Som jag förutspådde för en vecka sen, får ni nu ett Paris-inlägg. Tänker ta det här lika stort som vår vistelse där dvs. alldeles för kort. Trots att vi var där i bara 30h föll jag pladask för Paris. Jag förstår verkligen varför det är världens populäraste resemål! Det är något man inte kan förklara utan måste se med egna ögon, som med i princip alla fina platser här på jorden. Vi turistade riktigt ordentligt och gick från sevärdhet till sevärdhet. Promenaden startade från Eiffeltornet (som visade sig vara mindre än vad jag tänkt) varifrån vi gick till Triumfbågen (som var större än vad jag tänkt). Därifrån gick vi ner längs Champs-Élysées (inklusive en paus med Café au lait) genom en stor julmarknad till Place de la Concorde. Därefter såg vi Louvre med dess glaspyramider (utifrån naturligtvis, som sagt hade vi inte tid och ännu mindre intresse för att köa). Nu var det redan mörkt men vi fortsatte promenaden längs Seine fram till Pont-Neuf och senare Notre Dame. Därefter tog vi metron till hotellet som låg i Montmartre, checkade in, vilade en stund och drog ut på middag. Efter lite letande satte vi oss på en fransk restaurang och jag vågar nästan påstå att det jag åt var den godaste maten jag ätit sen jag blev au pair! För att komma över mättnaden som uppstått under middagen, gick vi en promenad i Montmartre.

Här fick ni en glimt i lördagen. Vad vi hittade på på söndagen får ni veta i ett annat inlägg.

Likes

Comments

Hejsan! Här kommer en uppdatering över vad jag gjort samt vad som hänt förra veckan.

Min vecka börjar på söndag 4.12. Då kom min mamma (äntligen!) hit tillsammans med sin guddotter. De var här från söndag till onsdag. Eftersom de var här under vardagarna, måste jag jobba, men förutom det åt vi gott, shoppade smått samt på självständighetsdagen besökte vi julmarknaden i Montreux. Den var mycket fin och om någon inte förstod min bild på instagram, var jag där även senaste söndag, dvs. två gånger inom en vecka.

Mina gäster åkte på onsdag eftermiddag och samma kväll hade vi vårt första luciauppträdande på Hotel Edelweiss. Vi hade ytterligare 4 uppträdanden på olika ställen i Geneve och mina personliga favorituppträdanden kom att bli de vi hade på Hotel Metropole, eftersom vi sjöng allra bäst där, samt hemma hos en svensk dam, för den gången var jag Lucia. Vi turades om att bära kronan så att alla som ville fick pröva på att vara Lucia. Det var roligt, men mycket stressigt att gå och stå med brinnande ljus på huvudet. Dessutom lyckades jag få stearin i ögonbrynet, så har en liten glipa där, men det är antagliogen bara jag som märker den.

Eftersom vi hade lucia många kvällar efter varann var jag ganska trött och därför chillade jag i princip hela veckoslutet. På lördag kväll firade vi Schweizisk minijul tillsammans med värdfamiljen. Så himla mysigt. Det kändes bra att börja den nya veckan ordentligt utvilad, minns nämilgen inte när jag senast hade ett veckoslut utan ordentliga plander. Jag började att se på den norska serien Skam och jag såg sista avsnittet faktsikt redan följande dag. Jag älskar serien, det går att leva in i den så bra, eftersom den är så verklig med det riktiga livet. Och det är ju inte alltför länge sedan jag själv var 16 år. Jag blev också överraskad hur bra jag föstår norska. Att bara höra prat är lite svårt att förstå, men med den norska texten förstår jag i princip allt. Jag kan prata om serien hur mycket som helst, men det känns som om hela norden gör det, så jag avstår. Om du inte har sett den, gör det!

Veckans negativa grej är att min älskade iphone 6s har tjänat sin sista tid, än så länge iallafall. Som tur fick jag låna en telefon av värdfamiljen, så att jag kan kommunicera på något annat sätt en brev per post. Hoppas dock att jag får iphone tillbaka i bruk när jag är i Finland.

Ps. det kommer inget inlägg på inkommande fredag, utan överflyttar den till början av nästa vecka. Med 98% sannolikhet kommer det handla om den kommande resan till Paris.

Ha det bra tills det!

