Header

Hej på er!

Jag hade tänkt berätta lite om Onyx foderstat, varför vi valt att lägga upp den som i gjort, lite fakta om maten tagen direkt från matens hemsida och hur mycket han får av allting!

Det jag först och främst tänkte berätta är att jag använder mig av både grovfoder och kraftfoder i Onyx dagliga mått av mat. Varför vi har valt att inte bara ha grovfoder?
Detta är för att balansera upp grovfodret med kraftfodret, så att han får alla de viktiga ämnena han behöver varje dag! Men även för att han ska kunna prestera bättre och orka för den träningen som vi håller på med just nu.

Grovfodret består av hö. Inget ensilage eller hösilage, bara vanligt torrt hö. Vissa kanske kan fråga sig varför man inte använder sig av ensilage/hösilage, detta är för att det blir lite för surt för magen på hästarna och passar bäst till deras behov. Onyx blir dålig i magen av hösilage/ensilage.
Sedan vi flyttade på honom har hans mage varit mycket bättre. Jag tror att det är för att han upplever mindre stress med samma personer som går ut/in med honom från hagen och en mer rogivande miljö. Sen så beror det nog också för att det är bättre hö som inte påverkar hans mage på ett negativt sätt!
Han äter runt 6kg hö om dagen, kompletterat med runt 1,5kg halm. Han är lite rund om magen och klarar sig väldigt bra på den givan!

Kraftfoder då. Han får müsli varenda dag, tre gånger om dagen. Sedan får han även mash och foderjäst + tillskott utav B-Vitaminer på flaska. Mashen äter han varje dag, efter ridning när det fått stå i ljummet-varmt vatten och blivit väldigt grötig i minst 15min. Om jag inte ridit får han ändå mash efter promenaden, longeringen osv för att hans mage ska hållas igång så bra som möjligt.
För visst, Onyx har haft lite problem med diarrér och foderjäst + hans mash hjälper honom varje dag att få en välbalanserad mage!

Jag använder mig av St.Hippolyts foder vilken har funkat jättebra hittills och han går jättebra på detta! Hans müsli heter HestaMix Light och här kommer en liten beskrivning om fodret:
"Hesta Mix Light Energy används till lättfödda hästar, där såväl energi som socker och stärkelse hålls på en mycket låg nivå. Specifika örter, fettsyror och spårämnen stärker hästens ämnesomsättning, förbrännning och försvar. HestaMix Light Energy är mycket koncentrerad och tillför alla vitaminer och mineraler av högsta kvalitet. Spannmålsgroddar levererar ett brett spektrum av viktiga aminosyror till hästens muskulatur utan extra energi från socker och stärkelse."

Vi övergick till Light när vi märkte att han började lägga på sig och det har funkat mycket bättre! Tycker ni borde prova om ni har chansen. Lite dyrare foder med det är det värt i slutändan!

Mashen han har heter IrishMash och har är en kort information om fodret:
"Vägen till hjärtat går genom magen
Det vet alla som har serverat en doftande portion
mash till sin häst. Hästen svarar med en tillfredställande frustning och visar tydlig vällust medan den äter. Men mash är inte bara välsmakande, den stimulerar också både ämnesomsättningen och matsmältningen och hjälper snabbt hästen på benen efter sjukdom."
Denna har även funkat jättebra kompat med foderjäst och hjälpt Onyx jättemycket under hans diarré. Tummen upp på allt foder från St.Hippolyt som jag testat hittills!

Mer om just St.Hippolyt kan ni läsa på deras hemsida:
http://hippolyt.dk/SE.aspx

Snart så ska vi även ta ut en som kommer checka vår foderstat och ställa en helt korrekt bild av hur mycket och vilket foder han ska komplettera höet med, denna foderrådgivaren kommer då från St.Hippolyt! Jättebra att de erbjuder rådgivning och så hästen för exakt rätt foderstat!

