Header

En Lucia jag minns.

Kan tänka mig att de flesta som har känt mig sedan grundskolan vet exakt vilken Lucia jag tänker skriva om nu. På skolan jag gick på var det alltid de i sjätte klass som hade Luciatåget, och då var det uppdelat så kvällen innan Lucia var det för alla familjen och sen en föreställning på Luciamorgon för lågstadiet och sedan en för högstadiet. Rätt stort, tyckte i alla fall jag. Och nervöst att läsa vers och allt inför de äldre. En vill ju inte skämma ut sig.

Jag vaknade i alla fall med rätt hög feber och var allmänt risig. Mamma var hemma med Anton och Olga som också var sjuka, men jag kunde ju för allt i världen inte missa LUCIATÅGET så pappa fick skjutsa mig till skolan. Lite sent och jag hade nästan svimmat på toan innan men är man envis så är man.

Första tåget, för lågstadiet, gick fint. Men jag hade frossa innan och var varm som en kamin. Så var det dags för tåget för högstadiet. Jag klarade mig hela föreställningen men när vi sjunger Gläns över sjö och strand svimmar jag. Tack och hej. Mitt levande ljus tänder nästan eld på tomten som sitter framför mig och jag vaknar när hela tåget går ut till Naaaatten går tunga fjäääääät. Ridå.

Detta är en del i Kajsons julkalender som är en bloggjulkalender med olika tema varje dag – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vi har det lite kämpigt här hemma med hittills jobbigaste tandsprickningen i kombination med en rejäl förkylning. S har sovit sjukt oroligt hela veckan och tre nätter har det blivit både alvedon och sova i soffan(med mig alltså. Hon sover inte där själv.). Stackars liten!

Men. Häromdagen packade jag ner S i vagnen och tog bussen ut till min mormor och morfar - det var dags för det årliga pepparkaksbaket! Jag tänkte väl lite att snorig och öm i munnen kunde hon lika gärna vara någon annanstans plus kul att slippa hänga enbart med mig på dagarna.

Och kolla på denna lilla sockerbagare:

Nu sover busan och när hon vaknar ska vi iväg på julmarknad! Dock regnar det ute så får se hur länge vi blir borta men det visar sig!

Likes

Comments

Mitt perfekta liv.

Kanske har det här året varit både det absolut lyckligaste men också jobbigaste året hittills i mitt liv. När S föddes var jag så totalt inställd på att den där bebisbubblan skulle komma och omsluta både mig och Tobias. Att vi skulle sitta där och titta på vårt barn och bara ta in hur perfekt allt var. Men så blev det inte. Och det kom som en chock.

Jag älskar vår dotter. I varje cell och varje partikel som är jag älskar jag henne. Ofta så det totalvärker i hjärtat. Men de första månaderna var verkligen ingen dans på rosor och det har tagit ett tag för mig att landa i allt och känna mig bekväm i rollen som mamma. Den första tiden är mest bara en dimma av oro, massor av hormoner och en känsla av att inte veta ett skit. Men det är också mycket kärlek där. För det går att känna både och. Och det är viktigt att det får vara så.

Kanske är man inställd på att allt nytt ska bli bra. Men medan vi fortfarande låg på BB och inte ens hade hunnit förstå att vi hade ett barn - fick jag rodda i en massa saker på jobbet. Ingenting att göra åt men i efterhand har jag önskat att det hade sett annorlunda ut. Jag hade nog behövt en månad eller så innan jag fick stress på mig utifrån. Om det blir ett till barn så funderar jag ärligt på att sätta telefonen på stör ej första veckorna och bara ta allt i min takt.

Men samtidigt som jag nog kände mig rätt förvirrad och ganska ledsen i det så växte kärleken till den där lilla, lilla personen. Jag sa redan i början till Tobias att det inte var några problem för mig att ta nätterna. Det var på något vis den mysigaste stunden på hela dygnet - bara hon, jag och Nemo i soffan och det kändes som att vi var helt ensamma i världen. En perfekt stund att bara ta in och landa lite till. Lära känna henne lite till.

Att inte allt har varit som jag förväntade mig att det skulle bli är nog snarare något positivt. Ibland blir det inte som vi förväntar oss och det måste få vara okej. Det blir bra ändå, kanske bättre. Det gäller alla plan i livet. Så klart måste det få vara jobbigt när något inte blir som vi tänkt oss men det här året har nog ändå fått mig att inse att det löser sig. Alltid. På ett eller annat sätt. Att mitt liv inte behöver vara perfekt i andras ögon utan det räcker med att det är perfekt för mig.

Detta är en del av Kajsons julkalender. Årets tema är "Mitt perfekta liv" med ett nytt ämne att skriva om varje dag!

Likes

Comments

Återigen har vi lyckats tajma förkylning, utvecklingsfas och tandsprickning här på Skolgatan och den här gången verkar S faktiskt riktigt påverkad av tanden. Igår natt fick hon feber och hon är rätt gnällig. Detta blir sjätte tanden som kikar upp och efter den här hoppas jag hon får en liten paus!

