag tappade dock stigbygeln i travdelen som sedan gjorde att volten blev ojämn. I skritten var jag så ivrig att han började små trava/takta ett par steg men gick sedan över till skritt igen. I galoppfattningarna var han mjuk men kom igenom alldeles för trögt annars var allt väldigt bra och vi fick även våran första 8 poäng.

Även i lagklassen var han pigg och framåt som visade sig i längningarna där jag fick en av mina 3 8:or. Tyckte jag satte denna rundan helt perfekt, halterna blev mycket bättre denna rundan samt volterna. Domaren höll med och vi hamnade på 70,8% och spräckte därmed 70% gränsen. Jag tog hem vinsten i denna klass och var välkommen in på prisutdelning. Känslan går inte att beskriva när man får ta täten i galopp med en blå-gul rosett hängandes på tränset, så ofattbart!

Denna dag kommer att betyda så otroligt mycket för mig, allt jobb och slit vi har lagt ner för att sedan kunna rida in på banan och få ihop hela 70%. En dag som är värd att minnas.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Som ni vet sprang han inte rent i traven under ridpasset i fredags och fick därför skrittas ut 2 dagar för att sedan undersökas om det blivit bättre men under söndagens natt samt måndagen regnade det rejält och det kom in fukt i såren genom bandaget. När jag väl tog in honom från hagen så gick han något ostadigt på det och fick ta i mer med kroppen för att förflytta sig. Efter nån timme i boxen tog jag ut honom och då haltade han rejält med benet, han var inte hängig eller trött utan tvärtom-pigg och väldigt kelig. Så jag uteslöt feber och han var inte speciellt varm kring benet men svullnaden hade gått upp igen. Mitt första tanke var att fukten hade gjort att såren och benet hade blivit ömma och att hältan hade uppstått därefter. Jag sköljde på med jodopax men hältan blev värre och tillslut orkade jag inte gå runt med min oro som hela tiden växte i magen- jag ringde distriktsveterinären och bad de komma ut omedelbart

Veterinären började med att raka benet och masserade sedan in ett slags vaselin som fick verka i ungefär en timme för att mjuka upp såren. Under tiden gav han Bon antibiotika för att döda alla bakterier eftersom såren hade blivit inflammerade på grund av fukten som hade kommit in. Han skötte sig mycket bra och fick också beröm. Därefter schamponerades benet in med ett bakteriedödande schampo som sen fick verka i 15 minuter och under tiden vi väntade gav veterinären honom smärtstillande. Efter en stund sköljde vi ur schampot och torkade benet noga och han fick sedan gå in i boxen och äta sin kvällsmat.

Denna behandlingen ska nu göras en gång varje dag i en vecka och under tiden detta sker får han inte på något sätt ansträngas eller tävlas, vilket gör att jag missar 3 tävlingar på grund av att uppbindningsbrädorna som han skadade sig på inte var riktigt ditsatta som gör mig så sjukt irriterad eftersom det inte var jag som satte dit dem. Riktigt surt då det var ett väldigt onödig olycka men jag ska ändå vara glad att det bara är en vecka som han vilar och inte flera. Han får inte heller vara ute när det regnar eller gå i lera, jord eller vatten som har gjort att han stått inne i 2 dagar nu.

Vi har nu behandlat honom 3 gånger och han är redan på bättringsvägen, svullnaden har gått nr otroligt mycket och han går på det normalt även när smärtstillandet börjar sluta ge effekt:)


Likes

Comments

Införskaffade mig äntligen en välbehövlig flughuva från Amigo, har en sedan innan men den är tyvärr för liten.

Plockade även med mig en nummerbricka då min är sönder och ur funktion.

Passar alltid på att köpa med mig en massa refil-förpackningar hem eftersom man får mer för pengarna.

Köpte mig en ekologisk olja för att kunna olja i sadel och träns samt skor så att de håller längre.

Plockade även ner ett läderbalsam på flaska som är superbra att ha för att fräscha upp ridskorna och sadeln mellan ridpassen tycker jag.

Flugmedel behövs alltid och likaså pälsglans. Måste säga att jag älskar emins pälsglans, riktigt bra!

Det sista jag fick med mig hem var färdig utspädd jodopax i sprayflaska som alltid är bra att ha i fall något skulle hända..

