Torsdag (16.2) flög jag från H:fors till Zürich. Jag spenderade dagen där och hade det riktigt mysigt. Zürich är ett av mina favoritstäder av någon anledning. Dock blev tiden rätt så lång eftersom jag var ensam och drog omkring på mitt lilla bagage. Det var även årets första vårdag (för mig iallafall).

Frida och jag hade planerat en tid att vi skall göra en liten slalomresa. Förra fredagen bokade jag av misstag ett hotellrum i Bex, så var det i princip ett måste för oss att göra resan. Vi valde att åka i Villars-Gryon-Diablerets som framstod som en riktigt mysig plats. Doch var det sista veckoslutet av det Schweiziska sportlovet och första för fransmän, så backarna var fullpackade med barn vilket gör skidåkningen lite extra challenging.

Och den här bilden talar väl för sig.

Likes

Comments

Hej på er!
Alla hjärtans dag råkade falla in under de dagarna jag spenderade i Finland (11-16.2) och då ville jag definitivt göra något extra med min pojkvän. Jag kollade på restauranger i Borgå på tripadvisor under kategorin "fine dining". Högst upp på listan låg Sicapelle med 4,7/5 stjärnor och bara positiv feedback, så jag bokade ett bord åt oss där.

Så på tisdag kväll drog vi mot gamlastan där Sicapelle är. Direkt vid ingången blev vi varmt välkomnade av personalen, vilket det fanns mycket av i det piku-lilla utrymmet. Restaurangen var fullbokad, såklart, eftersom det var valentine's. Fick ett väldigt positivt intryck redan i början; det var mysigt och skilde sig från finländska restauranger i regel. Vi började med varsitt glas skumpa, vilken råkade komma från östra Frankrike, nära den schweiziska gränsen! Menyn bestod av sex rätter varav man fick välja 3-6 stycken. Vi tog fyra. Därtill tog vi nånting som kallades för vinresan. Det innebar att man fick "tillhörande" vin till var maträtt.

 • 41 readers

Likes

Comments

Hej!

Vips så är det redan sportlovsveckan här i Schweiz vilket innebär för mig en veckas ledighet. Jag skall redan ikväll ta tåget till Zürich för att imorgon på förmiddagen flyger jag till Finland. Där spenderar jag tiden fram till torsdag morgon då jag har mitt returflyg. Resten av veckan är än så länge oplanerad men förhoppningsvis kommer jag göra en liten slalomweekend med någon som känner för sig att komma med. Det kommer att bli skönt med lite semester efter en månad intensivt jobbande.

Jag mår superbra! Jag älskar mitt liv just nu: barnen har varit glada och nöjda och det har smittat även på mig. Flunsan har gått över och jag är i full gång med löpningen igen! Sprang häromdagen till ett shoppincenter (8km) shoppade lite grann och tog kollektivet hem. Även våren har visat sig här: snön har smultit ovh vi har fått njuta av riktiga vårdagar dvs. 15 grader och sol. Dock regnar det ibland. Jag har också många roliga resor inbokade och ännu fler gäster som kommer på besök under våren! Så taggad över de inkommande månaderna!

I söndags (5.2) hade mitt au pair år sjumånadsjubileum. Spenderade dagen med Frida i Neuchatel. (ursprungligen skulle vi åka slalom då men pga lite strul med skjutsen gjorde vi en tågresa istället) Dessa sju månader har haft ett stort inflytande på mig, framför allt hur jag ser på att återvända till Finland. Jag har pratat med mina värdföräldrar och som det ser ut nu kommer jag stanna hos familjen fram till mitten av juli. (ni som konstant frågar det.) Det innebär att jag har ca. fem månader au pair liv kvar, vilket är två månader kortare än tiden jag varit här. Jag har ingen brådska att återvända till Finland, snarare tvärtom.

Det känns som om tiden här rinner genom mina fingrar och jag kommer inte hinna med allt jag vill. Ja, 5 månader är en lång tid, men det är ca 15 helger och just nu har jag fastspikade planer till nästan 10 av dem. Dessutom har jag ett inträdesprov som närmar sig och jag vill även ha tid att läsa på det.

