Idag efter jobbet blev det en sväng till granngården för lite shopping. Jag har ju funderat lite på det här med bett hur jag ska göra då jag inte tycker att det tredelade bett riktigt fungerar hundra. Så idag slog jag till och köpte ett baucher bett som jag ska testa och se vad han tycker om det. "Tyvärr" fick det bli ett två delat sådant eftersom dem tre delade inte är godkända för tävling och jag vill inte rida på något som inte är godkänt för tävling. Så imorgon ska jag provrida på det.

Sedan köpte jag gastro support tror att det är gamla mag och tarm som bara bytt till ett lite klatschigare namn 😜. Mentos har varit lite från och till i sin mage nu senaste veckorna så han får en lite kur av denna så får vi se.

Sedan handskarna är ett het tips för alla ryttare, dem är sjukt bra, perfekta att rida i då dem är lagom tjocka samt riktigt varma, dom är typ fleece fodrade inuti. Bra grepp får man oxå om tyglarna då det är någon form av skinn på insidan av handsken. Priset är oxå bra 149:- som hittat!

Mentos har fått gått lite lätt jobb onsdag och torsdag, han har varit sådär över pigg dessa dagar och vill helst bara galoppera runt fort! Skritta uppsuttet har inte gått alls då han bara hetsar iväg och blir 2- taktig i sin skritt..suck nä två vilodagar på rad fungerar inte alltid kan ju ha att göra med att det blivit lite kallare i luften och då blir ju många hästar ofta lite piggare än vanligt.

Träffade även min bloggkollega idag, och Dic är fortfarande feberfri! Tjoohoo nu fortsätter vi att hålla hovarna att det förblir så!

Kramar //Anna-Karin

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

En olycka kommer aldrig ensam som man säger.
Igår kom beskedet som fick oss hästägare i stallet att bedrövade sjunka ihop till en liten hög.

KVARKA.

Den ödestigna sjukdomen har nått oss. Den de flesta hästägare fruktar mest. Den sjukdomen som smittar lätt. Hosta. Snor. Feber. I värsta fall bölder och t.o.m döden. Den som får stall att stänga och bli isolerade i flera veckor. Inga träningar. Inga tävlingar. Inga besökare och inget besök hos andra. Klädbyten. Virkon.

Mardröm.

Vi har en insjuknad häst. Med feber och hosta. Den står i mitt stall där vi för tillfället bara har 4 hästar men där alla gått i samma hage så sent som i söndags.
Man kan ju bara be till alla gudar och till de gudarna man inte har för att inga fler ska bli smittade.
Det kräver ju sitt nu. Vi är två stall och hur försöker man hålla smittan begränsad så den inte sprider sig. Kan vi dedikerade personer som sköter fodring, utsläpp etc? Vi i stallet ska inte besöka varandras stall. Allt för att minimera alla risker.
Det man vet är att vi kommer ju bli isolerade en tid. Minst 4-6 veckor.

Igår var det lusläsning på SVAs hemsida, som du kan hitta HÄR

På tal om det här med att hästfolk är ett dömande folk. Återigen så känns det som att många dömer ut stall som fått kvarka. Som ställen som inte har ordning. Inte tänker på smittorisker. "det måste ju varit nån oansvarig person som dragit med sig smittan".

Men hallå? Tänker ni så om vinterkräksjukan eller influensan bland oss människor? Visst är det oansvarig att gå till jobbet eller skolan om du vet att du är sjuk eller att du inte respekterat "reglerna" kring när man kan återgå i tjänst efter sjukdom för att inte smitta andra.
Men de som smittar i tysthet utan att veta om att man är smittobärare. Är det oansvarigt? Så kan även vara fallet för kvarka på hästar.

Jag tycker man ska vara öppen om att stall har kvarka och upplysa alla i en närhet att vara vaksamma att det är något som går. Tänka själv på hur man rör sig mellan stallar. Ta prover på hästar som är sjuka.

