Header
View tracker

Hejsan på er!

I dagens inlägg tänkte jag faktiskt passa på att skriva lite om mina tankar, planer, upplägg med träning och såklart tävling!
Jag tänkte bara skriva ut att jag har nu mått ganska sådär i över 3 v. vilket har gjort att jag inte har varit på så bra humör, alldeles för trött och bara hängig. Mina föräldrar kommer hem imorgon från Thailand och jag har saknat dom massor!
Men det har gått rätt bra med att bo hos syrran. Iallafall, tillbaka till det jag tänkte säga.
Ja, då eftersom jag varit såhär ett tag ringde vi idag upp läkare för att jag då har mått ganska dåligt den senaste tiden. Hon sa det att hon tror att det är virus som spökar och hon tyckte jag borde stanna hemma ett par, tre dagar för att vila upp mig ordentligt! För att när man går till skolan efter man har varit sjuk en dag så är man inte helt frisk och det som hänt med mig är att jag har åkt på flera virus samtidigt. Min kropp hinner inte vila upp sig ordentligt. Aja, inget viktigt men tänkte bara förklara lite :)

Idag är det 24 Januari 2017, tänk er..... 24 Januari, snart är denna första månaden på året 2017 förbi vilket känns helt sjukt! Tiden går så fort och jag vet inte riktigt vart den har tagit vägen. Men Januari brukar alltid vara lite halvt jobbigt, känns inte som man kommit igång riktigt.
Ser fram emot Februari ordentligt, mer får ni läsa om i nästa inlägg som kommer upp snart.

När jag tänker på allting så vet jag inte riktigt hur jag ska göra med bloggen, få den gå framåt och få den att bli aktiv. Jag försöker att prioritera bloggen, men tror jag måste försöka en gång till! Står stilla här och kommer inte vidare, stampar på samma ruta. Kan ni kanske hjälpa mig med det tror ni? Vad vill ni se?
När mamma & pappa kommit hem så ska jag försöka lära upp båda två lite mer med action bilder, för att jag vill verkligen ha ridbilder. Inte fula suddiga bilder jag tagit från en video. Själv kommer jag också fundera över vad ni vill se, om jag ska bredda mitt upplägg här eller stanna där jag är. En sak är säker, mer bilder kommer ;)
Eftersom jag blivit äldre och mognare tänkte jag också försöka lägga mer tid på kvalitet än att det ska komma upp så många inlägg som möjligt.
Själv tycker jag, som är en aktiv bloggläsare, att det är mycket roligare att se att den som skrivit inlägget gått all in med det hela och inte bara slängt ihop några ord snabbt för att få det att passa.
Så det är det jag helt enkelt kommer satsa på nu med bloggen framöver och se om det blir bättre/sämre.

Det var iallafall det med vardagliga, nu går vi över till det viktiga:
RIDNINGEN

Nu är det dags för lite prat och tjat om ridningen. Nu bara längtar jag till våren, ljusare kvällar och flera träningsmöjligheter. Ska bli så roligt att se vad framtiden har att erbjuda!
För ett par veckor sedan satte sig jag, min mentor och min mamma när för att planera lite om tävlingar som ska ske nu dom närmaste månader. Vi har bestämt vilka jag ska vara med på, inte anmält men bestämt.
Första tävlingen blir i Mars. En lördag eftermiddag inte så långt härifrån. Jag känner mig ganska så glad men samtidigt väldigt kvidande i magen, för att jag blir ganska nervös när jag tänker på det. Är en person som sätter ganska mycket press på mig själv vilket gör att jag blir ganska frustrerad när det inte gått som jag tänkt.
Tävlingen i Mars kommer vara en LB, vilket dom flesta tävlingarna kommer vara nu i framtiden faktiskt. Vi vill se hur det går men mest av allt ska jag tävla nu för erfarenhet.
Efter tävlingen i Mars tar vi det därifrån, så det handlar lite om hur det gått.
Vad tycker ni om den planen?

Mitt upplägg med träningar hoppas jag blir bättre när allt virus är över, för just nu har det varit lite rep, mjukgörande osv. Ska försöka få till det med lite mer inriktningar i dom olika passen och få igenom det jag vill.
Inför tävling nu så rider jag aldrig igenom något program, utom tränar små delar ur det. Annars vet Onyx att snart kommer galoppen, tagga, tagga, tagga och då blir inte traven eller skritten något bra utom bara en hackig väntan på galoppen som sedan kommer bli explosiv för att han har väntat på det. Förstår ni?
Lite så är det med lussisar ( lusitanos ), dom vet vad som händer för dom lär sig. Det är ju bara jag som ska kunna programmet, eller hur?