När jag nu är inne på inträdesprov och studier, kan jag berätta att jag har utvecklat en plan b. Juridik på Helsingfors universitet har varit min dröm sedan lågstadiet och jag har inte haft något annat alternativ för mig själv, dvs det är det enda jag velat. Nu har dock tanken om att studera utomlands grott inom mig och jag har seriöst funderat på saken. Att flytta hit var ett stort steg framåt för mig och flytten tillbaka till Finland börjar mer och mer kännas som ett lika stort steg bakåt, om inte större. Naturligtvis gör jag mitt bästa för att komma in, men om det inte lyckas i vår, kan det hända atthösten 2018 påbörjas någonstans i Europa.

Likes

Comments

Hej,

Så är det igen fredag, vilket innebär att det är dags för ett nytt inlägg. Den här gången bjuder jag på ett litet sammandrag av förra helgens miniskidresa, i form av en lista på de fem sakerna jag tyckte var bäst/roligast.

 • Det var en "Link connection weekend", altså man har chansen att "connecta" med andra au pairer, vilket jag och mina kompisar inte har varit så bra på på de andra link resorna. Nu blev de dock nya tag och vi tog mer kontakt med andra än vad vi brukar. Den här gången hade vi också mer gemensamt program och alla bodde i samma chalet så det var praktsikt omöjligt att inte kommunicera med de andra.
 • Två dagar i slalombackarna, vad kan vara bättre än det? Gstaad-området var perfekt för en mjuk start inför slalomsäsongen: backarna var i gott skick och det fanns massor av backar i olika nivåer. Vi stötte dock på bara en svart backe och jag som tycker om att utmana mig själv, skulle gärna ha åkt flere svarta. Men kanske bäst såhär, jag har ju tid att åka fast vartsomhelst ännu och jag vill helst ha båda benen obrutna.
 • Alla som känner mig vet att jag inte gillar öl. Trots det beställde jag och Amanda (som inte heller gillar öl) var sitt stop på lunchpausen i backen. Vi kände helt enkelt att det är ett måste att ha en kall öl när man är och skidar i Alperna. Det blev i alla fall fina bilder och det smakade inte så illa jag kom ihåg. Kanske jag håller på att bli vuxen.
 • Vädret var alldeles perfekt, speciellt på söndagen. Vi badade i härligt skolsken, blev t.o.m. lite röd om näsan och kinderna. Jag har igen aning om temperaturen, men backen var varken för isig eller mjuk, så jag antar att den låg kring +/-0.
 • Och sist men definitvt inte minst vyerna. Behöver väl inte förklaras.

Likes

Comments

I början av januari blev det 6 månader sedan jag blev en au pair och under den tiden har jag lärt mig mycket om mig själv samt hur jag kan göra mitt au pair liv lite lättare. Nu tänker jag dela med mig mina bästa tips så ni kan ta del av dem och få ut allt av au pair året.

