Reflektionsuppgift för Photoshop/pixlr:

3 nya saker: 1. Vad en filmis är 2. Övning fyra där man målade "bort" det svartvita 3. Hur man gjorde en prezi

2 intressanta saker: Det jag nämnde som nummer 2 & 3 på föregående punkt

1 som känns oklar: Jag vet inte

Reflektionsuppgift för iMovie:

Har gjort i ettan.

Reflektionsuppgift för teori:

3 nya saker: 1. Vad en filmis är 2. Övning fyra där man målade "bort" det svartvita 3. Hur man gjorde en prezi

2 intressanta saker: Det jag nämnde som nummer 2 & 3 på föregående punkt

1 som känns oklar: Jag vet inte 1. Vad en filmis är 2. Övning fyra där man målade "bort" det svartvita 3. Hur man gjorde en prezi

2 intressanta saker: Det jag nämnde som nummer 2 & 3 på föregående punkt

1 som känns oklar: Jag vet inte

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Filmen utspelar sig i New York. Själva karaktären Léon är en yrkesmördare som börjar ta hand om 12-flickan Mathilda efter att hela hennes familj mördas. Mathilda vill också bli en hitman, men hennes främsta mål är att hämnas på de som mördade hennes familj. Léon lär Mathilda att använda vapen och tillsammans lyckas de hämnas, genom att döda polisen Stansfield (de som mördade familjen) men Léon dör också. Filmen är från 1994 och regisserad av Luc Besson. Själva filmen är fransk, men talet är engelska eftersom det utspelar sig i New York.

Vid anslaget visas närbilder på ett glas mjölk, ett öga och ett annat öga. Man förstår att det är två personer som sitter mitt emot varandra eftersom ena har solglasögon. Den ena personen säger till den andra att Morizio kommit tillbaka till staden, och att han måste dödas. Ett foto av Morizios ansikte visas, och samtalet avslutas. Själva huvudkonflikten presenteras inte i anslaget. Det är en plantering.

Presentationen visar Léon som är påväg till Morizio. Morizio kommer till sin lägenhet och hans “kompis” säger att någon är på väg upp. Man får se hur Morizios vänner som står och vaktar i trapphuset blir dödade. Det är parallellklippningar. Man får se hur Leon sätter en kniv mot Morizios hals, men låter honom leva. I nästa scen får man veta mer om Leon, huvudpersonen. När han närmar sig mot sin lägenhet får man även se hjälparen i filmen, Mathilda. Hon och Leon för ett kort samtal och det framgår att hennes pappa slår henne. I nästa scen uppenbarar sig den drivande karaktären för första gången, Stansfield. Stansfield och polis, som också är inblandad i narkotika affärer. Han hotar Mathildas pappa, och Leon ser allt från titthålet på sin dörr. I följande scenerna får man se hur Leon lever sitt liv. Han har ingen familj, men tar noga hand om en planta. Man ser honom inte som ond, fast att han är mördare. I nästa scen visas Mathilda. Hennes lärare ringer och säger att Mathilda inte varit i skolan på två veckor, och Mathilda (som låtsas vara sin mamma) svarar att Mathilda är död. Hennes familj verkar inte bry sig så mycket om henne, hon älskar bara sin lillebror. Den närmaste relation till Leon är Tony, Leons enda vän. Det är Tony som ger Leon sina jobb, och den som förvarar hans pengar. Första vändpunkten kommer när Mathildas familj mördas och León släpper in henne i sin lägenhet, ca 28 min in i filmen. Den andra vändpunkten kommer ca 75 min in i filmen när Matilda får vara med och mörda person. En fördjupning sker dock innan detta. När Mathilda har fått komma in till Léon sitter de och pratar. Då hon får reda på att Léon är yrkesmördare vill Mathilda att de ska döda de som dödade hennes lillebror. När hon inte har råd att betala honom, ber hon om att få jobba för honom. Léon säger nej, de går och lägger sig. Under natten sätter funderar Léon på att mörda henne, han vet inte vad han ska göra. Följande morgon säger han åt henne att gå, men Mathilda vill bli yrkesmördare. Leon ger henne en pistol som avskedspresent, men Mathilda hävdar att Leon är ansvarig att ta hand om henne, eftersom han valde att rädda hennes liv, han svarar att han jobbar ensam och att Mathilda inte skulle klara av att döda. Då tar Mathilda pistolen och ställer sig i fönstret och skjuter flera skott rakt ut. Det är nu Leon beslutar sig för att låta henne stanna. De har hitman-lektioner tillsammans, deras relation fördjupas ytterligare.

