Header
View tracker

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 14 readers

Likes

Comments

View tracker

Hej!

Gott nytt år på er,lite sent kanske men jag har haft så mycket runt om mig sedan i onsdags förmiddag därför har jag inte uppdaterat något. Hur har ni haft det? Har ni firat rejält eller var ni i stallet och höll era skotträdda hästar sällskap så det inte klättrade upp på väggarna? Trots mycket förvarnande till raketskjutare tycker jag även att det har varit många som inte tänkt till alls innan de skjutit.Har inte hört om några hästar som sprungit bort men massor med hundar,lite tråkigt i tanke med att många vart nog med att gå ut med den infromationen. Vi smällde inte mycket iår utan vi kollade mer runt om oss. Det var mest små raketer och då min bror köpt ljudlösa som bara lyste lät det inte så mycket,som tur var.

Vi firade nyår som vi brukar,hos min kusin m. familj. I år var vi 7 personer som delade på en 2:a men vi klämde ihop oss och fick det att funka. Vad vi skulle äta tog ett evit diskuterande men slutade med rullarder med mozzarela och soltorkade tomater tillsammans med potatissallad och spett med fläskytterfile. Allt kött grillat såklart på en hemmagjord grill gjord av en tunna och lite annat. Min duktiga kusin/bror och/hästchaufför som klåpat ihop.Förätt han vi inte med och inte efterrätt heller då kl var 11.50 när vi käkat klart så det var bara att klä på sig och trampa utåt. Min nyår var väldigt bra då jag fick spendera den med människor som jag tycker okm och har väldigt roligt med. Många skratt har delats och jag är redo för det kommade året med nya utmaningar.

Hästarna har det varit väldigt dåligt med denna veckan. Inte ridit en enda gång så första gången blir imorgon och det ska bli super kul! Dressyr står på schemat. Känna igenom henne inför kommande vecka.

- Ebba

  • Ebba
  • 18 readers

Likes

Comments

View tracker

Hej!

Vi hästmänniskor är en egen typ av ''ras'' bland dagens mänsklighet,det finns dem som håller på med fotboll eller tennis men när dem inte är på en fotbollsplan eller tennisplan så är de en helt vanliga Svensson. De kommer hem sätter sig framför tv:n och tycker livet är himla bra. En hästmänniska har 1 jobb 24 timmar om dygnet och eventuellt ett annat ca 9 timmar om dygnet. Ett jobb där man svarar i telefon eller sitter bakom en ratt men även under denna tiden har man jobbet : hästägare! Vi sitter på vårat kontor eller på kafferasten och undrar: har min häst fått komma ut? har min ponny fått rätt mängd mat? Fryser/ Svettas min häst, skulle jag tagit av/tagit på täcke? Ja,alltså massor mer frågor poppar upp som gör att vi oroar oss. Oftast om man har dem inhyrda har man eget stall så slipper man ofta den oroligheten på så hög nivå,dock finns de alltid något man tänker lite extra på, det är våran natur!

Eftersom vi är lite speciella så har vi även 2 stycken indelningar på vårat humör: jättetrevlig och inbjudande eller barsk och sur/lätt irriterad. Vaknar man på rätt sida på morgonen, dagen rullar på och hästen gör som man säger så brukar man ofta bli bemött på ett bra sätt inte alltid det kan finna ''surisar'' som inte kan vakna på rätt sida eller så har hästen vart jobbig vid lastning när man ska iväg på tävling,eller så går det någon på framhoppningen som man tycker är i vägen men har lika mycket rätt att vara där,sorry nu kommer jag in på fel spår.För att fortsätta...

Blir man bemött lite smått irriterat eller rent av arg kan det bero på att ridhuset är bokat och man måste som dressyrryttare rida ute i paddocken bland 6 andra ryttare varv 2 tjejer som hopptränar. Då har man sådant oflyt att man bara måste säga till,lite smått otrevligt så de flyttar på sig.även till helt fel person är att tillägga.Kan också vara så att man vaknat på fel sida och ar haft oflyt hela dagen eller så vill man bara åka hem men man vet att hästen måste ridas,då är man redan på smådåligt humör och behöver inte få sin dag mer förstörd.

