Detta fick jag i mitt flöde på Facebook.
Skribent är Bettan Skippari, ingen jag känner alls eller vet vem det är, men så sakligt och bra skrivet apropå negativa journalister om Jerringprisets utgång. 👍👍👍👍

Öppet brev till Expressens skribent Anna Friberg:

Jag kommer för ovanlighetens skull inte ens börja mitt brev med ”Bäste läsare” eller ens ett ”Hej” som min mamma uppfostrade mig att göra, för jag är faktiskt heligt besviken på dig.
Besviken på hur en så kallad sportjournalister, eller vad du kallar dig för (av mig hädanefter kallad skribent!), kan sjunka så lågt att hon använder hela Expressens nättidning för att uttrycka sin egna illa dolda besvikelse och klanka ner på en idrottsprestation bara för att det inte blev som du hade velat. Fy skäms Anna Friberg! Jag trodde faktiskt bättre om dig. Och jag trodde även bättre om Expressen :(
Vem är du att smutskasta pristagare eller ens de som röstade för att lyfta fram sin sportfavorit? Vem är du eller någon annan negativ kritiker att bestämma och tycka vilken idrottsprestation som är mer värd än någon annans? Oavsett idrott och vinnare, vad säger att det du tycker och tänker är rätt? Vem är du förebild för? Inte min unge i alla fall ska du veta, för hon har vett nog att veta hur man uppför sig när man förlorar!
Precis som Melodifestivalen är det alltid någon som tycker att fel låt vann och även om inte min låt var bäst så innebär väl inte det att jag har rätt? Det är alltid någon som förlorar och skriker sig hes om fusk och galningar, men det går inte att komma ifrån att alla hade lika stor chans att vinna igår som någon annan...
Om du hade velat att någon annan hade vunnit så är det väl fritt fram för dig att ringa och rösta precis hur många gånger du vill? Och om nu fler av det svenska folket hade tyckt annorlunda än resultatet så varför ringde inte dom lika många gånger per person som du verkar anklaga oss hästfantaster för? För enligt dig var väl vi bara en liten skara fånar som satt i våra stugor och installerade appar av och på?
Om vi nu är så få som gillar det här, varför vann ingen annan då? Jag säger inte att Peders prestation på något sätt är större än någon annans eller ens bättre, men för mig är den det och därför röstade jag på honom. Ca 20 gånger förvisso sista halvtimmen, men det är väl upp till alla supportrar att rösta på sin favorit lika många gånger? Eller var det bara vi hästnördar som fick ringa flera gånger? Eller du kanske har missat att ridsport är en stor sport i Sverige, utövningsmässigt sett?
Vi hästnördar är rätt hängivna vår sport förstår du, lite fanatiskt ibland och lite som fotbollssupportrar. Vi älskar med hela kroppen liksom :), men vi håller oss till att gilla alla eller åtminstone de flesta av våra idoler och vi kastar inte flaskor på dom vi inte gillar eller på grannen på läktaren för att den tycker annorlunda. Vi bränner inte flaggor eller klär oss i skidmasker mitt i sommaren och vi åker långa många mil bara för att se våra idoler göra vad dom är bäst på i ca 90 sekunder.
Vi bryr oss heller inte så mycket om vilket land någon tävlar för eller vilken hudfärg dom har, utan vi bryr oss om hur hänförda vi kan bli av en egyptisk kille som tar sig ända upp i eliten från ingenstans, och vi älskar våra gamla gubbar som rider mästerskap när dom är pensionärer åldersmässigt i utrustning som är äldre än 30 år och som dessutom bröt nacken 15 år tidigare.
Vi älskar en schysst ryttare som är där för sin häst och vi älskar hästarna som älskar det dom gör. Och vi älskar kvinnorna som på samma villkor som alla andra rattar runt de stora hästarna över samma enorma hinder som den beslutsamma 17-årige irländaren gör inne på sin första VM-bana. Och vi älskar att gå upp klockan 4 en lördagsmorgon för att åka iväg på ponnytävlingar i ösregnet på grannklubben.
Och i år älskade vi Peder som med klockrena rundor hela OS igenom styr runt sin fantastiska pålle utan att snudda en endaste bom – bara det borde han fått bragdmedalj av OS-kommittén för, för det var dom ensamma om att göra, All in och Peder.
Ni måste liksom förstå att när en sådan stor sport - som ridsport faktiskt är, eller du kanske har missat det? – får chansen till ett så fint pris - som Jerringpriset faktiskt är – så röstar vi! Vi sitter inte hemma i soffan och tycker eller tänker, vi gör!
Givetvis finns det säkerligen fler som hade varit värda att vinna, men ungefär 150 av dem blev inte ens nominerade, och det är jag ledsen för.
Men det är faktiskt på tiden att ni skribenter, och även Sverige för övrigt, börjar inse att ridsporten faktiskt är en sport att räkna med. Att vi är många som är engagerade runt hästarna och att vi gillar det vi håller på med. För inte var vi 300 ensamma stackare som ringde in de 273 760 samtalen, eller trodde du det? Och även om vi ringde flera gånger var, så var vi faktiskt rätt många – säkerligen typ sisådär ungefär en 20 000 fler än vad ni nånsin trott ;)