Allt som gör att sjukdomen kan minimeras och att inga andra smittas är väl det viktigaste??
Att kasta skit på varann är inte värdeskapande. Det förhindrar inte att sjukdomar sprids.
Att försöka hitta rotorsaken till smittan är svår. Det är inte någon mening att hänga ut någon eller få någon att bära hundhuvudet. Däremot så är det bra att försöka utreda och rannsaka var det kommit ifrån för att förhindra återigen att det sprids. Likaväl som att ny häst i stallet kan har tagit med sig och varit just en tyst smittbärare, så kan det varit en besökare som haft det med sig. En hovis, en veterinär. Att börja starta rykten är inte heller värdeskapande. Tänk på det!

MEDVETENHET -är lite A och O.

Det finns ju ett vaccin mot kvarka, men tyvärr inte på den svenska marknaden än. Med tanke på de utbrott som vi har nu och de importer som vi tar in i Sverige som eventuellt ökar riskerna, så känner man som lekman att det vore väl på tiden och undersöka det närmare.
Likaväl som att vi vaccinerar mot hästinfluensa borde vi göra det mot kvarka.
Så känner jag spontant som 'glad amatör' och utan några vetenskapliga belägg överhuvudtaget.

Det räddar inte vårat skinn här och nu ändå. Nu är det som det är och det gäller att förhålla sig till faktumet att vi har en smitta. Vara vaksam över sin egen häst. Reflektera både en och två och ett par ggr till om när jag ska besöka andra stall. Informera hovslagare, ställen där man varit senast med hästen.

Allt för att öka medvetenheten!

Så håll era tummar och tår med mig och hoppas att utbrottet blir ett lindrigt sådant och att ingen mer blir smittad.

kram Eve

Likes

Comments

Är det inte typiskt, när man äntligen har kommit ikapp med allt på jobbet, samt suttit och "skrytigt" på jobbet att min barn är typ aldrig sjuka... jo vad händer efter en halv timme ringer dem från förskolan och säger att Alwin har feber! Haha där fick jag! Så idag är det vab på schemat inte så roligt men nödvändigt.

Mentos fick vila igår och ska även få vila idag han fick ju jobba på rätt bra på träningen i söndags.
Så det var igår den slog mig hur ofräsch Mentos skap var! Det till och med luktade jäkligt illa 😱. Ni som har valacker hur ​ofta och ​hur gör ni rent skapet? Själva den "långa" delen är ju inte så svår dock runt i kring blir ju som en "gegga"... lär ju kunna bli en hel del bakterier där om man inte rengör.
Detta är helt klart ett minus med valacker hihi ni som känner mig vet ju att jag aldrig mer kommer köpa ett sto så det är väl bara att hugga i.

Alwin 👆🏻 i fredags, gjort sin första kungakrona, väldigt stolt var han.

// Anna-Karin

Likes

Comments

Regnrusk som heter duga den här helgen! Man vill helst bara stanna inne och sätta på en film och mumsa godis typ. Men det går ju inte närman är hästtjej inte!
Det här med hemmamys hade vi igår när vi samlade hela familjen framför tv:n o hade bullat upp med både glass, godis o jordnötsringar. Det här var något som barnen själva initierat och ville att vi ALLA skulle samlas o bara mysa. Det var ett mycket bra förslag eftersom allt som oftast så sitter en med en iPad, en fifflar på mobilen, en försöker se på tv och den sista viker dockkläder. Vi sitter iallafall i samma rum men nån vidare gemenskap är det ju inte...
Introducerade SUNES SOMMAR en riktig klassiker, vilket blev uppskattat.
Älskar Lovisas kommentar - "mamma, den den här tiden var mammorna mycket finare än papporna" 😂

Idag tuffade trailertrashet, dvs jag och AK till Nykvarn för lite söndagsträning för Emma Karlsson.

Själv kom jag med låga förväntningar med tanke på att det inte varit så skojigt med DiC, men idag skötte han sig! Det var inte alls perfekt, men betydligt mer positivt än vad det varit!
Energin var lite bättre men med tanke på att vi tränade mycket på att samla sig i galoppen, så blev det lite kämpigt och han orkade inte riktigt hålla ihop det hela alla gånger. Däremot så var han väldigt fin i formen trots att jag hade lite för mkt i handen så försökte han inte dra ner skallen.