Konflikten trappas upp när Mathilda går tillbaka till sin gamla lägenhet. Stansfield är där tillsammans med andra poliser. Hon inser att det var dem som mördade lillebrodern och hör dem säga var deras kontor är. Mathilda lyckas ta sig in i polishuset med vapen och följer efter Stansfield in på toaletten. Där upptäcker han henne och ska döda henne, när en annan polis kommer in och berättar att en kollega mördats. Det är Léon som har gjort det. Därefter kommer Léon till polishuset, eftersom Mathilda lämnat en lapp där hon berättat om hennes planer. Léon tar hem Mathilda.

Konfliktupplösningen börjar med när Mathilda kommer hem från mataffären och Stansfield samt andra poliser väntar utanför dörren. De tar Mathilda som gisslan, men Leon dödar flera stycken av poliserna och hämtar hem Mathilda. Han får Mathilda att krypa ut genom en ventil då Stansfield kastar in rökbomber i lägenheten. Léon bärs ut av poliserna, och tas om hand av sjukvårdare. Stansfield ser honom och säger till alla poliser att utrymma byggnaden. Leon tror att han är fri och börjar gå mot utgången. Stansfield dyker upp bakom Léon. Man ser hur Leon, på väg mot ljuset och ramlar. Man förstår att det är eftersom han har blivit skjuten. I nästa scen står Stansfield över Léon som är väldigt blodig. Precis innan Leon dör ger han Stansfield något, och säger att det är från Mathilda. Precis som Stansfield förstår att det är en spärr till en handgranat hinner han se att Leons kropp är täckt av sprängämnen, och allt sprängs.

Avtoningen börjar med att Mathilda sitter hos Tony och dricker mjölk. Hon gråter. Nästa scen är Mathilda påväg till sin gamla skola, tillsammans med Léons växt. Hon får börja igen, det slutar med att Mathilda planterar växten i trädgården.

Det är en statsmiljö genom hela filmen. Den är ganska ljus. Det är många hel och halvbilder, själva filmen börjar och slutar dock med fågelperspektiv över New York. Léon har nästan bara svarta kläder. Mathilda har mest t-shirts, chokers och shorts. Det är inte jättemycket musik, men mest vid dramatiska stunder såsom konfliktupptrappningen och konfliktupplösningen. Kameranvändningen var fast med panoering. IMDB beskriver filmen som en crime/drama/thriller. Jag tyckte om filmen, handlingen var bra och skådespeleriet. Karaktären Mathilda kändes väldigt nyskapande.

Likes

Comments

​Jag hittar inte mitt collage, men jag lämnade ju in ett i ettan så behöver väl inte göra om det?

Likes

Comments

Övning 1

Övning 2

Övning 3

Övning 4

Övning 5

Övning 6

Övning 7

Likes

Comments

Denotation: Bilden är ett svartvitt fotografi. Till vänster står det en rad med militärer eller poliser, redo med vapen och mittemot, på höger sida står en kvinna. Hon har en blomma i handen, som hon håller upp mot soldaterna, med båda händerna. Kvinnan har kort hår en klocka runt handleden och en skjorta på sig. Bilden är fotad så att man inte kan se ansiktet på mannen som håller upp sitt vapen mot kvinnan. Kvinnans ansikstsuttryck ser lite oroligt ut. Ljuset är jämt och naturligt. Bilden är lite grumlig.

Konnotation: Eftersom bilden är svartvit och inte superskarp ser det ut som att den är gammal och inte tagen nyligen. Det ger också ett allvarsamt uttryck. Kvinnan ser ut ut att hålla upp blomman framför sig som skydd. Det skulle kunna symbolisera pacifism, hon vill stå upp mot våldet. Blommor i allmänhet brukar ofta symbolisera oskuldsfullhet, liv, kärlek och annat positivt. Eftersom blomman här ser ut som att den är vit, eller väldigt ljus skulle det kunna vara ett tecken på godhet. Medans soldaterna står mer i anfallsposition med mörka uniformer och symboliserar ondska.

Jag tänker att det faktum att kvinnan står relativt oskyddad, medans soldaterna har hjälmar, vapen, och handskar på sig, och står i rad får dem att se mer robotiska ut. Att kvinnan är så sårbar och utelämnad är nog tänkt att öka medkänslan för henne i soldaternas ögon, som för att påminna om att alla är människor.

Likes

Comments