Likes

Comments

På lördag morgon hade jag en tidig väckning och två korta tågresor samt en längre bussresa senare var vi framme på hotellet i Zürich. En snabb genomgång av helgens planer i grupp och efter det var det fritt fram för oss att upptäcka staden. I slutet av månaden brukar au pairer (de jag känner iallafall) vara fattiga så det blev inte mycket shoppande där, men istället tog vi det lugnt och såg oss omkring. Sammanfattningsvis: vi gick på julmarknader, åt fondue, skrann och drack glühwein. På söndagen var det meningen att gruppen skulle åka till en vattenpark men eftersom jag blev sjuk under resan skippade jag vattenparken och stannade jag i centrum med 5 andra au pairer, som jag inte kände från förut. Det visade sig att jag gjorde ett bra val.

Jag tycker massor om Zürich som stad, redan när jag var 10 åring gillade jag att vara där. Kan inte motivera varför, men den faller helt enkelt perfekt i min smak.

Julmarknad på tågstationen. Observera julgranen täckt av Swarovski-kristaller. Tala om julgransgoals haha.

Min första fondue. Att doppa bröd i smält ost är en bombsäker combo. Otroligt gott.

En chokladbutik där en pralin kostade ca. 5 frang. No big deal.

Hotellet där vi bodde under Zürichresan 2007. Kände igen den pga. kossan på balkongen.

ps. beklagar för de usla mobilbilderna. Jag måste komma ihåg att ta med min kamera nästa gång...

Likes

Comments

I november hissar jag de framsteg jag gjort inom franskan. Det var i början av månaden jag beslöt mig att jag ska lära mig det här språket och håller fortfarande fast vid det. Jag har pluggat hemma en hel del samt spelat Duolingo (rekommenderar appen!) och det känns faktiskt som om utvecklingen skett på noll tid: från att tidigare kunde jag inte ens beställa mat på restaurang går det idag hur bra som helst! Franskakursen började förra veckan och jag är så taggad! Nu jäklar ska jag lära mg franska, haha.

Jag har varit förkyld i stort sett hela november, vilket har definitivt varit de största glädeförstöraren denna månad, dvs. jag dissar det. Jag var så gott som frisk förra veckan och var t.o.m. på springlänk, men under helgen i Zürich kom hostan tillbaka och rösten försvann, så sjukt jobbigt. Jag antar att det beror dels på att jag blir konstant smittad av barnen. Jag har ju inte umgåtts såhär tajt med småbarn sedan jag själv var en, så jag är inte immun. Det beror antagligen också på att jag inte har några vantar här, så går omkring med bara händer hela tiden. När jag senast packade saker i Finland badade Geneve i solsken så vantar var inte högst upp på packningslistan. Borde inskaffa ett par. Till all tur älskar jag te, så jag får hälla i mig litervis. Bara jag inte får feber och min röst är tillbaka nästa onsdag är allt bra.

Likes

Comments

Nästan alla mina inlägg handlar om vad jag gör på fritiden och om resor jag åker på. Men det är bara 10% av mitt liv just nu, största delen av det jag gör här är rutinerat och vanliga vardagssysslor. I det här inlägget skall jag ge ett scema över en vanlig dag när barnen är på dagis.


7:00 Ringer min väckarklocka. Jag brukar dra mig i sängen 10 minuter och gå igenom mina sociala medier. I något skede måste jag stiga upp, tvätta tänderna samt ansiktet och klä på mig.

7:20 Ska jag vara i övrevåningen. Det absolut skönaste med att vara en live-in au pair är att jag bor på mitt jobb, så det räcker att jag vaknar 20 minuter före jag ska jobba. Jag börjar förbereda morgonmålet och om det blir tid över gör jag morgonsysslor som jag inte behöver barnen till. 7:30 åker föräldrarna iväg och då brukar barnen och jag sätta oss i morgonmålsbordet. Efter morgonmålet ska barnen tvätta tänderna och klä på sig. Hur länge det tar varierar mycket från morgon till morgon men i regel försöker jag att vi sitter i bilen 8:15. Det tar ungefär 15 minuter att köra till dagiset.

