Har man den eller har man den inte?
Är den medfödd eller kan den läras in?
Vart hittar man den?
Hur hittar man den?
Hur känns den?

Ridkänslan..

Spännande och gör att man både funderar och reflekterar över sin egna situation...

Här är lite hjälp på traven till svaren på de frågorna...

http://www.horselistening.com/2012/01/10/how-do-you-develop-feel-in-horseback-riding/
Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Ja nu går det ut varningar igen om att det varit inbrott i stall och sadelkammare lite överallt så se till att säkra upp att vad det går! Vore jättetrist om man skulle bli av med sadlar, träns och annat.

Inte nog med att man förlorar en massa pengar, kan ju vara svårt få tag på likadana grejor igen!

Här är några tips!

-För det första, sätt aldrig sadelkammarskylt på dörren!!

Behöver ju inte visa dem vart grejorna finns!

-Se till att ha så svåra dörrar som möjligt att bryta sig in genom. Dvs ordentliga lås, låsbom, säkerhetsklassade dörrar etc.

-Stöldmärk dyra grejor tex sadlar, selar och annat stöldbegärligt.

-Skriv upp ID-numret/tillberkningsnumret på sadlarna, dvs det som finns stämplat under den.

-Takort på grejorna så du vet vad du har och hur de ser ut och skriv upp speciella kännetecken på grejorna, tex namnbricka, repa på speciellt ställe, fläck i lädret osv.

-Skaffa larm! Gärna med rörelselarm, kameror. Väl värd investering!

-Sätt upp rörelsestyrd belysning som tänds när någon rör sig på gården/utanför stallet.

Här har vi faktiskt kostat på med alltihopa:

Kameror både i stall och på gården. Larm som låter förjävligt när det går igång och som går direkt till både våra mobiler, bevakningstjänst osv.

Vad man förstått så går det mesta av stöldgodset till tex Polen, baltstaterna etc och man får sällan eller aldrig tillbaka dem tyvärr 😩

-kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller för saker både i din egen byggnad och hos andra, dvs om man har hästen inhyrd.

Vad gäller försäkringen för? Hur mycket gäller den för? Vilka villkor på lås osv behöver man uppfylla för att får ersättning om olyckan är framme?


Lite tips bara!Likes

Comments

Jajjemän, här är det liksom lite morgon fortfarande efter nattjobb. Kom hem från jobbet på förmiddagen, pussade på hästarna och fixade lite och knallade upp och la mig. Nu sitter jag här halvvägs nyvaken med kaffet intill och funderar lite hur jag ska lägga upp dagen. 👍

Lite gräsklippning och sen blir det nog en ridtur. Nattjobb ikväll igen men sen är det ledig helg!

Imorgon ska jag och Annica städa ur hennes hus som ska säljas så småningom. Så vi passar på när det är dagar vi båda har ledigt så vi kan hjälpas åt. Blir mycket roligare och lättare om man är två. Sen får det bli grillning och lite sånt mot kvällen.

Att det är just midsommarafton gör ingen större skillnad för mig faktiskt. 👍

Nästa vecka kommer Johanna från Dalarna hit med sina båda hästar. Hon ska vara med på Guldsporrarna här i Vingåker som är torsdag till söndag nästa vecka och hon och pållarna bor hos mig.

Så är dags ta tag i att fixa med lite städning och sånt här hemma med så det är klart till hon kommer 👍

Likes

Comments

Nån som vet vart min energi tog vägen? Visserligen har jag jobbat fyra nätter med minimalt med sömn och inte sovit nåt hemma, varmt och sen tävling på det. Men känner mig liksom i nån slags dvala.
Något bättre idag än igår men ändå?! 😱😱
Inte ens kaffet gör nån skillnad. Nä usch, får rycka upp mig lite! Igår sov jag till och från hela dagen, blev inget vettigt gjort förrän sent på kvällen. Helt värdelöst faktiskt...