Vi får helt enkelt se vad som vankas i framtiden så ser vi när vi hörs av igen.
Kram på er
/ Filippa
Gud vad jag saknar denna❤

ZAN RIVER+

Likes

Comments

Och hejsan på er!

Imorgon är det äntligen dags för den efterlängtade fredagen där man firar upp med en liten godare middag, några godisbitar och rejält med mys med ex. hästen.
Min fredag kommer bestå av en kortare skoldag då jag går till kl 14.20 med stallet som höjdpunkt. Där kommer jag prova dom nya paddarna jag beställt från Mias Rs, som min snälla syster ska hämta ut åt mig under dagen när jag är i skolan.
Blir väl en marinblå outfit eftersom paddarna även är marinblåa.

Efter stallet blir det middag med sushi och så kommer största systern hem från Stockholm, vi kommer dra oss hem till mig där vid kvällen och kommer få sova hemma.
När man tänker efter så förstår man verkligen hur mycket man älskar sitt eget hem, fastän man trivs någon annanstans. Det är liksom som om man går in i någon ''aura'' när man är hemma och bara känner sig riktigt riktigt hemma.
Helgen kommer bestå av mycket prat och kvalitetstid med systern och även med min andra syster och systerdottern. Mycket stall och ridning på fina fina Onyx! Det kommer vara skönt att ha någon till hjälp i helgen då det tar lite längre tid när man ska mocka och fixa halm först, sen rida och göra allt med Onyx. Speciellt när man har sena dagar.

Min vecka har bestått mycket av skola, mys med systerdottern och systern men framförallt stallet under kvällarna. Själv tycker jag det är riktigt mysigt att komma till stallet en stund, få koppla av och varva ner lite efter allt tänkande och bara vara. För visst är det avslappnande att stå och rykta, eller mocka eller vad man gör och bara tänka? Sen så får man ju inte heller tänka för mycket men bara gå in i en bubbla och bara *suck*.
Under måndagen så blev Onyx riden lite mjukgörande övningar där jag verkligen försökte jobba igenom honom men någonting hade hänt med bettet som gjorde att det blev stelt och allmänt svårt att göra någonting med det.
Så där och då bestämde jag mig för att inte försöka vidare då jag tycker det bara hade varit dumt mot Onyx så jag satt av och gick ut.
Vissa pass går inte som man tänkt sig, självklart var han duktig då bettet ''samarbetade'', måste tillägga att det inte var något med hans mun utom pelhamet som på något sätt hade vridit till sig...
I tisdags så bytte jag då bett till det vanliga tredelade bettet vilket fungerade bättre. Där så försökte jag istället göra honom lite mjuk och arbeta lite mer i galoppen, men kände inte att bjudningen var där och han var inte riktigt hos mig.
Inget fungerade riktigt, utom den större åttan och jobba lång och låg vilket jag fick göra en större del av passet.
Han var ändå väldigt duktig!
I onsdags då, alltså igår så var han en riktig stjärna faktiskt!
Min mentor hjälpte mig lite från läktaren, det blåste storm utanför ridhuset men Onyx skötte sig ändå super!
Vi struntade i galoppen eftersom det nog bara skulle göra honom fruktansvärt spänd, så vi arbetade bara i skritt och trav med mjukgörande och skolor. Både öppnor och slutor i mjukgörande syfte, massa åttor med lång, låg och ställning.
Allt detta gick verkligen jättebra vilket gjorde att vi kunde köra lite ökad trav till slutet.
I början satt jag ner, och det vi försöker göra är att det ska växa fram. Man börjar med en liten mer samlad trav när man går in på diagonalen och sedan låter man det växa och växa, man driver lite lätt samtidigt som man håller stadigt men mjukt emot lite med vikt och tygel.
Vi kände att vi skulle tänja lite på gränserna ännu ett snäpp och bestämde därför att jag skulle rida lätt och därför kunna driva honom ännu mer med säte och WOW vilken ökad trav han har!
Detta är bara en början och jag säger det, vi blir farliga där ute sen!!
En rejäl uppförsbacke där han verkligen fick till det med bakbenen under sig som gjorde att frambenen också åkte fram, vilket dom måste göra när bakbenen tar sån plats.
Har inte upplevt den känslan men det är lätt något jag vill göra igen!

DRÖM PONNY!

// Filippa

PS: Det jag gjorde idag var att jag gick en liten promenad med honom.Likes

Comments

Hej på er!