8:45 börjar skolan, så senast då har jag droppat av barnen på dagiset/skolan. Då är jag i princip ledig, men det är även bästa tiden att göra hushållsarbeten t.ex. stryka, tvätta kläder och köra ut skräpen. (Här har inte varje hushåll en egen soptunna som i Finland, utan man för allt skräp till en gemensam återvinningsplats som finns i byn.) Jag försöker sköta det direkt efter att jag kommer hem, så har jag så mycket fritid som möjligt innan jag ska hämta hem barnen. Ibland går jag in till Geneve eller tar en joggingtur. Eller så stannar jag hemma och kollar på netflix. Då och då lagar jag maten under dagen, om jag har nånting speciellt planerat för barnen eller om maten jag vill laga tar extra lång tid att laga.

14:30 Åker jag hemifrån, eftersom skolan slutar 14:45. När barnen är upplockade är det dags för mellanmål. Om det är fint väder äter vi den ute i någon park, men vanligtvis kommer vi hem. Efter mellanmålet har vi ett par timmar före middagen och då brukar vi göra lite allt mellan himmel och jord, bl.a. leka, pyssla, spela, gå ut på promenad eller till en lekpark. På tisdagar går vi på jumppa. Vad vi hittar på beror mycket på barnens humör (ibland även mitt). 16:30-17:00 börjar jag förbereda inför middagen. Barnen brukar ofta hjälpa mig med matlaganingen. 17:30 äter vi middag. Hur länge vi äter och om det blir någon dessert beror helt och hållet på barnen; vissa dagar tar vår middagsstund 15 min medan andra äter vi i över 1h. Efter maten städar jag undan och om det blir tid över läser vi böcker eller spelar. Jag försöker få barnen att varva ner eftersom det inte är så lång tid tills det är läggdags. 18:00-19:00 kommer föräldrarna hem. Då är jag ledig och ibland drar jag iväg till Geneve för att träffa kompisar. Förra måndagen började jag igen gå på franskakurser, så det är programmet på måndag och onsdag kvällar enda fram till februari. Om jag känner mig trött blir jag kavr här hemma och kollar på netflix, tar en lång dusch med hår- och ansiktsmask eller bara chillar helt enkelt. Jag har som mål att stänga allt och börja sova 23:00, så får jag en ordentlig 8h nattsömn innan det är dags att vakna till följande morgon.

Likes

Comments

Från denna stund är det exakt 5 veckor tills jag åker till Finland för att fira jul, dvs 36 nätter till julafton. Det finns inga fastspikade planer för någon av juldagarna, det enda som är säkert är att jag vill vara tillsammans med mina nära och kära.

Jag har aldrig sett mig själv som en julälskare. Visst är julen mysig och den har en helt egen stämning, men jag är ingen galen julmänniska som många andra. Enda tills nu. När Halloween var bakom kom jul krims-kramset till butikerna. Sen dess har jag gått omkring på stan och drömt att jag hade ett eget hus och egen julgran jag kunde piffa upp. Men det har jag inte så får njuta av julen på andra vis. Barnen och jag har bakat de första pepparkakorna, ätit tomtegröt som mellanmål, pysslat julkort och lyssnat på julmusik. (dock känner barnen inte igen så många av de svenska julsångerna så vi har lyssnat på "Let it go" istället, close enough)

Jag har inte i princip någon hemlängtan alls, vilket man kunde tro att jag hade. Pepparkaksdeg kan flyga från ett land till ett annat och grötris går att köpa på Migros. Ikea säljer härliga doftljus, med dofter av nordisk jul, vilka jag givetvis har hamstrat. Vi fick även lite snö förra veckan. Dessutom har jag firat mellandagarna i Österrike så länge jag kommer ihåg, så den Europeiska julen är inget speciellt för mig, tvärtom. Jag tycker faktiskt om julen här. Den finska julen är lite väl mörk och melankolisk, medan det amerikanska sättet är för pampigt och överdrivet i min smak. Men här är julen en passlig blandning; en stilren fest. Förstår varför mina föräldrar är så förtjusta.

Om en vecka skall jag på julmarknaden i Zürich. Jag ser framemot det massor, har hört mycket om den framför allt att den är fantastisk. (Jag har varit på samma marknad 9 år sedan, men för en 10-åring fanns det intressantare saker än en julgran av Swarovski-kristaller eller glühwein. Men nu jäklar skall jag njuta av den för fullt!

Det sista och mest speciella är att jag är med i Geneve lucia 2016, något man inte får vara med varje år. Jag har aldrig brytt mig om att vara med i ett luciatåg, men när jag fick denna unika chans, skulle jag ha varit dum om jag tackade nej. Vi är en grupp på plus/minus tio flickor och vi skall uppträda några gånger under andra veckan i december på olika julfester, alla på något sätt sverigerelaterade. Vi har haft två sångövningar och det är så himla mysigt. Dessutom låter vi ganska bra ( eller så är det akustiken i kapellet).