Nåja, idag är det kvällsjobb på schemat och sen två nätter innan midsommarhelgen är ledig. Fast inte gjort många knop idag heller 🙄🙄

Inte så många veckor kvar till semestern, känns skönt på nåt sätt räkna ner lite långsamt till den.

Håller på och kollar tävlingar framöver, men blir lite lugnare under semesterperioden förstås. Och en del har inte propositionerna kommit ut till än heller. Vill ju se vilka klasser det blir 👍

Nåja, bara vänta det. I väntan på det tränar vi ju vidare 😁👍

Likes

Comments

Vi har några krukor utanför stallet som jag satte pelargoner i förut. Plantorna har växt mycket och är jätteknubbiga och fina, och nu börjar det komma en massa knopp i dem. 👍

Bad husbonn om några björkstubbar så krukorna skulle komma upp från marken lite 👍 och när jag kom hem från jobbet imorse så stod de på plats 😁Likes

Comments

Öppnade den smidiga ryggsäcken idag och tänkte jag skulle prova det på Goggles.

Det innehåller ett nättäcke med hals med inbyggda fickor lite här och där. Fjärrkontroll och laddare, samt massagepaneler och instruktionsbok (tur för mig 😝)

Läste faktiskt igenom den innan jag skred till verket (vuxenpoäng på det!)

Satte paneler och fjärrkontroll på laddning. De ska räcka ca 2 timmar sen när de är fulladdade.

Täcket är ett tunt nättäcke med hals. Med elastiska bukgjordar så täcket blir att sitta åt och panelerna ligga emot huden. Likadant i frontknäppninhen är det elastisk för att kunna få det att passa riktigt.

Jag passade in täcket på Goggles som stod på gången. Satte i panelerna över bogen och halsen, två paneler på vardera sida.
Höll in knappen på fjärrisen och panelerna började vibrera!!

Goggles reagerade inte mera än att han stod stilla, gäspade och höll på somna. Sköööööönt tydligen....

Introprogrammet går i 20 minuter och vibrerar omväxlande på höger och vänster sida.
När det var slut plockade jag ur panelerna och flyttade dem till rygg och rumpa. Goggles passade på att stretcha bakbenen ordentligt, något han sällan gör annars, så något måste kännas annorlunda efteråt i alla fall 👍👍👍👍

Här är en liten filmsnutt..Goggles ganska trött och stod mest halvsov och såg ut njuta ordentligt 😁😁😁

Ska testa på Mocca imorrn och kanske köra nästa program på Goggles igen 👍

Likes

Comments

Ja det blev en väldigt bra lördag på faktiskt nästan alla sätt. 👍

Slutade jobbet 09, hemma 9.40 efter tankning osv, hem fixa kaffe och byta om till ridkläder, sätta för transporten och göra klart för avfärd.

Jag och Goggles skulle alltså på tävling. 👍

Varmt som tusan så jag fyllde flera vattenflaskor till mig, vattenhinkar till Goggles, och gjorde i ordning betfor med lite salt i och lade i blöt för att ge sen. Har alltid med mig vatten i den mån det går, för dels är det tråkigt och jobbigt att gå och hämta på tävlingsplatserna. Men även bra att ha samma vatten med sig som de får jämt annars. Smakar likadant så då brukar det vara lättare att få dem att dricka. 👍

Tog in Goggles och knoppade, hann till och med sy knopparna så igår var han riktigt stilig 😁 och dessutom stod han drypstilla, brukar inte inträffa ofta! 🤣🤣

Vi skulle starta 13.06 i Finspång och dit tar det drygt en timme att köra från mig så åkte 10.50. Kom dit lagom till att börja plocka fram alla grejor, ta ut Goggles och göra oss i ordning och ändå hade jag ingen panik alls! Var så varmt så skulle inte behöva rida fram så länge tänkte jag.

Väl på framridningen så kändes han rätt bra men stannade som för att kissa säkert 10 ggr, men kom inget. Starten närmade sig och han var fortsatt kissnödig så gick in i ridhuset med honom, likadant där; stannade men kom inget. Jag klev av, spände upp gjorden och promenerade en sväng men kom fortfarande inget.
Så då tänkte jag att det här kan vi ju inte hålla på med hur länge som helst!