Rolf-Göran gjorde det möjligt när han tog hem Jerringpriset och Peder bekräftade det idag, vi hästfolk gillar våra idrottare och vill gärna se mer hästsport än vad vi gör och om du inte tror mig så kanske det är dags för dig att läsa på lite...
Ridsport är faktiskt Sveriges andra största sport, eller visst ja, du hade visst missat det… ;)
Vilken tur att jag kan lära dig det nu då: ;)

• Fritid och tävling för en halv miljon svenskar (Sponsor Insights 2011).
• Sveriges näst största ungdomsidrott, bara fotbollen är större, räknat på antal sammankomster för utbetalat LOK-stöd (RF 2014).
• Andra största idrotten bland tjejer 13-20 år, räknat på antal utövare. Bara fotbollen är större (SCB 2011).
• Ridsporten ligger på andra plats, efter gymnastik, sett till antal tävlings- och träningsaktiviteter bland kvinnor i åldern 7-70 år (SCB 2011).
• En av de största sporterna för personer med funktionsnedsättning.
• Femte mest populära publiksporten vid tävlingar, räknat på åskådare i åldern 7-70 år (SCB 2011).
• Cirka 5 miljoner ridtimmar genomförs varje år på landets ridskolor (2014).
• Svenska Ridsportförbundet har drygt 150 000 medlemmar, varav 90% tjejer (2014).
• 125 000 motions- och lektionsryttare.
• 4 000 ryttare med funktionsnedsättning.
• 886 klubbar (2014).
(En del av siffrorna är lite ålderstigna, men klockan är sent nu och jag ska upp tidigt – måste ju fodra och släppa ut hästarna innan jobbet kl 7 - men jag kan lova dig att siffrorna har i alla fall inte
sjunkit de senaste åren) ;)
//Bettan Skippari, hästnörd

P.S. Förlåt förlåt för att jag inte fattade din bitterhet först Anna, jag missade helt att du ville göra en Lasse Anrell och få dina 15 minuter i rampljuset - men det är lugnt! Du kan komma och rida hos mig vilken dag i veckan som helst, jag kan till och med hämta dig vid tåget och bjuda dig på lunch och har du ingen egen utrustning så får du låna av mig, det ordnar sig alltid <3

Likes

Comments

Vinterdagar har ju sin tjusning! Lite kalla (nåja) nätter och soliga dagar känns rätt ok. Solskenet behövs verkligen!
Och visst blir man väl på lite bättre humör när solen är framme?? 😁😁Idag blir det lite vila på förmiddagen efter nattjobb och sen ska höstarna ha sitt. Och inspektera stallrenoverandet förstås! 😁😁

Likes

Comments

Ja strax ska det nog inhandlas nya ridstövlar.
Mina gamla Levad har liksom litegrann behov av tlc ordentligt, så hade ju velat ha ett par "finstövlar" till.

Tänkte beställa på www.ridingboots.se hos Ulrica Strindinger men under en längre period kommer hon bara att ta beställningar på stövlar med helsnörning. Och såna vill jag inte ha 😩 så lär väl leta nåt annat då.

Behöver måttbeställa stövlarna då jag både har länga ben och tjocka vader.

Vilka märken har ni? Nöjda med dem?
Vill ju veta att det är bra grejor. Är ju inte gratis tyvärr..

Finns oerhört mycket olika märken, modeller och prisklasser.
Vill ha antingen mörkbruna eller svarta med dragkedja framtill, inget lack eller massa annat tjafs på utan vanliga dressyrstövlar 😂

Så, kasta in era bästa tips bara!!!

Likes

Comments

Mocca hade lyckats tappa en doja bak. Synnerligen obra med detta underlag överallt. 😩 is med ett tunt snölager ovanpå= superhalt. Inget som pållar ska gå skolösa på direkt.
Och vid stallet råder synnerligen starkt isläge.
Anna åkte köpte salt och nån slags grusaktigt på Biltema igår, rekommenderar grusvarianten verkligen! Ser ut som kattsand ungefär.. Bra men skulle nog kanske behövas riktig sand eller grus.

