Eftersom Hela kändis-Sverige bakar hade säsongspremiär igår så tänkte jag passa på att köra igång en liten "serie" där jag bakar det som de bakar. Där jag sätter min egen prägel och visar vad jag skulle ha gjort ifall jag fick samma utmaning. Utmaningen var att göra en rulltårta som sedan gjordes till två olika bakelser.

Jag valde att göra en med choklad och en med mango och hallon!

Jag började med att vispa ihop en vanlig rulltårta. Jag tillsatte även lite lime för att ge den lite smak.


Recept

Rulltårta:

2 ägg

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 280 grader.

Vispa ägg och socker väldigt pösigt, det är viktigt att ha mycket luft i kakan.

Vänd sedan ner vetemjöl och bakpulver och eventuell smaksättning.

Bred ut smeten på smörat bakplåtspapper, se till att få den jämn och ganska tunn.

Grädda i cirka fem minuter.

Under tiden rulltårtan är i ugnen förbered ännu ett ark med bakplåtspapper och strö ut socker och hackad vit choklad.

När rulltårtan har fått färg och är torr så vänder du över den på det andra bakplåtspappret och låter den vila.

Hallon och mango fyllning:

1 dl hallon

1/2 färsk mango

3 msk vatten

Blanda ingredienserna i en kastrull med lite smör i och låt koka ihop tills allt vatten har försvunnit.

Låt svalna

Vaniljkräm:

1 dl mjölk

1/2 vaniljstång

1 msk socker

1 äggula

1 msk potatismjöl


Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och värm på låg temperatur tills den tjocknar. Se till att vispa hela tiden.

Låt svalna.

Jag gjorde en likadan sats med vaniljkrämen med tillsatte 2 msk kakao istället för vanilj för att använda till den andra varianten av rulltårtan.


Jag delade rulltårtan i två delar.

Mango och hallon rulltårta:

Bred på ett tunt lager av vaniljkrämen och sedan hallon och mango röran ovanpå.

Spara lite av vardera fyllningarna till dekoration.


Choklad rulltårta:

Bred ett relativt tjockt lager av chokladkrämen över hela tårtan och sprid vit choklad över.


Nu är det dags att rulla!

Jag vek över cirka 2 cm av ena änden och tryckte till för att få tårtan att hålla ihop bättre. Sedan försökte jag rulla så tajt och jämt som möjligt.

Sedan skar jag upp ungefär 2-3 cm tjocka skivor och la på ett fat.

Den sparade vaniljkrämen och röran med hallon och mango använde jag för att ha uppe på så det skulle likna en bakelse mer än en bit rulltårta. Jag smulade även lite kaksmulor ovanpå för att få lite tuggmotstånd.

Ovanpå choklad rulltårtan vispade jag grädde och tillsätta lite limejuice för att få någon syra. Kastrullen som chokladkrämen hade varit i tillsatte jag lite mjölk för att få den lösare och ringlade över bakelserna. Det behöver inte vara svårare än såhär!

Resultatet blev otroligt gott!

Likes

Comments

Dessa kakor är superenkla att göra! Tänkte samtidigt att jag skulle dela med mig av ett litet tips som är barnsligt gott! Frostingen går lika bra att använda som tårtfyllning, cupcake topping eller bara äta som det är ;)

Dessa kakor passar perfekt för barn, och framför allt unga vuxna haha!


Recept:

Vaniljkakor:

200 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop alla ingredienser och rulla till bollar i valfri storlek.

Tiden i ugnen kan variera beroende storlek men cirka 10-12 minuter.

När kakorna var klara använde jag en stekspade för att platta ut kakorna ytterligare, tänk på att göra detta precis när kakorna har tagits ur ugnen.

Ett tips:

Frys överbliven kakdeg och använd till nästa gång en oväntad gäst kommer på besök. Det smakar lika gott även om degen har varit fryst!


Frosting:

100 g smör

Florsocker efter smak. Jag använde själv cirka 3 dl.

6-8 stora Ahlgrens bilar alternativt 15-16 normalstora.