Hoppas ni lärt er lite mer, glöm inte att kika på St.Hippolyts sida om ni letar nytt foder eller bara läs lite om det vetja!

// Hörs

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej på er!

Gårdagens ridlektion var riktigt lärorik och bra, men lite energi fattades. Onyx är lite nere och inte i toppform just nu, men fullt acceptabelt bara att man måste vänta ut honom. Han upplever sin första vår någonsin ( ! ) och är inte van vid pollen heller vilket säkert gör att han har någon sorts reaktion på detta.
Sen vet han inte riktigt om han ska fälla vinterpäls nu eftersom det skiftar så himla mycket, vissa dagar är det jättevarmt samtidigt som det är kallt på nätterna och idag så har det varit snö...
Fortsätter han att må "dåligt"/vara nere så får vi klippa honom, helt enkelt. Men det är det sista vi vill göra just nu så han lär sig årstiderna. Vi får se helt enkelt!

Men nu tycker jag vi går över till passet igen. Jag gick en liten stund med honom från marken men hoppade relativt snabbt upp. Skrittade på långa tyglar en stund för att känna hans skritt och den riktigt kändes bra!
Sedan fick vi order att börja köra lite övergångar skritt-trav, trav-skritt. Det svåraste i denna "övningen" är faktiskt att få honom att vara lugn och sansad genom hela skritten, för att sedan börja trava. Han taggar gärna till och vill framåt, framåt men det går om man är lugn själv.

Sedan började vi med lite nedsittning i trav, mycket volter. Även skänkelvikningar med lugn och behaglig trav, ibland stressar han gärna iväg sig på slutet och blir därifrån väldigt hög i formen och springig. Det gick bara bättre och bättre, han var riktigt fin dom sista skänkelvikningar och släppte rejält och kunde bära upp sig ordentligt!
När vi kände att vi hade klarat av det så började vi med galopp-jobb. Inte så mycket jobb då vi sakta men säkert bygger upp hans kondition, styrka och muskler igen men några varv fick han galoppera av sig lite. Mycket volter där han skulle behålla galoppen och inte flyta ut. Avsaktningarna däremot var inte alls bra, blev bara springigt alltihop och blä! Fick sitta ordentligt och prata lugnande med honom, styrka behövs byggas upp igen så allting kommer från bakdelen och därifrån går framåt och uppåt.

Efter det jobbade vi lite med skolorna som vi fått börja om lite med, främst slutorna då jag blivit väldigt spänd i hela kroppen och Onyx har tyckt det blivit obehagligt.

Det vi jobbar med mest nu är att jag inte ska bry mig om huvudet, som jag gjort alldeles för mycket och därmed blivit stum!
Han får gå i hög form och jag behåller mjuk och stadig hand, sedan i slutet på veckan/början på nästa vecka ska vi börja plocka ner honom igen mjukt och försiktigt! Lite som en omstart.

Hoppas ni tyckte det var en intressant läsning, syns en annan dag' 😊

Likes

Comments

Dagen har rullat på och varit riktigt lärorik och sjukt rolig! Imorgon är det ridlektion och fint väder som väntar. Men nu innan läggdags så tänkte jag lägga ut en liten 'veckans schema'.

Denna veckan jobbar vi på mycket med mig och min inverkan och mycket kondition, få upp både mig och Onyx till samma kondis samt att få tillbaka musklerna på både mig och honom!
Konsekvent och stenhård för att få ett bra resultat, inte vika undan för stigen.

Måndag: Koncentration på stilla, mjuka händer utan att bli stum!

Tisdag: Ridlektion, delar ur programmet?

Onsdag: Lite samma tänk som måndagen, bara ännu mer mjukgörande.

Torsdag: Ridlektion

Fredag: Mycket skolor, skänkelvikningar och mjukgörande övningar/volter. Samma tänk på mig och min inverkan och inte så mycket på honom. Gör jag rätt gör han rätt!

Lördag: Uteritt?

Söndag: Ridlektion

Som ni ser blir denna veckans schema mycket fokus på mig och min inverkan + någon extra lektion.