I slutet fick vi träna lite mellantrav och samla ihop honom o tänka lite passage och då blev han riktigt härlig! :D

Med tanke på att jag varit så less o funderat på att nästan att slänga ut honom på Hästnet om det här är hans 'nya jag' att var en tråkig, seg valack... Men idag så förtjänade han att vara kvar ett tag till.
Emma som inte sett han på ett år tyckte han blivit mycket finare och mycket bättre trav så det var kul att höra! Det finns hopp!
Att få se AK o Mentos var också en fröjd - vilket avslappnat team nu! Bra där morsan!!!

Bjussar på en del suddiga bilder, då ljuset var rätt kasst...

Mentos sköte sig oxå himla bra idag, jag har inte riktigt vant mig vid hans lugna jag ännu 😂 Emma fick till och med be mig driva på honom idag. Vårat mål är just nu att kunna rida honom lång, låg och rund. Vilket gick riktigt bra! Vi provade även lite "skänkel vikningar " idag vilket gick jättelätt ?! Haft lite problem med det hemma med idag var det som polett trillat ner. Jag typ tvingade med min sambo idag för att ta lite färska bilder på oss vilket resulterade i ca 348 stycken små videosnuttar a' 17-19 sekunder.. tar liksom en evighet att klippa ihop till något bra samt att bilderna blir sådär vid skärmdumpning.. ja nu var det inte direkt läge att klaga så ni får stå ut..

Det kändes verkligen skönt att man skulle åka och träna idag i ett ridhus när vädret som sagt inte visade sig från sin bästa sida. Jag har inte sett Dic "live" sedan i somras och där har det hänt grejor! Framförallt traven! Vilken skillnad sedan har han kommit upp och ihop mycket mera. Härligt och inspirerande dag 👍🏻

Likes

Comments

Alltså allvarligt är detta ett skämt?! Jag höll typ på att sätta eftermiddagskaffet i halsen när jag läste om den nya "joggingskon" åt hästar.. Det är företaget Megasus Horserunners som gjort denna gummisko som ska främja hovens naturliga rörelse. Den fästes med ett "clip on" system. Man ska mäta hoven noga för att veta var den självhäftande tejpen ska fästas, ovansidan av tejpen är beklätt med ett kardborreband som sedan "clipsen" fastnar i. Själva "joggingskon" sågas sedan med en figursåg i samma form som hästens hov. Skona beräknas kunna levereras i början av sommaren 2017 och kostar 720:- per par.

Jag gillar när folk tänker utanför boxen men detta känns mest som ett skämt, jag är väldigt skeptiskt till att dessa skor ens skulle sitta kvar 24h iallafall inte i leriga hagar..

Det har ju gjorts lite gästspel på marknaden av vad det gäller gummiskor för som tex Öllöv skon då skadestatistiken sköt i höjde på både kotledsinflammation och knäledsinflammation sköt i höjden. Det var inte jättelänge som skon fanns på marknaden.

Ska bli intressant och se hur länge denna "joggingsko" kommer finnas på marknaden . Jag kommer iallafall inte att prova och är väldigt tveksam om min hovslagare ens skulle gå med på att sätta på dem..//Anna-Karin

Likes

Comments


Det här med bett är en djungel i min mening. Jag måste säga att när jag var hoppryttare så experimenterade jag desto mer med bett och mycket för jag hade en väldigt stark rödhårigt sto. Alla som har haft fuxar, vet nog precis vad jag pratar om.
Som dressyrryttare har jag snarare varit av den skolan att man ska kunna rida sin häst på det bettet på man ska tävla på. Jag minns tiden med mitt sto när jag skolat om henne till dressyrhäst för många herrans år sen och när jag kom till en dressyrträning för en tränare jag hade på den tiden och hade testade ett pelham. Herrejösses vad jag fick skäll!! Hon var väldigt tydlig att den här träningen ska vi dra ett streck över, det skulle inte räknas då jag stoppade ett bett i munnen som inte var befogat och med hävstångseffekt dessutom. Det kanske var den händelsen som gjorde mig restriktiv när det gäller bett o dressyrhästen...