Likes

Comments

Hej!

Här kommer det sista inlägget om resan till Milano. Måste passa på att skriva så länge jag kommer ihåg, det är redan två veckor sen vi var där.

Vi vaknade tidigt och åkte smidigt iväg från det eländiga hotellet. Eftersom vi hade med oss allt vårt bagage, åkte vi raka vägen in till Centrale, där vi skulle lämna väskorna i förvaring. De hade dock inte något "locker-system" utan man lämnade väskorna i en slags garderob, vilket var jobbigt för man betalade 12€ för varje vara man lämnade där. När väskorna var ur vägen åkte vi till Duomo. Vid det här laget hade vi inte ätit någon morgonmål, så det var först på agendan. På lördagen kändes allt vara hur billigt som helst men när vi skulle hitta något smått att äta kändes allting svindyrt. Till sist var hungern så stor att vi inte orkade gå och vi satte oss på ett ställe som heter Café Dante. Vi tog panini och te, kostade lika mycket som pizzamiddagen dagen före, men det var väldigt gott. Den söndagen var det något lopp i Milan (antagligen för att stöda bröstcancerpatienter) och människorna sprang, gick och promenerade brevid cafeet vi satt på.

Vädret var tyvärr inte på vår sida; det regnade hela dagen. Vi försökte vara inomhus så mycket som möjligt, villket betydde att vi gick från en butik till en annan. Men butikerna var proppfulla och med en tung handväska samt ett vått paraply är det inte så roligt att gå omkring i butiker, så vi gav upp shoppandet ganska fort och promenerade på gatorna istället. På samma sätt som på lördagen gick vi på såna vägar som såg mysiga ut utan att ha en aning om var vi var.

Vi hamnade in på en lite lugnare gata, dvs det var inte så många turister där. Stilen var dock den samma; fina gamla hus, slott och kyrkor. Jag blev verkligen förtjust i arkitekturen! Så fint överallt. Vi kom även fram till en galleria med sjukt fina målningar. Skulle aldrig köpa en sådan åt mig själv, men de var unika och färgglada, haha.

Och när vi väl var i Italien, måste vi köpa gelato! (även om vädret var så ruskigt att den måste ätas vid kioskens ingång.

Efter tusentals steg rev hungern i magen och vi skulle hitta någon lämplig restaurang. Den här gången var det pasta som gällde. Vi enades om att vi hade sett allt vi ville i centrum kring domkyrkan, så vi åkte upp till centrastationen än en gång. Vi hittade ett mysigt ställe och fick var sin pasta. Efter maten hade vi inte så mycket tid kvar, så vi köpte lite vägkost för hemresan, hämtade väskorna och så var det redan dags att ta metron till busstationen. Resan hem gick smidigt och bra och fyra timmar senare var vi hemma i Geneve.

Till sist en kort översyn av Milano: en härlig stad med mycket liv, fina byggnader, trevliga människor och mycket att se. Staden passar bra som resemål för en kort tid, vi hann se så mycket på bara två dagar. Det finns ju dock en hel del vi inte såg bla. Duomo inuti, konst och historia, så är man itresserad av det lönar det sig att reservera mera tid. Men jag gillade Milano och hoppas att jag kan åka dit någon gång pånytt!

Likes

Comments

Hej!

Jag har varit med om massor under den här månaden, bl.a. har jag varit på hike i Zermatt, åkt till Milano, semester i de schweiziska skolorna dvs August var hemma en hel vecka och provat nattlivet i Lausanne. När det har hänt mycket, är det svårt att välja ut bara det absolut bästa & sämsta. Efter ett tags grubblande har jag kommit fram till nånting.

Månadens hiss är au pair gruppen Link. I korthet är Link ett amerikanskt par, som tyckte att det inte fanns tillräckligt med aktiviteter för au pairer i området kring Genevesjön, så de grundade Link. Möten ordnas andra och fjärde torsdagen i månaden (ja, det är komplicerat) med varierande teman. De ordnar även resor till platser/händelser man i princip måste se när man vistas i Schweiz. Det fantastiska med link är att man kan gå på möten och resor ensam, men när man väl är där, är man inte ensam längre. Allt program på mötena är gratis och resorna är billiga. Jag vet inte om det finns liknande verksamhet för au pairer i andra länder, men Link är en orsak varför jag rekommenderar att vara här som au pair, har nämligen träffat så gott som alla mina vänner via Link. De har en facebook grupp, men man måste vara au pair för att få vara med i den.

