Förra helgen (1-2.4) spenderade jag och Amanda i Paris. Paris är helt enkelt bäst, det kom jag fram till redan i december, men vår i Paris är ett helt annat kapitel i sig.

Vi bokade en etta på air bnb och det kan helt enkelt ha varit den finaste ettan jag någonsin varit i. Som ett bonus var den mycket centralt belägen, 5-10 minuter ifrån triumfbågen!

Escargots och vin är ett måste i Paris, enligt mig!

Brunchen vi njöt vid roten av Eiffel. Observera att A inte har jacka på sig!

Texten blev väldigt kort (igen) men jag känner att det är trist att skriva om våra resor när alla går enligt samma stapel...

Bisous!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej! Förra veckoslutet spenderades härligt tillsammans med mina au pair kompisar här på hemmaplan. På fredag efter jobbet åkte jag hem till Frida, där även Juulia var. Vi åt Fridas tonfiskpasta och chillade där en stund, tills jag och Juulia åkte in till Geneve. Där träffade vi Amanda och drog till Planpalais, som är en stadsdel här i Geneve. Jag gillar Plainpalais; universitetet ligger där och därför finns där en hel del studernade och atmosfären är lite mindre stel och Geneve-aktig än i de flesta delarna av Geneve. Där finns även en gata (Rue d'ecole de medecine, för oss dock bara medicingatan) som är full av små barer (finländare observera skillnaden mellan bar och nattklubb, inte samma sak!). Så vi catchade upp vid var sin fredagsdrink varefter vi drog hem för att sova.

För lördagen hade vi planerat att göra ett tågäventyr till Luzern, men stationen där var stängd och resan dit hade orsakat en massa onödigt strul, så vi beslöt oss för att hoppa av tåget i Bern. Jag har varit där en gång tidigare, 22.12, men det var kul att se huvudstaden när den badade i sol. Vi hälsade på björnarna, åt glass till lunch och njöt av vårvädret innan vi tog ett kvällståg tillbaka hem.

Söndagar är vanligtvis jobbiga här; i princip allt är stängt och det är svårt att komma på saker att göra om man inte har något planerat. Efter ett intensivt googlande hittade jag ett ställe där man kunde hyra cyklar gratis! Så Amanda och jag hyrde var sin cykel och upptäckte Geneve på dem. Rekommenderar! Solen sken från klarblå himmel så vi köpte takeaway och hade picnic i en park.

Likes

Comments

Ifall det fortfarande är någon som inte vet vart jag och min kappsäck (samt två kompisar) drog iväg förra fredagen, så var det London. Eftersom jag just nu i skrivande stund skulle hellre vara ute och springa, lämnar jag texten kort och låter bilderna tala för sig. Kort kan jag nämna att London bjöd på mulet och blåsigt väder, bra shopping, många många steg, brittisk accent, fish & chips, besvikelser och positiva överraskningar.

À la prochaine!

Likes

Comments

Här i centrum av Europa är möjligheten att göra små weekend get aways såå mycket lättare (& billigare) än i Norden och det har jag naturligtvis tagit vara på. Tack vare de små resor jag gör då och då har jag blivit ganska bra på att packa och tänker nu när jag väl packar inför den kommande helgen, dela med mig mina bästa packningstips.

Det allra viktigaste att börja i god tid. Jag lade min tomma kappsäck på golvet redan i måndags och har sakta men säkert droppat saker i den. Jag funderade dock länge på om jag bara skall ta en större handväska/ryggsäck men kom fram till att kappsäck passar bra i.o.m. vi har hotellrum nästan hela semestern och behöver inte släpa på den särskilt mycket. (Då jag var i Paris var kappsäcken bara ett problem). Jag rekommenderar även att göra en packningslista (jag klistrade några post-it-lappar på min dörr) och fylla den an efter man kommer på saker som man vill ha med sig. Med hjälp av listan kan man kolla att man säkert har allt man behöver.

När jag börjar i god tid samt har en lista till hands packar jag förnuftigare än om jag bara slängde i allt kvällen innan. Med att packa förnuftigt menar jag att man har med sig enbart det nödvändiga och lämnar hemma det man klarar sig utan. Klackskorna och den finafina ögonskuggspaletten kan kännas som en bra ide där hemma, men det kommer knappast att finnas användning för dem under det intensiva turistandet. Jag brukar även tänka noggrannt ut, planera och pröva på mig de outfits jag tar med. På så sätt stannar överlopps plagg hemma när jag vet precis vad jag skall ha på mig på ett specifikt tillfälle. Men en outfit kan se bättre ut där hemma och därför lönar det sig att se till att plaggen är mix & match d.v.s. att allt passar sinsemellan.