Alla vet ju att man själv har finast häst och man vill prestera bra hela tiden,men när det inte går som vi riktigt tänkt oss så skyller vi ofta på hästen/ponnyn eller säger att det inte går.Jag känner igen min något otroligt i detta men jag har världens bästa tränare som säger helt andra saker och det lyssnar jag på. En hästs natur är inte att gå och böja på nacken och dansa runt i piruetter eller hoppa hög hus utan det är människan som kommit på detta och om det då inte går som tänkt,vem ska vi skylla på? Jo,människan! Är inte vi tydliga och visar hästen vad vi vill ( som vi en gång lärt den) så går det ju inte. VI vet ju alla att hästen kan eftersom den gjorde det dagen innan eller veckan innan men då fick hästen rätt anvisning. Ju tydligare vi är desto bättre resultat.

De där med snabba resultat är också något vi ofta eftersträvar. Snabba resultat och hästar går inte hand i hand anser jag.Såklart det finns det genvägar man så får man ju bara större konsekvenser i slutändan eller så döljer man problemet för man vill inte anses som en dålig ryttare eller att inte kunna hantera sin häst. Släng på ett par sporrar så får du mer reaktion? På en unghäst som inte riktigt fattat galoppen än? Eller ge ditt barn ett spö så får ni fram hästen och över hindren? Nä,så funkar det inte riktigt,Gå tillbaka och gör om,är hästen lite seg jaja mana på lite extra med en tydligare skänkel,funkar så mycket bättre än att få en skänkeldöv häst för att sporrarna har legat an hela tiden eller en spörädd häst som är borta sen länge om man ens nämner ordet.Lite tråkigt men finns sådana situationer!

Det finns mycket mer att nämna men jag tänkte bara säga en sak till,detta är mina åsikter och vad jag upplevt.Don't hate me för att jag tycker som jag gör! Sedan finns det hästmänniskor där ute som har ett leende på läpparna var dag och möter alla med ett trevligt sätt och har ett hästvett som är genomtänkt och sett från hästens bästa,vilket många gör men det finns sådana som man kan bli lite rädda för, proffsryttare som skogslullare!

- Ebba

Likes

Comments

Hej!

Hästar som efterkroppsbyggnad och utseende ofta blir dömda såfort de syns överallt förutom på en travbana/travstall. Jag menar alla blir väl lite extra tittade på när man dyker upp med en långbent häst men lång man på en dressyr och hoppträning? Men varför ska vi säga vad just denna hästen ska få göra och inte. Bara för att de är avlade att springa i toktrav på en oval bana betyder inte de att dem måste göra just de. Skulle en häst som inte utför sin avlade disciplin som dem ska så måste dem slaktas eller bara gå som sällskap m.m?

Såklart är de så att en avlad hopphäst som inte presterar inom hoppningen kan gå dressyr och tvärt om.För de hästarna har ofta samma utgångsläge kan man säga,de är proportionelligt gjorda för att kunna utföra båda dicipliner medans en travare inte är de men det är inte ett argument mot att de inte går. Det är precis som vi människor,vi kanske inte alla är gjorda för att kunna dansa men visst kan vi lära oss om vi bara vill det är bara mer jobb för vissa andra! Dock kan de ju vara så att de som får jobba lite extra för de,inte blir lika bra för de som har ett utgångsläge där dem bara gör och gör,men inget är omöjligt.

Att rida travare är lite speciellt,ska man skola om dem är de ofta i början väldigt vingliga. Lång kropp och långa ben gör det inte enklare,tyvärr. Övning ger färdighet och de ser man efter ett tag. Jag anser att travare är stadiga hästar bara man hittar balansen på dem,vilket tar sin tid. På grund av all den hanteringen som blir varje dag och eftersom de blir tagna så tidigt blir de ofta lätta att hantera. Vilket både är en bra och dålig sak. Den dåliga sidan med det är att folk ofta har för bråttom med hästarna och hoppar över viktiga delar. Det brukar gå att ta igen senare men bättre att göra rätt från början. Det finns såklart undantag,alla hästar är olika!

Priset runt de hästar som inte presterar på travbanan tycker jag är absurt och presterar de bra stiger de genast... Jag fattar inte vem det är som satte prislappen från första början på dessa hästar. Var de någon som bestämde att just denna rasen inte skulle kosta mycket? Jag ser inga outbildade ponnyer med okänd stam som kostar 2500:- - 4000:- inte ofta iallafall och verkligen inte bortskänkes! När de finns välhanterade hästar med fin stam inom trav där man kan föra vidare vissa drag. Sen är det ofta idioter som inte har någon erfarenhet av hästar som skaffar det när de ligger den prisklassen. Men de finns många fler där ute som är villiga att de dessa underbara hästar en ny chans.

