Hejsan!

Idag vaknade jag runt 07, har sovit sådär, tjafsade med mina föräldrar igår kväll, och slutade inte så väl. Önskar mig i julklapp att jag hade haft en bättre relation med mina föräldrar. Det är tufft sån här. Jag får fokusera på det jag ska, glömma det och blicka fram. Har en helt ny dag som väntar idag, och det är 12 h som jag kan göra precis vad jag vill, förhoppningsvis åstadkomma något bra till min omgivning, kan ju vara vad som helst, bara det här med att säga hej, tack, eller hälsa någon "ha en fin dag" kan både göra mig gladare men också den jag ger en fin kommentar till blir förhoppningsvis också glad. Kanske kan till och med jag få en fin kommentar tillbaka? ;) I vilket fall, så gick jag upp direkt när jag vaknade, käkade frukost och försöker alltid få en bra start på dagen genom att äta bra och näringsrik frukost. Vill ni veta mer? Så lägger jag gärna upp tips på en bra och stadig frukost. Eller kanske någon form av morgon rutin. Eller vad jag tror är en bra start på dagen?

Gjorde mig i ordning för att gå en lång promenad, skönt att rensa alla tankar och känslor från möget igår. Det sög verkligen.. Men som sagt det var skönt! Tog med mig gymväskan för jag ville sedan dra mig upp till gymmet. Så jag tog en kaffe och en frukt i stan för att ha energi till gympasset. Men jag kände att allt beror på om jag kan rensa tankarna och vända mitt sätt att tänka på. Så viktigt det där!

Gympass 12-13,30, (1,5 h)

Fokus på: Överkropp.

Varför och vilken nytta? Starkare i bröstrygg, rygg, axlar. För att jag vill få bättre hållning då jag är stark och spänd i mina bröstmuskler så vill jag stärka upp ryggen mer. Behöver också stretcha bröstmusklerna så dem inte drar ihop sig och blir spända. Detta ska ge mig en bra möjlighet att skapa en bättre hållning.

Uppvärmning: kom direkt från en lång promenad, och kände mig tillräckligt varm i kroppen.

Styrk pass:

Chins: 3-4 repitioner, 4 set. (detta för att jag har ett mål då jag satt upp ett mål att klara 10 chins om 3 veckor) Nuläge/PB: 5st

Axelpress: 8-10 repitioner, 4 set.

Rotations drag- 8-10 repetitioner, 3 set

Rodd drag - 6 repitioner, 4 set.

Lats drag: 8-10 repitioner, 3 set.

Provade o köra några chins här på slutet... haha var tungt ;)

Stretch och rörlighets pass: Lägger ner en del av min tid på detta, kan vara olika men idag körde jag 20 -30 minuter. Ibland mindre, men idag var jag ledig så kör lite extra då. Har ett papper där övningarna är ritade från min sjukgymnast, men skriver kortfattat nedan, så jag inte är så dryg.. ;)

- Rörlighet i bröstrygg, olika former av rotations övningar, både med lätta hantlar, och övningar på marken på en matta.

- Rörlighet i ländryggen, krumma, svanka, sitta vanligt på golvet och försöka hitta en korrekt position.

- stabilitetsövningar olika bålövningar och balans övningar.

- stretcha ut tighta muskler.


Det här måste ni veta om ni vill uppnå någon form av "rätt" resultat av din träning. Vi måste göra ett slut på den här myten där folk tror att desto fler repetitioner jag kör desto tightare och mindre kroppsfett får jag. STOP!! Det absolut bästa sättet att gå ner i vikt eller att få en tight/slimmad kropp är att träna tunga vikter och FÅ repetitioner (3-5). Här kommer du dessutom känna att du blir STARKARE, och inte"större" Den andra formen av träning (8-16 repitioner är mer riktad till bodybuildare, man känner hur muskeln blir pumpad/uppsvälld. Det är också denna formen av träning man kör hos en fysioterapeut för att så snabbt som möjligt bygga och stärka en svag muskel. SÅ detta är för att DU ska fokusera på rätt saker och veta vad och hur du skall träna. Träna på vad du vill, men för att få det resultatet du vill är det mycket viktigt att göra rätt FORM av träning. Orsak och verkan, kom ihåg det!!

Vi gör det enkelt:

3-5 repetitioner- ger styrka, ger starka muskler, (inte stora) detta är tunga vikter, fokus på teknik. VIKTIGT: vila 3-5 minuter mellan varje set för att få ut maximal styrka när du tar så tungt i vikt.