Men nu går vi över till något annat, nämligen ridstövlarna!
Jag har lite skav på fötterna så plåster ska på. Annars är dom jättebra!
Dom är helt vanliga läderridstövlar, hårda på utsidan och väldigt höga!
Kommer från DeNiro. Lägger lite bilder här nere för de som är intresserade 👇🏻
Ger även super bra stöd. Ska bara lära mig rida i dom på rätt sätt så blir det sjukt bra!

Förlåt för den röriga bakgrunden, men visst är dom snygga?! 😍

Likes

Comments

Hejsan på er!

Har ni haft en bra dag? Det har jag haft!
Fick sovmorgon idag och blev chockad att se att klockan var 09.30 när jag vaknade, men kom sedan på att det är omställt till sommartid nu så skulle ju egentligen vaknat 08.30. Jaja, en timme hit eller dit. Det skönaste med sommartid är att det är ljusare längre på kvällarna.

Efter det att vi åt frukost gjorde vi oss iordning ( vilket tog ett tag ) och begav oss iväg till Mariefred. Vi tänkte att vi skulle gå en promenad i hjorthagen med hundarna så det blev dom som hängde med + mamma, syster och systerdotter. MYS!
Var första gången jag gick i Hjorthagen och ångrar det inte. Hjortarna låg och sov på fältet. Honorna låg liksom på fältet mesans hannarna var uppe mot berget och spanade/vaktade över sina honor. Så otroligt lugna och snälla, man kan inte tro att det är vilda djur! Sen är dom ju lite mer "tama" eftersom dom är vana med att det går människor runt där men ändå!

Efter att vi hade gått den promenaden så tog mamma bilen upp till centrum mesans jag och syrran gick. Dels för att ha närmare till bilen sedan när vi skulle åka hem och dels för att inte behöva lyfta över systerdotter så mycket från vagn till bilbarnstol.
Det vi gjorde inne i centrum var att ta en fika, men blev så sjukt dyrt! 276 spänn för en fika tycker jag är lite väl, men ibland kan man väl få unna sig. Det är inte ofta vi är ute och åker.
När vi fikade klart begav vi oss hemåt där vi lämpade av syster och systerdotter, sedan tog vi en lunch på Sibylla.

När vi var klara där började klockan ticka mot 15-15.10 så det var bara hemåt så vi snabbt kunde byta om och hämta upp min ridlärare för lektion.
Men måste bara säga, vilket underbart väder det har varit idag! 😍 Äntligen har man inte behövt frysa.

När vi kom fram till stallet så gjorde jag hö och började sedan göra iordning Onyx för lektion. Han stod och njöt i solen, så varmt där ute idag!
Idag fick det bli svart outfit. Svart schabrak med svarta ludd-benskydd + boots, sedan var jag marinblå med svarta ridstövlar och hjälm. Älskar att matcha outfits! Kan vara det bästa som finns, typ.

Vi hade tänkte att träna igenom delar från Lb:1an men så blev inte fallet. Istället var vi jätte koncentrerade på mig, hur satt jag? Hur inverkade jag? Mycket att mina händer skulle vara jämna och stilla samt att jag hela tiden måste andas och inte bli sur. För det är svårt nu, jag är inne i puberteten och mitt stubin är inte ens en millimeter långt... ni förstår nog slutet på den visan. Iallafall, vi försöker hitta verktyg så vi vänder på det hela. Jag andas och hittar på något annat, annars blir det inte bra för någon av oss!
Lektionen gick iallafall jättebra! Ingen av mig eller Onyx är i toppkondition men det kommer. Dom små ögonblicken när allt sitter är dom jag avgudar just nu!

Imorgon slutar jag skolan vid 13.40 vilket ska bli så skönt. Stallet och en massa mys i solen.

Kramisar på er!

Fina Affe njuter i solen👏🏻

Likes

Comments

Hej och welcome back to my world.

