Header

Hej på er!

Imorgon vankas det tävling och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös... Men det är iallafall inte så farligt men vi får helt enkelt se hur det går.

Igår red jag ridlektion och sista riktiga genomköraren inför imorgon, men det var varmt, Onyx var så fruktansvärt stark och han hade ont i magen. Jag kan säga att då blev jag nervös.
Han blir så himla svår när han är stark och vill bara nått annat, tjurar ihop sig och blir allmänt väldigt svår att kunna rida fram fint. Förhoppningsvis har magonten släppt till imorgon, då har han fått beta gräs 2 dagar till efter igår. För dom blir lite lösa i magen nu när dom går och betar gräs.

Förresten, flytten! Den gick riktigt bra och hästarna trivs som bara den. Mycket större hagar som då har gräs och väldigt lugnt och mysigt. Stora boxar där dom kan titta ut och känns som allting går lite snabbare då man har grejerna på samma ställe! Han flyttade i söndags och det kan ju ha bringat lite oros moment, därefter han kanske blivit lite jobbigare att rida appropå nytt ställe. Förhoppningsvis släpper det och han blir lika fin som förra tävlingen, annars får man bita i det sura äpplet och le till domarna :)

Idag ska jag rida igenom honom i alla gångarter och se så att allt sitter. Mycket mjukgörande, skänkelvikningar, öppnor och ställning samt böjning. Sedan ska jag rida igenom programmet och se så att allting sitter där det ska vara. Funderar, om det inte är för mycket bromsar och för varmt, på att rida honom på stora utebanan som finns där. Han har aldrig blivit riden på den utebanan men känner att det är bra miljöträning då träningen går på utebana på helt nytt ställe. Efter ridningen så ska vi schamponera, börja fundera på packning och se så att allt är som det ska. Helt enkelt lite längre dag i stallet!
Som tur är hänger även en kompis med idag och hjälper till, men även på tävling. Kan säga att allting går så mycket enklare med flera stycken, så tack så mycket för att du vill hänga med! You know who you are!

Snart kommer min syster, och en stund efter det kommer även min kompis. MYS. Sedan när mamma slutat jobbet så drar vi till stallet!

Vi får se hur det går 😝 Kramis

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej på er och Godmorgon!

Idag så är det torsdag, en lite tråkigare dag i skolan med ett prov i hemkunskap men det ska nog gå bra! Idag så åker mamma och jag iväg till stallet senare, efter 18 någon gång. Onyx ska få komma ut i skogen och sträcka på benen ordentligt, stärka muskler och leder i benen genom galopp på hårdare underlag. Vi får se om han är pigg eller lite lugnare, det är verkligen alltid olika varenda gång man går ut i skogen men han brukar ju vara ganska pigg och glad iallafall.

Igår gick ridlektionen väldigt bra faktiskt, bara jag som hade lite magont men fick skärpa mig och rida lektion en stund ändå!
Jag hoppade upp ganska snabbt då min häl är inflammerad och blir inte bättre i mina ridstövlar, så det var snabbt upp och börja skritta fram honom.
Jag skrittade några minuter innan vi tog upp honom mjukt och började med halter och ryggningar. Men vi gjorde lite annat också idag, halt på A och C, sedan in på diagonalen efter det och vid X så skulle jag flytta ut honom så han fick korsa alla ben ordentligt.
Vi gjorde det ett tag innan vi kom fram i trav, red lätt
och gjorde samma övning fast i trav. Han var riktigt fin och korsade väldigt bra.

Sedan kom vi fram i galopp och fortsatte med övergångarna där. Han var ju inte helt bra men en förbättring iallafall då han inte tappade balansen och jag var noggrann med ta och ge.

Vi avslutade med samlingar i traven och när vi fått till tekniken där så samlade vi i hörnen, gick in på diagonalen och därefter så ökade vi. Jag petade på han lite extra och då så var det väldigt bra tryck på honom. Men man fick vara noggrann med att inte släppa honom i tygeln och bara sitta emot samtidigt, så kraften kommer ifrån bakdelen och inte bara blir springig.

Han var väldigt fin faktiskt!

Nu är det dags för frukost då jag börjar 09.00, men vi ses säkert senare!