Det är nog Godmorgon för dom flesta just nu fastän vissa har varit vakna länge/sover.
Det är måndag igen! Ny skoldag och ny termin. Denna termin tror jag kan vara lite mer tempo och att den kräver mer än höstterminen, vilket är bra för en som jag ( som är plugghäst! ) men dålig för det innebär ännu mer stress!

Den vanliga skoldagen börjar direkt när vi kommer till skolan så inga aktivitets dagar eller någonting, tycker det är riktigt skönt att få köra igång på en gång. Annars hade man ju kunnat ha lov ett par dagar till
😉

Onyx ska ridas idag. Jag har inte tänkt så mycket på vad jag ska göra med honom men tror det blir lite rep. blandat med mjukgörande. Alltså mycket galopp och han ska sätta sig, skolor och sen mycket serpentiner och volter för att böja och ställa för att han ska bli mjuk.

Outfit:
Schabrak från Ps Of Sweden.
Benlindor från Ps Of Sweden.
Boots från Hogsta Ridsport.

Blir marinblått idag!
Angående inlägget som skulle komma ut idag, hade inte tid att skriva det igår tyvärr så vi får se om det kommer idag, men kan nog bli någon dag längre fram!

Kram på er
/ Filippa

😍😍😍

Så fruktansvärt söt och snygg!

Likes

Comments

Hejsan på er allesammans❤

Idag är då sista dagen på mitt lov vilket känns på skönt och mindre skönt. Skönt dels för att vardagen börjar igen och det blir som vanligt, men mindre skönt eftersom plugget innebär mer stress eftersom man måste få vardagen att gå igenom med häst & stall + läxor och plugg på det.
Denna termin är det skriftligt nationella också, tummen upp på det *suck*.
Mitt lov har varit riktigt mys och verkligen ett riktigt vilolov! Umgåtts med familj på kvällarna och fått sova ut lite och såklart, spenderat och tränat massor med fina Onyx!❤

Idag så var jag i stallet lite tidigare eftersom det var en dag då min mentor ger mig tips och råd och det gick faktiskt riktigt bra! Själv är jag lite halvsjuk men vi presterade ändå, han gör verkligen allt för mig just nu! Som igår, då mådde jag verkligen inte så bra men när jag satt upp och började rida så mådde jag direkt bättre för att han gjorde verkligen allt för mig och hade 100& koncentration.
När vi värmde upp så började jag med lite halter för att checka att han lyssnade, vilket han gjorde. Därefter så ställde jag/böjde igenom honom genom hals och hela kroppen på en åtta för att han skulle lätta lite på spänningen i nacken för att han skulle bli mjuk resten av passet. Han gav väldigt bra resultat på det och blev väldigt mjuk när han släppte lite på spänningen!
Det gäller att vara konsekvent men samtidigt snäll för att lyckas.
Sedan värmde vi som vanligt upp i lättridning i trav och även där in på en åtta, böja lite och ut igen så han får sträcka ut. Vi gjorde även mycket diagonaler och tillslut så sökte han sig neråt och började jobba med hela kroppen, tummen upp👍
I galoppen var han jätte trevlig, i början var han lite stark men vi övade mycket på att han skulle balansera upp sig själv och inte lägga allt på tyglarna och tillslut satt han sig och även där blev mjuk, följsam och riktigt , riktigt mjuk. Han slutade även med att slänga fram hela halsen och bara vilja neråt ( med hjälp av underhals ) och gjorde så att även jag fick det lite lättare med tyglarna då han inte hade så mycket vikt där fram längre!
Vi avslutade med skolorna och massor med pussar då vi båda skötte oss bra men framförallt kungen, för han är verkligen en kung!

På tisdag så åker mamma och pappa iväg till Thailand och där är dom i två veckor. Jag ska bo hos min syster Sophia!
Dom har ett hus som även har ett gästrum, där jag ska bo.
Vardagen kanske blir lite svårare att få ihop, men jag tror inte det blir mycket svårare utom tror mera att allting kommer gå jättebra, nothing is impossible!!
Men såklart man kommer sakna dom, dom är ju liksom nyckeln till att min dröm ska gå ihop! Älskar dom väldigt mycket❤

Imorgon tror jag det kommer upp ett tidsinställt inlägg som är väldigt viktigt, inlägget handlar då om lite viktigare saker angående stallet och hästen. Ett inlägg som gör mig lite arg, men samtidigt otroligt glad! Mer får ni se imorgon!

Kram på er
/ FilippaMina änglar, Onyx och Charuto❤️❤️❤️

Vad skulle jag göra utan er?

