Header

Jag fick en sån där alldeles klyschig speciell insikt idag. En sån där som får en att "cringa" och låter så sockersöt. Därför var jag osäker på om jag skulle dela med mig av den. Det finns även en risk att den uppfattas på fel sätt. Men jag tänkte dela med mig av den för den betydde något för mig. Egentligen så var det en hel massa insikter som följde tätt inpå varandra. Ett huvud som plötsligt hyperventilerade tankar. Något sånt.

Here it goes. Jag är inne i en dålig period igen. Jag funderade sådär allmänt på att må dåligt, hur det riktigt är och så vidare. Jag kände mig tom och trött. Jag var rastlös och ångestladdad. Jag kände att livet inte hade någon mening. Jag funderade på mental ohälsa och den formulering som allmänt används om detta: ett tillstånd av längre subjektivt lidande utan specificerad orsak som försvårar det vardagliga livet. Mitt liv har tekniskt sätt inte försvårats. Jag går i skola, lyckas upprätthålla mina mänskliga relationer och klarar av att hålla mig igång. Det långvariga subjektiva lidandet är däremot en annan sak. Det har pågått under största delen av mitt liv. Det är inte som om saken inte blir bättre utan tvärtom så har jag kommit längre än någonsin förut. Men att jag känner en inre smärta, ångest, rastlöshet och nerver som hela tiden verkar vara på väg att brista är en vardaglig realitet för mig.

Kan jag hantera detta? Kan man någonsin hantera det skulle jag då svara dig. Man lever sig igenom det. Att klara sig och få några månader av solglimtar är priset. Missförstå mig inte. Jag ler åt skämt, jag blir innerligt glad då jag träffar vänner, jag känner mig lyckligt lottad varje gång jag ser på mina katter. Men jag är lite trött så att säga.

Men vad var då denna magiska insikt? Den förändrade varken min situation eller gjorde mig till en klämkäck fighter redo att ta sig an världen. Men jag insåg något som jag borde ha fattat under alla dessa år då jag bara stängde in en massa och försökte springa. Jag måste stanna. Stanna. Ständigt talas det ju om att man skall försöka tänka positivt och jobba sig ifrån sina psykiska problem och bearbeta dem. Man skall kämpa emot till max. Om man inte har problem så måste man röra sig från ställe till ställe. Ha framtidsplaner, göra något med sitt liv, ha hobbyer. En massa ständiga plikter och förströelser. Aldrig tid att sitta ner och bara känna och låta sig krossas av tyngden av sina känslor. Känna andningen som är så tung som om ens sten tyngde ner ens lungor, känna livsledan och bara sitta still trots att rastlösheten drar i en.

Men det var precis vad jag gjorde idag. Jag gick på en promenad för att skingra ångesten. Jag gick ut på bryggan som jag alltid gör, vid havet, min favoritplats. Jag fick en impuls att sätta mig på bänken, som jag följde. Jag gav upp ett ögonblick där. För ett ögonblick tillät jag mig att bara känna att inte försöka tänka strukturerat utan bara vara där. Jag försökte inte skjuta bort tankar utan lät dem komma. Jag föreställde mig solglitter på de isgrå vågorna och såg upp mot den molniga himlen och undrade om jag på något magiskt sätt skulle känna annorlunda om jag var där uppe i luften eller till och med rymden. Då insåg jag att det bara tillfälligt skulle förändrat mitt perspektiv. Jag skulle ha gått vidare med mitt liv, tacksam en tid. Men sedan skulle livsledan jaga mig igen.

Och det var då jag insåg att jag försökte fly. Jag insåg varför ångesten bara stegrade sig när jag gick ut på långa sträckor och det var för att jag försökte fly från något. Jag försökte fly livsledan bara för att få den kastad i ansiktet. Försökte underkasta mig kraven på att passa in, kraven på att känna sunda känslor då jag inte har en "orsak" att känna som jag gör. Och i det ögonblicket insåg jag att känslorna aldrig gör så ont som de ironiskt nog gör då man försöker förneka dem. Att ge tränga undan tankar och känslor är endast att ge mer bränsle till elden. För känslor slocknar aldrig helt. Och om de blir helt förträngda kommer spöken tillbaks för att jaga en. Allt detta bara för ett ögonblicks underkastande. Friheten i att falla och upptäcka hur lättad man känner sig.