Jag kollade faktiskt i TR och blev ändå förvånad över att det var så pass många bett som var tillåtna nu för tiden! Speciellt bett med skänklar eller stänger. Vet att det pågick en diskussion tidigare när AK skrev om Baucher bett och om det var tillåtet eller inte för dressyr och nedan är ett utklipp från TR och måste säga att den finns ju med här - se nr 8


Jag funderar på om jag skulle prova lite andra bett på DiC. Jag rider mest på tredelat i olika utformningar plus rakt bett för att variera. Det har jag lärt mig av hästtandis att man ska göra! Dock är jag dålig att rida på bettlöst, det vill jag erkänna.
Som bebis ville han inte alls ta stöd på bettet så jag red mycket på gummibett och Novabett för att det skulle bli en trevlig upplevelse med bett. Det har han helt kommit förbi nu.
Han är ju inte riktigt "sann på bettet" just nu och lite framtung, så jag funderar om jag nu i min träningsperiod kan prova andra bett för att se om jag kan få lite "skjuts" och ordning på honom utan att hamna i en strid. Hellre ett skarpare bett o korrigera kvickt än att sitta och slita i ett snällt bett utan påverkan.
Jag vill ha mer en ren kontakt på bettet där han väljer att inte hänga, utan snarare bär sig o suger på bettet.
Ps. så har jag en tandistid inplanerad också för att kolla att inget stör honom i munnen också.

Så har ni några tips och råd om vad jag skulle testa, så shoot!! Jag vill höra alla era tips, erfarenheter etc.
Ha det bäst! /Eve

Likes

Comments

Ja det kan man ju fråga sig både en och två gånger just nu känns det bara som jag inte hinner med någonting, igår hoppade jag inte upp i sadeln förens kl 19.30 för er som har barn är det säkert inget nytt att man är lite av en "nattryttare". I mitt stall kommer folket ganska tidigt ( med min måttstock, läs typ 17-tiden) Men jag har lovat mig själv att inte stressa runt framförallt inte i stallet det tar den tid det tar helt enkelt . Men det är inte lätt att få ihop ett heltids jobb, familj med två barn , aktiviteter samt en häst. Men jag ska inte klaga allt är självförvållat 😂. Flera av er sitter säkert i liknande "sitsar" det får helt enkelt vara lite damm i hörnen hemma.

Mentos fortsätter att tuffa på och känns riktigt fin just nu, jag hoppas att det håller i sig tills på Söndag då det är dax för Emma träning igen. Dessvärre är det inte lätt att få till bilder nu när det blir mörkt så fort på kvällarna.
Det är ett stort plus att Mentos är född och uppväxt i Skåne nu när det har börjat blåsa en hel del, alla 08 hästar i stallet hoppar och skuttar för minsta prassel men det rör inte Mentos i ryggen alls vilket är väldigt skönt.

Min söta kusins dotter Alicia 🖕🏻 som kommer till mig i stallet och rider när tiden finns. Det är kul att någon i släkten har samma intresse som en själv. Jag håller en hård tumme att intresset håller i sig hela vägen.

// Anna-Karin

Likes

Comments

Idag jobbade jag hemma. Efter att ha lämnat kidsen i skolan så var det cellprov på schemat. Usch, det är ju inte bekvämt och ligga där och bresa i genstolen o benen uppe luften... Men det bara måste göras. Som tur vara frågade jag också om när man bör byta en kopparspiral och det var visst efter 5 år. Jag har nog haft min 5,5år.... Hoppsan!
Hum, det blev att boka in ett till besök hos barnmorskan.
För fler barn har jag inte planerat in i livet...