 1. Gå ut. Jag har märkt att om jag är hemma flera dagar i rad blir jag lätt uttråkad och hemlängtan kommer krypande. Då är det absolut lättaste sättet att pigga upp sig genom att gå ut. Ibland räcker det att jag går till Geneve och shoppar eller tar en promenad i skogen, men det överlegset effektivaste är att träffa vänner utan att glömma resandet! Då får jag verkligen såndän "I love my life" -känsla.
 2. Planera arbetsdagarna. Speciellt onsdagar, när jag jobbar i 11h, brukar jag göra ett schema över. Då går tiden mycket fortare och dagen känns inte så lång. Naturligtvis går det inte att hålla sig till planerna till 100%, men vi försöker så gott det går. Jag har märkt att barnen inte blir lika rastlösa när vi har en klar struktur i vardagen.
 3. Spara inte pengar. Det här är individuellt, men jag känner att det vore dumt att spara sin au pair lön. För det första är lönen inte så stor att man blir kunde bli rik på den och för det andra får jag betalt i kontanter så det är inte som om jag hade nytta av en bunt med frang i framtiden. Det här är första året i mitt liv som jag kan göra precis vad jag vill och då tänker jag inte spara pengar. Jag kom hit framför allt för att jag ville resa och upptäcka Europa och det kan jag inte göra om jag sparar min lön "för sämre dagar".
 4. Tänk positivt. För att klara av det här året är det viktigt att man ser saker från dess ljusa sida. Ibland är dagarna långa och jobbiga, när barnen inte alls lyssnar på en och hemlängtan är enorm, men då gäller det bara att komma ihåg varför jag är här och allt som jag hade missat om jag hade stannat i Finland.
 5. Ha planer för helgerna. När jag har en resa eller annan aktivitet inbokad på inkommande helg går vardagarna mycket fortare. I Finland var det skönt att ha oplanerade veckoslut men här är det raka motsatsen; ju mera planer, desto bättre.
 6. Gör saker du inte är så bekväm med. En liten story: Som ni vet, köpte jag nya skidor för knappt två veckor sedan och att komma ut i skidbackarna brände mig mer än aldrig förr. Jag hade dock ingen kompis som hade möjlighet att komma med mig, vilket innebar att jag måste fixa mig sällskap på ett annat sätt. Ett bombsäkert sätt att få sällskap var att skriva på en au pair sida på facebook, men för mig var det allt annat än bekvämt. Tänk om jag inte får svar och mitt inlägg blir hängandes tomt? Slutet gott allting gott fick jag med mig två finskor och dagen blev 10/10. Det här var bara ett exempel på sånhän "get out of your comfort zone" -grej och vad jag lärde mig av det var att det lönade sig.

Här var allt jag kom på den här gången. Självklar är dessa tips också bra för icke-au pairer, men de är såna saker jag har upptäckt och funnit nyttiga först efter att jag kommit hit.

 • 170 readers

Likes

Comments

Länge sedan sist! Jag är tillbaka i vardagen i Schweiz vilket innebär att jag ska försöka ta tag i bloggen igen. Första arbetsveckan är bakom och den började för min del med en massa ny energi, som jag laddat mig med under de två veckorna jag chillade i Finland. För barnen började vardagen en aning tröttsamt, men ju mer vi får tag i rutinerna, desto piggare blir de.

I Finland fick jag njuta av härlig vinter, dvs -25 och snö. För mig som älskar vinter, är det drömvädret och jag kände mig så levande! Den söndag eftermiddagen jag kom tillbaka hit, badade Geneve i solsken och temperaturen stod på +5, så januarikänslan var inte på topp. Men nu har vi -2 och så mycket snö att det står en snögubbe på framgården. Vädret var väldigt varierande under förra veckan, och med varierande menar jag inte från dag till dag eller från timme till timme utan faktiskt från minut till minut. Ena minuten var det värsta snöfallet, andra sken solen så snön smalt bort, tredje regnade det och fjärde kom det 10 cm ny snö. Verkligen confusing, jag har aldrig upplevt liknande förr. Men nu har vi det så fint här med lite snö.

På tal om snö gjorde jag en verklig investering igår och köpte mig slalomutrustning, så nu jäklar ska det skidas! På franska sidan fick jag ett bra paket för ett hyfsat pris (så billigt får man nog ingenting i varken Finland eller Schweiz) och nu ligger de här brevid mig och längtar på att komma ut i backen. Hoppas jag kan åka redan inkommande helg.

Och sist men inte minst Gott nytt år 2017! Jag har inte så mycket förhoppningar för det nya året, enda kravet är att det skall bli bättre än det förra, vilket inte är så svårt att uppfyllas. Så det ser ut just nu, kommer jag bo i Schweiz fram till juli. Efter det är det bara ett stort svart hål, så jag skriver inga löften för hela året, utan istället mål för den senare halvan av mitt au pair år:

 • resa mycket! vill bl.a. besöka Amsterdam, Barcelona, Rom, Lyon och den franska Rivieran.
 • lära mig mer franska. Just nu kan jag hyfsat bra och jag använder det ganska mycket ute på stan. Mitt största problem är att jag inte riktigt förstår vad folk säger, så måste öva på det.
 • träffa människor. På sommaren träffade jag nya människor varje vecka men nu har det i princip stannat upp helt. (No offense Frida och Juulia, jag är mer än tacksam över att ha er mitt liv, men det är också kul att bli bekant med nya människor, haha)
 • Stressa mindre. Det här måste jag verkligen jobba på, jag tänker alldeles för mycket. För att ge er ett exempel så blir jag stressad om jag ligger en hel dag hemma i pyjamas och kollar på netflix. Jag måste verkligen lära mig att slappna av och att inse att världen inte går under om jag inte tränar eller socialiserar mig på en dag.

Självklart har jag visioner över hur mitt liv ser ut när jag skall tillbaka till Finland, men jag vill varken tänka eller ta upp det nu,, tänker njuta för fullt av de 6 månaderna jag har kvar här!

Likes

Comments

Som jag förutspådde för en vecka sen, får ni nu ett Paris-inlägg. Tänker ta det här lika stort som vår vistelse där dvs. alldeles för kort. Trots att vi var där i bara 30h föll jag pladask för Paris. Jag förstår verkligen varför det är världens populäraste resemål! Det är något man inte kan förklara utan måste se med egna ögon, som med i princip alla fina platser här på jorden. Vi turistade riktigt ordentligt och gick från sevärdhet till sevärdhet. Promenaden startade från Eiffeltornet (som visade sig vara mindre än vad jag tänkt) varifrån vi gick till Triumfbågen (som var större än vad jag tänkt). Därifrån gick vi ner längs Champs-Élysées (inklusive en paus med Café au lait) genom en stor julmarknad till Place de la Concorde. Därefter såg vi Louvre med dess glaspyramider (utifrån naturligtvis, som sagt hade vi inte tid och ännu mindre intresse för att köa). Nu var det redan mörkt men vi fortsatte promenaden längs Seine fram till Pont-Neuf och senare Notre Dame. Därefter tog vi metron till hotellet som låg i Montmartre, checkade in, vilade en stund och drog ut på middag. Efter lite letande satte vi oss på en fransk restaurang och jag vågar nästan påstå att det jag åt var den godaste maten jag ätit sen jag blev au pair! För att komma över mättnaden som uppstått under middagen, gick vi en promenad i Montmartre.

Här fick ni en glimt i lördagen. Vad vi hittade på på söndagen får ni veta i ett annat inlägg.

Likes

Comments

Hejsan! Här kommer en uppdatering över vad jag gjort samt vad som hänt förra veckan.

Min vecka börjar på söndag 4.12. Då kom min mamma (äntligen!) hit tillsammans med sin guddotter. De var här från söndag till onsdag. Eftersom de var här under vardagarna, måste jag jobba, men förutom det åt vi gott, shoppade smått samt på självständighetsdagen besökte vi julmarknaden i Montreux. Den var mycket fin och om någon inte förstod min bild på instagram, var jag där även senaste söndag, dvs. två gånger inom en vecka.

Mina gäster åkte på onsdag eftermiddag och samma kväll hade vi vårt första luciauppträdande på Hotel Edelweiss. Vi hade ytterligare 4 uppträdanden på olika ställen i Geneve och mina personliga favorituppträdanden kom att bli de vi hade på Hotel Metropole, eftersom vi sjöng allra bäst där, samt hemma hos en svensk dam, för den gången var jag Lucia. Vi turades om att bära kronan så att alla som ville fick pröva på att vara Lucia. Det var roligt, men mycket stressigt att gå och stå med brinnande ljus på huvudet. Dessutom lyckades jag få stearin i ögonbrynet, så har en liten glipa där, men det är antagliogen bara jag som märker den.