Mina sista tips är sånt som alla kanske inte anser vara viktigt, men jag själv tycker det är ganska smart hehe. För det första; se till att kläderna du packar går i samma färgskala, då slipper du köra igång flera tvättmaskiner efter resan. För det andra; lägg nånting väldoftande i kappsäcken, så doftar dina kläder gott och du slipper eventuellt att släpa med dig parfymer! Jag köpte någon slaggs liten doftgrej just till det här ändamålet, men jag antar att det funkar i princip med vad som helst som doftar gott och inte förstör kläderna. För det tredje rekommenderar jag att rulla kläderna i stället för att vika dem. Kläderna blir inte lika lätt skrynkliga och tar inte lika mycket plats. Nånting jag skulle vilja ha är packing cubes. De skulle underlätta att hålla allt i ordning i kappsäcken. Kanske det blir min nästa investering.

Sist men inte minst: vik med några överlopps plastpåsar. De tar knappt något utrymme alls och jag brukar ofta ha behov av en extra plastpåse. Och om man inte har behov, kan man bra slänga dem i närmaste skräpkorg.

Och vart jag kommer att åka iväg ikväll får ni veta nästa fredag här på bloggen.

Likes

Comments

Hej på er och trevlig marsmånad! Då är den "långa" vintern avklarad (enligt kalendern i varje fall) och jag har satt för fullt igång planerandet för den inkommande våren och sommaren. Jag har massor av roligt som skall ske i mars, men det får ni läsa om senare. Jag känner mig fantasilös idag så därför bjuder jag på en blogglista.

Bäst i veckan hittills: tisdag var jag på en såndän language exchange night här i Geneve. Idéen med kvällen var att deltagarna fick små flaggor för alla de språken man förstår/pratar och på så sätt kunde man gå och prata med folk på de språken var och en hanterade. Jag kom att prata i någon form alla de fem språken jag hade flaggor på! Verkligen roligt! Eventet var gratis vilket naturligtvis gör det allt mer attraktivt. Mundolingo ordnar liknande event runtom jorden så kolla deras fb sida om du är intresserad!

Sämst i veckan hittills: Vädret. På måndag sken solen och jag tog en liten promenad i vårvädret. Promenaden blev sist och sluligen inte så kort, jag gick nästan 9km. Men sedan tisdag har det varit regningt, grått, blåsigt och kallt. Förhoppningsvis får vi våren tillbaka snart. ( Påbörjade detta inlägg på torsdag morgon då det fortfarande var regnigt och ruskigt, på eftermiddagen kom solen fram igen)

Där har jag ont: För tillfället inte någonstans. Dock är jag lite hungrig.

Det tänker jag mycket på: Framtiden.

Det klär jag mig i: Min vardagsoutfit består så gott som alltid av tights eller mysbyxor samt en college. Jag är aldrig uppklädd eller ens fräsch när jag är här hemma, det känns ju onödigt att göra sig fin för barnen. Men om jag skall gå ut oavsett om det är vardag eller helg, så klär jag gärna upp mig. I Geneve är de flesta så finklädda så man kan inte i princip aldrig vara overdressed.

Nästa vecka ser jag framemot: Att barnen skall vara glada och fulla av energi (men inte för mycket). Hur barnen mår är den viktigaste faktorn hur vår dag kommer att bli. Dessutom ser jag framemot att gå på language exchange pånytt!

Det dricker jag: Typ alltid vatten. Vanligtvis bara kranvatten men även soda- och citronvatten faller mig i smaken.

Idag händer detta: Förmiddagen tänker jag chilla här hemma, eventuellt ta en promenad. Ikväll skall jag ta tåget till Val d'iliez för att spendera helgen med min mamma som har kommit hit på en skidresa. Hur kul som helst!

Och på lördag det här: Spendera dagen i backarna i Portes du soleil.

Söndagen tillbringas så: På samma vis som lördag men på söndag kväll skall jag ta mig tillbaka till Geneve.

Och mest av allt önskar jag detta: Att Just nu önskar jag att vi kommer att ha fint väder i helgen; en massa sol on bra snö samt att ingen bryter benet i backen!

Likes

Comments

Torsdag (16.2) flög jag från H:fors till Zürich. Jag spenderade dagen där och hade det riktigt mysigt. Zürich är ett av mina favoritstäder av någon anledning. Dock blev tiden rätt så lång eftersom jag var ensam och drog omkring på mitt lilla bagage. Det var även årets första vårdag (för mig iallafall).