Månadens diss är nattbussarna till Satigny. Det här är väl ett tecken på att jag är så nöjd med mitt liv här, att jag har faktiskt svårt att komma på något dåligt här. Men om bussen; det sista tåget åker 00.20, vilket är tiden man brukar gå ut. Det går en nattbuss klockan 2 och följande tåg 05.45. Så antingen måste man avsluta kvällen tidigt eller så kör man all in. Såklart kan jag ta en uber, men det blir dyrt i långa längden. Ett evigt dilemma, för jag vill sova men jag vill även vara ute och ha kul.

Likes

Comments

Jag tycker mycket om att både läsa och fylla i sånhäna listor, så här får ni! Jag skall fixa hissen och dissen imorgon, oktober har gått så fort att jag har inte alls hunnit förbereda den tills idag.

1. Hur gammal är du om fem år? Tjugofyra

2. Vem tillbringade du minst två timmar med i dag? August och Louise


3. Hur lång är du? ungefär 160cm, vet inte exakt.

4. Vilken är den senaste filmen du sett? Ingen aning, minns inte när jag senast skulle ha kollat på film

5. Vem ringde du senast? Mamma

6. Vem ringde dig senast? Också mamma

7. Hur löd det senaste sms:et du fick? "Lättare att ba gömma kompisen i källaren" , haha fråga inte varför

8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Att ringas !

10. När såg du senast din mamma? Dagen jag åkte tillbaka till Schweiz, 28.9, så över en månad sedan

11. Vilken ögonfärg har du? Blå

12. När vaknade du i dag? 07.00 ungefär

13. Vilken är din favoritjulsång? Jag vet inte vilken är min favorit, men jag vet vilken jag gillar minst: Tomten. Har enda sen jag var liten blivit tårögd av den, vet inte riktigt varför.

14. Vilken är din favoritplats? Det varierar, men just nu skulle jag gärna vara hos familj/pojkvän/vän

15. Vilken plats föredrar du minst? Platser med för mycket människor

16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Hoppas jag har karriär, barn och hus

17. Vad skrämde dig om natten som barn? Jag minns att jag var nångång rädd att en jätte skulle stiga in i mitt rum genom taket, haha. Svårt att förklara men kanske ni förstår vad jag menar

18. Vad fick dig verkligen att skratta senast? Troligtvis på lördagen när vi var ute med kompisarna! Även sånt som barnen säger får mig att skratta

19. Hur stor är din säng? För tillfället har jag inte en egen säng, men den jag sover i här hos värdfamiljen är 160cm antar jag.

20. Har du stationär eller bärbar dator? Bärbar

21. Sover du med eller utan kläder på dig? Utan

22. Hur många kuddar har du i sängen? Två

23. Hur många landskap har du bott i? Jag vet inte om det finns landskap i Finland och här i Schweiz kallas det kantoner... men jag säger två; Östra-nyland & Geneve

24. Vilka städer har du bott i? Borgå och Geneve, Forsby räknas väl inte som en stad.

25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Föredrar nog barfota, om golvet/marken inte är för kall

26. Är du social? Beror på sällskapet samt hur stor grupp jag är i

27. Vilken är din favoritglass? För att göra det kort så allt utom jordgubb

28. Vilken är din favoritefterrätt? I princip allt som inte har alkoholsmak

29. Tycker du om kinamat? Ja, de är jätte gott!

30. Tycker du om kaffe? Jo, gillar smaken men undviker att dricka det

31. Vad dricker du till frukost? Vatten eller te

32. Sover du på någon särskild sida? Här sover jag alltid på vänstra sidan, eftersom nattuggsbordet ligger på vänster sida

33. Kan du spela poker? Nej!

34. Tycker du om att mysa? Älskar!

35. Är du en beroendemänniska? Ja, speciellt för socker

36. Känner du någon med samma födelsedag som din? Några faktiskt!

37. Vill du ha barn? Ja de vill jag!

38. Kan du några andra språk än svenska? Engelska, finska, tyska och snart hoppeligen franska!

39. Har du någonsin åkt ambulans? Nej

40. Föredrar du havet eller en bassäng? Havet. Jag är en sån människa som funderar på vad det kan finnas för basilusker i pooler.