Jag är en av de som håller travare nära hjärtat!

Vad anser ni angående detta ämne? Hittade jag någon svag punkt hos någon av er? Dela med er av era åsikter,jag dömer ingen!

- Ebba

Likes

Comments

Prestationsångest

Hej!

Hur många mer än jag har ofta prestationsångest? För att man ska få detta måste man vilja något men måste ha en motivation till at klara av det men hur mycket orkar vi som individer försöka innan vi känner att det inte är värt det.Vi har provat allt men vi kommer inte närmare en lösning utan man jobbar på lånade tillgångar. Hur länge försöker ni innan det är dags att ge upp? Ger ni upp eller läggs det åt sidan så länge? För att ha en motivation måste det som man vill utföra vara något man verkligen vill,hur vet man det? Den känslan man får när man börjat brukar avslöja det direkt. Vill man mer eller kan det vänta?

Något jag kämpat med länge är skolan.Skolan för mig har varit en kämpig del av mitt liv sedan 8:onde klass. Ska jag erkänna det så har jag en otrolig prestantionsångest. Vet jag att det inte kommer att ge mig något så bestämmer jag ofta mig själv för att inte göra det då jag vet att det inte kommer att ge mig något i slutet. Det kan också vara så att resan dit är för lång. Snabba resultat är min favorit. Klart kan jag lägga ner min själ i ett arbete men då ska det verkligen betyda något. Detta är välsigt jobbigt för mig. Mycket at min fritid/vardag drabbas av detta. Hamnar jag efter i skolan så har jag extremt svårt att ta mig tillbaka. Just för att vägen till dit dem andra är för lång! Mitt andra problem som inte hör hit gör att jag hamnar väldigt långet efter. Därför sittar jag i en sits där min presationsångest kommer fram. Jag vill så himla gärna men jag kan inte komma dit.

- Ebba

  • Ebba
  • 18 readers

Likes

Comments

Min Idol!

Hej! 

Vi alla ser upp till någon,ryttare som vanliga Svenssons. Alla kanske inte hittar sin idol utan nöjer sig med den alla andra har. T.ex inom ridsporten är Rolf-Göran Bengtsson en stor ikon. Många som tycker att han är duktig och vill göra som honom,jag tycker att han är väldigt bra på det han gör men de slutar där. RG hoppar höga hinder och har fina hästar i sitt stall. Det är inget som jag eftersträvar,iallafall inte på den nivån. Klart att det skulle vara roligt om man kom så långt men jag känner inget måste. Man jag tror att många där ute inte har en idol utan bara "tog" en känd ryttare att se upp till,just för att dem inte hittat just sin egen idol. Jag har gjort just detta som jag nyss skrev,RGB har varit den människa jag sett upp till för att många andra gör det. Men det ändrades den dagen jag träffade min tränare min rådgivare Jessica Wilhelmsson! 

Vi träffades genom Facebook. Jag lade ut en annons som att jag behövde tränare och hon kommenterade att hon kunde tänka sig hjälpa till! Jessica har ridit och tävlat fjording innan så det kunde ju inte bli bättre. Hon visste hur dem funkar och visste hur hon skulle hjälpa mig på bästa sätt. Jessica har hjälpt mig på sätt som jag inte hade kunnat åstadkomma själv. Med hoppningen eller självförtroendet. Mitt självförtroende fanns inte när vi började nu börjar det komma fram mer och mer,de har jag henne att tacka för! 

Jessica är en driven person som vet vad hon vill. Något jag bara älskar med henne är att hon har samma humor som jag och hon har den där sarkasmen som bara vissa få människor har. Inte den elaka och bitchiga sarkasm utan den lite roliga som man lätt hänger med på. Att misslyckas är något som hon ser ner på så hon gör alltid sitt bästa. Hennes hästar är en blandad skara 3 stycken för att vara exakt. Allt från den gamla "tävlingsponnyn" som hon hade i sina unga år till en unghäst på 5? som hon utbildar. Där emellan finns hennes underbara tävlingskompis Aleccis! Mer om hästarna kan ni läsa på -> www.vinna.blogg.se


Jag ser upp till henne för att hon gör det bästa av situationen. Jessica trotsar normen inom dagens tävlingssammanhang och jag har alltid tyckt om annorlunda.Jag är imponerad över hur hon hinner med allt hon har att göra. Jag menar att man är lite sen skadar väl ingen? Tidsoptimist till 1000,haha! 