2 msk grädde

Häll grädden i en kastrull och tillsätt bilarna. Låt koka på svag värme och rör runt hela tiden tills bilarna har smält helt. Låt svalna.

Vispa under tiden rumstempererat smör och florsocker med elvisp.

Tillsätt de smälta bilarna och fortsätt vispa tills det har blivit en slät smet.

Jag tog bort en del av smeten och tillsatte karamellfärg.


Det är nu tid för att använda fantasin!


2 användbara tips: 

- Karamellfärg går att använda på fler sätt än endast färgsättning! Blanda ut med lite vatten och måla på kakor med en pensel för att sedan doppa i socker. Det ger ett annorlunda utseende.

- Spill inte ut en hel flaska med karamellfärg på hela golvet, det tar tid att städa upp.

Likes

Comments

När jag vaknade och insåg att vädret faktiskt var fint så var jag bara tvungen att baka något somrigt! Med syrligheten från de nyuppkomna rabarberna och det söta ifrån den vita chokladen ger en perfekt balans. Detta är en perfekt sommartårta!


Recept:

Tårtbotten:

Jag gjorde två stycken bottnar i omgångar för att få höjd på tårtan men det fungerar lika bra med en!

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

Jag tillsatte även 1 kryddmått vaniljextrakt och lite rivet citronskal för att ge botten lite extra smak.

Sätt ugnen på 175 grader och smöra och mjöla formen. Storleken på formen kan man välja själv men observera då att tiden i ugnen kan komma att ändras, jag använde 24 cm.

Vispa socker och ägg pösigt i cirka 3 minuter.

Blanda ihop bakpulvret, mjölet och potatismjölet i en annan skål och sila sedan ner det i äggblandningen. Tänk på att vända ner mjölblandningen med en slickepott och inte vispa, då kan kakan bli kompakt och inte fluffig som man vill ha den.

Grädda sedan längst ner i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills bottnen är helt torr.


Rabarberfyllning:

5-6 rabarber

1 dl vatten

2 dl socker

Skiva rabarberna tunt och lägg i en gryta tillsammans med sockret och vattnet.

Låt koka tills önskad konsistens, låt svalna innan den appliceras på tårtan.

Sockermängden kan varieras helt efter egen smak. Eftersom jag hade rabarber i trädgården så är de väldigt tunna och extra sura så allt socker behövdes i mitt fall.


Vit chokladfyllning:

100 g vit choklad

1/2 dl grädde

Värm tills chokladen har smält helt och låt svalna.


Vit chokladfrosting:

300 g smör

200 g vit choklad

4 dl florsocker

300 färskost (helst inte med smak, om det inte är att föredra haha)

Valfri karamellfärg

Smält den vita chokladen i vattenbad och låt svalna.

Vispa smöret tillsammans med den vita chokladen genom att addera lite i taget.

När det har vispats väl så häller man i färskosten och florsockret och fortsätter vispa, ställ kallt.


Bygga ihop tårtan:

Jag delade tårtbottnarna i mitten vilket gav mig fyra lager att arbeta med. Innan jag la på fyllningen så spritsade jag en "vägg" som hindrar fyllningen för att åka utanför tårtan. Jag gjorde två lager med rabarber och ett med vit choklad eftersom jag inte ville att chokladen skulle ta över då det är vit choklad även i frostingen.

"väggen"

När alla lager väl var på plats så täckte jag hela tårtan med ett väldigt tunt lager med chokladfrostingen.

Resterande frosting delade jag upp i tre skålar. Med hjälp av karamellfärg skapade jag två nyanser av rosa (en ljusare och en mörkare).

Nu till spritsandet! Först tog jag den mörkaste rosa och spritsade "rosor" eller vad man nu kan kalla det runt hela den nedre delen.

Efter första raden bytte jag färg och tog den ljusare färgen och arbetade på samma sätt.

Och till sist så spritsade jag ut den vita frostingen på toppen av tårtan, som också blev hela resultatet. Klar att avnjutas i eventuell sol! ;)

Likes

Comments