41. Vad spenderar du helst pengar på? Resor!

42. Äger du dyrbara smycken? Såna som har högt känslovärde

43. Vilket är ditt favoritprogram på tv? Svenska hollywoodfruar såklart! kan dock inte se på finsk tv här så jag vet inte riktigt vad som visas just nu.

44. Kan du rulla med tungan? Nej

45. Vem är den roligaste människan du känner? Den var svår. Beror lite på vad man anser med rolig

46. Sover du med gosedjur? Nej

47. Vad har du för ringsignal? Den alla har på iPhone!

48. Har du kvar klädesplagg från då du var liten? Jag tror nog mamma har sparat några plagg

49. Vad har du närmast dig just nu som är rött? Mitt tågkort

50. Flirtar du mycket? Nej

51. Kan du byta olja på bilen? Nej, haha jag tror inte de iaf!

52. Har du fått fortkörningsböter någon gång? Jo, en gång

53. Vilken var den senaste boken du läste? Materialet till inträdesprovet i våras. Har påbörjat några böcker men det är svårt för mig att komma igång med läsandet.

54. Läser du dagstidningen? Aldrig, tyvärr.

55. Prenumererar du på någon veckotidning? I Finland prenumererade jag Demi, vet dock inte om mamma har avbokat den nu.

56. Dansar du i bilen? Nästan alltid när jag är ensam eller med någon som känner mig mycket bra.

57. Vilken radiostation lyssnade du till senast? Nrj

58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Ritade med Louise

59. När var du i kyrkan senast? Min kusins konfirmation

60. Vem var din favoritlärare på högstadiet? Vesa och Annika, haha.

61. Hur länge har du campat som längst i ett tält? På språkresan i Usa campade vi 13 nätter allt som allt.

62. Vem var det som senast gjorde något extra speciellt för dig? Troligtvis mamma, har faktiskt ingen minnesbild, haha.

63. Vad lyssnar du på just nu? Surret från min dator

64. Har du varit med i tidningen? Ja, nångång när jag var barn.

65. Vad är det konstigaste du ätit? Jag brukar tycka om sånt många tycker är konstigt, så jag vet faktiskt inte.

66. Vem såg dig naken senast? Oscar, I think.

67. Vad är det för färg på din tandborste? Blå

68. Hur imponerar man på dig? Är trevlig, positiv och framåt!

69. Vem ringer du när du är arg/ledsen? Oscar eller mamma

70. Har du någon piercing? Öronen

71. Din största vinst? För att vara riktigt cheesy; att få ha så mycket fina människor i mitt liv

72. Civilstånd? Distansförhållande (räknas det som civilstånd?)

73. Vilka hemsidor besöker du dagligen? Facebook, instagram, nouw

74. Är du fåfäng? Mycket sällan

75. Ångrar du någonting du gjort? Nej, inget så! Försöker tänka att man lär sig av sina misstag..

76. Hur gammal är din pappa? Han skulle fylla 59 i december

77. Vilket är ditt drömjobb? Familjejurist

78. Finns det något du verkligen skulle vilja göra men inte haft tillfälle, tid eller råd till? Resa jorden runt eller åka på snabbvisit till Finland.

79. Vad har du haft för husdjur? 4 katter och 2 marsvin

80. Berätta tre saker som dina läsare antagligen inte vet om dig? Jag är tidspessimist, rädd för bakterier men samtidigt ganska stökig och jag dagdrömmer mycket

81. Svär du ofta? Mycket sällan

82. (Sverige) Finland när det är som bäst? Böt ut det för jag har enbart sett Stockholm... Skärgården på sommaren och gamla Borgå kring julen!

83. Kan du åka slalom? Ja, älskar det!

84. Vad har du ätit i dag? Schweiziska pajer, minns inte vad det hette, haha

85. Vad har du för utbildning? Student

86. Vilken kroppsdel är du mest nöjd med? Ögonen. Hela paketet med ögonfransar, färg etc.

87. Vilken kroppsdel är du minst nöjd med? Är ju inte direkt en kroppsdel, men akne. Känns som om den förvärrats här i Geneve.