Grunden för all rening är nämligen att ta emot sitt lidande och möta det med en stilla kropp med lugn. Jag insåg att jag varit så frustrerad för att allt och alla rörde sig framåt medan jag inte klarade detta. Jag var som ett barn som inte lärt sig simma och försöker gå ut i vattnet och kravlar i strandbrynet medan hens äldre syskon simmar långt bort och föräldrarna säger försök du med. Barnet kan inte simma än men snart. Så snart hen kan och är redo. Men inte förrän det. Oavsett vad någon annan säger. 

Kom ihåg det.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

PRICKIG KLÄNNING - VERO MODA // SVART KLÄNNING MED VOLANGER - BIK BOK // GUL KLÄNNING - H&M // SVART KLÄNNING - H&M// KLÄNNING MED T-SHIRT - H&M //

COLD-SHOULDER KLÄNNING - RIVER ISLAND // MAXIKLÄNNING - LINDEX // SKJORTKLÄNNING - NOISY MAY //

​Hejsan! Själv älskar jag hösten och tycker det är jättefint att fortfarande klä sig i klänning då. Man kan ju alltid matcha klänningen med ett par strumpbyxor om det blir för kallt. Speciellt gillar jag varma och neutrala färger till hösten och också skjortklänningar är jättefina. 

Klär ni er i klänning under hösten?

Likes

Comments

Denna fredag ägnas åt något som jag värderar väldigt högt och så sällan kommer till skott med, nämligen att vara kreativ (om man inte räknar bloggandet som en form av kreativitet vilket det egentligen är 😉). Jag har själv märkt att jag är betydligt mer kreativ om jag får en grundstart som jag kan komma vidare med och jag tänkte att ni är lite liknande. Så därför så kommer jag med förslag på olika kreativa sysselsättningar och idéer för dom. Hoppas ni gillar det!

1. Skriva. Detta innefattar väldigt mycket, alltifrån att skriva blogg, berättelse eller poesi. Det finns redan oändligt många tips på olika blogginlägg, att skriva en bra blogg o.s.v. så jag tänker skippa det och gå in på idéer till dikter och berättelser.

Dikter: Testa att skriva en haiku (en japansk diktform som skrivs i tre versrader med 5 stavelser i första raden, 7 i andra och 5 i sista. Ett slags naturdikt man kan hitta mycket info om på nätet). Använd kontraster i din dikt (ljus - mörker, glädje - sorg m.m.). Använd en annan dikt/text/låt/film som inspiration och bygg din egen text kring det (en modern version av Hamlet t.ex.)

Berättelser: Bestäm början och slutet före du börjar skriva. På så sätt behöver du bara hitta på mitten, men kom ihåg att du kan ändra på allting. Bygg din berättelse kring något (en person, en händelse, en känsla, ). Kan vara verklighetsbaserat eller fiktivt. Ha en playlist för dina karaktärer eller berättelser med musik som du upplever inspirerar dig att skriva eller berättar något om karaktärerna. Musik hör de flesta ändå på dygnet runt så det kan vara ett bra sätt att snappa upp nya idéer.

2. Teckna, måla. Fundera över vad du kan och hurdan svårighetsnivå ditt arbete skall vara på och arbeta efter det. Använd dig av olika stilar t.ex. abstrakt konst, perspektiv, akvarell, kubism m.m. Som inspiration så kan du ha något/någon du brinner för, ett aktuellt ämne (djurens rättigheter, feminism), något du parodierar eller bara något du tycker är vackert. Samt mycket mer. Fråga dig: Vad kan man inte göra konst av?