8-12 repetitioner- ger stora muskler, bodybuildare använder denna formen av träning då dem vill få volym i muskeln,

12+ repitioner - samma som den ovan, detta används dock mer i fysioterapi. maskin träning hamnar man lätt i denna formen av träning.. Maskiner är till för rehabilitering från allra första början. Detta är slöseri på tid. Ser många som går runt på gymmet och dricker chokladmjölk och sitter i maskiner och bara kör lite här och där...

SEDAN för att få fram resultat så behöver man göra lite av varje, men mest fokus på det man vill åstadkomma, om det nu är "styrka" eller "volym". Därav sätter vi mål!! Ditt val vad du vill ha för resultat, men jag kan inte annat än att ge dig korrekt fakta. Då jag vill att du ska förstå vikten av att träna. " det man tränar på, blir man bättre på" .

Och en sak till, det är så sjukt viktigt att DU skiter i vad folk tycker eller tänker när du tränar, du är där för att du vill och du har ett mål. Så gör vad du ska, och kör utav bara helvete!

Se bilder nedan, så får du en klarare bild av det jag skrivit ovan.

Önskar dig en fin Lördag och hoppas att du fått med dig något! :)

Ebba Wittström

email: ebba.lbg@hotmail.com


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jahapp... då va skolan igång igen och det känns sådär, typ alltid när skolan börjar så blir det kaos av någon anledning. Jag förstår inte varför det blir så, men det bara blir så. Men man får ju försöka strukturera upp det så gott det går.

Höstlovet, var lugnt och skönt, på elevhemmet var där lugnt, det är så stökigt där annars. Under höstlovet åker många hem och då e där nästan inte någon kvar. Och det kan vara skönt att vara lite ensam ibland men det kan också vara läskigt för det är så dåligt område så de händer mycket utanför och så.

Jag saknar praktiken för att det var så roligt. Till nästa praktik skulle jag vilja vara på samma praktikplats eller skulle kunna vara hos någon annan som är tränare eller i simhallen. Första veckan efter lovet var vi och simmade med golfarna, jag tycker det är väldigt roligt att simma, min storasyster har varit duktig simmare och min farmor och farfar har simmat i landslaget när de var yngre, så det är lite tradition nästan att alla skulle börja simma, och då blir det lite mönsterbrytning eftersom att jag spelar så mycket golf. Därför skulle jag nog vilja vara i simhallen och praktisera för att lära mig mer. Det som är kul är att man är i rörelse och att man får göra saker, det passar mig för jag tycker om att röra på mig och vara aktiv och dessutom får man bara göra det som är roligt.

Vi får se vad som händer nu framöver. :)Likes

Comments

Hejsan.

Som rubriken lyder så är praktikveckorna över nu. Jag går på höstlov vilket är väldigt skönt och jag ska försöka organisera bland alla super bra papper jag fått av min handledare och även passa på att prova lite nya övningar som kommer göra att jag blir starkare och bättre.

Det känns tråkigt för mig att praktiken är över, för att jag har haft det så bra hos min handledare, han är grym, blir motiverad, sen har jag trivts bra i gymmet och på skolan där vi tillbringat den mesta delen av tiden. Jag tycker om att det är lugnt liksom, ingen stress typ, och det kändes verkligen bra här. Missförstå mig bara inte nu, det betyder inte att det har varit "chill" att vara på min praktik, för jag har haft och göra! Jag har lärt mig massor om träning utan att egentligen träna. Vi har kommit fram till så viktiga punkter om träning, genom bara att prata i 10 minuter. Att förstå innan man gör är så viktigt. Vad tränar jag på liksom och varför? "träna med syfte". Varför liksom? Du kanske inte ens behöver träna!! Du gillar kanske inte o träna, nä varför tränar du då? Tränar du till något speciellt, hur ska du komma dit? Varför ta den långa vägen när det kanske går fortare på en annan väg? Tänk till liksom! DET är verkligen något jag kommer ta med mig ifall jag skulle vilja bli fystränare/fysutbildare. "det du tränar på, blir du också bättre på" Och "varför". 

Mitt absolut bästa tips jag skulle ge dig utifrån vad jag lärt mig under dessa veckorna skulle vara: Ha TYDLIGA mål! Har du inga mål, vet du inte vad du vill. Jag lovar att chansen ökar med 90% att du uppnår det du vill om du skriver ner ditt/dina mål tydligt formulerat. 

