Header

Hej, hej, hej!

Alltså senaste helgen var galen!! Jag och Onyx tog våran första seger tillsammans. FÖRSTA SEGER, förstår ni vad stort det var för oss? För mig, för mamma och pappa, för min tränare. Allt slit, all möda bara omvandlades till ren styrka, kärlek och glädje!
Sen kanske det inte går lika bra nästa gång, men att det var vår första seger är för mig bara ren lycka. Dessutom på de fina procenten 67% i La:1 och ett personbästa, på en ännu finare ponny. Känslan att allting bara sitter är en känsla som inte går att slå, när känslan och det domaren ser stämmer överens, är bara så sjukt glädjefylld. Så söndagen var en väldigt betydelsefull dag för mig, en dag att fira. Första segern, Wihooo!!

Onyx tävlades även helgen innan det vilket inte var en lika lyckosam helg, så denna veckan har Onyx gått väldigt lugnt. Han masserades och fick ställas av helt under måndagen, tisdagen var det en kortare longering och promenad, onsdagen så skrittades han bara ut 40 min i skogen och igår joggades han. Han kändes ganska stel igår, men jag kunde jobba igenom det och till slut kunde jag få honom riktigt fin, så det är roligt. Efter att jag red honom så klipptes han faktiskt!

Första gången någonsin för mig att klippa häst och det gick riktigt bra, som tur är så är jag ganska noggrann av mig så dubbelkollar och fixar tusen gånger innan jag känner mig klar, vilket oftast ligger på plussidan fastän alla andra runt mig tycker att jag är lite för noggrann ibland, haha. Men bättre det än tvärtom, tycker jag i alla fall. Det är viktigt att hålla ordning runtomkring hästarna. Det var även andra gången någonsin för Onyx att klippas och vilken duktig kille han var, stod som ett ljus och halvsov. Så fort jag tog bort klippmaskinen för att olja den så började han skrapa i marken med hoven och kolla på mig med en undrande blick, som om att han undrar "matte, varför slutade du klippa? ", gulle!! VI har ju köpt en sprillans klippmaskin som klipper väldigt tyst. Väldigt bra och effektiv tycker jag, och resultatet är detsamma. Dock började kontakten glappa till batteriet ( som man bär på magen ) ganska snabbt efter att jag börjat klippa, så vi får nog reklamera den tror jag. Mamma fick hålla i batteriet och trycka i sladden, men det funkar ju inte i längden. Man vill ju ha en maskin som funkar om den är helt ny och dessutom en dyrare modell, inget skit liksom! Så hoppas det blir fixat.
Skulle nog inte ha något problem med att hjälpa till att klippa hästar, det är ganska roligt. Men sen är jag ju helt ny med det, så vi får se hur det blir efter att man har klippt några hästar till, hehe.

Jag är så fruktansvärt snuvig att jag typ spyr av mitt eget slem som är i hela mina bihålor, så fick vara hemma från skolan idag...
Passade på att klicka hem lite kläder, nio plagg fick det bli! Har inte köpt kläder på jag vet inte hur länge, så nu var det dags. Förhoppningsvis kan man titta in i garderoben och se nya fräscha kläder till hösten, som är på ingång. Super kul och nästan allting var på rea, så det blev inte heller så fruktansvärt dyrt heller! Hoppas allting passar.

Nästa vecka, måndag, åker mamma och pappa iväg till Cypern 1 vecka. Jag ska bo hos storasyster och ha mys där, med skola och allting. Det blir nog bra!
Sist jag bodde där så var det 2 veckor och det gick ju jättebra, så det blir nog inte så jobbigt. Mys med bebis och allt ju. Har ett stort matteprov också, på mycket nya saker. Min hjärna håller på att sprängas av all info som jag tar in varje dag i skolan och känns väldigt jobbigt just nu, men samtidigt lite kul! Bästa på dagen är ändå att komma ut till stallet och Onyx, för att äntligen få andas ut och bara vara. I stallet kan jag verkligen vara mig själv, och det är så skönt!
Imorgon ska Onyx ut i skogen, få jobba ordentligt upp och ner för backar för att verkligen få bygga lite muskler på rumpan. Sedan ska jag skritta honom en längre sträcka ut bara så han får mysa runt och bli glad. Viktigt att få hästarna att må på topp, för det ger så mycket tillbaka sen när man ska ta dem ordentliga passen i ridhuset sedan, att hästen är på bra humör och känner att livet är bra. Det är en grundtanke i mitt tänk i hästarna och någonting jag tycker att alla borde tänka på.