Kramis

❤️

Likes

Comments

När jag började tänka efter så styrs egentligen ridsporten av hur många nollor man har på kontot.

Det kostar alltid i ridsporten, allting kostar. Med egen häst blir månadskostnaderna skyhöga om man räknar med allting + den extra utrustningen och småsaker man behöver köpa varje månad så vill man knappt kolla hur mycket pengar som försvinner från kontot.
Min mamma och pappa är inte miljonärer, nej. Dom är bara världens bästa som vågar satsa på mig och vi kämpar tillsammans för att göra det möjligt!

Det är värre med dom som inte har så mycket pengar, inte har föräldrar som vågar satsa. Dom tjejerna eller killarna med otrolig talang får aldrig visa att dom kan, eftersom dom är tvungna att rida på ridskolan eller hjälpa till i stallen för att få rida kanske två gånger i månaden så får dom aldrig någonsin chansen att visa vad dom går för. Jag säger inte att det är dåligt att rida på ridskola hela livet, bara att man kanske inte får chansen att visa upp sig på samma sätt. Förstår ni hur jag tänker och menar?

De med super mycket pengar, som kan förlora en nolla på sitt konto utan att det betyder så mycket har det ju såklart mycket mer enkelt.
Men man ska tänka att dom kanske inte har gett sig in i den '' riktiga '' hästvärlden eftersom dom oftast får hjälp med allt möjligt, som att ta hand om hästen inför ridpass.
Sedan behöver vissa den hjälpen för att hinna med att rida massor med hästar och skolan, men jag ska säga att dom som har flera hästar men inte lika mycket pengar får kämpa mycket hårdare med allting och jag tycker det är fel, att ridsporten styrs av pengar och att det ska vara en sån himla dyr sport...

Sen är märkesgrejer en sån stor hets just nu. Man behöver inte ha märkesgrejer för att rida fint, det räcker med ett schabrak så att hästen inte får skav men vilket märke schabraket kommer ifrån spelar ingen roll. Iallafall inte om hästen får bestämma, dom förstår inte vilket märke schabraket är ifrån bara att det är där.
Sen är ju vissa märkesschabrak finare än andra, fine. Om man tycker det så är det väl så, men man behöver inte köpa det bara för att!

Lite åsikter från min sida, tänker spinna vidare på detta någon annan dag, men inte idag känner jag.

Kramis
Första bilden är ifrån första gången han blev utsläpp någonsin och andra är en gammal bild då Onyx reds efter min magsjuka ( därför alla prickar i ansiktet 😂

Likes

Comments

Godmorgon!

Idag är det onsdag, imorgon är det torsdag och snart är det nära helgen!

Vad ska ni göra i helgen? Jag ska hänga i stallet, flytta Onyx till nya stallet med alla hans grejer och fira min pappa som fyller år såklart! En gott och blandat helg kan man säga.

Igår var Onyx väldigt fin igen, otroligt mjuk! Han tyckte bara allting var lite läskigt och spärrade upp ögon och näsborrar några gånger, annars så gick det bra.
Tränade bara en massa övergångar för att få upp bakbensaktiviteten, bara att jag inte till exempel travade på lika lång sträcka innan jag saktade av till skritt.
Traven efter galoppen blev lite springig i början men utefter att han lugnat sig och att jag hittade rätt teknik ( ta och ge så att han inte tappar balansen och jag behövde stanna upp rörelsen och tänka trav med kroppen ) så blev han väldigt, väldigt fin! 😍

Idag går jag som vanligt i skolan tills 15.25, då slutar jag och ska byta om och käka mellis innan min mentor hämtar upp mig för lite ridlektion!
Förhoppningsvis är han liks mjuk och rörlig idag som igår, då blir det ett bra pass!

"Min lilla toppenponny❤️"

Hörs, kika in här klockan 11 för ett viktigt inlägg!

❤️

Likes

Comments

Idag tänkte jag skriva om tävling och hur jag tänker angående det ämnet. Men jag tänkte hålla mig till ämnet och inte babbla bort mig som jag gör ibland. För när är man redo att ta sig an nästa klass och hur vet man det?