Likes

Comments

Hejsan på er!

Och God Jul på er! Hur har ni haft det denna lilla julaftonshelg, som inte ens är slut ännu? Själv har jag haft en underbart mysig helg med god mat, familj och bara mys. Onyx och jag har även haft ett en helt fantastisk mysig jul, tänk första julen för fina killen.
Själv var han nog väldigt glad för att få en liten goodiebag som jag plockade ihop på morgonen. Den innehöll apelsiner, clementiner, knäckebröd, hästglitter och en liten brosch. Samma goodiebag fick även Charuto.

Igår var en väldigt mysig dag i stallet med en massa stalljobb gjort och få pyssla om alla hästarna!
När vi kom in i stallet så hade redan personalen gett hästarna mat och börjat täcka på medans hästarna åt frukosten, så när vi kom in i stallet var det bara att börja fixa lite höpåsar innan hästarna skulle gås ut med. Så det var bara att sätta igång med höet till privatisarna och sedan när man gjort det så tog vi ut alla hästarna. Först så stod ridskolans hästar högst på listan så dom tog vi ut först. Valackerna och stona går för sig i två olika hagar och dom har väldigt fina hagar, stora och luftiga.
Efter att dom hade blivit utsläppta så tog vi ut alla privatisarna i deras hagar.
När man kommit in så började några av oss med höpåsarna till ridskolehästarna medans andra mockade. Själv så mockade jag först åt Onyx och Charuto, sedan gick jag vidare till att hjälpa till med mockningen av ridskolans boxar. Runt 10 snåret så tog vi då fika paus och efter det så red jag på Onyx. Mamma och dom andra höll på och dammade av hela stallet, skurade ur vattenkoppar och hade sig, vilket jag tycker är ett storartat jobb ( haha ). Att mamma ens vågar ta ner massa spindelnät, som dessutom har flera lager damm på sig. Duktiga mamma!
Somsagt, dom andra grejade i stallet medans jag gjorde iordning och red på Onyx. Pappa kom också till stallet, och då passade jag på att ta ut Onyx på en liten uppvärmning i skogen med sällskap av stora starka pappsen. Onyx skötte sig utmärkt, lite hispig fortfarande för att han tror att alla träden ska attackera honom ( ! ) och blev lite rädd av en incident med ett par hundar som kunde gått mycket värre än vad det gjorde.
Ridpasset igår gick faktiskt väldigt bra! Hade mitt vanliga tredelade bett som han skötte sig prima på. Träna mycket på alla dessa skolorna, och så fick han lite fritt och vi rusade lite i ridhuset för att han skulle få allting ur sig, brukar klia lite i hans kropp så att säga.

Idag har varit som lite mer julafton än igår då hela släkten samlades och vi hade paket utdelning och åt god middag ( inte julmiddag!! ).
Stallet gick även jätte bra då min mentor hjälpte oss lite och vi tränade mycket på diagonalerna i både skritt, trav och galopp. En riktig guldstjärna eftersom det är väldigt ansträngande för hans muskler och framförallt låren att få gå på diagonalerna och ex, då öka på lite i båda trav och galopp.
Nu har vi börjat att träna för LB:1 som ska tävlas i mars, kom tyvärr inte med i någon tävling i Januari som var planerat för min del men tror nog det var rätt bra att vänta några månader till för att vi ska sätta lite fler muskler på plats och bygga upp vårt team ännu starkare. Börjat fundera lite på DM, och Allsvenskan. Får se om det blir något lag till våren...

Förlåt om även detta inlägg blev lite stressigt, men somsagt, julhelgen är ofta stressig och måste ju leverera med ett inlägg iallafall! :)
Vi syns, ta hand om er!Likes

Comments

View tracker

eT Hej på er!

Idag så hade jag tänkt skriva ut lite om mina tankar och funderingar kring transportering av häst. Om hur mycket man ska sätta på hästarna och vilka grejer som jag tycker är nödvändiga/inte alls nödvändiga. Jag hoppas ni tar del av inlägget, såklart vill jag höra era tankar också!

När man transporterar häst så tycker jag att säkerhet går före allt. Tycker det är så sjukt viktigt med säkerheten, och hur mycket säkerhet som är nödvändigt går ju från individ till individ. Det viktigaste av allt att sätta på dom/ha med sig är:
- Lädergrimma, jätte viktigt om man skulle behöva skära upp grimman.
- En kniv, GLÖM INTE KNIVEN. Även där viktigt att kunna skära upp grimman om hästen får panik.
- Sen så kan jag tycka att det är från och till med skydd. Själv skulle jag aldrig transportera en häst eller åka med en häst om den inte har skydd/eller lindor och boots på sig.