Men hörni, dags att runda av. Jag bara skriver på som vanligt. Vi får se om jag fortsätter denna andan med att skriva inlägg varje dag, eller om det blir att jag bara skriver av mig då och då. Vi får helt enkelt se.

KRAMIS

Jag bara älskar denna bilden. Efter ärevarv och rosetter så gick vi upp till en allè och fotade lite. Onyx ställde sig som en riktig fotomodell inför kameran och jag bara ler. KÄRLEK!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej!

Onyx var superfin på söndagens lektion, där vi tränade igenom programdelar ur både Lb:1 och La:1. Han var även fin igår, där jag bara red igenom honom i alla gångarterna och fixade allting, extra hö och massa burkar. Skönt, då behöver jag inte fixa det på några dagar!
Men jag tänkte iallafall skriva vad denna vecka har att erbjuda.Tisdag:
Onyx ska nog få longeras ett lugnare pass, då får jag en lite lugnare dag och han får gå på utan sadel. Antingen med eller utan inspänningar, vi får se lite!

Onsdag:
Ridlektion. Fortsättning med träning på programdelar ur båda programmen och lite samling.

Torsdag:
Hjälp av Felicia med den ökade traven. Jag rider, sedan sitter nog Felicia upp. Endast för hjälp eftersom vi känner varandra!

Fredag:
Onyx måste ut i skogen, mycket galopp och friare tyglar.

Lördag:
Mjukgörande i ridhuset. Han ska badas, vi ska ev. byta Box och börja förbereda packning inför tävlingen.

Söndag:
Tävling två klasser, satsar på godkänt i både och eventuell placering men beror helt på vad humöret är för dagen.
Han brukar iallafall prestera på topp, bara jag som ska hänga med☺️

Hörni, nu ska jag alldeles strax in på lektion.
Kramis på er och ha en bra tisdag!

Från förra tävlingen, där vi red fram 17-18 minuter och åkte hem typ direkt efter klassen. Kändes som att vi inte gjorde någonting typ och hann knappt rida fram, men vi lyckades iallafall få godkänt i regional La:1 med den framridningen så jag är nöjd!

Likes

Comments

Hej på er!

Igår var verkligen Onyx jättefin!! Jag red min kompis och vi hade två väldigt snygga dressyrponnysar i ridhuset.

Jag börjar alltid med att gå med honom en liten stund innan jag sitter upp och skrittar honom på lång tygel. Jag brukar låta honom gå så ett bra tag innan jag tar upp honom och gör lite enkla saker. Brukar oftast värma upp med mycket skänkelvikningar- fast med extra mycket tvärning. Idag gjorde jag även skrittpiruetter, fast att de skulle vara lite större eftersom det bara var uppvärmning.
När jag gjort det ett tag kom jag igång med trav. Han fick gå lång och låg i traven när jag red lätt ett tag, i sitt eget tempo och bara rida på. Lite serpentiner och ställde honom mycket så att han skulle bli mjuk. När han fått jobba igenom i hela kroppen och blivit av med eventuella stelheter så började jag med övergångar.