Anledningen till att jag inte har bloggat är för att det helt enkelt inte har blivit en prioritering och för att jag inte har haft lusten eller några idéer alls. Men jag känner att det är ju så kul att blogga så man kan lika gärna testa och se om det går bättre den här gången.

Jag och Onyx har vi våra perioder, både bra och dåliga. Under 2017 har jag haft tre magsjukor ( ! ) och därmed har vi glidit lite ifrån toppkondition, både jag och han. Onyx är på väg att gå ner ett par kilon och jag lägger istället på mig. Sedan är det mycket styrkeövningar för att stärka Onyx rumpa och så försöker jag träna lite halvt flitigt på med situps för att stärka bålen. Vi är tyvärr inne i en halvdan period, men känner att vi är på väg in i en bättre! Eftersom min ridlärare är nyopererad så har det inte blivit så mycket på utvecklingsskalan men hon är på bättringsvägen = vi kan börja med lite mer regelbundna lektioner igen som känns så himla skönt! Den 23 april vankas vår första tävling, valde att inte tävla den 3 mars då jag vill känna att vi är helt redo och det var vi inte riktigt då. Hade nog gått, men vi hade nog inte fått en boost så jag ville inte köra det datumet helt enkelt. Ligger som femte reserv, men tror vi kommer in. Annars får vi väl tagga om till nästa tävling helt enkelt! Han är nyvaccinerad så har vart lättare pass dom senaste dagarna, mycket mjukgörande i form av öppnor och slutor, skänkelvikningar och ganska mycket ryggningar för att aktivera rumpan. Inte så mycket galopp för att han inte ska bli svettig. Idag taggade han till rejält så var lite svår hanterlig men jag fick lugnt andas och göra en volt, sedan göra om och göra rätt! Blev en avslutning genom skritt i skogen.

Imorgon blir det ridlektion där vi ska träna mycket på delar ifrån Lb:n. Känner att det kommer bli jättebra att ha coaching genom programdelarna som känns svåra så att jag vet vad jag ska göra om det skiter sig inne på banan. Men första tävlingarna ska bara vara en lärdom, nån gång måste det vara första gången att komma sist! Får vi hem någon rosett är det bara en bonus!

Idag blev det även ett köp av ett par nya ridstövlar då jag behöver ett par nu när vår-sommar säsongen drar igång. Det är inte optimalt att rida i bruna vinterridstövlar... Ett par svarta, klassiska och höga ( !!! ) dressyrstövlar från DeNiro. Ska sätta dit en sula så kommer dom bli helt perfekta! Har ändå lite att växa i runt vaden och benen får även bli lite högre om dom vill utan att det blir så stor förändring. Invigningen blir imorgon, får se hur det blir! Lär nog gå bra.

Skolan rullar på, men känner att det är ridsporten som faktiskt ska vara i största vikt i denna bloggen. Kan avslöja att jag kommit in i en av dom två spetsutbildningarna och får se om den andra också vill ha in mig!

// Hoppas vi hörs och syns, kramisar!!( ingen bild nu )
Likes

Comments

Hej och Godmorgon!

Jag ska snart bege mig till skolan för en ganska chill och bra dag, med mycket läsning och Idrott. Alltid roligt att ha idrott och röra på sig tycker jag!

Efter skolan blir det stallet, upphämtning av min ridlärare som ska ha lektion för mig vilket ska bli jättebra!
Vi får se vad det blir för lektion, man vet aldrig vad hon hittar på! 😊
Ska bli väldigt bra ändå tycker jag och skönt med lektion.

Sedan blir det plugga hemma och duscha. Ska som vanligt gå och lägga mig ganska tidigt men idag blir det att trycka in plugget i schemat också.
Ska träna på SOn men känner mig hyfsat säker så det tror jag går bra!

Haha, vet inte alls vad jag ska skriva mer.
Det blir som det blir idag helt enkelt 😉

Hörs och syns!

C, även här gammal bild❤️

Likes

Comments

Hej på er igen!