Jag hoppas på evig vänskap men denna underbara människa. Vi har haft så roligt tillsamman och hon har lärt mig mycket!  


- Ebba


 


Alltid en vinnare i mina ögon! ?

Likes

Comments

Hej!

Efter mitt inlägg om att drömma,tänkte jag att dela med mig av mina mål med hästarna.Både på lång sikt och kort sikt. Ska jag vara ärlig så är det inte så många och ganska enkla att klara av men jag är en sådan person som ofta tar åt sig för mycket och det slutar med att det är för mycket och jag klarar inte av det vilket då leder till besvikelse som senare gör att man ger upp,haha! Vilket man såklart inte vill och när jag vet detta är det lika bra att ha sådana mål man vet att man kan fixa utan större problem.De mål som jag på kort sikt tänker klara av är ju självklart de enklaste.Jag menar hästar är inget man hastar sig igenom.

Kortsiktiga mål med Charsmin

• Kunna sätta förflyttningar i högervarv
• Förbättra framdelsvändningarna

Kortsiktiga mål med Räven

• Hitta varandra
Min förklaring: Vad jag menar med detta är att han ska förstå mig och jag han på ett sätt som gör as bekanta.För oss att bli vänner är något vi tar med tiden.

Långsiktiga mål med Charsmin

• Kunna hoppa 80 bana med självförtroende
• Påbörjat 90cm höjd
• Kunna rida LA:1 program
• Startat Lokal hoppning (nästa år)

Långsiktiga mål med Räven
• Bli kompisar
• Få honom i kondis
• Bygga upp muskelmassan
• Kunna leda och göra enklare konster från marken
• Påbörjat enklare dressyr program
• Börjat hoppa småhinderSom ni ser så är målen många fler för Räven men det är mest för att vi nyss börjat våra resa tillsammans. I just den ordningen som står ska jag avboka dessa mål med och utan hjälp. Många delar i detta kommer jag att lyckas med med hjälp av tränare,en jag har som jag vet kan ta mig dit!

Vad är era mål med era hästar? Satsar ni mot något eller tar ni allt som de kommer? Jag vill gärna veta då jag vill känna mina läsare...

- Ebba


?

Likes

Comments

Hej! 

Att våga drömma,hur många gör de? 

En högsta önskan eller en dröm finns det många som gärna vill förverkliga,vissa enklare att uppnå än andra eller kan man säga så? Allt beror på vilket utgångsläge man har,vissa önskar att de kan ta sig ner för trappan själva och andra önskar att de kommer kunna återgå till sitt vanliga liv efter en olycka. Människan som varit i en olycka har de kanske längre att ta sig tillbaka till sitt gamla liv men en person som inte kan ta sig ner för trappan ytan vissa hjälpmedel måste ha de lika tufft. Dagen människor är väldigt självständiga och gillar inte att förlita sig på andra. Just därför kan de vara en väldigt jobbig sak att ta sig ner för trappen med hjälp när man vet att man egentligen kan. 

Kämpaglöd är något man måste ha för att åstadkomma sin dröm,hur många orkar lägga ner de arbetet som krävs för att komma dit? Många kallar drömma för något som man bara gör, de går inte göra något åt utan de är just bara något som vi männiksor gör. Men det finns vissa människor som lyckats men de har verkligen kämpat för de. De såg säkert inte ett slut på tunneln när de väl började men de gav de ett försök,vilket jag tycker att alla ska göra för då vet vi att man gjort sitt bästa. Det betyder inte att man är dålig utan att man är modig för att ha vågat.

Min dröm sedan jag varit liten är att lyckas internationellt med hästarna. Jag behöver inte tävla eller hoppa högt utan jag behöver bara ha kommit utomlands och rida/ridit hästar. Gjort de jag kunnat för någon som behövt min hjälp. Jag gör de dock på ett annorlunda sätt än andra kanske skulle. Dock är det ganska svårt att komma så långt men jag vägrar att ge upp,mina utgångspunkter är kanske inte de bästa men jag ska försöka.