3. Fotografering, filmning. För det första: Vad vill du fota/filma med? Vill du använda något för att redigera dina bilder/videon och i så fall vad? Tänker du publicera dina bilder/videon och var i så fall? Vem får se dem? När du har bestämt det så kan du fundera på vad för slags videon/bilder du vill ta/göra.

Bilder: Testa att försöka sträva till en enhetlighet eller kontrast i färgskalan. Både under redigering men även då du väljer vad du vill fota. Lek med förhållandet stort/litet och använd det om du vill ge ett visst intryck eller föra fram ett budskap. Prova på att fota bilder i olika slags ljus och se om du vill använda något övrigt för att förbättra ljuskvaliteten.

Videor: Välj ett ämne du gillar och testa att filma kring det t.ex. bakning, makeup o.s.v. Eller filma artistiska filmer t.ex. kortare naturvideor eller vardagliga videor (typ vloggar).

4. Makeup. Detta är kanske lite random men jag tar upp det eftersom jag räknar makeup som en konst. Det som är bra att tänka på här är övning, övning, övning samt att börja med lite billigare sminkprodukter. Se på youtube videor, kolla sminkbloggar och testa själv där hemma. Om du vill ha inspiration för makeup looks så kan olika typer av makeup looks för olika årstider, olika sorters slutresultat (t.ex. matt, skimrande, metalliskt o.s.v.), matcha läppar och ögon, olika typer av ögonlooks (t.ex. halo eyes, smokey eyes, cat eyes) och olika sorters läppar (t.ex. ombre läppar, mörka, ljusa, krämiga, glossiga, matta) vara en idé. Läs på olika recensioner innan du testar en produkt.

Likes

Comments

Neutral 
Classy 
Smokey

Hej! Här kommer tre makeup looks som jag tycker skulle vara perfekta till hösten. Jag gillar att det finns så väldigt många olika slags makeup looks på youtube så alla hittar nåt för sin personliga smak. Den sista är tekniskt sätt inte en höst makeup look men jag tror den skulle passa jättebra för en night-out eller nåt liknande under hösten 😃 ​

Likes

Comments

Hej raringar. Dagens inlägg kommer att bli en library haul (eller ja, nästan har två egna böcker som jag skall börja läsa så de är också med). Tänkte att eftersom vi gör hauls med kläder och smink e.t.c. så varför inte med böcker 😉 Kan annars tillägga att jag börjat med en ny läsande strategi, jag lånar färre böcker och läser en åt gången. Märkte att det blir mera läst då....

Bild t.v.: John Green - Paper Towns, Looking for Alaska

Bild i mitten: Rick Riordan - Percy Jackson - född till hjälte, Vladimir Nabokov - Lolita, Jenny Downham - Innan jag dör

Bild t.h.: Jandy Nelson - Jag ger dig solen, Himlen börjar här

De båda J​ohn Green böckerna köpte vi på sommaren då vi med familjen var till Ekenäs och Hangö och besökte en bokhandel i Ekenäs men jag har inte haft tillfälle att börja läsa dem förrän nu. Tycker Greens böcker är helt okej och definitivt bättre än de flesta ungdomsböcker. Dock så läser jag dom helst på engelska.

Percy Jackson serien är en hypad fantasy serie så därför ville jag jättegärna läsa den och jag blev väldigt glad då första boken blivit återlämnad till bibban. Lolita blev jag intresserad av då den är en så omstridd klassiker som människor både rackar ner på och hyllar. Temat, en lusthistoria mellan en 40-årig man och en 12-årig flicka är ju också lite tabu vilket gör den ännu intressantare i mina ögon. Innan jag dör ha rjag varit på jakt efter i evigheter så jag blev mycket glad då jag såg också den och hoppas den är lika bra som ryktet säger. 

Jandy Nelson är också hon en ganska hypad författare och Himlen börjar här är den bok hon blev mest känd för. Tydligen är jag ger dig solen en nyare bok och texten på baksidan lät så intressant så jag nappade med mig den också. Men mest lånade jag böckerna för titlarna och de vackra omslagen ❤


Detta var allt jag har på min to-read-list. Vad läser ni just nu?