Jag tävlade den 23 april, en lokal Lb:1. Vi hade tränat på flitigt och visste att det som inte satt inte satt och att vi skulle få minus på det, men plus på den fria skritten till exempel om allting gick som tänkt och vi inte blev störda av någonting.
Hela tävlingsplatsen var bra strukturerad och det gick bra att lasta ur och fixa Onyx. Han skötte sig helt galant under hela tiden som vi var på platsen och betedde sig lite som om han ägde stället, på ett bra sätt!
Väldigt roligt att sitta på en ponny som vi nu har sätt ÄLSKAR att tävla, att jag även tyckte det var roligt gjorde det ju bara bättre!
Han kändes väldigt fin hela framridningen och även i collecting-ring så lyssnade han på mig och vad jag ville. Hela ritten slutade på 62% och jag kan inte vara annat än nöjd!
En härlig start och känsla gjorde hela upplevelsen bättre och mitt självförtroende fick en boost!

Men efter det här så behöver vi inte gå vidare '' bara för att det gick bra på första starten '', utom vi med tränare har bestämt att det ska bli ett par rosettet och procent uppåt 70 innan vi bestämmer oss för att ta det stora klivet till La. För allting kan vi ju egentligen i båda programmen, bara att vi vill att domaren ska tycka om oss jätte mycket innan vi tar klivet upp till nästa steg!
Detta är hur vi resonerar. Vi vill att det ska vara naturligt att tävla i början och att det inte ska vara så mycket press då, utom dom fem minuterna på banan är bara en symbol för vad vi har lärt oss om varandra runt hela tävlingsplatsen.

Så vi får se helt enkelt.
Jag tävlar den 21 maj och 11 juni eller något sånt här, båda klasserna LB:1. Utefter hur det går där och hur han bygger muskler så får vi se om vi kommer gå upp en klass.

Hoppas ni tyckte att detta lilla inlägget gav er en liten bild av vårt tankesätt, kort jag vet men bättre kort och intensivt än långt och babbligt ;)


En bild på fina Onyx och mig från tävlingen❤️

Jag och mamma precis efter att vi lastat av och sadlat! 💕

Jag och fina Onyx på framridningen😄

Likes

Comments

Hejsan på er och godmorgon!
Hur mår ni? Jag gick upp vid 06.30 och har precis duschat och fixat mig i ordning färdigt, nu så ska vi alldeles käka en god omelett till frukost!
Min skoldag slutar 15.25, sedan bär det förhoppningsvis av till stallet om vi inte åker senare.

Alltså igår...
Onyx var så himla fin! Han var ju otroligt fin i söndags också och det är ju så roligt när det går bra.
Jag bliv skjutsad till stallet av farmor, tack farmor!
Så kom jag lite tidigare ;)

När jag kom till stallet så började jag med att fixa hö, ta ner det + halm och gröten.
Sedan hängde jag upp det där det skulle vara och därefter mockade jag och fixade vatten och när allting var klart så började jag göra i ordning Onyx och rida.

Han var bara så fin!
Jag började med skritt, sedan varannan halt och varannan halt med ryggning. Han kändes mjuk så jag spann vidare på det när jag travade och värmde upp också. Efter ungefär 15-20min så värmde jag upp i galoppen, där så gjorde jag även massa övergångar och han lyssnade ganska bra. Lite stark emellanåt men lyssnade bra och var noggrann med att där jag ville ha trav skulle det vara trav och med lite fokuserat och intensivt arbete med det här släppte han äntligen lite på spänningarna och fick väldigt fina och balanserade övergångar!
Efter detta så fortsatte jag en liten stund med galoppen, främst över diagonalen och när jag kom till X så var det avsaktning till trav. Han blir ganska framtung på diagonalerna så det var verkligen att sitta, sitta och sitta, sedan när vi saktat av till trav fånga upp honom och efter det släppa på tygeln så han fick hitta sin balans igen. Gjorde detta några diagonaler tills vi kände oss nöjda.