Sen jobbade jag hemma på förmiddagen och på lunchen passade jag på att träna lite. Har haft tidigare problem med höften och fick ha klippkort hos kiropraktorn. Hon fick faktiskt ordning på det även fast jag inte är helt hundra. Jag är dessutom lite "parallellhalt" då min axel inte heller är helt okej. Man är verkligen hästnörd när man drar sina hästtermer på rehaben, haha!! Tyvärr flyttade min super-kiropraktor så jag har varit utan i ett år. Nu började det såklart göra ont igen, så jag kände att det kanske är dax att träna lite för att stärka upp den där höften.
Är sjukt dålig på att träna på jobbet, trots att vi har gym i samma byggnad. Lättar när man är hemma då man inte ens behöver bry sig hur man ser ut den dan! Så lite skogspromenad o lite hemmagym kanske gör susen med höften!Vad lätt det var att försöka skriva klart sin uppsats om ledarskap när man har katt som ockuperar sig över en material.... Hmmm...

Kikade lite på Gina Tricots nya Equestrian kollektion som de tagit fram till Elmia. Några godbitar fanns det allt...
Den vinröda västen var nog min favorit. Men kanske för att den påminner om ESS nya piffiga jacka Burgundy. :)

Sist men inte minst så blir jag så full i garv när jag hittade den här bilden på Instagram.
På riktigt?? haha, undrar om DiC skulle uppskatta ha en sån pyjamas. Kanske en till Lovisa också och varför inte en till katten Morgan också :D :D

/Evelina

Likes

Comments

Ja herregud vart tog förra veckan vägen?! Men nu lite snabb summering , Mentos har har haft en lugn vecka nu är det dax att kamma till sig lite och börja kräva lite mera. Han har ju blivit så himla lugn och trevlig på ridbanan nu så jag befinner mig redan där i ett slags lyckorus där jag nöjer mig med att han är så mjuk, fin och bärig. Jag måste börja tänja lite mera på gränserna han ska ha mera styrka och balans i traven. Samt börja kräva lite mera samling i galoppen. När vi tränade sist tyckte även Emma att han bör kunna den förvända galoppen om iallafall inom 3 månader.. för att inte "släpa" allt för mycket efter. Det är inte helt lätt för mig att inse att min bebis snart är fem år hihi.

Såg även lite på 4-åringarna från flyinge... inte för att direkt jämnföra mig och Mentos med dem men för att få en liten spark där bak själv oxå!
Kan kanske inte heller va tyst om all "häxjakt" det pågått om att hästarna plågas hit och dit med dålig ridning.. Själv tycker jag att man ska akta sig för att döma såkallade stillbilder/ögonblickbilder på ekipage. En sådan bild säger absolut ingenting ! Jag skulle säkert kunna posta ett 10-tal sådana icke smickrande bilder på mig själv oxå då det är lätt att fota i felläge..
Sen handen på hjärtat hur lätt är det att rida in på ett nästintill fullsatt Flyinge och visa upp sin "världsvana" 4-åring ?! Jag som själv äger en rätt explosiv 4-åring med mycket tryck i som gärna blir kort och hög i formen och då viker in näsan för att sen dundra iväg, och sedan som toppen av isberget blir ryttarna jämnförda med Charlotte Dujardin att hon minsann fick samma spända häst att gå på ett helt annat sett... Ja konstigt vore väl det annars här snackar vi om en ryttare i världsklass som dessutom har vunnit dubbla OS guld.
Nä för mig är alla oskyldiga till något annat är bevisat!
Bedömningssport är svårt! Man får ju även hoppas på att överdomaren går in och bryter vid felaktig ridning.
Det kanske är så att hela reglementet skulle ses över är det för hårda krav på 4-åringar i sådana sammanhang? Ska kvalgränsen höjas? Sedan är det ju klart att vissa kanske chansar att starta trots att hästen kanske inte är riktigt klar för det. Men, men det är inte lätt det här med bedömningssport. Jag önskar bara att alla tänker efter en extra gång innan man publicerar något på sociala medier samt att man inte delar något från en osäker källa . 