Likes

Comments

Hej! Har börjat blogga igen och tänker försöka uppdatera sisådär en gång per dag. Men om jag inte har tid blir det mer sällan. När jag har mina studentskrivningar på våren tar jag också en bloggpaus men det meddelar jag sen. Kram!

Nu kommer här 10 personliga fakta om mig, det vill säga mera djupa saker om mig som ni kanske inte visste. Hoppas ni gillar det.

1. När jag verkligen bryr mig om någon så är jag typ till hundra procent beredd att stöda och skydda den personen även om jag skulle hamna i trubbel för det. Jag har väldigt starka beskyddarinstinkter och därför så är det kanske bra att jag inte fäster mig vid så många människor.

2. Jag blir bara kär i personer jag inte har någon chans att ha ett förhållande med eller fiktiva karaktärer. Till exempel upptagna personer, personer som inte är attraherade av tjejer eller som är vän med någon jag hatar. Min crush på fiktiva karaktärer är mer oskyldig och jag har aldrig blivit totalt förtvivlad över att vi inte skulle kunna bli ihop i verkligheten.

3. Jag är alltid medveten om när jag är dubbelmoralisk och om att jag har fel i en fråga och lyckas inte förtränga det. Det låter bra men blir i längden lite jobbigt då man alltid är medveten om exakt alla synvinklar e.t.c.

4. Jag gillar poesi, både att skriva och läsa det. Har inte riktigt tagit mig tid att fördjupa det men planerar nog att låna hem lite poesiböcker och börja skriva igen.

5. Jag är inte alltför förtjust i adrenalinupplevelser utan kan tycka att det mest blir obehagligt om jag måste göra något nervkittlande som skrämmer mig. Jag skulle inte vilja åka en skrämmande åkattraktion på en nöjespark. Men om jag gjort något adrenalinkickande är jag alltid stolt.

6. Jag tror att det är viktigt att bemöta människor med vänlighet och att det alltid lönar sig i slutändan.

7. Jag hör till den lilla minoritet kvinnor som ALDRIG har mensvärk typ. Däremot blir jag lite orolig i magen de första dagarna.

8. Jag planerar en massa saker men kommer mig aldrig för att göra dem. Gå på bio oftare, baka cupcakes, börja med någon kampsport e.t.c.

9. Jag gillar att öppet prata om sex och tycker det borde göras mer i dagens samhälle. Ärligt talat majoriteten av världens befolkning har en sexuell attraktion till någon och det finns så otroligt mycket missförstånd, dubbelmoral och tankar som aldrig luftas och eller kommer till ytan. Sex är ju en av livets guldkanter om det sker i ömsesidigt samförstånd och på ett sätt som känns bra för en själv och ens partner (om man inte själv är sin egen sexpartner vill säga).

10. Jag är till hundra procent säker på att jag inte tillsvidare vill ha barn och om jag skall skaffa barn vill jag vara helt säker på det och att det skall vara ett medvetet beslut som jag gör tillsammans med den jag tillbringar resten av livet med. Jag kan tänka mig att skaffa barn om m´jag vet att jag vill tillbringa resten av livet med min partner och att hen jättegärna vill ha barn men då förväntar jag mig att vi är ihop till slutet typ.

Likes

Comments

Hej!

Nu är det ju så att jag inte uppdaterat något alls och det beror på att jag inte är på topp så att säga just nu och dessutom stressad med mina skrivningar och allt det. Därför har jag en förståelig bloggpaus. Men det är inte hela sanningen. Helt ärligt så har jag just nu tappat motivationen att blogga och har lite tappat bort vart jag vill föra min blogg och gällande en hurdan blogg jag vill skriva.