Eftersom vi hade lucia många kvällar efter varann var jag ganska trött och därför chillade jag i princip hela veckoslutet. På lördag kväll firade vi Schweizisk minijul tillsammans med värdfamiljen. Så himla mysigt. Det kändes bra att börja den nya veckan ordentligt utvilad, minns nämilgen inte när jag senast hade ett veckoslut utan ordentliga plander. Jag började att se på den norska serien Skam och jag såg sista avsnittet faktsikt redan följande dag. Jag älskar serien, det går att leva in i den så bra, eftersom den är så verklig med det riktiga livet. Och det är ju inte alltför länge sedan jag själv var 16 år. Jag blev också överraskad hur bra jag föstår norska. Att bara höra prat är lite svårt att förstå, men med den norska texten förstår jag i princip allt. Jag kan prata om serien hur mycket som helst, men det känns som om hela norden gör det, så jag avstår. Om du inte har sett den, gör det!

Veckans negativa grej är att min älskade iphone 6s har tjänat sin sista tid, än så länge iallafall. Som tur fick jag låna en telefon av värdfamiljen, så att jag kan kommunicera på något annat sätt en brev per post. Hoppas dock att jag får iphone tillbaka i bruk när jag är i Finland.

Ps. det kommer inget inlägg på inkommande fredag, utan överflyttar den till början av nästa vecka. Med 98% sannolikhet kommer det handla om den kommande resan till Paris.

Ha det bra tills det!

Likes

Comments

På lördag morgon hade jag en tidig väckning och två korta tågresor samt en längre bussresa senare var vi framme på hotellet i Zürich. En snabb genomgång av helgens planer i grupp och efter det var det fritt fram för oss att upptäcka staden. I slutet av månaden brukar au pairer (de jag känner iallafall) vara fattiga så det blev inte mycket shoppande där, men istället tog vi det lugnt och såg oss omkring. Sammanfattningsvis: vi gick på julmarknader, åt fondue, skrann och drack glühwein. På söndagen var det meningen att gruppen skulle åka till en vattenpark men eftersom jag blev sjuk under resan skippade jag vattenparken och stannade jag i centrum med 5 andra au pairer, som jag inte kände från förut. Det visade sig att jag gjorde ett bra val.

Jag tycker massor om Zürich som stad, redan när jag var 10 åring gillade jag att vara där. Kan inte motivera varför, men den faller helt enkelt perfekt i min smak.

Julmarknad på tågstationen. Observera julgranen täckt av Swarovski-kristaller. Tala om julgransgoals haha.

Min första fondue. Att doppa bröd i smält ost är en bombsäker combo. Otroligt gott.

En chokladbutik där en pralin kostade ca. 5 frang. No big deal.

Hotellet där vi bodde under Zürichresan 2007. Kände igen den pga. kossan på balkongen.

ps. beklagar för de usla mobilbilderna. Jag måste komma ihåg att ta med min kamera nästa gång...

Likes

Comments

I november hissar jag de framsteg jag gjort inom franskan. Det var i början av månaden jag beslöt mig att jag ska lära mig det här språket och håller fortfarande fast vid det. Jag har pluggat hemma en hel del samt spelat Duolingo (rekommenderar appen!) och det känns faktiskt som om utvecklingen skett på noll tid: från att tidigare kunde jag inte ens beställa mat på restaurang går det idag hur bra som helst! Franskakursen började förra veckan och jag är så taggad! Nu jäklar ska jag lära mg franska, haha.

Jag har varit förkyld i stort sett hela november, vilket har definitivt varit de största glädeförstöraren denna månad, dvs. jag dissar det. Jag var så gott som frisk förra veckan och var t.o.m. på springlänk, men under helgen i Zürich kom hostan tillbaka och rösten försvann, så sjukt jobbigt. Jag antar att det beror dels på att jag blir konstant smittad av barnen. Jag har ju inte umgåtts såhär tajt med småbarn sedan jag själv var en, så jag är inte immun. Det beror antagligen också på att jag inte har några vantar här, så går omkring med bara händer hela tiden. När jag senast packade saker i Finland badade Geneve i solsken så vantar var inte högst upp på packningslistan. Borde inskaffa ett par. Till all tur älskar jag te, så jag får hälla i mig litervis. Bara jag inte får feber och min röst är tillbaka nästa onsdag är allt bra.

Likes

Comments