Han kändes väldigt fin och positiv, vilket är våra bådas inställningar nu för tiden och blir så mycket enklare att jobba med honom och främst att jag behåller mitt humör och är glad genom hela ridpassen känns jättebra!!
Jag kom igång med galoppen där han fick gå i en lägre, öppnare form i ett friskare tempo. Fin även här. Jag började ta upp honom i lite samlingar för att träna lite enkla byten. Riktigt fin emellanåt, lite för framtung andra gånger men det är bara träna och bygga muskler så går det bort med tiden när han kommer mer på rumpan. Skritten måste även bli bättre, så det gäller att ha tålamod! Men vi är på god väg uppåt och jag kan inte vara annat än glad😁

Började sedan med lite förvänd galopp. Fortsatte ganska snabbt efter det med mer lite samlingar igen, för att göra ett sista jättefint enkelt byte, ta ner honom i skritt igen och berömma mycket med lång tygel. Travade sedan lätta öppnor och skänkelvikningar, men sedan så lät jag honom ganska snabbt efter det gå ner i en lägre form och sträcka ut överlinjen.
Vi avslutade vårt ridpass med att skritta ut ponnysarna runt ridhuset.

Båda två var jättefina och jag kan inte vara annat än nöjd! ☺️

Idag så ska vi rida lektion, hoppas han inte är för trött. Bästis har precis kommit så jag ska avsluta inlägget nu!

Kramis på er🎀

Haha alla ser lite frånvarande ut men ponnysarna är iallafall söta!! Ponnypatrullen

Likes

Comments

Hej på er!
Nu är jag äntligen tillbaka och ska försöka hålla bloggandet på topp!

Skolan startade ju igång för ett par veckor sedan, är långa dagar men jag gillar ändå schemat och klassen, allt känns väldigt naturligt.
Vi har haft x antal prov redan, fått resultatet på ett av dem och har presterat bra där! Förhoppningsvis så har jag presterat lika bra på de andra proven också.

Jag är dock förkyld, men på bättringshållet ordentligt! Förra veckan gick det dock neråt ordentligt, för att förra fredagen så blev det akuten eftersom att jag fick 40 graders feber från ingenstans...
Inte alls roligt, och Onyx fick vila 3 dagar med 20 min promenader som mamma tog ut honom på. Jag var hemma måndag & tisdag, men sedan har jag kämpat mig igenom veckan och blir nog frisk snart!

Onyx, finaste killen, har varit väldigt duktig på sista tiden! Han är mjuk, rörlig och gör allt med en så sjuk positiv inställning, verkligen jätterolig att jobba med!
På lektionerna gör vi mycket samlingar, nästan piaff-samlingar för att han ska komma ihop med kroppen och korta sig ordentligt. Från dessa samlingar så ökar vi honom i traven så att han får med sig rumpan och skjuter på med den samtidigt som han lyfter på frambenen.
Jag tycker det hjälper mycket, vi får riktigt fina ökningar tillslut men han behöver mycket muskler på rätt ställen på hans rumpa, men allting kommer med tiden, det gäller bara att ha tålamod!

Nästa söndag så blir det tävling, Lb:1 och La:1 på Gripens Ryttarförening som är i närheten. Jag hoppas att det går bra men på något sätt så känns det så långt bort, haha.
Nästa torsdag så ska vi iväg till Brännströms och så ska Felicia hjälpa oss lite. Ser fram emot det mycket, kommer verkligen ge mycket tror jag, speciellt eftersom det är innan tävlingen. Hon kommer nog kunna trycka på rätt knappar på honom och hjälpa mig att inverka på honom på djupet! Snällt att hon vill hjälpa till :)

Vi flyttade ju för två veckor sedan, och trivs väldigt bra på nya stället. Alltid folk att prata med, mysig fastän det är stort och väldigt fint och ljust stall. Bara en dörr så kliver man in i ridhuset, lyx till tusen! Mycket plats för förvaring i en stor och luftig sadelkammare. Bra folk och trivs helt enkelt väldigt bra, Onyx också!