Bästa hjälpredan 🖕🏻 hjälpte till med mockning av vinterhagen oxå hihi.

Rid väl // A-K

Likes

Comments

Skäms på oss. För nu har vi verkligen varit i radioskugga... I flera dagar! Jag antar att vi båda har varit i ett virrvarr med att få ihop allt och inte funnit tid att ens sitta vid datorn en stund. Får så har jag haft det!

I torsdags så var jag med Lovisa på ridskolan och jag blir stolt att se att hon börjar ta för sig och "kaxa" till sig. De går 1,5 timmes pass där de både har teori o rider under den tiden. På teoridelen så lärde de sig om olika hinder och vad Lovisa kämpade o gissade hejvilt trots att hon inte ens kan läsa ordentligt :) Hon är ju bara 6år.
Vi har också åtagande en gång per termin att lämna in bakverk som de sedan säljer så igår mellan storhandling och ridning så gjorde jag en av mina favvo kladdkakor.
Gillar du kaffe o kladdkaka kommer du garanterat gilla det här receptet på KAFFEKLADDKAKA:

  • 150 g smör
  • 1 dl kakao
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 msk hela kaffebönor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl starkt kaffe
  • 2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smalt smöret o rör ner kakao. Vispa ägg o socker pösigt.
Krossa kaffebönorna i en mortel. Rör ner kaffekross, vaniljsocker, kakaosmöret, kaffe o mjöl i äggsmeten.
Häll smeten i en smord o bröad form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min beroende på hur kladdig du gillar den.
Garnera med kaffebönor, chokladbönor eller hackad mörk choklad. För mer smak förhöjning, strö lite flingsalt över kakan. Servera med vispad grädde.
YUMMIE!!

Det här är verkligen en av mina favoriter - så rackarns god! Jag dreglar bara jag skriver om den. Tyvärr fick jag ju bara slicka skålen eftersom kakan ska ges bort.
Måste nog göra en egen....
Är man kakmonster så är man :D

I hästväg så har jag som jag nämnt tidigare i veckan tagit lite ett steg tillbaka och fokuserat på saker som vi redan gör bra. Plus fila lite på övergångar så att de sitter ännu bättre.
Det gör vi för att försöka hitta känslan igen och bygga självförtroende och gnista hos både mig o DiC. Jag tycker att han känns piggare o mer positiv redan!
Dock så är han lite kantig i galoppen just nu. Kan inte riktigt sätta finger på varför. Han har nästan aldrig haft svårt att hålla en rund o stadig galopp och innan vi fick bakslag så började han till och med kunna samla sig väl.

Så nu försöker jag rannsaka om det är något fysiskt eller växer han (inte lika troligt men han har iof varit väldigt sen i utvecklingen). Är han stel eller sitter det fast nånstans? När jag inte hann rida i onsdags kände jag igenom honom och han var lika avslappnad som en daggmask och tyckte det var urmysigt när jag klämde, gnodde o kliade. Bakbenen for upp och ut för att jag skulle gno innanför låret, nosen damp i backen när jag gnodde mellan öronen. Snorren åkte ut och man förstod att det här gillade han!

Annars så är min plan att försöka planera in en veterinärcheck på DiC. Inte för att han är dålig utan bara för att se att allt står rätt till och förebygga eventuella skador innan de uppkommit.
Jag tycker också att det vore bra att göra en avstämning nu med hans armbåge som han opererade för 4 år sedan så att det inte bildas artros eller så där. Dessutom är det ju bra ifall jag skulle få för mig att sälja honom att man har lite referenspunkter.

Jag tänker åka till Mälarkliniken i Hölö eftersom det är nära och har bra veterinärer! Det skojiga är ju att Dylan som operarade på Strömsholm numera är delägare i Mälarkliniken och det vore kul att få göra uppföljningen med honom och se om han minns oss! Han kommer en gång i månaden ner till Hölö så vi får se om vi lyckas få ihop det.

Trevlig söndag! //Eve

Likes

Comments