Frida och jag hade planerat en tid att vi skall göra en liten slalomresa. Förra fredagen bokade jag av misstag ett hotellrum i Bex, så var det i princip ett måste för oss att göra resan. Vi valde att åka i Villars-Gryon-Diablerets som framstod som en riktigt mysig plats. Doch var det sista veckoslutet av det Schweiziska sportlovet och första för fransmän, så backarna var fullpackade med barn vilket gör skidåkningen lite extra challenging.

Och den här bilden talar väl för sig.

Likes

Comments

Hej på er!
Alla hjärtans dag råkade falla in under de dagarna jag spenderade i Finland (11-16.2) och då ville jag definitivt göra något extra med min pojkvän. Jag kollade på restauranger i Borgå på tripadvisor under kategorin "fine dining". Högst upp på listan låg Sicapelle med 4,7/5 stjärnor och bara positiv feedback, så jag bokade ett bord åt oss där.

Så på tisdag kväll drog vi mot gamlastan där Sicapelle är. Direkt vid ingången blev vi varmt välkomnade av personalen, vilket det fanns mycket av i det piku-lilla utrymmet. Restaurangen var fullbokad, såklart, eftersom det var valentine's. Fick ett väldigt positivt intryck redan i början; det var mysigt och skilde sig från finländska restauranger i regel. Vi började med varsitt glas skumpa, vilken råkade komma från östra Frankrike, nära den schweiziska gränsen! Menyn bestod av sex rätter varav man fick välja 3-6 stycken. Vi tog fyra. Därtill tog vi nånting som kallades för vinresan. Det innebar att man fick "tillhörande" vin till var maträtt.

Likes

Comments

Hej!

Vips så är det redan sportlovsveckan här i Schweiz vilket innebär för mig en veckas ledighet. Jag skall redan ikväll ta tåget till Zürich för att imorgon på förmiddagen flyger jag till Finland. Där spenderar jag tiden fram till torsdag morgon då jag har mitt returflyg. Resten av veckan är än så länge oplanerad men förhoppningsvis kommer jag göra en liten slalomweekend med någon som känner för sig att komma med. Det kommer att bli skönt med lite semester efter en månad intensivt jobbande.

Jag mår superbra! Jag älskar mitt liv just nu: barnen har varit glada och nöjda och det har smittat även på mig. Flunsan har gått över och jag är i full gång med löpningen igen! Sprang häromdagen till ett shoppincenter (8km) shoppade lite grann och tog kollektivet hem. Även våren har visat sig här: snön har smultit ovh vi har fått njuta av riktiga vårdagar dvs. 15 grader och sol. Dock regnar det ibland. Jag har också många roliga resor inbokade och ännu fler gäster som kommer på besök under våren! Så taggad över de inkommande månaderna!

I söndags (5.2) hade mitt au pair år sjumånadsjubileum. Spenderade dagen med Frida i Neuchatel. (ursprungligen skulle vi åka slalom då men pga lite strul med skjutsen gjorde vi en tågresa istället) Dessa sju månader har haft ett stort inflytande på mig, framför allt hur jag ser på att återvända till Finland. Jag har pratat med mina värdföräldrar och som det ser ut nu kommer jag stanna hos familjen fram till mitten av juli. (ni som konstant frågar det.) Det innebär att jag har ca. fem månader au pair liv kvar, vilket är två månader kortare än tiden jag varit här. Jag har ingen brådska att återvända till Finland, snarare tvärtom.

Det känns som om tiden här rinner genom mina fingrar och jag kommer inte hinna med allt jag vill. Ja, 5 månader är en lång tid, men det är ca 15 helger och just nu har jag fastspikade planer till nästan 10 av dem. Dessutom har jag ett inträdesprov som närmar sig och jag vill även ha tid att läsa på det.

När jag nu är inne på inträdesprov och studier, kan jag berätta att jag har utvecklat en plan b. Juridik på Helsingfors universitet har varit min dröm sedan lågstadiet och jag har inte haft något annat alternativ för mig själv, dvs det är det enda jag velat. Nu har dock tanken om att studera utomlands grott inom mig och jag har seriöst funderat på saken. Att flytta hit var ett stort steg framåt för mig och flytten tillbaka till Finland börjar mer och mer kännas som ett lika stort steg bakåt, om inte större. Naturligtvis gör jag mitt bästa för att komma in, men om det inte lyckas i vår, kan det hända atthösten 2018 påbörjas någonstans i Europa.

Likes

Comments

Hej,

Så är det igen fredag, vilket innebär att det är dags för ett nytt inlägg. Den här gången bjuder jag på ett litet sammandrag av förra helgens miniskidresa, i form av en lista på de fem sakerna jag tyckte var bäst/roligast.