Igår red jag och en kompis ut med ponnysarna. Hon är en av döttrarna till ägarna av stallet. Kanske var ute 1h, eller lite mer tror jag.
Hästarna var helt galna, sjukt alltså! Båda hade bara promenerats dagen innan så de var mer än pigga. VI tänkte att det första vi skulle göra var att ta en galopp uppför en hyfsat brant och lång backe, för att de inte skulle tagga på och ta i lite eftersom att det såklart är jobbigt.
VI fattade galopp och i hälften av backen känner jag att Onyx tar ett rejält skutt framåt och bara ökar, så det slutade med att de stack. Jag och kompisen kollade bara på varandra och skrattade, vi var inte alls beredda på att dem skulle gå in i det tempot så snabbt och med sådan kraft. Som tur var fick vi ner de i behaglig takt igen ganska snabbt, för att skritta igen. Alla andra galopper var också helt galna, alltså vi har verkligen galna ponnyer...
Men älskar dessa galna två ponnyer ändå, och deras busiga strider. För dem kämpar verkligen för att komma före varandra, och när vi ger dem tyglarna och ställer oss upp så tävlar dem. Vi sa att dom enkelt skulle kunna bli galopp ponnyer ;)

Nu ska jag äta lunch och sedan bege mig till stallet. Onyx ska gå ett lösgörande pass antingen med eller utan bommar. Ska rida med samma kompis idag igen!

Kramis
Likes

Comments

Hej på er!

Första helgen efter skolveckan och är minst sagt trött... Hur ska det bli sedan när vi går en hel skolvecka med en massa lektioner?
Kommer nog vara trött men ska kämpa på som vanligt!! Mitt mål är iallafall att ha så lite frånvaro som möjligt och verkligen kämpa mig igenom denna termin💪🏻 På tisdagar har jag dock 7 lektioner och den tanken är inte rolig...
Kommer vara helt slutkörd!

Idag var Onyx riktigt fin! Skötte sig bra och vi satte det vi tycker är svårt, kul! Försökte få honom mjuk och rörlig samtidigt som jag tränade igenom småsaker. Viktigt det där med lösgörande övningar innan tävling så dom verkligen är mjuka.

Igår red vi ut en lång och härlig ridtur med en av tjejerna från andra stallet som är ett år äldre än mig och går i samma skola.
Nästan en och en halv timmes tur med mycket och långa galopper. Hästarna gick väldigt bra tillsammans och blev bästisar. Vi red sida vid sida hela ridturen och är glad att Onyx funkar så bra ihop med andra hästar. Var välbehövligt att komma ut i skogen på långtur!

Nu måste jag verkligen sova och tagga om till imorgon. Tävlingsdags och är lite nervös...

Kramis! 🎀

Puss😘

Likes

Comments

På söndag är det tävling och vi ska visa framfötterna. Onyx känns fin och allting sitter, nu är det bara att tagga på och rida honom in i det sista.
Därför tänkte jag skriva vad jag ska göra nu dom sista dagarna innan han ska tävlas.

Idag ( torsdag ):

Onyx och jag ska träna för tränare. Tror vi fokuserar på programmen och att verkligen få till det lilla extra i dom och köra igenom det svåra ordentligt.
Lite ökningar med hjälp av spöet kan jag tänka mig och sedan träna på att få till dom utan spöt också!

Fredag:

Onyx ska få en välförtjänt uteritt, så måste försöka hitta någon som jag kan rida ut med. Upp och ner för backar och verkligen få honom att sätta sig med bakdelen men samtidigt bli lite mjuk.
Galopp så han får ut allting och bara ha det trevligt i skogen helt enkelt!

Lördag:

Som vanligt innan tävling rider jag ett mjukgörande pass för att verkligen få honom att bli mjuk inför tävling. Öppnor, skänkelvikningar samt böja och ställa honom hade jag tänkt mig. Lite rörelser ur programmet för att känna att det sitter.
Sedan så ska han badas och efter det en promenad för hand.

Det är vad jag ska göra nu dom sista dagarna innan tävling!