Det har varit lite stilla här ett par dagar och kan bara säga att schemat helt enkelt har varit lite tight.

Igår började skolan igen och man blir ju sjukt, sjukt trött! Onyx fick vila och vi bad några där ute mocka så slapp vi åka ut, ganska skönt att bara få vila en dag vilket kommer bli till en liten vana då doktor tycker att jag borde ha en "ledig" dag så att säga.
Lyssnar och ser om mina infektioner kommer gå ner och även trötthet!
Onyx behöver ju ändå vila en gång i veckan så då kan man passa på att göra på de sättet!

Idag har skoldagen rullat på jättebra. Ganska många lektioner och små raster emellan men biter man ihop och kör hårt brukar det gå bra!
Följande vecka har vi förhör på de abrahamitiska religionerna på torsdag och läxförhör i matte på fredagen. Inget jätte ovanligt att vi har ganska många läxförhör då vår skola lägger stor vikt på att se vart vi ligger så de kan utveckla varje individs egen del, vilket jag tycker fungerar.

När vi kom till stallet idag möttes vi av en nyfiken och glatt gnäggande Onyx.
Älskar att mötas av ett lugnt gnägg när man kommer, som om de säger: Hej, saknat dig❤️ Blev extra många pussar idag och Onyx var som vanligt väldigt lugn och snäll i boxen.
Det är det konstiga med lusitanos, dom står och sover i boxen men direkt när man hoppar upp exploderar dom och blir som en tickande bomb...
Var ett väldigt roligt pass iallafall!
Jag sprang på toa medan mamma promenerade med Onyx. Sedan var det bara att sitta upp och börja rida.
Hade tänkt mig ett pass med mycket förvänd galopp, ställa och böja. Blev istället ett lite annat pass...
I skritten gick jag över lite bommar och flyttade över en bom så fick Onyx lyfta lite på benen och parera.
Direkt när jag efter traven började galoppera var han super duktig, tills det kom till avsaktningen.
Då blev han en giraff, började fundera om han ville till Sydafrika och bli giraff!
Haha, nej så dåligt var det inte. Gick mycket bättre i vänster varv.

Jag avslutade med att ta spöet och trava han lite med hjälp av skänkelvikningar, lite skolor och volter. Men mest skänkelvikningar och med hjälp av spöet få han mer uppmärksam för skänkeln.
Han blev inte alls stressad och jag blev så lättad, då börjar han få mer tillit för mig och vet att jag inte vill stressa och pressa honom som de andra gjort!
Fina dvärghästen❤️

Dags för varma mackor och serie, sedan semlor! Ha en bra fettisdag också.
Den kommer bara en dag om året!

Syns och hörs!

Bilden underst är en gammal bild😘

Likes

Comments

Vi sätter igång då!
Jag har då modellat
😂

Ett par byxor från New Yorker, 199 kr.
Otroligt sköna och bra passform! Älskar detaljerna 😍

Byxor från Bik Bok, 599kr. ( shoppar ni nu är det 100 kr rabatt! )
De här är låga och så snygga! 😍

Sjukt dåliga bilder, ursäkta!
Men dessa är också från Bik Bok, 599 kr och samma här, shoppar ni nu är det 100 kr rabatt!

En sjukt snygg grön magtröja.
Kommer från New Yorker, tror denna låg på 49 kr! 🎀

Väldigt skön, men tight T-shirt från New Yorker.
Denna låg på 99kr.
🎀

Långärmad tröja med öppna armar från New Yorker. Tror denna låg på 149kr om jag inte misstar mig!
Jätte fin och väldigt bekväm!
👏🏻

Jätte snygg och skön rosa tröja där det står GRL PWR, kommer även denna från New Yorker och ligger på 149kr. 🎀

Tack för att ni kollade på allt.
Kan verkligen rekommendera New Yorker stark, jätte bra stil och sjukt billiga kläder. Man får alltså mycket för pengarna!

Hörs och syns!