Likes

Comments

Praon är avklarad för denna gång. Måste varit den roligaste veckan på länge, superskönt att komma bort från skolan och all stress och bara fokusera på det jag älskar allra mest-hästarna. Tycker också att det var nyttigt att praoa själv, man blir så mycket mer engagerad och tar mer ansvar för arbetet. Fixade mig även ett sommarjobb som stallskötare i min hovslagares stall. I jobbet ingår bland annat att fodra och släppa ut hästarna, mocka och fixa boxarna men också att kratta gårdsplanen och städa sadelkammare. Ser verkligen fram emot denna sommar med detta jobb!

Efter praon red jag mitt första riktiga ridpass i paddocken sedan olyckan med Bon i söndags. Han gick mycket fint i skritten och var framme för skänkeln under hela passet. Jag blev genast mycket glad och började därefter att trava kändes till en början väldigt ovant då jag endast skrittat denna veckan men jag tänkte att han förmodligen var lite stel i benet. Jag gick över till galoppen där han hade ett bra flyt men inte kunde öka steglängden så jättebra. Men hade var ändå villig att röra sig framåt då jag skänklade och även öronen var riktade framåt. Jag saktade sedan av till trav nedsittning och där kändes det knasigt. Jag bad en att kolla om han sprang rent med vänster bak vilket han inte gjorde. Han har förmodligen fått ett flertal smällar av den 3 meter långa regeln och då fått en sträckning i benet. Så nu står han med ett orange lindat ben i hagen. Lindan ska få bort vätskan då området fortfarande är svullet samtidigt som det ska göra att han inte överanstränger det. Jag hoppas att benet fixar sig inför tisdag då det är tävling. Eftersom han rör sig framåt med mycket bra energi och står på det frivilligt så borde det förhoppningsvis vara läkt inom ett par dagar då han visar många bra tecken.

I morgon vid 9 tiden rullar vi mot Ullared för en massa shopping och innan dess ska jag skritta en runda barbacka. 

Ha en trevlig kväll!


Likes

Comments

Det är underbara fredag och sista praktikdagen hos min hovslagare. Har varit en jätterolig och lärorik vecka med honom samt att jag har fått en otroligt bra insyn i yrket vilket är utmärkt då jag haft en del funderingar kring att utbilda mig som det i framtiden. Har också fått träffa en hel del nya människor och hästar men även fått uppleva andra platser i denna stad som jag i vanliga fall aldrig skulle ha besökt.Det finns såklart massor av fördelar med hovslagar-yrket men det som lockar allra mest är just friheten. Man är egenföretagare och bestämmer i princip allt själv, vilket verkar så himla skönt.

I söndags hoppade vi bana i paddocken på 75cm då vi inte skuttat på mer än 2 månader. Passet gick mycket bra om Bon blev redigt svettig, band upp honom ute i en av uppbindningsringarna för att skölja av honom. Jag håller bestämt i ett av grimskaften då jag är medveten om att han inte är glad i att duschas med slang. Han rycker till med huvudet ett par gånger men jag håller kvar bestämt i grimskaftet. Helt plötsligt drar han till med huvudet upp i luften och jag sträcker till min arm och tappar taget om grimskaftet då jag absolut inte var beredd på det. Regeln på 3 meter som uppbindningringarna satt fast i åkte med i farten då Bon drog till med huvudet. Regeln hamnar bakom honom i samma position som en släde. Han får total panik och springer runt i cirklar, jag lyckas få tag i honom i ett par sekunder innan jag inser att han är för upprusad för att lilla jag ska kunna få bort den stora regel som kastas runt och släpas efter honom på samma gång. Han skenar sedan bort iväg i världens panik och jag springer det fortaste jag kan efter. Tankarna går i huvudet och efter ett par sekunder ser jag honom inte längre. Det första som kommer upp i huvudet är motorvägen som ligger ett par 100 meter ifrån. Hjärtat klapprar och jag undrar hur jag nånsin ska kunna få stopp på honom, jag föreställer mig hur han har skapar kaos på motorvägen och blir påkörd av en bil. Jag springer och springer det fortaste jag kan trots min dåliga kondis och plötsligt ser jag han trava ner till sommarhagen. Jag hinner andas lite men föreställer mig upprivna senor, blodiga ben och en halt häst. Jag får panik och förstår att mina drömmar har krossats totalt och att jag kan glömma min framtid inom dressyren. Hela huvudet dunkar och jag viskar i min ensamhet "Föråt Bon, min älskade Bon, det var inte med meningen" När jag kommer fram till honom hänger grimman runt halsen och det ena grimskaftet sitter fortfarande kvar i grimman och regeln hade lossnat. Han betar gräs i lugn och ro och jag vågar knappt snegla bakåt men känner mig tvungen. Jag ser ett par snitt sår men det är ett djupare sår precis nedanför kotleden som fångar min blick, det är bara några få millimeter djupt och precis nedanför det såret har en del av hoväggen lossnat precis där hoven börjar. Jag lyfter upp hoven och upptäcker att ballarna är helt röda, förmodligen har det blivit ett skrap sår.