Något jag tar med mig om jag ska coacha en individ i framtiden till fysisk, mental, atletisk framgång skulle det vara: 

"Skulle jag hjälpa dig föder jag nästan ett offer som han eller hon kommer bli beroende av. - Jag kan inte hjälpa någon, men jag kan hjälpa någon att lära sig att hjälpa sig själv." 


NU är det iallafall lov, så himla skönt, jag ska träna såklart, men minst lika viktigt att återhämta kroppen med vila. Ladda batterierna med massa må bra hormoner.. så man kör hårt sen fram till julen. Tiden går så himla fort, speciellt när man har roligt på vägen!! :) 

Ha det super bra, för det ska jag ha! 

Ebba :) Likes

Comments

Jag trivs bra på min praktikplats, för att jag får lära mig massa nya saker och min handledare är riktigt bra. Jag vet numera bättre hur man lägger upp ett bra träningspass där jag får ut mer av det jag vill träna på och det jag vill förbättra.

Ett exempel på detta är om man vill att muskeln ska bli stor “svälla” som man brukar säga, då ska man köra många repetitioner och med mindre vikt, bodybuilders brukar använda sig av denna metod. Vill man bara att muskeln ska bli stark, och mer tight, då är det mycket vikt och färre repetitioner som gäller.

Såhär kan man förklara det:

2-5 rep= Styrka

6-8 rep=Både styrka och muskelmassa. (muskeln blir stor)

10-15= Muskelmassa, uthållighet och styrka. (muskeln blir stor)


Det är viktigare än vad man tror att man vilar mellan varje set. För då kan muskeln få ut maximalt ansträngning.

Det är viktigt att man vet vad man tränar och varför, så man får de resultat man vill ha.


Så börja träna reps, du blir bättre på det du tränar.


/Ebba


Likes

Comments


Jag har fått i uppgift att kolla på vilka rastaktiviteter som finns på min skola som är Filbornaskolan.

Jag har funderat och kommit fram till att det finns både aktiva och passiva rastaktiviteter, som är följande:

  • Biblioteket - Här kan man läsa, plugga och det finns även datorer. (passiv fritid)
  • Arenan - Hit kan man gå om man vill träna på håltimmar (aktiv fritid) och här kan man också handla mat och dricka som är bra för de fysiologiska behovet.
  • Cafeet - Man kan spela kortspel, umgås, snacka och fika detta är bra för de sociala behovet. (passiv fritid)
  • Utomhusbänkar, kan vara skönt att komma bort från skolmiljön som ofta är stökig och samtidigt få lite frisk luft. (passiv)

På min skola har skolgården mest asfalt och inte så mycket gräs. Det finns inte heller någon yta där man kan tex sparka fotboll. Det finns många områden runt skolan tex arenan, fina gräsområde och parker, men dem ligger utanför skolans område och en bit bort så man hinner inte ta sig dit under en kort rast.

Det som är bra med Filbornaskolan är att det är ett idrottsgymnasium och man rör på sig mycket då redan och då är det bra att det finns passivare saker att gör på skolan.

Men alla som går i skolan här idrottar inte och för dom finns det inte så mycket aktiva aktiviteter att välja på.

Jag tycker att man tex kan ha någon form av fritidsgård inne på skolan, som man hade i grundskolan, där fanns också fritidspedagoger som såg till att det inte var stökigt utan som håller ordning. Jag tycker att det kan finnas bland annat pingisbord, tyst rum för dem som vill ha lugn o ro och fotbollar om man vill gå ut och passa boll.


Likes

Comments

Nu är jag inne på min 3e praktikvecka, tiden går fort när man har roligt.

Där är många saker som jag lärt mig än så länge och en del saker som jag redan hade koll på sedan tidigare till exempel som att träna något som du egentigen inte vet varför du tränar på just det och förväntar dig ett resultat vid detta område är slöseri på tid. Ta vara på tiden du lägger på träning. Varför ska jag träna och hur ska jag träna? antingen så kör du 110% eller så kan du skita i det. Korta isåfall ner ditt pass för då har du garanterat gjort ett för tufft pass till dig själv.  Det är bättre att du känner att du klarar av det, än att du känner det som ett misslyckande. Vill du ha bättre självförtroende skulle det vara en bra ide först o främst att känna att du klarar av de träningspass du sätter upp. Hur tror du att Usain Bolt gjorde FRågan är om han började sin karriär med att vinna OS guld eller om han tränade till sig ett OS guld. Han har stått på ruta 1 han med. 

Var står du nu? Vilken ruta är du på just nu? Uppskatta dig själv. 