Jag kommer definitivt inte sluta blogga men jag vill ta en längre paus och först börja blogga då jag känner för det igen. Jag är ju som ni vet en superkänslig person och saker tycks påverka mig starkare än andra, så är jag ganska trött också efter många tunga år. Därför så måste jag beräkna mina resurser och lägga in dem på rätt saker. Rätt sak för mig just nu är mina skrivningar och efter det att verkligen vila, utan några som helst krav.

Nu vet jag att ingen av er säkert kräver att jag skall uppdatera på ett visst sätt för att hålla måttet men jag är en utpräglad perfektionist som lägger för höga krav på mig själv och inbillar mig att jag måste tillfredsställa alla. Vilket inte är helt realistiskt. Så det jag vill komma till är att jag tänker ta det lugnt, låta idéerna mogna och börja skriva då jag känner mig redo för det. Så kommer jag också att fundera igenom vilken typ av inlägg jag vill skriva och vad som känns bra för mig och hur ofta jag vill uppdatera. Jag kommer inte ha några bloggar vid sidan om då jag verkligen inte har orken för det utan kommer istället att inkludera sådant jag velat skriva om men inte riktigt vågat av rädslan för att göra läsare besvikna. Om vissa av er inte trivs med vad jag skriver om och riktningen jag kommer ta min blogg har jag full förståelse och hoppas ni hittar andra bloggar mer i er smak. Men jag tror att det är bäst för mig om jag är sann mot mig själv då jag som sagt bloggar för min egen skull.

Kommer dock inte att göra ett stort statement om hur jag kommer göra saker och ting eller ge några löften. Jag prövar mig helt enkelt fram. Och alla ändras ju vi. Men kom ihåg, it´s not a goodbye it´s a see you later!

Likes

Comments

Även om jag inte shoppar online så älskar jag att leta upp sidor som shippar till Finland och där jag kan hitta produkter jag aldrig annars hittar. Därför så diggar jag beauty bay, det bästa är att jag fick se priserna direkt i euro och alltså genast visste vad de kostade och så hittade jag en massa nya märken, både billiga och lite dyrare. Dessutom så får man gratis frakt på köp över 18 euro (ca 200 kronor). På själva sidan hittar man smink, sminkborstar, nagel-och badprodukter. hudvård och hårprodukter (och en del annat).

När jag kollade in sidan tyckte jag den var himla bra ordnad och man kunde t.ex. kryssa i en ruta och se vilka produkter som var vegan-vänliga, icke-djurtestade och liknande. Man kunde också välja enligt hudton och flera olika hudtyper. Allmänt tyckte jag det var jättelätt att hitta på sidan och en bra blandning av både kända och mindre kända märken för varje plånbok. De shippar till en massa olika länder också Sverige.

Här är några av mina favoriter (Btw detta är inte sponsrat!)

WANTIES
  • Morphe Brushes 35OS 35 Color Shimmer Nature Glow Eyeshadow Palette
  • OCC Tint Full Coverage Tinted Moisturizer (i färgen R0)
  • Peaches & Cream Sculpting Powder
  • Pixi Beauty Blush Duo + Kabuki
  • Makeup Geek Eyeshadow Pans
  • Coloured Raine Matte Liquid Paint (i färgen Classy)
  • Anastasia Beverly Hills Illuminator
  • Gerard Cosmetics Hydra Matte Liquid Lipstick (i färgen Ruby Slipper)

Ni hittar alla produkterna HÄR

Likes

Comments

Vi blev tipsade av min morbror om detta test. Det bygger i princip på Big Five teorin och jämför ens personlighet med den skurk som kommer närmast. Jag blev första gången jag tog testet Gaddafi, andra gången Mao och nu Hitler (!)

Undrar om det är dåligt att jag känner bra igen mig i vissa centrala drag beskrivna av min personlighet....

Ni hittar testet HÄR

Ganska lika, eller vad säger ni? Å andra sidan har jag gjort andra Big Five test och fått helt andra resultat.

Vem blev ni?