Jag tar på honom grimman och leder försiktigt upp han till stallet för att tvätta och titta närmare på såren. Han går normalt på benet och står frivilligt på det i gången. Jag får hjälp av en granne med att skölja såren och linda in det med jodopax, bomull och fleecelinda. Lättnaden när både granne och veterinär tyckte att det är inte var speciellt farligt är riktigt skön. Så länge jag var noga med att skölja och hålla det rent så skulle det inte bli infektion, så nu har han stått inne 3 nätter i rad med fleecelinda på och även vilat både måndag och tisdag. Såren har läkt riktigt fint och ballarna är inte särskilt röda längre. Jag har nu skrittat honom både onsdag och torsdag för att hålla igång honom samt att ha blodcirkulationen igång då svullnaden kring hoven och kotleden försvinner då det är det ända som hindrar mig från att rida riktiga pass.

Det är så skönt att det går åt bättre håll och underbart att kunna pusta ut lite och förmodligen kommer jag kunna rida ordentligt antingen idag eller imorgon. Jag kan medge att jag aldrig kommer binda upp min kära häst i någon planka eller liknande för usch var detta var en obehaglig upplevelse.

Kvällen är inte särskilt planerad, förmodligen blir det godis och mys framför tv:n med familjen. Kommer säkert att vara trött efter denna hårda men roliga vecka då jag hoppat ur sängen varje dag vid 06.20, kan säga att jag var trött i början.

Ha en trevlig fredag!

skrapsåren på ballarna, bild från söndagen

Likes

Comments

Skolveckan är avklarad och långhelg väntas. Har planerat in lite roliga saker med både kompisar och hästar. Det blir bland annat lagträning på fredag förmiddag inför finalen 6/6 och på söndagen tänkte jag hoppa lite bana som jag inte gjort sedan i slutet på mars.

I tisdags red jag för första gången barbacka på Bon vilket var riktigt kul. Måste säga att han var otroligt skön att rida barbacka på dock kände jag mig lite ringrostig i galoppen till en början men det gick bättre allt eftersom. Vi varvade skänkelvikningar med att rida över cavalettibommar i galopp. Båda gick super och han lyssnade snällt.

Igår efter skolan red jag lunnaby i galopp, måste jobba hårt nu när vi precis släppt dem på sommarbete så att han håller sin form. Vi red öppnor i galoppen och skänkelvikningar i traven och han var mycket pigg och fin i båda gångarterna.

I eftermiddag när det är svalare ute tar vi en trav-runda runt stora travbanan och fixar därefter med packning osv till morgondagens träning. Ska även fixa blogginlägget med resultatet från tävlingen den 20/5 som kommer att publiceras imorgon.

Ha en trevlig torsdag!


Likes

Comments

Nu rullar vi mot Kalmar för att tävla i Eriksmåla. Startar 2 klasser i LB:1, både förklass och lagklass. Hade otur igår eftermiddag, mamma ringde och sa att Bon hade tappat en sko på höger fram. Efter att ringt runt till både min och andras hovslagare i över en timme så svarade min hovslagare, han sa att vi kunde svänga förbi honom på vägen till Eriksmåla och fixa skon. Phu, var så stressad igår men nu sitter skon på och vi laddar för tävling:)

Likes

Comments

Nästan två veckor sedan jag uppdaterade här, som vanligt har det varit mycket i skolan särskilt nu innan betygen sätts och jag har inte haft några som helst idéer eller motivation till att blogga.

Gårdagen var iallafall helt fantastisk, hela 24 grader ute, strålande sol och blå himmel. Det märks tydligt att sommaren närmar sig med stora steg, underbart! Trimmade igenom Bon på banan i 30 minuter. Red LB:1 och kände av de olika rörelserna, repeterade sedan halter, galoppfattningar och diagonalerna. Kändes riktigt bra och hann även med att rida utan stigbyglar vilket jag gör rätt ofta då man får bättre sits och skänkel samt att man kommer ner mer i sadeln och sitter mer stabilt. Därefter avslutade jag passet med att skritta av runt lilla travbanan. Efter ridpasset släppte jag ut honom i en av sommarhagarna och lät han beta där till halv elva på kvällen.