Men här tänker ju alla såklart olika! Vissa tycker att hästarna gott och väl kan vara nakna, medans vissa överdriver med både det ena och det andra.
Men vad är rätt och fel?
Det kan inte jag avgöra, men jag kan avgöra vad som är bäst för min häst.
Sen så går det ju även också från prisklass till prisklass, hästarna över miljoner bär ju oftast benlindor med boots + bubbelplats över hela kroppen, för att det ska vara minsta möjliga skaderisk. Dom som kanske har mer ''vanlig'' prisklass, eller första ponnyn kanske har något skydd på o.sv Är ju verkligen olika.

Själv resonerar jag med att det är rätt smart att ha exempelvis transportskydd, vilket jag själv kommer använda mig av när Onyx åker. Eller, jag kommer använda mig av transportskydd när man åker ungefär 1-2h och blir det en längre sträcka så åker lindor och boots på.
Varför jag resonerar som jag gör är för att jag tänker att: Transportskydd är väldigt lätta att sätta på och av, står man och ska lasta på efter tävling exempelvis på en kolsvart parkering så kan jag säga att det inte skulle vara det roligaste att behöva stå där och linda... Men, blir det längre åktid än 2h så tycker jag att man ska sätta på dom lindorna och bootsen eftersom transportskydd kan börja klia efter att de varit på en längre tid.
Men ska man behöva sätta något mer på hästarna?

Täcke eller inte täcke? Svansskydd eller inte svansskydd? Lädergrimma eller inte lädergrimma? Vad är A & O vad är bara överdrivet?
Själv tycker jag att lädergrimma alltid ska vara på. Jag kommer även alltid ( inte om det är en supervarm sommardag ) ha täcke på min häst. Det kan vara mycket kallare i transporten, går kanske någonting upp eller om det på något sätt kanske blir lite dragigt så vill jag inte att min häst ska frysa, i den redan mörka och läskiga lådan. Men svansskydd? Varför använder man ens svansskydd? Det kan vara någonting som man kanske kan ha om det är välbehövligt, kanske om hästen kliar sig, eller kanske trampar sig mycket i transporten och så råkar den kliva av en bit på svansen, hade det då inte varit nödvändigt med det där svansskyddet? Själv skulle jag inte sätta på ett svansskydd på Onyx om inte det verkligen var behövligt.

Höga eller inte höga transportskydd?
Själv vill jag ha höga transportskydd, bara för att det ska skydda så gott som möjligt. Vill ha sådana som går ner en bit på hoven och upp över hästens knä och en bit upp på låret.

Är det någonting jag glömt?
Var det kanske ett lite sluddrigt inlägg, eller förstod ni?
Ses imorgon!

PS: Glöm inte att skriva hur ni resonerar, super intressant att veta :D
Dom här, är dom några bra skydd? Från JH Collection. Har ni själva någon erfarenhet av skydden? Har inte köpt några transportskydd ännu eftersom jag bara lindat när vi åkt men börjat fundera på dessa! Bra/dåliga?

De här! Dom här skydden ser ju jätte fina ut, från HV Polo. Men känns kanske som dom andra var snyggare och lite mer formbara efter hästen? Eller? Vad tycker ni?

Likes

Comments

Hej på er!

Nu är det dags för back to work, alltså tillbaka till mitt lilla ''jobb'' som bloggare. Som ni säkert vetat och förstått
så har jag tagit en liten paus för att vila upp hjärnan, eftersom jag tyckte att mina inlägg inte riktigt gav 100&, så nu ska jag verkligen försöka få upp bra inlägg!
Speciellt nu när jag fått ett efterlängtad jullov! Så verkligen bli så himla skönt att få vila upp sig, men framförallt att kunna lägga ännu mer tid på Onyx & min ridning. Kunna lägga upp bra planering och alltid få igenom mitt pass, så som jag ville ha det från början.
Onyx har ju varit så fruktansvärt fin nu på sistone, lyssnat och jag har fått till det lilla extra. Allt arbete jag gjorde i början och jag gjort hela tiden börjar jag få tillbaka, vilket det alltid kommer göra. Hårt arbete lönar sig och min älskade lilla stjärna vill verkligen alltid göra sitt bästa!