Självsäkerhet är en bra egenskap att ha för att förverkliga sin dröm men många saknar det idag. Men just därför ska man inte inte ge upp. Låt människor tro att du är så himla självsäker att de börjar tro på dig och dina planer vilket kommer att göra att ditt egna självförtroende blir större. Slutar man gå man bara in i en ond cirkel som tillslut gör att man inte vill kämpa för sin dröm eller inte ens vågar börja. Det gör då att många nöjer sig med det dem har,vilket ofta inte räcker till för att vi människor ska vara nöjda! Självförtroende är sexigt,tänk på det! 

För att avrunda de hela tänkte jag citera Vinnie med mitt egna lilla tillägg 

- Ingen Dröm Är För Stor,Ibland Är Vägen Är Bara Lite Längre Än Vad Man Tänkt.

- Ebba 

Likes

Comments

Hej!

Jag äger en hund. Hon är lite speciell,menar inte konstig utan det är hon utan tvekan men Klara har haft ett speciellt liv innan hon kom till mig. I somras skrev min mamma på papprena,men bara för att jag inte är myndig än. Klara är en blandras mellan Schäfer och Border Collie. Hon ser precis ut som en Border Collie men har en slutning i korset,där ser man att schäfern kommer fram samt hennes kroppsform. Hon är lite kraftigare än andra hundar i samma ras. Klara fyllde 7 år i våras men det märker man inte. Hon är i sina bästa år skulle jag säga. Hennes energi är ostoppbar,det finns alltid lite att hämta även om man nyss kommit hem från en cykeltur på 1h sammanlagt,här talar jag ur egna erfarenheter. Klara är väldigt lättlärd,mycket som hon kan idag visste hon knappt vad det var för ca ett halvår sedan.

För ett halvår sedan ev. lite mer var Klara en aning bångstyrig. Jag lärde känna Klara genom Charsmins ägare.Vi kan kalla henne för Anna. Anna var jourhem åt klara då hon hade blivit omhändertagen av Djurens Vänner som finns här där jag bor. Anna hade en hund sedan innan så det var inga problem men det var Klaras päls som gjorde problem. Anna är nämnligen allergisk mot vissa hundar. Detta gjorde att dt var lite bråttom att hitta ett hem. Under den tiden spenderade jag mycket tid med Anna då vi var i stallet mycket tillsammans. Klara var ju såklart med. Vi hittade varandra lite,eller det kändes så. Hon kom fram till mig en gång när vi hade en träff med lite kompisar,då var det klart för mig. Jag ville ha henne!

Det var mycket jobb med en hund som Klara,ut och gå var en dragkamp. Maten ville hon inte äta m.m Jag har alltid varit sådan som inte klarar av när en hund drag så det beteendet försökte vi få bort ganska så fort. Det betyde på med halsband och läderkoppel. Hon lärde sig ganska snabbt,det var inte lönt. Vi fortsatte att bygga på,sitt höll vi på med i ett par dagar,tror dock hon blandar ihop sitt med ligg då hon lade sig ner flera gånger när vi tränade. Idag är hon en underbar hund som springer lös och kommer på kommando och massor med annat. Hon var underbar då men men vi har byggt på det som fanns då,vilket bara blivit bra saker. Varför hon blev omhädertagen kommer jag inte att gå ut med tror jag,det känns lite elakt mot föregående ägarna.

- Ebba

  • Klara
  • 20 readers

Likes

Comments

Presentation - Sleeping Fox


Hej!

Detta är en väldigt ny herre för mig. Vi träffades för första gången för bara några dagar sedan. Var och provred då hans ägare sökte medryttare. Namnet på denne kille är Sleeping Fox och han är född 2002. Han är e: Chocktaw Brave (US) u: Romantica ue: Speedy Crown (US). Jag är dock väldigt dålig på stam för vamblodshästar/travare men eftersom han är ridhäst nu så kvittar det. Han är en fux herre med lite humör skulle jag säga. Räven är jättesnäll i all hantering men jag kände under provridningen att han gärna är med och bestämmer under ett ridpass.

Han är till höjden inte så stor utan jag skulle säga mot 160 cm. Lite mindre än jag så jag gick på det och drog en slutsats. Dock ska man inte luras av hans storlek då han har stort steg,det kändes så. Han är inte i gång för tillfället då han har varit skadad men det ska bli roligt att få vara med påvägen att sätta igång hnom. Det är läkt men man måste bygga upp hästen igen efter den långa vilan,eller hur? Vi känner inte varandra än men vi har nyss börjat.

Dåligt med bilder på honom också så denna får duga för tillfället.

- Ebba

Likes

Comments

Instagram@ebbacarlstrm