Tog en liten skrittpaus innan jag skulle börja avsluta lite med öppnor och skänkelvikningar. Innan jag kom igång med det så gjorde jag några ryggningar för att han skulle få över vikten på bakbenen och det gick riktigt bra!
Traven med öppnorna och skänkelvikningarna var ju riktigt fina. Han lyssnade väldigt bra och körde i lite lugnare tempo så han hann sätta alla benen i kors och inte bara sprang ifrån arbetet, då han tycker det är riktigt jobbigt. Vi båda var koncentrerade och här blev han verkligen fin!
Film finns på min Instagram: https://www.instagram.com/p/BT1xSJtFpYJ/?taken-by=stoltryttare

Glöm inte att följa oss där då jag lägger ut lite bilder och videos emellanåt! :)

Nu så är det dags att tagga upp för skolan, bara borsta tänderna och iväg!
Ett inlägg kommer dyka upp här lite senare så glöm inte att kika in.

Vi hörs!


Likes

Comments

Hej!

Hade tänkt släppa ett litet schema för hur min vecka kommer se ut gällande ridpassen, vad vi ska göra helt enkelt. Får se om jag kommer följa det till punkt och pricka ;)

Måndag: Jobba på mycket ryggningar och övergångar. Mjuk och lugn i övergångarna, öppnor och skänkelvikningar för att få honom att släppa på spänningarna. Friare galopp.

Tisdag: Mycket övergångar varvat med samlingar i galopp. Inte lika fri galopp men ända inte helt samlad. Träning på lugna övergångar genom min kropp, ska inte gå så mycket genom tygeln. Mjukgörande inför lektionen på onsdagen.

Onsdag: Ridlektion.

Torsdag: Förhoppningsvis en mysig uteritt! Mycket galopp med övergångar på hårdare underlag för att stärka muskler och leder.

Fredag: Lite mer jogg i alla gångarter. Ändå ryggningar och mycket halter samt öppnor för att mjukgöra.

Lördag: Utöka ryggningar och halter, i större utbud helt enkelt! Övergångar som ska vara lugna fast ändå balanserade. Satsa på starkare övergångar än måndagens!

Söndag: Ridlektion.

Bilder! Den ena från en träning och den andra från tävlingen 💗

Likes

Comments

Hejsan!

Hur är det med er? Med mig är det alldeles utmärkt. Lite mosig i huvudet bara men inget större än det, mosig i huvudet är man ju mest hela tiden ;)

Sen vi sågs senast så har jag och Onyx gjort vår tävlingsdebut, vi har tränat vidare och livet har helt enkelt rullat på som det ska.
Detta året har jag haft sammanlagt fyra magsjukor och därför har jag lagt bloggen lite åt sidan för ett tag. Sedan har jag Onyx varje dag vilket kan bli lite tufft, vissa kvällar kommer vi hem 20.30-21 och då hoppas jag ni har förståelse för att jag inte riktigt har orken för bloggen då med lång skoldag + ridning.

Det går framåt ordentligt nu för mig och Onyx vilket är jätte roligt! Vissa pass är han hur fin som helst vilket har blivit mer bra pass än dom sämre passen, men jag försöker se det positiva i alla pass för alltid lär mig sig något fastän det kanske inte gått så bra.
Just nu håller vi på att bygga ordentligt med muskler då han är lite tunn på den fronten och inte har så mycket fett eller muskler på vissa delar runt rumpan och manken, men just nu så fokuserar vi mycket på rumpan för det är där det behövs massa muskler just nu.
Sen vi sågs sist har vi blivit tvungna att flytta från det stallet vi står i nu och ska nästa vecka flytta till ett stall väldigt nära det vi står nu. Vi har fixat i ordning det stallet lite och det är tre stycken som kommer stå där nu, förmodlingen kommer hon som hyr hela stallet ta in lite hästar som hon ska utbilda och en kompis kanske ska stalla upp sin häst och så, känns faktiskt riktigt bra det här!
En gammal lada som är ett supermysigt litet stall. Rymliga boxar där dom kan titta ut genom boxdörren, mycket plats i stallgången och stor sadelkammare!
Kommer ha tillgång till två uteridbanor, den ena lite mindre och den andra lite större + ett nybyggt stort ridhus. Jag känner mig riktigt sugen på att flytta och vill bara dit nu! Bra människor som vi känner väldigt bra och blir som ett litet ''kollektiv'' men ändå mycket hjälp. Super soft!