Allting har gått från klarhet till klarhet och jag börjar få lite bättre koll på läget med Onyx. För varje dag som går så lär jag mig mer och mer hur han fungerar och vi växer till ett starkare team för varje minut.
När jag gör iordning Onyx så brukar jag alltid stå 5-10 minuter, beroende på hur mycket tid jag har och bara mysa med honom. För visst, han är en sån himla mysig individ med hjärta av guld. Han ska alltid pressa huvudet mot mitt bröst och så får jag klia honom i ansiktet, han älskar att bli kliad i ansiktet och framförallt bakom öronen. Blir som en hund och lutar huvudet mot den sidan jag kliar på. Så mysig!

I ridningen har han blivit en så himla mjuk kille, med en potential som få har. Han vet inte riktigt vad som förväntas av honom ibland, vilket kan göra honom osäker i vissa situationer. Framförallt när vi tränar på förvända galoppen på diagonalerna, då han gärna vill byta... Bara man är mjuk, men samtidigt bestämd så vet han vad som förväntas av honom och gör helt rätt! Det jag menar med att han inte riktigt vet vad som förväntas av honom, är att han är så överambitiös och alltid vill göra rätt.
Just nu så jobbar vi jätte mycket med skolorna, då för ponny såklart. Öppnor och slutor, några enkla byten har vi provat men han behöver stärkas lite till för att det ska gå igenom. Gör även väldigt mycket skänkelvikningar och han är så duktig. Stora fina rörelser och allting vi gjorde för några månader har gått så många kliv framåt! För kanske lite mer än en månad sedan så gjorde vi inte slutor, nu kan vi slutor längst ut med långsidorna, diagonalerna och kvartslinjerna, som är rätt bra faktiskt! Dutti kille!!

Snart ska jag och min mentor sätta oss och göra en liten plan inför 2017. Tävlingar, vad jag kan sätta upp för mål inför året, vad som vi kan uppnå och massa mera. Även hur vi ska lägga upp våra träningar för att få bästa träningen, även som varierad träning. Bra va? Jag tycker om planer, ha någonting att gå efter. Någonting jag kan ta ställning till när jag inte har en bra dag eller när jag känner att det känns skit. Fast det brukar det ändå inte göra så ofta, men ändå! :)
Snart ska jag berätta en liten grej som kommer öppna mina ögon för högre mål och kommer vara en grej som gör min satsning snäppet lättare. Men det kommer, när jag är redo för det.

Hur går det för er då?
Någonting särskilt som hänt, har ni också fått jullov nu/eller julledighet? Någonting inplanerat?
Berätta!!
Ses hörni


Likes

Comments

Hej på er denna torsdag!
Idag så har jag sovmorgon, och jag kanske sov till 08. Börjar faktiskt vid 10.50, och det är så skönt. Slutar vid 15.25 som vanligt, så det blir en snabb dag idag.
När jag kommer hem så vet jag inte riktigt vad som ska göras, stallet blir det ju varje dag men vi får se om jag ska träffa min mentor där eller inte. Det får jag veta framåt dagen. Sen vet jag inte heller om jag har Charuto idag? Aja, iallafall så tänkte jag skriva lite om mina dagar som varit, för att det har varit ett par hästiga dagar ;)

I söndags så spenderades några timmar på förmiddagen på sjukhuset eftersom det var en magnetröntgen på mig. Dom röntgade båda fötterna och även några leder längst ner på ryggen. Är ur tråkigt och ligga i den där maskinen i typ 1h och inte ha något att göra. Som tur är får man ett par hörlurar och så sätter doktorn på en radio, typ P3 eller Rix Fm eller vad det var. Något på plussidan iallafall!
Andra halvan av dagen spenderades i stallet. Min mentor skulle hjälpa mig idag och Onyx var verkligen helt amazing. Jag kunde både korta och länga, gjorde ur fina skänkelvikningar och han var otrolig på slutorna. Asså, ångrar inte en enda sekund av vårt köp och att vi valde honom. Var nog det bästa vi gjort! Speciellt nu när han börjar visa sina kunskaper, det är så kul.

Måndagen, ja måndagen var en vanlig skoldag fast med stallet som plus. Men ska jag vara riktigt ärlig så kommer jag inte ihåg riktigt ordentligt vad vi gjorde? Tror det var mest massa övergångar och mjukgörande, eller vi säger att vi gjorde det för att det är det jag kommer ihåg iallafall.