Så gick ut, det var våran tur nästan direkt och tänkte att få se ifall han tar kisspaus på banan istället 🤣🤣

Men vi fick startsignal och började.

Och som han gjorde det!

Det mesta flöt på förfärligt bra, skaplig inridning, fin mellantrav, höger skolorna blev lite sådär. Ökade traven ok, halt och ryggning blev däremot katastrof!
Halten blev bra, men inte skulle då han rygga inte! När han väl bestämde sig för att lyda så ryggade han bra men ändå alltså... 🙄🙄

Vänster skolor och volt fina och med bra flyt. Skritten lugn och avspänd. Jättemjuk och fin fattning, stadig förvänd galopp.
Första enkla bytet blev kanon! Andra lite jämfota ur bytet men skrittade avspänt. Ok ökning och övergång till trav och bra fattning. Helt ok förvänd galopp och ökad. Finns mer att hämta i ökningen men vill gärna kunna få tillbaka i balans också 😂 uppridningen ok, glad han inte ångade på mot mellantrav som han brukar göra när vi vänder in på medellinjen 😁

Såååå himla nöjd när vi gick ut!!!

Kändes så jämn och fin i formen, stadigt stöd på bettet utan att bli stark, övergångarna satt och han var fullt reglerbar och inge tittig alls!

Fick till mellangångarter hyfsat bra, inge stressade byten eller spänd skritt.
Jag red varje del av programmet, planerade min ridning och påverkade hela tiden.
Nöjd med både mig själv och hästen!!! (Hur ofta inträffar det liksom??!!)

Skrittade ut från banan, klev av direkt, spände upp gjorden och promenerade mot parkeringen. Efter 50 m stannar han, sträcker ut sig och kissar vääääääldigt länge och väl. Riktigt hörde hur välbehövligt det var!!!

Sen knallade vi vidare. Förskräckligt varmt så av med kavaj och hjälm, gick till transporten och skulle precis sadla av när jag blev nyfiken på resultaten och tog fram Equipe på telefonen.

Döm om min förvåning när jag ser liveresultaten knappas in och det mest är sjuor??!!

Så när resultatet var skickat så ser jag att vi hamnat på 67,234 och en tredje placering.. tjoho!!! Vem fasen trodde det?

Eftersom jag startade sist i klassen så fick jag kasta på mig kläderna igen, och vi fick skynda oss till prisutdelning jag och prinsen!


😁😁😁


Mosig redan innan ridningen 👍👍 pust vad varmt, dryga +25 ute....
Så himla nöjd med kritiken!!! Precis som det kändes hade domaren skrivit så kändes bra man i alla fall är rätt ute med känslan nu liksom.

Fick rosett, plakett, anmälningsavgiften åter, knäckebröd från Leksandsbröd och världens minsta kofot 😂👍

Goggles ganska nöjd få springa ärevarv, inga dumheter och brallade inte alls!

Gick tillbaka till släpet, sadlade av, svampade med kallt vatten och han fick sin lunchmat i släpet där det var skugga och fläktade igenom lite.

Träffade Bea, hennes mamma Marie och pappa Janne på tävlingen också. Bea kom 4 placerad i Medelsvår A med sin Doxa och kvalade därmed också till nationell Medelsvår A! 💪

Vi träffades första gången för 5 år sen på en liten tävling i skogen utanför Karlskoga, då jag hade Mocca med. Sedan dess ses vi lite nu och då på tävlingar och skoj följa varandras resultat.

Och ATT GLÄDJAS MED VARANDRA!
De var så glada för min skull, och jag för deras.

Alla sliter vi ju var och en på vårt eget sätt i vardagen med hästarna och jobbar hårt för de framgångar vi har. Oavsett om det ger rosetter på banan eller inte så är det mycket vardagligt slit.