Ställ smarta frågor till dig själv, vad vill jag bli bättre på? Hur ska jag göra för att bli bättre på det? Hur mycket? Hur ofta? Varje dag? Har jag tillräckligt med tid? Om inte, hur kan jag skapa tid? Vill jag ha en hälsosammare vardag? 

Kör inte bara ett pass för att de ser bra ut, utan kör ett pass med syfte, bättre att köra 20 minuter med känsla, att du fått gjort något, än att vara på ett gym eller träningsplats i 2 h och bara gått runt o druckit chokladmjölk i princip.

Det är ju en förutsättning att du äter bra. Sova är en av de viktigare delarna, en förutsättning för att du ska återhämta kroppen.

Träna för att du tycker det är kul, så om du gillar att träna cykling så cykla då!, tycket du de är kul att springa, spring då, tycker du de är kul att gå till gymmet, gymma då! Det är upp till dig själv, ingen annan ska bestämma åt dig det är ditt eget val. Ibland, men bara ibland ger det väldigt mycket att göra lite av det tråkiga också. 

"skillnaden som gör skillnaden" 

Vi hörs i veckan.

Likes

Comments

Hej!

Har varit på min praktikplats nu 1 vecka. jag har tränat mycket, men även varit med på utbildningar, där min handldare utbildar andra idrottare.

Första dagen var rolig, jag och en i min klass går på samma praktik, vilket är väldigt skönt, att man är 2, vi fick kolla på hur brottarna tränar första dagen, det var intressant och se hur deras fokus är under träning och se lite hur dom tränar.

Min handledare är grymt bra, en riktigt bra coach är han. Han är ju egentligen ingen coach på det sättet då han mer fokuserar på att utbilda dig så du kan vara så självgående som möjligt. Det är ju en viss skillnad på PT och utbildare, en PT är mer i gymmet och mer med dig, tränar och peppar dig, en PT har lite kvar att lära sig hur man bemöter sin klient när han eller hon tränar och samt när han eller hon tränar andra. Men utbildare utbildar både idrottaren och PTs, kan ju allt inom fysträning och din individuella sport, hur du ska tänka och vänder och vrider på din skalle egentligen ;) haha.

Har fått i uppgift att göra ett eget tränngsschema anpassat till vad jag vill och vad jag vill utveckla för att kunna bli bättre på golf, ett träningschema till en person som vill gå ner i vikt och sedan ett träningsschema till en som vill få större muskler och se snygg ut inför sommaren.

Det är väldigt lärorikt att göra schema har jag märkt, inte bara till mig själv utan även till andra, för det finns så många träningssätt, och träningssätt som bygger på vetenskap. Min träning funkar ju tex inte på den som vill gå ner i vikt, det kanske skulle funka, men det finns andra bättre sätt till den som vill gå ner i vikt som gå mycket snabbare. Varför inte ganvända sig av den metoden som går fortast? Alla vill ju få resultat så snabbt som möjligt! Inte minst jag. Men för att bli riktigt bra på det du gör och de mål du vill uppnå krävs det att du gör samma sak under en längre period.

Tester är oerhört bra, för att veta vilken nivå du ligger på just nu, sedan ställa frågan, vad vill jag? Var vill jag? Varför ska jag?

Sedan lägga upp då en plan, exempel nu då så har du kommit fram till att du vill gå ner i vikt av olika anledningar du fått fram som är dina personliga. Sedan kan man börja fundera på hur mycket behöver jag träna? Hur ofta? Vad ska jag träna för att uppnå de mål jag satt upp?

DU är den enda som vet svaret på hur du vill leva ditt liv.

Jag väljer att må bra, vad väljer du?


Ha det bra!!

Ebba.

Likes

Comments

Under min praktik kommer jag att vara på ett gym vid Olympia stadion i Helsingborg. Jag kommer att få olika uppgifter/uppdrag och jag kommer att lära mig mer om kroppen, framför allt hur våra muskler reagerar på olika träningsformer. Med detta kommer jag förhoppningsvis veta mer om hur jag själv ska träna och det vill jag dela med mig till er.

Jag kommer att vara mestadels på min handledares arbetsplats, vilket är ett gym, framförallt allt för tyngdlyftare. Detta gymmet är ett klassiskt gym, bara skivstänger och någon enstaka maskiner., och här befinner sig individer mellan åldrarna 15 och uppåt, där är många som är i äldre åldrar, även upp mot 50-60 års åldern.

Vill du också lära dig mer om dig själv och hitta ett träningssätt som passar just dig och din kropp så häng med mig.

Likes

Comments