Tisdagen var nog också en super dag. En vanlig tisdag, fylld med 6 lektioner... Not so fun men dagen gick ändå hyfsat snabbt. I stallet så hade jag både Onyx och Charuto och jag kan säga att Charuto var dagens super star. En stor guldstjärna till honom blev det. Onyx och jag var lite ofokuserade, för dom hade skalat av vår sida där vi får rida i ridhuset plus att det var tre till i ridhuset så man hade hela tiden annat att fokusera på, vilket inte funkade helt enkelt. Men han var duktig ändå och fick honom väldigt lång och låg till slutet. Super, super!
När jag red Charuto lite senare så var hela privatsidan i ridhuset tom, så vi var själva på den delen. Var verkligen ett bra pass på svarta faran! Vi gjorde massvis med skolor. Skrittsaxar, travsaxar, skänkelvikningar, öppnor och slutor längst långsidan och även slutor på diagonalen. Så himla duktig! Plus att han hela tiden behöll lugnet i sig själv och så stressade han inte upp sig och ville inte iväg i galopp eller göra något annat, utom han stannade kvar hos mig.

Igår då. En vanlig skoldag, fast jag mådde inte 100% fastän jag klarade mig igenom skoldagen. När jag kom hem så var jag så oerhört trött så jag bad mamma att säga till min mentor att det inte blev någonting. Men hon var snäll så hon kunde åka till stallet och ta bort båda hästarna täckena och blanda mat till Onyx.

Vi ses senare hörni, eller imorgon. Byee!!

Likes

Comments

Detta blir ett ganska viktigt inlägg, där jag skriver om mina tävlingsambitioner och när jag börjar tävla. Jag skriver om planerade tävlingar och om vilka klasser jag kommer satsa på till en början och kommer skriva mycket om mina tankegångar. I hope u enjoy.


Mina tävlingsambitioner är faktiskt ganska höga, och jag satsar faktiskt på att ta mig mot toppen av ponny ekipage i dressyren. Någon gång vill jag sätta min fot på SM. Rida ett SM liksom. Känna av känslan, och hur det går om jag någon gång kommer det bryr jag mig inte om utom just känslan av att rida SM, det är den jag är ute efter. Så SM är ett av mina stora mål och som jag satsar på och tänker på varje dag.
För mig som ryttare är både mål och målmedvetenhet väldigt viktigt, nästan det viktigaste för att ens ta sig framåt i sin satsning. Man måste allting gå all in, och för att kunna bli duktig måste man göra allt, verkligen allt. Det räcker inte bara att få hästen serverad och klar med grejer på och sitta upp och rida, det handlar ju även om att få ett band med hästen från marken & det är nog även så man ser att det händer saker på tävlingsbanorna.
Sedan när man väl sitter där uppe på hästryggen så är det fullt fokus hela ridpasset, man sitter inte och åker räkmacka när man vill någonstans. Nej nej nej, varenda sekund i sadeln är viktig, otroligt viktig. Som jag, när jag rider. Jag får inte ens bara sitta där, för då flänger min häst iväg eller börjar hitta på saker han vill göra för att jag tappade mitt fokus. När jag rider Charuto får jag inte tänka på vad det blir för mat, eller vad det blir imorgon får då kanske han börjar piaffa eller springer iväg. Det är samma fokus på tävlingsbanorna, bara det är så extremt där. Väl inne på banan får man inte tappa fokus en enda sekund, för då så kan allting vara förstört.

Så ja, jag har tävlingsambitioner. Ja, jag har tävlat. Men nej, jag är inte så erfaren av tävlingar. Det är inte så att jag flängt runt och tävlat med varenda häst jag suttit på. Med min förra ponny tog vi det väldigt lugnt för att verkligen lära känna varandra och Onyx börjar jag tävla på riktigt till våren.

Iallafall, så har jag suttit och spanat lite på tävlingar som kommer upp till våren. Jag har inte anmält mig till några, faktum är att man inte ens kan det än men jag har kikat på dom och kommer nog anmäla mig när man kan det.

Dom tävlingarna jag har spanat in lite grann är en tävlings i Mars, på Mariefreds Ridklubb. En tävlings med både LC:2 och LB:1. Har inte bestämt om den ens är värd att titta på då det är en eftermiddagstävling och blir tajt att hinna. Sedan en tävling i April på Gripens Ryttarförening, där med också lite blandade klasser och slutligen nån i Maj på Torshälla någonting. Men jag har verkligen inte bestämt mig på om jag ska gå på alla, eller ens på någon men vill försöka när det ändå kommit på så pass bra tävlingar till våren som är lite kringliggande.
Dom klasserna jag kommer träna till och börja med är LB:1 som det är planerat. LB:1 är ett program jag tycker känns riktigt roligt att rida, jag har faktiskt ridit igenom det på träningar med en annan häst och tyckt det varit mycket roligare än exempelvis LC:1 som jag också ridit igenom. Senare när jag känner mig redo så kommer jag såklart börja tävla LA, som också känns som relativt roliga klasser.