I samma veva har hon dessutom en liten mammaperiod - den första någonsin vad jag kan minnas. Hon har alltid varit rätt bekväm med att hoppa runt från famn till famn och är det nu med. Men. När hon blir ledsen är det mamma mamma mamma och två armar rakt upp i luften medan tårarna sprutar. Lilla hjärtat.

Dagens planer är i alla fall en liten sväng ner på mitt jobb för att bocka av ett par saker. Blir en snabb tur för sen tänker jag passa på att vila lite när S sover efter lunchen - de här nätterna börjar slita lite väl mycket så jag passar på när hon sover. Har blivit en expert på att somna snabbt när hon har somnat!

Just det! Nu är det ju äntligen December! Årets mysigaste månad och på söndag är det första advent! Jag tycker tiden fram till sista veckan innan jul är den absolut bästa. Sen blir det oftast sån stress! Så nu ska jag passa på att mysa heeela vägen fram till jul!

Likes

Comments

Jahapp. Det är första advent på söndag och i och med det tre veckor kvar till julafton. Jag har tänkt så här: det är S första jul och hon kommer inte ens vara ett år. Vet inte hur mycket hon kommer uppskatta eller minnas av den här julen men det är kanske inte nödvändigt att slå på stora trumman vad gäller pynt och så. Dessutom känns det aningen bittert att vi egentligen skulle ha varit inflyttade och klara i vårt radhus vid det här laget - men det är framskjutet till mars. Ni läste rätt. Mars. Då är det försenat nio månader. En hel graviditet alltså.

Att göra jul på Skolgatan känns lite tungt i år med tanke på hur det hade kunnat vara. Men så igår nämnde jag för Tobias att vi kanske inte behövde slå på så stort den här julen. Vet dock inte riktigt vad som hände under det samtalet för nu är jag orimligt taggad på att julpynta exakt hela lägenheten in i minsta vrå.

Och just det - idag köpte jag en byggsats med Annas pepparkakshus. Som jag inte ens tål. Bara för att jag så gärna vill dekorera ett.

Blir kanon det här!

Likes

Comments

Häromveckan bockade vi av en punkt på listan som gnagt i mig ett bra tag - vi har sökt förskola till S. Jag har lite ont i magen över det här men ansökan måste ju in så det var bara att göra. Nu börjar hon ju inte förrän i augusti 2018 när hon är 1 1/2 år men ändå. Det går så fort och hon känns alldeles för liten för förskola.

Vi sökte två rätt centrala förskolor för att logistiken ska bli lättare. De ligger nära både mitt och Tobias jobb plus att våra föräldrar jobbar i närheten om det blir så att de ska hämta någon gång! Sen får vi se om vi får plats eller inte. Det visar sig!

Något som däremot är oerhört skönt och gör att det känns bättre i mammahjärtat är att hon bara ska gå tre dagar i veckan! Nästa höst ska jag nämligen vara hemma två dagar i veckan vilket känns helt jävla underbart! Tycker att fem dagar känns alldeles för mycket när hon är så liten och är så otroligt tacksam att det här löste sig på absolut bästa vis. Den här lösningen gör dessutom att det känns lite lättare för mig att börja jobba i februari - jag vet ju att jag har en jättehärlig höst framför mig!

När började era barn på förskola?

Likes

Comments

Contains affiliate links

Julen närmar sig med raketfart och snart är det bara en månad kvar till S första julafton! Tycker det är lite trixigt det här med vad hon ska få i julklapp. Någonstans känner jag att det är lätt hänt att man spårar loss och köper alldeles för mycket även fast det kanske inte behövs. Men samtidigt vill man ju sååå gärna eftersom det är hennes första jul och allt.

Aja. Jag har i alla fall snickrat ihop en liten, liten önskelista på vad S kan tänkas behöva. Lite mer praktiska grejer och inte så mycket leksaker. Sen är ju det kluriga i det här att hon fyller ett i februari och då kanske det också trillar in ett och annat paket. Så den här listan får fungera som kombinerad jul- och födelsedagslista!

Tipsa gärna på bra saker man kan önska sig!

Funderar också på lite mer pedagogiska leksaker, ett litet pussel kanske? Och så måste nog något med Bamse flytta in. Hon har en liten pekbok redan men så fort hon ser Bamse någonstans blir hon helt fascinerad. Gulligt!

Vad önskar ni till era barn?

Likes

Comments

Ibland önskar jag att vi hann med mer på veckorna. Känner till exempel att jag hade velat vara på Öppna förskolan mer, men babyöppet är på tisdagar och onsdagar varje vecka och en av de dagarna jobbar jag. Sen har förkylningar och annat kommit i vägen andra gånger. Men nu i veckan tog vi oss dit i alla fall och S fick måla för första gången! Total succé, vilket gjorde att det dåliga mamma-samvetet slog till igen. Hur gör man för att räcka till och hinna med allt?