Hittade inte skon så letade i mitt gedigna skolager och hittade både sko med 4 brodd och snösula; den som spar han har!

Lyckades få in henne från hagen utan halkolycka och kunde slå på den så sen fanns det fäste igen. 👍


Och ingen i hästsverige kan väl ha missat att Peder fick Jerringpriset ikväll 😍
Spännande och välförtjänt. 👍👍


Likes

Comments

Kolla vilken smart grej, inte alls så dumt att använda till grimmor, bensnören, bogknäppningar på täcken,grimskaft eller annat som har förmåga att gå sönder!


FlexHook, den utbytbara pistolhaken som gör det lätt för dig att snabbt laga bogspännet på täcket, grimman, grimskaftet och många andra saker.
99.- för en förpackning med 2 st, fraktfritt!

Finns här;

http://saltohastprodukter.se/


Likes

Comments

Hästarna fick komma in till nyspånade boxar. Och i vanlig ordning så blir Goggles som i extas, har knappt tid att titta på kraftfodret för att han bara måste gräva, bädda och sen rulla.


Så härligt se hur skönt han tycker att det är och ser så där riktigt nöjd ut 😍

Likes

Comments

Vi hade tävlingsryttarträff på ridskolan idag.

Massor med folk; både nya och gamla ansikten; skoj!!

Kristin började med att informera litegranna, Catarina informerade om de olika lagen och de nya lagreglerna för ponnyhoppning div 3.
Vart omgångarna går och i vilka klasser.
Stenis drog lite tr-ändringar.

Dressyren har inte speciellt mycket ändringar för året, mera text som omformulerats.

Sen blev det paj och sallad och efter det kaffe och kladdkaka.

Vi fick lämna in intresseanmälan för lagridning och de som ska anmälas blev
Dressyr Div 3 häst,
Hoppning Div 1 häst,
Hoppning Div 3 ponny.

Ingen lagridning för mig iår alltså😩😩

Vi hade behövt ha en ryttare till i Medelsvår B för att få ihop ett fullt lag. Sårbart att bara ha en ryttare i msv b tyvärr. Msv C ryttare har vi så vi klarar oss och det blir över.

Nåja, vi får fokusera på oss själva istället i vår då 😁

Likes

Comments

Efter lite fix och trix med stallet, nya stallet och lite inhämtande av material så var fikapaus helt ok!


Nybakad rulltårta från husbonn till lite varm god glögg var toppen! 👍

Morbergs glögg är precis lagom söt och inte så sliskig tycker jag 😁


Det rör på sig i stallet! Den gamla boxen håller på att ge vika för att sätta upp nya stolpar och väggar.

Skivorna nedtagna och sen ska det undan betong och sånt intill så man kan slå på väggar.Expanderbult behöver man ha för att skruva fast reglar i betonggolvet 👍

Likes

Comments

Ja om mindre än två veckor drar träningarna för Bo Tibblin igång igen. Slut på vintervila liksom 👍
Kommer även fortsättningsvis att bli tvådagarsträningar var tredje vecka, riktigt bra!

Ska bli skönt komma igång med lite mer konkret jobb och få känna hur det känns efter en lite lugnare period.
Likaså att känna hur det känns med grunderna och styrkan efter en höst med mycket förändring och en annan sorts ridning för både mig och hästar.


Nu känns det att man är på rätt sida om den mörkaste tiden på året, tänk att några minuters extra solljus kan göra så mycket?!

Och att den snön som kom ljusar ju upp både tillvaron i stort och tillvaron mera konkret; trots att det är mörkt ute så ser man ändå skapligt just pga snön. 😁

Nu är det halt mer eller mindre överallt. Höll på slå tipp ikväll nere vid stallet ett par gånger 😳 lite otäckt för är så himla lätt fara omkull, speciellt när man bär tex vattenhinkar och annat tungt. Vill ju inte gärna ramla och slå i huvudet i isen.

Ledig helg framför mig, skönt!! 👍👍

Likes

Comments

Ja idag har det så påbörjats projekt Stall 😁

Rivits ner lite gammal inredning och sen ska det upp ny, samt bara det blir lite varmare ute; gjutas igen en del av rännan i golvet. Blir golvbrunn framför gången så man kan spola av hästarna där också. Men resten ska gjutas som sagt.

Taket och resten av utrymmena skall sopas/skrapas och målas, flyttas armaturer, monteras ner gamla vattenledningarna.

Sen massa smått och gott fix och trix. Ja ni vet göra i ordning vid fönster, fixa dörrar och allt annat sånt.

Tjoho så roligt en ledig fredag som denna 👍

Likes

Comments