Jag känner mig riktigt glad och redo inför tävlingsår 2017 med min otroliga häst. Ska bli så otroligt kul att få träna och tävla med honom, han kommer lära mig oerhört mycket. Det kommer komma fortsättningar på detta, jag lovar.

Likes

Comments

Bon jour!

Idag har det varit en riktigt hästig dag. Varit i stallet flera, flera timmar. Vi åkte till stallet vid 12-17 och jag tycker faktiskt det har varit en riktigt bra flyt och varit otroligt kul i det hela. Suttit uppe på ryggen på två små gossar och, eller... skriver en fördjupning här nere där ni helt enkelt får läsa vidare för att se hur min dag varit :)

Fördjupning

Min dag började ganska sent idag. Sov kanske till 10, och kan säga att det var välbehövligt. Natten innan så sov jag väldigt några timmar och var bara så skönt att få sova lite! Frukosten bestod av macka, en sjukt god smoothie med bl.a mango och en stor kopp te. En välbehövlig måltid, visste ni att frukost är den viktigaste måltiden på dagen? Så hörni, det är viktigt med frukosten! ÄT ORDENTLIGT.
När man ätit så bytte vi direkt om och så blev man skjutsad till stallet. Vi var där då en timme innan hästarna tas in ( dom tas bara in 13 på helgerna ) för att hinna med att mocka innan dom kom in och så fixa både hö och halmnäten. Mockade boxarna, och försökte verkligen göra jätte fint i boxen. Verkligen jämna ut så att det var fint, fint och fint. Sedan så var det faktiskt en del tid kvar tills hästarna skulle in, så då så fixade jag hönäten till Charuto så att dom var klara också. Kan säga ett litet tips till er som jag brukar använda mig när jag för över hö från höpåse till hönät. Dra hönätet över höpåsen, sedan vänder du på höpåsen ( håll kvar nätet under, så höpåsen blir upp och ner med hönätet åt ''rätt'' håll ) och håll i hönätet. Samtidigt som du håller i kanterna på hönätet så drar i kanterna på höpåsen och skakar, samtidigt som du drar höpåsen uppåt. Sedan när allt hö är nere i hönätet drar du bort höpåsen och klart. Smart va? Hoppas ni förstår, hehe.

När vi fixat allt detta så fixade jag halmnätet till båda mina gossar och fyllde på, men då hade faktiskt båda kommit in.
När Onyx kommit in såg jag direkt att hans ben inte var så rena så det var bara av med hans täcken och gå direkt till spolspiltan. Han var jätte duktig för att vara första gången jag sköljt av hans ben.
Idag var det även typ någon slags Pay & Jump/Klubbtävling så ridhuset var upptaget, men det var bra för jag hade ändå tänkt rida ut. Så först så gjorde jag iordning Onyx och satt upp för en uteritt. I början så trippade han väldigt och tyckte att träden såg ut som om dom skulle kunna attackera honom ( har aldrig sett skog förut ) men när vi kom en liten längre bit in på skogsvägen så fick han jätte fin skritt och blev lite lugnare. När vi kommit tillbaka till stallet kände man lukten av varm häst, att gå ut i skogen sådär är tio gånger så jobbigt som ett hårt dressyr pass. Det tar så mycket psykiskt på dom, så inatt så kommer han sova gott. När vi kommit in så fick jag lite hjälpt av min mentor ( glömde att säga att hon gick med ut ), jag gav henne sakerna så borstade hon av, vek ihop och la ner. När han var glad och nöjd var det dags för en liten mellis bestående av banan och kexchoklad för att ha ork att rida ut på ännu en till pigg lusitano! Så när man hade ätit klart ( vilket gick snabbt ) så var det bara att ta in Onyx vagn och ut med Charutos vagn. Gjorde iordning Charuto för uteritt och sedan var det bara upp på hans rygg. Samma vända på skogsvägen, men denna var lite pigg och tyckte det var huuuur roligt som helst att få komma ut i skogen. Vi travade lite också och så pratade jag lite mer med min mentor om lite allmänt och så. Sen när det kommer snö så ska båda grabbarna få komma ut och galoppera i skogen. Det ser jag verkligen fram emot! :D

Sen var vi faktiskt inprincip klara. Men förstår ni varför det blev många timmar i stallet? Mycket stallsysslor & två hästar som skulle ut i skogen. Kramis på er.

Likes

Comments