Jag har jobbat så länge för att visa vad vi faktiskt kan på banan jag och Goggles. ATT vi kan. Att allt slit, tålamodsprövande, blåmärksframkallande jobb med honom i ur och skur ger resultat.

Såna här dagar är det värt varenda minut av jobb!!

Vet ju han har så många kvalitéer, det gäller ju liksom "bara" att han ska vilja visa dem.
Vet ju att känslan jag får när vi dansar tillsammans endera dagen kommer att synas.

Med honom får man balansera mellan att vara tydlig, förlåtande, stark, envis, bestämd och förhandlande.

Med honom upplever man det mesta i känsloväg, från mörkaste svart till ljusaste vitt.

Med honom upplever man en fantastisk känsla i ridningen när wienervalsen är tillsammans.

Och just denna dag så var det mesta av dansen tillsammans faktiskt. ❤❤

Känner fortfarande idag mig lite tårögd när jag tänker på gårdagen. Läser kritiken och känner efter i minnet hur ritten kändes. För första gången ett helt program med samma känsla som jag har i ridningen hemma (förutom ryggningen då😂)

Oj vad efterlängtad känsla ha inne på banan.

Nu ska jag suga på denna karamellen ett tag. Träna lite mer på ryggning också hehe...

Väl hemma fick han gå ut i hagen till en Mocca som tydligen saknat honom väldigt mycket 😍

Själv plockade jag ur släpet och gick in duschade. Jäklar så underbart! Man är ju inte jättefräsch efter ha haft hjälm och kavaj i denna värmen.

Var lätt att åka till jobbet igår kväll igen faktiskt!!❤


Likes

Comments

Har precis fått ett nytt spännande samarbete här på bloggen. 👍
Kommer först att testa detta;
Ett trådlöst massagetäcke från Horseware.

Ska bli så skoj få testa på hästarna och se hur de reagerar på det. Återkommer bara jag testat! 👍👍

Mera info om företaget kommer självklart strax!Likes

Comments

I onsdags kväll följde jag med Viktor på hoppträning till Kolbäck. Med i släpet var hingsten Lasse som inte varit iväg dit på ett tag. Så han verkade synnerligen nöjd med att komma dit.
Eftersom han hade full på hästarna i hagen intill så gick vi in och gjorde i ordning honom där.

Alla fick rida fram individuellt och de var fem stycken i gruppen. Allt från elitponny som startar msv a till mindre rutinerade.

De fick börja med hoppa ett litet hinder på volt för att hitta rytmen, tempot osv.

Sedan gå vidare till olika linjer och så småningom sätta ihop till bana.
Lasse tyckte att hindren inte var mycket att anstränga sig för men när bommarna var uppe på 130-140 då började han ta i lite mera.

Tror båda var nöjda efter träningen som gick riktigt bra, och jag fick med mig inspiration hem!


Igår red jag Goggles ett pass på banan och han kändes riktigt fin och mjuk. Framme för skänkeln utan att vara för på. Och hittade inte på nåt bus alls!!

Så, inspirerad efter att ha sett på hoppträning, blev det att idag körde vi lite bommar och ett litet kryss att skutta över.
Goggles brukar var löjlig för bommarna och vara superrädd och det tar några minuter ta dig över dom. Men inte idag. Knallade glatt och lugnt över dem från båda hållen, först skrittade vi igenom och sedan travade vi utan knas 👍👍

Galopphoppade krysset några gånger åt vardera håll, Goggles hugger hindren och blir stark men han tycker ju det är fantastiskt roligt! Bockade bara lite efteråt en gång. Tacksamt för hoppade i dressyrsadeln 😂

Sedan jobbade vi lite mer och han kändes riktigt fin.
Åskvädret lurade runt hörnet men vi hann precis rida färdigt och sen kom regndropparna.


Åskvädret var på ingående!!


Goggles blev avsvampad och fick sen gå ut i hagen igen. Jag hade massa tvätt från stallet att ta reda på så var väl bara plocka ihop högen och börja beta av den vartefter.
Begriper inte hur allt kan bli så lortigt 😂😂


Likes

Comments