Kramis

Pedro: Alltid checka utrustning innan han börjar träna någon!!

Likes

Comments

Hej på er!

Igår var jag så sjukt trött så hade ingen ork alls till att blogga...
Vi var ute hela dagen och hade "Roggedagen" där man blir indelad i grupper, 2-3 från alla klasser i hela skolan alltså 4-9...
Stora grupper men var faktiskt roligt och man börjar känna sig ganska "stor" nu när man är med dom mindre!!

Idag har vi vanlig skoldag enligt schema och första lektionen blev inställd, därför så bloggar jag nu!
Slutar vid 14.20, så ganska chill dag med endast tre lektioner så det ska bli skönt.

Igår så promenerades Onyx i skogen och idag så är det ridlektion.
Vi taggar tävling på söndag och kompis ska hänga med mig hem idag.
Kul, kul, kul!!
Är väldigt taggad just nu men måste vara lite social också så jag loggar ut mig härifrån.

KRAMIS

Likes

Comments

Hej på er!

Nu sitter jag här i sadelkammaren och väntar på att Onyx ska få äta upp det mesta av sitt hö.
Jag har tagit in allihopa, gett dom hö och kraft samt tagit ut alla grejerna.
Nu ska han bara få äta lite till så ska jag ta ut honom sedan och fixa honom.

Idag ska Onyx ridas ett jogg/lösgörande pass, bara lite lätt och enkelt.
Han har gått ganska hårt dom senaste dagarna och kan vara snällt att låta honom pusta lite emellan hårdjobbet. Sen har jag haft sjuk huvudvärk/migrän hela dagen och det är verkligen inte skönt!
Därför känns det bra att sitta upp på hans rygg en stund, men ändå inte föööör länge.

Min första skoldag var faktiskt bra! Träffa alla igen är alltid kul. Vi har bra mentorer och även bra klass, kul! Halvklass gruppen är även bra!!!
Allt detta är så viktigt för att man ska trivas och kunna prestera på topp.

Halva dagen har vi bara minglat runt på skolgården innan vi åt lunch och fixade lite med Ipads/gick igenom småsaker som kommer framöver.
Den sista halvtimmen spelade vi kubb i halvklass, killarna mot tjejerna.
Gissa vem som vann???
Tjejerna ofc!!!
GIRLPOWER👊🏻👊🏻👊🏻
Dom fick sjunga för oss sedan, haha!

Ska sätta igång nu hörni, men vi hörs!

Byee

Gott med hö😍

Likes

Comments

Hej på er och Go`morron!

Vaknade imorse med halsont, men tog en tablett och det har faktiskt gått över någorlunda nu. Gör bara ont när jag sväljer.
Skönt, vill inte börja skolveckan med sjukdagar, man blir ju väldigt orolig så fort det är smågrejer som dessa.

Igår var Onyx riktigt fin!
Det var lektion under gårdagen och vi skrittade iväg till Brännströms för att träna program. Är så snällt av dom att vi får låna ridhuset ibland för att träna program, det är ju perfekt storlek så får man verkligen ett hum av vart övergångarna ska vara, hur mycket man kan brassa på i både mellangaloppen och mellantraven innan man ska ta upp honom och hur mycket tvärning man ska ha i skänkelvikningar, som exempel.

När vi kom in i ridhuset så skrittade jag runt en stund och gjorde åttan för att sedan börja med att jogga fram honom.
Han var lite stel, men efter ett tag i större trav där han var lång och låg och verkligen fick sträcka ut överlinjen så blev han jättefin och stelheten släppte.
Ganska snabbt efter det satte jag igång med att galoppera fram honom och även här lägga honom i en lägre, öppnare form och han blev så fin tillslut!
Galopperade på i ett friskt tempo och han behöll fortfarande sin fina form, det var riktigt kul. Efter att han verkligen fått stretcha ut hela överlinjen, ryggen, ordentligt så släppte ju verkligen all stelhet så det är ett litet tips om ni någon gång ser eller märker att er häst är lite stel.
Vi la upp denna uppvärmningen på lite samma sätt som vi kommer göra med framridningen på söndagens tävling.
Efter galoppen skrittade vi en stund innan vi bara gjorde lite mellangalopp på diagonalerna.
Efter det så var det dags att köra igång med första programmet, LB:1.