Nu ligger det hårt jobb på agendan i skolan då vi kör på slutspörten innan vi går på sommarlov ( !!! ) och jag längtar verkligen. Kommer rida så mycket det bara går, förhoppningsvis någon mer häst i veckan än bara en men vi får se hur allting ser ut. Jag går iallafall på sommarlov den nionde juni, snart alltså.

Som jag nämnde tidigare så håller vi på att bygga upp en massa muskler på Onyx rumpa främst och det gör vi i form av att vi samlar honom väldigt mycket i traven så det blir en lika energisk trav som i den vanliga traven fast med lite lägre tempo. Idag var han så fruktansvärt duktig och lyfta högt och energiskt med bakbenen för att sedan gå in i några fina ökningar. Han tycker det är väldigt jobbig men blir även väldigt fint av det arbetet. Lätt och mjuk i mun och hand, inte framtung och positiv. Rolig att rida helt enkelt!
Det jag även gör ( vi samlar bara under träningarna ) hemma själv är att jag ryggar varje pass, mycket övergångar och noggrann med halter. Detta gör att han flyttar över vikten han har på framtassarna till baktassarna och det arbetet gör honom väldigt fin!
Detta jobbade vi på idag och då plockade vi verkligen fram hans steg, underbar att rida!
Var även på en hästloppis och hittade lite fina träningströjor!
Nu ska jag tagga inför ett matteprov som sker imorgon, tagga, tagga, tagga!

Vi hörs! :)
Likes

Comments

Hej på er!

Jag hade tänkt berätta lite om Onyx foderstat, varför vi valt att lägga upp den som i gjort, lite fakta om maten tagen direkt från matens hemsida och hur mycket han får av allting!

Det jag först och främst tänkte berätta är att jag använder mig av både grovfoder och kraftfoder i Onyx dagliga mått av mat. Varför vi har valt att inte bara ha grovfoder?
Detta är för att balansera upp grovfodret med kraftfodret, så att han får alla de viktiga ämnena han behöver varje dag! Men även för att han ska kunna prestera bättre och orka för den träningen som vi håller på med just nu.

Grovfodret består av hö. Inget ensilage eller hösilage, bara vanligt torrt hö. Vissa kanske kan fråga sig varför man inte använder sig av ensilage/hösilage, detta är för att det blir lite för surt för magen på hästarna och passar bäst till deras behov. Onyx blir dålig i magen av hösilage/ensilage.
Sedan vi flyttade på honom har hans mage varit mycket bättre. Jag tror att det är för att han upplever mindre stress med samma personer som går ut/in med honom från hagen och en mer rogivande miljö. Sen så beror det nog också för att det är bättre hö som inte påverkar hans mage på ett negativt sätt!
Han äter runt 6kg hö om dagen, kompletterat med runt 1,5kg halm. Han är lite rund om magen och klarar sig väldigt bra på den givan!

Kraftfoder då. Han får müsli varenda dag, tre gånger om dagen. Sedan får han även mash och foderjäst + tillskott utav B-Vitaminer på flaska. Mashen äter han varje dag, efter ridning när det fått stå i ljummet-varmt vatten och blivit väldigt grötig i minst 15min. Om jag inte ridit får han ändå mash efter promenaden, longeringen osv för att hans mage ska hållas igång så bra som möjligt.
För visst, Onyx har haft lite problem med diarrér och foderjäst + hans mash hjälper honom varje dag att få en välbalanserad mage!

Jag använder mig av St.Hippolyts foder vilken har funkat jättebra hittills och han går jättebra på detta! Hans müsli heter HestaMix Light och här kommer en liten beskrivning om fodret:
"Hesta Mix Light Energy används till lättfödda hästar, där såväl energi som socker och stärkelse hålls på en mycket låg nivå. Specifika örter, fettsyror och spårämnen stärker hästens ämnesomsättning, förbrännning och försvar. HestaMix Light Energy är mycket koncentrerad och tillför alla vitaminer och mineraler av högsta kvalitet. Spannmålsgroddar levererar ett brett spektrum av viktiga aminosyror till hästens muskulatur utan extra energi från socker och stärkelse."