 • Det var en "Link connection weekend", altså man har chansen att "connecta" med andra au pairer, vilket jag och mina kompisar inte har varit så bra på på de andra link resorna. Nu blev de dock nya tag och vi tog mer kontakt med andra än vad vi brukar. Den här gången hade vi också mer gemensamt program och alla bodde i samma chalet så det var praktsikt omöjligt att inte kommunicera med de andra.
 • Två dagar i slalombackarna, vad kan vara bättre än det? Gstaad-området var perfekt för en mjuk start inför slalomsäsongen: backarna var i gott skick och det fanns massor av backar i olika nivåer. Vi stötte dock på bara en svart backe och jag som tycker om att utmana mig själv, skulle gärna ha åkt flere svarta. Men kanske bäst såhär, jag har ju tid att åka fast vartsomhelst ännu och jag vill helst ha båda benen obrutna.
 • Alla som känner mig vet att jag inte gillar öl. Trots det beställde jag och Amanda (som inte heller gillar öl) var sitt stop på lunchpausen i backen. Vi kände helt enkelt att det är ett måste att ha en kall öl när man är och skidar i Alperna. Det blev i alla fall fina bilder och det smakade inte så illa jag kom ihåg. Kanske jag håller på att bli vuxen.
 • Vädret var alldeles perfekt, speciellt på söndagen. Vi badade i härligt skolsken, blev t.o.m. lite röd om näsan och kinderna. Jag har igen aning om temperaturen, men backen var varken för isig eller mjuk, så jag antar att den låg kring +/-0.
 • Och sist men definitvt inte minst vyerna. Behöver väl inte förklaras.

Likes

Comments

I början av januari blev det 6 månader sedan jag blev en au pair och under den tiden har jag lärt mig mycket om mig själv samt hur jag kan göra mitt au pair liv lite lättare. Nu tänker jag dela med mig mina bästa tips så ni kan ta del av dem och få ut allt av au pair året.

 1. Gå ut. Jag har märkt att om jag är hemma flera dagar i rad blir jag lätt uttråkad och hemlängtan kommer krypande. Då är det absolut lättaste sättet att pigga upp sig genom att gå ut. Ibland räcker det att jag går till Geneve och shoppar eller tar en promenad i skogen, men det överlegset effektivaste är att träffa vänner utan att glömma resandet! Då får jag verkligen såndän "I love my life" -känsla.
 2. Planera arbetsdagarna. Speciellt onsdagar, när jag jobbar i 11h, brukar jag göra ett schema över. Då går tiden mycket fortare och dagen känns inte så lång. Naturligtvis går det inte att hålla sig till planerna till 100%, men vi försöker så gott det går. Jag har märkt att barnen inte blir lika rastlösa när vi har en klar struktur i vardagen.
 3. Spara inte pengar. Det här är individuellt, men jag känner att det vore dumt att spara sin au pair lön. För det första är lönen inte så stor att man blir kunde bli rik på den och för det andra får jag betalt i kontanter så det är inte som om jag hade nytta av en bunt med frang i framtiden. Det här är första året i mitt liv som jag kan göra precis vad jag vill och då tänker jag inte spara pengar. Jag kom hit framför allt för att jag ville resa och upptäcka Europa och det kan jag inte göra om jag sparar min lön "för sämre dagar".
 4. Tänk positivt. För att klara av det här året är det viktigt att man ser saker från dess ljusa sida. Ibland är dagarna långa och jobbiga, när barnen inte alls lyssnar på en och hemlängtan är enorm, men då gäller det bara att komma ihåg varför jag är här och allt som jag hade missat om jag hade stannat i Finland.
 5. Ha planer för helgerna. När jag har en resa eller annan aktivitet inbokad på inkommande helg går vardagarna mycket fortare. I Finland var det skönt att ha oplanerade veckoslut men här är det raka motsatsen; ju mera planer, desto bättre.
 6. Gör saker du inte är så bekväm med. En liten story: Som ni vet, köpte jag nya skidor för knappt två veckor sedan och att komma ut i skidbackarna brände mig mer än aldrig förr. Jag hade dock ingen kompis som hade möjlighet att komma med mig, vilket innebar att jag måste fixa mig sällskap på ett annat sätt. Ett bombsäkert sätt att få sällskap var att skriva på en au pair sida på facebook, men för mig var det allt annat än bekvämt. Tänk om jag inte får svar och mitt inlägg blir hängandes tomt? Slutet gott allting gott fick jag med mig två finskor och dagen blev 10/10. Det här var bara ett exempel på sånhän "get out of your comfort zone" -grej och vad jag lärde mig av det var att det lönade sig.

Här var allt jag kom på den här gången. Självklar är dessa tips också bra för icke-au pairer, men de är såna saker jag har upptäckt och funnit nyttiga först efter att jag kommit hit.

Likes

Comments