Likes

Comments

Hej på er😄

Nu är det kväll och ni har inte hört av mig på hela dagen. Det har faktiskt varit annat på schemat, var i stallet innan 10.00 för att passa upp med hovslagare och vi kom hem vid 13.30 ungefär.

Idag så gav Onyx mig wow känsla, riktigt roligt faktiskt! Jag kände mig så bekväm på ryggen och kunde verkligen känna mina brister- och det jag gjort bra!
Var jätte länge sedan vi hade ett sånt pass och jag hade det raka gummibettet på honom vilken har fungerat bäst än så länge och jag är verkligen jätte nöjd!
Provade även nya tränset och satt jätte bra nu efter att vi gjort flera hål.
Han kändes jätte bra på det och kändes som han fick ett bättre sug på bettet och blev mer avslappnad. Kan det bero på det breda nackstycket med plats för öronen och den anatomiska nosgrimman?

Dagens outfit:

Marinblått schabrak med rött.
Combi-lindor, marinblå.
Tjocka fleece-paddar från Mias Rs, marinblåa.

Resten av dagen har gått i ett och jag har mest tagit det lugnt med sjuka mamma, kollat på film och bara kunnat andas ut. Skönt med lugnare dagar också!

Imorgon får vi se om det blir kompishäng, ska iallafall till stallet som vanligt och Onyx ska få ett stärkande pass- mycket förvänd galopp och träna på lite gung.

Juste, tog även kort på kläderna med mig som modell vilket är ovanligt 😉
Tog ett tag då jag behövde ta dom själv med mitt staffli och kameran, hitta rätt vinkel, ljus och fokus.
Men vissa bilder blev bra, tror det kommer upp runt två för varje plagg!

Hörni, nu ska jag basta!

Kramis, hörs och syns.

Han är min finaste! ❤️
Nya tränset på bilderna!

Likes

Comments

Hej på er och Godkväll!

Idag har varit ännu en sjukt bra dag med en massa shopping och jag kan säga att jag är nöjd med varenda plagg som fick följa med hem.
Vi åkte härifrån runt 09.30-10.00 någonstans där, hade inte helt koll på tiden när vi åkte.
Värsta snökaoset så sjukt läskigt att åka bild, om någon kör om så ser man ingenting för det flyger upp massa slask på alla rutor och halt som jag vet inte vad...
Så tog ganska lång tid att köra till Skärholmen då vi första delen av vägen körde runt 70km/h på motorvägen!!

När vi kom dit så gick vi direkt till en butik, nämligen New Yorker. Där vi var säkert 1 och en halv timme, och jag kan rekommendera New Yorker stark!
Det är inte alls dyrt, men får alltså jätte mycket för pengarna. Provade jag vet inte hur mycket och en haul kommer förhoppningsvis upp så jag tror inte jag skriver vad jag köpte just nu.

Efter vi varit i New Yorker var klockan redan ett och dags för lunch. Åt en jättegod wook som var smakrik och det var så himla roligt för dom hade lagt upp maten så fint och visst blir man mer taggad på att äta när maten ser god ut? Uppläggning gör mycket!

När vi ätit lunch var vi på Gina, hittade inget och över till Bik Bok där vi hittade lite saker!
Tog efter det en fika på Espresso House innan det bar av hemåt.
Vet inte riktigt när vi var hemma, kanske runt 16.30?

Eftersom vi var hemma såpass sent och man var väldigt trött så fick Onyx promeneras ett bra tag istället vilket han tyckte var skönt, mindre skönt för mina ben som tog stryk av allt gående men vad gör man inte för att vara fin! 🙃

Nu ska jag ta en Ipren, göra mig iordning och hoppa i säng. Det är en ny dag imorgon!

Syns!

PS:
Tack bästa vän för denna dagen, även syster. Var jättemysigt!

Suddig bild, men finaste Onyx💕

Söta Charuto som älskar att han får titta ut. Alltid lika nyfiken! 💗

Likes

Comments