Vi övergick till Light när vi märkte att han började lägga på sig och det har funkat mycket bättre! Tycker ni borde prova om ni har chansen. Lite dyrare foder med det är det värt i slutändan!

Mashen han har heter IrishMash och har är en kort information om fodret:
"Vägen till hjärtat går genom magen
Det vet alla som har serverat en doftande portion
mash till sin häst. Hästen svarar med en tillfredställande frustning och visar tydlig vällust medan den äter. Men mash är inte bara välsmakande, den stimulerar också både ämnesomsättningen och matsmältningen och hjälper snabbt hästen på benen efter sjukdom."
Denna har även funkat jättebra kompat med foderjäst och hjälpt Onyx jättemycket under hans diarré. Tummen upp på allt foder från St.Hippolyt som jag testat hittills!

Mer om just St.Hippolyt kan ni läsa på deras hemsida:
http://hippolyt.dk/SE.aspx

Snart så ska vi även ta ut en som kommer checka vår foderstat och ställa en helt korrekt bild av hur mycket och vilket foder han ska komplettera höet med, denna foderrådgivaren kommer då från St.Hippolyt! Jättebra att de erbjuder rådgivning och så hästen för exakt rätt foderstat!

Hoppas ni lärt er lite mer, glöm inte att kika på St.Hippolyts sida om ni letar nytt foder eller bara läs lite om det vetja!

// Hörs

Likes

Comments

Hej på er!

Gårdagens ridlektion var riktigt lärorik och bra, men lite energi fattades. Onyx är lite nere och inte i toppform just nu, men fullt acceptabelt bara att man måste vänta ut honom. Han upplever sin första vår någonsin ( ! ) och är inte van vid pollen heller vilket säkert gör att han har någon sorts reaktion på detta.
Sen vet han inte riktigt om han ska fälla vinterpäls nu eftersom det skiftar så himla mycket, vissa dagar är det jättevarmt samtidigt som det är kallt på nätterna och idag så har det varit snö...
Fortsätter han att må "dåligt"/vara nere så får vi klippa honom, helt enkelt. Men det är det sista vi vill göra just nu så han lär sig årstiderna. Vi får se helt enkelt!

Men nu tycker jag vi går över till passet igen. Jag gick en liten stund med honom från marken men hoppade relativt snabbt upp. Skrittade på långa tyglar en stund för att känna hans skritt och den riktigt kändes bra!
Sedan fick vi order att börja köra lite övergångar skritt-trav, trav-skritt. Det svåraste i denna "övningen" är faktiskt att få honom att vara lugn och sansad genom hela skritten, för att sedan börja trava. Han taggar gärna till och vill framåt, framåt men det går om man är lugn själv.

Sedan började vi med lite nedsittning i trav, mycket volter. Även skänkelvikningar med lugn och behaglig trav, ibland stressar han gärna iväg sig på slutet och blir därifrån väldigt hög i formen och springig. Det gick bara bättre och bättre, han var riktigt fin dom sista skänkelvikningar och släppte rejält och kunde bära upp sig ordentligt!
När vi kände att vi hade klarat av det så började vi med galopp-jobb. Inte så mycket jobb då vi sakta men säkert bygger upp hans kondition, styrka och muskler igen men några varv fick han galoppera av sig lite. Mycket volter där han skulle behålla galoppen och inte flyta ut. Avsaktningarna däremot var inte alls bra, blev bara springigt alltihop och blä! Fick sitta ordentligt och prata lugnande med honom, styrka behövs byggas upp igen så allting kommer från bakdelen och därifrån går framåt och uppåt.

Efter det jobbade vi lite med skolorna som vi fått börja om lite med, främst slutorna då jag blivit väldigt spänd i hela kroppen och Onyx har tyckt det blivit obehagligt.

Det vi jobbar med mest nu är att jag inte ska bry mig om huvudet, som jag gjort alldeles för mycket och därmed blivit stum!
Han får gå i hög form och jag behåller mjuk och stadig hand, sedan i slutet på veckan/början på nästa vecka ska vi börja plocka ner honom igen mjukt och försiktigt! Lite som en omstart.

Hoppas ni tyckte det var en intressant läsning, syns en annan dag' 😊

Likes

Comments