Han var lite stel i alla volter och här måste man verkligen försöka få honom mjuk i sidorna. Annars kändes han riktigt fin och är klassen som jag vill försöka plocka placering i!
Kanske inte är vårt bästa program och han kan bli lite springig emellanåt, men annars är han ju fin.
Han har ju väldigt mycket energi och det kanske lägger sig på den negativa sidan i dessa väldigt enkla programmen, man gör ju inte så mycket och är väldigt mycket transportsträckor.
Men han var ändå riktigt fin och presterade på topp.

Efter att jag ridit igenom LB:1 så tog jag upp spöet och vi skulle träna igenom några travökningar. Han var som vanligt lite småstressad, men blev lugn efter ett tag och gjorde riktigt fina ökningar.
Dock har han lätt och gå över till galoppen så man måste hålla kvar honom lite samtidigt som man ber honom att ta i med bakdelen.
När vi tränat igenom några ökningar så släppte jag spöet och vi ville försöka uppnå samma sak utan det.

Så blev det...
Började först med att dra bak benen en aning men det tog han direkt som en galoppskänkel.
Då provade jag istället att dra fram benen litegrann och putta på honom med sporrarna, liksom be honom att lyfta upp sin framdel en aning.
Detta funkade väldigt bra och han gjorde riktigt fina ökningar där han verkligen fick med sig både fram och bakdel, kom upp med ryggen och sprang inte bara på. Riktigt roligt och absolut något jag ska använda mig av programmen!!

Efter det så kom jag igång med LA:1 och han var verkligen fin. Bara volterna som blir lite stora ibland men annars, wow vilken fin ponny jag har!

Nu bara längtar vi efter tävlingen på söndag och kommer fajtas. Runt 20 stycken i båda klasserna, men vad gör det? Vi är ju lika bra ändå, haha.
( Försöker fylla mig själv med självförtroende😂 )

Nu ska jag vänta på bästis som kommer och försöka att glömma att skolan börjar imorgon.

Kram på er!


Likes

Comments

Hej!

Som vanligt blir det ett sent inlägg...
Vi har kollat på film nu under kvällen och haft det väldigt mysigt i lilla familjen!
Var i stallet 14-16.30 idag tror jag, så ett mellanting från när jag brukar vara där i vanliga fall.

Onyx kändes fin idag. Väldigt mjuk och böjlig, red igenom honom ordentligt i traven med spöet i hand. Han var lätt i handen, stor luftig trav och gjorde både öppnorna och skänkelvikningarna väldigt bra!
I galoppen tränade jag vidare med dom enkla bytena och förvända galoppen. Han var även här väldigt fin och jag kunde få honom rak mycket lättare än i vanliga fall, han var inte heller så framtung som han kan bli. Dock så blev det lite stressigt i skritten i bytet mellan dom två galopperna så vi gick skritta på länge och vara noga med att han verkligen skulle ha en lugn skritt innan jag gick över till galopp igen.
Riktigt nöjd över passet på en fin ponny!

Imorgon är det ridlektion och jag ska iväg på ett dop. Ska bli roligt men vet inte vad jag ska ha på mig...
Men hittat nog någonting fint i garderoben! Satsar på en klänning iallafall.
Tror även vi ska börja måla här hemma. Sedan är det bara måndagen kvar och sedan var sommarlovet slut. Usch för den tanken.
Men ska tänka framåt, 6 år kvar tills allt är över och 3 år kvar tills grundskolan är klar!

Kramis

Fin bild, behövde bara lägga ut den en gång till! Flera bilder jag inte kan få nog av...❤️

Likes

Comments