Likes

Comments

En sak som är en nagel i ögat på dom flesta med psykiska problem eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är människor som vill skaffa åt sig diagnoser för allt möjligt, blir besvikna om de inte diagnostiseras med det ena eller andra och romantiserar hela diagnos grejen. Jag kan förstå detta och tycker t.ex. det är helt idiotiskt hur man nuförtiden försöker diagnostisera varje kändis, avliden vetenskapsman, filosof med mera med en diagnos. Einstein har väl 4 diagnoser om inte mer redan.

Men det finns en annan sida till det här, ja till hela samhället faktiskt som gör att jag förstår de som jagar diagnoser. Kan även avslöja att jag varit en sån person själv. I ärlighetens namn så betyder en diagnos att problem, som ofta existerar även i "friska" människors vardag, har blivit så stora för en att man behöver ett större stöd. Eller som vid funktionsnedsättningar som ADHD och AST att det är något medfött som förorsakar betydande svårigheter som inte kan förklaras på något annat sätt och har funnits med sedan födseln.

Ofta så vill ju många framhäva den stora livserfarenhet som man får av att gå igenom motgångar samt att många människor stärkts av skiten dom gått igenom och att svårigheterna/ohälsan har stött deras framgång samt gett dem unika perspektiv på livet. Man forskar i hur mentala problem hänger samman med kreativitet och intelligens och tar upp kända personer som "troligtvis" varit bipolära, schizofrena, autistiska o.s.v. Och jag kan hålla med om att neuropsykiatriska funktionsnedsättningar mycket väl kan ge en unik inblick i världen och att kvaliteter som medföljer inte skall hyssjas undan utan lyftas fram som potential. Men samtidigt så får man med t.ex. psykiska sjukdomar lätt en romantiserad bild av livsbilden hos den drabbad av ohälsa. För när du skakar av ångest eller kämpar emot impulserna att skära dig själv, när du måste äta för att bli frisk från en ätstörning trots spysjuka när du isolerar dig själv och känner att livet inte har någon mening är det sannerligen inte någon glädje av denna "livserfarenhet". Du vill med rätta bara slippa det.

Att Virginia Wolf, ett stort geni hade bipolär sjukdom är till föga tröst för den som just då kämpar sig fram med svårigheterna. Och det går inte alltid bra för en fast man är hyperbegåvad. Nämnda Virginia begick självmord som ett exempel.

Så varför vill då helt friska människor ha dessa svårigheter. Jo, förutom romantiseringen som jag nämnde så existerar det en kultur i dagens samhälle där det är svårt att få extra hjälp i vardagen om du inte kan visa upp en diagnos. Det är lättare att dumförklara ett barn med koncentrationssvårigheter som inte har ADHD, än ett som har det. Trots att det kan finnas andra faktorer som bör utredas och barnet kan behöva hjälp så blir det inte alltid så.. Allt för att spara på resurserna. Många ser en diagnos som en förklaring och slår hårt på sig själva om det trots allt inte får någon tillfredsställande diagnos. Vi har kanske inte ännu kommit så långt att vi inser att må psykiskt dåligt utan diagnoser också är värt att ta på allvar. Om du hatar dig själv och vill dö men trots det inte skär dig själv så är det lika "värdefull och viktigt" som en som gör detta.

Så finns det människor som jag som faller mellan olika diagnos kriterier eftersom psykvården hela tiden utvecklas och alla inte passar in i samma mall. Jag skall erkänna att jag är lite rädd för min utredning då jag efter många mödosamma timmar kanske blir lämnad utan svar och med ännu fler frågor. Så kanske man ibland också har svårt att säga att man mår dåligt så man jämför sig med andra som kanske mår ännu sämre. Man tänker att man inte har rätt att må så.

Detta allt är ett tänkande jag vill att förändras. Uttrycket mental ohälsa behöver inte innefatta diagnoser på allting utan bara det att en individ mår dåligt och behöver hjälp är viktigare än den perfekta diagnosen. Man borde fokusera på hjälp i första hand, även om utredningar är viktiga för att kunna ge den bästa möjliga vården.

Vad är era tankar kring detta?

Likes

Comments