Fick även en förfrågan om att rida Julias häst vilket jag tackade ja till. Red på stor volt i alla tre gångarter som gick mycket bra,.Väldigt nyttigt och roligt att rida på nån annan häst ibland och få lära sig nya saker.

Nu blir det kvällsmat och tänkte även baka chokladbollar, vid halv tio åker jag upp och tar in hästarna.

Ha en trevlig kväll

Likes

Comments

Sverige levererar 22°C och strålande sol och idag blir det trav och galopp på travbanan, måste jobba upp konditionen hos honom och även hålla honom i fin form nu när gräset börjar växa till sig. Han har nu betat gräs 30 minuter varje dag sedan i måndags och jag börjar långsamt trappa ner höet.

I maj är det endast en inplanerad tävling då det inte fanns fler i närheten. Det är tredje omgången i Div III som går på Eriksmåla ridklubb den 20/5 där lagklassen går i LB:1. Vi är anmälda både till förklassen(clear round) och lagklassen som går i LB:1 då det kändes väldigt bra att rida två klasser som vi gjorde på Öland. Han var så mjuk och fin i andra klassen på Öland och perfekt uppvärmd så det kändes självklart att anmäla mig till två klasser i Eriksmåla.

I Eriksmåla blir det även vår första start i LB:1, vilket ska blir jättekul. Vi har tränat en hel del på längningar och mellan-trav/galopper på diagonalerna som gått mycket bra dock är 10 meters volterna vid K och M rätt knepiga att få till. Det är så himla lätt att komma in fel på volten och få den ojämn och oval men med mer träning så ska de sitta fint när vi väl rider in på banan.

Ha en trevlig kväll:)Likes

Comments

Under lördagen startade vi våran andra tävling ihop, tiden går fort. Hade anmält mig till två klasser denna dag vilket även var nytt för mig då jag aldrig gjort det förut, fick därför göra upp nya planer och strukturera upp framridningen på nytt och annorlunda sätt, som visade sig fungera bra.

Förklassen(clear round) LC:1: En runda som jag väldigt är nöjd med. Hade en stabil form och ett jämnt tempo under hela uppvisningen vilket vi också fick beröm av från domaren. Hade bra ridvägar och galoppfattningarna som vi nu tragglat med ett tag satt perfekt, sjukt kul. Däremot var halterna inte jämnt uppställda och vi fick även lite kritik för energin, kunde haft lite mer energi mer men det tog vi igen i nästa program. Han stannade även upp precis när vi hade tagit höger varv men det var inget som påverkade procenten särskilt mycket. Måste verkligen säga att jag är väldigt nöjd över rundan även om det fanns saker som jag hade kunnat göra mycket bättre. Procenten hamnade på 68,148% och därmed personbästa i dressyren för mig, blev så förvånad då jag inte hade vågat hoppas för mycket och sedan bli besviken. Med en mycket bra runda såg jag verkligen fram emot nästa klass.

Lagklass LC:1: Vädret vände snabbt om och det öste ner regn precis lagom till framridningen, så det blev på med broddar då vi tävlade på gräs. Hade dock tur med vädret då regnet upphörde precis innan min start. Under framridningen var han superfin och väldigt framåt, gjorde mycket tempoväxlingar och var noga med att få med lite skrittpauser emellanåt. Vi fick startsignal och gjorde våran bästa runda ihop hittills. Superbra ridvägar, stabil form, jämnt tempo, bra energi, fina galoppfattningar. Som ni hör är jag otroligt nöjd över min ritt och vi red ihop totalt 69,259%, de blev alltså nytt personbästa igen. Kände verkligen att rundan stämde överens med procenten & kommentarerna vilket var roligt. Vi hamnade på en 1:a plats av 3 ( egentligen av 14, då de var alla som var med i lagklassen)och fick gul-blå rosett såklart, däremot var det ärevarv till fots vilket inte är lika roligt som med häst men man ska aldrig begära för mycket.

Nöjda och belåtna rullade vi hemåt, de var en lång resa, totalt 5,5 timmar i bil men ändå värt varenda sekund. Sjukt nöjd över min prestation då detta var min andra tävling ihop med Bon, det kan helt enkelt bara bli bättre samtidigt är jag glad över att vi nu äntligen fick vis våra kunskaper som vi varken fick på senaste tävlingen och senaste pay&riden.

Nu tränar vi stenhårt inför nästa tävling där vi rider både förklass och lagklass i LB:1.


Likes

Comments

Nya inlägg