88. Vilken är din bästa egenskap? Omtänksam

89. Vilken är din sämsta egenskap? Glömsk

90. Nämn två historiska personer som intresserar dig? Alltid när jag hör om någon intressant person brukar jag googla fakta om den. Just nu kommer jag inte på någon.

91. Saknar du någon? Typ alla viktiga som bor i Finland

92. Är det viktigt att fira födelsedagar? Älskar att fira andra men inte mig själv.

93. Vad gör dig ledsen? Vissa människor som ger mig negativ energi.

94. Vad gör dig glad? Nära och kära, komplimanger och framgång.

95. Har du varit gift eller förlovad? Nej!

96. Vad ska du göra i helgen? Inga särskilda planer, skulle eventuellt vilja åka till Lausanne om någon följer med.

97. Vad är det knasigaste du gjort? När jag i högstadiet tyckte det var coolt att få dåliga vitsord och slutade satsa på skolgången...

98. Vilken tv-serie skulle du vilja leva i? How I met your mother utan tvekan!

99. Vilket är ditt bästa recept? Älskar att laga mat/baka, svårt att välja bara ett. Men har verkligen fallit för grönsakssoppor här !

100. Vad ska du göra när du svarat klart på alla frågor? Koka en kopp te och se på netflix

Likes

Comments

Vi kom fram till Milano tvåtiden och åkte med metron direkt till vårt hotell. Efter att vi kom bort från hotellet ( läs förra inlägget om hotellet här ) tog vi metron in till Centrale, vilket är centraltågstationen. Stationen är en sevärdhet i sig själv; byggnaden är stor och superfin. Vi yrade en god stund på stationen, eftersom vi inte hade en aning vart vi skulle gå. Det enda vi visste var att vi måste få italiensk pizza i oss så fort som möjligt. Efter att ha hittat vägen ut från stationen och köpt en karta, gick vi in på en restautang. Den bilden jag fick av italiensk pizza var att den är mycket fettig, men god. Dessutom är maten så mycket billigare i Italien än i Schweiz, att jag funderade på att hamstra med mig hit. Min och Fridas pizzamiddag blev tillsammans under 30€, medan i Geneve frå man knappt EN pizza för den summan.

Vädret på lördagen var härligt. Himmelen var nästan klar och vi hade mellan femton och tjugo plusgrader. Efter pizzan tog vi metron till Duomo, vilket var faktiskt det enda vi båda visste att var sevärt i Milano. Och hur fantastisk var den inte! Jag tror den är byggd under Romarrikets tid och det är inte nog med att byggnaden är enorm, den är också täckt av skulpturer. Trots att det inte är turistsäsong var Piazza del Duomo alldeles täckt av turister. Jag vill inte ens veta hur länge man måste köa för att komma in i kyrkan. Vi tog några bilder och började upptäcka staden. Vi bara gick omkring utan något mål. Jag blev så överraskad över hur fint det är i Milano. I typ varje kvarter fanns en kyrka, slott eller annars bara en gammal, fin byggnad.

Något jag tyckte mycket om i Milano var att butikerna var öppna sent in på kvällen. Här i Geneve har jag vant mig vid att staden är död efter klockan 19, men i Milano shoppade folk loss ännu efter nio. Vi gick kors och tvärs, jag har faktiskt ingen aning var vi har gått. Både jag och Frida har det sämsta lokalsinnet och varken hon eller jag kan inte tolka kartor, så i princip hittade vi bara oss på olika ställen. Dessutom var vi mycket bestämda med vår italienska: varje gång vi läste nånting, skulle det sägas högt och uttalas på italienska. Då och då när den ena sa nånting på "italienska", började den andra se sig febrilt omkring letandes var den ena hade läst det.

Vi hittade på kartan nånting som hette Piazza Alvar Aalto och som finländare så måste vi bara ta reda på vad det var. Så med kartan i högsta hugg (senare även google maps) letade vi efter denna plats. Det som gjorde sökandet aningen svårt var att vi inte visste vad vi letade efter. Men vi gav inte upp och slutligen stod vi där. Det var altså en plats mellan några höga byggnader. Klockan var ren ganska mycket vid det här laget och vi kände oss trötta men extremt sötsugna. Så vi letade fram ett kafe, beställde var sin kakbit och te. Efter kvällstet åkte vi raka vägen till hotellet och så gott som föll ner i våra sängar för att vi hade en hel dag och massor att se framför oss.

Likes

Comments