Idag skrotar vi runt här hemma. S har hoppat över förmiddagsluren men är vid gott mod ändå. Imponerande! I eftermiddag kommer Mathilda hit på lite kaffe, skitsnack och bebishäng. En söndag helt i min smak!

Likes

Comments

Den här lilla busan tjorvar vidare med nätterna - imorse vaknade hon halv fem och somnade inte om förrän vid 06 när vi hade flyttat oss till soffan. Just nu känner jag mest att jag håller alla tummar att det här har gått över tills jag börjar jobba för jag vet inte riktigt hur jag ska orka med annars.

Det här med sömnen kan man verkligen vända ut och in på ett par tusen gånger, känner jag. Utan att det gör någon skillnad. Nu sover S två eller tre gånger på dagen. Vi har provat att plocka bort tuppluren på eftermiddagen med det gör verkligen ingen skillnad. Nu tror jag att det är en tand som bråkar plus att vi närmar oss en ny fas. Känns dock som att vi precis gick ur den förra men det kanske bara är min trötta mammahjärna som känner så...

Aja, busan är pigg och glad idag i alla fall och bara den här mamman får i sig ett par koppar kaffe så blir nog hon det med! Alldeles snart ska vi rulla ner på Öppna och träffa mammorna i föräldragruppen. Perfekt tisdag!

Likes

Comments

Jag är en otrolig vanemänniska - gillar när jag vet vad som ska hända och har kontroll på läget. Sen S föddes och landade mer i en dygnsrytm har det blivit otroligt tydligt att rutiner är viktigt i hennes liv med.

Så här kan en dag se ut hos oss:

05-06: Vaknar. Önskar så att vi kunde putta fram den här tiden till strax efter 06, för vid 05-snåret är det riktigt tungt.
06,30-07: S äter frukost. Oftast blir det en flaska ersättning eftersom jag tycker det är ett bra sätt att få i henne vätska.

När hon har ätit flaskan ordnar jag frukost till mig medan hon sitter vid bordet. Sen får hon ett gäng mackbitar att mumsa på medan jag äter min frukost. Ibland slinker de ner, ibland får Nemo mer än hälften. Efter minifrukosten är det tvättning, tandborstning och så byter vi kläder från pyjamas.

08-08,30: Första tuppluren för dagen. Den är allt från en halvtimme till upp emot 1 1/2. Ibland försöker jag ta mig ut på en långpromenad med Nemo den här tiden men på sistone har jag inte orkat eftersom S har haft så dåliga nätter. Då har jag istället prioriterat att sova själv en stund!

När hon vaknar pysslar vi på med diverse! Sen är det dags för lunch runt 11-snåret. Hon äter en burk barnmat, lite frukt och dricker vatten. Har vi inte gått ut med Nemo på förmiddagen så gör vi det efter hennes lunch, innan hon ska sova.

Ca 12. Sovdags! Ibland blir det i vagnen ute på balkongen och ibland i sängen. Helst vill jag att hon sover till 13,30 men ibland får jag inte riktigt som jag vill och andra gånger klaffar det perfekt. Är ju en liten miniperson jag har att göra med och allt går inte att bestämma. Önska går däremot!

När hon vaknar siktar vi mot nästa måltid som är gröten - kanske den stora favoriten! Den får hon vid 14-snåret och efter det är det oftast full fart tills Tobias kommer hem och jag börjar med vår mat.

17: S äter mat och hänger sedan vid matbordet medan vi äter. Om vår mat är barnvänlig får hon bitar av den att mumsa på! Plus för att det är en bra sysselsättning för henne att pyssla på med saker så jag och Tobias får äta i lugn och ro. S gillar att sitta med vid matbordet och är oftast den som pratar mest...

Efter middagen är det lite nedvarvning och inga höga växlar. Ibland badar hon. Vid 18,30 åker pyjamasen på och tänderna borstas. Sen får hon en flaska ersättning i vår säng för att sedan somna i sin egna! Har hon en orolig period kan man få stanna kvar i sovrummet tills hon somnar, men oftast somnar hon själv i lugn och ro medan hon petar på sin snuttefilt!

Så ser en drömdag ut när vi bara hänger på hemmaplan! Vissa dagar är vi dock iväg på äventyr och då går det så klart inte att styra. Idag, till exempel, var vi på stan liiite för länge så S hann somna i vagnen strax innan vi kom hem. Eftersom vi inte kan ha vagnen ute så var jag tvungen att väcka henne vilket resulterade i totalt övertrött bebis som det tog en evighet för att somna om. I det ögonblicket känner jag verkligen att rutiner och planering är a och o för oss - i den mån det är möjlig så klart.

Det var det! Hur ser era rutiner ut där hemma?

Likes

Comments